Katrineholm Bandy får jobba vidare

Lasse Jansson, söndag 20 november 2016, 16:34
Bandyn är, åtminstone i Södermanland, starkt utrotningshotad och med på den röda listan. Jag har definitivt inte bidragit till sportens överlevnad. I total avsaknad av den skandinaviska vintergenen är jag inte automatiskt förespråkare av skridskor, skidor, is och snö. En inre kamp som varje år under flera årtionden förts ​genom november till och med mars.

bandyboll
Bandyboll på Backavallens is (det gäller att passa på att fota en stillaliggande boll för under spelet hann jag knappt med att se den...)

Med en utomståendes ögon har bandyn förvandlats från en utomhussport på naturis till en inomhussport i dyra anläggningar. Från folklig tradition, kultur och bredd till smal exklusivitet. Det känns trots allt inte allt för länge sedan som Hälleforsnäs, Oxelösund, Vrena och Värmbol delade på den sörmländska bandykakan. Nu är bandynästet i Katrineholm vad vi har kvar och där har sedan 2007 Katrineholm SK slagit sina påsar samman med Värmbol. Vi återfinner för närvarande klubben Katrineholm Värmbol BS, eller i kortare form Katrineholm Bandy, i Allsvenskan Södra.

bandysarg Backavallen
Bandysarg på Backavallen i Katrineholm

Det finns gånger när jag gett mig ut på sportbevakning då jag undrat vad jag egentligen pysslar med. Ett utslag av anspänning och osäkerhet. Det finns ingen ånger men en rädsla att inte lyckas göra arrangemanget eller idrotten jag ska återge i text och bild full rättvisa. Att som 51-åring inte någonsin sett bandy live tidigare vann inga poäng hos funktionärer och publik på Backavallen under lördagen. Jag har blivit idiotförklarad tidigare när jag bland motorfolk var tvungen att erkänna att jag inte sett speedway annat än på TV. Nu har jag bockat av dessa saker på listan och slipper skammen. Men gör jag bandyn i Katrineholm en tjänst eller otjänst med min okunniga bevakning?

Backavallens bandyplan
Isen ligger ännu en gång redo för en allsvensk bandymatch på Backavallens anläggning

På Backavallen i Katrineholm får man extra allt när det kommer till bandy. Bandylyror, bandybågar, bandyapplåder och säkert en och annan bandyportfölj. På den konstfrusna planen som ligger bredvid den relativt nyanlagda konstgräsplanen finns de skeva ståplatsläktarna i en slänt samt en plåtkonstruktion med läktarplatser där även skydd erbjuds för vädrets makter. KVBS kansli, omklädningsrum m.m. finns på ena kortsidan. Träden bredvid Backavallens tidigare uppmärksammade öststatsentré var vid detta besök julpyntade. I mina ögon har Backavallen själ och jag väntar tröstlöst på att även Rosvalla hemma i Nyköping kunde ha något liknande.

Backavallen betongentré
En favorit som nu kommer i ännu en repris är Backavallens betongentré

Den allsvenska säsongen 2016/17 är i sin linda. För Katrineholm Bandy har den inletts med två hemmamatcher. Premiären spelades den 12:e november då Tranås BoIS var på besök och vann med 6-2. Nya takter och optimism föregick den andra matchen mot lördagens småländska motstånd Nässjö IF. Det gick inte som man tänkt i Katrineholm Bandy. Det gick inte alls. Förlust med tydliga 3-8, trots att sörmlänningarna gjorde matchens första och sista mål samt ett däremellan. Gästerna ​skrinnade och spelade sig igenom hemmalaget utan större besvär. Siktet får nu ställas in på kommande match som blir på bortaplan mot Blåsuts BK den 26/11.

KVBS kansli Backavallen
Katrineholm Värmbol BS har sitt kansli m.m. på ena kortsidan av bandyplanen vid Backavallen i Katrineholm

Fjolårssäsongen spelade Katrineholm Bandy i Allsvenskan Norra. Med 30 inspelade poäng landade man slutligen på 4:e plats i tabellen. Inför denna säsong kan jag läsa på Katrineholm Bandys hemsida att man haft en hel del spelaromsättning och att endast ett fåtal från förra säsongens A-trupp finns kvar. Många spelare har flyttats upp från bandyklubbens U-lag i division 1. Försäsongen har gått knackigt och man fick vänta länge på den första segern. Några riktigt vassa spelare finns förvisso kvar och vi får väl ändå tro att ledarstaben med huvudtränare Roger Staaf i spetsen lyckas med att utveckla både individerna och spelet.

Patrik Nilsson assisterande tränare Katrineholm Bandy
Patrik Nilsson, assisterande tränare Katrineholm Bandy

Efter årets två inledande omgångar ​är inte Katrineholm ensamma om att vara utan poäng. En kvartett av lag befinner sig i den sitsen, däribland IF Boltic som säkert är kända för gemene man. De som toppar den färska tabellen på maximala 4 poäng är IFK Kungälv och Tranås BoIS. I slutet av februari 2017 har ​samtliga 18 omgångar spelats och då gäller det att ha ​skrapat ihop tillräckligt med poäng för att slippa de nedersta platserna. För den som känner sig bandy​inspirerad kan jag propagera för en klassisk annandagssyssla, se till att vara på Backavallen den 26/12 då Katrineholm Bandy möter Jönköping Bandy klockan 13.15. Lite snö och vinterfint i omgivningarna och det blir toppen!

ismaskiner isdans Backavallen
Isdans av de två ismaskinerna på Backavallen

Bland de 281 åskådarna under lördagens match fanns både hemmalagets klack, förstås, och en delegation från Nässjö. Utöver de blågula Nässjö-supportrarna fanns det en hel del bland publiken som höll tummarna för gästerna denna eftermiddag. De avslöjades av dialekten. För övrigt måste jag ge tummen upp för hemmaklacken som kämpade bättre på läktaren med hejaramsor än vad deras spelare lyckades åstadkomma nere på isen.

KVBS-klack Backavallen
Katrineholmsklacken höll igång hela matchen trots en mindre lyckad dag för spelarna i laget som vunnit deras hjärtan

Matchen var inte mer än ett par minuter gammal när gästande Nässjö IF fick en straff tilldömd sig. Räddning av hemmalagets Henrik Karlsson och jag fick återbekanta mig med tanken att bandymålvakter måste tillhöra världens modigaste sort. Nu är de förvisso skyddade på diverse olika sätt men ändå. De kan ställa sig bredvid handbollsmålvakterna och ta varandra i händerna för de har förmodligen samma "defekt" (saknad självbevarelsedrift). De har ändå en av de mest grundpositiva och optimistiska inställningarna i världen med tanke på att de verkligen tror att de ska fånga den där bollen som kommer emot dem i flera hundra kilometer i timmen.

Henrik Karlsson Katrineholm Bandy
Många tankar och tyckande finns runt bandymålvakternas val av position men i slutänden beundrar vi nog dem för deras mod och skicklighet. Här ser vi Katrineholm Bandys målvakt Henrik Karlsson.

Här nedan följer ett par bilder på de två allsvenska lagen inför matchstart. För mig som oinitierad bandyåskådare innehöll lagen idel nya och oscoutade namn men jag kan gissa att det finns en hel del rutin, erfarenhet och kunnande i de båda trupperna.

Nässjö IF Allsvenskan Södra
Spelarna i Nässjö IF samlar sig inför matchstart mot Katrineholm Bandy

Katrineholm Värmbol BS Allsvenskan Södra
Katrineholm Bandys spelare laddar inför det ögonblick då domaren blåser igång matchen

I 11:e minuten håller sig Katrineholms Olle Larsson framme och ändrar riktningen på en lång och låg boll. Smart gjort och omöjligt för gästernas målvakt att göra någonting åt. 1-0 och det kändes som en trivsam öppning på matchen för hemmalaget.

Olle Larsson Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys Olle Larsson, med nr 21 på bröstet, omges av lyckliga lagkamrater efter 1-0-målet mot Nässjö

Kvitteringen kom alldeles för nära inpå Katrineholms ledningsmål. Inte många sekunder hann gå innan 1-1 satt och sedan var det gästerna som tog över totalt. De ägde spelet, bollen och dirigentpinnen till fullo. När första halvlek summerades stod det 1-5 på resultattavlan. Det hade även tilldömts ytterligare en straff för Nässjö som slogs via ribban och ner mot mållinjen. Efter mycket tjafs bedömdes bollen aldrig över mållinjen (men som jag förstått efteråt så var den enligt vissa bilder inne). En liten strimma hopp tändes när Katrineholm runt 40:e minuten hade två jättelagen för reducering fram till 2-4 men istället blev det 1-5 i 43:e minuten.

publik Backavallen
Ståplatspublik, förstås, på Backavallen med gästande Nässjö IF:s fana vajande i den sena eftermiddag​ens sista ljus

Det fanns ingenting i spelet ute på planen som antydde att det skulle bli bli någon dramatisk ändring på lagens styrkeförhållande. När andra halvlek kommit till 4:e minuten reducerade visserligen Magnus Stenberg och det följdes av en period då gästerna såg lite mer avvaktande ut. De kunde kosta på sig att bevaka ledningen och inte gå bort sig i någon slags tokoffensiv.

Magnus Stenberg Katrineholm Bandy
Magnus Stenberg i Katrineholm Bandy reducerade fram till 2-5 mot Nässjö IF i inledningen av andra halvleken

Mellan matchminut 56 och 82 förvandlar sedan Nässjö ställningen från 2-5 till 2-8. Det skedde utan större friktion. Däri ligger det jag antar att Katrineholmslaget behöver nöta vidare på under kommande träningar och matcher. Eller annars hade de alla en dålig dag, jag kan inte bedöma detta eftersom jag inte sett dem tidigare och vet inte vad de är kapabla till. Sista ordet fick dock hemmalaget som genom Linus Doktare fastställde slutresultatet till 3-8 i 87:e minuten.

Linus Doktare Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys Linus Doktare avslutade men allsvenska matchens målskytte när han reducerade fram till 3-8

Bandy har vissa gemensamma nämnare med fotboll. Planens storlek, antalet spelare och speltid är några saker jag kommer på helt spontant. Sedan skiljer sig givetvis bandyn från fotbollen på många sätt. Underlagets beskaffenhet (is är halt) i kombination med transportmedlet (skridskorna) gör att stora ytor snabbt kan täckas av en spelare och alla svängar och bågar de gör både med och utan boll skulle aldrig en fotbollsspelare orka (eller hinna) med utan att spränga sig. Långbollar (lyror) förekommer i båda sporterna och offsidefällor är effektiva både i bandy och fotboll. Något som inte tillämpas inom fotbollen är uppställningen av hela laget i målburen då motståndarna har hörna. Där ska man tydligen stå i bandy för att vara i vägen för bollen. Ouch.

bandyhörna Nässjö IF
Varje bandyhörna föregås av att ​anfallande lag har en mindre konferens medan försvarande lag knör in sig i målet för att förhoppningsvis få en stenhård boll på sig.

Jag förstod att min matchbevakning på Backavallen inte skulle bli i dagsljus mer än i början av matchen. Domarna blåste igång tillställningen klockan 15 och då har inte november så vansinnigt mycket ljus att bjuda på. Som befarat var inte elbelysningen något som en fotograf hoppar jämfota av glädje för. Med ordentligt pressad kamera gjorde jag vad jag kunde i framförallt andra halvlek.

bandybelysning Backavallen
Backavallens belysning är säkert toppen för spelarna men inte för mig som fotograferar

Jag har fyllt ett bildgalleri från matchen med 139 bilder som du hittar HÄR>>>. Jag "varnar" för många runt-omkring-bilder, men så brukar det bli när jag besöker en sport eller plats för första gången. Och en actionfylld sport med mycket rörelse, som jag hävdar att bandy är, kan vara mycket svår att bemästra under första fotoförsöket. Jag får väl försöka återkomma och göra bättre ifrån mig i framtiden.

Jag önskar Katrineholm Bandy stort lycka till i det allsvenska spelet under säsongen!
Tags
  • Katrineholm Bandy
  • Allsvenskan Södra bandy herrar

Fotbollslasses perspektiv