Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

Runtuna IK i ovan sits

Lasse Jansson, söndag 17 september 2017, 15:51
Jag vet inte. När hände det senast att Runtuna IK varit inblandad i toppen av division 4-tabellen i slutet av en säsong? De ska ha all heder av sitt kämpande under flera år. Tunn trupp har varit mer regel än undantag och troligtvis spelar de på norra Europas suraste fotbollsplan. Men det är inte bara Runavallen som har tonvis med charm, laget och föreningen har karaktär och jävlaranamma i mängder. Och tradition.

surhörn Runavallen
Även de mest väldränerade fotbollsplanerna lider av den senaste tidens nederbörd. Runavallens bortre kortsida var trots allt spelbar under lördagen men det var inte utan att spelarna gled omkring okontrollerat och Malmköpings målvakt lyckades inte stå på benen på mer än ett fåtal av sina insparkar.

Jag är inte någon flitig besökare på Runavallen i Runtuna, kan inte Runtuna IK särskilt bra, men ​har känt ett trängande behov av ett besök när herrlaget visa​r upp sina kunskaper i herrfyran. Lördagen den 16/9 kom tillfället jag väntat på och jag stod redo klockan 15.00 när gästande Malmköpings IF stod för motståndet. Om det nu var så mycket motstånd. Inget ont om gästerna men de var aldrig nära i denna 5-1-match. Runtunas vassa Johnny Dahl i kombination med framförallt Axel Erikssons kantspel och Tobias Johanssons andravågor slog gång på gång igenom bortalagets försvarsmur.  Runtuna befäste sin position som bästa lokala lag i herrfyran och Malmköpings IF räddas enbart kvar i fyran på grund av Katrineholms SK FK:s alldeles bedrövligt tunga säsong med två ynka poäng under nedflyttningsstrecket.

Martin Svensson Runtuna IK
Runtuna IK:s huvudtränare Martin Svensson har fått till en finfin säsong för sitt lag

Morgan Gustafsson Runtuna IK
Morgan Gustafsson kamperar ihop med tränare Svensson även i Runtuna IK

Det står ett kittlande division 4-derby för dörren då Runtuna IK tar emot Hargs BK hemma på Runavallen i sista omgången den 30/9. Det kan bli en match som gäller äran i att bli bästa lokala lag i herrfyran. I och med att HBK förlorade mot Stallarholmen under lördagen så har Runtuna 5 poäng att vifta på och därmed kan det redan vara klart när lagen möts om ett par veckor.

publik Runavallen
Runtuna IK:s hemmapublik får bara bänka sig en gång till på Runavallen innan säsongen är över. Kommande helg möter RIK redan klara seriesegrarna Syrianska Eskilstuna IF på bortaplan innan hemmaderbyt mot Hargs BK spelas den 30:e.

Det finns en teoretisk chans till kvalspel uppåt för Runtuna men då behöver Stallarholmen avsluta med två förluster samtidigt som Runtuna ska besegra seriesuveränerna Syrianska Eskilstuna och lokalkonkurrenterna Hargs BK. Runtuna har kapacitet att skrälla sig fram till 6 poäng men Stallarholmen lär inte förlora mot tokjumbon Katrineholms SK FK i sista rundan. Hur som helst en rejäl framgång för det rödtröjade laget från södra Södermanlands inre.

Steven Seno Peier Zakaria Arnold Andrawes
Domartrion från Södertälje bestod av huvuddomare Steven Seno flankerad av flaggviftarna Peier Zakaria och Arnold Andrawes

Den ungefär 60 personer starka publiken, varav förvånansvärt många kommit för att heja på bortalaget, fick inte se någon direkt spännande match. Därtill var hemmalaget för överlägsna. 1-0 kom i 8:e minuten av lagkapten Tobias Johansson då han gjorde sitt första av två mål för dagen. 2-0, som också fastställde halvtidsresultatet, kom i 25:e minuten då Simon Söder​man snyggt knoppade in ett fint inlägg från högerspringaren Axel Eriksson.

Simon Söderman Runtuna IK
Simon Söderman i Runtuna IK gjorde 2-0 i mitten av första halvleken

Åtta minuter in i andra halvlek utökar Tobias Johansson sitt lags ledning till 3-0. Punktlig som en klocka, åtta minuter in i varje halvlek levererar karln. Tobias var även bra alla andra minuter som han var inne på planen, om nu någon trodde något annat.

Tobias Johansson Runtuna IK
Runtuna IK:s Tobias Johansson har på bilden precis avlossat skottet fram till 1-0

Hemmalaget mosade på och den ständigt giftige Johnny Dahl fick äran att sätta 4-0 i matchminut 62. Ännu en gång var det kantspringaren Axel Erikssons inläggsspel som firade stora triumfer.

Johnny Dahl Runtuna IK
Anfallaren Johnny Dahl tillför otroligt mycket i Runtuna IK:s anfallsspel

I 77:e minuten tillåts bortalaget reducera till 4-1. En hands i Runtunas straffområde förvaltades bra av gästernas lagkapten Sebastian Rombing. En lagkapten som några minuter dessförinnan dragit på sig ett gult kort och som i matchens sista minut också samlade in ännu ett gult kort och därmed fick lämna Runavallen med ett rött kort fladdrade över huvudet.

Malmköpings IF straff
En säkert slagen straff för Malmköpings IF var deras chans att komma med i målprotokollet mot Runtuna IK

Ett sista mål skulle fabriceras för att uppnå en äkta femetta. I minut 88 bjuds Runtuna på detta när en täckande back styr in bollen förbi sin egen målvakt. Förarbetet var dock så pass gediget och vackert att Jonathan Erlandsson Andersson (ny från Stigtomta IF under säsongen) måste nämnas. Även Runtunas Joakim Sandberg får en stund i strålkastarljuset för hade inte backen styrt in bollen hade Joakim fötterna korrekt vinklade för att enkelt peta in denna boll. 5-1, ridå.

Jonathan Erlandsson Andersson Runtuna IK
Jonathan Erlandsson Andersson, Runtuna IK, fick komma in efter pausvilan

Joakim Sandberg Runtuna IK
Runtuna IK:s Joakim Sandberg är en frejdig slugger som är tuff att möta

Mycket mer har jag inte att komma med efter denna division 4-match. Jo, det förstås, jag kan berätta att det finns ett bildgalleri med 112 bilder från tillställningen och de bilderna hittar du HÄR >>>

Punkt.
Tags
  • Runtuna IK Fotboll Herrar
  • Div 4 Fotboll Herrar

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar