Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

Noll poäng på ön men ändå bra av Gripen

Lasse Jansson, tisdag 10 oktober 2017, 20:23
Här följer några mycket korta rader om ishockeymatchen i fredagskväll mellan Visby/Roma HK och Nyköping Gripen Hockey ute på ön i Visby Ishall. En match i Hockeyettan Östra som vanns av gotlänningarna med 4-2 (2-1, 1-1, 1-0).

Visby ishall exteriör
När eftermiddagen övergått till kväll började folk söka sig till ishallen i Visby för en ny match i Hockeyettan

Visby Ishall interiör
Visby Ishalls interiör vid kl 18, timmen innan matchstart

En tillfällighet gjorde att denna fjärran bortamatch blev bevakad av undertecknad. En fotoresa på höstfagra Gotland tillsammans med två fotoentusiaster tillika sportfotointresserade Nyköpingsbor under veckoslutet gav utrymme för en koll på vad Gripen pysslar med när de glider runt på Hockeyettans bortaisar.

ledarträff Gripen
Ledarträff hos Gripen i Visby Ishall med ett par generationer Grentzelius och en hyfsat skymd Magnus Eriksson i bakgrunden

Utan anteckningsblock i packningen och med flera dagar till fast mark under fötterna hade jag med denna bevakning inte någon annan ambition än att samla ihop ett stadigt bildmaterial. Analyserna är gjorda lokaltidningarna och GripenPlay (med Magnus Eriksson och William Åkvist vid rodret) livesände dessutom tillställningen.

GripenPlay sändningsledning
Under takåsarna i Visby Ishall höll Gripen Plays sändningsledning till

Som ishockey-fotograf-wannabe har jag lärt mig av Nyköpings två ishallar att förutsättningarna varierar kraftigt. I ​Nyköpings lilla hall får man stå inklämd mellan de två båda lagens bås. I stora hallen finns lyxiga fotobås. Den gotländska standarden tyckts vara att fotograferna ska stå bredvid sekretariatet på utvisningsbåsets bänkar. Det funkade det också, jag ramlade inte ner en enda gång.

Visby/Roma intro
Plötsligt smällde det till och ur röken for Visby/Romas spelare fram. Deras effektfulla intro höll på att gå mig helt förbi men i sista stund hann jag ändra kamerainställningarna för att funka med det dunkla ljuset.

Nykomlingarna Gripen har hittills spelat ihop 7 poäng på 6 matcher i HockeyEttan Östra. Efter fredagens match kände i alla fall undertecknad att de borde haft en pinne till eftersom de förtjänade minst en poäng mot ett inte allt för övertygande Visby/Roma. En sak som man inte får bjuda på var det Gripen-misstag som ledde fram till 1-0 redan efter 25 sekunder. För billigt av Gripen. De åt sig dock in i matchen och andra delen av första ​perioden är tveklöst Gripens. Kvitteringen till 1-1 kom när matchuret stod på 13:12 och det var kvicke John Moberg som fixade målet i powerplay. Tyvärr gjorde sedan hemmalaget Visby/Roma 2-1 alldeles för nära inpå, tid 15:06.

John Moberg Nyköping Gripen Hockey
Gripen firar John Mobergs kvittering i mitten av första perioden

Andra perioden dominerar gästande Gripen. Inte stort men tillräckligt mycket för att hemmalaget skulle dra på sig en hel del 2-minutersutvisningar. I ett powerplay i mitten av andra akten dundrar backen Alexander Molldén in kvitteringspucken fram till 2-2. När sedan Visby/Roma satte 3-2, tid 37:31, var det inte logiskt utifrån matchbilden. Men det var ett rasande snyggt mål.

Alexander Molldén Nyköping Gripen Hockey
Alexander Molldéns ryggtavla då han skjuter 2-2 i HockeyEttan-matchens mellanakt för Gripen mot Visby/Roma

Tredje perioden kunde ha varit Gripens återkomst i matchprotokollet. Det blev istället ett långt (men framgångsrikt) krigande för att freda sitt eget mål då man spelade boxplay både länge och väl. Först åkte Eddie Jinglöv ut 5 minuter för "Checking to the head" (vilket även tog honom bort från isen för resten av matchen) och när den stormen ridits ut var det dags för en 2-minutersutvisning för Jakob Kåbring.

Eddie Jinglöv matchstraff
Gripens Eddie Jinglöv tvingas lämna isen när 7 minuter och 25 sekunder gått av tredje perioden

Gripen gnuggade på men det blev inte tillräckligt desperat, precist, kvickt eller svårläst för ett försvarande Visby/Roma. Och i detta ligger min invändning om Gripens nuvarande slagstyrka. När jag såg dem i träningsmatchen mot Köping på hemmaplan skruvade jag besvärat på mig över mycket i prestationen. Denna gång, när det var skarpt läge i serien, såg det ruskigt mycket bättre ut på de flesta fronter. Det har gnytts i kulisserna om backinsatserna men där tycker jag det såg bra ut (med undantag på bjudningen efter 20 sekunder av första perioden). Det jag saknar, och det är jag övertygad om att det kommer, är just spetsen och det sista lilla i anfallsspelet. Det åker runt ett flertal spelare där ute på isen med grym potential. Tålamod, självförtroende, samstämmighet och ​Gripen-skutan kommer att att stäva framåt och uppåt.

Torbjörn Johansson Nyköping Gripen Hockey
Gripens huvudtränare Torbjörn Johansson

Matchens slutresultat fastställdes när det återstod 49 sekunder. Chansningen att plocka ut målvakten (William Lundsten stod denna gång) gav inte önskat resultat utan det omvända. Inte helt ovanligt. 4-2 och denna match kan nu läggas till rullorna.

Jag har satt samman ett bildgalleri från matchen som du återfinner HÄR >>>

En kul och annorlunda bortamatch-bevakning som inte kommer att upprepa sig i första taget.

Lycka till i fortsättningen Gripen!
Tags
  • Nyköping Gripen Hockey
  • HockeyEttan Östra

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar