Vi älskar lokal sport!

Handbollsliv

 • Handbollskampen - i fighten mot cancer

  Rickard Söderberg, lördag 17 maj 2014, 01:48

  Handbollsfredagar har, sedan 2007, varit en mycket omtyckt tillställning i Nyköping. De kännetecknas av ett fint publiksnitt, som klår många allsvenska lag och med en stämning och inramning som är ytterst medryckande för alla inblandade.

  Säsongen är över för IFK Nyköpings herrlag som tyvärr, efter sju säsonger i HD1N, åkte ur serien efter kvalspel.

  Men skam den som ger sig. Nu har det blivit dags för årets viktigaste handbollsmatch. Det har blivit dags för den sista Handbollsfredagen i Nyköpings anrika sporthall (nästa säsong väntar nybyggd handbollsarena i Nyköping). Denna gång ligger föreningen ”Nyköpings tillsammans - i fighten mot cancer” bakom tillställningen tillsammans med IFK Nyköping. Fredagen den 23 maj avgörs ”Handbollskampen - i fighten mot cancer” i Nyköpings Sporthall.


  Som ni kanske redan förstått handlar det om att samla in pengar till förmån för cancerforskningen. Handbollskampen är så mycket mer än bara handboll. Det kommer att bli en folkfest för alla. Ett festområde kommer att byggas utanför Sporthallen som fylls med öltält, matservering, livemusik, mys-DJ samt att man kommer kunna se Lokalsportens livesändning via skärmar. Ja, hela evenemanget kommer att livesändas. Festområdet öppnar klockan 18:00.

  Det ska också kastas boll. Förstås.

  Första matchen spelas mellan IFK Nyköpings legender och föreningens framtid. 

  Andra matchen spelas mellan Nyköping Allstars och IFK Nyköpings damlag. I Nyköping Allstars hittar vi spelare som OS-kanotisten Henrik Nilsson, proffsboxaren Erik Skoglund, SVT-profilen Mathias Andersson från programmet Plus och kommunstyrelsens ordförande Urban Granström med flera.

  Den tredje matchen är, för oss handbollsälskare, den mellan IFK Nyköpings herrlag (förstärkta med tidigare IFK:arna Simon Skuthälla och bröderna Asp) och "Lukas Hammarby".

  Det är alltså Lukas Karlsson vi pratar om. Detta spelgeni som växte upp i Nyköpings Sporthall och med IFK. Lukas är nybliven mästare i den danska ligan med sitt KIF Kolding Köpenhamn efter att de vunnit bägge matcherna i finalen mot Aalborg. Han har återigen blivit uttagen till det svenska landslaget. Den här gången för att spela play off till VM den 15 juni mot Rumänien.

  I laget "Lukas Hammarby" kommer, förutom Lukas själv, hans gamla lagkamrater Jakob Sundberg, Olle Johannesson, Lars ”Kämpen” Arvidsson samt målvakten Ronny Karlsson att spela. Dessutom kryddas laget upp med dagens stjärnor i Hammarby i form av Richard Hanisch, Martin Dolk och Josef Pujol. Det här är inte vilka lirare som helst. Både Hanisch (V9) och Dolk (V6) kom med i Elitseriens All Star Team. Pujol är en ytterst spelintelligent M9:a, som ifjol vann VM-guld med Sveriges U21. "Lukas Hammarby" coachas av Hammarbys succétränare Kalle Matsson.


  ***

  Livesändningen kostar 100 kronor varav 90 kronor går till cancerforskningen.

  Lokalsporten börjar med en försändning kring klockan 18:00, som är gratis. Därefter börjar sändningen klockan 19:15, som kostar 100 kronor och den slutar cirka 21:50.

  Livesändningen hittar ni här.

  ***

  Festområdet, utanför Nyköpings Sporthall, öppnar kl 18:00 och stänger vid midnatt.

  ***

  En biljett för hela kvällen i Nyköpings Sporthall kostar 100 kronor, där allt går till cancerforskningen. Det går även att köpa en kombobiljett för 150 kronor och då ingår ett inträde till den officiella efterfesten på O’Learys. Även den summan går till cancerforskningen.

  Webbiljett, köp här!

  Övriga försäljningsställen:

  - Tres Tapas, Torget
  - Rundkvist, spel och tobaksbutiken på öster
  - Tidningen Succé, Öster
  - Brunelius Happy Homes, Hamnen
  - Nyköpings turistbyrå, Torget
  - Culturum, Torget
  - Matxtra, Arnöleden

  ***

  Handbollskampen - i fighten mot cancer
   på Facebook.

  ***

  Reklambyrån
  Bartos Media har, i samband med detta event, bland annat producerat en väldigt fin och rörande film för detta ändamål.  ***

  Radioreklamen.  ***

  Kära handbollsvänner och er som jag inte känner. Kom till Nyköpings Sporthall den 23 maj. Har du inte möjlighet till det så följ evenemanget via Lokalsportens livesändning.

  Tillsammans bidrar vi allihopa!

   

 • Perssons storspel räckte inte

  Rickard Söderberg, söndag 27 april 2014, 21:56
  Det här är min tyngsta dag hittills som IFK:are sedan jag blev medlem 1987. Det är också, utan tvivel, det jobbigaste blogginlägget jag någonsin skrivit. IFK förlorade nämligen kvalmatch nummer två mot Hallstahammar (21-25) och laget får nu spela i division 2 nästa säsong. Hallstahammar vann välförtjänt. De var klart bättre än IFK. Grattis och lycka till i HD1N kommande säsong.

  IFK spelade bra bakåt där målvakten Emil Persson storspelade. Han tog det mesta och hade 61% i räddningar efter första halvlek som IFK ledde med 10-9. Tyresötränaren Thomas Brejding satt bredvid mig och som den gamla målvakt han är höll han koll på statistiken. Spelet framåt var både rörigt och hafsigt. Bägge lagen, med IFK i täten, bjöd på en kavalkad med tekniska fel där domarparet Bennanis tvingades blåsa någon form av rekord i offensiva fouls. Eller nåt.
  - Ja du, nervösa och spända kanske. Inget som fungerade, sade IFK-tränaren Robert Krantz om lagets offensiv.

  Och det var så det fortgick, för IFK. Matchen igenom. Offensiven fungerade inte alls utan det blev för mycket enmansshow med halvdana satsningar. Lite det som genomsyrat hela säsong även om jag tycker att detta var den blekaste insatsen av IFK denna säsong. Bakåt fungerade det bra. Jag tycker att Mikael "Gee" Gustafsson var riktigt bra. Men bäst var målvakten Emil Persson som också välförtjänt blev utsedd till IFK:s bästa spelare. Hallstahammars bästa spelare blev också det en målvakt, Martin Hising. Han var stabil i första men blev ännu bättre i den andra och gjorde det väldigt svårt för IFK:arna. Vilka utkast han har också.

  Hallstahammar hade fler spelare som klev fram och deras metodik framåt var mer framträdande.
  - Vi körde på och den bredare truppen blev avgörande. Försvaret stämde bra och vi visste att vi hade stor chans om vi var med i den andra. Jag tyckte att IFK kändes tveksamma och rädda för att förlora, sade Hallstahammars tränare Robert Matt.

  ***

  Matchens målskyttar hittar ni här.

  ***

  Om jag förstod det rätt skulle Hallstahammar hem och fira med ett poolparty. Lät ju inte helt fel.

  ***

  Hallstahammar körde matchen efter sina fyra raka mål fem minuter in i den andra halvleken. De gick från underläge 11-10 till 11-14. IFK hämtade sig aldrig efter det även om det bara skiljde två mål vid några tillfällen men då slarvade man bort sitt flyt man byggt upp.

  ***

  Jag bad Hampus Asp analysera säsongen och kvalet om varför det gick som det gick. En inte helt lätt sak att sätta ord på men Asp var rak i sitt svar.
  - Vet inte vad jag ska säga mer än att vi faktiskt inte förtjänar att vara kvar i ettan efter denna säsong.

  ***

  678 personer hade hittat till hallen denna söndag. Utanför var det rena rama sommarvädret. Stämningen var riktigt häftig i hallen med både trummor och tutor. Ett gäng tillresta Hallstahammarsupporters bidrog också och det var av naturliga skäl de som lät mest sista fem minuterna.

  ***

  Ska man, med IFK-ögon, se något positivt i kvalet är det ändå att några av de yngre fick chansen att spela. Nyttig erfarenhet.

  ***

  Se Lokalsportens intervjuer med Robert Krantz, Robert Matt, Stefan Germerud och expertkommentatorn Jakob Sundberg.

  ***

  Snackade lite med IFK:s förra tränare, tillika expertkommentator på Lokalsporten, Jakob Sundberg efter matchen. Ville höra hans syn på säsongen.
  - Det känns som att det har saknats ett grundspel i anfallet vilket har lett till ett krampaktigt och hackande anfallsspel med för mycket enmansshow. Spelet har varit alldeles för ensidigt mot vänstersidan då högersidan inte håller måttet.

  Vem har utvecklats mest?
  - Tycker inte att det är någon som har gjort större framsteg, tyvärr. Kanske att Martin Pettersson har blivit jämnare i sitt spel.

  Och alla förändringar på ledar- och spelarsidan här på slutet?
  - Tycker det var fel. Om man skulle tagit in spelarna skulle man ha gjort det innan jul för att ha längre tid på sig. Nu kändes det som en nödlösning och det blev omkastningar i truppen som gav otrygghet. På ledarsidan tycker jag att styrelsen skulle ha gett Robban förtroendet fullt ut. Nu tyckte man tydligen att det inte höll och tar då in ytterligare två ledare utan att sparka Robban. Då har man vips tre viljor på bänken och Stefan Antal på läktaren. Ser inte hur fyra ledare ska kunna hinna diskutera och ta viktiga beslut på match. Det har utifrån sett väldigt rörigt ut. Vem som bestämmer vad?

  ***

  Även Borås förlorade två raka kvalmatcher. Borlänge var för starka och kunde vinna borta med 36-35 efter dubbla förlängningar. I Borlänge spelar målvakten Fredrik "Lidas" Lidström som varit här i IFK Nyköping en säsong. Grattis till avancemanget, "Lidas"! Synd bara att du inte får komma ner till din gamla hemmaplan nästa säsong.

  ***

  Grattis även till Eskil som slog RP Linköping i två raka matcher. Nu väntar Allsvenskan för Eskil. RP Linköping, som vann HD1N ifjol, kommer alltså tillbaka till serien alla pratar om.
 • Kvalet fortsätter - vinna eller försvinna för IFK

  Rickard Söderberg, lördag 26 april 2014, 08:27
  Imorgon smäller det. Det är vinna eller försvinna för IFK Nyköpings herrar i HD1N. Gästerna Hallstahammar vann den första kvalmatchen i bäst av tre på hemmaplan med 35-34 efter att 2 x 5 minuters förlängning fick avgöra (30-30 efter full tid). Avkast klockan 14:00.

  Förutom att det kommer utspelas en viktig match på planen kan vi räkna med mycket folk på läktaren. Direkt efter matchen har IFK Nyköping ungdomsavslutning. Lägg till IFK:s gamla vanliga publik och att Hallstahammar bokat upp en supporterbuss. Det är bäddat för årets match i Nyköpings Sporthall.

  I IFK-lägret märks det att det är kval och inte någon serielunk.
  Ja, absolut. Allting har höjts ett par snäpp. Märks redan på träningarna. Sedan blir det en annan anspänning under matchen som måste hanteras på rätt sätt. Gäller att gilla läget, vilja och våga bli matchvinnare, säger IFK-tränaren Robert Krantz.

  Detta blir IFK:s tredje match mot Hallstahammar sedan 23 september 2013. Första matchen var i genrepet inför säsong. Även den matchen spelades i Nyköpings Sporthall och då vann Hallstahammar med 24-22.
  - Vi har ett gott självförtroende och att vi vunnit två av två mot IFK gör det väl inte sämre. Så det är väl framför allt det plus att vi kan spela avslappnat utan press och njuta av inramningen, säger Hallstahammars tränare Robert Matt om vad som talar för att de vinner matchen.
  Vad talar då emot en seger för Hallstahammar?
  - Att vi själva inte gör det vi ska.

  Hallstahammar var lyckosamma i skyttet senast efter bland annat 20 mål av firma Scheir Johansson/Rüdén på vänster- och mittnio.
  - Det handlar främst om försvaret. Vi behöver få stopp på deras skytte, spela tuffare mot dem och vi måste få stopp på deras rullnings- och växelspel, menar Krantz om IFK ska vinna.
  Faran, som Krantz ser det, är om IFK inte håller sig till lagspelet och till det som de pratat om innan matchen. Just att hålla sig till lagspelet och metodiken i 60 minuter är något som svajat under säsongen. Nu är det läge att hålla hjärnorna kylda och visa att de kan spela som en hel match.
  - Kommer säkert bli jämnt som i den senaste. Gäller att vara kyliga i avsluten, menar Krantz och har säkert i åtanke att IFK brände några viktiga fria lägen i förlängningen.
  Även Robert Matt tror på en jämn match.

  - Räknar med en lika tajt tillställning som sist. De som vinner försvars- och målvaktsmatchen har bäst chans. Sedan hoppas jag på att vår lite bredare trupp blir avgörande till slut, säger Matt

  Hoppas att publiken sluter upp bättre än aldrig förr. Publikrekordet är 724 personer, vilket sattes när Eskil kom på besök säsongen 08/09. Publiken kommer få se en skillnad på IFK i jämförelse med övriga säsongen.
  - Ja, att vi vinner, avslutar Krantz.

  ***

  Ni som inte har möjlighet att komma till Nyköpings Sporthall imorgon kan se matchen live hos Lokalsporten för 69 kronor. Sändningen startar 13:50.

  ***

  Nedanstående bild får symbolisera det jag vill se på söndag. Känslor. Det är precis den känslan jag själv känner när jag tänker tillbaka på alla matcher jag spelat i HD1N med IFK. Vi krigade och visade känslor. Allra bäst och härligast var det när vi hade över 600 personer på läktaren. Den känslan och adrenalinet. Svårt att beskriva med ord. Oslagbart. Jag är avundsjuk på IFK:arna som ska göra allt för att hålla laget kvar i HD1N. Hoppas de tar chansen och knyter näven för varje gjort mål, låsning, block och vunna situationer. Att bänken manar på. Det är få förunnat att spela viktiga matcher av det här slaget.


  Hampus Asp knyter nävarna. Niklas Fogelgren likaså (i bakgrunden).

  ***

  Hallstahammar bröt av den vanliga träningen i förra veckan och körde ett pass med Zumba inför den första kvalmatchen mot IFK. Det kanske rentav var Zumban som gjorde det. Att de vann. Slitna spelare fick annat än klister och bollar att tänka på för en kväll.

  Noterbart är att Hallstahammar inte tränat någon Zumba i veckan. De borde kanske ha fortsatt på den inslagna vägen...

  ***

  Vänsternian André Scheir Johansson är look-a-like med Frodo Baggins i Sagan om ringen. Så pass att André själv har satt upp skådisens bild som profilbild på Facebook.

  Hade också med denna på min och Per Treijners förra blogg, då när André spelade i IVH Västerås. Tipset den gången kom från hans dåvarande lagkamrat, mittsexan Simon Norlin som numera spelar i Eskil.  ***

  Legenden Tommy Dalin har gjort comeback lagom till kvalet. Han är en av dem i laget som varit med på IFK:s kvalresor tidigare. Både upp till Allsvenskan och ned till HD2. Vänstersläggan på högernio vet att det finns mer att få ut av laget.
  - Jag har en positiv känsla. Senast fick vi inte ut i närheten av vad som finns i truppen. Nyckeln blir försvar-målvakt. Där finns det massor kvar att visa.
  Dalins form är det inget fel på.
  - Rund och go, avslutar den alltid så härligt skämtsamme Dalin.

  En glädjespridare utan dess like, Dalin. Jag hoppas hans positiva inställning spridit sig i truppen.

  ***

  Över till något annat än kvalmatchen. HD1N-legenden Thomas Brejding lägger tränarsysslan på hyllan. Brejding har representerat tre föreningar i HD1N. I tur och ordning har det varit Djurgårdshofs IK, Tyresö IF och Tyresö Handboll (sammanslagning av Tyresö IF, HK Tyrold och Tyresö HF). I Djurgårdshof var han mestadels spelande tränare. Många limskott har det blivit under säsongerna och han var en bidragande orsak till det vi i IFK Nyköping började kalla för "Högdalsspöket". I Tyresö IF/Tyresö Handboll har han varit tränare.

  IFK Nyköping och Silwing/Troja är just nu de enda lagen som spelat samtliga säsonger i HD1N sedan serien startade 07/08. Brejding har varit i serien alla säsonger utom en.

  07/08: Djurgårdshofs IK, spelande tränare, 6:a i HD1N.
  08/09: Djurgårdshofs IK, spelande tränare, 6:a i HD1N.
  09/10: Djurgårdshofs IK, tränare, 11:a i HD1N.
  10/11: Tyresö IF, tränare, 1:a i HD2Ö.
  11/12: Tyresö IF, tränare, 4:a i HD1N.
  12/13: Tyresö Handboll, tränare 2:a i HD1N, utslagna i direktoff mot Hallby.
  13/14: Tyresö Handboll, tränare 1:a i HD1N, avancemang till Allsvenskan.

  Innan ovanstående säsonger i HD1N såg Brejdings handbollskarriär ut enligt följande:

  81-93: Tyresö IF, spelare.
  93-99: Skuru IK, spelare.
  99-05: IK Bolton, spelande tränare.
  05-07: Djurgårdshofs IK, spelande tränare.

  De fyra säsongerna i Tyresö har ju varit riktigt bra. Just det att laget först gick obesegrat genom HD2Ö (en oavgjord och resten segrar) och sedan det faktum att laget utvecklats och blivit bättre för varje år. 

  De fyra senaste säsongerna i siffror:

  Jag ställer mig först (?) i hyllningskön och unnar Brejding, om någon, framgången med Tyresö. Näven upp i luften och ett "Äntligen!", som Gert Fylking skulle ha sagt det, sitter på sin plats. Att han, efter all nedlagd tid och kärlek till handbollen som spelande tränare, bloggare, tränare (lägg till restaurangchef och inte minst fembarnsfar) fick avancera upp till Allsvenskan gör en sådan som mig glad i själen. Hatten av för dig!

  En sann handbollsälskare avslutar, för den här gången, med flaggan i topp. Som en saga. Men om jag känner Brejding rätt kommer det en uppföljare på denna saga. I en handbollshall nära dig.
 • IFK förlorade efter förlängning

  Rickard Söderberg, måndag 21 april 2014, 21:41

  Det behövdes förlängning för att kora en vinnare mellan Hallstahammar och IFK Nyköping i den första matchen i bäst av tre i kvalet till HD1N. IFK öppnade bäst och hade 3-0 efter drygt fyra minuter. Hemmalaget började sedan få igång målskyttet, främst genom 11-målsskytten André Scheir Johansson på vänsternio. Men IFK var i ledningen fram till matchminut 28. Sedan fick Alexander Rüdén ge hemmalaget ledningen för första gången i matchen med två sekunder kvar av den första halvleken, 15-14. Som vanligt blev IFK:s Hampus Asp punktmarkerad (efter ungefär 20 minuter). Strax efter Asp blev det dubbelpunkt där även Martin Pettersson blev avskärmad.
  - Visst gav dubbelpunkten effekt men det var inte anledningen till vändningen tycker jag, vi gjorde det vi är bra på konsekvent och det gav utdelning, menade Hallstahammars tränare Robert Matt efter matchen.
  När det spelas 4 mot 4, som vid dubbelpunkten, brukar det bjuda på ytor här och var och kanske framför allt kantlägen. Men IFK:s kantspel firade inga stora triumfer i dagens kvalmatch. Av lagets 34 mål gjordes tre av kantspelare.
  - Kanterna måste ta mer ansvar vid dubbelpunkt. De plockade annars bort kanterna ganska bra samtidigt som vi inte släppte bollen vidare så ofta, sade IFK:s tränare Robert Krantz om varför kantspelarna inte producerade fler mål.

  Andra halvlek såg ut att vara hemmalagets helt och hållet när de sakta drog ifrån. De ledde med 27-22 när det återstod knappt 13 minuter men då gjorde IFK fyra raka mål innan hemmalaget på nytt skulle dra ifrån och leda, 29-26. Det var en stark avslutning av IFK och Kristian Josevski som satte lagets bägge mål fram till 30-30 och därmed fixade till en förlängning (2 x 5 min). Det sista målet med sju sekunder kvar när laget spelade med en man mindre. ”Krille” drog på sig en väst när målvakten plockades ut.

  I förlängningen var Hallstahammar det kyligaste laget (35-34) även om IFK hade alla möjligheter att vinna.
  - Vi hade väl tre eller fyra rena lägen i förlängningen. Vi missade väldigt bra lägen i matchen och hade för många tekniska fel, sade Krantz.
  Matt tyckte laget skulle ha avgjort tidigare.
  - Tajt och tufft som väntat. Vi gjorde ett ryck i andra och där skulle vi ha kört matchen. Det blev en rejäl fight in i slutet, men i förlängningen var vi lite piggare.

  Matt delar ut ett extra (heja!) plus till 11-målsskytten André Scheir Johansson även om hela laget ska hyllas efter segern. Hos IFK var Kristian Josevski (åtta mål) riktigt bra enligt Krantz.

  ***

  Matchens målskyttar hittar ni här.

  ***

  Hampus Asp på frågan om han blev punktad resten av matchen efter att de påbörjade den taktiken mot slutet av den första halvleken.
  - Japp, helfestligt.

  ***

  Asp gjorde som vanligt många mål, trots att han blev punktad. Visst, punkten kom av en anledning men efter den fortsatte han göra mål både i andrafas och efter frikast. Han och laget tror nu på två raka segrar i Nyköping.
  - Absolut. Med hemmaplansfördel så vänder vi det här.

  ***

  Borås hade det tungt uppe i Borlänge i det andra direktoff-kvalet till HD1N. Borlänge vann med 36-28. Skytteligavinnaren Anton Larsson gjorde 10 mål för Borås. Boråstränaren Petri Espinasse summerade tillställningen.
  - Ja, de var bra och gjorde en kanonmatch. Vi kom inte upp i nivå. Hade vi gjort det hade det blivit jämnt i alla fall.

  ***

  Eskil vann det första mötet i bäst av tre mot RP Linköping med 31-28 hemma i Eskilstuna Sporthall. En seger till och laget spelar i Allsvenskan nästa säsong. Som vanligt var vänsternian
  Mikael Johansson målfarlig. Den här gången gjorde han åtta mål. Vänstersidan var stark även på kanten. Christian Knutsen och Ludvig Öhrbom gjorde totalt nio mål.

  RP Linköping vann HD1N förra säsongen och kan nu alltså ramla ner igen. Och Eskil ramlade ur just Allsvenskan ifjol.

  ***

  Jag återkommer senare i veckan inför match nummer två mellan IFK och Hallstahammar.

 • Kvaldags för IFK imorgon

  Rickard Söderberg, söndag 20 april 2014, 08:15

  Imorgon beger sig IFK Nyköpings herrar till Hallstahammar för att spela den första kvalmatchen i bäst av tre. Avkast klockan 16:00. IFK:s motståndare slutade tvåa i HD2Ö och deras målsättning är division 1.

  Hallstahammar gjorde en stark avslutning på sin serie med sex raka segrar och hela 54 plusmål på dessa matcher. IFK:s säsong har varit allt annat än lätt efter tre segrar på 20 matcher. Lagets sex sista matcher resulterade i en seger och fem förluster med 31 minusmål på kontot.

  Nu ska jag inte jämföra division 1 och 2. Det är stor skillnad även om toppen av division 2 känns jämförbar med botten av division 1. Poängen med resonemanget är att Hallstahammar kommer till kvalet med vind i seglet och utan press. För IFK:s del gäller det att behärska och gilla läget. Plockar de fram sitt bästa spel finns alla möjligheter att förnya kontraktet i division 1.

  Västmanlänningarna har gått runt på mer folk än IFK under säsongen (24 stycken mot 19) och deras målskytte har spridit sig mer över positionerna och spelarna.
  - Vi har fått många att bidra i matcherna, har ofta många målskyttar och ofta olika spelare som gör flest mål i matcherna, säger Hallstahammars tränare Robert Matt om det som varit lagets styrka denna säsong.

  Och visst finns det kvalitet hos Hallstahammar. Många av spelarna är inte helt okända för IFK eftersom de flesta spelat med Västeråsklubbarna IVH Västerås och Irsta HF. Bägge dessa lag spelade i HD1N säsongen 2010/2011 där de slutade tvåa respektive fyra. IFK kom den säsongen nia och fick kvala sig kvar efter två segrar mot Sollentuna. Samma klubb som Hallstahammar nu slog i tvåa raka matcher i semioff-kvalet.

  Hallstahammar har ett starkt kantpar på vänstersex i Robin Lundholm och Kenny Hurtig. Robin har spelat i Allsvenskan senaste säsongerna med VästeråsIrsta, Alstermo och Hästö. Han kom till Hallstahammar i februari och spelade de sju sista matcherna i serien. Laget fick också in den förre detta Guif/Eskilspelaren Alexander Karlsson på högernio efter drygt halva säsongen. Han snittade 6,6 mål på de åtta matcher han spelade. IFK slipper dock möta Karlsson eftersom han inte fick ihop handbollsspelandet med det privata.

  Robert Matt har respekt för IFK men har samtidigt sett bristerna i spelet under säsongen.
  Lite förvånad över att man har hamnat där man gjort. Tycker att IFK har ett lag som borde ha klarat sig över strecket men man har väl fått lida av den tunna trupp man har. Vet inte om det har med självförtroendet att göra men spelet har stundtals sett väldigt ostrukturerat ut. I försvarsspelet har man svävat lite mellan 3-2-1 och 6-0 med blandat resultat. Men självklart har vi stor respekt för IFK och deras rutin och jag tror på tuffa och jämna fighter. IFK är favoriter men man har blytung press på sig. Vi får se hur man hanterar det, speciellt nu när man har gjort några sena förändringar i staben och truppen.

  IFK:arna har haft ett månadslångt uppehåll från matcher men laget har kört på bra.
  - Vi tog en veckas ledigt för att ladda om mentalt och sedan har vi kört på som vanligt. Tycker det varit bra fart på träningarna, mycket folk och härlig energi, säger IFK-tränaren Robert Krantz.

  Det har gjorts förändringar i IFK sedan sista seriematchen. Assisterande tränaren Mikael "Gee" Gustafsson har plockats in som spelare och Krantz har till sin hjälp, i ledarstaben, både Fredrik "Bobbo" Edlund (var med på slutet av serien) och Peter Melchersson. Den sistnämnde är nygammal i föreningen då han var med i ledarstaben för någon säsong sedan.
  - Nja, några större förändringar är det väl inte. Jobbat igenom spelet och förbättrat lite smådetaljer här och var, berättar Krantz om förändringarna i laget.

  Några av IFK:arna har spanat in Hallstahammars kvalmatcher mot Sollentuna. Däribland Krantz.
  - Verkar vara ett stabilt lag som trummar på ordentligt i kontringarna. Starkt skytte från niometer. Många som vill ta matchvinnarrollen.

  Tidigare i veckan drogs inte Hallstahammar med några skador utan Robert Matt räknar med att kunna matcha det bästa han har. Han tror också, inte helt otippat, på en hemmaseger.
  - Det blir en tuff och het match. Vi har bredare trupp och orkar lite bättre i slutet vilket avgör. 28-26 till oss.
  IFK dras inte heller med några skador och sjukdomar. Så var det i alla fall tidigare i veckan. Några matchtrupper fick jag inte tag på då de inte var helt klara men det visar sig när det är dags för match. 

  Lite mörkning får man räkna med inför årets viktigaste matcher. Och kanske ett och annat ess i rockärmen.

 • IFK:s kvalmotståndare i siffror

  Rickard Söderberg, fredag 18 april 2014, 11:44
  Jag kan inte hålla mig undan från siffror. Därför har jag, min vana trogen, sammanställt statistik för IFK:s kvalmotståndare Hallstahammar och deras resa genom HD2Ö säsongen 2013/2014.

  Hallstahammar hade ingen spelare med bland topp 10 i HD2Ö:s skytteliga. Ändå gjorde laget flest mål av alla lag i serien. 699 stycken på 22 matcher, 31,8 mål i snitt. Gör man nästan 32 mål/match vinner man också många handbollsmatcher, vilket de gjorde (se nedan). För att vara ett topplag i division 2 kan jag tycka att 27 insläppta är lite väl många men å andra sidan gäller det att göra fler än motståndarna och det gjorde de i 16 av 22 matcher. Eskils farmarlag HK Tuna släppte exempelvis bara in 534 mål mot Hallstahammar och sina 594. Men Hallstahammar släppte bara in fler mål än seriesegraren HK Cliff (530 mål) och nyss nämnda HK Tuna. Kolumnen längst till höger i tabellerna (TO) nedan står alltså för antal timeouter.  Jag djupdök också och sammanställde Hallstahammars facit efter första och andra halvlek, både på hemma- och bortaplan.

  Det gäller för IFK att vara med från start på måndag för de är starka hemma och efter första halvlek har de ett fint facit.  Deras andra halvlek på hemmaplan är inte lika vass men jag kan också tänka mig att de slagit av på tempot när de haft kontrollen över matcherna. Inte helt ovanligt att det brukar bli så.  Som för de flesta lag så går det tyngre på bortaplan. För Hallstahammars del är det inget undantag. I alla fall inte när jag summerat deras första halvlek.  Men, det finns nästan alltid ett men. De måste ha tagit sig själva i kragen i halvtid för de har gjort starka insatser i andra halvlek på bortaplan.  Här en sammanställning på första halvlek totalt, hemma som borta.  Och en likadan för andra halvlek. De har alltså ett bättre facit efter andra halvlek. Jag vet inte om det generellt brukar se ut så för ett topplag. Om inte annat har de en bred trupp och har gått runt på mycket folk och då är det bara att trycka gasen i botten.  Lagets interna skytteliga finner ni här nedanför. Av lagets alla mål var det bara ett mål som inte framgick vem som gjorde det. Nummer noll enligt matchprotokollet. Då det gjordes på en straff lade jag in det på deras främsta straffskytt Alexander Rüdén. Högst målsnitt hade högernian Alexander Karlsson men han spelar inte längre då han inte fick ihop handbollsspelandet med det privata. Om nu inte Hallstahammar mörkar och kastar in Karlsson lagom till det ska avgöras. Han spelade i vilket fall inte i kvalet mot Sollentuna.  Vänstersexan Kenny Hurtig gjorde flest spelmål i laget men det var många som gjorde många mål.  Deras spelmål kan sammanfattas i ett diagram så man på ett tydligare sätt ser var de är som målfarligast. Några mål hit och dit placeras lite felaktigt då till exempel Daniel Berg spelar både högersex och högernio. Han har mestadels spelat på högersex. Det är så denna statistik fungerar, att en spelare bara kan ha en position. Därför bad jag Robert Matt (Hallstahammars tränare) att ta den position som spelaren spelat mest på. Det ger i alla fall en fingervisning om var laget gör sina mål.  Straffarna läggs främst av Alexander Rüdén som ni kan se. Han spelade tidigare i IVH Västerås och då också i HD1N som IFK. Den säsongen (2010/2011) drog han ditt 44 straffmål.  Mittsexan Markus Andersson fick överlägset flest utvisningar i laget. Till och med en av målvakterna, Martin Hising, åkte på en.  Markus Andersson fick även flest gula kort i laget.  Ett rött kort fick de under säsongen. Markus Andersson såg till att ta hem den ligan också.  Ovanstående statistik grundar sig på lagets 22 matcher i HD2Ö. Jag djupdök inte i lagets två kvalmatcher mot Sollentuna. Dock klämde jag i med en skytteliga efter dessa två matcher.  Nu över till siffror på lagnivå. Lagets medelålder på de spelare som fått speltid.  Antal spelare som fått speltid.  Antal utvisningar på spelare.  Antal gula kort på spelare.  Antal röda kort på spelare.  Straffmålsstatistik.  Straffräddningsstatistik.  Det var allt för den här gången. På söndag lägger jag ut ett blogginlägg inför matchen med kommentarer från IFK-tränaren Robert Krantz och Hallstahammars tränare Robert Matt.

  Glad påsk!
 • IFK får kvala mot Hallstahammar

  Rickard Söderberg, söndag 13 april 2014, 20:44

  I helgen har det spelats kval för fulla muggar och nu står det klart att IFK Nyköping kommer att få möta Hallstahammar. Västmanlänningarna slutade tvåa i HD2Ö och har efter det kvalat sig vidare efter två raka segrar mot Sollentuna (trea i HD2N). Det var två jämna drabbningar mellan lagen. I Sollentuna ledde hemmalaget med 24-21 när det återstod 9,5 minuter av matchen. Hallstahammar svarade med sex raka mål fram till 27-24. Hemmalaget avslutade matchen med två viktiga mål inför matchen i Hallstahammar som spelades idag.

  Hallstahammar hade alltså ett plusmål tillgodo efter bortasegern (27-26). Dagens match blev en jämn sådan med Sollentuna i förarsätet när matchens sista nio minuter skulle spelas. Alltså precis som i första matchen. Sollentuna ledde idag med 27-25 och var vid det skedet vidare men Hallstahammar var återigen bäst på slutet. De gjorde fem raka mål följt av att lagen bytte mål med varandra en gång. Matchen slutade 31-28 till hemmalaget som gick vidare efter två raka segrar och målskillnaden 58-54.

  IFK Nyköping börjar med bortamatch i Hallstahammar nästa måndag (21 april, annandag påsk). Match nummer två spelas i Nyköping söndagen den 27 april. Läge för publikrekord då? Det rådande publikrekordet ligger på 724 personer och det sattes i länsderbyt säsongen 08/09 mot Eskil.

  En eventuell tredje och avgörande match spelas även den i Nyköping. I skrivande stund vet jag inte datumet men jag skulle tro att det blir lördagen eller söndagen helgen efter den andra matchen.

  ***

  Jag återkommer med mer information om IFK:s kommande kvalmotståndare här i veckan.

  ***

  IFK:s seriekombatant Borås kommer att få kvala mot Borlänge (tvåa i HD2N) som vann bägge matcherna mot Örebro (trea i HD2Ö).

  ***

  Eskil och Country har också kvalat i helgen men inte för att hänga kvar utan för att nå en plats i Allsvenskan. Eskil mötte Vinslöv från HD1S och Eskilstunalaget hade en förlust med fem mål (37-32) att äta ikapp till gårdagens hemmamatch. Eskil vann med 34-26. Starkt! Speciellt eftersom de låg under med både 9-5 samt 15-14 i halvtid. Nu väntar förra årets seriesegrare i HD1N, RP Linköping, i ett direktavgörande kval i bäst av tre matcher.

  För Country tog säsongen slut idag efter att de återigen förlorat mot Anderstorp från HD1S. Första matchen slutade 30-28 och dagens match, i Anderstorp, slutade 29-25.

  Anderstorp får nu möta Varberg i bäst av tre matcher.

 • HD1N säsongen 2013/2014 i siffror

  Rickard Söderberg, måndag 31 mars 2014, 22:16
  Då har jag kommit fram till blogginlägget som jag lovade er. Och som ni skulle ladda lite extra (heja!) för. Det är mycket siffror. Statistik för hela säsongen. Hoppas ni är beredda. Nu kör vi!

  ***

  Några matcher har varit riktigt jämna rent målmässigt och också slutat med uddamålssegrar. Jag ville därför kolla vilka spelare som varit de där klassiska matchvinnarna. Som gjort det där sista målet i matcherna när det varit lika på resultattavlan. Det finns tre stycken spelare från denna säsong och alla spelar i SIF.

  Niometaren Måns Najjar satte 30-29 till SIF hemma mot Bolton. Tid 59.54. Anton Nilsson, också han niometare, satte 30-29 till SIF hemma mot Eskil. Tid 59.53. Mittsexan Kevin Isberg satte 22-21 borta mot Country. Tid 59.51.

  ***

  11 lag kämpade i HD1N denna säsong och 247 spelare har fått speltid vilket ger ett snitt på 22,5 spelare per lag.

  ***

  De 247 spelarna fördelas på följande positioner:

  Målvakt: 35 st.
  H6: 25 st.
  H9: 34 st.
  M9: 34 st.
  V9: 39 st.
  V6: 39 st.
  M6: 41 st.

  Spelarnas positioner baseras på uppgifter jag fått från varje tränare. Förutsättningen, för denna uppföljning, är att en spelare bara kan ha en position. Därför är det, som ni förstår, inte en hundraprocentig uppföljning. Men dock väldigt nära sanningen. Antalet målvakter kan ni nog se som hundraprocentig.

  ***

  Totalt 68 stycken har varit uppsatta som ledare när jag granskat alla matchprotokoll. Förutom de vanliga ledarna har jag också noterat att skadade spelare fyllts i som ledare. SIF har haft flest olika. Hela 12 stycken.

  ***

  110 matcher har spelats och på dessa har det gjorts 5 958 mål. 54,2 mål/match.

  ***

  772 utvisningar delades ut till spelarna samt 19 röda kort och 488 gula kort.

  ***

  Ledarna har också lite statistik på den fronten. Totalt blev det 43 gula kort, 3 utvisningar samt 1 rött kort.

  ***

  Fem största vinsterna/förlusterna:

  Eskil - IFK Nyköping 40-18 (22 måls skillnad)
  Tyresö - Borås 49-28 (21 måls skillnad)
  Eskil - Lidingö 35-16 (19 måls skillnad)
  Tyresö - Country 34-15 (19 måls skillnad)
  Lidingö - Tyresö 20-38 (18 måls skillnad)

  ***

  Tyresö gjort flest mål i en och samma match. 49 stycken hemma mot Borås. Lidingö gjorde minst mål i en och samma match. 12 stycken borta mot Bolton som gjorde 28 i den matchen.

  ***

  Målrikaste matchen var den mellan Tyresö och Borås som slutade 49-28. 77 mål på 60 minuter är bra jobbat!

  ***

  Målsnålaste matchen spelades när Country tog emot Eskil. Bortalaget vann med 17-16. 33 mål på 60 minuter är också bra jobbat. På sitt sätt.

  ***

  Skytteligan vanns av Borås mittnia Anton Larsson.  Skytteligan efter 11 omgångar, i halvtid alltså. Alla lag hade då spelat 10 matcher. Om inte Djurgården dragit sig ur hade det förstås spelats 11 matcher/lag efter 11 omgångar. Anton Larsson ledde skytteligan även då.  Skytteligan summerat endast omgång 12 till 22. Alltså de sista 10 matcherna. Där var alltså tabelljumbons Rikard Petersson hetast.  Plockar vi bort alla straffmål får vi fram en spelmålsliga. De vann Eskils Mikael Johansson.  Innan jag släpper skytteligorna helt tänkte jag bjuda på skytteligor för varje position.

  Först ut är högersexornas skytteliga där också antalet spelmål framgår. GP:s Daniel Wigö gjorde flest.  Högerniornas skytteliga vanns av Silwing/Trojas högerhänta Olle Hanserius.  Eftersom Borås Anton Larsson vann hela skytteligan kan ni också räkna ut att han vann skytteligan för mittniorna.  IFK:s Hampus Asp får anses vinna skytteligan för vänsterniorna även om Eskils Mikael Johansson gjorde lika många. Att jag rankade Hampus högre beror på att han spelade 19 matcher mot Mikaels 20. Ett högre snitt helt enkelt.  Vänstersexornas skytteliga tog Eskils lagkapten Christan Knutsen hem.  Mantorp har en målfarlig mittsexa i Ivar Pålsson. Han gjorde flest mål av alla mittsexor. Om ni läst bloggen tidigare kanske ni minns att Ivar gjorde 19 av lagets 22 mål i en match under säsongen. I och för sig spelade han då i Mantorps farmarlag Miffe. Men ändå. Respekt!  Givetvis ska målvakternas skytteliga redovisas också. Två målvakter lyckades göra mål under säsongen och eftersom Mantorps Tom Andersson spelade färre matcher än Silwing/Trojas Roger Fredriksson fick han ett högre målsnitt.  ***

  Några spelare gjorde ordentligt med mål i några matcher. Om någon spelare gjort 10 mål eller fler i en match har jag plockat med denne i följande lista.  ***

  Nu över till straffar och straffmålsligan. Eskils Christian Knutsen gjorde flest straffmål.  Inga straffmål utan straffmålsstatistik. Silwing/Troja och Tyresö fick lika många straffar tilldömda som gjorda straffmål. De hade också den högsta straffmålsprocenten av alla lag.  Det har också räddats ett gäng straffar. Tyresö gjorde det bäst och landade på hela 40% i straffräddningar.  ***

  Innan jag släpper det här med mål helt och hållet ska jag bjuda på ett diagram för varje lag som visar hur spelmålen fördelades på de olika positionerna. Och de kommer i tabellordning där seriesegraren Tyresö är först ut.

  Värt att nämna är att min uppföljning (att en spelare bara har en position) blir lite missvisande för exempelvis GP där högersexan Daniel Wigö spelat en del på högernio. Alla hans mål registreras på högersex. Det slår som sagt fel på några spelare och lag.

  ***

  Nu över till busligorna där utvisningsligan är först ut. Den vanns av Gustav Ydrefors som spelar i Eskil.  Alla spelare som fått ett rött kort under säsongen.  Alla spelare som fått sju gula kort eller fler.  För målvakterna gjorde jag en egen lista som först är sorterad efter antal utvisningar och därefter gula kort. Mantorps Tom Andersson toppar den ligan.  Även ledarna har en busliga. Där bestämde jag att ett rött kort skulle väga tyngst även om det i Jimmy Karlssons fall är tufft eftersom hans tränarkollega Jimmy Söderberg dragit på sig både ett gult kort och en utvisning tidigare i samma match (borta mot Country). Nästa förseelse från bänken ledde till, om jag förstod det rätt, till ett rött kort. Efter det röda rankade jag utvisningar ihop med gula kort som högst. De som "bara" fick gula kort kommer efter i listan. Flest gula kort hade i alla fall Boltons tränare Mats Arnehall, åtta stycken.  ***

  Nu lite statistik summerad på lagnivå. Medelålder på de spelare som fått speltid i respektive lag.  Antal spelare som fått speltid i respektive lag.  Antal utvisningar på spelare i respektive lag.  Antal gula kort på spelare i respektive lag.  Antal röda kort på spelare i respektive lag.  Totalt antal tagna timeouter per lag.  Timeouter tagna under första halvlek.  Timeouter tagna under andra halvlek.  ***

  Vi tar en titt på publiksiffror. Borås har en mäktig publiksiffra när Tyresö kom på besök.  Borås hade en mäktig publiksiffra mot Tyresö, den som toppar ovanstående lista. Men man kan ju undra vad handbollspubliken gör i Borås övriga matcher. Som till exempel när de mötte Silwing/Troja och 58 stycken hade hittat dit.  IFK hade det högsta publiksnittet.  Här har ni de fem matcher som drog mest publik under säsongen.  ***

  Jag avslutar blogginlägget med tabeller ur olika synvinklar. Först sluttabellen.  Och ett snitt på sluttabellen med gjorda och insläppta mål/match. Samt även poängsnittet/match och +/- på målskillnaden/match.  Tyresö blev bästa hemmalag när vi enbart summerar hemmamatcher.  Ett snitt på hemmatabellen.  Eskil blev bästa bortalag när bortatabellen summeras.  Ett snitt på bortatabellen.  Jag har också summerat och gjort tabeller baserat på enbart första halvlek i alla matcher. Samma med andra halvlek. Dessutom gjort detta för enbart hemmamatcher och bortamatcher.

  Så här ser tabellen ut om endast första halvlek summeras i samtliga matcher. Kolumnen längst till höger visar antalet tagna timeouter i första halvlek under säsongen.  Ett snitt på första halvlek.  Och tabellen när endast andra halvlek summeras.  Ett snitt på andra halvlek.  Tabell efter första halvlek på enbart hemmamatcher.  Ett snitt på den.  Vi fortsätter på hemmamatcher men nu summeras bara andra halvlek.  Ett snitt på den.  Nu tar vi oss en titt på bortamatcher med samma upplägg. Första halvlek på enbart bortamatcher.  Ett snitt på den.  En tabell för andra halvlek på enbart bortamatcher.  Och ett snitt på den.  ***

  Jag torkar svetten av pannan och konstaterar samtidigt att ögonen går i kors. Mer statistik än så här har jag inte följt upp under säsongen så här tar det slut. Men bloggen har inte gått i ide för det. Det vankas kvalmatcher snart.

  Håll utkik!
 • IFK räckte inte till mot Mantorp

  Rickard Söderberg, söndag 23 mars 2014, 21:17
  HD1N är färdigspelad. IFK Nyköping åkte ner till Mantorp utan de bägge vänsterniorna Hampus Asp (sträckt ljumske) och Kassem Awad (borta resten av säsongen efter en operation i näsan). Borta var också de bägge vänstersexorna Marcus Pettersson och Axel Eriksson (bortrest). Även högernian Stefan Germerud stod över matchen för att vila ett knä. På vänsterkanten ersatte Hampus "Pumpen" Engstrand och Emil "Berka" Bergkvist. "Pumpen" gjorde det bra i sin tredje raka match med A-laget och blev målbäst i IFK med sina sex mål.

  IFK hängde med skapligt i en halvlek (dock underläge med 15-11).
  - Det var okej i första men en total genomklappning i den andra. Vi räckte helt enkelt inte till. Vi spelade alldeles för mycket i sidled, gick inte på mål, menade assisterande tränaren Mikael "Gee" Gustafsson och fortsatte dela ut lite ros.
  - Melcher, Martin och "Pumpen" var helt okej. I den första var Martin och Viktor bra som treor bakåt och "Pumpen" stod för ett fint straffskytte.

  Matchen slutade 38-24 till Mantorp. Enligt Mantorps tränare Niklas Fredriksson hade det kunnat bli ännu större siffror.
  - Matchen var ett riktigt sömnpiller. Hade vi skärpt till oss hade vi säkert vunnit med 10 bollar till. Framför allt om vi stått ordentligt bakåt hela matchen. De gjorde fem mål på returer i den första. 

  Fredriksson ville ge lite extra (heja!) cred till sina spelare Jacob Holmberg (sex mål), Johan Bergman (fyra mål) och Ivar Pålsson (fem mål) som var vassa i matchen.


  Mantorp fick jubla även efter det andra mötet mot IFK denna säsong. Bilden tagen efter första mötet i Nyköpings Sporthall.

  ***

  Alla målskyttar i matchen hittar ni här.

  ***

  Nu är det cirka en månad kvar innan kvalspelet drar igång för IFK Nyköping. En förutsättning är att alla skavanker läker och att det laddas på ordentligt. De får alltså möta vinnaren mellan Hallstahammar och Sollentuna som gör upp i en så kallad semi off. Västmanlänningarna ser jag som skyhöga favoriter att vinna bägge matcherna mot Sollentuna. Ska vi endast kolla på laget de har på pappret är det spelare som har känt på spel i både Elitserien och Allsvenskan och flera spelare tillhörde IVH Västerås och Irsta som båda var topplag i HD1N 2010/2011. 

  ***

  Jag brukar nämna förre IFK:aren Simon Skuthälla som spelar i HD1S med Trelleborgs HBK Elit. Även den serien avslutades i lördags och även fast Simons gäng vann med 30-27 mot IF Kristianstad slutade de näst sist i tabellen. Detta innebär degradering för Trelleborgs HBK Elit. Men Simon siktar högre och spel i HD2 är inte aktuellt. Han hoppas kunna hitta en klubb högre upp i seriesystemet till nästa säsong.

  Statistik är ju alltid kul så jag har sammanställt Simons siffror för denna säsong.

  Matcher: 20 stycken.
  Mål: 93 stycken.
  Utvisningar: 22 stycken.
  Gula kort: 10 stycken.
  Röda kort: 4 stycken varav ett med rapport.

  ***

  Skaplig säsong av Tyresö Handbolls herr- och damlag. Herrarna vann HD1N och är klara för Allsvenskan. Idag vann damlaget Allsvenskan och spelar nästa säsong i Elitserien. Stort grattis till fina framgångar 2013/2014!

  ***

  Statistik för HD1N hoppas jag kunna göra klart här i början av veckan.
 • Inför Mantorps IF HF - IFK Nyköping

  Rickard Söderberg, fredag 21 mars 2014, 22:24
  Det har blivit dags för sista omgången i HD1N och den avgörs imorgon. IFK drar ner till Östergötland för att möta Mantorp i Klämmestorphallen, eller "Klämman" som hallen kallas. Matchen känns redan på förhand rätt avslagen. Mantorp har inget att spela för och de har redan gått ner i varv även om det inte varit helt frivilligt.
  - Vi har tränat två pass senaste två veckorna på grund av sjukdom. Jag räknar med att alla kan spela imorgon, säger Mantorps tränare Niklas Fredriksson.

  IFK:s tränare Robert Krantz vill inte chansa med småskadade spelare när det bara är en månad kvar till kvalspelet.
  - Hampus AspMarcus Pettersson och Stefan Germerud vilar. Emil Björklund är bortrest med skolan. Olle Ivarsson Hamberg åker med, han är lite bättre i axeln.

  Inte mycket att göra åt skador för IFK:s del men det kommer verkligen inte lägligt nu när det vankas en match mot bra motstånd. Hade varit perfekt att gnugga vidare på detaljer. Samtidigt ser jag prestige i matchen då IFK inte lyckats vinna mot Mantorp på tre försök i HD1N.

  Säsongen 2012/2013
  IFK Nyköping - Mantorps IF HF 30-31 (15-14)
  Mantorps IF HF - IFK Nyköping 27-27 (11-16)

  Säsongen 2013/2014
  IFK Nyköping - Mantorps IF HF 26-30 (15-12)

  Jag tror inte den här matchen blir lättare att vinna för IFK. Speciellt inte med tanke på vilka spelare som är borta. Niklas Fredriksson om Mantorps förlustnolla mot IFK och om morgondagens match.
  - Jag tror Nypan kommer spela fyra matcher utan vinst mot oss i HD1N.

  ***

  För första gången hittills, tror jag, hoppar jag statistiken lagen emellan.

  ***

  Apropå "Klämman". Snackade lite med Niklas Maurer som roddar sekretariat på hög nivå. Han och jag mindes tillbaka till november 2001, när jag själv hade flyttat ner till Linköping för att plugga (Niklas bor där fortfarande) och vi begav oss till Mantorp för att se när hemmalaget skulle möta Hammarby med en 19-årig Lukas Karlsson i spetsen. Även då var det HD1N fast i den gamla tappningen när det blev en allsvenska efter nyår. Hammarby vann för övrigt matchen med 31-19. Och för en tid sedan hade Lukas lekstuga mot Kiel i Champions League. Vilken resa han gjort.

  ***

  "Klämman" igen. Niklas tipsade mig om att hallen heter Klämmestorphallen och inte Klämmetorpshallen, som jag verkar ha suttit och skrivit varenda gång i bloggen. Tack för infon, Niklas. Usch, jag avskyr att skriva fel. Ber om ursäkt, Mantorp! 

  ***

  Semi off-kvalet till Allsvenskan står klart trots att en gång återstår även i HD1S.

  Tvåan Eskil får möta Vinslöv som ligger fyra i HD1S. Ystads IF:s farmarlag ligger trea men de får inte kvala. Det andra mötet kommer spelas mellan trean Country och Anderstorp (tvåa i HD1S).

  Som ställningen är i Allsvenskan just nu spelas direkt off enligt följande:

  Eskil/Vinslöv - Caperiotumba
  Country/Anderstorp - Varberg

  Däremot tror jag att det kommer svänga i sista omgången av Allsvenskan. Varberg möter Hallby på hemmaplan och det borde de vinna. Caperiotumba tar emot VästeråsIrsta och där tror jag snarare på bortalaget. Som om inte det vore nog så ligger RP, som vann HD1N ifjol, precis ovanför kvalstrecket. De möter tvåan Skånela på bortaplan i sista omgången. Förlorar de där, vilket är det mest troliga så här på förhand, samtidigt som Varberg skulle vinna får Eskil/Vinslöv möta RP. Men jag ska inte räkna ut varken RP, Caperiotumba eller Varberg.

  Den sista omgången i Allsvenskan spelas inte förrän nästa söndag. Då vet vi hur det blir.
 • Hemmasviten som sprack i sista utmaningen

  Rickard Söderberg, torsdag 20 mars 2014, 21:54
  En omgång återstår i HD1N och den spelas nu på lördag där samtliga matcher startar klockan 17:30. Ingen match gäller något gällande att åka ur, vinna serien eller undvika kval. Allt är redan färdigt där. Däremot ser jag en extra (heja!) krydda för Country som tar emot SIF. Vinner Stöpengänget slutar de trea och har därmed ordnat kvalplatsen på egen hand och inte tack vare att SIF inte får kvala i egenskap av att vara farmarlag till Skånela i Allsvenskan.

  Omgång 21 fullbordades igår när Country bortaslog GP och Tyresö gjorde detsamma mot SIF trots att de bara hade sju utespelare med till Vikingahallen. SIF är inte direkt lättslagna på hemmaplan då de innan matchen hade vunnit nio av nio. Men ingen svit varar ju för evigt och det är inte fy skam att förlora mot seriesegraren.

  GP gjorde 29 mål på Country och 20 av dessa gjordes av Daniel Wigö och Fredrik Olsson som gjorde 10 var. Country gjorde som bönderna och spred skiten väl. Det är deras styrka att lagspelet lirar bra och samtliga kommer till avslut och gör mål. I och för sig har det även varit GP:s signum under säsongen men någon match ska väl avvika även för dem.

  ***

  Tyresös manfall berodde på att några spelare ställts över senaste matcherna för att de ska kunna förstärka Tyrold (B-laget) i deras jakt på en kvalplats till HD2. Och det ser lovande ut då de ligger tvåa i HD3 östsvenska östra med en match kvar. Den spelas nu på lördag mot HK Stockholm som ligger näst sist i tabellen.

  ***

  Såg den förre Countryliraren Jonatan Eriksson lira mot Sävehof ikväll med sitt IFK Skövde. Partillegänget var numret större men "Jonte" fick dra in en kontring. Annars blev det två brända lägen av det jag hann se. En flipplobb satt i ribban och det fick mig att höja på ögonbrynen. Ovanligt. Han brukar ju sätta dessa men även solen har fläckar.

  Kul att du fick lira, "Jonte"

  ***

  Eftersom omgång 21 är fullbordad är det också hög tid att presentera lite statistik.

  Skytteligatoppen har återtagits av Boråsliraren Anton Larsson som satte åtta senast mot Eskil.   Jag vågar påstå att Eskils Micke Johansson tar hem spelmålsligan. En omgång återstår men Johan Brun och hans Tyresö har redan spelat färdigt. Bara därför gör väl Asp 20 mål mot Mantorp på lördag och seglar upp i topp.  Eskils Christian Knutsen var krasslig och missade bortamatchen mot Borås nu senast. Han toppar fortfarande straffmålsligan.  Här hittar vi i varje fall en liga som redan är avgjord. Eskils Gustav Ydrefors blir HD1N:s mest utvisade spelare säsongen 2013/2014. Grattis till det, Gustav!  Gula kort hit och dit. Topp 10 över flest "ostskivor" under säsongen.  Som jag nämnde inledningsvis nätade GP-spelarna Wigö och Olsson 10 mål var mot Country. De är de senaste spelarna att lägga till i listan över spelare som gjort 10 mål eller fler i en och samma match.  ***

  Efter att sista omgången är spelad tänkte jag bjuda på ett blogginlägg med så mycket statistik att ni redan nu måste börja ladda på - för att orka er igenom.
 • Bilder på Boltonspelarens otäcka skada

  Rickard Söderberg, tisdag 18 mars 2014, 22:33

  Jag vill redan inledningsvis varna för otäcka bilder längre ner i texten.

  ***

  Trixaren Jonatan ”Jonte” Eriksson på högersex i Country har ni koll på, eller? Han lirar ju inte i Country just nu men spelade de första 12 matcherna där och gick sedan till Elitserien och IFK Skövde. Hur som helst fick ”Jonte” till en riktig fullträff i lördags när hans IFK vann med 40-32 borta mot Rimbo. Han satte hela 12 mål där alla utom ett (kontring) var från struten, enligt honom själv. Detta är helt klart anmärkningsvärt ihop med att vänstersexan Rasmus Wremer gjorde hela 13 mål. Även Wremer fick kantlägen så det heter duga, ungefär alla mål utom två. 25 gjorda mål av två kantspelare är lite häftigt.

  ”Jonte” har hittills fått speltid i 11 elitseriematcher med 16 mål och en utvisning som facit. Några matcher har han fått se från bänken också.
  - Det är jätteroligt och framförallt utvecklande. Jag utvecklas varje träning och alla hjälper till så att jag kommer in i det.

  ***

  Förre IFK:aren Simon Skuthällas Trelleborgs HBK Elit går tungt. Det går tyngre än för hans förra lag IFK Nyköping om vi kollar in respektive division 1-tabell. Med en omgång kvar ligger hans lag på direktnedflyttning till HD2. De kan som bäst nå en kvalplats men har inte saken i egna händer i sista omgången på lördag. De måste vinna eller spela oavgjort mot Ystads farmarlag samtidigt som GF Kroppskultur förlorar. Ska de också gå om Höörs HK H 65 krävs att de förlorar samtidigt Skuthällas gäng vinner. Allt avgörs alltså nu på lördag där samtliga matcher i HD1S startar klockan 17:30, precis som i HD1N.

  ***

  Den gångna helgen spelades slutspelet i USM i Jönköping. Jag följde främst herrjuniorernas slutspel där många av spelarna från tre av de åtta lagen spelar i HD1N till vardags. Jag pratar om Skånela (SIF), Bolton samt Guif (GP). Guif förlorade finalen mot Lugi. Skånela slutade femma och Bolton sjua. Hammarbys juniorer slutade fyra och till vardags spelar de flesta i Cliff som nästa säsong kommer spela i HD1N efter att ha vunnit HD2Ö. 

  Bolton åkte på två tunga skador på nyckelspelare i form av vänstersexan Alexander Holm (fingerskada) och vänsternian Max Sund (knäskada). Tur i oturen för Sund var det inget trasigt i knät. Han vred "bara" till det men Holm åkte på en desto mer otäck skada.

  Bäst att jag lägger upp en stor VARNING (bild, se nedan) för känsliga läsare. Det var så illa att Holms vänstra lillfinger fick en öppen fraktur.
  - Jag fastnade i tröjan i ett genombrott, ramlade efter det och sedan när jag ställde mig upp så stack benpipan ut, beskrev Holm skadan.  Detta hände i lördags och nu väntar gips i 10 dagar.
  - De drog tillbaka fingret och sydde ihop det. Nu är det ganska rakt, tror jag.

  Så här några dagar efter den otäcka händelsen.
  - Jag var ändå relativt lugn. Hade sjukt mycket adrenalin. Allt ser bra ut enligt röntgen så jag lär vara på banan inom kort.

  Krya på er,
  Holm och Sund!

  ***

  Jag sammanställde lite statistik från USM och för de deltagande lagen jag nyss nämnde. Lite kul eftersom de annars spelar i HD1N.

  Flest mål gjorde Guifs/GP:s bollvirtuos Fredrik Gustavsson (29 stycken varav 4 straffar). Eftersom de gick till final fick de spela fem matcher mot till exempel Skånela och Bolton som spelade fyra. Vänstersexan Gustavsson blev för övrigt uttagen i All Star Team. Det blev även hans lagkamrat Daniel Ekman på mittnio.

  Boltons Andreas Lang gjorde 26 mål (inga straffmål). Skånelas/SIF:ens Anton Nilsson 23 mål.

  Övriga som gjorde en del mål:

  Marcus Pedersen 22 mål (Guif/GP)
  Daniel Ekman 20 mål (Guif/GP)
  Andreas Söderman 16 mål (Skånela/SIF)
  Jesper Lindgren 15 mål (Guif/GP)
  Mattias Windahl 15 mål varav 6 straffar (Bolton)
  Fredrik Olsson 14 mål (Guif/GP)
  Viktor Ericsson 13 mål varav 1 straff (Skånela/SIF)
  Yosef Rahali 12 mål (Skånela/SIF)
  Robert Jurell 10 mål (Skånela/SIF)
  Mikael Matsson 9 mål (Bolton)

  ***

  Kul att Silwing/Trojas pojkar-B vann SM-guld i helgen. Får klubben behålla de fina generationerna de fostrat senaste åren lär de bli riktigt giftiga i HD1N. Stort grattis till guldet!

  ***

  Nu står det klart att Hallstahammar slutar tvåa och Örebro trea i HD2Ö. De är därmed klara för division 1-kval. I HD2N har Enköping vunnit serien och får spela i HD1N kommande säsong. Grattis till er! Borlänge slutar tvåa (målvakten Fredrik Lidström spelar där som tidigare spelat i IFK Nyköping). Det är däremot inte klart vilket lag som slutar trea även om det är fördel Sollentuna som har en poäng tillgodo på Brännan med en match kvar. Sollentuna möter jumbon Vallentuna som endast skrapat ihop två poäng på 19 matcher efter två oavgjorda resultat.

  Därmed borde det bli enligt följande i kvalet till division 1:

  Sollentuna - Hallstahammar
  Borlänge - Örebro

  Dessa möten avgörs i två matcher.

  Direkt Off spelas sedan enligt följande i bäst av tre matcher om en plats i division 1:

  Borås - Borlänge/Örebro
  IFK Nyköping - Sollentuna/Hallstahammar

  ***

  På onsdag spelas två matcher i HD1N som flyttats på grund av USM. SIF har nio segrar på lika många försök hemma i Vikingahallen denna säsong. Nu gästar seriesegraren Tyresö i en betydelselös match men det är klart det ligger en del prestige i dessa sviter.
  - Klart vi avslutar med stil, lovar Tyresös målfarliga vänstersexa Mattias Bejbom.

  I den andra matchen tar GP emot Country i Eskilstuna Sporthall.

 • En Handbollsfredag som svängde rejält

  Rickard Söderberg, lördag 15 mars 2014, 01:44

  Detta var väl en bra märklig match. Silwing/Troja började klart bäst och kunde utnyttja lite kontringar och andrafas fram till en ledning med 4-1. IFK kom nästan ikapp men bortalaget drog ifrån ytterligare fram till 14-8. Där reste sig IFK och spelade briljant. Både genom Emil Björklund i kassen (som byttes in istället för Emil Persson) men även av bröderna Martin och Marcus Pettersson framåt ihop med Victor Brofjord och Hampus Asp. Silwing/Troja ledde med 15-14 i halvtid men IFK fortsatte ösa på i början av den andra vilket varit en av lagets akilleshälar under säsongen. 20-16 till IFK och publiken vaknade till på allvar. IFK:arna spelade tufft och resolut i bägge ändar av planen. IFK hade alltså gjort 12-2 på Silwing/Troja under cirka 17 minuter fördelat på slutet av första och början av andra halvlek. Men där tog det roliga slut för IFK och hemmapubliken. Efter ytterligare 15 minuter hade Silwing/Troja gjort 11-2 på IFK! Jag har nog aldrig varit med om en liknande scenförändring. Bortalaget ledde alltså med 27-22 när det återstod sju minuter av matchen. Resten av halvleken blev en transportsträcka. Silwing/Troja vann matchen med 33-30.

  Varför skedde då detta till IFK:s nackdel? Jag tror att IFK:s allmänna facit spelar in en del. Tre vinster på 18 matcher innan denna är oerhört tufft för självförtroendet. Samtidigt kan man inte snacka bort spelare som Axel Eriksson och hans försvarsspel på vänstertvå. Framåt ersatte Marcus Pettersson väl på sin vänsterkant. Jag hade gärna sett Stefan Germerud komma in och avlasta både framåt och bakåt. Han blev sittandes på bänken matchen igenom. Sedan är det synd att Kassem Awad är nyopererad och inte kunde hoppa in. Speciellt nu när allt är färdigt med serien och det ska slipas inför kvalspelet. Det hade inte varit fel att låta Hampus Asp sitta fem minuter per halvlek eftersom han inte hade dagen - som vi normalt sett är så vana vid att se. Samtidigt, när Asp väl bestämde sig, så var det klass rätt igenom.

  Silwing/Troja har ett tyngre lag som besitter mer rutin. De hade också ett metodiskt spel framåt som, sett över 60 minuter, skulle visa sig räcka till två poäng. De chansade inte lika ofta. Som till exempel på de här inspelen i 50-50-lägen. IFK slängde bort fler bollar. Jag tycker att det var ett rättvist resultat i slutändan men samtidigt hade jag gärna sett att IFK lugnade ner spelet när de hämtat upp och gått förbi vid ställningen 20-16. Att därifrån, bara lugnt och sansat, satt upp några avtal och bara gå för det.

  Men det är bara att ta nya tag mot Mantorp nere i "Klämman" nästa helg i sista seriematchen. Efter det vankas ett månadslångt uppehåll innan kvalspelet drar igång.

  ***

  Här har ni rörliga bilder och intervjuer från Lokalsporten.

  ***

  Matchens målskyttar hittar ni här.

  ***

  Kvällens tillställning visade en del om hur vass Silwing/Trojas 
  Olle Hanserius är. Han har varit bortrest i veckan (brundbränd och fin) och samtidigt hunnit med att vara sjuk. Ändå gick han in och gjorde sju mål (två på straff). Hans genombrott var som vanligt tunga och han behövder inte skjuta sönder målet utan det räckte allt som oftast med att placera in bollarna.

  ***

  Arvin Samuelberg
  debuterade i Silwing/Troja på mittsex och gjorde tre mål. Killen är född 1997 och fyller inte 17 bast förrän i oktober. Häftig debut i HD1N! Träffade på hans pappa i foajén efter matchen.
  - Jag tror att mitt leende är större än hans just nu.

  Måste vara en härlig känsla för pappan, som jag tyvärr missade namnet på i all hast.

  ***

  Att IFK:s mittsexa
  Viktor Brofjord gjorde åtta mål hörde inte till vanligheten. Han har maxat tre mål som mest i en match den här säsongen och det beror inte på att han bränt en massa avslut utan snarare att han inte satts i så många lägen. Den här matchen kom han verkligen med i spelet. Viktigt. Samtidigt hade den hete Brofjord kunnat göra tvåsiffrigt om inte Magnus Berg spelat så pass bra i Silwing/Trojas mål.


  Krutpaketet Victor Brofjord går från klarhet till klarhet. Han är, enligt mig, den spelare i IFK som utvecklats mest under säsongen.

  ***

  IFK:s högersexa
  Pontus Winberg kontrade friskt och var skapligt säker matchen igenom. Fem fina mål och han gjorde sin bästa match i IFK-tröjan så här långt enligt mig. Förutom målen så gillade jag mest att han äntligen knöt bägge nävarna och visade känslor efter målen. Visade hjärta. Även fast det är hans första säsong i klubben.


  Pontus Winberg på kontring mot Mantorp. Han fick ett gäng sådana lägen mot Silwing/Troja. Stabil insats av Pontus i seriens sista hemmamatch.

  ***

  Den sekvens som visade mest hjärta i IFK-lägret var när
  Kristian Josevski slog bort en andrafaskontring från Silwing/Troja. Han hoppade jämfota och sträckte armarna i luften med ett passande vrål. Några sådana små och ytterst viktiga känslor har jag inte sett i IFK denna säsong. Man får inte underskatta sådana saker. Upp med armarna i luften och skrik när det blockas, räddas, görs mål och så vidare. Om inte annat är det sådant som drar publik. Mer av det, i varje situation, av IFK:arna framöver.

  ***

  Hampus Asp
  är den stora spelaren i IFK. Tre mål från hans sida denna kväll. Visst, det är inte alltid målen som räknas men detta var inte hans kväll utan Magnus Berg läste många gånger sönder hans skott. Dessvärre var det inte första gången. Och det gäller inte bara Asp. Målvakten Berg har varit högst bidragande till att mynta uttrycket ”Högdalsspöket” för IFK:arna genom åren. Tyresös assisterande tränare Thomas Brejding är en annan när han vaktade målet i Djurgårdshof för några år sedan.


  Magnus Berg snackade ut sig på en tvåminutare i slutet av den första men reparerade skadan genom att spela säkert matchen igenom. En joker i klubbens kortlek men jag skulle snarare ranka honom som allmänt stabil och inget man bara slänger in för att ändra en matchbild.

  ***

  Skönt personnummer på schweizaren
  Dominik Dietler i matchprotokollet. Eller vad sägs om 000000! Nu sitter jag på fakta och kan avslöja att han är född den 27 februari 1990.

  ***

  Som
  Niklas ”Palmen” Palmqvist sade inför matchen (se tidigare inlägget inför matchen) menade han att vänstersexan Stefan ”Älgen” Älgekrans älskar matcherna i Nyköping. Bra drag på läktaren och så vidare. ”Älgen” vaknade verkligen till på allvar och satte sex mål efter att i princip ha avgjort matchen på slutet. Ett var riktigt snyggt när han ur dålig vinkel hoppade in och drog en studs med knorr, med hög arm, som drog in i bortre krysset. Inte helt enkelt att göra rent tekniskt. Snyggt, ”Älgen”!


  "Älgen" trivs bäst i nummer fyra. Eller som hjärter fyra?

  ***

  Emil Persson
  började matchen och fick tag på några bollar men byttes sedan ut mot Emil Björklund som sammantaget gjord en bra match. Ett tveksamt försvarsspel från IFK vissa stunder försvårade för Björklund som fick ett gäng fria lägen emot sig.

  ***

  Matchens speaker,
  Veronica Andersson, mammahandboll även kallad, klev nu av som IFK:s ordförande. Hatten av för dig och tack för allt du gjort för IFK i din roll som ordförande. Hoppas du kommer finnas kvar som en resurs på något sätt. Om inte annat har du gjort dig mer än förtjänt av att bara vara en trogen supporter framöver. Du är bara bäst.

 • Inför IFK Nyköping - HK Silwing/Troja

  Rickard Söderberg, fredag 14 mars 2014, 01:06
  Nu har det blivit dags för ett klassiskt möte i HD1N. Det är mötet mellan de två lag som spelat samtliga säsonger i denna serie sedan den startade 2007/2008. Högdalsgänget Silwing/Troja gästar Nyköpings Sporthall denna Handbollsfredag. Ett lag som dras med skadebekymmer. Hemmalaget har också några på frånvarokontot.

  Lagen känner varandra väl och till det här mötet är det hedern som står på spel då inget av lagen har något viktigt att spela om rent tabellmässigt. Dock blir det oerhört viktigt för IFK att göra en bra match, förstås, inför det stundande kvalet och göra allt för att en positiv känsla ska sprida sig hos spelarna och inte minst förbättra det som inte fungerade mot Bolton den gångna helgen.
  - Framför allt måste 6-5-spelet bli bättre. Och fortsätta med kontringsspelet som var bättre än tidigare mot Bolton, säger IFK-tränaren Robert Krantz.

  IFK ställer upp med samma lag som mot Bolton med skillnaden att undertecknad kliver ut (skadad tumme) och högernian Melcher Melchersson kliver in.

  Självklart hoppas vi alla på att publiken sluter upp.
  - Vi behöver allt stöd vi kan få så vi kan ta med oss det till kvalet. Det ska vara jobbigt att komma till Nyköpings Sporthall som motståndare, avslutar Krantz.

  Bortalaget Silwing/Troja då? De saknar, till att börja med, de viktiga mittsexorna Fredrik Beckman (knäskada) och den i IFK tidigare spelande publikfavoriten Rikard Ahlin (sjuk). Tillsammans utgör dessa mittsexor ett av seriens bästa par på den positionen. Dessutom saknas kämpen Esteban Olivares (nackskada) på högernio samt talangen Christoffer Bredolo (U17-landslaget) på vänstersex. Lägg där till att högersexan Jesper Lindgren och storskytten Olle Hanserius varit sjuka så de är bägge osäkra på spel.

  Lite extra (heja!) tråkigt är det förstås att Rikard Ahlin inte är med eftersom han spelat två säsonger (2011/2012 samt 2012/2013) i IFK.
  - Tråkigt att missa matchen. Jag hade gärna spelat, meddelar Ahlin

  Jag lovar att Silwing/Troja kommer bjuda upp till dans. De gillar draget kring handbollen i Nyköping.
  - Det är självklart alltid lite roligare att spela match i Nyköping än på andra ställen runt om i landet. Publiksnittet är alltid högt och publiken alltid högljudd. Dock kunde man väl önska att de slopade Handbollsfredagskonceptet och satsade på Handbollslördag istället så vi vanliga arbetare från huvudstaden inte behöver stressa från jobbet eller ta semester varje gång, skämtar en av lagets mittnior Niklas "Palmen" Palmqvist.

  "Palmen" är en av få spelare som spelat samtliga säsonger i HD1N sedan starten 2007/2008. Han avslöjar bland annat vem publiken och IFK ska hålla ett extra öga på.
  - Jag tycker nog att de ska hålla ögonen på Stefan Älgekrans (vänstersexa, reds anm) denna match, där händer det alltid någonting. Bjuder han inte på snygga mål framåt så kommer han att stå för ett gediget fightingface bakåt. Är det någon som blir på hugget när det vankas storpublik så är det han. Ska också bli kul att se Arvid Samuelberg i sin division 1-debut. Han har krigat på bra på träningarna och ska bli kul att se vad han kan åstadkomma när det blir ”på riktigt”.

  Roger Fredriksson är en av Silwing/Trojas målvakter och han ser fram emot matchen.
  - Alltid den roligaste matchen för året. Synd att vi är i mittens rike och IFK klara för kval men givetvis går vi för resultat. Vinna vill man alltid. Jag hoppas på fullsatt så man får känna det där grymma trycket från läktarna eller synålstystnaden vid ett mål i sista sekunden. Tror på en jämn och välspelad match.


  Roger Fredriksson som hjärter ess.

  Det sistnämnda vet "Roggan" mycket väl vad det handlar om. Den 30 januari 2010 spelade IFK hemma mot Silwing/Troja. När det återstod 20 sekunder av matchen, ställning 24-24, hade IFK chansen att avgöra matchen och passade samtidigt på att ta ut målvakten. IFK ville så gärna ha två poäng. Hampus Asp gick upp och drog på ett hoppskott med några få sekunder kvar. "Roggan" limmade bollen halvt liggandes, ställde sig upp och drog bollen rätt in i IFK:s mål. Sanslös avslutning på matchen.

  Men några fler limskott på "Roggan" i slutsekunderna lär det inte bli från Hampus Asp.
  - Haha nä, så kul kommer han aldrig ha på handbollsplanen igen, slår Asp fast.


  Hampus Asp på genombrott mot Mantorp i seriepremiären.

  "Palmen" minns och beskriver "Roggans" mål som det starkaste minnet från samtliga möten med IFK sedan 2007/2008.
  - Det står lika med bara sekunder kvar av matchen och IFK tar ut målvakten för att försöka avgöra i sista anfallet, om jag inte minns fel. Sedan går Hampus Asp på ett alldeles för tidigt avslut enligt mig som "Roggan" limmar lågt och är för en gångs skull uppe på fötterna på under 10 sekunder och drar iväg den över hela banan och i mål. Grymt skön seger för mig personligen, och tro mig när jag säger att "Roggan" lever på den än idag.

  Tror jag det. Men glöm inte bort att han bara gjort detta en gång. Eller nästan i varje fall. Denna säsong satte han det matchavgörande målet fram till 26-24 borta mot Bolton med 15 sekunder kvar. Silwing/Troja vann sedan matchen med 26-25. Och ja, han limmade skottet och kastade bollen rätt in i motståndarens mål. Även den gången alltså.

  Måtte det inte bli något sådant avslut på matchen. I sådana fall vill jag se att Emil Persson eller Emil Björklund slänger iväg bollen 40 meter in i Silwing/Trojas mål så det blir lite utjämnat.

  Välkomna till Nyköpings Sporthall, Silwing/Troja!

  ***

  Jag bad "Palmen" ranka årets upplaga av Silwing/Troja i jämförelse med tidigare år. Alltså från 2007/2008 när HD1N startade och fram till idag.
  -Om man räknar spelare för spelare så skulle jag nog säga att vi har ett av de sämre lagen i år. Vi har inte riktigt samma spets som vi haft vissa andra år, tänker då främst på spelare som Mackan Berg, Danne Gustavsson, ”Glimman”, Oscar MatssonMicha Bruman, Jonas Berglund och självklart Daniel Tellander för att nämna några. Men tack vare att vi fick in en hel del unga spelare i år tillsammans  med det jobb Thomas Hedlund lagt ner på truppen så har vi ett bättre lag/grupp och en bättre vilja att vinna i år än vi haft på länge.


  Niklas "Palmen" Palmqvist, en av alla profiler och trotjänare som spelat i Silwing/Troja.

  ***

  Det där målet som "Roggan" gjorde mot IFK 2010, minns ni hur det gick till? Okej, bara för att det är Silwing/Troja så bjuder jag på en egoboost. För IFK:s del borde det bli tändvätska.


  ***

  Avslutar på sedvanligt vis med statistik.

  Lagens sex främsta målskyttar så här långt.  Lagens medelålder på de spelare som fått speltid.  Antal spelare som fått speltid under säsongen.  Antal utvisningar på spelarna i respektive lag.  Straffmålsstatistik.  Straffräddningsstatistik.  Hur lagens spelmål fördelas på de olika positionerna. Observera att Silwing/Trojas målvakt
  Roger Fredriksson gjort ett mål denna säsong. Han sänkte ju IFK med ett mål i sista minuten en gång. Som vi IFK:are helst vill glömma.

  IFK:s hemmastatistik och Silwing/Trojas bortastatistik.  Historiska möten mellan lagen i HD1N.  Och en sammanställd tabell baserad på ovanstående resultat.

 • Ny ledare av skytteligan

  Rickard Söderberg, tisdag 11 mars 2014, 21:53
  Borås Anton Larsson har toppat skytteligan sedan omgång ett i HD1N. Nu, med två omgångar kvar, har serien en ny skytteligaledare i IFK:s Hampus Asp. Här är topp 40 i HD1N:s skytteliga.  Tyresös Johan Brun satte sex mål mot GP nu senast. Eskils Micke Johansson noterades för fyra mål mot Country. Detta gjorde att dessa spelare bytte plats i toppen av spelmålsligan.  Eskils Christian Knutsen har gjort ett litet ryck i straffmålsligan efter att Anton Larsson toppat ligan hela säsongen. Knutsen satte fem av fem straffar mot Country i helgen. Borås fick bara en straff mot Lidingö - som brändes. Oklart dock om Larsson lade den.  Alla spelare som fått 10 utvisningar eller fler under säsongen.  Alla spelare som fått röda kort under säsongen. Listan är först sorterad efter flest antal röda kort och sedan efter minst antal spelade matcher.  Spelare med fler än nio gula kort under säsongen platsar på denna topp 10-lista.  Jag har noterat alla olika ledare som suttit på lagens bänkar i alla matcher och där lagt in om de fått några utvisningar samt röda- och gula kort. Två ledare har fått utvisningar. Inga har fått röda kort. Listan innehåller däremot samtliga gula kort som delats ut till ledarna i HD1N.  Och här en lista på de spelare som gjort 10 mål eller fler i en och samma match. Eskils Christian Knutsen tryckte in 12 stycken mot Country i helgen som var. Annars inga nyheter i denna lista.  Straffmålsstatistik på lagnivå sorterad efter bästa straffmålsprocent.  Straffräddningsstatistik på lagnivå sorterad efter bästa straffräddningsprocent. Country hade ett tag helt sjuka 47% men har i de fyra senaste matcherna släppt in 13 av 14 straffar. Därför leder nu Tyresö ligan med målvakten Gustav Skagerling i spetsen som tagit 7 av 14 straffar senaste fyra matcherna.  Totalt antal utvisningar på spelarna summerat på lagnivå.  Nä, nu får det räcka med statistik för den här gången.

  ***

  På torsdag tjuvstartar omgång 21 i HD1N när Lidingö tar emot Bolton hemma i Gångsätrahallen. Lidingö är redan klara för HD2 och Bolton har säkrat kontraktet i HD1N. Jag gissar att det inte kommer bli så värst hett i den här matchen. Boltons juniorer ska dessutom ner till Jönköping i helgen och spela final i USM. Enligt uppgift skickar de B-laget till Gångsätrahallen vilket låter vettigt i mina öron när inget av lagen har något att spela för eller kan sabba för några andra. Bättre att ladda på till 100% för en medalj i USM istället.
 • Ödesdiger sjuminuterssvacka fällde IFK

  Rickard Söderberg, måndag 10 mars 2014, 21:32

  Jag var uttagen. Stefan Germerud var uttagen. Det rådde manfall i IFK så det var läge för oss att åter dra på sig IFK-tröjan. Ny i dagens IFK var också vänstersexan Hampus Engstrand som inte spelat i HD1N denna säsong. Däremot blev det någon match ifjol. Allt kändes bra med uppladdningen och tränarna ”Gee” och Robert Krantz gav tydliga direktiv innan matchen. Jag själv satte allt på uppvärmningen och det kändes som att jag aldrig hade lagt skorna på hyllan. Men, i sista momentet i spel tre mot tre på uppvärmningen, så fastnade min högra och väl inklistrade tumme i Josevskis tröja som gick på genombrott. Det var givetvis kört för min medverkan i matchen mot Bolton. Snöpligt.
  - Du är inte 20 år längre, menade Countrys målspottare Jimmy Otter på Twitter efter matchen när jag lite skamsen avslöjade vad som hade hänt.

   Tur för IFK att Pontus Winberg klev fram på allvar och drog dit fem stycken nu när jag inte mäktade med att avlasta på högersex. Klev fram gjorde även comebackande ”Germe” som, enligt Silwing/Trojaspelaren Niklas ”Palmen” Palmqvist, borde ha utsetts till IFK:s bästa spelare. Jag håller med, han var bra och när han gick för det var det som på gamla goda tider. Synd bara att vi stressade för mycket med fem minuter kvar av första halvlek och hade ledningen med 11-9. Därifrån och två minuter in i den andra halvleken gjorde Bolton åtta (!) raka mål på oss. Vips stod det 17-11 till handbollsklubben på söder, starkt anförda av 96:orna Andreas Lang, Mikael Matsson (U17-landslaget), Max Sund samt 95:an Alexander Holm (provtränade med Guif nyligen). Släng på 10-15 kilo muskler på dessa lirare och de kommer gå långt.

  Nu var inte matchen slut vid 17-11 även om Bolton hade kontroll fram till 25-20 där
  Hampus Asp punktades stora delar. Vi kom in i en bra period efter tre raka mål och underläge 25-23. Det fick Boltons tränare Mats Arnehall att lägga in TO-kortet vilket uppenbarligen gav effekt. Efter den gick Bolton upp till 28-23 och vi var ett slaget lag. 30-25 slutade matchen och Bolton vann rättvist.

  Det blev påtagligt att deras unga lag orkade mer. De slängde inte bort fyra-fem passningar i planket på långsidorna när halvlekarna skulle avgöras och intensiteten var som värst. De höll sig kalla, visste vad de skulle spela på och gick för det - i nästan varje läge. Det misslyckades vi brutalt med i matchen och jag syftar främst på spelet i numerärt överläge. Usch, det var riktigt dåligt. Men vi ska heller inte glömma bort att IFK saknade sju spelare om vi räknar med Niklas "Fogel" Fogelgren som är ute och gör världen sedan i december.

  Bara att bryta ihop och komma igen. Handbollsfredag mot härliga profilerna i Silwing/Troja väntar.

  ***

  Eftersom Borås också vann mot Lidingö står det nu klart att Lidingö åker ner till division 2 samtidigt som Borås och IFK får spela kval. Tyresö har vunnit serien och spelar i Allsvenskan nästa säsong. Eskil och Country får kvala till Allsvenskan. Hammarbys samarbetsförening Cliff har vunnit HD2Ö och det ser ut som att Enköping tar hem HD2N. Dessa två får därmed spela i HD1N nästa säsong. Kval till HD1N ser i dagsläget ut att spelas mellan Borlänge (2:a HD2N) och Örebro (3:a HD2Ö) samt Hallstahammar (2:a HD2Ö) och Brännan (3:a HD2N).

  Om inte IFK vinner sina två avslutande matcher samtidigt som Borås förlorar sina samt att 25 plusmål hämtas in så spelar IFK mot vinnaren mellan Hallstahammar och Brännan. Borås mot vinnaren i det andra mötet. Men jag återkommer till detta när det är definitivt var lagen i HD2-serierna placerar sig.

  ***

  Statistiken är uppdaterad och jag hoppas kunna rulla ut lite av den imorgon/onsdag.

  ***

  Och nu sitter jag här och skriver med sju fingrar. Tre stycken lirar inte riktigt på grund av en svullnad som spridit sig. Det är handboll. Jag har både saknat det samtidigt som jag nu, när det är som värst, ställer mig frågan varför? Varför, varför, varför? Jo, just. Det har varit mitt liv i 27 år. Ett handbollsliv.

 • Tyresö Handboll klart för Allsvenskan

  Rickard Söderberg, lördag 08 mars 2014, 23:03
  Idag punkterade Tyresö HD1N genom att vinna med rejäla 35-23 hemma mot GP samtidigt som Eskil förlorade med uddamålet (31-32) mot Country hemma i Eskilstuna. Tyresö är därmed klart för Allsvenskan 2014/2015.
  - Jag tycker vi har varit det mest stabila laget under säsongen. Vi har haft två bra försäsonger bakom oss (sommar och jul) som gjort att vi hela tiden varit i bra fysisk form. Vi har haft tongivande spelare som tagit ansvar, till exempel Johan Brun. Jag är även glad att Gustav Skagerling har fått vara skadefri hela säsongen och visat vilken fantastiskt målvakt han är. Han har verkligen varit vår bästa spelare under säsongen samt seriens bästa målvakt, sade Tyresös unga tränare Toni Johansson på lördagskvällen och fortsatte om några av lagets framgångsfaktorer.
  - Spelarna har hela tiden haft en bra inställning till träning som gjort att vi har tränat bra. Vi hittade en trygghet bakåt som vi kunde utnyttja i första- och andrafasen.

  Det är inte mycket som Toni varit mindre nöjd med under säsongen, av förståeliga skäl, men det är klart att förlusterna mot GP och Country svider lite extra (heja!) när de haft en sådan fin säsong.

  I dagsläget är inget påskrivet men det ser, enligt Toni, ut som att det blir samma tränarkonstellation även nästan säsong. Förutom Toni tränas laget också av Thomas Brejding och Dimitris "Dimman" Dirhalidis.

  Nyförvärv inför Allsvenskan då?
  - Det gäller att hitta "rätt" nyförvärv så vi kollar runt lite här och där. Det kommer säkert förstärkas ska du se.

  ***

  Tyresö luftade långt från hela truppen mot GP då deras B-lag (Tyrold) har allt i egna händer att nå ett kval till division 2. De ligger trea i HD3 östsvenska östra men behöver vinna sina två avslutande matcher. Det kommer då räcka minst till kval. De som inte fick speltid i HD1N kommer att förstärka B-laget. Viktigt att få upp Tyrold i HD2 nu när Tyresö ska lira i Allsvenskan.

  ***

  Tyresös resa i HD1N sedan serien startades 2007.

  HD1N 2007/2008: 7:a
  HD1N 2008/2009: 8:a
  HD1N 2009/2010: 10:a (åkte ur efter kval)
  HD2Ö 2010/2011: 1:a (17 vinster, 1 oavgjord och 0 förluster)
  HD1N 2011/2012: 4:a
  HD1N 2012/2013: 2:a
  HD1N 2013/2014: 1:a
  Allsvenskan 2014/2015!

  ***

  Jag kan konstatera att jag hade rätt många fel i min tippning när Lokalsporten och jag snackade upp serien i höstas. Vad jag däremot hade koll på, uppenbarligen, var att Tyresö skulle vinna serien. Okej, jag hade svårt att bestämma mig om det var Tyresö eller Eskil som skulle vinna men ändå. Alltid något.
 • Inför IK Bolton - IFK Nyköping

  Rickard Söderberg, fredag 07 mars 2014, 17:31
  På söndag ska IFK-herrarna bege sig till Skanstullshallen i Stockholm för match mot Bolton. När lagen möttes i höstas vann Bolton med klara 34-26 efter en målmässigt jämn första halvlek (14-13). Serien lider mot sitt slut och bägge lagen har något viktigt att spela om. Om Bolton skulle förlora sina resterande tre matcher, samtidigt som Borås vinner sina, får Bolton kvala. Ett ytterst osannolikt scenario om ni frågor mig då Bolton har samtliga tre bottenlag kvar att möta. Och att Borås skulle vinna hemma mot Eskil är väl, ja, inte så troligt. Men större under har skett i idrottsvärlden. Om vi kollar på IFK så skulle de kunna åka direkt ur om de förlorar sina resterande tre matcher samtidigt som Lidingö vinner sina. Det skulle inte vara en lika bragdartad avslutning, i jämförelse med Bolton och Borås avslutning, eftersom Lidingö har kvar att möta Borås, Bolton och Silwing/Troja. Där är det mer öppet och inget direkt botten som måste överraska mot toppen. Silwing/Troja borde vinna över Lidingö men de har samtidigt inget mer än hedern att spela för så jag tror det är helt öppet. IFK har nu alltså Bolton följt av Silwing/Troja och Mantorp.

  IFK:s match mot Bolton då. Ja, hemmalaget tror givetvis på seger.
  - Jag vet att vi är sugna och anser att denna match blir viktig för oss inför JSM nästa helg. Vi var lediga förra helgen med efterföljande sportlov och behöver snäppa upp inför den utmaningen. Självklart ska vi göra livet surt för IFK och får vi till en bra prestation tror jag vi vinner en jämn och tät match, säger Boltons tränare Mats Arnehall som förfogar över ett ungt lag som har många järn i elden.
  - Vi spelar på flera tangenter då B-laget jagar seriesegern i division 4, finalspel i JSM står högst oväntat för dörren, HJ-Elit ska färdigspelas samt försöka säkra division 1-kontraktet. Lurigt men roligare melodi än att bara trycka på en tangent.

  För IFK:s del gäller det bland annat att hålla nere antalet tekniska fel om matchen ska bli jämn.
  - Blir en jämn fight om vi håller nere tekniska felen som var alldeles för många i andra halvlek under förra mötet. Gäller att vi får stopp på deras anfallsspel med ett aggressivt förssvarspel, förklarar IFK-tränaren Robert Krantz som kommer matcha samma trupp som mot Borås där inga saknas i dagsläget. De återstående matcherna blir viktiga för IFK även om risken för att åka ur direkt är liten.
  - Vi har ställt in siktet på kvalet och jobbar mot det nu. Få en positiv trend in i kvalet genom tre bra prestationer i återstående matcher.

  Mats Arnehall är nöjd med säsongen så här långt.
  - Jag är under omständigheterna nöjd att vi spelat så pass bra och att vi fått rejäl utveckling på många unga killar. Vi håller relativt jämna steg i många matcher oavsett motstånd och bara haft några större dippar. Tycker vi spelar snabbt och fyndigt men av naturliga skäl väger vi lite lätt ibland. Väldigt nöjd med vårt målvaktsspel som var ett frågetecken innan säsongen men nu är ett stort utropstecken. Sedan kan vi bli ännu mer aggressiva i vårt försvarspel, även om det stundtals är bra så blir det lite mjukt ibland.

  Bolton ser ut att ha fullt manskap till mötet med IFK.
  - Max Sund och Mikael Matsson saknades mot SIF men ska spela B-lagsmatch ikväll (läs torsdag, reds anm) och är tillgängliga för spel på söndag. Så idag ser alla ut att vara uttagningsbara.

  ***

  Inför Bolton mot IFK Nyköping i siffror. Statistik i vanlig ordning.

  Lagens sex främsta målskyttar under säsongen i en gemensam skytteliga.  Medelålder på de spelare som fått speltid under säsongen.  Antal spelare som fått speltid under säsongen.  Antal utvisningar på spelarna i respektive lag.  Antal röda kort på spelarna i respektive lag.  Straffmålsstatistik.  Straffräddningsstatistik.  Boltons hemmastatistik samt IFK:s bortastatistik.  Jag har också, som ni sett i tidigare inlägg, registrerat varje spelare i HD1N på en position. Med hjälp av detta kan och har jag plockat ut Boltons spelmål under säsongen och hur de fördelas på de olika positionerna. Man ska ha i åtanke att vissa spelare spelar på flera positioner men varje tränare har fått välja en position, den mest frekventa för spelaren. • Topp 40 i HD1N:s skytteliga

  Rickard Söderberg, måndag 03 mars 2014, 21:49

  Surrade lite med Eskils korsbandsskadade niometare Johan Jonsson efter att Lidingö spelat mot hans Eskilkamrater. Match i sig kom aldrig upp på livescore men Johan lade ut lite rapporter på sin Twitter (@jjonsson18) så det gick ändå att hänga med och det såg ut att bli en skräll. Åtminstone efter att 20 minuter var spelade. Lidingö hade 8-3, 10-5 och 12-7 men sedan vände Eskil på steken och hade ledningen med 16-13 i halvtid som snabbt blev 18-13 i början av andra. 11-1 till gästerna under en period om 13 minuter. Johan tyckte att Henrik Pujol var bäst i hemmalaget tillsammans med målvakten Anders ”Boken” Boquist. I Eskil framhöll han Micke Johansson och målvakten Oliver Ilic som tog över efter Lukas Eriksson. Eskil vann matchen med 32-27.

  ***

  Country såg till att Tyresö inte skulle få fira seriesegern i förtid genom att vinna med 28-23. Resultatet gladde knappast Silwing/Troja som därmed inte har någon chans på kvalplats. Jimmy Otter var på målhumör i Country och satte nio stycken. Enligt uppgift hade inte Tyresös storskytt Johan Brun någon lyckad dag med avsluten. Många skott blev det och på dessa sju mål. Tyresö saknade bland annat sin giftiga högersexa Michael Elgered.
  - Han trodde att det redan var klart så han fick ledigt, skämtade Tyresös vänstersexa Mattias Bejbom efteråt men klargjorde snabbt att Elgered var sjuk.
  Annars höll Tyresös målvakt Gustav Skagerling hög klass.
  - Han är seriens bästa, menade Jimmy Otter efter matchen.

  ***

  Sista matchen som jag inte nämnt något om från helgen är den mellan GP och Mantorp (läs om övriga matcher i tidigare inlägg). Östgötarna vann med 28-24 vilket innebär att de säkrat kontraktet i HD1N. Noterbart är att GP saknade ett gäng A-lagsspelare som spelat en del i HD1N denna säsong. De var istället med och tog två poäng för Guif som mötte Önnered på bortaplan. Dessa var
  Emil Andersson (4 mål), Fredrik Gustavsson (3 mål), Jesper Lindgren (1 mål) samt målvakten Ossian Krödel som också fick äntra planen i elitseriematchen. Lägg där till att GP-spelaren Marcus Pedersen var sjuk (trea i GP:s interna skytteliga). Än så länge är det bara Mantorp som lyckats vinna säsongens bägge möten mot GP. Samtidigt saknades Emil, Fredrik och Jesper även i det första mötet. Det är spelreglerna och det är bara att gilla läget men nog lär det finnas lag i serien som är lite avis på Mantorp som inte behövt möta en halv uppställning med elitseriespelare i någon av matcherna.

  ***

  När skytteligaledaren Anton Larsson fick ett direktrött efter 35 minuter mot IFK öppnade det upp för en jämn kamp ända till slutomgången om vem som ska få titulera sig årets skyttekung. Hans Borås har tre matcher kvar liksom Hampus Asps IFK samt Micke Johanssons Eskil. Borde vara någon av dessa tre spelare som tar hem det.  Spelmålsligan ser i dagsläget ut att vinnas av Micke Johansson då han har en match mer att spela än Johan Brun. Men man ska aldrig räkna bort en "Aspare" som även han har tre matcher kvar.


  Skytteligor är kul. Därför testar jag en ny variant. Här har ni de 20 främsta målskyttarna i HD1N där ingen hunnit fylla 20 år än.  Jag plockade ut topp 15 i straffmålsligan. Christian Knutsen är nu bara ett straffmål ifrån Anton Larsson som länge haft en säker ledning i denna liga.  Alla spelare som fått nio utvisningar eller mer kvalar in på nedanstående lista.  Medelålder per lag på de spelare som fått speltid under säsongen.  Antal spelare per lag som fått speltid under säsongen.  Straffmålsstatistik per lag sorterad efter bästa straffmålsprocent.  Straffräddningsstatistik per lag sorterad efter bästa straffräddningsprocent.  Antal utvisningar på spelarna i respektive lag. Eskil har alltså spelat 60 minuter med en man mindre i jämförelse med GP.

 • IFK utnyttjade inte sina numerära överlägen

  Rickard Söderberg, söndag 02 mars 2014, 22:46
  IFK hade ett litet halmstå att gripa efter, för att undvika kval, mot Borås men det slutade med seger för gästerna med 23-22 i en match som präglades av utvisningar, kamp och tekniska fel. Det var inget finlir direkt. Matchen blev målsnål, mycket tack vare inspirerat målvaktsspel av Borås Robert Sahlberg som gjorde sin femte match med laget.
  - Det var hans bästa match sedan han kom till oss, sade Boråstränaren Petri Espinasse efter matchen. 
  Borås hade hela sju utvisningar mot IFK:s fyra. Tyvärr, för IFK, utnyttjades inte de numerära överlägena. Två av dessa vann laget med uddamålet. Annars spelade de lika. IFK-tränaren Robert Krantz var förstås inte helt nöjd med att bara göra 22 mål.
  - Vi missade ju så fruktansvärt många lägen.
  IFK:s Emil Persson gjorde flera svettiga räddningar men han fick kapitulera några gånger efter att försvaret varit lite för passivt och försökt täcka istället för att möta upp bättre. Sätt över hela matchen tycker jag att Borås försvar spelade mer rejält och tvingade IFK att ta svårare lägen.
  - Viktigt för oss att försvaret funkade. Vi har haft extra fokus på det senaste tiden, fortsatte Espinasse.
  Efter 35 spelade minuter åkte seriens skytteligaledare Anton Larsson på ett direktrött efter en incident med Melcher Melchersson och ställningen 11-11. Där och då kändes det som att IFK skulle vinna matchen när Borås saknade sin spelmotor. Men matchen blev fortsatt jämn och lagen följdes åt i målprotokollet. Borås hade en stark period när det återstod 20 minuter och de vände från underläge 17-16 till 17-19. IFK tog en timeout och gjorde därefter tre raka mål. Med knappa tre minuter kvar ledde Borås med 23-22, som även skulle bli slutresultatet och IFK fick en jättechans eftersom Erik Nilsson blev utvisad samtidigt som IFK fick en straff. Dessvärre missades den och med minuten kvar åkte IFK:s Melcher Melchersson ut på två minuter.

  Tyvärr hade inte IFK:arna den rätta kylan på slutet och nu står det klart att det blir kval, om nu inte Lidingö vinner resterande tre matcher och IFK torskar samtliga. Då hamnar nämligen IFK sist och blir degraderade direkt. Men jag tror snarare att det blir kval och då gäller det att alla drar åt samma håll. Som det ser ut i dagsläget får IFK möta vinnaren mellan Hallstahammar och Brännan. Där tror jag att Hallstahammar är det klart starkaste laget och det skulle bli en riktigt tuff motståndare. Laget består av spelare från det gamla Irsta HF (slutade fyra i HD1N säsongen 2010/2011) och IVH Västerås (slutade tvåa i HD1N säsongen 2011/2012) som sedan blev en förening, VästeråsIrsta. De har dessutom plockat in en viss Alexander Karlsson som spelat i Elitserien med Guif men senast i Eskil.

  Först och främst måste IFK avsluta serien snyggt. Jobba på attityden och få spelet att lira bättre. Ett kval är ett kval och där finns det inte utrymme för att underprestera.

  ***

  Matchen målskyttar hittar ni här.

  ***

  Matchens lirare utsågs till Hampus Asp i IFK och målvakten Robert Sahlberg i Borås.

  ***

  IFK hade bra procent från kanterna. Min känsla är att alla var hundraprocentiga. Axel Eriksson satte 3, Pontus Winberg 3 och Marcus Pettersson 1. Det borde ha pumpats på med fler lägen där.

  ***

  Hampus Asp gjorde, som vanligt, en massa sjukt bra hemlöpningar och bröt kontringar. Framåt är han svår att fånga även om Borås kom upp tidigt.
  - Asp var jäkligt bra men vi hade bättre koll på honom idag, sade Espinasse efter matchen och syftade på att Asp gjorde nio mål i bortamatchen mot Borås trots att han var punktad matchen igenom. Den här gången stannade den gode Asp på fem mål.

  ***

  Det går trögt för Trelleborgs HBK Elit i HD1S där vi hittar den förre IFK:aren Simon Skuthälla. De, liksom IFK, ligger på en negativ kvalplats. Själv skulle jag gärna se Simon spela med IFK i framtiden. Snabb i fötterna, hänsynslös i sina satsningar och med en mentalitet som aldrig viker ner sig. Det är i alla fall den liraren jag känner från tiden när vi spelade tillsammans i IFK. Och jag tror inte han har blivit sämre. Tvärtom. Han vill mycket med sin handboll och har denna säsong också legat på ett fint målsnitt, 86 mål på 18 matcher vilket ger ca 4,8 mål/match.

  ***

  Och så fick jag, med kort varsel, hoppa in med HK Extra (heja!) ikväll efter IFK:s match mot Borås. Min förre bloggkollega Per Treijner gjorde detta möjligt då han skjutsade mig hem så jag hann hämta handbollsskorna. Tack för det, Pelle!

  Norrköpingslaget NAIS stod för motståndet i H3ÖV. Om jag minns rätt stod det 14-14 i halvtid men vi var lite starkare i den andra och kunde vinna med 34-31. Själv spelade jag som i trans och satte sju av sju. Det är tydligen ett bra recept att ladda med delicato, kaffe och korv med bröd samt att dimpa in 15 minuter innan matchstart. Jag brottades med pumpen min men hjärnan sade åt mig att kontra, kontra och åter kontra. Det blev delad "kundvagn" (IFK-uttryck för den som gjorde flest mål i matchen) ihop med Stefan Germerud och Lucas Carman. Häftigt att kasta lite boll med "Germe" och Tommy Dalin igen. Det har blivit en och annan match med dessa vänsterhänta lirare genom åren för min del. En skön nostalgisk känsla.

  Jag lär sova rätt gott i natt. Det är en sak som är säker. Zzzzzzz.

  ***

  Klockan drar iväg och jag mäktar inte med att redogöra för helgens övriga matcher i HD1N. Till veckan blir det som vanligt ny och fräsch statistik. Kanske att jag plitar ner något från helgens övriga matcher då.

Rickard Söderberg

Spelat handboll i 23 år som högersexa i IFK Nyköping. Lade ner handbollssatsningen efter säsongen 2011/2012. Förhoppningsvis kan jag återuppta spelandet för skojs skull i framtiden. Är gravt handbollsintresserad, kan väl ganska lite egentligen men tycker desto mer. Största händelserna i mitt handbollsliv som spelare: Sörmlandslaget, finalspelet i pojk-SM, vinst i B-slutspelet i Partille Cup, försäsongsträning i gymmet med Lukas Karlsson, kvalspelet till Allsvenskan samt känslan att äntra planen på en Handbollsfredag. Drev tidigare bloggen Treijner & Söderberg ihop med min gode vän Per Treijner. Bloggen utsågs till Sveriges bästa handbollsblogg 2010.

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar