Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

Sammantaget klart godkänt av Onyx

Lasse Jansson, tisdag 07 mars 2017, 21:30
I söndags avslutades säsongens allsvenska spel i och med Onyx hemmamöte mot tabelljumbon IBF Göteborg. Det var inte frågan om Onyx skulle vinna utan med hur mycket. En osannolikt jobbig sanning som gästande västkustlaget levt med under hela säsongen 2016/17 i Allsvenskan Södra.

lite så är det IBF Göteborg
"Att lägga in hjälmen" får ​illustrera Göteborgs jobbiga 1-22 i säsongens sista match

Jag läser gång efter gång vad IBF Göteborgs huvudtränare Andréas Pettersson skrev på föreningens hemsida om säsongen som den sett ut fram till mitten av februari. Det får mig att ännu mer respektera de 10 utespelarna, målvakten och ledar​staben som åkte österut till Nyköping under söndagen för att knyta ihop en säsong som i slutänden betydde 22 raka förluster och 48-446 i målskillnad.

IBF Göteborg Allsvenskan Södra
IBF Göteborgs sista trupp för den här allsvenska sejouren

Jag tittade igenom de senaste årens allsvenska statistik. Ser ​spåren av ett starkt och etablerat topplag i Allsvenskan Södra. IBF Göteborg kom säsongen 2012/13 på en 3:de plats, 2013/14 kom de 2:a, säsongen 2014/15 slutade de 4:a och säsongen 2015/16 kom de 9:a och klarade sig kvar med minsta möjliga marginal ner till nedflyttningsstrecket. Vad som sedan hände inför årets säsong kan jag inte se men å andra sidan har jag bara skummat igenom föreningens egen hemsida. I en artikel från början av oktober 2016 antyds problem och att man valt att satsa på egna unga talanger. Jag stannar vid detta och känner att jag i alla fall har större förståelse för vad grabbarna i truppen gått igenom denna säsong.

Det är viktigt med perspektiv. Onyx 22-1-seger i avslutningsomgången har ur Nyköpings-synvinkel en lekfull plojkaraktär (det är alltid roligt att göra många mål) men myntet har onekligen två sidor. Jag förstår bättre Andréas Petterssons val att hylla sina slagna hjältar.

konfetti Onyx IBK
Konfettiregn över Onyx IBK:s allsvenska herrar samt följeslagarna ​från klubbens P06-lag

Hur har det då gått för regionens ​publiklag Onyx i deras återkomst till den allsvenska nivån? Jodå, de har all anledning att klappa sig själva på axeln. En 5:e-plats är inte kattskit. Visst gick det nästan otäckt bra under första seriehalvan, kanske för bra för deras eget bästa, och när andra halvan skulle bemästras så tappade man i slutänden den hägrande kvalplatsen till SSL. Jag prickade nog in deras mentala bottennapp när jag såg dem ta stryk mot gästande Visby IBK den 8:e februari. Det var inte smickrande ​att förlora med 3-11 men siffrorna var inte det värsta med den insatsen. I min hjärna kortslöt det nästan och jag tog i stort sett beslutet att inte offra någon mer fritid för att bevaka ytterligare allsvenska matcher säsongen 2016/17. Nu blev det ändå en bevakning till, mycket beroende på att Onyx ändock spelar i landets näst högsta nivå samt har ett stort publikintresse. Sånt ​förpliktar.

effektfull inmarsch
Inmarch i Rosvallas fina A-hall ​inför säsongens sista allsvenska match för Onyx innebandyherrar

Jag har efter avslutningsmatchen mot IBF Göteborg förstått att Onyx motiverade sig med att jaga minst 18 måls segermarginal för att ge sig själva chansen att passera Visby IBK i tabellen. Det jag däremot visste på förhand var att huvudtränaren tillika sportchefen Tobias Palm ännu en gång gör ett försök att sluta med tränarsysslan. Vi får väl se hur det blir med den saken. Den lojale herr Palm har väl försökt med denna manöver ett par gånger tidigare om jag inte minns fel.

Tobias Palm Onyx IBK
Onyx tränare Tobias Palm kan ha gjort sin sista match som huvudtränare. Kanske.

Intresset för innebandy är förvånansvärt stort i vår stad. Klubbar har slagits samman och nya har bildats. Barn och ungdomar fyller halltiderna i både Nyköpings och Oxelösunds bokningssystem. Vi har flera herrlag och även ett damlag i vår stad. Nog sjutton ska publiken kunna njuta av allsvensk nivå även i framtiden men givetvis kommer många åskådare att titta på innebandy på alla möjliga nivåer kommande år. En händelserik och trivsam publiksport, helt enkelt.

innebandypublik Onyx IBK
Till Onyx säsongsavslutning kom 471 åskådare för att heja fram sina favoriter

Apropå inmarschen så var det väl inte den smartaste idén från den i publiken som bestämde sig för att skjuta av en salva med konfetti över det orangefärgade hemmalaget. De där guldfärgade plastbitarna är givetvis inte möjliga att ha på planen när man spelar på grund av halkrisken. De är dessutom mer eller mindre omöjliga att sopa upp, tro mig, jag har jagat sådana där flarn under några år i samband med hump-jobb inför Fotbollsgalan. Nu mobiliserade Onyx allt de hade och samtidigt som nationalsången framfördes fräste flitiga händer fram längst hallgolvet och gjorde det spelbart med bara en mindre förskjutning av matchstarten. Osmart var ordet.

nationalsångskaos
Jag tyckte synd om tjejen som framförde nationalsången eftersom det var väldigt oroligt nere på planen i jakt på all konfetti bakom henne

Aldrig hade jag kunnat tro att den första perioden skulle bli den jämnaste i matchen mellan Onyx och Göteborg. Den slutade 6-0. Inte direkt så att man satt och bet på naglarna och undrade hur allt skulle sluta. Andra perioden resulterade i åtta nya hemmamål och i den avslutande perioden gjordes ytterligare åtta hemmamål men vi fick också se gästerna göra ett tröstmål till ställningen 18-1. Summa 22-1 för den som vill slippa göra matten själv.

Onyx P06
Spelarna i Onyx P06 var ivriga att hälsa på sina idoler i A-laget

Det finns inget jag kan skriva för att redogöra för matchutvecklingen. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Till gästernas försvar ska ändå skrivas att de hade ytterligare tre kvalificerade chanser som hade kunnat rendera i ytterligare mål. En sak som kanske är intressant är att det från hemmalagets sida endast blev ett backmål (Marcus Groth) och två centermål (Christoffer Ekstrand). Övrig målfabrikation hos Onyx kom från forwardklubbor och det var fyra man som delade på denna "börda".

Istället för att redogöra för varje enskilt mål kommer här en bildkavalkad över samtliga målskyttar och jag börjar artigt med gästande IBF Göteborgs målskytt.

Alexander Rasch IBF Göteborg
IBF Göteborgs Alexander Rasch ​fick göra ett tröstmål i tredje perioden

Marcus Groth Onyx IBK
Marcus Groth i Onyx IBK gjorde lagets enda backmål mot Göteborg

Christoffer Ekstrand Onyx IBK
Centern ​Christoffer Ekstrand stod för två av Onyx mål

Viktor Palm Onyx IBK
Viktor Palm kan en del, oavsett om det är på innebandy- eller fotbollsplanen, och i säsongens sista match stod han för fyra fullträffar

Jesper Ekström Onyx IBK
Onyx Jesper Ekström blev en av tre 5-målsskyttar i avslutningsmatchen

Oscar Janthe Onyx IBK
Oscar Janthe gjorde även han fem mål för Onyx mot Göteborg

Linus Mild Onyx IBK
Linus Mild gjorde fem mål och var den som avslutade målskyttet när han fastställde slutresultatet till 22-1 när matchuret stod på 19:18 i tredje perioden

Vi var väldigt många med kamera framför ögonen under söndagens innebandymatch. Det kanske sett likadant ut i samband med varje hemmamatch för Onyx denna säsong. Med spel på högre nivå följer också ett större allmänintresse. Givetvis var lokaltidningen SN på plats med fotograf Sandra Nordin.

Sandra Nordin SN
Södermanlands Nyheters fotograf Sandra Nordin plåtade innebandyavslutningen

117 till antalet är de bilder jag lagt i bildgalleriet från denna allsvenska innebandymatch. Du hittar dessa bilder via denna länk >>>

Jag tackar Onyx för denna säsong och önskar dem stort lycka till i förberedelserna inför kommande säsong!
Tags
  • Onyx IBK Herrar
  • Allsvenskan Södra Herrar

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar