Vi älskar lokal sport!

Hockeyfeber

 • Skit i sommaren - nu är det dags för hockey!

  Mattias Lundgren, måndag 11 augusti 2014, 22:09
  Hockeyfeber har haft en välbehövlig semester. Jag hoppas ni också haft det. Själv har jag varit ute och åkt i den riktning vinden blåser, kopplat ner mig från det digitala livet och tagit dagen som den kommer. Ett perfekt sätt att ladda batterierna inför den kommande hockeysäsongen. För nu skiter vi i sommaren och ser fram mot hockey i stället.

  Nyköping kommer för första gången på mycket länge inte ha ett lag i någon av de tre högsta serierna. Men i morgon finns det en ypperlig chans att få se topphockey. Södertälje möter Linköping i en träningsmatch i Stora Hallen.

  Om jag ska gå?
  Givetvis.Trots att Södertälje stått som motståndare till Nyköping i några av de mest infekterade matcherna i stadens hockeyhistoria. Och att Linköping inte är långt efter; runt 1990 mötte LHC Nyköping i några matcher som var bland det fulare som spelats i Rosvallas lilla hall.

  * * * * * * *

  Även om det är en match mellan ett förmodat topplag i Allsvenskan och ett etablerat SHL-lag, räkna inte med något skönspel. Lagen har bara varit på is runt en vecka och ringrosten lär säkert synas.

  I Södertälje spelar Robert Carlsson som gjorde 18 matcher för Nyköping säsongen 1997-98. I övrigt har SSK värvat en hel del inför säsongen; bröderna Ahlström har anslutit från AIK, Simon Löf från Brynäs, Linköpingsbekantingen Erik Lindhagen och François Bouchard. Habila nyförvärv allihop men det bästa nyförvärvet står i SSK:s bås; Janne Karlsson, som gjort underverk med Karlskrona, ska träna laget den här säsongen.

  Även Linköping har värvat under sommaren men inte alls i samma utsträckning som SSK. Broc Little har anslutit från finska ligan och målvakten David Rautio från Luleå. Kompetenta spelare men LHC har tappat väldigt mycket i slagkraft inför den här säsongen; OS-spelaren Niklas Hjalmarsson försvann till Columbus och pålitlige poängmakaren Pär Arlbrandt drog till Biel. Det skulle vara tunga tapp för vilket lag som helst i den svenska högstaligan.

  * * * * * * * *

  Oavsett så är det här nyköpingspublikens kanske enda chans att få se hockey i svensk toppklass den här säsongen. Jag hoppas att så många som möjligt tar den.

  /På återläsande

 • Svepet – Gripen värvar och Los Angeles är värdiga mästare

  Mattias Lundgren, onsdag 11 juni 2014, 16:39

  Hockeyfeber är tillbaka med ett lite bredare svep från hockeyvärlden. Bloggen samlar ihop det den tycker är intressant – från den lokala hockeyn till NHL. 

  Vi börjar lokalt där Gripen Hockey mer och mer understryker sitt allvar med att klättra i seriesystemet. Klubben har värvat ordentligt på sistone och givetvis är det från konkursade Nyköpings Hockey materialet har hämtats.

  Först hämtades lagledaren Anders "Grezze" Grentzelius och tränaren Peter Fredriksson in. Därefter har rutinerade målvakten Johan Svensson, backen Johan Norberg och forwarden Kim Ericson tillkommit. Med division 4-mått mätt är det bra förstärkningar; det handlar om spelare som  har samlad erfarenhet från över 700 matcher i division 1. Som dessutom inte är speciellt gamla; Norberg och Ericson är födda 1987 och Svensson 1982.

  Dessutom har klubben förlängt med Sebastian Sjösten med erfarenhet från både Allsvenskan och hockeyettan.


  Kim Ericson – numera en Grip.

  Det kan bli en riktigt roligt att gå ner till Rosvalla i höst; käka några korvar, ta en kaffe och framför allt; se när massor av mål blir gjorda. Och vem vill inte se hockey gamla hallen?

  * * * * * * 

  Nyköping Hockeys spelare sprids som maskrosfrön i vinden. Här har spelarna hamnat hittills:

  Norge:
  Niklas Bröms, Vålerengen
  Robin Axbom, Stjernen
  Patrik Eklund, Sparta Sarpsborg

  Hockeyettan Södra
  Christopher Lindholm, Kristanstad
  Martin Backholm, do
  Markus Dahlbom, Kallinge-Ronneby
  Petter Lindberg, Västervik

  Hockeyettan Västra
  Emil Jidskog, Tranås
  Victor Sallhag, Surahammar

  Hockeyettan Östra
  Markus Berg, Hammarby
  Adam Thim, do
  Oliver Forsberg, do

  Hockeyettan Norra
  Jens Enlund, Piteå

  Det finns några tunga namn kvar för intresserade klubbar med andra ord. Samtliga spelare får nya utmaningar men den som verkligen sätts på nya prov är Niklas Bröms. Vålerengen ska spela i Champions League Hockey i höst och ställs mot lag som Färjestad, Zürich (med bland andra Robert Nilsson i laget) och Wien. 

  * * * * * * 

  Några saker som stuckit ut inom svensk hockey är stjärnflykten från SHL och att svenska spelare hoppade på biltak i Tjeckien i samband med inline-VM. 

  Profiler som Linus Klasen, Dick Axelsson, Bud Holloway, Jimmie Ericsson, Dennis Rasmussen och Joakim Lindström lämnar alla för spel utomlands. Det är tunga tapp för SHL som behöver varenda skicklig spelare som finns att tillgå. Det är även ytterligare en indikation på att den svenska högstaligan numera är ett skyltfönster för spelare som vill vidare i karriären.

  Vilka som hoppade biltaken i Tjeckien är egentligen helt ointressant; jag förstår att spelarna ser Inline-VM som en nöjesresa; ett kul avslut på en lång säsong. Och de är väl värda att festa loss och njuta av den delikata tjeckiska ölen. Vill man vara snäll kan man se takhoppandet som att spelarna fortfarande har barnasinnet i behåll. På ungefär en fyraårings nivå.

   * * * * * 

  Att Stanley Cup håller på har säkert inte undgått någon.Det brukar vara årets hockeyhöjdpunkt men den här gången är det lite för ojämnt för att det ska bli riktigt, riktigt kul.

  Los Angeles har visat sig vara en alldeles för svår nöt för Rangers att knäcka. LA är som en blytung maskin som, inte kör över, snarare maler ner motståndet. I natt spelas match fyra och kalifornialaget har chansen att stänga finalen, något som i nuläget känns väldigt troligt.  

  För i ärlighetens namn har Rangers inte mycket att komma med, bäst i match tre var Mats Zuccarello; visserligen en väldigt kompetent spelare men det säger också en del om New Yorks offensiva spel. New Yorks Brad Richards ser ut som en gammal traktor på isen och var är den Rick Nash som var bländande i Columbus?Dessutom börjar Rangers se lite frustrerat gnälliga ut och fokusera mer på saker de inte själva kan påverka. 

  Henrik Lundqvist har varit stabil men knappast spektakulär, något han behöver vara för att Rangers ska ha den minsta chans mot LA.

  Jag tippade 4-2 till Los Angeles innan finalen. Det tipset kommer att visa sig vara helt fel – Rangers kanske tar en match men troligtvis inte.

  Los Angeles är väldigt värdiga Stanley Cup-vinnare.

  /På återläsande

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Silly season - heta rykten om Nyköpingsspelare

  Mattias Lundgren, onsdag 14 maj 2014, 00:19
  Silly season är i full gång och det innefattar även spelare som spelat den gångna säsongen i Nyköpings Hockey. Hockeyfeber bjuder på några av de hetaste ryktena.

  Enligt uppgift till bloggen är Christopher Lindholm klar för Kristianstad i Division 1 Södra. Om det stämmer blir han i så fall lagkamrat med Acke Ringström som även han har ett förflutet i Nyköpings Hockey. 

  Lindholm är en mycket skridskostark, finurlig och hårt arbetande forward som skulle förstärka i princip vilket ettanlag som helst. Han är även en flitig målskytt; i Allettan Mellan stod han för 14 mål på lika många matcher och 25 poäng. Antalet mål var klubbrekord för Nyköping i allettansammanhang.

  Store centerna Adam Thim har minst två klubbar som är intresserade av hans tjänster. Den ena är Hammarby, med nye tränaren Fredrik Mälberg som tränade Nyköping den gångna säsongen. Thim var en av Mälbergs absoluta favoritspelare under tiden i NH, så om han hamnar det är det inte speciellt förvånande. Den andra klubben som är intresserade av Thims tjänster är KRIF, en klubb som är känd för att ha ett spelarmaterial med karaktär och som jobbar hårt. Och just de egenskaperna är Adam Thim i ett nötskal.

  Thim har stor potential och är en spelare som alltid ger 100 procent och jobbar otroligt hårt för laget. Personligen såg jag honom som en blivande kapten i Nyköping.

  Vad som händer återstår att se, nu är ni informerade i alla fall.

  /på återläsande 


 • Hockeyn i Nyköping riskerar en långsam död

  Mattias Lundgren, måndag 05 maj 2014, 00:12
  En ny hockeyförening kommer snart att se dagens ljus i Nyköping. Nyköping Hockey Ungdom blir räddningen för de ungdomar som vill fortsätta att utöva sin sport i stan. Men frågan är om det här blev den bästa vägen att gå för sporten ishockey i Nyköping?

  För det första; givetvis bra jobbat av de som engagerat sig och lagt ner mycket tid för att hitta en ny föreningsform. Nu kan barn och ungdomar fortsätta att spela utan att föräldrar får köra onödigt många mil kommande säsong.

  Det är en grupp som kallar sig "Framtid ungdom", som jobbat fram lösningen och enligt den blir den nya föreningen en klubb där det främsta fokuset är barn och ungdomar. "Även om det primärt handlar om ungdom- och junior så ska framtida seniorverksamhet inte uteslutas", skriver gruppen på Nyköping Hockeys hemsida. Eftersom det bildas en ny förening bildas kommer klubben att starta om från början i seriesystemen.

  * * * * * *

  På kort sikt är det här säkert ett bra beslut.
  Alla är nöjda och glada; barnen, ungdomarna och inte minst föräldrarna.

  På lång sikt kan lösningen visa sig bli mindre lyckad, rent av usel.
  Och den väcker frågor som gör mig genuint oroad över hockeyns framtid i Nyköping.

  För om man tolkar formuleringen ovan rätt verkar intresset att dra igång ett senior a-lag riktigt, riktigt svagt. Det kan vara ett rejält misstag, för det är nu det finns spelarunderlag för att dra igång ett lag som kan avancera rätt snabbt i seriesystemet. Redan om ett par år kan det vara för sent. För vem vill komma och spela i division fyra om de inte har några band till orten där laget finns?

  En föreningen är en helhet. Det är oerhört viktigt att prioritera ungdomssidan men de unga spelarna måste också ha någonstans att ta vägen när de ska ta nästa steg.

  För utan ett presterande seniorlag, vad ska de som börjar spela hockey sikta på?
  Ska Nyköping Hockey Ungdom bli en klubb som bara levererar spelare till hockeygymnasium runt om i Sverige? För så fort en spelare går ut nian kommer de flytta så fort det bara går.
  Vad kommer att hända med det allmänna hockeyintresset utan ett seniorlag på en hyfsad nivå? Vilket lag ska istället kittla nyfikenheten hos de hockeyfrälsta i staden? P12? Eller kanske P14? 

  Det saknas en helhetslösning för ishockeyn i Nyköping.
  Och utan den riskerar hockeyn en långsam och plågsam död.

  Vem löser det problemet?

 • Klubbar kommer och går men engagemanget består

  Mattias Lundgren, tisdag 15 april 2014, 23:08
  Det har varit några riktigt tunga dagar för hockeyälskare i Nyköping. Nyköpings Hockeys konkurs har lagt sig som en tjock dimma över staden. Men redan några dagar efter söndagens trista besked börjar det spricka upp.
  Under tisdagskvällen hölls ett stort möte om ungdomshockeyns framtid med stor uppslutning.


  Det är alltför lätt att förbise men Nyköping har ytterligare en hockeyklubb; Gripen Hockey. Under kvällen diskuterade föreningen möjligheterna att utöka verksamheten och starta upp en ungdomssektion.

  Gripen Hockey säger själva via sin Facebooksida att de vill ge Nyköpings klubblösa ungdomar en chans att fortsätta spela hockey och att de vill växa som förening. Och här har de verkligen fått en jättemöjlighet. Det låter som en lovande start, och och kanske har ett frö såtts till något som kan växa sig större. Ett gyllene tillfälle att växa och ta hand om framtidens hockeyspelare på rätt sätt från början.

  Hatten av för de som tagit det här iniativet. Det här är mycket positiva och välkomna nyheter, det bevisar att även om en klubb försvinner så finns engagemanget kvar. Just nu kanske till och med starkare än någonsin tidigare.

  * * * * * *

  Det absolut viktigaste är givetvis att barn och ungdomar kan spela hockey i höst men Gripen har även uttryckt att de vill expandera på seniorsidan enligt Södermanlands Nyheter.

  Om klubben själva vill och spelare väljer att haka på tåget kan de mycket väl ställa regionens vassaste division fyra lag på isen i höst. Nivån i fyra är förvisso för låg för någon av spelarna som spelade i årets upplaga av Nyköpings Hockey men vad sägs om en femma med Markus Berg, comebackande Kim Ericson och Fredrik Håkansson i kedjan och Seb Sjösten och CJ Johansson på backen? Det är inte alls samma tids- och träningsinsats så det bör inte vara helt  omöjligt att få de spelarna att ställa upp inledningsvis,

  * * * * * * 

  Som hockeyälskare kommer det här att bli väldigt intressant att följa utvecklingen under våren.
  Det innebär även att ni kommer att få dras med den här bloggen ett tag framöver...

  /På återläsande
 • Nyköpings medlemmar förtjänar fler svar

  Mattias Lundgren, söndag 13 april 2014, 21:59
  13 april 2014. Det är dagen som Nyköpings Hockey dog som förening.
  Klubben har begärt sig själva i konkurs.


  Jag var inte ens klar med den gångna säsongen. Jag tänkte summera och analysera. Dela ut ris och ros. Allt det där betyder ingenting nu. INGENTING.

  Nyköpings Hockey har varit ett av stadens idrottsliga flaggskepp men det har varit ett fartyg som kränkt ordentligt med en tung ekonomisk last. En sista ordentlig våg gjorde att skeppet slutligen kantrade och gick under.

  Strandsatta är de medlemmar vars barn och ungdomar som spelar hockey, det enda de kan göra nu är hoppas på att plockas upp av nästa fartyg. För någon bärgning kommer det inte att bli tal om.

  Jag lider med föräldrarna, barnen och ungdomarna.
  Jag lider med de som ideellt har ställt upp för att få saker att fungera i klubben.
  Jag lider med supportrarna som stöttat laget i vått och torrt.
  Jag lider också med de A-lagsspelare som inte har en klubb att spela i längre.

  Vem ska ställas till svars för den dåliga navigering som gjorde att Nyköping gick under? Vem kliver fram och förklarar vad som gått fel under den vådliga färden? 

  För medlemmarna förtjänar svar.

  Ordförande Johan Wirf ger sin förklaring till vad som hänt i ett inslag här på Lokalsporten. Att klubben redan i höstas informerade om att Skatteverket granskade klubben.

  Det är ju bra. 

  Men enligt texten på den officiella hemsidan har klubben (styrelsen) varit oense med Skatteverket och fört diskussioner under flera månaders tid. Styrelsen borde rimligtvis ha förstått tidigt vilka konsekvenserna skulle bli om Skatteverket inte gick på Nyköpings linje. Alltså innan verket meddelade sitt beslut i januari.

  Så frågan varför medlemmarna inte fick just den informationen på det extra årsmötet i december när de räddade föreningen från nedläggning, kvarstår.

  En annan fråga som återstår är att få svar på är vem som beslutade att föreningen skulle ta en fajt med Skatteverket. En fajt som ledde till föreningens undergång.

  Det har varit en brist på öppenhet som känns beklämmande idag.
  Kvar står medlemmarna och undrar vad det var som gick snett. 
 • Roger Moströms avsked kan bli början på något nytt

  Mattias Lundgren, torsdag 27 mars 2014, 13:54

  Roger Moström kliver av som klubbchef för Nyköpings Hockey. Han har tackat ja till ett jobb inom travet. Och visst är det trist för klubben men det kan även utvecklas till något väldigt positivt.

  Moström har gjort mycket bra för Nyköpings Hockey och att han tar chansen att ta nästa kliv i sin karriär är givetvis inget konstigt. Han kommer att lämna en lucka i föreningen men även en öppning för NH att få in lite nytt blod i systemet.

  Tidpunkten för Moströms avhopp är bra; nuvarande hockeysäsong är inte ens slutspelad. Nu kan klubben i lugn och ro sätta sig ner och fundera på vilka egenskaper nästa klubbchef ska ha för att bidra på bästa sätt till en positiv utveckling för Nyköpings Hockey. 

  Om klubben väljer att göra en nystart, med tanke på hur många spelarkontrakt som går ut, är det här det perfekta tillfället.

  * * * * * 

  Moström har sex månaders uppsägningstid och säger till SN att han kan tänka sig att jobba hela det tiden om klubben önskar.

  Jag hoppas verkligen att så inte blir fallet. Det har inget med Moström att göra, det jag menar är att knappast är optimalt för en klubb att en avgående klubbchef värvar ihop ett nytt lag.

  * * * * * *

  Personligen vill jag se en erfaren klubbchef som rekryteras utifrån. En person med ett brett kontaktnät runtom i hockeysverige. Som kommer in med energi och nya ideér om hur saker kan göras.

  Det kan bli en rejäl injektion för Nyköpings Hockey.

  /På återläsande

 • Djurgårdsikon aktuell för Nyköping

  Mattias Lundgren, måndag 24 mars 2014, 20:29
  Enligt uppgifter är Djurgårdslegendaren Mikael Johansson aktuell som sportchef i Nyköpings Hockey.

  Det är givetvis långt ifrån något som är klart men om det stämmer vore det ett lyft för hela föreningen. Med nästan 600 matcher som spelare och fyra säsonger som assisterande tränare i Elitserien skulle han bidra med enorm rutin och kunskap. Ett namn av den kaliberna skulle givetvis vara till stor nytta för klubben helt enkelt.

  Mikael Johansson bror, Kent Johansson, tränade Nyköping säsongen 1999-2001 med stor framgång. 

  Om ryktet stämmer eller inte lär bloggen återkomma till.

  /På återläsande

 • Stommen jag vill se i Nyköping nästa säsong

  Mattias Lundgren, torsdag 20 mars 2014, 16:41

  Nyköping värvningsarbete ligger i startgroparna. Det är dock en långsam start - klubben har ännu inte pratat med spelarna i den här säsongens trupp. Räkna med att det kommer att hända mycket under våren. 

  Vad som faktiskt hänt är att Roger Moström har uttryckt några av sina önskemål om nästa säsongs trupp i lokaltidningen SN. Vad han främst vill förstärka truppen med inför nästa säsong är större fysisk närvaron; en anfallare som kan reta upp motståndet och stark defensiv back

  Jag håller helt med Moström att det behövs en stor, stark defensiv back. Men endast om spelaren är noggrann och rejäl i sitt spel. För storlek hade klubben redan den här säsongen; Nyköping hade det genomsnittligt längsta laget och även det näst tyngsta laget i genomsnitt i hockeyettan. 

  Det är hur storleken används som är det viktiga i det kommande lagbygget.

  En rivig anfallare Nyköping varit på jakt efter tidigare; inför den avslutade säsongen var klubbens förhoppning att Max Qwarnström skulle anta den rollen. Det gick som de flesta vet inte alls. Nu återstår att se om Moström har större lycka den här gången.

  * * * * *

  I ett tidigare inlägg skrev jag om att den här värvningsperioden kommer att vara en av de viktigaste hittills. Dels för att ryktas om att det kommer att bli två extra uppflyttningsplatseri kvalserien till hockeyallsvenskan nästa år och dels för att klubben står vid något av ett vägskäl i och med de många kontrakt som gått ut. 

  Jag ser gärna att Nyköping gör något i den här stilen:

  Fem spelare är under kontrakt: Johan Eriksson, Martin Backholm, Kim Ericson, Victor Sallhag och Adam Thim.

  Utöver spelarna ovan så är följande spelare självklara för klubben att försöka få under kontrakt. Förutsatt att ekonomin tillåter det givetvis:

  Målvakt:
  Emil Jidskog. Det vore givetvis fint att ha Marcus Dahlbom också men Jidskog har uttryckt en önskan om att stanna i klubben. Och Dahlbom är för duktig för att spela andrafiolen.

  Backar
  Petter Lindberg. Var kanske den bästa och jämnaste backen efter nyår. Är inte jättestor men spelar trots det en väldigt fysisk och jobbig hockey. 

  Patrik Eklund. Bäste back i playoff 3. Troligtvis kommer det att bli svårt för klubben att behålla Eklund, det känns som han är redo för lite större uppgifter.

  Robin Axbom. Mycket bra i spel i numerärt underläge, var bäst på det i Allettan Mellan. Behöver få en högre lägstanivå i spel i egen zon.

  Jag hade gärna sett att Kenny Källström gör en säsong i klubben med försäsongsträning och allt, hans sista period mot Tingsryd visade på hög ettanklass men det är nog att hoppas på för mycket.

  Anfall
  Mathias Löf och Christopher Lindholm. Har den skridskoåkning och driv som krävs på allra högsta ettan-nivå.

  Niklas Bröms då? Har jag glömt honom?

  Nej, men med den säsong han har bakom sig tar jag för givet att han är förlorad för Nyköping. Allt annat vore en stor positiv överraskning.

  * * * * *

  En stor faktor som kommer att spela en stor roll inför nästa säsong är ju självklart ekonomin. Ingen, förutom klubben själva, vet vilka sorts satsning som kan göras. Förhoppningsvis vet vi också det inom kort,

  /På återläsande!

 • Räkna med kapprustning när Nyköping ska bygga laget

  Mattias Lundgren, torsdag 13 mars 2014, 16:45

  Det blev en tidig start på lagbygget för Nyköping. I år kommer den löjliga säsongen dessutom bli extra intressant då det allsvenska fönstret öppnas upp lite extra. Fyra platser ska fyllas i den näst högsta serien istället för normala två. Räkna med kapprustning i hockeyettan med andra ord.

  Det kommer att bli intressant framöver; seriesystemet för hockeyettan ska förändras och Nyköping ska påbörja jobbet med att få ihop ett slagkraftigt lag på isen till nästa säsong. Chansen att gå upp till allsvenskan kommer att vara större men samtidigt svårare än kanske någonsin tidigare då fyra uppflyttningsplatser står på spel.

  Men vad behöver klubben göra för att nå ett bättre resultat nästa säsong? Om Nyköping på allvar vill göra ett försök att nå allsvenskan kommer det här bli en av de viktigaste försäsongerna på länge. Räkna med att de klubbar som har uttalade ambitioner att ta klivet upp kommer att göra allt, och lite till, i värvningsväg. Det kan bli en riktig cirkus när allettan närmar sig och konkurrensen på marknaden kommer att vara knivskarp.

  Det rimliga målet till att börja med  bör vara att förbättra det som inte fungerade för Nyköping i playoff 3. Tingsryd avslöjade skoninglöst framför allt tre punkter som behöver snäppas upp till nästa säsong: 
  – hårdhet och noggrannhet på backsidan 
  – (brist på) djup på centerplats
  – ordentligt målskytte. 
  Det fanns mycket kvalitéer i den gångna säsongens trupp men klubbens prio nummer ett till nästa säsong måste vara att förbättra just de här bitarna. 

  * * * * * *

  För elva av spelarna i årets trupp var var det här andra gången på tre säsonger som Nyköping åkte ut i playoff 3 mot ett söderlag. Och om man ska vara riktigt krass var klubben närmare att gå upp till kvalserien 2012 – då de pressade Kallinge/Ronneby till en tredje match.

  Med det i någon sorts åtanke, och det faktum att 18 av 23 spelares kontrakt går ut,  står Nyköping vid ett vägskäl. 

  Klubben kan satsa behålla den stomme som finns i laget, det ger främst kontinuitet, stadga och en trygghet. Tränare Fredrik Mälberg vet vad han får och behöver dessutom inte spela ihop ett helt nytt lag i höst.

  Å andra sidan kommer ny energi, erfarenheter och in i laget om klubben väljer att inte försöka förlänga och söker nytt spelarmaterial. Med tanke på hur många kontrakt som går ut är det onekligen ett bra tillfälle för Nyköping att bygga nytt om det är det de vill. 

  Vad tycker du som läser det här? 
  Vilken väg ska Nyköping gå?

  * * * * * *

  Vad jag tycker, det kommer lite senare i bloggen såklart. Men ett par saker kan nämnas nu.

  Kortsiktigt behöver Nyköping hitta Tornbergarna. 
  Johannes Tornberg spelade två säsonger i Nyköping, presterade på en okej nivå, vände hem till Piteå inför den här säsongen och har fullkomligen exploderat när det gäller målskyttet. Spelare med stor potential som fortfarande inte hittat rätt omgivning med andra ord. 

  Kravprofilen på de spelare som ska spela i Nyköping kommande säsong borde vara rätt given: unga, ambitiösa spelare som vill vidare i karriären. Och som är redo att sälja sig mycket dyrt för att det ska hända.

  På längre sikt måste juniorsidan bli bättre, och vara det fundament klubbens framgång ska byggas på.

  * * * * * *

  Ikväll drar kvalserien igång. Björklöven och Vita Hästen tar klivet upp. 

  /På återläsande!

 • De har kontrakt med Nyköping nästa säsong

  Mattias Lundgren, måndag 10 mars 2014, 10:09

  Det blev ett tidigt slut på säsongen för Nyköping. Under våren kommer klubbledningen fokusera på att få till ett slagkraftigt lag till nästa säsong. De har ett digert arbete framför sig. 

  Så här ser kontraktsituationen ut inför kommande säsong:

  Målvakter:
  -

  Backar:
  Martin Backholm (kontrakt till 2015)
  Johan Eriksson (kontrakt till 2015)

  Anfallare:
  Kim Ericson (kontrakt till 2015)
  Adam Thim (kontrakt till 2015)
  Victor Sallhag (kontrakt till 2015)

  Tränaren Fredrik Mälberg har gjort sitt första år på ett 2+1-årskontrakt.

  Thats it. 

  Det är många kontakter som ska tas och förhandlingar som ska genomföras innan Nyköping åter har ett lag att ställa på isen. Dessutom är den nuvarande säsongen långt ifrån färdigspelad. 

  Så räkna inte med att vi kommer att höra speciellt mycket om eventuella förlängningar och nyförvärv på ett tag.

  Även om säsongen är slut så kör Hockeyfeber givetvis vidare. Det kommer att serveras lite återblickar, tankar om framtiden, nedslag från kvalserien, rykten och säkert lite NHL. Bland annat.

  /På återläsande!

 • Övermäktigt Tingsryd släckte Nyköping kvalseriedrömmar

  Mattias Lundgren, lördag 08 mars 2014, 01:25
  Säsongen är slut för Nyköping.
  Tingsryd visade sig bli ett en alldeles för svår nöt att knäcka i Stora Hallen. Gästerna vann helt rättvist med 4-2 när de på ett imponerande sätt visade vad som krävs för att gå vidare till en allsvensk kvalserie.


  Tingsryd sådde ett frö av tvivel redan i den första matchen i Nelson Garden Arena, då Nyköping gjorde sitt bästa bara för att upptäcka att det faktiskt inte räckte särskilt långt. Att de mötte ett motstånd som är på en högre nivå än vad de stött på tidigare. Jag inser nu att det är det som märks i gårdagens inslag på Lokalsporten med tränare och spelare.

  Jag trodde de var sammanbitna under intervjuerna.
  Det var snarare villrådighet som lyste igenom. 

  Nyköping är ett bra lag med en bra bredd, det som saknas är de allra sista procenten. De procenten har sannerligen Tingsryd. Sättet de vårdar pucken, löser situationer utan att bli stressade och att alltid diktera vad som händer på isen. Smålänningarna plockade alltid fram ett extra ess ur rockärmen  när det behövdes. Och de höll Nyköping på utsidan nästan hela tiden och så fort hemmalaget gjorde ett misstag utnyttjade de det direkt. Två matcher i rad tog Nyköping ledningen. Två matcher i rad förlorade de den. Tingsryd gav Nyköping en lektion i vad som behöver göras på isen för att klara en tät playoff 3-serie.

  Sen har Tingsryd förstås Jarkko Oikarinen.

  Den finurlige finländeren var Tingsryds ständige katalysator, på de två matcherna mot Nyköping gjorde han tre mål och en assist. Det är så man visar vägen till seger.

  Tyvärr så lyckades inte de bärande spelarna i NH lika bra, på två möten gick Daniel Despotovic, Henric Höglund och Niklas Bröms minus fyra. Christopher Lindholm gick minus tre. Bröms var en gigant i den första perioden, en av de bästa han gjort den här säsongen men det upptäckte även gästerna. De stängde ner honom effektivt efter det.

  * * * * * 

  Det fanns några riktigt fina prestationer hos hemmalaget den här kvällen. Marcus Dahlberg stod för några av de svettigaste räddningar som skådats i Stora Hallen, utan hans insats hade matchen avgjorts långt tidigare. Kenny Källström visade prov på vilken klassback han är i sista perioden. Lugnet innan han hur behärskat som helst pricksköt in 2-3 reduceringen var exakt den typ av säkra agerande som Nyköping hade för lite av i den här matchserien. Jens Enlund, Johan Erkgärds och Elias Bjuhr stod även de för fina insatser.

  * * * * *

  Jag kommer att summera Nyköpings säsong senare mer ingående men de har utan tvekan gjort en bra säsong. I perspektiv till och med mycket bra. Det är inget dåligt resultat att gå til playoff 3, det innebär att de är ett av de åtta bästa division ett-lagen i Sverige. Och glöm inte bort att Tingsryd är en av giganterna när det gäller hockey på den här nivån. De här mötena är en bra erfarenhet för kommande uppgifter. Det här var en säsong som lovar mycket för framtiden och klubben är definitivt på rätt väg. Jag hoppas att Fredrik Mälberg får behålla stommen i laget för att bygga vidare nästa säsong.

  Det som känns mest trist med den här sordin är att hockeyfebern började få fäste i stan. Det var bra tryck i hallen och det var utan konkurrens säsongens bästa stöd för hemmalaget. När jag stannade på macken på hemvägen så pratades det hockey bland kunderna. Det första biträdet frågade mig var hur matchen gick. 


  Till sist...
  ...ingen av matchserierna gick till tre matcher. Kallinge/Ronneby, Vita Hästen, Piteå och Tingsryd vann alla i två raka. Tre av fyra lag som gick vidare kom från Allettan Södra.
  Det visar vilken klass som lagen i de södra serierna håller.

  /På återläsande

 • Nyköping har allt i egna händer

  Mattias Lundgren, torsdag 06 mars 2014, 23:21

  Nyköpings önskescenario; att ta emot publikens jubel runt 21.10 fredag kväll.

  Tingsryd tog hem den första ronden. Därför är det seger och inget annat som gäller för Nyköping som har en sak som talar för dem inför den andra matchen; den spelas på hemmaplan.

  För det är ingen lätt uppgift att vinna i Stora Hallen, där talar siffrorna sitt tydliga språk:
  - 27 oktober 2013. Det var senast Nyköping förlorade på ordinarie tid.
  - NH har spelat 14 matcher hemma sedan dess och har tagit 39 av 42 poäng.
  - På 21 hemmamatcher har det blivit fyra förluster
  - Endast ett lag har lyckats göra mer än tre mål i en och samma match på Nyköping i Stora Hallen den här säsongen. Gnesta. av alla lag, gjorde fyra stycken i omgång 15 i grundserien.
  - En gång har Nyköping förlorat två matcher i rad på hemmaplan; det var i början av division 1D, mot Vallentuna och Arlanda i omgång 2 och 4.

  Fina siffror men det är ju som bekant på isen det avgörs. Det här kommer att bli hemmalagets tuffaste uppgift hittills. Nyköping kom inte upp i normal standard senast och behöver komma med mer fart i spelvändningarna och framför allt få till de långa anfallen som varit så effektiva. Försvarspelet var helt okej, i 45 minuter i alla fall, och det kommer att behövas imorgon. Några nycklar för hemmalaget är att inte tappa tålamodet, minimera misstagen och jobba klart situationerna.

  Och framför allt inte bli ängsliga om målen inte kommer eller om gästerna tar ledningen. Tingsryd har ingen press på sig att vara överdrivet offensiva och kommer säkert att försöka utnyttja eventuella misstag. Något de var mycket bra på senast.

  Jag tittade på intervjuerna med Fredrik Mälberg, Elias Bjuhr och Petter LIndberg här på Lokalsporten. Det märks att det är en viktig match och att mycket står på spel, det är sammanbitet och allvarligt.

  Lite för mycket nästan; det här är ju säsongens höjdpunkt alla kategorier! Nyköping har allt i egna händer och har verktygen för att göra det här till något riktigt minnesvärt för alla. Spelare, ledare och inte minst publiken.

  Enligt Mälberg är alla friska och tillgängliga för spel.

  Håll koll på
  Vem står i mål för Tingsryd? Väljer tränaren Martin Karlsson den stekheta Wictor Ragnewall eller elitseriemeriterade Gustaf Lindvall? Angenäma problem för bortalaget onekligen.

  Nyköpings matchtempo. Åkte spelarna av ringrosten ordentligt i förra matchen  och vågar de släppa lite på bromsen och köra fullt ut trots att matchen gäller så mycket. 

  Så går det
  Om Nyköping får spelet att fungera som det gjort tidigare blir det vinst. Det tror jag att de gör. 4-2 och Elias Bjuhr sätter sista målet i öppen kasse.

  /På återläsande!
 • Nyköping straffades hårt av Tingsryd

  Mattias Lundgren, torsdag 06 mars 2014, 13:14
  Det blev ingen drömöppning för Nyköping i första playoff 3-matchen.
  Tingsryd visade styrka när de avgjorde första matchen via en riktigt imponerande sista period. Och precis som mot Kiruna var det Jarkko Oikarinen som visade vägen.

  Det var definitivt hemmalagets tränare Martin Karlsson som var gladast efter slutsignalen. Bortalaget var mest frustrerade, något de visade på ett inte alltför snyggt sätt. Det var en tidvis jämn match, särskilt i andra perioden, och Nyköping stod emot bra när Tingsryd försökte gå hårt på mål i den första. Hemmalaget slutade aldrig jobba och utnyttjade effektivt lägena i tredje perioden när Nyköping började chansa för att nå en kvittering. Det här var en match mellan två LAG där ingen ville bjuda på någonting. Och när det ena laget började bjuda på ett litet finger, då tog det andra laget hela överkroppen.

  Om det är något som kommer att prägla nästa match så är det att minimera misstagen.

  * * * * *

  Det finns en hel del positivt för Nyköping att ta med sig från den här matchen. För första gången mötte NH ett söderlag i en tävlingsmatch den här säsongen och det skiljer inte mycket mellan lagen. Spelet i numerärt överläge var bra. Riktigt bra till och med. Den befarade ringrosten efter uppehållet syntes det inte alltför mycket av.

  Det finns det några saker som oroade lite: NH såg lite ängsiga ut emelllanåt, och det har inte hänt allt för ofta tidigare under säsongen. Den nykomponerade kedjan, med ett nyförvärv, visade sig inte vara helt lyckat. Kedjan med Markus Andersson, Henric Höglund och Johan Erkgärds fungerade sådär. Addera dessutom ytterligare ett nyförvärv som inte såg helt hemma ut på en stor is så blir resultatet minus tre. De spelarna var inne på de tre sista målen bakåt. 

  * * * * *

  En kvarvarande känsla är att det här var en match som Nyköping kunde ha vunnit. I går skrev jag att det lag som vinner kommer att behöva spela sin bästa hockey för säsongen. 

  Det gjorde inte Nyköping.
  Men den stora frågan är om Tingsryd gjorde det.
  Imorgon har vi svaret.

  Omdömen
  Bäst i Nyköping den här kvällen var femman med Niclas Lehmann, Mathias Löf och Viktor Sallhag i kedjan och Petter Lindberg och Robin Axbom som backar. Kedjan gick plus ett i matchen, vilket är riktigt bra i en 5-2 förlust.

  Bäst i Tingsryd var Jarkko Oikarinen som var den som sänkte bortalaget med två mål. Men även Oscar Holst och Filip Owesson spelade fin hockey. Målvakten 

  Wictor Ragnewall spelade säkert och förtjänar också att lyftas fram. 

  Till sist...
  ...Visby/Roma kämpade till sig övertid mot Vita Hästen. Där var östgötarna skoningslösa och satte vinstpucken redan efter en och en halv minut. Därmed känns det rätt kört för gotlänningarna. Att vinna en match borta mot Hästen är ingen lätt uppgift, att vinna två i rad är övermäktigt.

  ...före detta Nyköpingsspelaren Johannes Tornberg fortsätter att ösa in mål. Igår blev det ett hattrick när Piteå enkelt slog Kristianstad med 6-1 på bortaplan. Tornberg har nu gjort 42 mål den här säsongen. Under sina två år i Nyköping gjorde han 30 sammanlagt...Snacka om att lyfta. Fortsättningsserielaget Kristianstad ser ut att bli en mumsbit för Piteå.

  ...Kallinge/Ronneby tog hem den första ronden mot Sundsvall efter att ha vunnit med 3-2 hemma. Trots en mängd nyförvärv lyckades Sundsvall endast vinna skottstatistiken. 

  ...att norrlandslagen lidit av en rak serie kan vi nog avskriva. En säker vinst och en knapp förlust.

  /På återläsande!
 • Inför Nyköpings bortamatch mot Tingsryd

  Mattias Lundgren, onsdag 05 mars 2014, 12:52

  Äntligen, äntligen är det dags för den första playoffmatchen.
  Det här är stunden som alla har längtat efter hela säsongen; laget, tränarna och supportrarna. Nyköping åker ner för att ta sig an Tingsryd, en match som har alla möjligheter att bli något alldeles extra.

  Vi skulle kunna börja att prata om Nyköpings förstakedja som tillsammans gjorde 74 poäng på 14 matcher i Allettan Mellan. Eller att Nyköping vann sju av sju matcher på hemmaplan och bara släppte in elva mål och att de fyra NH-spelare som toppade allettans plus/minus-statistik gemensamt hade +75.

  Eller att det är två lag med lite olika säsonger som möter varandra. Tingsryd gjorde en ruskigt bra grundserie som de vann överlägset men de hade en betydligt svettigare alletta. Först i den allra sista matchen säkrade smålänningarna playoffplatsen. Nyköping inledde sin grundserie lite trevande och sökte sitt spel men när det väl pusselbitarna började falla på plats blev det bättre och bättre, Spelet i allettan var ett styrkebesked och ledde till en säker förstaplats.

  Men det behöver vi egentligen inte prata om.

  För det spelar ingen roll längre. Nu är det helt nya förutsättningar och all träning, rutin och lärdomar från säsongen ska maximeras under några få dagar.

  Tror på sig själva
  Utåt ger Nyköping ett harmoniskt och väldigt laddat intryck. Spelarna har väntat på den här stunden länge. Tränare Fredrik Mälberg säger att förberedelserna inte kunde varit bättre och det sett mycket bra ut på träningarna. 

  I Tingsrydlägret tror de på hemmaseger; på klubbens hemsida menar tränaren Martin Karlsson att han tror att Taif står som segrare när slutsignalen ljuder. 
  - Jag tycker att vi kan stå upp mot ett sådant här lag som Nyköping, även om vi är medvetna om att svårighetsgraden ökar ju längre in i playoffmatcherna man kommer, säger han.

  Vem av tränarna som är gladast efter matchen återstår att se. Men en sak kan vi dock vara säkra på; det vinnande laget kommer att behöva spela sin bästa hockey för säsongen för att vinna ikväll. 

  Håll koll på
  Offensivt skicklige backen Dave Lindarv och anfallaren Jarkko Oikarinen i hemmalaget. Oikarinen är en av få spelare som valde att stanna kvar i klubben efter Tingsryds degradering från Allsvenskan förra säsongen. Håll även ett öra på hemmapubliken som ska vara en av hockeyettans ljudligaste. Och enögdaste.

  I Nyköping kommer karaktärsspelare som Adam Thim och Petter Lindberg att spela en stor roll. Särskilt i inledningen av matchen. Kolla även in lagkaptenen Niklas Bröms som för fösta gången på länge säger att han "har bra fart på buggarna". 

  I övrigt ska det bli extra intressant att se hur Nyköping påverkats av uppehållet och hur lång tid tar det att få upp farten på ben och huvuden?
  Hur kommer nyförvärvet Kenny Källström att prestera?
  Och hur väljer Mälberg att formera laget? Samtliga rapporteras vara friska och bekräftat är att Henrick Höglund och Johan Erkgärds spelar ihop, det blir intressant att se vem som blir tredjelänk i den formationen.

  Kommer Tingsryd ha fördel av matchtempot i benen?
  Och vilket hemmalag är det som kommer för att spela den här kvällen, det som vann grundserien med 13 poäng före Kallinge eller det som kom trea i Allettan?

  Tips! Så går det
  Bästa tänkbara scenario är att Nyköping får ihop de där tre perioderna och slår Tingsryd på fingrarna direkt i första matchen. Värst vore om Tingsryd får utdelningen direkt och det rinner iväg, då har smålänningarna ett psykologiskt övertag inför den andra matchen.

  Jag tror inte på något av alternativen. Tingsryd kommer säkert att gå ut hårt men reder bortalaget ut den första anstormningen kommer det att bli en mycket tät match. 

  Dock, hemmaseger är grundtipset: 4-3 vid full tid.

  Till sist...
  ...Visby/Roma möter Vita Hästen hemma. Jag tror att gotlänningarna står som vinnare efter en mycket tät och grisig batalj. Hästen bär på favoritskapet och det passar Visby rätt bra att slå ur underläge. 3-2 låter rimligt.

  ...ska det bli intressant att se hur norrlagen Piteå och Sundsvall presterar mot Kristianstad och Kallinge/Ronneby. Med tanke på hur det gick för Östersund och inte minst Kiruna tror jag bägge lagen riskerar att få en tuff öppning på playoff 3.

  /På återläsande

 • Ladda upp med Lokalsporten på onsdag

  Mattias Lundgren, tisdag 04 mars 2014, 13:04


  På onsdag möter Nyköping Tingsryd på bortaplan. Om du inte åker dit finns det ett utmärkt alternativ; se matchen på O´Learys och tillsammans med andra nyköpingssupportrar och pass på att träffa Lokalsporten.

  Kalle och Martin från Lokalsporten kör igång redan en halvtimme innan pucken släpps klockan 19. Det blir ett ordentlig uppsnack med inbjudna gäster, en perfekt uppladdning inför årets hittills viktigaste match.

  Undertecknad kommer givetvis också att vara där.
  Hoppas vi ses!

  /På återläsande 

 • Förbundet kan ha gjort norrlagen en björntjänst

  Mattias Lundgren, måndag 03 mars 2014, 23:18
  Det är givetvis inte bara Nyköping som möter Tingsryd på onsdag. Det är en hyperintressant kväll med idel toppmatcher.
  En av de intressantaste frågorna är hur norrlagen kommer att klara sig mot söderlagen.


  Ni vet redan hur det ligger till. I norr spelades ingen grundserie och alletta i år; istället spelades en längre rak serie på 44 omgångar. Det slutade i en rätt ojämn tabell där tre lag var i särklass; Piteå, Sundsvall och Kiruna.

  Frågan är om förbundet gjort de här lagen en rejäl björntjänst när de införde det senaste upplägget för norrserien. Serielunk med ett fåtal riktigt starka lag är aldrig bra för matchtempot, och en liten indikation på att söderlagen kan ha gynnats av at istället spela en betydligt tätare och tempostarkare alletta fick vi när Kiruna blåstes av banan av Tingsryd.

  Svaret om det är så får vi kanske redan på onsdag när Kallinge/Ronneby tar emot Piteå och Kristianstad får besök av Sundsvall.
  Söder mot norr.
  Alletta mot rak serie.

  * * * * *

  Hur norrlagen påverkas är inte den enda intressanta aspekten på det raka serieupplägget. Ett av förbundets spår när det gäller att införa ett nytt serieupplägg för hockeyettan är nämligen att införa raka serier. Om det blir så kan en av konsekvenserna bli att klyftan mellan ettan och allsvenskan ökar ännu mer.

  Men det kanske är förbundets avsikt.

  Egentligen.

  /På återläsande
 • Hej Tingsryd,

  Mattias Lundgren, måndag 03 mars 2014, 22:19
  det är jag som är Nyköping och även om det var ett tag sedan sist har vi stött på varandra tidigare. Senast vi träffades var 2009 då du gjorde att jag fick ta en alldeles för tidig semester. Sedan dess har jag gjort mitt bästa för att jobba så länge som möjligt varje säsong, och i år är planen att inte ta ledigt förrän i april. 

  Jag är rätt stor, 185 centimeter och nästan 87 kilo men är trots det varken långsam eller orörlig. Min nya chef den här säsongen har fått mig att träna hårdare än någonsin och nu orkar jag utan problem med en hel arbetsdag. 

  Den här säsongen började lite trögt men det var helt enligt chefens upplägg då tanken är att jag ska prestera som bäst när det verkligen gäller. Och mycket riktigt har det gått bättre och bättre ju längre tiden gått och nu har jag faktiskt inte misslyckats med någon uppgift under en ordinarie dag sedan i slutet av oktober. Och i det senaste projektet, Allettan Mellan, gick det bättre än på många år. 

  Det har faktiskt aldrig gått så bra tidigare.

  En av anledningarna till att det blev så lyckat är är att jag är väldigt framåtriktad, en av mina främsta egenskaper som jag även visade prov på i Allettan Mellan.

  71 gånger närmare bestämt. 

  Trots att jag jobbar så bra framåt har jag även rätt bra uppsikt på vad som händer bakom mig. Bara tre andra var bättre än undertecknad på att ha koll bakåt i Allettan Mellan. Det bidrog till att jag slutade i topp, slapp flera onödiga arbetsdagar och kan komma frisk, fräsch och utvilad till vårt möte.

  Jag hörde att ditt projekt Allettan Södra inte gick lika smidigt och att du var väldigt nära att åka på en tidig semester och att det inte avgjordes förrän under den allra sista dagen. Kul att det gick vägen även om det innebar en del extra jobb efteråt. Förhoppningsvis gjorde det dig inte alltför trött.

  Några andra egenskaper jag har är att jag föredrar att ta mig snabbt från min egen zon till andras. Där trivs jag allra bäst och några av mina största styrkor är att jag med mycket hårt jobb håller motståndet på avstånd och utnyttjar deras misstag hänsynslöst. Jag är självklart ingen mobbare men kan vara hård och straffar de som går över gränsen. I Allettan Mellan var jag till och med bäst på det.

  Visst har det gått bra så här långt men jag känner att det finns mer att hämta. Jag är långt ifrån nöjd och har till exempel inte presterat hundraprocentigt under en hel arbetsdag ännu. Jag tror att mina hittills bästa dagar kommer när vi möts.

  Ser därför väldigt mycket fram mot att träffas igen!

  Med vänlig hälsning
  Nyköping

 • Värvningen av Kenny Källström blev oväntat viktig

  Mattias Lundgren, söndag 02 mars 2014, 16:07
  Nyförvärvet Kenny Källström får en mycket viktig uppgift att fylla luckan efter Anton Karlsson i Nyköping. Lånebacken återkommer inte till klubben och den här gången var det Karlsson själv som valde att stanna i BIK Karlskoga. Mycket synd då han varit en av lagets bästa backar den här säsongen. 

  Ersättaren Kenny Källström är en stor back med ett gediget hockey-cv med tre och en halv säsong i Leksand under bältet. Han var dessutom med och spelade upp Karlskrona till allsvenskan 2012 och kommer att bidra med värdefull kvalrutin. En sak är dock lite förbryllande, Kenny Källström beskrivs, inte minst av sig själv, som en offensiv back. Var det verkligen vad Nyköping egentligen var ute efter?

  I klubben finns redan en av hockeyettans bästa back i spel i numerärt överläge: Robin Axbom och de offensivt kompetenta Patrik Eklund och Johan Eriksson. Det sägs att anfall är bästa försvar men jag hade gärna sett ett stort, lite elakt och sarg-ut-spelande monster i egen zon. Något åt Åkers Niklas Jönsson-hållet men givetvis mer kompetent.

   Det här kommer att lägga mer ansvar på städgummorna Petter Lindberg och Johan Norberg och tvåvägsbackarna Martin Backholm och Patrik Eklund.

  Men det är förstås aldrig fel att bredda toppen, Källström kommer att skapa mer konkurrens och fler alternativ i powerplay. Det är inget snack om att det är en bra värvning och i och med Anton Karlssons bortfall och Oliver Forsbergs långtidsskada var den direkt nödvändig - Nyköping har med Källström bara sju backar tillgängliga. 

  Värvningen av Källström gör även laget lite mindre känsligt för skador och sjukdomar.
  DET är kanske det viktigaste av allt.

  /På återläsande


 • Klart för playoff 3 - spännande vecka väntar för Nyköping

  Mattias Lundgren, söndag 02 mars 2014, 15:38
  En minst sagt spännande vecka väntar när Nyköping och Tingsryd gör upp om vem som går vidare från playoff 3.
  Räkna med att det kommer att bli tuffa och jämna matcher.


  Tingsryd slog relativt enkelt ut Kiruna i två raka matcher och 8-2 i målskillnad. Även om Kiruna vann skottstatistiken stort i den andra matchen så talar två raka vinster sitt tydliga språk. Tingsryd är mer än värda att vara framme i playoff 3.

  De här matcherna är de sportstligt största Nyköping har spelat på flera år. 2012 gick man visserligen direkt tilll playoff 3 men det är ett helt annat läge nu. Läget har aldrig varit bättre att förlänga säsongen än nu; NH är mer stabila, effektivare och har en helt annan förmåga att hitta sätt att vinna matcher. Det går egentligen inte att jämföra. Tränare Fredrik Mälberg har använt sina magiska nycklar för att låsa upp de dörrar som leder längre och längre in på säsongen. 

  I övrigt gick slog Kallinge/Ronneby ut Östersund, Kristianstad Hudiksvall och Visby/Roma Huddinge och tog sig vidare från playoff 2.

  * * * * *' 

  Jag såg stora delar av matchen mellan Hudiksvall och Kristianstad - den första tävlingsmatch jag sett med ett lag från söder den här säsongen - och blev tyvärr lite imponerad.

  Kristianstad spelade finurlig, effektiv, jobbade hårt och straffade Hudiksvall för sina misstag i mittzonen skoningslöst. Bortalaget var även stabilare bakåt och agerade smartare, Det var en okej match; men det var inte något snack om vilket lag som var det bästa för kvällen. Hudiksvall fick ett gyllene tillfälle att kvittera i slutminutrarna med en man mer på isen men lyckades inte alls vaska fram de riktigt heta chanserna. Kristianstad kändes helt enkelt väldigt stabila. Hudiksvall slarvade matchen igenom och här har tränaren något att jobba på inför nästa säsong. 

  Om det här var en försmak av den hockey som spelas av söderlagen kommer det onekligen att bli en utmaning för Nyköping . Kristianstad slutade ju som bekant femma i division 1F och Tingsryd etta.

  * * * * * 

  Visby gjorde mot Huddinge vad de gjort hela säsongen: att vinna på hemmaplan. Det är imponerande av gotlänningarna att gå vidare till PO3 och det visar återigen att hur ett lag presterar under grundserien inte säger ett skvatt om hur det kommer att gå senare under säsongen. Huddinge var en vinstmaskin under september och oktober i division 1D och förlorade inte på 17 matcher. En klen, eller ingen tröst nu för klubben. Stockholmslaget tappade momentum någon gång under hösten och hittade aldrig tillbaka till det tvärsäkra och stabila spel de visade upp i grundserien.

  * * * * *

  Av de lag som spelar playoff 3 är tre från Allettan Södra (Kallinge, Tingsryd och Vita Hästen), två från Allettan Mellan (Nyköping och Visby), två från Norrettan (Piteå och Sundsvall) och ett från division 1F:s fortsättningsserie (Kristianstad).

  Det innebär också att alla grundserier utom C-serien har en representant i PO3. Det är en liten bekräftelse på att den serien kanske är den svagaste av de fem. 


  * * * * *

  Hockeyfeber kommer givetvis att återkomma med lite förhandstips och lite statistik inför Nyköpings matcher.

  /På återläsande


Mattias Lundgren

Närproducerad Nyköpingsbo som följt hockeyn i Nyköping sedan slutet av åttiotalet. Gjorde ett hopplöst försök att spela hockey en säsong i tidiga tonåren men insåg snabbt att min rätta plats är på läktaren. Förutom Nyköpings Hockey ligger NHL mig varmt om hjärtat.

Följ mig på Twitter: twitter.com/Hockeyfeberblog

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar