Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

Sverige brötade bäst på Bollspelaren

Lasse Jansson, söndag 15 oktober 2017, 22:22
Jag som tidigare bara sett 7-mannarugby live tyckte nog att det var trångt, låst och chansfattigt när jag såg min allra första 15-mannarugbymatch i helgen. Å andra sidan svingade jag mig upp på en schysst nivå i min premiär eftersom det handlade om en landskamp. Internationell nivå, jo jag tackar. I samarbete med Norrköpings RK Troján arrangerade Svenska Rugbyförbundet en landskamp mellan Sverige och Ungern på Bollspelaren i Norrköping under lördagseftermiddagen den 14/10.

Bollspelaren Norrköping
Bollspelaren i Norrköping, klassisk rugbymark inom lagom åkavstång för mig som Stigtomtabo

rugbypublik Bollspelaren
Inte förrän i slutet av landskampen började de 643 i publiken på Bollspelaren att ​skandera

Sveriges seger över Ungern med 12-10 (5-10) var ett resultat som verkligen satt hårt åt. Jag kan ingenting om rugby, det ska erkännas utan omsvep, men efter en lång och oändligt stångande andra halvlek i underläge för Sverige var det inte mycket som talade för att de skulle ta sig ifatt och förbi de ungerska motståndarna. Plötsligt hände det och ett försök med efterföljande framgångsrika målspark vände på steken med ungefär 10 minuter kvar av hela landskampen.

lineup Sverige - Ungern
Lineup inför lördagens landskamp i Rugby XV (Europaserien Northern Conference 1)

Sveriges rugbylandslag 171014
Nationalsånger på Bollspelaren inför landskampen

domartrio Sverige-Ungern
Landskampens domartrio i täten ut på Bollspelaren inför matchstarten

Att arrangera större rugbyevenemang är något som Norrköpings RK Troján tidigare visat att de kan. Förra sommarens SM-vecka i Norrköping innebar att de anordnade 7s-mästerskapen med den äran. Inför lördagens landskamp slet de förtjänstfullt på i samma goda stil. "TV-torn", hamburgergrillning, trevligt bemötande och massor av ideella krafter som fanns tillhands. Och jag tackar särskilt Pasi Niemelä för ackrediteringshjälpen, nu har jag blivit ytterligare en erfarenhet rikare.

TV-torn Bollspelaren
Dubbla våningar för videokamerorna som sände lördagens landskamp

Pasi d'Niemelä
Pasi Niemelä, mannen som såg till att jag ackrediterades för landskampen på Bollspelaren

pausunderhållning
Tappra funktionärer reparerar Bollspelaren i halvtidspausen (=pausunderhållning)
 
I det svenska landslag som ställdes mot Ungern fanns en av Trojáns spelare med, den gode Sebastian Nockmar. Han startade på avbytarbänken men kom ganska raskt in då en befarad hjärnskakning på en av hans lagkamrater öppnade upp för spel. Sebastian var en av få 80-talister i Sverige som för övrigt ställde upp med ett ungt lag bestående av spelare födda på 90-talet.

Sebastian Nockmar
Sebastian Nockmar väntar på att få gå in på planen i ett tidigt byte under första halvleken mot Ungern

Sverige inledde bäst av de båda lagen och ett första försök gav 5-0. Ungrarna vände dock på steken och de reducerade på straff till 5-3. De följde upp med ett försök fram till 5-8 och satte sedan säkert målsparken till 5-10.  Efter pausvilan blev det mer ett liggande ställningskrig än någonting annat. Svårt att hävda att något av lagen var nära men känslan var att en reducering för Sverige var ganska avlägsen. Trivsamt nog för alla med blågula sympatier kom dock genombrottet fram till 10-10 och den målspark som fastställde slutresultatet till 12-10.

första försöket Sverige-Ungern
Försöket fram till 5-0 av Alex Melander

kvitteringsförsök 10-10
Sveriges Tom Milner gör Sveriges andra försök fram till 10-10

Jag kan lugnt påstå att rugby charmar mig något alldeles väldigt. Som fotbollsnörd är jag chockad över de hårda tagen ute på planen och de granittuffa spelarna som utan knot ger och tar smällar som borde döda en oxe. Ärligheten i kampen är så vansinnigt befriande i jämförelse med framförallt internationell herrfotboll som rullar på TV-apparaterna i tid och otid. Lördagens svettigaste, och med överlägset mest antal löpmeter, måste ha varit Ungerns sjukvårdare. Han for som en skottspole över Bollspelaren för att laga och lappa i tid och otid.

aldrig sysslolös
Att vara sjukvårdare inom rugbyn är att aldrig vara sysslolös

rugbyskråma
Äsch då, det är bara en skråma

brötigt på Bollspelaren
Brötigt på Bollspelaren höstblöta gräsmatta när landskampen mellan Sverige och Ungern avgjordes

Hur tufft det än må vara under pågående spel finns en grundton mellan rugby-kombattanterna  som visar på stor respekt för varandra. Förbrödringen är total efter matchen och i sann fair play-andra hyllar man varandra. På sätt och vis förstår jag denna sympatiska handling med tanke på att de delar samma öde och upplevelse​. Oschyssta tilltag förekommer säkerligen men det ses nog inte med särdeles blida ögon i en sport som ändå är så tuff.

fairplay
Spelarna tackar varandra efter avslutad match

publiktack
De svenska spelarna tackar sin publik på Bollspelaren

Tidigare under lördagen, innan landskampen, avgjordes bronsmatchen i damernas SM på Bollspelaren. Enköpings RK tog bronset efter att ha besegrat Pingvin RC med 29-7. Bronspengen delades ut i landskampens halvtidspaus och tjejerna fick chansen till extra uppmärksamhet från publiken på läktaren.

Enköping RK brons 2017
Glada spelare i Enköping RK som precis fått ta emot bronsmedaljer från rugbyförbundets representant

Förutom ett gäng bilder på Instagram och Facebook som jag klämde ur mig under lördagskvällen har jag satt ihop ett bildgalleri från landskampen med knappt 200 bilder. Du hittar rugbygalleriet HÄR >>>

Jag är väldigt tillfreds med min nyvunna rugby-erfarenhet och önskar svenska landslaget lycka till i sin fortsatta jakt på framtida segrar. Härnäst ska de ta sig an Ukraina på bortaplan den 28/10.
Tags
  • Norrköpings RK Troján
  • rugby XV
  • landskamp

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar