Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

Uniteds återstart gav seger

Lasse Jansson, onsdag 31 augusti 2016, 22:34
Söndagens match i Damallsvenskan spelades mellan Eskilstuna United DFF och Vittsjö GIK på Tunavallen i Eskilstuna. Den slutade 2-1 och givetvis finns det ett och annat jag ska skriva i mitt referat om matchhändelserna. Låt mig dock skjuta på de raderna till längre ner i detta blogginlägg. Först finns det några samlade iakttagelser jag vill få ur mig.

Fjolårets Eskilstuna United fanns med i titeljakten hela vägen ända in i kaklet. De fick ge sig i slutänden, initiativet tappades i näst sista omgången när de spelade 0-0 på bortaplan mot Linköpings FC i en otroligt bra fotbollsmatch. FC Rosengård knep guldet men United var säsongens stora sensation redan under sin andra säsong i Damallsvenskan. En taktisk finess visades upp av tränare Viktor Eriksson genom att ​han valde en 3-5-2-uppställning. (Viktor kan inte ta åt sig äran för att ha uppfunnit 3-5-2 men att tillämpa denna uppställning med det spelarmaterial han hade föll otroligt väl ut.) Därtill en kamerunsk anfallare som blommade ut till skyttedrottning. Ekonomin fick en boost inför 2015 genom ett stort sponsorkontrakt. Med damfotbollsmått mätt en veritabel publiksuccé med riktigt fina åskådarsiffror på Tunavallen.

Mycket att leva upp till när en sådan kalassäsong ska följas upp.

På distans har jag tagit del av det som hänt i Eskilstuna United sedan den avslutande allsvenska matchen mot Kopparbergs/Göteborg FC den 18/10 2015. Under 20 dagar i oktober 2015, redan innan seriespelet var avslutat, var United och tränare Eriksson inte helt kontanta med varandra om en fortsättning 2016. Ekonomiska åtstramningar på bekostnad av bl.a. kanslipersonal. Och framförallt nyckelspelare som valde att avsluta sina fotbollskarriärer samt tappet av den allsvenska skyttedrottningen Gaelle Enganamouit till en ​välbeställd seriekonkurrent.

Stora, stora skor att fylla för de spelare som värva​des till innevarande säsong.

Två viktiga framgångsfaktorer för United under säsongen 2015 var mittfältsspelet och målfabrikationen av Gaelle Enganamouit. Den sistnämnde hamnade efter säsongen hos FC Rosengård. Det fem spelare starka mittfältet bestod av Annica Svensson, Sofie Persson, Malin Diaz, Petra Larsson och Sara Thunebro. Yttervingarna har gjort karriär som ytterbackar och uppflyttningen högre upp i planen blev hur lyckad som helst. Annica och Sara stod för ett fantastiskt fint arbete i båda riktningarna där inläggsspelet var precist och det defensiva arbetet distinkt. På de centralare delarna av mittfältet krigade Petra så pass bra att hon spelade till sig en landslagsplats i säsongens elfte timme och hennes kollega Sofie får nog sägas vara den outtröttligaste fotbollsarbetaren jag har sett. Playmakern Malin Diaz trivdes som fisken i vattnet i centrum av denna omgivning. Inför säsongen 2016 avslutade Petra, Sofie och Sara sina fotbollskarriärer.

Vissa spelare kan inte ersättas utan man får försöka göra något nytt ​med de​ som tillkommer.

Med detta sagt och med denna kartbild framför ögonen åkte jag upp till Tunavallen under söndagseftermiddagen. Till saken hör också ​att det långa uppehållet i Damallsvenskan med anledning av OS påverkade spelet en del till det sämre. Ringrost? Ja, kanske. OS-silvret för Sveriges damer hade också effekt på matcharrangemanget i söndags i och med att Eskilstuna Uniteds två landslagsspelare hyllades och uppvaktades. Stort grattis till Olivia Schough och Emelie Lundberg! 

OS-uppvaktning Eskilstuna United
Olivia Schough, med O-formad mun på bilden, och målvakten Emelie Lundberg hyllades med anledning av damlandslagets härliga prestation som gav OS-silver

Söndagens arrangemang innebar att det var gratis entré för alla intresserade åskådare. Sponsorerna fick stå för det kalaset och det tackade hela 2897 personer för. Kanske hade det kunnat komma ytterligare fler med bättre väder än det som rådde. Blygrå himmel och hotande regn (som dock höll sig borta hela matchen igenom).

gråmulet Tunavallen
De regntunga skyarna lockade inte men å andra sidan sitter publiken under tak på Tunavallen

elbelysning Tunavallen
Det var så mörkt och murrigt vid matchstarten klockan 17 att elbelysningen tändes runt Tunavallen

Tuna12 publik Tunavallen
Trivsam stämning på Tunavallens läktare och supporterföreningen Tuna12 bidrog naturligtvis till detta

Det hände också ytterligare en sak före matchstart. Han den där speakern som jag hört i något eller några år genom Tunavallens högtalarsystem avslöjade plötsligt hur han såg ut. Kanske inte ett journalistiskt scoop men värt en bild!

speakern Tunavallen
Plötsligt dök han upp, speakern på Tunavallen. Här är han dock på väg upp till sitt ​skrymsle igen.

Denna säsong är det inte TV4 som sänder matcherna i Damallsvenskan utan en annan aktör. En prenumeration och man kan se alla matcher på nätet. Bra att denna lösning arbetades fram av respekt för både den svenska damfotbollen men också för alla intresserade.

TV Tunavallen
Även denna säsong sänds samtliga matcher i Damallsvenskan trots att TV4-koncernen valt att avstå dessa sändningar

Söndagens match dömdes av huvuddomare Malin Johansson från Stockholm med de assisterande domarna Ulf Wiberg och Joakim Rödin vid sin sida. En inte allt för komplicerad historia där byten i andra halvlek var de enda händelser som fanns att notera utöver målen.

domartrio Malin Johansson Tunavallen
Huvuddomare Malin Johansson hade en inte allt för svår uppgift under söndagens allsvenska möte på Tunavallen

Det var två mittfältscentrerade lag som möttes på Tunavallen. Eskilstuna United spelar som nämnts med en 3-5-2-uppställning och Vittsjö GIK ställde upp 4-5-1. Utan att ha analyserat gästande lag särskilt djupt konstaterar jag att de spelat så även på hemmaplan men i våras när de slog United med 1-0 hemma på Vittsjö IP spelade de med en mer traditionell 4-4-2-uppställning. Trängseln på mittfältet blev nu inte allt för grav då Annica Svensson och nya australiensiskan Chloe Logarzo i United oftast slickade sina sidlinjer och kvar fanns plats för Malin Diaz och norskan Ingrid Schjelderup med Petra Andersson bakom sig i mittens rike. En yta som de oftast ägde och framförallt i andra halvlek utnyttjade med mycket bollar till playmakern Malin Diaz.

Viktor Eriksson Eskilstuna United
Eskilstuna Uniteds tränare Viktor Eriksson

Thomas Mårtensson Vittsjö GIK
Vittsjö GIK:s coach Thomas Mårtensson är på tå och ger instruktioner till sina spelare

Det var hemmalaget Eskilstuna United som började matchen piggast. De flyfotade stegen från Olivia Schough smattrade över konstgräset och visade att hon gillar att springa och att hon hittat riktigt snabba skor i sportaffären. Nu hjälper det inte alltid att springa fort och mycket. Gästerna tog ledningen i 11:e minuten genom Rachel Mercik som snappar upp en retur efter Linda Sällströms skott. Där och då samt vid ett flertal tillfällen under matchen stack Vittsjö upp och kom förvånansvärt lätt fram på Uniteds planhalva. Något jag inte känner igen från säsongen 2015.

Vittsjö GIK 0-1 Tunavallen
Vittsjö GIK har precis gjort 0-1 genom Rachel Mercik

Nu lät givetvis inte hemmalagets spelare sig nedslås av denna lilla setback och svaret kom i 16:e minuten då Malin Diaz hittar fram med en genomskärare i luckan mellan två försvarare i motståndarnas backlinje. Strikern Mimmi Larsson, ny för året från Mallbackens IF, drar på med en killer till tåfjutt och det är kvitterat till 1-1.

Mimmi Larsson Eskilstuna United
Mimmi Larsson, Eskilstuna Uniteds interna skytteligaledare med sina 6 mål hittills, imponerade stort på undertecknad

I mitten av första halvlek hade hemmalaget några riktigt fina sekvenser och ett ledningsmål låg i luften. En av matchens stora prestationer gjorde sedan ytterbacken Lisa Klinga i Vittsjö när hon räddade en boll på mållinjen då inte målvakten Shannon Lynn fanns på plats. En bravad som gjordes om i andra halvlek men då av Ifeoma Dieke hos gästerna.

Lisa Klinga Vittsjö GIK
Vittsjö GIK:s Lisa Klinga stod för en svettig räddning på mållinjen i första halvlek mot Eskilstuna United

Sista minuterna av första halvlek gick till gästerna då hemmalaget hade jämnt sjå att slå ifrån sig. Med andra ord var halvtidsresultatet 1-1 inte helt felvisande. Litet plus till United som förde spelet men där Vittsjö stack emellan med inte helt ofarliga kontringar.

Andra halvlek inleddes med inte allt för imponerande spel. Korta bollinnehav där bollen allt för ofta slogs bort. Vid något tillfälle noterade jag att det saknades en andravåg hos hemmalaget då anfallarna irriterat motståndarna men bollen landade i en yta där ingen i United fyllde på. Lite mer liv i matchen blev det i 61:a minuten då ytterbacken Glodis Perla Viggosdottir hittade fram med en lång boll på högerkanten till Olivia Schough som gör sin spelare och ur omöjlig vinkel bombar in bollen i bortre burgaveln. Snyggt, klassmål och slutresultatet fram till 2-1 fastställdes.

Olivia Schough Eskilstuna United
Vitamininjektionen Olivia Schough gjorde Eskilstuna Uniteds segermål fram till 2-1 mot Vittsjö GIK

Gästande Vittsjö stuvade om i laget och flyttade fram positionerna för att jaga en kvittering. Uniteds målvakt Emelie Lundberg fick visa prov på sitt kunnande några gånger men mer än en ökad press åstadkom inte Vittsjö. I 83:e minuten genomför hemmalaget sitt enda byte i matchen då Vaila Barsley kom in istället för Petra Andersson.

Utöver målskyttarna i Eskilstuna United vill jag ännu en gång nämna Malin Diaz och debuterande australiensiskan Chloe Logarzo. Den sistnämnde spelade för Australien i OS och gjorde nu debut för United. Nyinkommen till Eskilstuna, första matchen och då är det naturligt att man acklimatiserar sig till omgivningen, spelet och hellre säkrar upp än försöker sig på några fotbollskonster i den högre skolan. Det ska bli intressant att följa landslagsspelarens fortsättning i Damallsvenskan. När det gäller Malin Diaz är det i stort sett alltid så att jag vill lyfta fram henne efter matcherna hon spelat. En liten men stor spelare som har så fin blick och speluppfattning. När hon hittade Mimmi Larsson och Olivia Schough i andra halvlek blev det farligt varje gång framför gästernas mål.

Chloe Logarzo Eskilstuna United
Australiensiskan Chloe Logarzo debuterade i Damallsvenskan för Eskilstuna United i söndags

Malin Diaz Eskilstuna United
Eskilstuna Uniteds Malin Diaz är en viktig nyckel till Uniteds offensiva spel

Den avslutande bilden har jag vikt till en av medbröderna som bevakade matchen. Precis som vanligt med andra ord. Nu får Eskilstunakurirens fotograf Veronica Karlsson nöja sig med att hon syns i mitt bildgalleri och istället presenterar jag Per Karlsson som till vardags är anställd av Canon. Gissa vilket kameramärke jag själv fotar med... ;-)

Per Karlsson Tunavallen
Per Karlsson är en frekvent besökare på Tunavallen när Eskilstuna United spelar hemmamatcher

Jag lämnar ett bildgalleri med 118 bilder efter mig som spår av min närvaro från matchen. Titta gärna!

Jag önskar Eskilstuna United lycka till i fortsättningen av säsongens spel. Vem vet, kanske hinner jag med ytterligare någon resa till Tunavallen innan säsongen är över. Eskilstunas stoltheter ska dessutom spela Champions League i oktober tack vare deras 2:a-plats ifjol och det måste vara otroligt inspirerande för föreningen och alla spelare.

Kör så det ryker!
Tags
  • Eskilstuna United DFF
  • Damallsvenskan

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar