Vi älskar lokal sport!

Nyköpings Damfotboll

 • The End

  Lasse Jansson, tisdag 07 oktober 2014, 18:51
  Jag sätter punkt. Punkt för bevakningen och bloggandet om damfotbollen runt Nyköping. Efter 3,5 säsonger då jag intensivt levt med och gått hand i hand med våra lokala damlags förehavanden får det räcka. Ingen har direkt påverkat mig i detta beslut utan det har växt fram hos mig själv under de senaste månaderna. Det har krävts en hyfsat underlig livsstil med prioriteringar som kostar på väldigt mycket. Måhända är det också så att jag smickrat mig själv med att tro att jag kunnat lyfta fram och förändra synen på damfotbollen i allmänhet och vår lokala damfotboll i synnerhet.

  Familjen, mitt sociala umgänge utanför fotbollen och mina andra intressen har fått stå tillbaka men det är prioriteringar jag rått över själv.

  övergiven sko


  Jag har helt enkelt ledsnat på att oftast offra varje lördagseftermiddag och kväll samt del av varje söndag för bilder och text efter en match. Det tar åtskilliga timmar mer än själva matchtiden, om nu någon skulle tro något annat. Oavsett veckodag har pressen att så snabbt som möjligt bli klar med matchredovisningen successivt blivit mer och mer påträngande. Jag vill inte göra något hafsigt och tycker själv att jag satt standarden (text, bilder och tidsramar) på en godtagbar (men inte utmärkt) nivå. Även om nu tävlingssäsongen är slut, vilket borde innebära en andningspaus, har jag tidigare satt pressen på mig själv att leverera material, sammanfattningar, bilder m.m. för att inte tappa tempot i bloggen och därmed läsare. Jag kan inte klämma ur mig något mer, tyvärr.

  Nyhetens behag kring mitt bloggande har lagt sig i den lokala damfotbollskretsen. Det är helt enkelt ingen buzz längre och kanske är det så att det är få, om ens någon, som har något direkt utbyte av materialet. Intresset att titta på bilderna har gått ner vilket är det enda jag kan mäta sedan ett år tillbaka. Tycker själv att det inte borde bero på att bildkvalitén skulle ha sjunkit. Ointresset, eller att jag och mitt material helt enkelt är oengagerande och tråkigt, märks på olika sätt. Försöket att lyfta fram damfotbollen har stannat vid att den når ut till de redan frälsta.

  Det är helt enkelt inte värt det längre. Tiden det tar i förhållande till allt annat som försakats men som jag vill och behöver göra. Att bevaka damfotbollen i Nyköping är visserligen hårt nischat men ändå bredare än att bara skriva om och för ett enstaka lag. Tyvärr fortsätter damfotbollens kräftgång, i alla fall på gräsrotsnivå. Lag försvinner ett efter ett runt om i Sverige. Jag önskar verkligen att tjejer kunde hålla fast vid sitt idrottande i denna eminenta lagsport. Snälla.

  Behovet att uppmärksammas är stort för många sporter och utövare och dörren hos lokalsporten.se står öppen för mig. Jag kommer att göra nedslag i sportverkligheten och redogöra för mina iakttagelser. Utan löften om någon slags regelbundenhet. Kanske finns det någon som vill se och läsa. Annars är kanske ord och bild ett utdömt uttryckssätt. Det finns visst de som filmar sport, det kanske jag borde lära mig?

  Så jag måste nog göra slut nu. Vill kunna träffa andra. Vill ha friheten och inflytandet över min egen tid. Jag vill verkligen att vi ska fortsätta vara vänner. Nej, jag har ingen ny på gång och jag kommer att minnas vår tid tillsammans med glädje. Mitt tack till damfotbollen i Nyköping får också följas av en lyckönskan och ett löfte (eller hot?) om att jag nog kommer att titta till dig då och då!

  Lasse "Fotbollslasse" Jansson
 • Linköpings FC och Eskilstuna United nollade

  Lasse Jansson, måndag 06 oktober 2014, 23:14
  Söndagens äventyr fick bli en bevakning av det Damallsvenska mötet mellan Linköpings FC och Eskilstuna United på Linköping Arena. Och det skulle visa sig att jag inte var ensam från Nyköpingstrakten att söka mig till just denna match.

  Linköping Arena
  Linköping Arena och ett inbjudande och milt oktoberväder mötte upp i östgöta-staden

  En sak som jag inte riktigt förstår är varför arenan inte blir färdigbyggd. Den invigdes förra försommaren och stod som värd för några matcher under dam-EM. Gott så. Men en kortsida verkar aldrig bli färdigställd, det ser oförändrat ut sedan mitt besök där i augusti förra året.

  Linköping Arena
  Det blir nog bra när det blir klart. Bakom kortsidans läktare ska det bli någon form av byggnad för en skola (om jag förstod Linköpingsborna rätt).

  Innan jag letade mig fram till ingången för media såg jag att jag i alla fall var på rätt ställe. Eskilstuna United hade inte någon längre resa till denna bortamatch vilket de inte heller har till sin avslutande allsvenska match mot KIF Örebro den 19/10.

  Eskilstuna Uniteds buss
  Eskilstuna Uniteds buss till bortamatcherna är färgkoordinerad med deras bortaställ. Smutt.

  De första jag stötte på i pressrummet var tidigare IFK Nyköpings-spelaren Tove Almqvist och Calle Barrling, förbundskapten för svenska F18-landslaget som var på plats för ett möte med den tillfälligt ljumskskadade Tove. Landskamp på G för Tove den 22/10 i Västerås mot Tyskland. Tove var stolt över landslagsplatsen och även nöjd med tillvaron och boendet i Linköping och intygade att träningsmiljön och matchandet för Linköpings FC fallit ut mycket bra.

  Jag tänker inte gå in i detalj på vad som utspelade sig minut för minut under mötet mellan Linköpings FC och Eskilstuna United DFF. Som du vet vid det här laget slutade mötet 0-0. Du ska dock få en dos bilder samt några av mina iakttagelser. Fattas bara annat!

  Linköpings FC
  Lineup med Linköpings FC:s startelva

  Eskilstuna United DFF
  Eskilstuna United DFF:s startelva samt en trött följeslagare...

  Sara Persson Christian Tennstedt Tomas Edstrand
  Huvuddomare Sara Persson med assisterande Tomas Edstrand och Christian Tennstedt bredvid sig

  Detta var fjärde gången i år jag såg Eskilstuna United. För mig var detta deras stabilaste insats hittills, de höll ihop spelet bra trots tufft motstånd. Inte så slarvigt som det ibland varit i passningsspelet. Att de inte hade särskilt mycket boll betydde inte att de var helt ofarliga framåt.

  Matchen präglades av stort bollinnehav för hemmalaget, otaliga anfall från deras sida både från kanterna och centralt och samtidigt ett heroiskt kämpande mittförsvar i United. Mittbackarna Louise Quinn och Frida Svensson måste nämnas efter denna kraftansträngning. De kastade sig, täckte skott på ishockeymanér och offrade sig hårt hela matchen.

  Louise Quinn
  Irländska landslagsspelaren Louise Quinn gjorde en bra insats för Eskilstuna United mot Linköpings FC

  Frida Svensson
  Mittfältaren Frida Svensson har flyttats ner till mittbackspositionen när Uniteds lagkapten Vaila Barsley går ryggskadad. En riktig kämpainsats även från henne mot Linköpings FC.

  Linköpings FC uppvisade ett mycket rejälare passningsspel än gästerna. Vägvinnande framförallt i första halvlek med få touch och ideliga bollar ut mot kanterna därifrån det matades på med inlägg. En offensiv med fart på framstormande spelare som inte kunde stoppas av United. Stopp blev det till slut, och det var få gånger som hemmaspelarna helt ostörda fick ta avslut men när de gjorde det var skärpan minimal vilket oftast innebar plockpotatis för Emelie Almesjö i Uniteds mål eller bollar som gick högt över målet. Närmast var Pernilla Harder som fick se sin nick ta i ribban under första halvlek.

  Att Eskilstuna United DFF som nykomlingar tar det säkra före det osäkra och spelar med en 4-5-1-uppställning är kanske inte så konstigt. Det innebär dock att deras targetplayer Gaelle Enganamouit måste hålla i bollen där uppe så pass länge att någon eller några lagkamrater hinner storma upp. Problemet blir att även motståndarna hinner positionera sig.

  Andra halvlek gick även den till hemmalaget på poäng. Det av hemmalaget och publiken väntade målet kom närmare och närmare men av tidigare nämnda anledningar uteblev det. I andra halvlek kunde och borde det nog utdömts en straff för gästerna när en framstormande Gaelle Enganamouit stoppas av Linköpings målvakt Katlynn Fraine. Nu såg jag denna situation från fel kortsida men det såg definitivt ut som att Gaelle hade den där tiondelen på sin sida när hon petade bollen framåt och fick målvaktens knä rakt på sitt eget knä. Tyvärr skadade sig båda spelarna och tvingades utgå.

  skadeavbrott Linköpings FC
  Tyvärr ett skadeavbrott i andra halvlek där både Eskilstuna Uniteds Gaelle Enganamouit och Linköpings FC:s Katlynn Fraine tvingas byta

  Linköpings FC är ett lag med många offensivt duktiga pjäser. Visst är deras mittback Charlotte Rohlin en viktig och allmänt känd spelare men de radar upp namn som kan och borde avgöra matcher. När t.o.m. en sådan supertalang som Stina Blackstenius inte får plats i startelvan så finns det att ta av... Eskilstuna United då? Jo, deras stora kreatör är i mina ögon Malin Diaz Pettersson. Hon vill, vågar och kan göra något med bollen från sin centrala position på planen. Hon blev tillsammans med Charlotte Rohlin utsedd till matchens lirare.

  Malin Diaz Pettersson
  Malin Diaz Pettersson blev utsedd till matchens lirare för Eskilstuna United

  Charlotte Rohlin
  Charlotte Rohlin blev utsedd till matchens lirare för sitt Linköpings FC

  Linköpings FC har många intresserade följare och en helt annan fokus på sig än nykomlingarna från Eskilstuna. Det märks, bl.a. eftersom det som skrivs om dem på damfotboll.com alltid har en eller annan kommentar och tyckande i kölvattnet på en match. Likaså får jag intrycket av att LFC har en stor och välsmord organisation runt sina hemmamatcher. Visserligen var det inte mängder med publik under söndagens match, men känslan var att de hade kunnat klara av mångdubbelt fler om så hade skett.

  Linköping Arena
  1062 åskådare hade sökt sig till Linköping Arena denna varma oktobersöndag

  Det blir svårt för någon av söndagens målnollade lag att hinna avancera i tabellen innan ridån för årets Damallsvenska går ner. För de flesta lag återstår 2 matcher men Eskilstuna United DFF och Kristianstad DFF har endast en match kvar. Detta hänger ihop med den haltande tabell som konkursande Tyresö FF är orsak till. Eskilstuna måste vinna den svåra avslutningsmatchen mot KIF Örebro medan Kristianstad behöver förlora mot Kopparbergs/Göteborg. Och tack vare Linköpings poängtapp blir det svårt att knipa den begärliga andraplatser där just KIF Örebro och Kopparbergs/Göteborg har slagläge.

  poängtapp Linköpings FC
  Tungt poängtapp för Linköpings FC mot Eskilstuna United DFF

  Tuna 12, Uniteds supporterklubb hade nära till denna bortamatch. Så många var de inte men de lät desto mer! Och syntes. Det var dessutom många ungdomslag på plats. Riktigt kul! Även IFK Nyköpings F04/05 verkade trivas men jag insåg att de var där först när jag gick mitt bland dem från arenan...


  Hjulsbro IK
  Jag tror det är spelare från Hjulsbro IK som mer än gärna ville att jag skulle ta en bild på dem "så att de blir berömda" :-)

  Nu har jag inom loppet av ett par veckor varit på allsvenska matcher som TV-sänts. Hoppas jag inte stört utsändningarna i allt för stor utsträckning, och om så varit fallet ber jag ödmjukast om ursäkt. Jag tjoade i alla fall inte så högt att jag störde Malin Swedberg, expertkommentator högst upp på läktarplats!

  TV-sänd damfotboll
  TV-sänd damfotboll med Malin Swedberg som expertkommentator

  Du hittar ett bildgalleri med ett 70-tal bilder via denna länk.

  Nu tackar jag för mig!
  Tags
  • Damallsvenskan
  • säsongen 2014
  • Eskilstuna United DFF
 • En vunnen & två förlorade

  Lasse Jansson, söndag 05 oktober 2014, 20:50
  Efter dagens TV-sända match i Damallsvenskan mellan Linköpings FC och Eskilstuna United DFF på Linköping Arena (nu har jag banne mig bestämt mig för att den heter så och inte det omvända) så var det inte svårt att se vilka som förlorat två poäng på det oavgjorda resultatet.

  Linköpings FC
  När slutsignalen gått på Linköping Arena syntes det på Linköpingsspelarnas kroppsspråk att det handlade om ett tungt poängtapp mot Eskilstuna United

  Matchen slutade 0-0. Att den gjorde det berodde till stor del på två saker. Linköpings FC brände sina chanser å det grövsta och Eskilstuna United försvarade sig med näbbar och klor. Linköping försökte med inläggsspel...

  Jonna Andersson
  I första halvlek matade bl.a. Jonna Andersson inlägg efter inlägg från vänsterkanten

  ...och de försökte centralt.

  Louise Quinn Fridolina Rolfö Frida Svensson
  Linköpings Fridolina Rolfö klämd mellan två sköldar i form av Eskilstuna Uniteds mittbackar Louise Quinn och Frida Svensson

  Inte bara inne i Eskilstunas straffområde mötte Linköpings-spelarna hårt motstånd utan även straxt utanför.

  Allysha Chapman
  Eskilstuna Uniteds Allysha Chapman på Linköping Arenas konstgräs

  Även Eskilstuna Uniteds målvakt Emelie Almesjö fick göra några svettiga ingripanden. Dock inte så många som hon borde med tanke på Linköpings FC:s oförmåga denna eftermiddag att träffa med avsluten inom målramarna.

  Emelie Almesjö
  Eskilstuna Uniteds målvakt Emelie Almesjö fick vara ordentligt på tå i dagens match mot Linköpings FC

  De två tappade poängen för Linköpings FC blir mycket kostsamma i jakten på andraplatsen och en lockande biljett till Europaspel. Av Damallsvenskan återstår nu två omgångar och Linköping har två poäng upp till de två lag de har framför sig i tabellen. FC Rosengård är sedan tidigare redan klara svenska mästarinnor. Eskilstuna United har inget att be om ursäkt för och tar med sig poängen och noterar sin 8:e oavgjorda match i årets allsvenska.

  Jag ber att få återkomma med en mer utförlig text från söndagens utflykt till Linköping. Fantastiskt inspirerande att se både Linköpings FC:s namnkunniga lag på nytt (jag var hos dem i augusti ifjol) och vår sörmländska representant i högsta serien som nu spelade på bortaplan. För övrigt tycker jag nog Uniteds bortaställ har snyggare färg än det blå hemmastället... Sorry. Ge mig en eller ett par dagar så kommer text och massor med bilder!
  Tags
  • Eskilstuna United DFF
  • säsongen 2014
  • Damallsvenskan
 • IFK avslutade snyggt

  Lasse Jansson, lördag 04 oktober 2014, 23:32
  När jag den 20:e april i år tippade IFK Nyköping som trea när serien summerats tänkte jag mig inte att säsongen skulle se ut som den nu gjort. Den första hälften var precis glimrande och IFK slarvade inte bort mycket. Att allt skulle hänga på en nyckelspelare, guldklimpen och playmakern Melinda Hall, hade jag inte förutsett även om jag på förhand visste hur förbaskat bra hon är. Ingen spelare i IFK Nyköping har betytt så mycket som Melinda gjort denna säsong sedan Therese Andersson gjorde en helt fenomenal säsong 2011.

  Melinda Hall
  Melinda Hall spelade från start för IFK Nyköping i dagens möte mot Fanna BK

  I Melindas skadefrånvaro har det svajat en hel del för unga IFK. Och även om laget haft flera duktiga bollvinnare på mittfältet har det saknats en speluppbyggare med förmågan att hålla i bollen den där extra sekunden så att laget hinner göra sina rörelser framåt.

  Nåväl, mitt tips om Västerås BK 30 som segrare kom på skam. Men de ledde i alla fall under några veckor nu på höstkanten. Örebro SK Söder är de som ska gratuleras efter att de vunnit sin match under lördagen och säkrat en kvalplats uppåt till Elitettan. På andra plats kom Smedby AIS, och det var faktiskt så jag tippade i slutet av april. IFK Nyköping tog tredjeplatsen efter dagens seger över Fanna BK med 6-0. Årets 4:e-plats tog Västerås BK 30 och här får jag erkänna att jag helt tokigt förutspått Tyresö DFF. De kom näst sist och åker ur division 1... (Att de skulle komma med ett helt nytt och orutinerat lag till årets säsong hade helt passerat min radar.)

  Nå, en avslutande lokal dammatch återstår att berätta om och det blir alltså IFK Nyköpings avslutande match mot Fanna BK på Folkungavallen under lördagen. I behagliga 17 grader (!) sökte sig tyvärr bara ett 80-tal till matcharenan.

  Folkungavallen
  Folkungavallen får idag det tillfälliga namnet "Höstvallen"

  IFK Nyköpings startade på följande sätt:
  Målvakt: Iqra Sahi
  Backlinje: Jenny Eriksson Litzell, Filippa Sjöberg, Frida Ahlerup
  Mittfält: Anna Pekkari (defensiv mittfältsroll), Alma Sjödahl, Stina Röken, Melinda Hall (ut 53), Ronja Gustafsson (ut 78)
  Anfall: Saosann Rammo (ut 67), Edina Begovic
  Avbytare: Hela gänget (utom Julina Andersson) men framförallt de senare inhoppande Amanda Nordlie (in 53), Natalie Öberg (in 67) och Cornelia Jansson (in 78)

  Även om det kanske var så att IFK lät Ronja Gustafsson börja som ytterback var hon i praktiken mestadels mittfältare med visst uppdrag att lubba hemåt när motståndarna hade bollen. Så en uppställning liknande 3-1-4-2 gällde idag för hemmalaget.

  IFK Nyköping
  IFK Nyköpings startelva den 4/10 2014

  Fanna BK startade med följande tjejer (och här blir det inga namn utan en bild. Bilder säger ju mer än tusen ord...):

  Fanna BK
  Fanna BK:s startelva på Folkungavallen mot IFK Nyköping

  Dagens domartrio:

  Huvuddomare Elisabeth Malaki
  Dagens domartrio med huvuddomare Elisabeth Malaki i mitten och Emelie Elfstrand till vänster. Tyvärr har jag inte den andre assisterande domarens namn då dagens match inte är inrapporterad till SöFF i skrivande stund!

  Även om hemmalaget började piggt, bl.a. bjöds vi på en språngnick av Edina Begovic efter 3-4 minuter, så föll de tillbaka betänkligt och det blev ganska jämnt i en halvtimme. Melinda Hall briljerade med några fina nummer och framspelningar men det var slarvigt på sina håll. I 29:e minuten kunde i alla fall en löpning av Edina Begovic långt ut på vänsterkanten ge ett läge och 1-0 satt.

  Edina Begovic
  Edina Begovic driver framåt och gör i nästa moment 1-0 till IFK Nyköping

  När väl nollan var spräckt dröjde det bara 3 minuter innan Alma Sjödahl sätter 2-0. Framspelad av Saosann Rammo som hittar en öppnande passning förbi ett för dagen väldigt högt stående Fanna-försvar.

  Saosann Rammo Alma Sjödahl
  Pustar ut. Saosann Rammo och Alma Sjödahl efter att Alma gjort 2-0.

  Fanna BK ställde IFK-anfallarna offside ett antal gånger idag. Vid 2-0 funkade deras taktik mindre bra och de lämnade också ut sin målvakt i obekväma situationer då och då vilket skulle få tokiga konsekvenser i andra halvlek.

  Saosann Rammo
  Åtskilliga är mina bilder idag med en offsideviftande domare i bakgrunden och en glatt springande IFK-anfallare i förgrunden. Här Saosann Rammo som inte hunnit slå stopp i maskineriet.

  I andra halvleks 8:e minut byts Melina Hall ut. Ännu inte 100% efter skadan. 5 minuter efter det bytet kommer Edina Begovic andra mål för dagen då hon skjuter ett lågt skott från långt håll som slipprar in via målvakten i nätmaskorna.

  Edina Begovic
  Edina Begovic skjuter här 3-0 för IFK Nyköping

  I andra halvleks 16:e minut driver Saosann Rammo förbi några motståndare, hamnar farligt nära kortlinjen där hon vrider upp och rullar in 4-0. Jag minns i ärlighetens namn inte var målvakten var, men hon var inte i målet i alla fall...

  Saosann Rammo
  Här gör Saosann Rammo 4-0 för IFK Nyköping

  I 67:e matchminuten gör hemmalaget sitt andra byte när Natalie Öberg kommer in istället för Saosann Rammo. I 76:e minuten kommer då den situation som ger motståndarmålvakten (Jessica Öberg Tillbom?) rött kort och Edina Begovic en lårkaka. Målvakten var ofta ute på vift och denna gång rusade hon mot en boll utanför straffområdet som Edina hann först på, petade fram bollen och fick en sent inkommande målvakts ben över låret. Från mitt håll och på mina bilder var det inte mycket att orda om. Tydligen var gästande lag av en helt annan åsikt.

  Rött kort
  Situationen som gav Fanna BK:s målvakt rött kort

  Ett par minuter efter ovan nämnda frilägesutvisning gjorde hemmalaget sitt tredje och sista byte. In kom Cornelia Jansson och ut gick en duktigt arbetande Ronja Gustafsson. När 10 minuter återstod av matchen gör Edina Begovic sitt tredje och lagets femte mål för dagen. Ännu ett lågt, pressat distansskott som den nyinkomne målvakten tycktes missbedöma studsen på en aning.

  Edina Begovic 5-0
  Edina Begovic skott fram till 5-0 på Folkungavallen

  I 86:e minuten fastställer Alma Sjödahl slutresultatet till 6-0 när hon gör sitt andra mål för eftermiddagen. Med sitt flygande och flytande löpsteg tog hon sig loss på högerkanten och prickar in ett kliniskt rent avslut.

  Alma Sjödahl
  Alma Sjödahl sätter här 6-0 för IFK Nyköping mot Fanna BK

  En medioker första halvlek tog sig och blev en händelserik och ganska kul andra halvlek. IFK Nyköpings notoriska målskyttar denna säsong levererade ännu en gång! Och de har verkligen presterat under hela året (med några undantag.)

  Jag fick sällskap nere vid plankanten när Södermanlands Nyheters Marcus Langbrandt och fotograf Fredrik Laaksonen dök upp. En händelserik sporthelg fick Fredrik att fladdra vidare efter en kort stund medan Marcus antecknade febrilt i 90 + tilläggstid.

  Fredrik Laaksonen Marcus Langbrandt
  Södermanlands Nyheters Fredrik Laaksonen och Marcus Langbrandt

  Så var den klar. Den sista lokala dammatch-bevakningen. Du hittar 80-talet bilder i bildgalleriet.

  Tack! 
  Tags
  • IFK Nyköping Fotboll Damer
  • säsongen 2014
  • Div 1 Södra Svealand Damer
 • Inför den stora avslutningen

  Lasse Jansson, torsdag 02 oktober 2014, 14:08
  Efter helgen går det att summera division 1, division 3 och division 4 för våra lokala damlag. Division 2 lade locket på redan förra helgen med en cliffhanger i form av IK Tuns deltagande på den nivån nästa säsong eller om det blir degradering. Damernas division 5 ebbade ut i slutet av september så när som på en uppskjuten match. Kvar är spel i Elitettan, avslutningsomgång den 18/10, och Damallsvenskan som rundar av den 19/10 där FC Rosengård redan är klara svenska mästarinnor.

  Lördagen den 4/10:
  Kl 14.00, IFK Nyköping - Fanna BK, div 1
  Kl 15.00, DFK Värmbol 2 - IK Tun 2, div 3
  Kl 15.00, Hargs BK - Trosa-Vagnhärad DFF, div 3

  Att spekulera i om och hur IFK Nyköping ska ges chansen till kvalspel för en plats i Elitettan känns inte särskilt meningsfullt. För laget gäller det att avsluta snyggt och knyta ihop säcken med en seger mot nedflyttningsklara Fanna BK som man i våras besegrade med 3-0. Tjejerna i IFK ska oavsett utgången av denna match sträcka på sig och vara stolta över resultatet denna säsong! (Även om jag tycker att division 1 S Svealand inte riktigt hållit samma klass som under fjolåret.) Vi får inte glömma hur ungt och till vissa delar orutinerat laget varit. Om ett mirakel inträffar där Smedby AIS och Örebro SK Söder båda förlorar sina matcher på lördag och IFK Nyköping vinner får säsongen en fortsättning i form av kvalspel till Elitettan.

  IFK Nyköping Fanna BK
  IFK Nyköping mötte Fanna BK hemma på Folkungavallen senast den 26/6 2013

  Division 3-avslutningen redogjorde jag för i mitt inlägg efter måndagsmatcherna på Rosvalla där Nyköpings BIS nu avslutat säsongen och Hargs BK samt IK Tun 2 ska in i elden en sista gång på lördag. IK Tuns andralag åker till Backavallen i Katrineholm för att försöka ta revansch på DFK Värmbols andralag efter vårens förlust med knappa 1-2. Tun 2 degraderas hur som helst och DFK Värmbol 2 befinner sig i tabellens mittpunkt (bullseye?) Det Tun 2 kan göra är att ta poäng mot Värmbol och därmed hjälpa Hargs BK att klättra ett steg...

  Backavallen
  Jag har banne mig aldrig sett en fotbollsmatch på Backavallens A-plan utan bara på någon sidoplan eller som i detta fall på plastgräset.

  Hargs BK skulle nog gärna vinna säsongens sista division 3-match för att ha möjligheten att klättra upp till 4:e-platsen (om nu bara IK Tun 2 hjälper till mot DFK Värmbol 2). Frågan är om inte deras nästan-derbymotståndare Trosa-Vagnhärad DFF är ännu mer motiverade inför avslutningsrundan. En förlust kan kosta laget platsen i division 3 om det kommer att bli tvångsnedflyttning av något lag (eftersom det kommer lite för många sörmlandslag från division 2 S Svealand efter denna säsong.) Jag tror på en rejäl och intensiv Krikon-fajt! Vårmötet slutade 2-2 så förutsättningarna finns för en lika tät retur.

  Krikonbacken
  Mer folk till Krikonbacken på lördag när serien avslutas?!


  Söndagen den 5/10:
  Kl 12.00, Gnesta/Mölnbo FF - Hargs BK 2, div 4
  Kl 14.45, Linköpings FC - Eskilstuna United DFF, Damallsvenskan

  Hargs BK:s andralag åker till Hagstumosse på söndag och gör det med en ganska fin poängskörd i division 4. Vi får inte glömma att både Hargs BK 2 och Gnesta kom upp till division 4 inför denna säsong. Nu ligger visserligen HBK 2 under mitten men de gör det tillsammans med flera andra lag och tre poäng mot tredjeplacerade Gnesta/Mölnbo FF skulle kunna ta dem uppåt en bit. Lagen spelade 2-2 i vårmötet.

  Gnesta FF Hargs BK 2
  Hargs BK 2 och Gnesta FF möttes säsongen 2013 i division 5, här en bild från mötet på Krikonbacken den 29/9 2013

  Söndagen avslutas med match på Arena Linköping (som jag måste lära mig att skriva och inte tvärtom...) där Linköpings FC och Eskilstuna United DFF möts. Eskilstuna Uniteds prestation de senaste omgångarna har varit svajig medan Linköpings FC kunnat få titeln "Höstens lag" om det inte vore för förlusten mot Kristianstads DFF den 22/9 med 0-1. Faktiskt så är Linköping enda lag hittills i allsvenskan 2014 som lurat poäng av redan klara mästarinnorna FC Rosengård. Två vinster har det blivit för LFC och det imponerar! Eskilstuna klarade oavgjort, 1-1, hemma på Tunavallen mot Linköping den 25/5 men de har inte varit riktigt lika starka på bortaplan denna premiärsäsong i Damallsvenskan. Hur som helst har jag fått klart min ackreditering vilket gör att jag får chansen att bevaka ännu en allsvensk match denna säsong. Det ska bli ruskigt skoj!

  Linköpings FC Arena Linköping
  Linköpings FC på Arena Linköping den 18/8 2013. I'll be back...


  Nu kör vi!
  Tags
  • säsongen 2014
  • Damallsvenskan
  • Div 1 Södra Svealand Damer
  • Div 4 Fotboll Damer
  • Div 3 Fotboll Damer
 • Harg, Biss & Tun 2 i mörkeruppgörelser

  Lasse Jansson, tisdag 30 september 2014, 22:37
  Efter gårdagens uttalande om att jag kände mig som en åsna mellan två hötappar då de båda division 3-matcherna mellan IK Tun 2 och Hargs BK respektive Nyköpings BIS och Julita GoIF gick av stapeln på Rosvallas konstgräsplan C respektive B måste jag förtydliga mig. Jag anser inte att något av lagen eller några av spelarna är att betrakta som hötappar. Bäst att stämma i bäcken, göra en pudel och krypa till korset. Folk är lättkränkta nu för tiden...

  Skymning över Rosvalla
  Måndagskvällens skymning över Rosvalla övergick snart till nattsvart råkyla

  För den som såg mitt tidiga hojtande på sociala medier om min närvaro på Rosvalla för att bevaka matcherna måste ännu en ursäkt och förklaring ges. Julita GoIF heter exakt så och inte Juliga GoIF som gick att läsa på Twitter, Facebook och Instagram. Efter ett år med en ny mobiltelefon har jag i princip lärt den allt jag kan om stavning, i alla fall när det kommer till fotbollstermer, lag och platser. Nu har jag även en mobiltelefon av nyare slag som jag sällan använder i dessa ärenden men mobilens något bättre kamera fick mitt olyckliga val att synas tydligt på sociala medier. Skit också.

  Hargs BK värmer upp
  Hargs BK värmer upp inför match på konstgräsplan C

  IK Tun 2 värmer upp
  IK Tun 2 värmer upp där borta. Långt där borta.

  Du som läser bloggen regelbundet vet vad jag tycker om fotografering i elbelysningen på Rosvallas planer. Det går i princip och i praktiken inte. Därför har jag hållit mig borta från Nyköpings BIS damers regelbundna fredagsmys-matchande. Du kommer att se i bilderna från måndagskvällen att det inte är något vidare värst. Brusigt och suddigt. Jag gjorde vad jag kunde med en kamerautrustning som kunde vara av nyare snitt. Ett av mina ljuskänsligaste objektiv med lite, lite tele-effekt har brännvidden 135 mm. Funkar i t.ex. inomhushallar men är egentligen på tok för kort för utomhusfotboll vilket syns i bilderna. Lockelsen var dock stor att i säsongens elfte timme titta till matchandet i mörkret på konstgräsplanerna. Man lyckades i alla fall få full belysning påslagen på C-planen där Tuns andralag och Harg spelade. Värre var det på B-planen där Nyköpings BIS och Julita huserade.

  Julita GoIF värmer upp
  Julita GoIF värmer upp på konstgräsplan B

  Nyköpings BIS värmer upp
  Nyköpings BIS damer värmer upp inför sin sista seriematch för säsongen

  Division 3-serien avslutas på lördag klockan 15.00. Den haltar tack vare att Södertälje FK dragit sig ur serien och de skulle annars varit Bissornas motståndare den kommande helgen. Vi vet sedan tidigare att Triangelns IK vinner serien, Nyköpings BIS kommer tvåa och att IK Tuns andralag tyvärr åker ur. Det är inte osannolikt att ytterligare något lag får göra dem följe trots att de är ensamt lag under nedflyttningsstrecket. Det beror på att flera sörmländska lag åker ur division 2 S Svealand. Hargs BK ligger i mitten av tabellen och kan med hjälp av IK Tun 2 i sista omgången möjligtvis knipa en 4:e-plats.

  konstgräspublik
  Måndagskvällens derby drog 60-70 åskådare medan Nyköpings BIS damer endast hade ett 15-tal som tittade på från sidlinjen

  Jag fladdrade mellan de två fotbollsplanerna och försökte mig på multitasking. Att göra många (läs "två") saker samtidigt är inte en manlig olympisk gren och jag tappade ganska snart greppet om de båda matcherna. Man vet liksom inte varför saker och ting ser ut som de gör när man gluttar på spelet då och då. Jag gör ändå ett försök att kort redogöra för de två matcherna och börjar med IK Tun 2 mot Hargs BK. (Jag hade faktiskt sån tur i mitt plan-hattande att kvällens samtliga mål på båda planerna skedde framför mina ögon, så lite tur hade jag med att befinna mig på rätt ställen vid rätt tidpunkter.)

  Tun inledde hetast och hade en chans direkt i inledningen. Men i 3:e minuten hade Harg en trippelhörna och på detta sätt tycker jag de båda lagen bytte chanser med varandra ganska jämbördigt i första halvlek. Det var ändå så att IK Tuns andralag tog ledningen i 7:e minuten när duktiga Maja Larsson sprintade ifrån Hargs mittbackar och placerade in 1-0.

  Maja Larsson
  Maja Larsson drar ifrån sin bevakning i form av Malin Larsson d.y. och Sofia Johansson och gör 1-0 till sitt IK Tun 2

  Ett litet övertag till Tun i mitten av första halvlek eftersom deras centrala mittfält funkade mycket bra men Hargs-tjejerna försvarade sig bra på hela planen när motståndarna hade bollen.  Under sista delen av halvleken tyckte i alla fall jag att det var helt jämnt mellan de båda derbymotståndarna. Publikkampen vann nog Hargs BK och applåder bröt kvällskylan med jämna mellanrum under hela matchen.

  I andra halvlek ser jag Maja Larsson dra iväg ett jätteskott som stryker ribbans ovankant efter 5-10 minuter. (Du noterar min vaga tidsuppfattning.) Runt mitten av halvleken kommer sedan kvitteringen när en extremt trasslig situation framför Tuns mål leder fram till en för kort rensning som hamnar vid Malin Larsson fötter och hon trycker till och kan till sin glädje se bollen gå i mål. 1-1 och resultatet var fastställt. Min uppfattning om andra halvlek är vag men mestadelen av spelet skedde nere i Tuns försvarszon och trycket Hargs-tjejerna lyckades få till var ganska massivt till och från.

  Malin Larsson d.y.
  Malin Larsson d.y. har precis avlossat skottet fram till 1-1 för Hargs BK

  Tydligt på näthinnan från derbyt och den parallella division 3-matchen mellan Bissorna och Julita är att många spelare gjorde utmärkta prestationer. Samspelet stämde oftast ganska bra också. Och kanske är det så i slutet av säsongen när orken, formen och tekniken slipats intensivt under några månader. Är det någon gång man ska gå och titta på fotboll så är det på hösten. Vill man däremot se gnisslande maskinerier och till synes enkla misstag är det vårmatcherna som gäller! (Dagens VDN-fakta, tema fotboll.)

  IK Tun 2 Hargs BK
  Sista division 3-derbyt för säsongen, IK Tun 2 och Hargs BK tackar varandra efter den oavgjorda matchen på KGC

  Vad finns i anteckningsblocket från Nyköpings BIS damers möte mot mer avlägsna Julita GoIF? En sak dominerade oavsett när jag tittade till denna mer skumma match (bedömt utifrån det vaga ljus som sirapslikt sipprade ner från de halvtända belysningsstolparna.) Bollinnehavet, tempot och spelet hade det rödblå hemmalaget. Och chanserna. De skapade faktiskt mycket men lyckades spela nästan hela matchen utan att sätta bollen i mål. Och mitt i all Biss-dominans kom en omställning och vi alla vet hur otroligt kvick Kajsa Bergström är i Julita GoIF:s damlag. 0-1 kom i 41:a matchminuten och hemmalaget blev ännu ivrigare i sin jakt.

  Kajsa Bergström
  Den minnesgode kommer ihåg min bevakning av Hargs BK:s match mot Julita GoIF på Krikonbacken den 17/8 då Kajsa Bergström knäckte näsan, blodvite uppstod, avsvimmade chaufförer fick tas om hand m.m. Ansiktsmasken är ett förhoppningsvis snabbt övergående hjälpmedel för läkningen!

  I andra halvlek fortsatte BIS bollinnehav att vara stort, ett allt tröttare bortalag sjönk ner i ett igelkottsförsvar där endast Kajsa Bergström var kvar uppe vid mittcirkeln. I mitten av halvleken ser jag Jenny Wevel jogga igång för att hoppa in. Jenny som blev mamma i somras har enligt rykten smugit igång med träningen den sista tiden och kunde inte hålla sig borta från denna säsong... Jenny tjoar på mig om att "kolla när jag kommer in och vänder på det här!" och jag log lite överseende. Jodå.

  I 79:e minuten fixar Lena Karlsson en frispark nere vid Julitas vänstra hörnflagga, Melinda Hillilä slår en väl avvägd frispark som möts upp av Angelica Abrahamsson vid bortre stolpen. Snyggt. Min bild är dock inte snygg...

  Angelica Abrahamsson
  Suddigt och eländigt men bollen kan anas i röran av spelare och målvakten gör nog inte riktigt sitt jobb vid "sin" stolpe. Angelica Abrahamsson kvitterar till 1-1.

  Hur var det då med Jenny Wevel? Hon for som en skottspole, mycket inspirerad men flåsande redan efter första ruschen. Hon var nära att nicka in ett ledningsmål men istället kom målet som fastställde slutresultatet fram till 2-1 i 85:e minuten då Jenny får en fin boll av Melinda Hillilä som hon från långt håll sätter godkänt nära klykan. Hon fick rätt, Wevel, när hon lovade att gå in och vända på tillställningen. :-)

  Jenny Wevel
  Jenny Wevel i Nyköpings BIS var nära att nicka in ledningsmålet men istället blev det ett välriktat skott från henne som satte punkt på matchen mot Julita GoIF

  Julita GoIF har kvar Triangelns IK i serien och kan bli första laget som lurar Eskilstunalaget på poäng denna säsong. För Hargs BK återstår ett nästan-derby mot Trosa-Vagnhärad DFF hemma på Krikonbacken medan IK Tuns andralag åker till Katrineholm för att möta DFK Värmbol 2. Allt händer på lördag klockan 15.00.

  Nyköpings BIS Dam Julita GoIF
  Nyköpings BIS damer avslutar säsongen 2014 med seger och tackar Julita GoIF för god match

  Avslutningsvis en bild på en medbevakare. Södermanlands Nyheter var representerade under en stund av fotograf Sandra Nordin som smattrade på som sjutton med kameran vid konstgräsplan B. Några rader och en bild gick att se i tisdagens tidning. Jag gissar att hon sköt in sig med redaktionens nya kamera i första hand. Jag kan knappast tänka mig en svårare fotomiljö än denna så det var ett utmäkrt val för att se vad Nikons senaste kamerahus går för.

  Sandra Nordin
  Södermanlands Nyheters fotograf Sandra Nordin smög ner till konstgräsplanen och plåtade

  Ett litet antal matchbilder från IK Tun 2 - Hargs BK hittar du HÄR.
  En ännu mindre mängd bilder från murriga KGB där Nyköpings BIS och Julita GoIF spelade hittar du HÄR.

  Tack för uppmärksamheten!
  Tags
  • Div 3 Fotboll Damer
  • IK Tun 2 Fotboll Damer
  • Hargs BK Fotboll Damer
  • Nyköpings BIS Fotboll Damer
  • säsongen 2014
 • Division 3-måndag på Rosvalla

  Lasse Jansson, måndag 29 september 2014, 23:52
  Med endast en kvarts fördröjning spelades det två division 3-matcher på Rosvalla under måndagskvällen. Först ut var IK Tun 2 som tog emot Hargs BK och deras match startade klockan 19.45 på konstgräsplan C. Kvarten senare drog Nyköpings BIS damer igång sin avslutande seriematch mot Julita GoIF på konstgräsplan B.

  Som en åsna mellan två hötappar fladdrade jag emellan de båda planerna i ett mission impossible. Bevakning av två parallella matcher är urkass att försöka sig på. Precis lika urkass som det är att försöka fota på konstgräsplanerna när mörkret rullat in över Brandholmen. Jag pressade kameran över den tänkta gränsen och bruset i bilderna får du stå ut med eller helt enkelt blunda!

  Derbyt mellan Tuns andralag och Hargs BK slutade 1-1.

  Maja Larsson
  IK Tuns Maja Larsson inledde målskyttet på division 3-måndagen tidigt i derbyt

  Malin Larsson d.y.
  Malin Larsson den yngre kvitterade i mitten av andra halvleken

  Nyköpings BIS avslutande match för säsongen slutade med en knapp seger med 2-1. Och den segern satt långt inne!

  Angelica Abrahamsson
  Julita GoIF tog ledningen i första halvlek men Nyköpings BIS Angelica Abrahamsson kunde kvittera i slutet av andra halvlek

  Wevels segermål
  Med endast någon minut kvar sätter Jenny Wevel Nyköpings BIS segermål fram till 2-1 med denna fullträff. Sicken lyckad comeback efter barnafödande i somras!!

  Jag ska inte göra texten längre ikväll. Några minst lika brusiga bilder och några förvirrade ord kommer jag att försöka mig på under tisdagskvällen. Det blir ett unikt inlägg där IK Tun, Hargs BK och Nyköpings BIS får dela utrymmet i ett och samma referat även om de inte spelade samma match allihopa.

  God natt!
  Tags
  • Nyköpings BIS Fotboll Damer
  • säsongen 2014
  • Hargs BK Fotboll Damer
  • IK Tun 2 Fotboll Damer
  • Div 3 Fotboll Damer
 • NRS Fälttävlan vid Bullersta

  Lasse Jansson, söndag 28 september 2014, 21:29
  Nyköpings Ridsällskaps tävling denna helg satt perfekt för min egen planering. Eller snarare fanns det en lucka för att åka till Bullersta under söndagen då fälttävlan ägde rum. Det blev inte sämre av att fler i familjen vilje följa med. Skrällen var snarast att jag, helt okunnig på hästsport, skulle vara den som fick tjata för att bli kvar ytterligare en liten stund...

  Publikparkering Bullersta
  Publikparkeringen på Bullersta under söndagen

  Nästan perfekt väder rådde denna söndag. En aning blåsigt fortfarande men värmen fanns kvar och solen hade vänligheten att titta fram då och då. Den regionala tävlingen i NRS regi tycktes dra många tävlande. Förutom att det var en regionalt utlyst tävling så gällde även resultatet för DM-titeln. Mer om segrarinnan senare.

  stallplatser
  De flesta stallplatser gapade tomma när vi gick förbi

  Inför denna spontant påkomna sportbevakning hade jag inte varken tid eller ambitionen att förbereda mig särskilt väl. Jag ber om ursäkt för det inför alla hästsport-intresserade, och vill förtydliga att det inte handlar om bristande respekt för denna idrott! Nästa gång jag besöker någon form av hästtävling kommer jag att se till att både skaffa information i förväg och pumpa någon bättre vetande på info under tävlingens gång. Nog känner jag en eller annan som håller på med ridsport.

  Uppvärmning Bullersta
  På vägen ner mot hagen där värmning inför tävlingen hölls

  Dagens besök varade i ungefär två timmar och vi kom när en hel del startande redan givit sig av och vi åkte när det återstod massor av ekipage. Jag har aldrig varit på ett idrottsevenemang där publiken frågat mig för vem eller vad jag fotograferade och de önskade få just sin favoritdeltagare fotograferad. Ett omättligt sug efter bilder och uppmärksamhet helt enkelt. Jag klandrar ingen då ridsporten, kvinnodominerad, får stå tillbaka rejält i media på bekostnad av bl.a. de stora lagidrotterna som oftast är manligt inriktade. Jodå, jag som till vardags kämpar med damfotbollens väl och ve känner igen vibbarna.

  hästsläp
  Hästsläp på rad på ett höstklätt Bullersta

  Nu ska noteras att lokaltidningen Södermanlands Nyheter var på plats och gjorde en större bevakning med både text, bilder och videoklipp. Kudos. Och naturligtvis var K-G Z Fougstedt där. Med tanke på vårt möte igår på Enstaberga IP tror han nog att jag är en stalker...

  K-G Z Fougstedt
  K-G Z Fougstedt tillsammans med några av alla banfunktionärer som fanns utplacerade

  Fälttävlan var verkligen en höjdare att ta del av som både fotograf och publik. Möjligheten att komma ganska nära hinder och passager fanns och med strategisk placering kunde man få bra överblick över nästan hela banan.

  publikplats Bullersta
  Bra utsikt erbjöds uppe på höjden som ryttarna red runt

  utsiktsplats Bullersta
  Utsiktsplatsen sett från nedan och även en utplacerad ambulans som vittnar om att det inte är en helt ofarlig sport

  Min favoritplats blev vid vattenhindret som reds på lite olika sätt beroende på vilken klass man tävlade i. Vattenstänk var en hjälpande ingrediens för att få fart i bilderna. Vattenhindret hade mer attribut än man kan kräva. Jag menar, bara för att det är vatten behöver det väl inte finnas en gammal träeka, en sjöprick och en frälsarkrans?

  vattenhinder Bullersta
  Vattenhindret vid Bullersta

  Rent generellt kan jag ha en liten, liten betänklighet kring sporter där redskapet har en stor eller helt avgörande betydelse för slutresultatet. Det gäller såväl ridsport som motorsport. Nu är det förvisso upp till idrottaren att se till att redskapet håller måttet och då måste jag betona min respekt för kunskaperna som krävs för att ha rätt hand med hästarna. Stora djur som under dagens besök imponerade på mig med sin skönhet.

  Johanna Hedlund
  Johanna Hedlund från Östra Sörmlands L på hästen Skatholm Laura

  Starten på fälttävlan skedde nere i en fålla innanför uppvärmningshagen. Därefter tog sig ryttarna genom en skarp högerböj innan de via ett hinder rundade den backe som jag visat bilder på. Sedan tog de sig runt banan och bland alla hinder som var utställda skulle ryttarna ha järnkoll på vad som gällde eftersom bansträckningen var olika beroende på klass. En del hinder skulle helt enkelt inte tas av häst och ryttare.

  Emma Tönnesen
  Emma Tönnesen, tävlandes för Vikbolandets RF, på hästen Fredriksbergs Zorro på väg mot vattenhindret

  Vid vattenhindret hann jag se flera hästar som tvekade, och två stycken vägrade helt vilket ledde till uteslutning. Tufft men så är reglerna.

  Lisa Kjellström
  Lisa Kjellström tävlandes för RK Kumla på hästen Make My Day i startfållan

  Vid varje hinder fanns ett flertal funktionärer. Vissa skulle återställa hindret om det av misstag blivit justerat av något ekipage medan andra rapporterade in om hindret tagits felfritt eller med straffpåslag. Så tror jag det hela hanteras, i alla fall. Självklart är det även en sluttid som vägs in i hur bra eller dåligt banan klarats av.

  funktionärer Bullersta
  Åtskilliga var de funktionärer som var utplacerade längst banan

  Det var många som fotade under tävlingen. Jag förstår det. Och en del ryttare hade placerat en videokamera på hjälpen vilket är en teknik som sprider sig mer och mer. Precis som t.ex. i en rallybil kan jag tänka mig att det blir en häftig resa när man senare tittar på videoupptagningen.

  Anna Fors
  Anna Fors från Katrineholms RF tävlandes på Sheza Daisy och med en GoPro-kamera på hjälmen

  Vem tog då den åtråvärda DM-titeln? Jo, Hanna Gryme från Nyköpings Ridsällskap på hästen Tency. Grattis!

  Hanna Gryme
  Hanna Gryme, Nyköpings Ridsällskap, på hästen Tency

  Du hittar mer information om Nyköpings Ridsällskap på deras hemsida som du kommer till HÄR. Och helgens startlista samt resultat ser du HÄR.

  Ingen sportbevakning från min sida utan ett bildgalleri. Du hittar ett knappt 90-tal bilder via denna länk.

  Jag tackar för mig och hoppas kunna få återkomma någon gång i framtiden kring ridsportens förnämliga konst.
  Tags
  • Nyköpings Ridsällskap
  • Fälttävlan
 • Tun kammade noll

  Lasse Jansson, söndag 28 september 2014, 00:00
  Konstigt egentligen. IK Tuns division 2-damer spelade någon form av ödesmatch hemma på Enstaberga IP och det kom bara 45 personer för att titta på föreställningen mot Nacka Allstars DFF. En storseger krävdes visserligen men chansen fanns och skulle i så fall ha inneburit ett steg upp till den hägrande 6:e-platsen som definitivt säkrat fortsatt spel i tvåan nästa säsong. Nu blev det inte så, 0-5 talar sitt tydliga språk, och Tuns öde vilar i ovisshetens händer ännu ett tag. Vakanser i serierna ovanför och ett obegripligt regelverk kring regionsserien sätter IK Tun i osäkerhetens väntrum på obestämd framtid. Fortsatt spel i division 2 eller degradering tillsammans med bl.a. IFK Nyköping 2 och Åkers IF?

  Säsongsavslutning
  Börje Thunholm på sin bänk och vi andra noterar att division 2-säsongen nu är över

  Om det var kravet på storseger som spökade för hemmalaget eller motståndarnas välfungerande och rappa spel kan man dividera om. Tun-tjejerna kom inte någonvart i dagens match medan Nacka Allstars tycktes både lyckosamma och mycket skickliga. För mig var det första gången jag såg stockholmslaget och de imponerade på mig. Framförallt hade de ett rörligt och passningssäkert anfallsspel på den sista tredjedelen av planen och minst lika avgörande var att de 8 av 10 gånger vann spelare-mot-spelare-situationerna ute på planen.

  blåsigt
  Det var mycket blåsigt idag, en västlig vind som blåste i planens längdriktning.

  Danial Parsapour Tobias Karlsson Robert Sindakovski
  Dagens huvuddomare var Tobias Karlsson (i mitten) med Danial Parsapour (t.v. i bild) samt Robert Sindakovski (t.h. i bild) som assisterande

   
  Hemmalaget vann slantsinglingen och valde att spela i medvind under första halvlek. I 7:e minuten kommer ett välriktat inlägg från Nackas vänsterkant som stöts in från nära håll av Hanna Fritzell.

  Nacka Allstars DFF
  Inlägget fram till gästernas ledningsmål i början av 1:a halvlek

  Tun ville och behövde gå framåt och hade på de inledande 10 minuterna blivit avblåsta för offside 3 gånger. På det centrala mittfältet knatade Katja Andersson på riktigt duktigt men så mycket mer fick inte laget ut idag. Nacka Allstars visade sig vara kyligast och med behärskning kontrollerade de matchen. De var laget med mest etablerat anfallsspel.

  I halvtidspausen kändes det att det var närmare 0-2 än en kvittering för hemmalaget. Ja, inte under själva pausen utan när jag funderade över hur spelet utvecklats under de första 45 minuterna. Förstås.

  Det dröjde inte länge i andra halvlek innan 0-2 kom. I 6:e minuten kommer målet och det var Kristina André som nickade in en hörna för gästande Nacka Allstars.

  nickmål
  Nacka Allstars nr 4, Kristina André, nickar in en välslagen hörna fram till 0-2

  Så rullade det på. Befriande och ibland riktade rensningar från hemmalaget och mål då och då för gästerna. 0-3 kom i 55:e minuten av Sofia Andersson, 0-4 gjordes i 72:a av Madelaine Rylander och 0-5 gjordes i 79:e av Sofia Selin.

  För Nacka Allstars blev det jubel och lite bubbel när slutsignalen gått. Givetvis lyckliga över att behålla sin plats i division 2.

  glada miner Nacka Allstars
  Glada miner hos Nacka Allstars efter slutsignalen

  Jag har inte sett IK Tuns damlag efter sommaruppehållet. Som jag berättat tidigare har de fått hälsa välkomna ett par återvändare i form av Sofia Sandström och Sandra Carlsson. Båda tjejerna var med i dagens match.

  Sofia Sandström
  Sofia Sandström bar kaptensbindeln i IK Tun

  Sandra Carlsson
  Sandra Carlsson, tillbaka på fotbollsplanen och på Enstaberga IP

  Under fredagskvällen gick IK Tun via sin hemsida ut med att man gjort klart med en tränartrio inför nästa säsong. Den tillfälligt inhoppande Henrik Björnfot blir en permanent lösning och han kommer att få Peter Lindkvist och Björn Carlsson som assisterande tränare.

  Henrik Björnfot
  Henrik Björnfot kommer att vara huvudtränare för IK Tuns damer även kommande säsong...

  Peter Lindkvist
  ... tillsammans med assisterande tränare Peter Lindkvist...


  ... och Björn Carlsson.

  Till min glädje blev det i pausvilan snack med (sport)foto-gurun K-G Z Fougstedt som var på plats för att dokumentera åt Södermanlands Nyheter. Den alltid trevlige och tillmötesgående fotografen trivdes vid mittlinjen och i motljuset där han kunde ta sina mycket särpräglade bilder. Det syns vem som tagit bilderna när han varit i farten, om man så uttrycker det.

  K-G Z Fougstedt
  K-G Z Fougstedt siktar in sig på en situation där han sitter vid mittplan

  Mina fotograferingsförsök då? Nja, inte mycket att skryta med men mängden gör att jag kanske kan trötta ut någon till ett okynnesgillande... ;-) Du hittar knappt 70 bilder via denna länk.

  Nu får vi följa IK Tuns vidare öden den närmaste tiden. Ett par tummar är det nog värt att hålla eftersom Nyköpings damfotboll annars blir utan representation i division 2 nästkommande säsong!
  Tags
  • Div 2 Södra Svealand Damer Fotboll
  • IK Tun Fotboll Damer
  • säsongen 2014
 • Början på slutet

  Lasse Jansson, torsdag 25 september 2014, 21:58
  Vardagskvällarnas träningar på Vallen, Krikon och Enstaberga IP sker i allt murrigare ljus. Råkylan gör sig påmind. Det luktar av fuktigt gräs och av jord som kommer upp ur gräsmattorna. Det är höst.

  Serierna går mot sitt slut. Faktiskt så blir division 2-serien avklarad i helgen. Även Nyköpings BIS är färdigspelade för säsongen i och med måndagsskvällens match mot Julita. De skulle ha mött Söötälje (Södertälje FK för den som inte hängde med i dialekten) i avslutningsrundan den 4/10 men då det rödsvarta laget tidigt dragit sig ur division 3-serien blir det tidig rast och vila för Nyköpings rödblå krigare. När serierna närmar sig sitt slut brukar viss dramatik finnas kring upp- och nedflyttningar. Riktigt så är det inte i år. Det ska mycket till för att allt går i lås för IFK Nyköpings damer i division 1, det enda lokala lag som har någon (mikroskopisk) chans till kvalspel uppåt i år. Nedåt är det tyvärr mer aktuellt att titta. Redan klara för degradering är IFK Nyköpings andralag i division 2 och IK Tun 2 i division 3. IK Tuns förstalag i division 2 ligger skrynkligt till men berättar själva på sin hemsida att det ändå finns en möjlighet att som regionens bästa sjua klamra sig kvar i division 2. Nu ska de banne mig ut och spela om 6:e-platsen på lördag och det blir en drabbning som kommer att bli intressant i höstsolen!


  Lördagen den 27/9:
  Kl 12.00, Dalhem IF - IFK Nyköping 2, div 2
  Kl 15.00, IK Tun - Nacka Allstars DFF, div 2

  Division 2-lördag, alltså. IFK 2 delar degraderingsödet med Dalhem med en stor skillnad. Dalhem behöver inte åka båt och buss i flera timmar för den avslutande matchen i division 2. På en kuling-härjad Östersjö (jo, det ska blåsa hårt på lördag även om tjejerna redan under fredagen drar till Gotland). Ingen lätt uppgift för IFK:s mycket unga andralag som dock vann vårmötet med 4-2. I den matchen gjorde förvisso Saosann Rammo 2 mål och Ronja Gustafsson ett, och de tjejerna är inte med denna gång.

  IFK Nyköping 2
  IFK Nyköping 2 får förhoppningsvis en schysst avslutning på säsongen i och med Gotlandsbesöket under helgen

  För oss som stannar på fastlandet är det Enstaberga IP som gäller. IK Tun ska möta Nacka Allstars som ligger placeringen före Tun på en åtråvärd 6:e-plats. 3 poäng och 5 mål skiljer lagen åt. I vårupptakten vann Nacka med 1-0. Ja, ingenting är omöjligt och jag har sett Tun spöa Hällbybrunn med 7-2 i år så jag tror på möjligheten.

  Kajsa Petersson
  Kajsa Petersson och hennes kompisar i IK Tun brukar kunna få till stora segermarginaler hemma på Enstaberga IP


  Söndagen den 28/9:
  Kl 13.00, Älsvjö AIK FF - IFK Nyköping, div 1
  Kl 16.00, Eskilstuna United DFF - Umeå IK FF, Damallsvenskan
  Kl 17.00, Hargs BK 2 - IK Viljan 2, div 4

  I division 1 återstår två omgångar. IFK Nyköping befinner sig på en 4:e-plats och är tillsammans med 4 andra lag inblandade i striden om den enda platsen som innebär kvalspel uppåt till Elitettan. (I Elitettan återstår 4 omgångar och det blir med stor säkerhet så att fjolårets division 1-segrare IF Brommapojkarna får kliva av efter bara en säsong i "finrummet".) Söndagens motståndare Älvsjö är det laget av nykomlingarna som just nu ligger bäst till. Noterbart är att alla nykomlingarna ligger ovanför nedflyttningsstrecket vilket jag tycker är imponerande och intressant. IFK Nyköping måste koncentrera sig på sitt och det tjänar ingenting till att snegla på hur det går för konkurrenterna. Stor tur krävs för att alla resultat ska gå IFK:s väg i slutspurten, och det är ett öde man ändå inte kan lägga i någon annans än sina egna händer (och fötter).

  Melinda Hall Saosann Rammo
  Saosann Rammo och Melinda Hall sida vid sida på Folkungavallen i IFK:s senaste och framgångsrika framträdande

  Klockan 16 på söndag är det dags för Eskilstuna Uniteds sista hemmamatch för säsongen. En framgångsrik premiärsäsong i Damallsvenskan som förhoppningsvis kan krönas med en avslutande hemmaseger mot ett Umeå IK som inte har haft en helt lyckad säsong. Visserligen förlorade Eskilstuna United stort i lagens möte uppe på T3 Arena, 1-6, men denna gång är det en helt ny match. Det återstår 4 omgångar i allsvenskan och hade det inte varit för Tyresö FF:s mindre hedersamma konkurs skulle United haft ytterligare en hemmamatch kvar. För övrigt säkrade tidigare ikväll FC Rosengård seriesegern då de besegrade Kopparbergs/Göteborg FC med 3-2. Stort grattis, jag är inte förvånad.

  Eskilstuna United DFF
  Eskilstuna United får visa upp sig för sin stora hemmapublik en sista gång säsongen 2014 denna helg

  Stannar du hellre i Nyköping än åker norrut till Eskilstuna på söndagseftermiddagen kan du ta dig till Krikonbacken där Hargs BK:s andralag möter IK Viljans dito i ett division 4-möte i näst sista omgången.Lätt blir det inte, IK Viljan 2 vann vårens möte med 7-0, men vad sjutton, HBK vet hur man ska ta sig an lag på hemmaplan!

  Hargs BK 2
  Hargs BK 2 värmer på Krikonbacken


  Måndagen den 29/9:
  Kl 19.30, IK Tun 2 - Hargs BK, div 3
  Kl 20.00, Nyköpings BIS - Julita GoIF, div 3

  Redan klara tvåorna Nyköpings BIS ska alltså avrunda säsongen på måndagsskvällen. En match som i sista sekund ändrats från fredag till måndag då Julita inte fick ihop lag till fredagsmyset på Rosvalla. De vann i våras över Julita med 6-3 och kommer att vinna igen! Får vi väl ändå tro... Julita ska dock inte underskattas då de har några jätteduktiga tjejer i laget. Triangelns IK blev definitivt klara för division 2 i måndags kväll vilket också är värt att nämna i sammanhanget. Grattis!

  Nyköpings BIS Dam
  Jubel i Nyköpings BIS vilket vi får hoppas på även på fredag i deras säsongsavslutning!

  Titta vad de gömt undan på en sen måndagskväll. Ett derby! Någon spelplats finns inte angiven men två saker pekar på Rosvalla. Dels för att det finns belysning på planerna där och dels för att IK Tun 2 i alla fall ska samlas vid Rosvallabaracken innan match. Dumt om de ska vara någon annanstans... Det lär i alla fall inte spelas på KGB eftersom Bissorna tänkt spela där nästan samtidigt. Derby är derby och den knappa 2-1-segern för Hargs BK i våras kan bli vad som helst i returen.

  Desirèe Olsson Elin Svedling
  IK Tuns Desirèe Olsson och Hargs BK:s Elin Svedling i lagens möte den 17/6 på Krikonbacken


  Nu vet du precis vad du ska göra de närmaste dagarna! 
 • Eskilstuna United orkade 45 minuter

  Lasse Jansson, tisdag 23 september 2014, 22:00
  Det finns flera betraktningsvinklar jag kan välja när jag ser tillbaka på söndagens match i Damallsvenskan då Eskilstuna United DFF hemma på Tunavallen tog emot serieledande och regerande mästarinnorna FC Rosengård. Efter 0-0 i halvtid slutade matchen 0-4 inför 2563 personer på läktarna.

  Ur ett objektivt allmänhetsintresse var det en match i Damallsvenskan 17:e omgång. Lagens möte nere i Malmö den 18/5 slutade 3-0. Eskilstuna United är nykomlingar i årets allsvenska och ser ut att kämpa om en slutlig femteplats med Kristianstads DFF medan Rosengård med stor sannolikhet kommer att stå som slutsegrare när säsongen summeras. Eskilstuna United har allsvenskans i särklass mest välfyllda kryss-kolumn och var inför matchen obesegrade på hemmaplan. Söndagens match var TV-sänd vilket innebar viss påverkan på var publiken anvisades sittplatser.

  TV-sändning Tunavallen
  TV-sänd match på Tunavallen

  publikfri zon
  Det gick bra att sitta överallt på Tunavallens läktare utom på sektionen nedanför kameran vid mediautrymmena

  Att förklara matchen med statistik och siffror är ytterligare ett sätt att se på saker och ting. Slutresultatet 0-4 kan kryddas med bl.a. hörnstatistiken 2-7, offsidestatistiken 0-3 och avslutsstatistiken 4-15 (varav 3-7 på mål.) Av hemmalagets 4 avslut kom två från ca 40 meters håll och alla 4 avsluten stod Gaelle Enganamouit för. Rosengårds avslut togs av 8 olika spelare och de hade 3 olika målskyttar. Matchens 3 första mål gjordes inom loppet av 9 minuter i början av andra halvlek och det fjärde dröjde till matchminut 76.

  Några gula eller röda kort behövde aldrig visas och frisparksstatistiken landade på beskedliga 7-4. Matchens domartrio ska naturligtvis presenteras!

  Danha Jean Bachiri Annika Andric Anna Nyström
  Huvuddomare Annika Andric i mitten flankerad av Danha Jean Bachiri och Anna Nyström

  En titt på matchen genom Eskilstuna-blå ögon innebär att även arrangemanget och runtomkring-upplevelsen måste innefattas. Vädret var inte mycket att göra någonting åt, dock var regnmängden gudskelov ganska återhållsam. Som publik får man ett välfyllt matchprogram för 10 kronor, och Uniteds förmåga att jaga sponsorer är imponerande. Att rulla ut någon form av "halvbil" på planen är ett marknadsföringsknep som setts tidigare.

  marknadsföring
  Ingen monstertruck-tävling på Tunavallen i söndags

  I arenans nedre hörn hade Eskilstuna United DFF:s ordförande Anna Linnakallio intagit sin sedvanliga ståplats. Hon har all anledning att sträcka på sig för det jobb som lagts ner och den status den allsvenska nykomlingen uppnått.

  Anna Linnakallio
  Eskilstuna Uniteds ordförande Anna Linnakallio på Tunavallen

  Ett lite mer udda och roligt inslag innan match var att de spelare i respektive lag som varit med i svenska landslaget tidigare i veckan (då de kvalade sig till VM nästkommande år) uppvaktades med var sitt kramdjur som delades ut av Parken Zoo. Marknadsföring, naturligtvis, men också något som gav roade miner och lite avundsjuka blickar från lagkamraterna...

  Malin Diaz Pettersson Sara Thunebro
  Eskilstuna Uniteds Malin Diaz Pettersson och Sara Thunebro fick gosedjur...

  Lina Nilsson
  ...precis som Rosengårds Elin Rubensson, Therese Sjögran och och på bilden Lina Nilsson. Tyska Anja Mittag ser ut att fundera på sno åt sig det återstående gosedjuret.

  Eskilstuna United har som inget annat lag i allsvenskan denna säsong dragit publik till sina matcher. Publikrekordet i år innehar förvisso Linköpings FC som till sin match mot Umeå IK drog 5221 åskådare men bäst publiksnitt finns på Tunavallen. Inför sista hemmamatchen på söndag (mot Umeå IK) ligger snittet på 1989 personer. United är stolt för sin publik med all rätta!

  Tuna 12
  Klacken "Tuna 12" sätter färg på läktaren och håller igång ljudnivån på Tunavallen

  Vad finns det att ta med sig från söndagens match för United? Här blir det naturligtvis min personliga åsikt som kläms in. 0-4 är en förlust som inte bara är stora siffror utan återspeglar även klasskillnad lagen emellan. Matchens första avslut kom från Gaelle Enganamouit och det var väldigt nära 1-0 redan efter 2,5 minuter. Så länge laget orkade löpa, det är erkänt jobbigt att hela tiden jaga utan boll, gav tjejerna verkligen allt och hann komma ner på försvarssida. Som de slet och jobbade för varandra! Mittbacksparet Frida Svensson och Louise Quinn är en fungerande kombination även om vi inte ska glömma att ordinarie mittback tillika lagkapten Vaila Barsley är borta sedan en tid p.g.a. ryggproblem. Uniteds eminenta mittfältare Malin Diaz Pettersson var mycket bra och visar att hon har ett högt tempo i kroppen och knoppen.

  Malin Diaz Pettersson
  Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United DFF, star quality

  Eskilstuna United har också anledning att sträcka på sig för sin talangutveckling. De har förstärkt organisationen med sikte på att förädla denna ytterligare och under söndagens match fick en ung tjej göra sin allsvenska debut när hon kom in i 84:e minuten. Kul att få se Rebecca Rulander, född 1998, kliva in på den allsvenska scenen för första gången.

  Rebecca Rulander
  Allsvensk debut i söndags för Uniteds Rebecca Rulander

  FC Rosengårds perspektiv har jag kanske allra svårast att gissa mig till. Därtill är jag för påverkad av vad jag matats med i olika media, både efter denna match och sedan tidigare. Jag har ju inte sett laget live förrän i söndags. De var inte helt tillfreds med sin första halvlek men justerade i pausvilan. Sammantaget var de mycket nöjda med sin insats och de tre poängen. Förväntade poäng är inte alltid lätta att plocka. Vart och ett av målen firades i alla fall stort och med väldig glädje bland spelarna. Vinnarkultur.

  Anja Mittag
  Anja Mittag är en striker av sällan skådat slag. 1-0 gjorde hon i 49:e minuten, 2-0 kom i 56:e

  Kirsten van de Ven
  Holländska Kirsten van de Ven blev så glad, så glad efter sitt nickmål fram till 3-0 i 58:e minuten

  Ramona Bachmann
  Ramona Bachmann imponerade storligen på undertecknad när hon kom in i 57:e minuten. Det avslutande fjärde målet gjorde hon i 76:e minuten, mycket tack vare sin enorma speed.

  Avslutningsvis kommer Fotbollslasses perspektiv. Om det nu är värt något. Jag såg Eskilstuna United för tredje gången denna säsong och insåg redan på förhand att detta skulle bli en väl tuff utmaning. När Rosengård redan från start imponerade med väldigt högt bolltempo och ideliga löpningar av spelare utan boll som gjorde det näst intill omöjligt att hänga med för hemmalaget så visade de lejonhjärtan. Men att de inte skulle orka detta slit var tydligt, gästerna var helt enkelt för bra och bjöd inte på någonting alls. Tyvärr bjöd Eskilstuna United på ett par mål där det första definitivt skulle ha suttit klistrat mellan olycklige Emelie Almesjös målvaktshandskar. Vätan kan ha ställt till det. När laget blev satt under så hårt tryck visade det sig inte riktigt hålla på alla platser i det kvicka tempot.

  Rosengård bör vara det mest stjärnspäckade fotbollslaget Sverige har att uppvisa. Både på herr- och damsidan. Så många utländska namn återfinns i laget att det med nöd och näppe går att klämma in några svenska spelare, och de är i så fall landslagsspelare. Typ. Där har du en bild över konkurrensen i truppen. Hur stjärnspäckat det än är så har jag sällan skådat ett så starkt kollektiv. Intensitet, bolltempo och rörelse. Det mest imponerande var laginsatsen, inte de individuella prestationerna (även om de fanns där också).

  Det kanske låter bonnigt men jag erkänner att jag redan vid mitt första besök i Eskilstuna i våras lät mig fascineras av de många spelarna med landslags- och mästerskapsrutin. Denna känsla blev inte mindre i söndags när jag hade så många stora spelare framför kameran att jag knappt visste om det var matchen eller spelarna jag skulle fota. Med mitt Nyköpingsperspektiv på damfotbollen kan jag se och uppskatta såväl division 4-insatser som division 1-prestationer. Jag ser er, alla ni spelare som brinner för fotboll. När vi stegar upp detta till yttersta elitnivå blir jag banne mig starstruck. Så är det bara.

  Marta Vieira Da Silva
  Marta Vieira da Silva

  Marta är ett fenomen. Jag har tillsammans med alla andra sett och njutit av hennes konster på en fotbollsplan länge nu men hon levererar fortfarande. Hon är ju bara 28 år! Redan som 18-åring kom hon till Umeå IK. Fem gånger utsedd till världens bästa fotbollsspelare (2006-2010.) Uppmärksamheten kring henne är stor och jag hade under en stund några ivrigt skrikande grabbar på läktarens nedre rad skanderande "Marta" så till den milda grad att jag var tvungen att flytta mig för att inte få trumhinnorna intryckta. Hennes stjärnstatus gör damfotbollen gott. Likaså måste jag nämna svensk fotbolls meste landslagsspelare Therese Sjögran som i mina ögon är vår egen fotbolls främste kulturbärare just nu (av de aktiva spelarna eftersom ingen, ingen, kan komma upp till Pia Sundhages nivå).

  Vad har nu detta blogginlägg för Nyköpings-koppling? Till det yttre och formella inte ett dyft. Men jag vill visa vad tjejer har att sikta mot om viljan och ambitionen finns. Talang och utbildning spelar också in men utan att huvudet är med till 100% bör fotbollen ses som en trevlig motionsform tillsammans med lagkamrater. Organisatoriskt och ekonomiskt är det oerhört mycket som ska på plats för en hållbar elitsatsning. Klassen på elitskiktet i Sverige är hög även om vi allt för sällan når ända fram i Champions League. Rosengård tycks denna säsong defilera i mål men annars är det en jämn allsvenska med många bra lag! Vi som sörmlänningar ska vara stolta för våra nordliga representanter i Damallsvenskan och ett besök på Tunavallen med laget skulle jag varmt vilja rekommendera.

  Något förblindad av stjärnglansen avslutar jag med en bild på FC Rosengårds back Amanda Ilestedt. Hon är på väg att ta ner en boll men i fotoögonblicket ser det snarare ut som om hon på egen hand lyckats vrida foten helt ur led...

  Amanda Ilestedt
  FC Rosengårds Amanda Ilestedt på Tunavallen den 21/9 2014

  Ett bildgalleri från matchen med knappt 70 bilder kommer du till HÄR.

  Ha det bäst!
  Tags
  • Eskilstuna United DFF
  • säsongen 2014
  • Damallsvenskan
 • FC Rosengård klassen bättre

  Lasse Jansson, söndag 21 september 2014, 22:09
  Regerande mästarinnorna FC Rosengård var tidigare under söndagen på Tunavallen i Eskilstuna för match i Damallsvenskan mot Eskilstuna United DFF. Hemmalaget har hittills under säsongen klarat sig från hemmaförluster men idag kom den med besked. 0-4 kan man inte snacka bort, liksom.

  FC Rosengård Tunavallen
  Spelarna i FC Rosengård hade all anledning att jubla under söndagen på Tunavallen

  Eskilstuna United är fantastiska på att dra publik till sin allsvenska arena. Dagens publiksiffra stannade vid 2563 och hade det bara varit lite bättre väder torde det kommit ännu fler.

  Tunavallen
  Som vanligt mycket publik på Tunavallens läktare

  Hemmapubliken kunde glädja sig åt 0-0 i halvtid men den andra halvleken gav fyra mål för gästerna och en övertygande Skåneseger. Jag kommer inom en eller ett par dagar att lägga ut texten om matchen, det sedvanliga runt omkring samt dundra på med bilder. Tillsvidare får du hålla till godo med några bilder från framförallt det namnkunniga bortalaget. Men vi får inte glömma att även Eskilstuna United DFF har sin beskärda del av tunga namn inom damfotbollen.

  Malin Diaz Pettersson Marta Vieira Da Silva
  Eskilstuna United DFF:s mittfältsstjärna i vardande, Malin Diaz Pettersson, i kamp på mitten mot FC Rosengårds mångåriga superstjärna Marta Vieira Da Silva

  Therese Sjögran
  Svensk fotbolls meste landslagsspelare Therese Sjögran kom in under andra halvlek för FC Rosengård

  Anja Mittag
  Anja Mittag gjorde två mål för FC Rosengård

  Kirsten van de Ven
  FC Rosengårds Kirsten van de Ven gjorde 3-0-målet (men inte i denna situation)

  Ramona Bachmann
  Ramona Bachmann i FC Rosengård fastställde slutresultatet till 0-4


  Jag ber att få återkomma med en något utförligare rapport och önskar dig en fin avslutning på söndagen!
  Tags
  • säsongen 2014
  • Eskilstuna United DFF
  • Damallsvenskan
 • Vilken vändning av IFK!

  Lasse Jansson, lördag 20 september 2014, 22:33
  De senaste åren har det inte varit ofta jag åkt till Folkungavallen med känslan att det kommer att bli en för svår uppgift för IFK Nyköping. När de idag klev ut på den hårda gräsmattan gjorde IFK det med vetskapen att seger skulle krävas för att inte helt vara borta från tätstriden. De visste också att de skulle möta serieledarna Örebro SK Söder och att de i våras spelade 2-2 mot varandra. I våras gick det mesta med IFK Nyköpings unga lag men efter att serien vänt har mycket knackat och jag var försiktigt negativ i min grundsyn på matchen.

  Så fel jag skulle få. Till slut. Dagens 4-2-seger, och sättet den togs på, betyder massor för IFK Nyköping. Inte bara för att glipan upp till förstaplatsen krympt med 3 poäng (tabellpositionerna är oförändrade efter omgång 20 men både 1:an och 2:an förlorade sina matcher medan 3:an-5:an vann) utan jag är säker på att tjejerna mentalt stärkts av denna vändning i slutminuterna vilket gagnar dem långt efter denna säsong är slut.

  Tung torsk
  Det blev en tung torsk för Örebro SK Söder på Folkungavallen

  IFK Nyköping startade matchen på följande sätt:
  Målvakt: Iqra Sahi
  Backlinje: Ronja Gustafsson, Filippa Sjöberg, Frida Ahlerup, Jenny Eriksson Litzell
  Mittfält: Edina Begovic, Amanda Nordlie (ut 66), Anna Pekkari, Stina Röken, Alma Sjödahl
  Anfall: Saosann Rammo
  Bänken: Patrycja Jerzak, Moa Ivehammar, Melinda Hall (in 66)

  IFK Nyköping 2014-09-20
  IFK Nyköpings startelva lördagen den 20/9 -14

  IFK Nyköping spelade alltså 4-1-4-1, eller lite 4-3-3 i anfallsspelet i alla fall. Anna Pekkari tog den defensiva mittfältsrollen framför backlinjen som också fått göras om p.g.a. Julina Anderssons rehabiliteringshungrande knä.

  Dagens domartrio kom från Enköping.

  Jennifer Laurin Gustaf Nordin Rickard Gustafsson
  Dagens domartrio med huvuddomare Jennifer Laurin i mitten, flankerad av Gustaf Nordin och Rickard Gustafsson

  Som oftast började IFK Nyköping optimistiskt och ivrigt. Efter 1,5 minuter prickade Alma Sjödahl stolpen och målvakten fick kasta sig efter bollen på stolpreturen. Jublet lät inte vänta på sig utan kom i 8:e minuten då Edina Begovic knoppar in en lobb över Ida Lindell i gästernas mål.

  Edina Begovic
  Edina Begovic har precis nickat in 1-0 över Örebro SK Söders målvakt Ida Lindell

  Ledningen varade inte särskilt länge utan i 13:e minuten kvitterar Örebro SK Söder genom nr 9, Sejde Abrahamsson. Så långt in i matchen var det inte helt logiskt med oavgjort då det i stort sett bara varit IFK som haft något etablerat anfallsspel.

  Sejde Abrahamsson
  Örebro SK Söders Sejde Abrahamsson gjorde 1-1-målet mot IFK Nyköping

  Första halvlek gav inte några tydliga chanser för gästerna förrän sista 5 minuterna då de var klart vassare än hemmalaget.

  Andra halvlek var inte särskilt gammal, 5 minuter närmare bestämt, då bortalaget tog ledningen. En ledning de sedan skulle hålla tills det endast återstod 2 minuter av matchen. Örebros lagkapten Hanna Åbom kom runt och rullade bollen förbi Iqra Sahi i IFK:s mål.

  Hanna Åbom
  Hanna Åbom i Örebro SK Söder gör här 1-2

  Min personliga uppfattning var att sett över alla 90 minuter var gästernas Hanna Åbom planens bästa spelare. Jag tycker ändå att hemmalagets Jenny Eriksson Litzell oftast fick stopp på henne eller i alla fall lyckades styra ut henne mot sidlinjen. Ingen lätt uppgift!

  Hanna Åbom
  Örebro SK Söders lagkapten Hanna Åbom

  I 18:e minuten var det mycket nära att gästerna utökat sin ledning. Nu blev det inte så. I 21:a minuten gör hemmalaget sitt enda byte för dagen då Amanda Nordlie gick ut till förmån för Melinda Hall. Amanda hade slitit hårt och framgångsrikt framförallt i det defensiva arbetet men Melinda Halls inhopp gjorde skillnaden i det offensiva spelet. Hon var direkt inblandad i både kvitteringen och sedermera i ledningsmålet fram till 3-2.

  Melinda Hall
  Melinda Hall kom in i 66:e minuten, ännu inte redo för en hel match efter skadefrånvaron

  Från det att Melinda kom in var hemmalaget hetare och såg ut att pusha på för ett mål. När det uteblev tyckte jag att gästerna fick mer mod, lät mer peppade och i takt med det åkte axlar och huvuden ner på IFK-tjejerna. Det verkade som att de inte kunde, vågade, ville fullt ut. Men som i ett trollslag vände allt till hemmalagets favör. Alma Sjödahl trycker in 2-2 och jublet bröt ut både på planen och läktaren.

  Alma Sjödahl
  Alma Sjödahl och kompisarna i IFK Nyköping blev så glada vid kvitteringen som visade att det absolut var möjligt!

  I sista ordinarie matchminuten leder ett väldigt snyggt anfall till att Edina Begovic kan ta några steg parallellt med straffområdeslinjen och sedan placera in 3-2. Det var snyggt hela vägen!

  Edina Begovic Benny Gustafsson
  Edina Begovic (med nr 6 på ryggen) rusar fram mot läktaren medan IFK:s assisterande tränare Benny Gustafsson inte kan göra annat än jubla högt

  Plötsligt ringde Örebro-tjejernas ord bekant i öronen. De sade precis innan avsparken av andra halvlek att de inte skulle bry sig om att de brukar göra dåliga andra halvlekar utan bara gå in och köra. Funkade inte hela vägen denna gång. Den andra halvleken fick några tilläggsminuter p.g.a. skadeavbrott, byten osv. och denna stopptid utnyttjade Saosann Rammo på bästa sätt. 4-2 kommer ur en situation när en väl avvägd långboll på IFK:s vänsterkant lockar ut Örebros målvakt för att slå undan den. Nu hann Saosann Rammo möta upp och efter att ha rundat målvakten och en eller annan back rullar hon in slutresultatet. Ett Sasse-mål, helt enkelt.

  Saosann Rammo
  Saosann Rammo i läge för att göra 4-2

  Saosann Rammo
  Och här är en tydligare bild på Saosann Rammo så att ingen ska glömma vem hon är!

  Det finns inte mycket mer jag kan skriva om matchen. Hemmapubliken bör ha blivit mer än nöjd med slutresultatet. Tillställningen följde vädret på ett ungefär. Efter mulet kom sol.

  Jag hade idag sällskap vid kortlinjen i början av matchen av Södermanlands Nyheters skribent Tomas Larsson som var satt att bevaka dammatchen och han hade även äran att få ta några bilder till tidningen. En uppgift han inte var helt bekväm med. Men vad jag sett i webbupplagan lyckades han.

  Tomas Larsson
  Till sist kunde han lägga undan kameran och sätta sig tillrätta på läktaren för resten av bevakningsuppdraget, Tomas Larsson på SN

  För den som tittat på lokalsportens fredagsinslag är det bekant att veckans lika-som-bär innefattade IFK Nyköpings Joachim Röken. Mitt tilltag att likna honom vid After Shave & Galenskaparnas Per Fritzell kunde ha inneburit att jag inte kommit in på Folkungavallen idag eftersom Joachim satt i entrén. Till min glädje tog han det på rätt sätt och jag tackar så mycket för det! :-)

  Joachim Röken
  Joachim Röken, varken med After shave eller galenskap på Folkungavallen

  Tjejerna i IFK Nyköping hade ögon på sig från tidigare lagkamraten Tove Almqvist som fanns på läktaren. Denna säsong återfinner vi henne i damallsvenska Linköpings FC. Hon har i veckan avslutat ett framgångsrikt landslagsspel i F18-landslaget som gått vidare i EM-kvalet. Grattis Tove!

  Tove Almqvist
  Tove Almqvist, längst upp till vänster på läktaren i bakgrunden, kom till Folkungavallen för att titta till de tidigare lagkamraterna i IFK Nyköping

  Du hittar drygt 70 bilder från dagens match i bildgalleriet.

  Over and out!
  Tags
  • Div 1 Södra Svealand Damer
  • IFK Nyköping Fotboll Damer
  • säsongen 2014
 • Inför tredje helgen i september

  Lasse Jansson, torsdag 18 september 2014, 23:06
  Bäst att dra upp några riktlinjer igen. Ta tag i förhållningssättet inför helgens matcher för de lokala damlagen. Vad gäller? Jo, odelat positivt, förstås. Det klart att de vinner! Gräset är grönt, bollen är rund och alla matcher börjar med 0-0.

  Om vi lämnar floskelträsket och tar oss upp på torr mark ser vi slutet på årets seriespel. Inte många omgångar återstår och de som är i trängande behov av poäng måste ta dem nu. Inte sen. Så här ser schemat ut för de närmaste dagarna:

  Torsdagen den 18/9:
  Kl 19.30, Torshälla-Nyby IS - Nyköpings BIS, div 3. Slutresultat: 2-4

  Sin vana trogen spelade Bissarnas damer i mörker. Denna gång på bortaplan. Tack vare mitt eget tajta schema har jag inte hunnit få ut detta inför-helgen-inlägg i tid före Bissornas match och därför gör jag ett undantag och redovisar deras matchresultat i efterhand. En inte helt oväntad seger då BIS slog TNIS i våras med 5-2. Biss-damerna har bara en match kvar, nästa helg, och har sedan tidigare säkrat andraplatsen i årets division 3. Grattis!

  Nyköpings BIS Dam
  Nyköpings BIS damer har anledning att jubla tillsammans


  Lördagen den 20/9:
  Kl 14.00, IFK Nyköping - Örebro SK Söder, div 1
  Kl 15.00, Hargs BK - IK Viljan, div 3
  Kl 16.00, IK Tun 2 - Trosa-Vagnhärad DFF, div 3

  Lördagen inleds med match på Folkungavallen där IFK Nyköping tar emot gästande Örebro SK Söder. Det är nästan på dagen ett år sedan de möttes där senast. I vårmötet spelade lagen 2-2 och inför detta möte är Örebro-tjejerna serieledare, 6 poäng före IFK Nyköping. 3 omgångar återstår och IFK befinner sig på 4:e plats för närvarande. Om Melinda Halls comeback är ett faktum ska jag låta vara oskrivet men hon spelade i alla fall 25 minuter i IFK:s senaste match, 0-4 mot Enskede IK. Det blir hur som helst en mycket svår nöt att knäcka för ett IFK med ett för stunden svajigt självförtroende.

  Mimmi Paulsson-Febo
  Saosann Rammo nickar här in ett av IFK:s mål på Örebro SK Söder i deras möte på Folkungavallen den 21/9 2013. IFK vann då med 5-0. På bilden ser vi bl.a. dåvarande Örebro-keepern Mimmi Paulsson-Febo som till denna säsong blev lagkamrat med Amanda Johansson i IK Sirius FK men som sedan mitten av augusti skrivit på för KIF Örebro i Damallsvenskan.

  Hargs BK ska försöka ta poäng hemma på Krikonbacken från IK Viljan som ligger 5 poäng före HBK i division 3-tabellen. I våras slutade matchen med 3-0-seger för Viljan så någon lätt uppgift blir det inte. Svår men inte omöjlig.

  Krikonbacken
  Krikonbacken står redo att ta emot division 3-damerna på lördag

  IK Tuns andralag får spela derby på lördag. Jo, vi måste nog räkna in våra grannar i nordost bland våra grannar. Som vanligt gäller att dyker jag upp för bevakning så förlorar Trosa-Vagnhärad DFF... Jag väntar fortfarande på en inbjudan från IK Tun 2 ;-) Nåja, lagens möte i våras slutade med en knapp 3-2-seger för Trosa-Vagnhärad och allt annat än seger för hemmalaget innebär att Tuns andralag definitivt är klara för degradering.

  IK Tun 2
  IK Tun 2 och Trosa-Vagnhärad har mötts förr. Här en bild från lagens möte på Enstaberga IP den 11/8 2013.


  Söndagen den 21/9:
  Kl 15.00, Eskilstuna United DFF - FC Rosengård, Damallsvenskan
  Kl 16.00, IFK Nyköping 2 - Sätra SK, div 2
  Kl 17.00, Hällbybrunns IF - IK Tun, div 2
  Kl 17.00, Valla IF - Hargs BK 2, div 4

  Söndagen radar upp intressanta matcher. Och mitt val blockar alla möjligheter att se någonting annat... Jag ursäktar mig inför våra lokala lag och drar till Tunavallen i Eskilstuna för att se nykomlingarna Eskilstuna United DFF möta regerande mästarinnorna FC Rosengård. Och banne mig om inte gästerna kommer att försvara sitt guld även denna säsong. Min ackreditering är klar och förhoppningen är att United ska orka med att ta en poäng mot svårast tänkbara motstånd. Vårmötet i mitten av maj slutade med 3-0-seger för Rosengård och det enda poängtapp de har i år är två förluster mot Linköpings FC! Damallsvenskan har haft nästan 2 veckors uppehåll för landslagsspel (avslutningen av VM-kvalet som gick på bästa tänkbara sätt för Sverige).

  Tunavallen
  Tunavallen i Eskilstuna kan förvänta sig söndagsbesök av bloggaren

  Oerhört skrynkligt till ligger IFK Nyköpings andralag i division 2. Medan lokalkonkurrenten IK Tun fått kontroll på situationen ser det kolsvart ut för det unga IFK. I praktiken klara för degradering då det endast är 2 matcher kvar och deras mindre roliga målskillnad gör det omöjligt att passera det antal lag som skulle behövas för att kanske hänga kvar i division 2. (Jag skriver "kanske" eftersom jag inte riktigt har grepp på hur strecken dras m.m.) Gästande Sätra SK vann vårmötet med 2-0 och är ett av tre topplag med 29 poäng.

  Folkungavallen
  Höst på Folkungavallen. Bilden från ifjol, den 21/9, och troligtvis ser det ut likadant exakt ett år senare.

  IK Tun har visserligen svingat sig uppåt i tabellen, bl.a. efter förra omgångens skrällvinst mot Telge United FF, men de måste fortsätta sin positiva trend ett par matcher till. Det är tufft i mitten av division 2-tabellen där ett läskigt nedflyttningsstreck kommer att placeras inom kort. Att åka upp till Skogsvallen och möta Hällbybrunns IF är inte lätt men man har i alla fall med sig vårresultatet 7-2 i bagaget. Den krossen svider säkert fortfarande för det svartvita Eskilstunalaget.

  Hällbybrunns IF
  I våras (3/5) vann IK Tun över Hällbybrunns IF med 7-2 på Enstaberga IP

  Avslutningsvis konstaterar jag att Hargs andralag ska åka västerut till Valla IP för att möta Valla-damerna i division 4. Valla IF har haft en tung, mycket tung säsong, och ligger tvärsist med 0 poäng och 11-108 i målskillnad. Det tyngsta är ändå inte idrottsligt för idrottsföreningen utan det faktum att deras fina klubblokal eldades ner av illgärningsmän i slutet av maj. Två gripna varav en redan fälld. Usch. Hargs tjejer ska förhoppningsvis kunna byta om i gymnastiksalens omklädningsrum och sedan gäller det att hålla ångan uppe sedan senaste helgens seger så bör de ta ytterligare en trepoängare denna helg. Vårmötet lagen emellan slutade med en 8-2-seger för HBK 2.

  Valla IP
  Här stod tidigare Valla IF:s klubbhus, omklädningsrum m.m. Sedan slutet av maj endast en bottenplatta efter att elden slukat hela byggnaden.


  Vi ger oss in i helgens övningar med bestämda sinnen och viljeknutna nävar. Lycka till där ute!
  Tags
  • säsongen 2014
 • Skyttetävlingen ONYX 2014

  Lasse Jansson, onsdag 17 september 2014, 22:02
  Pistolskytte - en chans att få se betydligt fler skott än i fotboll!

  I helgen har skyttetävlingen ONYX 2014 genomförts på Oxelösunds skjutbana. En plats som ligger två och ett halvt stenkast från mina uppväxttrakter. Och jag hade ändå inte besökt området förrän under lördagen.

  Oxelösunds skjutbana
  Oxelösunds skjutbana

  Det tävlades i dynamiskt skytte eller IPSC som det mer korrekt benämns. En ung sportskyttegren som har sin början i USA år 1976 och som introducerades i Sverige i slutet av 70-talet.

  IPSC-bana
  Bana 1 under ONYX 2014

  Nyköpings Pistolklubb arrangerade tillsammans med Oxelösunds Pistolklubb denna level 3-tävling som drog drygt 180 deltagare under lördagen och söndagen. Av dessa var dessutom ett 20-tal landslagsskyttar som i oktober åker med i den 25 personer starka trupp som ska kämpa om medaljer i VM som denna gång hålls i Florida.

  fundersam
  Fundersam? Genomgång i huvudet av hur banan snabbast och bäst ska hanteras! Johan Hansen tog silvermedalj i klassen "Open"  samt guldmedalj och presidentmedalj i Open Senior.

  Jag brukar lyfta kvinnlig idrott och de fanns även i detta startfält även om de var i kraftig minoritet. 11 tjejer fanns med denna gång. I övrigt var det väldigt många män, både bland tävlande och bland de 70-75 funktionärer som krävdes för att genomföra denna stortävling.

  kvinnlig skytt i IPSC
  Kvinnlig skytt på IPSC-banan

  Tidigt under lördagen följde jag den grupp som huvudsakligen bestod av landslagsskyttar. En av de skickliga dynamiska skyttar jag fick namnet på var Kalle Halvarsson. Här nedan ser du hur han tar sig an ett av målen på bana 2.

  Kalle Halvarsson
  Kalle Halvarsson på bana 2

  Säkerheten i sporten kräver en del av de funktionärer som jobbar under en tävling. Utöver detta behövs markörer och protokollförare då det är både poäng räknade på målträffarna och tiden det tar för varje skytt på respektive bana som ska antecknas.

  genomgång av banan efter skjutning
  Genomgång av bana 6 efter att en skytt tagit sig runt

  tävlingsprotokoll
  Tävlingsprotokoll vid bana 7

  Det vanligaste är att skytten ska sätta två skott i varje mål. Oftast är det pappskivor, i vissa fall plåtar, som ska träffas.

  papptavlor
  Papptavlor som mål vid dynamiskt skytte

  Banorna byggs av arrangören och varierande banor med klurigheter uppskattas av skyttarna. Dynamiskt skytte bygger på precision, kraft och snabbhet. När skyttarna kommer till en bana har de 5 minuter att gå igenom banan och memorera den. Då gäller det att lägga upp en strategi hur man snabbast ska ta sig genom den och hur man bäst sätter träffarna i målen.

  Dynamiskt skytte
  Skjutställningen inom dynamiskt skytte varierar

  Jag kan ingenting om sportskytte men fördomarna säger mig att de flesta grenar är väldigt statiska. Ragnar Skanåker for liksom inte runt som en tätting när han tävlade i OS. Jag fattar i alla fall varför dynamiskt skytte är den snabbast växande sportskyttegrenen när jag ser hur den genomförs!

  skjutvall Oxelösunds skjutbana
  Skjutvall på Oxelösunds skjutbana

  Min närvaro på denna tävling föregicks av vissa förberedelser. Lite spänd erkänner jag att jag var eftersom det är svårt att ta sig an en ny sport som man inte har en susning om. Nyfikenheten segrade som alltid och efterhand som jag förstod och lärde mig desto roligare blev det. Denna gång också. Värsta pärsen denna gång var att filma... Jag hade fått berättat för mig att detta är en sport som definitivt tjänar på att återges med rörliga bilder. Jag föll föga för detta (när jag kanske borde propsa på att stillbild äger) och lånade en videoutrustning av kollegorna på lokalsporten.

  videoutrustning på skjutvallen
  Videoutrustningen riggad framför skjutvallen på bana 7

  Mina försök att filma ledde fram till det inslag som var huvudsyftet denna gång. Detta blogginlägg är egentligen "bara" bonus för att bära med stillbilderna jag tog. Videoinslaget kommer du till HÄR.

  vinglig bana ONYX 2014
  Den vingliga och luriga bana 12 under ONYX 2014

  Jag har försökt ta mig an den korta presentationen av IPSC eller dynamiskt skytte och hoppas att jag gör sporten någorlunda rättvisa. Nej, det var inte nördigt och ja, säkerheten och professionalismen gick mig inte förbi. Skyttarna var duktiga även om man såg skillnader mellan landslagsdeltagarna och de som inte riktigt är på den nivån. Du får mer information i det videoinslag som gjorts och förhoppningsvis bättre kläm på tävlingsmomenten i de rörliga bilderna.

  IPSC ONYX 2014
  Precision, kraft och snabbhet. Dynamiskt skytte utförs på bana 12 under ONYX 2014.

  För den nyfikne kan jag tipsa om Nyköpings Pistolklubb som har en hemsida HÄR och/eller Oxelösunds Pistolklubb som har sin hemsida HÄR.

  Avslutningsvis vill jag tacka Jonny Nordin för tiden som togs i anspråk under lördagens hektiska förmiddag. Tävlingen hade precis startat men tack vare bra förberedelser flöt allt på. Jonny, som var "Match Director", kunde ha haft häcken full. Tack vare bl.a. en lärorik prematch under fredagen hade han tid och möjlighet att följa mig runt några av banorna och av honom fick jag tillräckligt med information för att begripa mig på sporten.

  Jonny Nordin
  Jonny Nordin, Match Director under ONYX 2014 och kontaktperson för Oxelösunds Pistolklubb till vardags.

  Du hittar ett 50-tal bilder från lördagsförmiddagens tävling via den här länken.

  Tack för visat intresse!
 • Dussinet jämt i bollklubbsmötet

  Lasse Jansson, söndag 14 september 2014, 23:40
  På valdagens sena eftermiddag öppnade Krikonbacken upp för division 4-match. Hargs BK 2 skulle försöka få revansch på Eskilstunalaget BK Sport som i våras vann deras möte med 5-2. "Försöka" var ordet och det gjorde hemmalaget med råge. Matchen slutade 12-0 (!) efter 8-0 i halvtid.

  Behagliga siffror på Krikonbacken
  Behagliga och tydliga siffror på Krikonbacken

  Matchen blev uppskjuten en stund. Med bara ett par minuter kvar till matchstart fick domare Julia Sandström kliva bort till Hargs-tränaren Neil Franklin och meddela att motståndarna väntade in sin ordinarie målvakt som jobbat under söndagen. Hon skulle dyka upp några minuter efter 17. Det gjorde hon inte och matchen startade 10 minuter försenad med en reservmålvakt i Sport-målet.

  Julia Sandström
  Ny, ung domare att hålla ögonen på! Julia Sandström dömde division 4-matchen på Krikonbacken

  Annars var det näst intill risk för anglosaxisk härdsmälta på bortre långsidan idag. Neil Franklins ursprung hör vi då och då men även BK Sports tränare tycktes ha engelska som modersmål. Ungefär som att ha för mycket anrikat uran på en begränsad yta... ;-)

  anglosaxisk tränarduo
  Anglosaxisk tränarduo på Krikonbacken, Neil Franklin i bakgrunden och BK Sports tränare Darren Jefferies till höger i bild.

  Den allestädes närvarande Torvald Sköld såg till att sköta linjeflaggan. Möjligtvis fanns han på plats som stöd för domare Julia. Hennes svåraste uppgift under denna match var att anteckna målskyttar. Å andra sidan klarade hon sig långt med att lära sig stava till Denise Flisell!

  Torvald Sköld
  Torvald Sköld skötte linjeflaggningen med den äran

  Det finns inte mycket anledning att sönderanalysera matchen. Inte heller tänker jag beskriva hur varje mål gjordes. I stora drag var Hargs andralag lika starkt som BK Sports uppställning var tunn. När gästernas ordinarie målvakt hoppade in efter 28 minuter (då stod det 5-0) hade de i alla fall en avbytare en stund innan första skadan kom. Den som tittar i målprotokollet och på bilderna i bildgalleriet ser att Harg å sin sida hade duktiga spelare från division 3-laget med på planen. Men jag tycker det var skillnad till hemmalagets fördel på nästan varje position oavsett vilka HBK 2 hade på planen. Storleksmässigt var det ingen skillnad på lagen men gästerna for väldigt lätt i backen vid kroppskontakt och såg helt enkelt inte lika bra tränade ut.

  Jag tar till ett för mig annorlunda grepp och presenterar målskyttarna med bilder och låter dessa bilder och tillhörande bildtexter sköta resten av matchreferatet.

  Maria Damperud Landin
  Maria Damperud Landin såg till att inleda lagets målskytte då hon i 4:e minuten gjorde 1-0

  Felicia Karlsson
  Felicia "får jag inte stå i mål så vill jag vara anfallare" Karlsson gjorde 2-0 i 12:e minuten, fint framspelad av Maria Damperud Landin

  Denise Flisell
  Denise Flisell gjorde 3-0 i 17:e minuten sedan gjorde hon även 5-0, 7-0, 8-0, 9-0, 10-0 och slutligen fastställde hon slutresultatet till 12-0 i 88:e minuten. Wow liksom, inte bara för hennes mål utan för hennes sätt att spela fotboll!

  Sofia Johansson
  Sofia Johansson fick skava hälsenor på mittfältet i denna match och passade på att placera ett högt långskott i mål fram till 4-0 i 18:e minuten.

  Malin Larsson d.ä.
  Malin Larsson d.ä. kramas gärna efter sitt snygga nickmål i samband med hörna i 31:a minuten. Klockrent, snyggt och mina bilder blev suddiga... :-( Sorry Malin!

  Pia Karlsson
  Extra glad blev Pia Karlsson när hon gjorde 11-0 i 85:e minuten. Och jag blev extra glad att se Pia spela fotboll igen (utan att hon hade mer än lite allmänt ont både här och där)! Pia har bl.a. ett förflutet i Stigtomta IF och IK Tun men är fotbollsfostrad i Vadsbro-Broby/Bettna.

  Grattis till storsegern Hargs BK 2 och nu tror jag ni blev desto nöjdare att jag var på plats. Annat lät det i våras när jag dök upp då ni fick stryk av Nykvarns SK med 0-6 och redan innan matchen fick jag höra "Åh nej, Fotbollslasse är här..."

  Du hittar 60 bilder i bildgalleriet från matchen via denna länk.

  Over and out!
  Tags
  • säsongen 2014
  • Hargs BK 2 Fotboll Damer
  • Div 4 Fotboll Damer
 • Inför valhelgen

  Lasse Jansson, torsdag 11 september 2014, 22:32
  Innan jag satte mig ner för att skriva ännu en av alla dessa inför-helgen-texter så slog det mig att jag skulle försöka illustrera inlägget med bilder enbart från ett och samma år för att vara lite innovativ. Backar vi bandet till år 2011 så hittar vi alla våra lokala damlag men även en hel del av deras kommande motståndare i bildarkivet. Det dyker även upp tre lag som inte finns längre. 3 år känns inte alls avlägset men när man tittar närmare på bilderna inser man att det hunnit rinna en hel del vatten under broarna. Bilden på Telge United visar t.ex. Edina Begovic och Patricia Kaldoyo. Den sistnämnde har hunnit via IFK Nyköping till Enskede IK som vårt stolta division 1-lag ska möta denna omgång. Jag upptäcker också att jag helt saknar bilder på Nacka Allstars DFF, och tyvärr kommer jag inte att få några denna gång heller, samt att jag genom åren aldrig sett Eskilstunalaget BK Sport.

  Det är ännu en av dessa hektiska helger. Inte bara för damlagen utan totalt sett. Det ska röstas på söndag, vilket jag verkligen hoppas att ingen glömmer, och för egen del ska det både hinnas med bevakning av en sport som jag aldrig varit ens i närheten av tidigare och uppe på det en födelsedagsuppvaktning. Tack vare jobb för den bättre hälften under söndagen hänger det på en skör tråd om jag ska kunna bocka av BK Sport på min bucket list...

  Fredagen den 12/9
  Kl 20.00, Nyköpings BIS - DFK Värmbol 2, div 3

  För en vecka sedan var Värmbols andralag på besök i Nyköping och fick då stryk av Hargs BK med klara 1-6. Inte för att jag vill förta HBK:s insats men det vittnas om ett ovanligt blekt DFK Värmbol 2 i den matchen. Nyköpings BIS damer fick i våras stryk med 0-1 mot Katrineholmstjejerna och det ska normalt sett vara en hyfsat svår nöt att knäcka för Biss. Ännu en mörker-match som sätter en ny definition på begreppet fredagsmys.

  Nyköpings BIS Slagsta United DFF
  Mörkermatch på Rosvalla med Nyköpings BIS damlag. Denna bild är från den 29/8 2011 då Slagsta United DFF var på besök. Intressant fakta: Slagsta United finns inte längre, Rosvallas B-plan finns inte heller och Slagstas tränare Viktor Eriksson, t.h. i bild, är idag allsvensk tränare för Eskilstuna United DFF.

  Lördagen den 13/9
  Kl 12.00, IK Tun - Telge United FF, div 2
  Kl 13.00, IFK Nyköping 2 - Nacka Allstars DFF, div 2
  Kl 15.00, Triangelns IK - Hargs BK, div 3

  Lördagen innehåller en måste-match och två matcher där man inte behöver känna press att vinna för att det inte kan förväntas. IK Tun tar emot serieledande Telge United FF hemma på Enstaberga IP. Vårmötet uppe i Södertälje var resultatmässigt jämnt, 1-1, och det kan mycket väl landa på något liknande igen. Telge United har varit lite instabila emellanåt men vill nog ha en trepoängare i jakten på seriesegern där 4 lag är inom 3 poäng i toppen. Självklart är poäng nödvändiga även för hemmalaget med tanke på deras placering i förhållande till nedflyttningsstrecket men det kanske inte är i denna match man måste plocka poäng.

  Telge United FF 2011
  Telge United FF den 24/9 2011 då de tog emot IFK Nyköping hemma i Södertälje

  IK Tun 2011
  IK Tuns damer på Enstaberga IP den 3/9 2011 då de mötte Flens IF-Södra (som tyvärr inte heller finns idag)

  Mer kniven-mot-strupen-press känner nog IFK Nyköpings unga andralag inför helgens division 2-match mot Nacka Allstars. Förra veckans 3-4-förlust mot Hällbybrunns IF var försmädlig och har gjort att IFK ligger pyrt till i tabellen. Verkligen. I våras vann IFK:s andralag över Nacka med 3-1 och en repris på det skulle sitta fint!

  IFK Nyköping 2 2011
  IFK Nyköping 2 på Rosvallas B-plan (där den nya jättehallen står idag) den 9/9 2011

  Stärkta av sin hemmaseger över DFK Värmbol 2 ger sig nu Hargs BK:s division 3-damer upp till Eskilstuna för en av distriktets svåraste matcher denna helg. Match mot suveräna Triangelns IK på Mesta IP. Hargs-tjejerna behöver i alla fall inte känna den minsta lilla press på sig och kan istället peppa sig med att försöka vara först att lugga Triangeln på poäng denna säsong. Toksvårt, förstås, men vem vet? Lagens vårmöte slutade med Triangeln-seger med 4-0.

  Triangelns IK
  Sedan division 2-säsongen 2011 har Triangelns IK haft några mer anonyma år i div 3. Nu är talangfabriken i Eskilstuna på väg uppåt igen. Här deras möte mot IFK Nyköping på Folkungavallen den 7/5 2011.

  Hargs BK Jessica Öhrn
  När Hargs BK tog emot IK Viljan hemma på Krikonbacken den 4/9 2011 stod Jessica Öhrn i bortalagets mål. Numera känner vi kanske igen Jessica mer som domare.

  Söndagen den 14/9
  Kl 16.00, Enskede IK - IFK Nyköping, div 1
  Kl 17.00, Hargs BK 2 - BK Sport, div 4

  För IFK Nyköping gäller fullpoängare och tur om det ska bära uppåt i tabellen från nuvarande tredjeplats. Därför är det extra kittlande att de har svåra Enskede IK att ta sig an på bortaplan denna gång. Deras vårmöte slutade 1-1 och det är bara att hoppas att inte Enskede har en av sina "bra dagar". De har mötts förr och det har inte alltid slutat med IFK-seger...

  Enskede IK 2011
  IFK Nyköping tog emot Enskede IK på Folkungavallen den 30/4 2011 och den gången kunde hemmalaget vinna med klara 6-0

  Valdagen avslutas med match på Krikonbacken för Hargs BK:s andralag då de möter BK Sport från Eskilstuna. (Mycket Eskilstuna för HBK denna helg.) I våras vann BK Sport med 5-2. Nu har HBK 2 söndagens motståndare närmast före sig i division 4-tabellen men det är hela 6 poäng upp. Svårt men inte omöjligt!

  Hargs BK 2 2011
  Hargs BK 2 uppe på Valla IP den 2/10 2011. Matchen var i den sista omgången av division 5 och i och med Valla IF:s vinst var de också klara seriesegrare. (I år har de dock en mer än tuff säsong i division 4.)

  Vi sträcker oss in även i vecka 38 för att knyta ihop omgångarna runt den stundande helgen.

  Måndagen den 15/9
  Kl 19.00, IK Viljan - IK Tun 2, div 3

  Strängnäs en måndagskväll i mitten av september. Smaka på den. Som morot och sporre får Tun-tjejerna ta med sig revanschlust efter den knappa vårförlusten med 1-2. Uppgiften behöver inte alls vara omöjlig men det har säkert viss betydelse vad Tun får ihop för lag (och hur många.) Vi önskar hur som helst lycka till och en trevlig resa.

  IK Tun 2 2011
  IK Tuns andralag på Enstaberga IP den 22/8 2011 då man mötte Team Rosa (som är ytterligare ett av lagen som inte längre existerar)


  Ja, med dessa rader hoppas jag att du är orienterad i läget för våra damlag inför helgens omgångar i diverse olika serier.

  Framförallt, ha kul!
  Tags
  • säsongen 2014
 • Invigning av Rosvallas nya hall

  Lasse Jansson, onsdag 10 september 2014, 22:04
  Rosvallahallen? Sporthallen? Ja, vad heter den nya jättehallen egentligen? Jag vet inte. Kanske nya Rosvalla arena, som kommunen skriver i sitt programblad för lördagens fullspäckade schema. Det sistnämnda tror jag inte själv blir valet i folkmun och Sporthallen är liksom upptaget sedan tidigare. Hade jag masat mig in till invigningen i lördags klockan 10.00 hade jag kanske hört något om hallens tilltalsnamn i samband med de tal som hölls.

  Nya idrottshallen vid Rosvalla
  Den nya idrottshallen vid Rosvalla

  Utsidan av detta bygge har onekligen funnits att beskåda under en längre tid och vi som regelbundet är på Rosvalla har på avstånd sett det växa fram. Jag skrev i slutet av februari om detta i bloggen och du hittar inlägget HÄR.

  invigning nya idrottshallen Rosvalla
  Partystämning under invigningen av nya hallen på Rosvalla

  nya hallens södra gavel
  Nya idrottshallens södra gavel där ingången till gymmet finns och med några fler parkeringsrutor till Rosvalla-besökarna

  När det i lördags var dags att öppna portarna för allmänheten var det självklart insidan som var mest spännande. Utsidan har liksom synts ett tag. Kul att så många tog sig tid att kolla in vart skattekronorna tagit, och kommer att ta, vägen. Risken är väl ändå att det var de redan frälsta som kollade in bygget. Alltså aktiva, ledare och anhöriga inom Nyköpingsidrotten.

  entrén till Rosvallas nya idrottshall
  Entrén till den nya idrottshallen är en gång mellan "gamla" foajén och gaveln på nybygget

  Två saker gillade jag verkligen med invigningen. Dels var det alla aktiviteter som pågick och dels möjligheten för mig personligen att fota de skrymslen och vrår som var tillgängliga. När kommer det att hända härnäst i jättebygget? Aldrig? Troligtvis. Inte för att jag var överallt i huset men på de två varv jag gick hann jag se en hel del. Jag missade den ena av träningshallarna (det var fullt med folk i dörröppningen) och sedan tordes jag inte öppna någon dörr till omklädningsrummen eftersom det var fullt med lappar som vittnade om att det kunde vara lag inne i rummen.

  boulebanor Rosvalla
  Full aktivitet på boulebanorna innanför entrén i nya hallen på Rosvalla

  Materialval och ytskikt vittnar om att man inte snikat och snålat vid bygget. Att sedan höra Viktor Palm i lokalsporten-intervjun lovorda stora hallens golv sätter ytterligare utropstecken för byggets kvalité. Om man tyckte att Rosvalla var något att visa upp för omvärlden tidigare kan man verkligen skryta i och med öppnandet av den nya idrottshallen.

  stora hallen på Rosvalla
  Stora hallen med plats för 3000 åskådare

  Nu ska inte denna jätteinvestering ses som enbart vikt åt idrotten. För att kalkylen ska undvika röda siffror på sista raden misstänker jag att ett antal event måste in i lokalerna under ett år. Närmaste stora grej jag känner till är handbollslandskampen mellan Sverige och Lettland den 30/10. En nästan fullsatt hall i kombination med alla annan aktivitet som alltid råder på området leder tankarna till en brist som varit uppenbar redan innan nybygget stod klart. Parkeringsplatser! På kommunens hemsida berättas att det finns 600 parkeringsplatser på Rosvalla. Så snälla, samåk om du åker långt eller gå/cykla om du bor i Sjösa eller närmare när du ska besöka Rosvalla...

  träningshall i nya idrottshallen på Rosvalla
  En av träningshallarna i nya Rosvalla-anläggningen

  Att träna inomhus är uppenbarligen populärt. Och då menar jag inte i samband med att man utövar någon av de klassiska inomhussporterna utan på egen hand (för vem vill nuförtiden anpassa sig till lagidrotter). Gymmen bara ökar och ökar i antal. Nytt stort och fantastiskt fint gym finns i nedre änden av den nya hallen. Att vissa aktörer redan tappat massor av kunder har jag hört. Överetablering råder förmodligen och personligen tycker jag att den bästa träningen får man i ur och skur utomhus i frisk luft, ensam eller i grupp! Gratis. Jag lär aldrig få propagera för något gym ;-) Kanske har i alla fall de mer välbeställda idrottsföreningarna råd att låta sina adepter få träningstid under t.ex. uppbyggnadsskedet i gymmet som onekligen ligger bra i Nyköpings idrottsdistrikt.

  nytt gym Rosvalla
  Nytt stort och fint gym i Rosvallas anläggning

  Lever Nyköpingsidrotten upp till denna typ av jätteanläggning? Nej. Inte ännu i alla fall. Garanterar de investerade kronorna framtida framgångar? Nej, i alla fall inte om man definierar framgångar som något där resultat och elit är viktiga faktorer. Det man förhoppningsvis får är mer halltider som ger fler barn och ungdomar chansen att idrotta och ha en fysiskt aktiv fritid. Om nu allt måste vara så tillrättalagt. Även breddidrotten på seniornivå hoppas jag ska få chansen. Folkhälsa.

  röda rummet Rosvalla
  Bordtennis i röda rummet på Rosvalla

  Jag gillade verkligen färgsättningen i den nya hallen. Allt från den sobra bruna färgen till gymmets turkos och de röda tonerna i bilden här ovan. Kudos till arkitekten (eller vem det nu är som fått bestämma kulörerna.) Min kamera gillar visserligen rött lite för mycket och förstärker gärna dessa nyanser så någon bordtennisfotografering ska jag nog inte ge mig på om jag vill behålla alla sinnen intakta.

  mötesrum Rosvalla
  Uppe på tredje (?) plan fanns en stor yta med lika stora möjligheter

  För mig som kommuninnevånare men icke-Nyköpings-bo är detta bygge (uppe på allt annat vid Rosvalla) inte helt oproblematiskt. Nu har jag förvisso insett att om man inte ställer upp på vad allmänheten anser odelat positivt så är man genast en obotligt bitter surgubbe. Så då är jag väl det då. En investering i denna storlek lägger locket på och sätter orubbligen handklovar på framtida investeringar i andra idrottsanläggningar för många årtionden framåt. Carolin Dewoon Thorén, VD för Nyköpings Arenor, säger det bäst själv på kommunens hemsida. "Men framförallt är anläggningen till för oss Nyköpingsbor, alla föreningar och skolelever". Jag anser att man inte ska behöva sitta och skjutsa in sina barn till avlägsna Rosvalla flera gånger i veckan för att de ska kunna idrotta utan det måste finnas möjlighet till bra verksamheter ute i kransorterna. För mig som Stigtomtabo tar det bara marginellt längre tid att åka ända till Katrineholm, Oxelösund eller Nävekvarn än det tar att åka till Rosvalla.

  Onyx innebandydamer
  Onyx innebandydamer mötte Täby i en träningsmatch under lördagen

  Det återstår lite med att snygga till på området efter byggets färdigställande. Det ska bli skönt att bli av med byggbodarna och näten vid huvudentrén eftersom de varit där ganska länge vid det här laget. I och för sig avslöjar sig då resterna av den stora tennishallen men jag gissar att den delen rivs så småningom.

  inte så snyggt
  För de som tränat och spelat matcher på gamla konstgräsplanen har dessa byggbodar blivit fastetsade på näthinnorna

  Under helgen pulserade det av liv och rörelse på Rosvalla. Lördagen var dagen då precis alla föreningar, med eller utan koppling till Rosvalla, passade på att visa upp sig och sin verksamhet. Foajén, Multihallen, A-planen och fler delar av anläggningen var fulla av aktiviteter. Jag kan inte visa bilder eller räkna upp dem alla men måste nämna att jag har lite dåligt samvete för att inte mina nya kompisar i Nyköpings Frisksportklubb fick den bild de försökte locka mig till att ta på trampolinhoppen.

  Nyköpings FäktklubbNyköpings Fäktklubb arrangerade match i Multihallen

  Nyköpings Allmänna Schackklubb
  Nyköpings Allmänna Schackklubb satt ute i Rosvallas foajé

  Förutom att en utmärkt god tårta serverades utanför den nya hallen satt Sörmlands Musikkår och bjöd på kulturellt välljud. Tyvärr tycktes allt för få ta sig tid att stanna och lyssna på dem men kanske var det så att idrott och inte musik fanns på besökarnas radar.

  Sörmlands Musikkår
  Sörmlands Musikkår underhöll utanför Rosvalla Arena i lördags

  Hade min energi inte gått ner hade jag säkert orkat ett tredje varv bland alla som ville visa upp sin verksamhet. Nu valde jag att bryta och förbereda mig för IFK Nyköpings match på A-planen där de mötte Boo FF i damernas division 1 S Svealand (seger med 4-2). Störst exponering denna invigningshelg hade trots allt Onyx och de talade också om det med tydlighet redan utanför anläggningen.

  Onyx Innebandy på Rosvalla
  Onyx Innebandy på Rosvalla

  Förhoppningsvis har detta långa blogginlägg, framförallt mina bilder, stillat nyfikenheten hos dig som ännu inte hunnit besöka Nyköpings nya och jättelika idrottsanläggning. Tids nog kommer de flesta i och runt Nyköping att snubbla in där även om det då bara är för att se någon begränsad del av bygget.
  Tags
  • Rosvalla
 • IFK vann på Rosvalla-invigningen

  Lasse Jansson, söndag 07 september 2014, 19:35
  Efter en svajig period för IFK Nyköping med resultat och prestationer som varit både hit och dit, upp och ned, var det nog skönt att få visa hemmapubliken att man fortfarande har det i sig. Förmågan att vinna, alltså. Det får också ses som positivt att man lyckades göra det på "bortaplan" i Nyköping och med 4 olika målskyttar, varav ett par som tidigare inte nätat under säsongen. När IFK Nyköping under lördagen besegrade gästande Boo FF med 4-2 (2-0) avgjordes division 1-mötet på Rosvallas A-plan. En arena som så tydligt tillhör Bissarna att det måste ha gått åt mycket tid för att täcka över alla skyltar med tillfälliga IFK Nyköping-vepor. De röd-blå stolarna förblev dock såsom de alltid varit.

  Rosvalla Sporthall
  Den nya Rosvallahallen i bakgrunden var själva anledningen till matchflytten från Folkungavallen

  Det var en division 1-match som det lades en del extra krut på att rama in. Invigningshelgen för den nya jättehallen nere på Rosvalla kunde förhoppningsvis dra en del extra intresserade och IFK Nyköping passade också på att dela ut ett fyrfärgstryck runt sin fotbollsverksamhet. Åtminstone alla lag utom herrlaget. Tyngdpunkten och betoningen på dam- och flicklagen ska jag absolut inte klaga på! Inmarschen och lagens lineup kantades av flickspelare från både Nyköpings BIS och samarbetslag mellan IFK Nyköping och Hargs BK.

  inmarsch
  Inmarsch på Rosvallas A-plan. Stolta fäder fotar sina döttrar som får gå med IFK-spelarna in på arenan.

  lineup
  Hade det varit yngre flickspelare som varit med på inmarschen hade man troligtvis kunnat se spelarna i IFK Nyköping och Boo FF

  I sommaraktigt väder spelades matchen inför uppskattningsvis ett par hundra besökare. En siffra som får anses helt okej. Med tanke på årstiden så skulle det kunna vara betydligt kärvare klimat. Nu fick vi i alla fall se spår av hösten i de kringliggande björkarna.

  höstfärger
  Det går inte att blunda för att det barkar mot höst

  IFK Nyköping startade matchen på följande sätt:
  Målvakt: Iqra Sahi
  Backlinje: Filippa Sjöberg (ut 75), Frida Ahlerup, Julina Andersson, Jenny Eriksson Litzell
  Mittfält: Ronja Gustafsson, Amanda Nordlie, Stina Röken (ut 72), Alma Sjödahl
  Anfall: Edina Begovic, Saosann Rammo (ut 77)
  Bänken: Anna Pekkari (in 72), Patrycja Jerzak (in 75), Natalie Öberg (in 77), Cornelia Jansson

  Som synes hade vi åter en Saosann Rammo att titta på i startelvan. Fri från tidigare skada. Och hon skapade en hel del under matchen även om det inte blev något mål från någon av IFK:s anfallare denna gång. De hade målskyttar så det räckte ändå!

  Saosann Rammo
  Saosann Rammo var tillbaka i laget igen

  Nytillkommen men också en återvändare är Natalie Öberg. Klar för IFK Nyköping för en vecka sedan och hon fanns med i andralagets match förra helgen. Natalie kommer från division 2-laget Sätra SK men spelade senast säsongen 2011 i IFK Nyköping.

  Natalie Öberg
  Natalie Öberg är tillbaka i IFK Nyköping

  Huvuddomare denna gång var Annica Torkelsson från Stockholm. Det tjoades på henne några gånger från de båda tekniska zonerna men det var ingen direkt ful tillställning och några kort fick vi inte se.

  Annica Torkelsson
  Huvuddomare Annica Torkelsson

  IFK Nyköping tar ledningen tidigt i matchen. Redan i 6:e minuten får centrala mittfältaren Stina Röken bollen vid fötterna i kanten av straffområdet rakt framför mål och hon trycker säkert bollen i mål med ett välplacerat avslut nere vid vänstra stolproten. Därmed var Stinas andra mål i division 1 ett faktum. Stina som för övrigt visar upp god spänst och bra huvudspel på mitten där hon krigar.

  Stina Röken
  Stina Röken inledde IFK Nyköpings målskytte mot Boo FF

  För IFK handlade det mycket om att komma förbi ute på framförallt sin vänsterkant där Filippa Sjöberg i ytterbacksposition och framförallt Ronja Gustavsson var väldigt aktiva. Även Saosann Rammo tog fart i denna yta. Alma Sjödahl hade en del utflykter även hon men på sin högerkant. I första halvlek ledde det inte till mål men det skulle komma i andra halvlek. Dock tyckte jag efter första halvlek att det kändes mer som att IFK kontrade eller levde på snabba omställningar medan gästerna hade ett fint onetouch-spel med mycket väggpassningar och rörlighet i sitt spel. Nu kan man tycka vad man vill om det, Boo lyckades inte utnyttja detta för att göra något mål, men det kan också vara ett tecken på att de var en aning uddlösa. Bra spel men inte hela vägen.

  IFK Nyköping utökade sin ledning i 19:e minuten. Saosann Rammo tar sig ner mot vänster hörnflagga och lägger in bollen diagonalt genom straffområdet där högerbacken Jenny Eriksson Litzell påpassligt dyker upp helt omarkerad och kan placera in bollen vid bortre stolpen. Kul och grattis till första division 1-målet Jenny!

  Jenny Eriksson Litzell
  Jenny Eriksson Litzell ser här sitt skott gå in vid bortre stolproten

  Andra halvlek liknar i mångt och mycket första halvlek. Alma Sjödahl på IFK:s högerkant kom mer med i spelet samtidigt som Boo-tjejerna fortsatte sitt kvicka passningsspel som många gånger sågade dem fram längst planen. Som oftast tog det dock stopp på en som vanligt stabilt spelade IFK-backlinje där Julina Andersson läser av spelet bra och tar uppgiften att stöta fram för att bryta motståndarnas spel. Att gästerna till sist fick 2 mål denna lördag ska nog endast tillskrivas ett visst sjabbel i de bakre leden. (Det första av reduceringsmålen missade jag helt och det andra såg jag med ett halvt öga och det var båda gångerna gästernas Matilda Stegius som höll sig framme.)

  I 70:e matchminuten får IFK en frispark som Edina tar hand om. Av den förväntade lyftningen in mot straffområdet blev det istället en smart och överraskande rak passning till Ronja Gustavsson som kunde vända upp och avsluta kliniskt förbi Madeleine Fernholm i gästernas mål. Även till Ronja blir det ett stort grattis till första division 1-målet och extra kul att kröna en bra matchinsats med ett mål!

  Ronja Gustavsson
  Ronja Gustavsson slet som yttermittfältare, senare också som vänsterback och fick även göra hemmalagets 3-0-mål i andra halvlek.

  Till sist får även Alma Sjödahl lite lön för all möda. Hon var som oftast mer flyfotad än sin bevakning och kunde behärskat placera in 4-0 i 74:e minuten. Alma är tillsammans med Saosann Rammo och Edina Begovic de som bär upp IFK:s målskytte denna säsong men dagens match var ett bevis på att det finns fler som kan avgöra om det behövs.

  Alma SjödahlAlma Sjödahl är uppe och nickar i första halvlek, målet kom med högerdojjan i andra halvlek

  Boo FF:s mål kom i 81:a och 90:e minuten och var så vitt jag kan bedöma det sjabbel från hemmalagets sida. Inte för att jag vill förta något från vare sig målskytten Matilda Stegius eller Boo FF men jag var inte observant nog att se hur målen gick till för att det inte luktade målchans... (Ibland ska det fipplas med kameran, mobiltelefonen eller anteckningsblocket, typ.)

  Avslutningsvis de nästan obligatoriska bilderna på de som matchbevakar. Södermanlands Nyheter har väl farit som skållade råttor även denna helg och fotograf Hugo Leijon försvann efter 20 minuters matchspel. Då hade han antagligen de rutor som behövdes för denna gång.

  Hugo Leijon
  Södermanlands Nyheters Hugo Leijon siktar med knäet som tillfälligt stativ

  Och kompisarna på lokalsporten.se intog det nya fina videotornet på bortre långsidan. Där hade de koll på läget och har sedan länge presenterat matchen i ett klipp på hemsidan.

  lokalsporten.se
  Kalle Eriksson och Martin Brunelius i videotornet på Rosvallas A-plan


  Mina bilder då? Denna gång betydligt nöjdare än efter förra helgens division 3-derby på Krikonbacken som jag inte tyckte gav mig någon riktigt fotografisk fullträff. Du hittar 60 bilder i bildgalleriet via denna länk.

  Tack för idag!
  Tags
  • Div 1 Södra Svealand Damer
  • IFK Nyköping Fotboll Damer
  • Rosvalla
  • säsongen 2014
 • IFK vann utan att glänsa

  Lasse Jansson, lördag 06 september 2014, 17:27
  IFK Nyköpings fotbollsdamer besegrade under lördagen gästande Boo FF med 4-2 (2-0) på något ovan mark. Division 1-matchen var flyttad från Folkungavallen till Rosvallas A-plan där kamratföreningen gjort sitt bästa för att täcka över alla skyltar med "Bissarna". Anledningen till flytten var den invigning som under dagen ägt rum av den nya, stora inomhushallen på området.

  Stina Röken
  Stina Röken gjorde 1-0 tidigt i matchen för IFK Nyköping

  Dagens målskyttar för IFK Nyköping var Stina Röken, Jenny Eriksson Litzell, Ronja Gustavsson samt Alma Sjödahl.

  Jag ber att få återkomma med bilder och utförligare text vid ett senare tillfälle. Kanske kommer jag att förklara vad jag menar med att IFK inte glänste trots att de gjorde 4 mål. Och en återkomst till truppen ska också presenteras.

  På återhörande!
  Tags
  • IFK Nyköping Fotboll Damer
  • säsongen 2014
  • Div 1 Södra Svealand Damer

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Jo, något ska man kalla sig i bloggvärlden! Lystrar i många andra sammanhang till Lasse Jansson. En fotbollsnörd som snöat in på damfotboll och fotograferar lika gärna som jag ser på fotboll. Bäst blir det förstås om jag får kombinera bloggande, damfotboll och fotograferande!

Söker du kontakt med blogg-skribenten? Försök med någon av nedanstående metoder:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Fotbolls-bilderna hittar du på:

picasaweb.google.com/fotbollslasse

Här nedan hittar du matnyttiga länkar:
Försäsongskoll säsongen 2014
Länksamling säsongen 2014

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar