Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

 • Det var trevligt att råkas

  Lasse Jansson, onsdag 18 oktober 2017, 18:58
  Detta är mitt 365:e blogginlägg hos Lokalsporten sedan mitt intåg i september 2013. Du kan med andra ord läsa ett blogginlägg om dagen i ett helt år innan du kan slå igen locket på den bärbara datorn. För nu är det färdigskrivet. Tack för mig.

  fotbollssymbol
  En bild jag använt då och då som denna gång får symbolisera att skorna är lagda på hyllan vad gäller bloggande hos Lokalsporten

  Det krävs ingen Sherlock Holmes för att se att projektet Lokalsporten gått i stå. Den är lagd på is. För mig som bloggat på ett litet, litet hörn av denna site har det blivit allt märkligare att publicera material på en för övrigt nyhetsdöd hemsida.

  Foto_sida_HD
  Mitt alias kommer att bestå men utan egentlig plan för framtida insatser på idrottsbevakningens oändliga arena

  Jag bloggade initialt om Nyköpings damfotboll här på Lokalsporten. Den allra första matchen i Lokalsportens regi blev Hargs BK:s möte mot Torshälla-Nyby IS på Krikonbacken den 7/9 2013. En match som vanns av "de blå" med säkra 4-0.

  Lineup Hargs BK Dam 20130907
  Lineup med Hargs BK:s damer den 7/9 2013

  Min inriktning kom att ändras från att vara nischad mot lokal damfotboll till ett spretigare bevakande av det mesta som den lokala sporten hade att erbjuda. Det skedde under bloggnamnet "Fotbollslasses perspektiv". ​Både en och två gånger drev min nyfikenhet mig längre bort och kanske är det typiskt att min sista sportbevakning för Lokalsporten handlade om landskampen i rugby XV mellan Sverige och Ungern på Bollspelaren i Norrköping den 14/10 2017.

  Sverige vs Ungern rugby XV
  Sverige besegrade Ungern med 12-10 på Bollspelaren den 14/10 -17

  Saknaden av sammanhang och "paraply" att agera under kommer att vara stor. Förmodligen kommer jag även att sakna att sätta den snygga Lokalsporten-loggan i hörnet av mina sportbilder. Det jag vet är att jag sannolikt inte kommer att klara av att hålla mig borta från sportfotografering. Jag har sedan flera år tillbaka en fotoblogg som troligtvis får rymma framtida länkar till bildgallerier som jag samlar på mig från sportvärlden. Den bloggen hittar du här:

  Lasses Fotoblogg

  Antagligen kommer jag att synas i någon form på Facebook där länkar till bildgallerier också kan komma att publiceras. Något utförligare textförfattande ser jag inte framför mig att jag kommer att göra på ett tag. Om det till äventyrs är så att Kalle och/eller Martin på Lokalsporten ger sig hän i något nytt eller spännande projekt är jag inte sen att lyssna och komma dem till mötes!

  Jag kanske inte kommer att släppas in på sportevenemang i samma utsträckning som jag kunnat uppleva i egenskap av fotograf och bloggare på Lokalsporten. Om någon till äventyrs trots allt vill se mig vid idrottsplanerna och arenorna där det tävlas är jag nog inte nödbedd.

  Först och främst vill jag rikta ett tack till Martin Brunelius och Kalle Eriksson för åren som varit. Jag vill även tacka de som dristat sig till att läsa mina texter här på Lokalsporten och kanske ägnat en eller annan bild en stunds uppmärksamhet. Det har varit en ära!

  Det var trevligt att råkas. Kanske stöter vi på varandra igen.
 • Sverige brötade bäst på Bollspelaren

  Lasse Jansson, söndag 15 oktober 2017, 22:22
  Jag som tidigare bara sett 7-mannarugby live tyckte nog att det var trångt, låst och chansfattigt när jag såg min allra första 15-mannarugbymatch i helgen. Å andra sidan svingade jag mig upp på en schysst nivå i min premiär eftersom det handlade om en landskamp. Internationell nivå, jo jag tackar. I samarbete med Norrköpings RK Troján arrangerade Svenska Rugbyförbundet en landskamp mellan Sverige och Ungern på Bollspelaren i Norrköping under lördagseftermiddagen den 14/10.

  Bollspelaren Norrköping
  Bollspelaren i Norrköping, klassisk rugbymark inom lagom åkavstång för mig som Stigtomtabo

  rugbypublik Bollspelaren
  Inte förrän i slutet av landskampen började de 643 i publiken på Bollspelaren att ​skandera

  Sveriges seger över Ungern med 12-10 (5-10) var ett resultat som verkligen satt hårt åt. Jag kan ingenting om rugby, det ska erkännas utan omsvep, men efter en lång och oändligt stångande andra halvlek i underläge för Sverige var det inte mycket som talade för att de skulle ta sig ifatt och förbi de ungerska motståndarna. Plötsligt hände det och ett försök med efterföljande framgångsrika målspark vände på steken med ungefär 10 minuter kvar av hela landskampen.

  lineup Sverige - Ungern
  Lineup inför lördagens landskamp i Rugby XV (Europaserien Northern Conference 1)

  Sveriges rugbylandslag 171014
  Nationalsånger på Bollspelaren inför landskampen

  domartrio Sverige-Ungern
  Landskampens domartrio i täten ut på Bollspelaren inför matchstarten

  Att arrangera större rugbyevenemang är något som Norrköpings RK Troján tidigare visat att de kan. Förra sommarens SM-vecka i Norrköping innebar att de anordnade 7s-mästerskapen med den äran. Inför lördagens landskamp slet de förtjänstfullt på i samma goda stil. "TV-torn", hamburgergrillning, trevligt bemötande och massor av ideella krafter som fanns tillhands. Och jag tackar särskilt Pasi Niemelä för ackrediteringshjälpen, nu har jag blivit ytterligare en erfarenhet rikare.

  TV-torn Bollspelaren
  Dubbla våningar för videokamerorna som sände lördagens landskamp

  Pasi d'Niemelä
  Pasi Niemelä, mannen som såg till att jag ackrediterades för landskampen på Bollspelaren

  pausunderhållning
  Tappra funktionärer reparerar Bollspelaren i halvtidspausen (=pausunderhållning)
   
  I det svenska landslag som ställdes mot Ungern fanns en av Trojáns spelare med, den gode Sebastian Nockmar. Han startade på avbytarbänken men kom ganska raskt in då en befarad hjärnskakning på en av hans lagkamrater öppnade upp för spel. Sebastian var en av få 80-talister i Sverige som för övrigt ställde upp med ett ungt lag bestående av spelare födda på 90-talet.

  Sebastian Nockmar
  Sebastian Nockmar väntar på att få gå in på planen i ett tidigt byte under första halvleken mot Ungern

  Sverige inledde bäst av de båda lagen och ett första försök gav 5-0. Ungrarna vände dock på steken och de reducerade på straff till 5-3. De följde upp med ett försök fram till 5-8 och satte sedan säkert målsparken till 5-10.  Efter pausvilan blev det mer ett liggande ställningskrig än någonting annat. Svårt att hävda att något av lagen var nära men känslan var att en reducering för Sverige var ganska avlägsen. Trivsamt nog för alla med blågula sympatier kom dock genombrottet fram till 10-10 och den målspark som fastställde slutresultatet till 12-10.

  första försöket Sverige-Ungern
  Försöket fram till 5-0 av Alex Melander

  kvitteringsförsök 10-10
  Sveriges Tom Milner gör Sveriges andra försök fram till 10-10

  Jag kan lugnt påstå att rugby charmar mig något alldeles väldigt. Som fotbollsnörd är jag chockad över de hårda tagen ute på planen och de granittuffa spelarna som utan knot ger och tar smällar som borde döda en oxe. Ärligheten i kampen är så vansinnigt befriande i jämförelse med framförallt internationell herrfotboll som rullar på TV-apparaterna i tid och otid. Lördagens svettigaste, och med överlägset mest antal löpmeter, måste ha varit Ungerns sjukvårdare. Han for som en skottspole över Bollspelaren för att laga och lappa i tid och otid.

  aldrig sysslolös
  Att vara sjukvårdare inom rugbyn är att aldrig vara sysslolös

  rugbyskråma
  Äsch då, det är bara en skråma

  brötigt på Bollspelaren
  Brötigt på Bollspelaren höstblöta gräsmatta när landskampen mellan Sverige och Ungern avgjordes

  Hur tufft det än må vara under pågående spel finns en grundton mellan rugby-kombattanterna  som visar på stor respekt för varandra. Förbrödringen är total efter matchen och i sann fair play-andra hyllar man varandra. På sätt och vis förstår jag denna sympatiska handling med tanke på att de delar samma öde och upplevelse​. Oschyssta tilltag förekommer säkerligen men det ses nog inte med särdeles blida ögon i en sport som ändå är så tuff.

  fairplay
  Spelarna tackar varandra efter avslutad match

  publiktack
  De svenska spelarna tackar sin publik på Bollspelaren

  Tidigare under lördagen, innan landskampen, avgjordes bronsmatchen i damernas SM på Bollspelaren. Enköpings RK tog bronset efter att ha besegrat Pingvin RC med 29-7. Bronspengen delades ut i landskampens halvtidspaus och tjejerna fick chansen till extra uppmärksamhet från publiken på läktaren.

  Enköping RK brons 2017
  Glada spelare i Enköping RK som precis fått ta emot bronsmedaljer från rugbyförbundets representant

  Förutom ett gäng bilder på Instagram och Facebook som jag klämde ur mig under lördagskvällen har jag satt ihop ett bildgalleri från landskampen med knappt 200 bilder. Du hittar rugbygalleriet HÄR >>>

  Jag är väldigt tillfreds med min nyvunna rugby-erfarenhet och önskar svenska landslaget lycka till i sin fortsatta jakt på framtida segrar. Härnäst ska de ta sig an Ukraina på bortaplan den 28/10.
  Tags
  • Norrköpings RK Troján
  • rugby XV
  • landskamp
 • Noll poäng på ön men ändå bra av Gripen

  Lasse Jansson, tisdag 10 oktober 2017, 20:23
  Här följer några mycket korta rader om ishockeymatchen i fredagskväll mellan Visby/Roma HK och Nyköping Gripen Hockey ute på ön i Visby Ishall. En match i Hockeyettan Östra som vanns av gotlänningarna med 4-2 (2-1, 1-1, 1-0).

  Visby ishall exteriör
  När eftermiddagen övergått till kväll började folk söka sig till ishallen i Visby för en ny match i Hockeyettan

  Visby Ishall interiör
  Visby Ishalls interiör vid kl 18, timmen innan matchstart

  En tillfällighet gjorde att denna fjärran bortamatch blev bevakad av undertecknad. En fotoresa på höstfagra Gotland tillsammans med två fotoentusiaster tillika sportfotointresserade Nyköpingsbor under veckoslutet gav utrymme för en koll på vad Gripen pysslar med när de glider runt på Hockeyettans bortaisar.

  ledarträff Gripen
  Ledarträff hos Gripen i Visby Ishall med ett par generationer Grentzelius och en hyfsat skymd Magnus Eriksson i bakgrunden

  Utan anteckningsblock i packningen och med flera dagar till fast mark under fötterna hade jag med denna bevakning inte någon annan ambition än att samla ihop ett stadigt bildmaterial. Analyserna är gjorda lokaltidningarna och GripenPlay (med Magnus Eriksson och William Åkvist vid rodret) livesände dessutom tillställningen.

  GripenPlay sändningsledning
  Under takåsarna i Visby Ishall höll Gripen Plays sändningsledning till

  Som ishockey-fotograf-wannabe har jag lärt mig av Nyköpings två ishallar att förutsättningarna varierar kraftigt. I ​Nyköpings lilla hall får man stå inklämd mellan de två båda lagens bås. I stora hallen finns lyxiga fotobås. Den gotländska standarden tyckts vara att fotograferna ska stå bredvid sekretariatet på utvisningsbåsets bänkar. Det funkade det också, jag ramlade inte ner en enda gång.

  Visby/Roma intro
  Plötsligt smällde det till och ur röken for Visby/Romas spelare fram. Deras effektfulla intro höll på att gå mig helt förbi men i sista stund hann jag ändra kamerainställningarna för att funka med det dunkla ljuset.

  Nykomlingarna Gripen har hittills spelat ihop 7 poäng på 6 matcher i HockeyEttan Östra. Efter fredagens match kände i alla fall undertecknad att de borde haft en pinne till eftersom de förtjänade minst en poäng mot ett inte allt för övertygande Visby/Roma. En sak som man inte får bjuda på var det Gripen-misstag som ledde fram till 1-0 redan efter 25 sekunder. För billigt av Gripen. De åt sig dock in i matchen och andra delen av första ​perioden är tveklöst Gripens. Kvitteringen till 1-1 kom när matchuret stod på 13:12 och det var kvicke John Moberg som fixade målet i powerplay. Tyvärr gjorde sedan hemmalaget Visby/Roma 2-1 alldeles för nära inpå, tid 15:06.

  John Moberg Nyköping Gripen Hockey
  Gripen firar John Mobergs kvittering i mitten av första perioden

  Andra perioden dominerar gästande Gripen. Inte stort men tillräckligt mycket för att hemmalaget skulle dra på sig en hel del 2-minutersutvisningar. I ett powerplay i mitten av andra akten dundrar backen Alexander Molldén in kvitteringspucken fram till 2-2. När sedan Visby/Roma satte 3-2, tid 37:31, var det inte logiskt utifrån matchbilden. Men det var ett rasande snyggt mål.

  Alexander Molldén Nyköping Gripen Hockey
  Alexander Molldéns ryggtavla då han skjuter 2-2 i HockeyEttan-matchens mellanakt för Gripen mot Visby/Roma

  Tredje perioden kunde ha varit Gripens återkomst i matchprotokollet. Det blev istället ett långt (men framgångsrikt) krigande för att freda sitt eget mål då man spelade boxplay både länge och väl. Först åkte Eddie Jinglöv ut 5 minuter för "Checking to the head" (vilket även tog honom bort från isen för resten av matchen) och när den stormen ridits ut var det dags för en 2-minutersutvisning för Jakob Kåbring.

  Eddie Jinglöv matchstraff
  Gripens Eddie Jinglöv tvingas lämna isen när 7 minuter och 25 sekunder gått av tredje perioden

  Gripen gnuggade på men det blev inte tillräckligt desperat, precist, kvickt eller svårläst för ett försvarande Visby/Roma. Och i detta ligger min invändning om Gripens nuvarande slagstyrka. När jag såg dem i träningsmatchen mot Köping på hemmaplan skruvade jag besvärat på mig över mycket i prestationen. Denna gång, när det var skarpt läge i serien, såg det ruskigt mycket bättre ut på de flesta fronter. Det har gnytts i kulisserna om backinsatserna men där tycker jag det såg bra ut (med undantag på bjudningen efter 20 sekunder av första perioden). Det jag saknar, och det är jag övertygad om att det kommer, är just spetsen och det sista lilla i anfallsspelet. Det åker runt ett flertal spelare där ute på isen med grym potential. Tålamod, självförtroende, samstämmighet och ​Gripen-skutan kommer att att stäva framåt och uppåt.

  Torbjörn Johansson Nyköping Gripen Hockey
  Gripens huvudtränare Torbjörn Johansson

  Matchens slutresultat fastställdes när det återstod 49 sekunder. Chansningen att plocka ut målvakten (William Lundsten stod denna gång) gav inte önskat resultat utan det omvända. Inte helt ovanligt. 4-2 och denna match kan nu läggas till rullorna.

  Jag har satt samman ett bildgalleri från matchen som du återfinner HÄR >>>

  En kul och annorlunda bortamatch-bevakning som inte kommer att upprepa sig i första taget.

  Lycka till i fortsättningen Gripen!
  Tags
  • Nyköping Gripen Hockey
  • HockeyEttan Östra
 • Ouch OIK

  Lasse Jansson, söndag 24 september 2017, 23:19
  För oss som är sydsörmlänningar erbjöd division 4-mötet mellan Oxelösunds IK och IK Viljan en positiv sak. Vädret. Fanns sympatierna hos gästerna från Strängnäs gladde säkert siffrorna också. 2-10. Ruggig läsning...

  Ramdalens IP
  Om man tittar noga så kan man se att faktiskt A-planen på Ramdalen används. Tänka sig.

  Ingången för OIK inför säsongen 2017 i herrfyran var allt annat än stabil, trygg och säker. Näst intill varenda en av alla etablerade "stjärnor" tackade för sig. Där stod nytillträdde tränaren Jan "Lillis" Frank och assisterande tränaren Tomas Kjellberg med en enda fast punkt i fotbollstillvaron; Pontus Holmström. Och så hade de givetvis tron på att utbilda alla nytillkomna och unga talanger i kombination med "gilla läget". All heder åt ​vad de åstadkommit under säsongen i herrfyran. Det har absolut inte gått så illa genom säsongen som söndagens hemska resultat.

  Jan Frank Tomas Kjellberg Oxelösunds IK
  Närmast kameran Jan Frank och bakom honom Tomas Kjellberg, årets tränarduo i Oxelösunds IK

  Kanske var det lika bra att jag glömde anteckningsblocket hemma denna gång. Att räkna upp alla mål och händelser i en match som slutar 2-10 skulle bara vara ytterligare en tung börda att bära för det förlorande laget. De vägde för lätt, bjöd på alldeles horribla misstag och lyckades inte heller få upp bolltempot när chanserna gavs. IK Viljan, som lär hamna någonstans strax ovanför mitten i division 4-tabellen, kom även de till match med ett ungt lag men de hade farten, precisionen och disciplinen.

  Johannes Ellio, Sam Seno, Nasuf Bijelonja
  Div 4-matchens domartrio bestod av Johannes Ellio, Sam Seno​ samt Nasuf Bijelonja

  Halvtidssiffrorna 0-5 antydde att det kanske skulle bli en avmattning av bortalagets målfabrikation i andra halvlek. Mätta, nöjda och överlägsna brukar det vara svårare att uppbringa den energi som krävs för att fortsätta dominera. Faktum är att OIK under en period av andra halvlek tog över taktpinnen. Rullade boll i backlinjen (och gav bort bollen vilket ledde till ytterligare mål i baken) samt skapade visst tryck framåt. De två tröstmål som gjordes, 1-7 i ​70:e och 2-8 i 82:a, kom båda från Pontus Holmström. Det första med huvudet, förstås, och det andra efter en bjudning av gästernas målvakt som hade lite tvål i handskarna på ett långt inlägg. Faktum är att i mina ögon fanns en riktig klasslirare på planen denna söndag och det var Pontus. Viljan-spelarna fick inte grepp om honom, vare sig i luften eller längst marken. Trots att de hängde och drog i karln så mycket de kunde...

  Pontus Holmström Oxelösunds IK
  Oxelösunds IK:s Pontus Holmström är fortfarande en grym fotbollsspelare

  Nu hjälpte inte Pontus Holmströms kvalitéer för att göra detta till en jämn kamp. OIK får dock vara nöjda med att de har ett alldeles utomordentligt skralt gäng bakom sig i tabellen där Katrineholms SK FK fått ihop ynka 2 poäng, och att Flens IF-Södra utgått och därmed klarar sig OIK kvar. De 15 inspelade poängen är dessutom bara en pinne mindre än vad färdigspelade Malmköpings IF har. Nästa helg finns alltså chansen för OIK att ta sig upp ytterligare en placering om man klarar av att lugga Ärla IF på en poäng i den avslutande omgången.

  Erik Delvén Oxelösunds IK
  Erik Delvén i Oxelösunds IK tyckte nog det var alldeles förskräckligt att gå av Ramdalens konstgräsplan med en 2-10-förlust i herrfyrans näst sista omgång 2017

  Jag gör inte större väsen av detta utan avslutar med att bjuda på en länk till bildgalleriet från denna match. Ett bildgalleri som innehåller 116 bilder. (Det är alltid en njutning att fota fotboll när solen skiner och höstfärgerna börjar göra sig påminda i bakgrunden.) Du hittar bildgalleriet HÄR >>>

  Tack för mig!
  Tags
  • Oxelösunds IK Fotboll Herrar
  • Div 4 Fotboll Herrar
 • Runtuna IK i ovan sits

  Lasse Jansson, söndag 17 september 2017, 15:51
  Jag vet inte. När hände det senast att Runtuna IK varit inblandad i toppen av division 4-tabellen i slutet av en säsong? De ska ha all heder av sitt kämpande under flera år. Tunn trupp har varit mer regel än undantag och troligtvis spelar de på norra Europas suraste fotbollsplan. Men det är inte bara Runavallen som har tonvis med charm, laget och föreningen har karaktär och jävlaranamma i mängder. Och tradition.

  surhörn Runavallen
  Även de mest väldränerade fotbollsplanerna lider av den senaste tidens nederbörd. Runavallens bortre kortsida var trots allt spelbar under lördagen men det var inte utan att spelarna gled omkring okontrollerat och Malmköpings målvakt lyckades inte stå på benen på mer än ett fåtal av sina insparkar.

  Jag är inte någon flitig besökare på Runavallen i Runtuna, kan inte Runtuna IK särskilt bra, men ​har känt ett trängande behov av ett besök när herrlaget visa​r upp sina kunskaper i herrfyran. Lördagen den 16/9 kom tillfället jag väntat på och jag stod redo klockan 15.00 när gästande Malmköpings IF stod för motståndet. Om det nu var så mycket motstånd. Inget ont om gästerna men de var aldrig nära i denna 5-1-match. Runtunas vassa Johnny Dahl i kombination med framförallt Axel Erikssons kantspel och Tobias Johanssons andravågor slog gång på gång igenom bortalagets försvarsmur.  Runtuna befäste sin position som bästa lokala lag i herrfyran och Malmköpings IF räddas enbart kvar i fyran på grund av Katrineholms SK FK:s alldeles bedrövligt tunga säsong med två ynka poäng under nedflyttningsstrecket.

  Martin Svensson Runtuna IK
  Runtuna IK:s huvudtränare Martin Svensson har fått till en finfin säsong för sitt lag

  Morgan Gustafsson Runtuna IK
  Morgan Gustafsson kamperar ihop med tränare Svensson även i Runtuna IK

  Det står ett kittlande division 4-derby för dörren då Runtuna IK tar emot Hargs BK hemma på Runavallen i sista omgången den 30/9. Det kan bli en match som gäller äran i att bli bästa lokala lag i herrfyran. I och med att HBK förlorade mot Stallarholmen under lördagen så har Runtuna 5 poäng att vifta på och därmed kan det redan vara klart när lagen möts om ett par veckor.

  publik Runavallen
  Runtuna IK:s hemmapublik får bara bänka sig en gång till på Runavallen innan säsongen är över. Kommande helg möter RIK redan klara seriesegrarna Syrianska Eskilstuna IF på bortaplan innan hemmaderbyt mot Hargs BK spelas den 30:e.

  Det finns en teoretisk chans till kvalspel uppåt för Runtuna men då behöver Stallarholmen avsluta med två förluster samtidigt som Runtuna ska besegra seriesuveränerna Syrianska Eskilstuna och lokalkonkurrenterna Hargs BK. Runtuna har kapacitet att skrälla sig fram till 6 poäng men Stallarholmen lär inte förlora mot tokjumbon Katrineholms SK FK i sista rundan. Hur som helst en rejäl framgång för det rödtröjade laget från södra Södermanlands inre.

  Steven Seno Peier Zakaria Arnold Andrawes
  Domartrion från Södertälje bestod av huvuddomare Steven Seno flankerad av flaggviftarna Peier Zakaria och Arnold Andrawes

  Den ungefär 60 personer starka publiken, varav förvånansvärt många kommit för att heja på bortalaget, fick inte se någon direkt spännande match. Därtill var hemmalaget för överlägsna. 1-0 kom i 8:e minuten av lagkapten Tobias Johansson då han gjorde sitt första av två mål för dagen. 2-0, som också fastställde halvtidsresultatet, kom i 25:e minuten då Simon Söder​man snyggt knoppade in ett fint inlägg från högerspringaren Axel Eriksson.

  Simon Söderman Runtuna IK
  Simon Söderman i Runtuna IK gjorde 2-0 i mitten av första halvleken

  Åtta minuter in i andra halvlek utökar Tobias Johansson sitt lags ledning till 3-0. Punktlig som en klocka, åtta minuter in i varje halvlek levererar karln. Tobias var även bra alla andra minuter som han var inne på planen, om nu någon trodde något annat.

  Tobias Johansson Runtuna IK
  Runtuna IK:s Tobias Johansson har på bilden precis avlossat skottet fram till 1-0

  Hemmalaget mosade på och den ständigt giftige Johnny Dahl fick äran att sätta 4-0 i matchminut 62. Ännu en gång var det kantspringaren Axel Erikssons inläggsspel som firade stora triumfer.

  Johnny Dahl Runtuna IK
  Anfallaren Johnny Dahl tillför otroligt mycket i Runtuna IK:s anfallsspel

  I 77:e minuten tillåts bortalaget reducera till 4-1. En hands i Runtunas straffområde förvaltades bra av gästernas lagkapten Sebastian Rombing. En lagkapten som några minuter dessförinnan dragit på sig ett gult kort och som i matchens sista minut också samlade in ännu ett gult kort och därmed fick lämna Runavallen med ett rött kort fladdrade över huvudet.

  Malmköpings IF straff
  En säkert slagen straff för Malmköpings IF var deras chans att komma med i målprotokollet mot Runtuna IK

  Ett sista mål skulle fabriceras för att uppnå en äkta femetta. I minut 88 bjuds Runtuna på detta när en täckande back styr in bollen förbi sin egen målvakt. Förarbetet var dock så pass gediget och vackert att Jonathan Erlandsson Andersson (ny från Stigtomta IF under säsongen) måste nämnas. Även Runtunas Joakim Sandberg får en stund i strålkastarljuset för hade inte backen styrt in bollen hade Joakim fötterna korrekt vinklade för att enkelt peta in denna boll. 5-1, ridå.

  Jonathan Erlandsson Andersson Runtuna IK
  Jonathan Erlandsson Andersson, Runtuna IK, fick komma in efter pausvilan

  Joakim Sandberg Runtuna IK
  Runtuna IK:s Joakim Sandberg är en frejdig slugger som är tuff att möta

  Mycket mer har jag inte att komma med efter denna division 4-match. Jo, det förstås, jag kan berätta att det finns ett bildgalleri med 112 bilder från tillställningen och de bilderna hittar du HÄR >>>

  Punkt.
  Tags
  • Runtuna IK Fotboll Herrar
  • Div 4 Fotboll Herrar
 • Köping rappare i allt

  Lasse Jansson, lördag 02 september 2017, 19:46
  Hockeylaget Gripen är satta under förvandling. En metamorfos som uppenbarligen krävs när man tar steget upp i de lite finare ishockey-rummen. Ny och högre serietillhörighet, ny tränare, många nya spelare och ny föreningstillhörighet. Försäsongen inför premiären i HockeyEttan Östra är händelserik och ska lösa många lösa trådar innan allvaret börjar. Någonstans hoppas i alla fall undertecknad att Gripens själ finns kvar. Garanter för detta är de kvarvarande spelarna från tidigare säsonger på lägre nivå, funktionärerna, eldsjälarna och publiken. Och de nya spelarna som ska stå upp för lagets färger.

  träningsmatch Gripen publik
  Cirka 250 åskådare hade kommit till Rosvallas stora ishall när det den andra träningsmatchen inom loppet av tre dagar ​gick av stapeln

  Jag kommer absolut inte lägga ut texten om fredagskvällens träningsmatch där Köping HC stod för motståndet. En träningsmatch är en träningsmatch och ​det som åstadkoms är en del i en större helhet som är på väg att formas. Gripens insats var inte bra, och det var inte bara sega hemmaben som bekymrade för stunden utan också oprecisa handleder. Kanske var det bättre i tredje perioden men då får vi inte heller glömma att Köping ​under långa stunder hade en man i utvisningsbåset.

  domartrio
  Träningsmatchens domartrio var både taggade och synkade

  Tillställningen slutade 1-4. Om vi räknar bort ett powerplay-mål vardera för lagen och det sista som Köping gjorde i tom kasse när Gripen chansade på att lyfta spelet med en sjätte utespelare slutade matchen 0-2. Dessa siffror tycker jag tyvärr skulle varit smickrande för Gripen.

  Torbjörn Johansson Nyköping Gripen Hockey
  Närmast kameran ser du Gripens nya huvudtränare Torbjörn Johansson

  Jag räknar ihop 9 namn i spelartruppen som fanns med under föregående division 2-säsong. Det betyder att det finns många nya ansikten och namn att plugga in och bekanta sig med. Ett kärt nöje, det ska bli riktigt inspirerande och intressant att se vad denna grupp kan åstadkomma tillsammans. Förväntningarna bör vara balanserade och lagom återhållsamma. Rom byggdes inte på en dag. Inte Nyköping heller.

  Gustav Berlin Nyköping Gripen Hockey
  Gustav Berlin i Nyköping Gripen Hockey stod för lagets tröstmål i fredagens träningsmatch mot Köping HC

  Precisionen, klippet i skridsko-skären, farten i buggarna och allt det där andra slipas det vidare på i tränare Torbjörn Johanssons hockeyverkstad. Spelarna lär känna varandra allt bättre och förståelsen för varandras styrkor och spelstilar kommer. Tålamod är en dygd som åberopas i skrivande stund. Jag fick i alla fall chansen att plåta spelarna i matchsituationer och tycker att det var oerhört trevligt att återse sporten ishockey efter några vår- och sommarmånader med annat framför kameran.

  Du hittar ett bildgalleri med 113 bilder från träningsmatchen HÄR >>>

  Lycka till Gripen i ert putsande på stort och smått inför seriepremiären!
  Tags
  • Nyköping Gripen Hockey
  • HockeyEttan Östra
 • Tystberga GIF hade en hel kontinent att bemästra

  Lasse Jansson, måndag 28 augusti 2017, 22:44
  Södertälje-laget Afrikansk FC liknar inget annat jag sett. Det säger kanske inte så mycket, förvisso, men på den lokala scenen utgör de en sällsynt och udda sort. Annat är det med hemvävda och traditionella Tystberga GIF, WYSIWYG (what you see is what you get). I söndags kväll var det dock ett något luggslitet Tystberga som tog sig an en övermäktig motståndare i herrfemman. En motståndare vars namn antyder att de har en hel kontinent som upptagningsområde för sina spelare. Sånt är alltid tufft att konfronteras med.

  Tyrsvallen Tystberga
  Tyrsvallen i Tystberga är ​vad den är. Mysig.

  Afrikansk FC ​kan vara herrfotbollens motsvarighet till damernas Södersnäckornas BK i division 2. Ett lag fullt av gamla stjärnor som till sist når sin komfort-nivå och avstår från vidare serieavancemang trots ideliga seriesegrar. Ännu har inte Afrikansk FC nått den punkten, eller? ​Som nykomlingar i herrfemman har de en tätposition men trots allt har de besegrats tre gånger. Hittills. BK Sport, Vingåkers IF och Råby-Rönö IF har alla lyckats med bedriften. Utan att ha djupare kunskaper om hur dessa matcher sett ut kan jag gissa att ett recept för att rå på Afrikansk FC är att få deras spelare att jaga boll. För det krävs att det egna laget kan få tag i bollen och sedan behålla den inom laget. Det lyckades inte Tystberga GIF med under söndagsmatchen på Tyrsvallen. Bollinnehavet för gästerna var väl sisådär 80-90%.

  publik Tyrsvallen
  Publiken kunde njuta av några avslutande solstrålar när helgen avrundades på Tyrsvallen

  Tystberga GIF var en aning brandskattade inför söndagsmatchen. Ett par vassa anfallsvapen var upptagna på annat håll och dessutom har ett par tunga namn lämnat för studier respektive jobb på annan ort. Ska man få grepp om ett så bollsäkert lag som Afrikansk FC hjälper det om man har en targetspelare att slå bollar på så att man kan få lite andrum och chansen att flytta upp spelet. Nu slutade denna tillställning 1-6 (1-3) och det går liksom inte att snacka bort. Tydliga siffror.

  Dany Kako, Ishaq Sattar Salih Salih, Laith Faris Asaad Butty
  Assisterande domarna Dany Kako​ och Ishaq Sattar Salih Salih​ samt huvuddomare Laith Faris Asaad Butty

  Tystberga tvingades kliva av division 4 redan efter en säsong. I årets division 5-spel har det gått sådär, för närvarande en sjätteplats med en poäng mer än lokalkonkurrenterna IFK Nyköping. De inspelade 24 poängen kommer säkerligen att ökas på innan serien är färdigspelad men rimligtvis landar man strax ovanför mitten av tabellen eller i bästa fall några poäng under topptrion. Den för året nytillträdde tränaren Gunnar Bratt är välkänd och kan säkert pressa ur lite till ur laget. Det han inte kan göra något åt är skiftarbetet hos vissa av spelarna.

  Gunnar Bratt Tystberga GIF
  Tystberga GIF:s tränare Gunnar Bratt på väg ut på planen efter halvtidssnacket

  Som flicklagsledare kämpar jag ständigt med att få igång snacket hos de unga och överdrivet försiktiga spelarna. I studiesyfte borde de åka och kolla en match som Afrikansk FC spelar. Här är det inte frågan om att lägga band på sin tunga! Och jag hörde ideligen något som jag uppfattade som "Glenn". Lite glad blev jag i mitt blåvita sinne men inte sjutton hittade jag någon i det gästande laget som enligt laguppställningen hette "Glenn". Nehej, då var det väl något annat de ropade...

  höstfärger Tyrsvallen
  Höstfärger vid Tyrsvallen? Nej, det är nog den långvariga torkan som satt sina spår i de känsliga och vattenälskande björkarna.

  Jag kunde inte låta bli att charmas av gästernas sätt att spela boll på. Man såg hur mycket boll de hade i sig. De lekte fotboll. Och spelarna visade med sin spelglädje att detta var något de verkligen gillade att pyssla med, även om flera av dem tidigare spelat på avsevärt högre nivå. Södermanlands herrfemma levererar!

  Råbyiter på Tyrsvallen
  Råbyiter bland publiken på Tyrsvallen. Var de där för att heja fram Tystberga till seger (vilket i så fall inneburit bibehållen serieledning för Råby-Rönö IF) eller var de där för att spionera på kommande motståndare i de avslutande omgångarna av herrfemman?

  Jag kom inte till Tyrsvallen förrän cirka 25 minuter av matchen var spelad. Flicklagsmatch hemma i Stigtomta var orsaken. Jag gillar egentligen inte att inte hänga med i en match från första spark men nu blev det som det blev. Och det lilla solsken som återstod hann jag inte utnyttja fotografiskt särskilt länge. Precis när jag betalt min entréslant fick gästerna en frispark som de pricksköt förbi Suriya "Surre" Andersson i Tystberga-målet. Ett mål som innebar 1-2. När nu matchprotokollet är ifyllt och rapporterat på Fogis ser jag att Tystberga tog ledningen i matchen, alltid något.

  Matias Oyola Tystberga GIF
  Tystbergas Matias Oyola (i svart) inledde målskyttet på Tyrsvallen. Tyvärr blev hans mål det enda för hemmalaget denna gång.

  Suriya Andersson Tystberga GIF
  Suriya "Surre" Andersson hade en hektisk söndagskväll i Tystberga-kassen

  Jag varken kan eller kommer att redogöra för fler matchdetaljer. Gästerna fördelade sitt målskytte på fem olika målskyttar och en av dem, Kabba Samura, ​spelade under inledningen av 2000-talet i IFK Göteborg​ för att därefter hamna hos Assyriska FF. Ser man på, även tidigare änglar kan hamna på Tyrsvallen i Tystberga innan karriären är över.

  highfive
  Oh no, don't leave me hanging. Afrikansk FC:s lagkapten Tamba Yarjah försökte sig på en high five som aldrig besvarades. (Trots att han hjälpsamt lyft upp den lille som trillat ner i sandlådan.)

  Det snabbt fallande augustimörkret blev ännu en gång en stor utmaning för mig som fotbollsfotograf. Jag gjorde vad jag kunde och har fått ihop ett bildgalleri med 117 bilder som du hittar HÄR >>>

  Jag tackar båda lagen för en schysst avslutning på fotbollshelgen och riktar främst en lyckönskan till det lokala laget Tystberga GIF i deras fortsatta poängjakt när herrfemman ska avgöras.
  Tags
  • Tystberga GIF Fotboll Herrar
  • Div 5 Fotboll Herrar
 • Svängigt värre på Stigtomta IP

  Lasse Jansson, söndag 27 augusti 2017, 15:18
  Enligt division 6-tabellen, där Stigtomta IF och Hargs BK U huserar, skulle de förstnämnda vara ​exakt dubbelt så bra som laget från de västra stadsdelarna av Nyköping. Åtminstone sett till inspelade poäng före lördagseftermiddagens derby på Stigtomta IP. Men så ​var det självklart inte. Stigtomtas 26 poäng innebar en 3:dje-plats men också en låååång bit till toppen där Trosa-Vagnhärad SK U och Bie GoIF dragit ifrån ​då det återstår en fjärdedels serie att spela.

  Sevinc Qurbanova, Mensur Duric, Abdirahman Mohamed Ahmed
  Domartrion under division 6-derbyt på Stigtomta IP var Sevinc Qurbanova (assisterande, delvis skymd), Mensur Duric (huvuddomare) och Abdirahman Mohamed Ahmed (assisterande)

  Kvalitetsvariationerna var stora i det gästande Hargs BK U åstadkom under denna division 6-drabbning. Medan hemmalaget Stigtomta IF stod för en ganska jämn insats, trots endast två avbytare, medan HBK U-insatsen den första halvtimmen var allt annat än smickrande för dem. Några trevande inledande minuter gav sedan en tillfällig formdipp modell större från det blåa laget. Stigtomta tackade och tog emot. Förstås.

  I 6:e matchminuten assisterar lagkapten Daniel Frick den precisionsskjutande Niklas Wennerberg och 1-0 var ett faktum. Han om någon borde veta hur motståndet ska bearbetas efter oändligt många tjänsteår i Hargs BK.

  Niklas Wennerberg Stigtomta IF
  Uppblåst? Niklas Wennerberg i Stigtomta IF inledde derbyts målskytte

  En ypperligt slagen hörna från planens känsligaste och mest välkalibrerade vänsterfot gav 2-0 i 26:e minuten. Martin Eriksson, han den där f.d. Gripen Hockey-spelaren, prickade hemmalagets nickspecialist Mattias Blombergs skalle vid bortre stolpen och då blir det mål enligt idrottsföreningens policy.

  Mattias Blomberg Stigtomta IF
  Stigtomta IF:s Mattias Blomberg använder huvudet förtjänstfullt

  Sakta men säkert vaknade gästerna Hargs BK U till liv. De hittade oftare och oftare rätt i positionerna. Plötsligt blev det vasst när de hade bollen. Deras reducering till 2-1 i 42:a minuten var dock ett självmål, men vad gör man inte för att få lite tätare fajt? Ett pressat och lågt inlägg mot främre stolpen sprangs glatt in i mål av en försvarare i Stigtomta IF. Jag kan ge er namnet på den "skyldige" men vad tjänar det till, liksom? Ni kan få en bild på Anders Stridh istället, han hade absolut ingenting med situationen att göra...

  Anders Stridh Hargs BK
  Hargs BK:s Anders Stridh agerade spelande tränare för U-laget under division 6-derbyt. Han har typ inte en enda hel mjukdel i sina knän men kan uppenbarligen inte låta bli att lira.

  Min egen insats som fotbollsbevakare var minst lika svajig som gästernas spel. Eftersom hamburgarna tog slut på Råbyborgen under min division 5-bevakning tidigare under lördagen satte jag mitt hopp till Stigtomta IP-kiosken för en enklare lunch. Sent som satan för lunch men vad gör man inte för idrotten. När jag hamnade i korvkön, ett par minuter innan halvtidspausen för att slippa trängsel och kaos, passar Hargs BK U på att kvittera till 2-2. Enligt uppgifter från mer observanta åskådare kom målet från Hugo Arringe så här är bilden på honom:

  Hugo Arringe Hargs BK
  Hugo Arringe kvitterade till 2-2 för Hargs BK U strax innan halvtidsvilan

  Gästerna behöll sitt momentum till i inledningen av andra halvlek. När jag stod och analyserade korven med hemmalagets ordförande gjorde Hargs BK U 2-3 i 49:e minuten. Målet tillkom i samband med en spelvändning efter en Stigtomta-hörna och unga Erik Kerkenberg gjorde sitt första mål sedan förskoleklass (om jag ska tolka honom rätt). Grattis, och gästerna hade verkligen hittat sitt spel i detta skede av matchen.

  Erik Kerkenberg Hargs BK U
  Erik Kerkenberg gav Hargs BK U ledningen i derbyt mot Stigtomta IF

  Repliken dröjde dock inte när hemmalagets Mikael Hjelm bestämde sig för an extraordinär insats och tråcklade sig fram till skottläge. Han piskade på sedvanligt manér in 3-3 i 50:e minuten. Svar på tal.

  Mikael Hjelm Stigtomta IF
  Stigtomta IF:s Mikael Hjelm kan en del

  Andra halvlek blev en betydligt tuffare och jämnare halvlek än den svajiga första. Mer disciplin i spelet bjöd på mindre åt något av hållen. Avgörandet kom i 80:e matchminuten då Mikael Hjelm var nära att kopiera sin insats som ledde till 3-3. Nu stoppades han oschysst på straffområdeslinjen och en frispark tilldömdes det gulsvarta hemmalaget. Utmärkt läge för flera av Stigtomta IF:s spelare men det blev Gripen-Martin (Eriksson, alltså) som precisionssköt 4-3 och fastställde slutresultatet.

  Martin Eriksson Stigtomta IF
  Martin Eriksson blev matchvinnare för Stigtomta IF i derbyt tack vare den fint slagna frisparken fram till 4-3 mot Hargs BK U

  Jag tänker inte tillägga något ytterligare annat än avslöja var jag gömt de drygt 150 bilderna från matchen. Du hittar galleriet HÄR >>>

  Två herrderbyn på samma dag. En toppen-lördag med andra ord!
  Tags
  • Stigtomta IF Fotboll Herrar
  • Hargs BK 2 Fotboll Herrar
  • Division 6 Sydvästra Fotboll Herrar
 • Råby-Rönö IF säkra segrare i div 5-derby

  Lasse Jansson, söndag 27 augusti 2017, 13:35
  Lördagen den 26:e, sista helgen i augusti, med mängder av fotboll på schemat. Det är nu vår lokala fotboll går på högvarv och ett par vändor vid detta smörgåsbord är svårt att tacka nej till. Det finns något ytterst tilltalande med den lokala fotbollen som jag har svårt att värja mig ifrån. För att börja på charmigaste sätt valde jag Råbyborgen och division 5-derbyt mellan Råby-Rönö IF och IFK Nyköping. Jag tog mig till Råby från Stigtomta via Täckhammar och funnes fyra siffror på Sveriges vägnät skulle denna stig vara femsiffrig... Matchstart klockan 12.00 gav utrymme för ytterligare äventyr senare på eftermiddagen. Passade utmärkt.

  Råbypublik
  152 betalande åskådare på Råbyborgen räknades in denna solskenslördag i slutet av augusti

  Favoritskapet inför denna prestige-match har bollats mellan de båda lagen. Ingen av dem ville se sig som favoriter, och tydligen är det lättare att inta underdog-rollen. Inför säsongen ​hade IFK Nyköping toppambitioner medan Råby-Rönö IF i egenskap av nykomlingar i herrfemman var betydligt försiktigare. Inför derbyt och med 7 omgångar kvar att spela hittar vi Råby på 3:dje plats medan IFK återfinns på 7:de plats.

  Machael Yousif, Remon Boshra, Johannes Ellio
  Derby-matchens domartrio var huvuddormare Machael Yousif flankerad av assisterande domarna Remon Boshra och Johannes Ellio

  Jag ska fatta mig ovanligt kort i detta referat. Mina bilder får föra min talan. Eftersom jag bevakade två herrmatcher denna lördag får lagen finna sig i att dela min tid som jag kan avsätta för bloggande denna gång.

  Redan inför matchen kändes det som om IFK Nyköping med tränare Jeremias Varas i spetsen snackade ner sig. Ett antal ordinarie spelare borta och orden innan domaren blåste i pipan gav en vink om att de skulle ägna sig mer åt damage control än gå för seger. Jag kan ha fel men det var så jag uppfattade tonläget bland spelarna. Råby å sin sida hade mycket som talade för dem. Segermatcherna har radat upp sig, en entusiastisk publik och hemmaplan på en av traktens finaste arenor. Och de ägde verkligen denna derbymatch från första till sista sekund.

  Matchen var inte många minuter gammal innan Råbys Jesper Agerin fick en "huvudroll" han inte hade räknat med. En på tok för tuff satsning i en höjdduell satte en armbåge i Jespers skalle, blodet flödade och han plåstrades hjälpligt om av ansvariga tränaren Thomas Fogelberg innan avfärd till Nyköpings lasarett. Han kom tillbaka under andra halvlek men klokt nog avstod han spel under återstoden av matchen.

  Jesper Agerin Råby-Rönö IF
  Jesper Agerin i Råby-Rönö IF spelade knappt 6 minuter av derbyt mot IFK Nyköping

  I 9:e minuter gör Råbys Fredrik Cedergren sitt första av totalt två mål. En lång och svepande crossboll gav läget som han inte missade. 2-0 kommer i 18:e minuten då Magnus Melin håller sig framme på en målvaktsretur efter en frispark.

  Magnus Melin Råby-Rönö IF
  Råby-Rönö IF:s Magnus Melin älgar fram på Råbyborgens gräsmatta

  Marcus Axbom spelar fram Fredrik Cedergren till 3-0 när klockan passerat 31 minuter. Det gick som på räls för hemmalaget, kan man med rätta påstå.

  Fredrik Cedergren Råby-Rönö IF
  Råbys Fredrik Cedergren snofsar till luggen

  Innan första halvleken var över skulle det komma ytterligare ett hemmamål. 4-0 görs av Martin Finnberg efter ett äkta klapp-klapp-spel och Jesper Jansson var nog siste assisterande i den passningskedjan när det återstod 5 minuter av halvleken.

  Martin Finnberg Råby-Rönö IF
  Råby-Rönös Martin Finnberg svarade för ett av lagets mål i derbyt på Råbyborgen

  Med fyra mål i bagaget från första halvek och ett snabbt mål i inledningen av andra halvleken var det ett nöjt och belåtet hemmalag vis såg som tappade intensiteten och glöden i sitt spel. Ingenting hotade segern och då blir man lite bekväm. Lagets avslutande målskytt blev André Lundmark i 49:e matchminuten.

  André Lundmark Råby-Rönö IF
  André Lundmark blev Råby-Rönös avslutande målskytt i div 5-mötet mot IFK Nyköping

  Ett par minuter efter Andrés mål tilldöms gästerna en straff efter hands i straffområdet och IFK Nyköpings Benjamin Moradimansour sätter säkert bollen bakom Niklas Karlsson i Råby-kassen.

  Benjamin Moradimansour IFK Nyköping
  IFK Nyköpings Benjamin Moradimansour till vänster i närkamp med Råbys Martin Hermansson

  Matchens sista mål som fastställde slutresultatet till 5-2 för Råby-Rönö IF gjordes av IFK Nyköpings Pontus Kappel Eriksson. Ur ingen vinkel alls slår han stenhårt in bollen i bortre burgaveln när matchuret tickat fram till 85:e minuten. Nu är det väl bara Pontus själv som kan svara på huruvida denna spark var menat som ett avslut eller ett pressat inlägg till inrusande lagkamrat framför målet. Hans uppsträckta och ursäktande hand direkt efter målet kan ha avslöjat den egentliga avsikten...

  Pontus Kappel Eriksson IFK Nyköping
  Pontus Kappel Eriksson IFK Nyköping med Råbys Robin Jansson i hasorna

  Ur mitt perspektiv blev det en något märklig match där åtta gula kort delades ut, 6 stycken till hemmalaget och 2 till gästerna. I slutet av matchen då det verkligen borde delats ut några gula kort avstod domaren och den nivån förvirrade mig. Och spelarna i de båda lagen. Den alltid lugne Jeremias Varas i IFK-båset tog det med jämnmod men den gode Thomas Fogelberg i Råby-båset hade definitivt svårare att hålla temperamentet innanför skinnet.

  Publiken trivdes trots allt och Råby-Rönö IF bjöd på ett bra matcharrangemang. Grillade hamburgare, lotter med lockande vinster samt en bolltävling i halvtidspausen som var bra sponsrat. Bra med folk runt laget, däribland också avstängda och skadade spelare, som ställer upp för klubben och helheten.

  IMG_3390_bolltävling
  Halvtids-sysselsättning på Råbyborgens gräsmatta

  Jag har fått ihop ett bildgalleri med knappt 150 bilder från matchen som du hittar HÄR >>>

  Mitt uppdrag under division 5-derbyt var över och jag tog mig tillbaka till Stigtomta för nästa derby-drabbning där Stigtomta IF mötte gästande Hargs BK U i division 6. Mer om den matchen i nästkommande blogginlägg.

  Tack!
  Tags
  • Råby-Rönö IF Fotboll Herrar
  • IFK Nyköping Fotboll Herrar
  • Div 5 Fotboll Herrar
 • Svajigt Harg räddade poäng

  Lasse Jansson, onsdag 23 augusti 2017, 22:14
  Division 4-mötet mot Eskilstunalaget AC Primavera var tveklöst en match som Hargs BK hade ambitionen att vinna hemma på Folkungavallen under tisdagskvällen. Tre poäng som hade tagit dem upp på samma poäng som lokalkonkurrenterna Runtuna IK och då bara haft ytterligare tre poäng upp till en hägrande kvalplats. Nu blev det inte så, 4-4 och med nöd och näppe en pinne som minne. Det blir ju lätt så om man bjuder på lite för enkla mål och har hyfsat oflyt med domarpipans ​ljudmatta.

  Emil Lindhe Danial Parsapour Djeve Sadrisson
  Domartrion bestod av huvuddomare Emil Lindhe ​samt assisterande domarna Danial Parsapour och Djeve Sadrisson

  Denna tisdagsmatch i slutet av augusti började en aning trevande. Någon tydlig karaktär visade sig inte men i egenskap av hemmalag hade Harg den första rejäla chansen då Mauri Funes hittade Johan Urborn som i sin tur lät bollen undersöka hur studsen var i målburens överliggare. Minuten efter detta blev det farligt i andra änden av planen då Primavera fick en bra chans tack vare tveksamheter mellan de sista posterna hos hemmalaget. Målet för gästerna kom också, i 9:e minuten stod det 0-1.

  kvällens sista ljus
  Som fotograf hade jag uppskattat om den nedgående solen visat sig under hela matchen men tyvärr gömde den sig oftast bakom molnslöjor och därefter gick den ner under horisonten. Det blev mörkt, allt för mörkt för att fota på en plan utan elbelysning.

  Gästerna tilläts inte ha ledningen särskilt länge. HBK fick en straff efter en handssituation (men jag tycker den var hårt dömd p.g.a. det korta avstånd ​varifrån bollen slogs upp mot armen på försvarande spelare.) Oavsett vilket så satte Johan Urborn säkert bollen i nätmaskorna bakom Primaveras målvakt Magnus Jansson. 1-1 i 13:e minuten.

  Johan Urborn Hargs BK
  Johan Urborn har hämtat bollen och är på väg att placera den på straffpunkten ​under första halvleken mot Primavera

  straffmål
  Inga tveksamheter utan straffen sitter som den ska

  Även nästa mål kom från HBG. En företagsam och duktig Carl Andersson driver fram centralt och lägger en macka till Mauri Funes som med sin vänsterfot trycker in 2-1 i 24:e minuten. Den sista målgivande aktionen gjordes snyggt och prydligt i skydd bakom en back varvid inte en vettig bild tillkom ur den sekvensen...

  Mauri Funes Hargs BK
  Hargs BK:s Mauri Funes var tillsammans med Johan Urborn ett ständigt hot mot Primaveras bakre led. Stora, tunga och tuffa att möta i duellspelet.

  I 40:e minuten fick gästerna ett mål bortdömt för offside i samband med en hörna. De hade även en frispark från farligt läge i 45:e minuten som kunde ha renderat en kvittering. Dock stod sig Hargs ledning med 2-1 till pausvilan.

  streck med gäss gav höstvibbar
  Flera streck med gäss över Folkungavallens gräs gav definitivt höstvibbar

  I inledningen av andra halvlek levde Hargs BK farligt. Med några minuter spelade hade laget pressats ner betänkligt på den egna planhalvan. Om man ska tolka vad som sades i 58:e minuten då Primavera tilldelades en straff var det inte en helt korrekt dömd situation. Killen stöp i straffområdet men en mycket olycklig Robert Blomberg bedyrade sin oskuld och hävdade att han aldrig var på spelaren. Nåväl, 2-2 var ett faktum efter en säkert slagen straff och utifrån hur det sett ut innan kvitteringen var den inte helt ologisk.

  distraktion
  Helikoptern som gick ner för landning på gräsytan precis bakom Folkungavallens läktare blev en ordentlig distraktion, i alla fall för mig.

  Med en halvtimme kvar av matchen byttes Hargs Armend Berisha in på mittfältet. Hemmalaget etablerade ett tydligare tryck mot motståndarna och det kändes stabilare under en stund. Ett långt utkast från David Bergamn i HBK-målet nådde så småningom Johan Urborn som kämpade sig förbi sin försvarare och kunde från sin vänsterkant prickskjuta in 3-2 i 75:3 matchminuten. Lyckan varade inte länge och 2 minuter senare, i samband med en fast situation, stod det 3-3. Ett onödigt "lättvindigt" mål, kändes det som i det läget av matchen och målet kom att handla om en utebliven offside-avblåsning enligt de som stod bättre till än undertecknad.

  solnedgång över Folkungavallen
  Solnedgången när klockan var 20.20 färgade av sig på molntussarna ovanför Folkungavallen

  I 81:a minuten bröt sig Mauri Funes fram på kanten och serverade ett hårt pressat inlägg framför mål där Carl Andersson kom stormande. Tyvärr nådde han bara bollen med knäet när han hoppade upp och bollen gick över målet. Ett utmärkt läge som ändå visade slagkraft och företagsamhet. Istället blev det Primavera som gjorde mål då man i 83:e minuten t​og sig igenom och satte 3-4. Hargs-spelarna och ledarna protesterade högljutt eftersom Primaveras bollvinst nära straffområdet kan ha föregåtts av en o​justhet. Vid det här laget var det så klent dagsljus att jag som stod vid andra kortsidan omöjligen kunde se vad som hände.

  Anders Stridh Hargs BK
  Hargs BK:s huvudtränare Anders Stridh manade på sina mannar i slutfasen av matchen

  På tilläggstid får HBK en frispark då kvicke Alban Berisha fälldes i farligt läge straxt utanför straffområdesgränsen. Allt folk flyttades upp på denna situation, även herr målvakt David Bergman, och efter flipperspel framför mål gör Sebastian Silva ett tvättäkta desperationsmål och det stod 4-4 i 92:a matchminuten.

  Sebastian Silva Hargs BK
  Sebastian Silva, Hargs BK, fotograferad tidigare under matchen då det fortfarande var dagsljus på Folkungavallen

  Lagen delade på poängen i denna smått galna match. Hela 8 gula kort delades ut och även dessa fördelades jämnt mellan lagen. Den viktiga 3-poängaren uteblev för Harg men än återstår fler matcher och chansen kvarstår att tampas med bl.a. Runtuna IK om platsen bakom seriesuveränerna Syrianska Eskilstuna IF. Det lutar åt en intressant division 4-avslutning denna säsong om man har sympatier för Nyköpings-traktens fotbollslag.

  Tyvärr är jag inte alls nöjd med bilderna från tisdagskvällens match. Som jag nämnt mer än en gång blev det alldeles förskräckligt oljust när augustimörkret sänkte sig över Folkungavallen. Ett bildgalleri med färre bilder än brukligt har jag skrapat ihop men jag tycker tyvärr att de riktiga fullträffarna saknas. Nåväl, det kommer fler chanser och bilderna hittar du HÄR >>>

  Tack för titten!
  Tags
  • Hargs BK Fotboll Herrar
  • Div 4 Fotboll Herrar
 • Swedish Beach Tour i Nyköping

  Lasse Jansson, onsdag 16 augusti 2017, 23:28
  Vilket sportevenemang vi fått uppleva i Nyköping! Swedish Beach Tour har för första gången gjort ett stopp i stan och det ​har vi jubileumsåret, kommunen och Frisksportarna att tacka för. Veckan innan tourfinalen uppe i Umeå genomfördes deltävling nummer 8 på Stora torget i Nyköping mellan den 10 och 12 augusti.

  strandflaggor Swedish Beach Tour Nyköping

  För oss som inte tidigare sett Sveriges bästa beachvolley-spelare live var det en allt för bra ​möjlighet för att den skulle passera osedd. Beachvolleyboll är utomordentligt underhållande, det är i sanning en mycket visuell sport. Volleyboll får i alla fall mitt hjärta att klappa lite extra, jag är gammal nog att minnas den senaste storhetstiden som svensk volleyboll upplevt där bl.a. Peter Tholse hade en del i de internationella framgångarna. Vad gäller beachvolley har det varit TV-sändningar från stora mästerskap som gett en inblick i vad man kunnat förvänta sig.

  Projektledare Lena Tholse Nyköpings Friskportklubb
  Lokal projektledare för Swedish Beach Tours stopp i Nyköping var Nyköpings Frisksportklubbs Lena Tholse

  Beachvolley är på frammarsch. I Nyköping har Nyköpings Frisksportklubb länge vurmat för denna volleyboll-variant där Frisksportartorpets banor utökats helt nyligen. Även IFK Nyköping och, sedan i höstas nystartade, Nyköpings Beachvolleybollklubb ägnar intresse åt sporten. Detta inlägg ska dock handla om Swedish Beach Tour (SBT) och deras deltävling i Nyköping där Nyköpings Frisksportklubb har en stor del i den formidabla succé som det mynnade ut i.

  Pallplatser och funktionärer
  Finalisterna på prispallen och alla funktionärer från Nyköpings Frisksportklubb runt omkring

  Beachtouren kan liknas vid ett gladiatorspel i modern tappning. De utvalda och kvalificerade aktiva (enligt ett rankingsystem med seedningspoäng) blir kämparna som ställ​er upp på en ​arena inför allmänhetens ögon. Det är idrott på hög nivå men också paketerat för showens skull. Nyköping är inte det enda stoppet på touren där en temporär centercourt byggs upp i stadsmiljön. Många förbipasserande stadsflanörer lockas att stanna till av stämningen runt den tajta anläggningen. En outtröttlig och skicklig speaker jobbar med allt från matchkommentarer, regelförklaringar till att gå publiken feeling. Monster block, monster block, monster monster monster block. Typ. Jag måste ge speakern Lucas Lötbom och DJ Jonas Liberg extra plus för ett tajt och grymt arbete under Nyköpings-besöket! (Och vi glömmer inte heller DJ-vikarien tillika Frisksportaren Martin Hermansson ​eftersom han ​rattade mixerbordet ​första dagen.)

  Stora torget Nyköping Swedish Beach Tour
  Beachvolley på Stora torget i Nyköping under Gästabudsjubileumsåret 2017

  Det är inte så ofta vi kallar två stycken för ett lag men så är det i beachvolley. I individuella sporter bildar två ​medtävlare ett par (t.ex. i tennis, bordtennis och badminton). Enligt vissa är det lättare att spela beachvolley än volleyboll eftersom man bara har en medspelare att lära sig förstå, kommunicera med och förhålla sig till ute på planen. Att bara vara två i ett lag innebär också att det blir väldigt utslagsgivande om den ena spelaren blir småskadad, har en dålig dag eller tappar humöret. I fotboll kan vi ju alltid tejpa om och gömma oss ute på en kant...

  lag Linus Tholse Jakob Molin
  Lag Linus Tholse och Jakob Molin matchpeppar innan första serven ska slås

  ​Ytorna ute på planen är stora att täcka för bara två personer. Som Hardangervidda ungefär. I detta avseende finns en likhet med rugby. Say what!? Jo, rugby 7s (7-mannarugby) spelas på samma planstorlek som den traditionella 15-mannarugbyn. Mycket plats att röra sig på, alltså. Jobbigt. För beachvolleyspelaren ska också ​adderas ett helt omöjligt underlag, att klafsa runt i lös sand ger visserligen fin peeling för fotsulorna men är oerhört krävande.

  sandplaning under nätet
  Vid varje spelavbrott planar funktionärerna till sanden direkt under nätet

  Under tre hela dagar har vi fått se åtta damlag och åtta herrlag tävla. Vissa spelare har varit yngre, andra har några fler år på nacken (utan att vara "gamla" men allt är relativt). Det jag tyckte mig kunna se var att de mer rutinerade spelarna var också de som bjöd på de lurigaste undanläggningarna och trixen. Ett par rävar bakom öronen är värt mycket i en sport som blir en skön mix av spänst, slagkraft, offervilja, ork, smartness och mental styrka. Och på herrsidan vann definitivt och absolut laget med allra mest och bäst motivation.

  lekarena
  Bredvid beachvolley​arenan på torget fanns en avsevärt mindre lekarena

  Chanserna till en comeback i tävlingen efter en förlust finns enligt reglerna på touren. Har man däremot förlorat två av sina matcher är det tack och adjö för det tourstoppet. Matcherna spelas i bäst av tre set där första och andra setet går till 21 (poäng både i egen och motståndarnas serve, man måste vinna setet med två poäng) medan det tredje setet stannar vid 15. Eftersom man spelar utomhus där solen, vinden och annat kan påverka så byter man sida efter vart sjunde poäng (utom i skiljesetet då man byter efter fem poäng). Teknisk timeout efter 21 spelade poäng i seten och möjligheter till timeout för lagen. Jag kan inte allt om sporten men det var inga stora problem att hänga med i svängarna. Någon enstaka gång protesterade spelarna över domslut men endast vid ett tillfälle viftades det med ett gult kort under de tre dagarna. En snäll och tolerant sport vad det verkade.

  åskådarservice analog resultattavla
  En analog resultattavla is the shit om man som passerande snabbt ska få överblick hur det går i turneringen

  Det var ett ganska stort följe som Swedish Beach Tour hade med sig till Nyköping. Och med modern teknik så distribuerades allt i många olika kanaler. Volleykanalen sände hela tourstoppet och beachtourens eget folk filmade mycket för att mata sin Facebook-sida som blev mycket fyllig under Nyköpingsbesöket. Spelarintervjuerna radades upp och de gav ett väldigt seriöst intryck. Eftersom detta var det åttonde stoppet under sommaren satt nog allas roller och rutiner som en smäck. Och när jag slutligen fick kontakt med rätt person hade jag inga problem att erhålla den ackreditering som jag så gärna önskade för detta evenemang.

  Volleykanalen
  Volleykanalen filmade varenda spelminut av tourstoppet i Nyköping

  videoinsamling Facebook
  Ytterligare annat filmmaterial hamnade på Swedish Beach Tours Facebook-sida både som promotion för touren och information till intresserade följare

  Som det l​ät i intervjuerna med spelarna så tycktes alla vara nöjda och belåtna med vad Nyköping hade att erbjuda på detta torustopp. Frisksportarna med Lena & Peter Tholse i spetsen har stor del i detta. Jag lyfter på hatten för alla funktionärer, de var många, och de fanns på plats dag efter dag, timme efter timme, under denna tävlingsvecka. Det var inte bara jag som lät semesterdagar vikas åt detta utan många av medlemmarna i Frisksportklubben avsatte en hel semestervecka för att göra tourstoppet i Nyköping till verklighet och succé. Härligt ideellt arbete och ett engagemang som märktes och garanterat ger mycket tillbaka på olika sätt!

  sargsättningar
  Planen byggdes upp på måndagen och till lördagstävlingarna hade trycket från 200 ton sand gjort att sättningarna i sargen behövde rättas till 

  linjearbete
  Linjearbete under Swedish Beach Tour i Nyköping

  känslosam Peter Tholse
  En känslosam Peter Tholse tackade från djupet av sitt hjärta sina klubbkompisar i Frisksportarklubben efter insatserna under beachtourens besök i Nyköping

  Som du vet vid det här laget blev tävlingen på herrsidan en stor framgång för hemmahoppet Linus Tholse i lag med Jakob Molin. De gick rent genom hela deltävlingen utan att tappa ett enda set. I finalen besegrade de nykorade svenska mästarna Peter Lundgren och Jakob Tegenrot med 21-16, 21-16. ​Jag hävdar att Nyköpingssonen Linus var den med allra störst motivation denna gång. Kanske gav ​hemmafavören en viss anspänning då det inledningsvis i första matchen såg en smula krampaktigt ut.

  Linus Tholse
  Linus Tholse

  Jakob Molin
  Jakob Molin

  På damsidan glänste det lite extra om slutsegrarinnorna Tadva Yoken och Sigrid Simonsson. Även damklassens segrare tog sig genom tourstoppet utan setförlust. De fick en ganska bekväm semifinal men hade en tuff finalkamp mot Sofia Wahlén och Johannah Rohkämper​ där segersiffrorna slutligen skrevs till 21-17, 22-20.

  Tadva Yoken
  Tadva Yoken

  Sigrid Simonsson
  Sigrid Simonsson

  När jag intensivt studerat och fotograferat spelarna i samband med detta tourstopp slår det mig hur mycket känslor som poppar fram under ytan. Vissa spelare har närmare till känslo​yttringar än andra. ​Några spelare bjöd på underbar mimik och fightingface. Linus Tholses manér var en välfylld palett av diverse tilltag där han pushade lagkamraten Jakob, uppmanade publiken att leva sig med och applådera, knutna nävar när de viktiga poängen togs och emellanåt ett eller annat härligt brett leende. Och fy bubblan vad han kunde se sammanbiten och fokuserad ut när så krävdes. Där lyste hans tävlingsfokus igenom med full kraft.

  segervrål
  Linus Tholse bjuder på ett härligt segervrål vid prisceremonin medan lagkompisen Jakob Molin mest ser väldigt, väldigt glad ut

  Har vi möjlighet att återse Swedish Beach Tour kommande år? Jo, det hoppas jag verkligen. Frågan har tydligen ställts (redan innan tävlingarna påbörjats) men det hänger givetvis på några viktiga detaljer som måste lösas. Frisksportarnas medlemmar måste vara beredda på att vika lika mycket tid igen. Nyköpings Kommun måste finnas med på samma sätt som i år (utan att ha en budget för jubileumsfirande) och sponsorerna ska känna samma sug att bidra. Med tanke på succén i år lär det gå lättare för alla instanser att ta ett positivt beslut. Och om det kan vara någon tröst för huvudsponsorn Foria så kan jag meddela att jag efter alla dagar vid arenan och sedan vid datorn med bildredigering så ser jag deras logga även när jag blundar... Inbränning kallas det visst om det uppstår på din TV.

  defilering mot prispallen
  Defilering för samtliga finalister i riktning mot prispallen

  Den som tittar på bilden här nedan inser att prispengarna är ganska beskedliga. Segrarna i de båda klasserna fick 8000 kronor medan tvåorna tog emot checkar om 4000 kronor. Då har jag ändå förstått att denna prispott är den högsta på årets tour och det har vi Nyköpings-sponsorerna att tacka för. Bra jobbat! ​För Sverigeeliten kan det vara en god idé att ha en stabil inkomst på annat håll än som beachvolleybollspelare.

  the beachcrowd
  The beachcrowd

  Ytterst sällan har jag förmånen att fotografera idrottsevenemang på denna nivå. En ynnest och ett sant nöje. Givetvis fanns ovanligt många med kamera i händerna runt sandplanen på Nyköpings torg och vissa av dessa känner jag mycket väl till medan andra förblir anonyma för mig.

  fotosnack Peter Sonander Sandra Nordin
  Fotosnack mellan Peter Sonander och SN-fotografen Sandra Nordin

  Givetvis ges möjligheter till varierade bilder när ett idrottsevenemang håller på under tre dagar. För att stimulera den egna kreativiteten och inte få tok-spunk måste de udda bilderna hämtas in också. Jag exemplifierar här nedan:

  Linus Tholse kyrkouppvärmning
  ​Linus Tholse värmde upp på gräsmattan utanför Nicolaikyrkans port under torsdagen

  motljussand
  Den sprättande sanden i motljus från fredagskvällens strålar blev ett udda motiv

  Aldrig tidigare har jag lämnat ifrån mig så många bilder efter ett idrottsevenemang som denna gång. Givetvis var det tack vare många timmars tävlande. Jag har nämnt tidigare att beachvolley är en visuellt tilltalande sport och det bidrar givetvis också till de många bilderna. Slutligen blev det delleveranser av "de bästa" bilderna varje kväll till killarna som sköter Swedish Beach Tours Facebook-sida och därmed tyckte jag att alla andra "hyfsade" bilder också borde tas om hand när tid fanns. Dit har jag nått nu och här är länkarna till alla mina bildgallerier:

  170810 Swedish Beach Tour Nyköping, dag 1 (84 bilder)
  170810 Swedish Beach Tour Nyköping, dag 1, bonusbilder (​213 bilder)
  17081​1 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​2 (8​9 bilder)
  17081​1 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​2, bonusbilder (​333 bilder)
  17081​2 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​3 (​134 bilder)
  17081​2 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​3, bonusbilder (​410 bilder)

  Nu sätter jag punkt. Tycker fortfarande att det är rejält utmanande och svårt att fotografera volleyboll men ingen kan säga att jag inte försökt.
  Tags
  • Nyköpings FK
  • Swedish Beach Tour
 • Frisksportarna invigde torgets beachvolleybollplan

  Lasse Jansson, onsdag 09 augusti 2017, 17:21
  För Nyköpings Frisksportklubbs medlemmar är tisdagskvällarna vigda åt deras interna tävling "Beachtoppen". De samlas normalt vid trivsamma Frisksportartorpet där de numera har ganska många beachvolleybollplaner. Så blev icke fallet tisdagen den 8:e augusti. Har man slängt ut 200 ton sand på Stora torget får man så att säga "stå sitt kast" och använda den, i alla fall tills Swedish Beach Tour rullat vidare till tourfinalen uppe i Umeå.

  utsikt över Stora torget från långsidesläktaren
  Nyköpings Frisksportklubb anordnade sin tävling Beachtoppen på Stora torget under tisdagskvällen

  Som de flesta känner till spelas beachvolleyboll i minimalistisk stil vad gäller antalet medlemmar i ett lag. Två stycken utgör ju inget lag utan ett par, i alla fall enligt många definitioner. Nåväl, Frisksportarna är många och intresset för beachvolleyboll stort. Det är inget problem när de har alla sina planer vid Frisksportartorpet men under tisdagens tävlingar fick man dela upp de närvarande i fyra stycken 6-mannalag för att alla skulle kunna ges chansen att spela utan olidlig väntetid.

  lagindelning Beachtoppen
  Prestigelös lagindelning i hörnet av den tillfälliga beachvolleybollplanen

  Jag valde att följa upp bevakningen av måndagens plan-preparering med en enklare sportbevakning under Beachtoppen. Tanken med det var att bekanta mig med de fotografiska villkoren runt planen på torget. En förberedelse inför torsdagens, fredagens samt lördagens Swedish Beach Tour. Dessutom är jag i ärlighetens namn urkass på volleyboll-fotografering... All träning är välbehövlig, åtminstone om ambitionen är att åstadkomma åtminstone en minnesvärd och visningsbar bild.

  överblick från planens kortsidesläktare
  Överblick över torget från kortsidesläktaren som monterats inför SBT

  Under tisdagskvällen passade Frisksportarna på att trimma in medlemmarna som funktionärer. De är lokal arrangör av Swedish Beach Tour i Nyköping och då kan det vara lämpligt att planfunktionärerna vet hur de ska bete sig under matcherna.

  beachvolleybollplan på Stora torget i Nyköping
  Kvällssolen skänkte sin glans över stadens temporära beachvolleybollplan

  Lena Tholse
  Lena Tholse styrde upp tisdagens Beachtoppen och hon kommer också att vara klubbens ansvarige för deltävlingen i Swedish Beach Tour

  Jag tänker inte orda så mycket om tisdagskvällens tävling. Jag blev till och från imponerad över kunnandet och spelet, särskilt med tanke på den stora åldersspridningen ute på planen. Volleyboll verkar vara en snäll sport, i många hänseenden. Nu spelades det 6-manna och då täcker man givetvis upp planen på ett helt annat sätt än i traditionell beachvolleyboll.

  överblick från domarstolen
  God överblick från domarstolen

  En lång förberedelseperiod inför beachtourens besök är över, nu stundar "upp-till-bevis" för Frisksportarna, kommunen m.fl. Och vi som ska utgöra publik kommer förhoppningsvis att dra vårt strå till stacken för att göra detta till ett bra, trivsamt och minnesvärt arrangemang i vår stad.

  flaggor Nyköping volleyboll
  Nyköping välkomnar beachvolleyboll-eliten under dagarna tre

  Jag ägnade onsdagsförmiddagen på Stora torget eftersom Sörmlandsidrotten abonnerat planen i två timmar för sin pågående Teen Camp-aktivitet. (En av mina döttrar är deltagare tillsammans med ytterligare två tjejer från Stigtomta IF:s F02-04-lag.) Lagom när deras volleyboll-introduktion var avklarad klev Nyköpings-sonen Linus Tholse och lagkamraten Jakob Molin in på sandplanen för att träna mot Martin x 2 från Frisksportarna. Linus är Nyköpings bidrag till veckans ​startfält och nyfikenheten övervann en mer vettig planering av min semester så jag dröjde mig kvar för ytterligare några bilder.

  mycket beachvolleyboll blir det
  Många timmars beachvolleyboll ligger framför oss på Stora torget

  Ett bildgalleri med knappt 100 bilder från Frisksportarnas Beachtoppen under tisdagskvällen hittar du HÄR >>>

  Ett bildgalleri med drygt 70 bilder från onsdagens träningspass med Linus Tholse och Jakob Molin hittar du HÄR >>>

  Nu kommer jag förmodligen att sansa mig och först när beachtourens Nyköpingsbesök är avklarat gör​a ett inlägg som summerar hela tävlingen med några ord och många bilder. Se gärna till att stanna ​upp på torget under torsdagen, fredagen och lördagen för att ta del av beachvolleyboll av högsta klass.

  Vi ses!
  Tags
  • Beachtoppen
  • Swedish Beach Tour
  • Nyköpings FK
 • När sanden kom till stan

  Lasse Jansson, måndag 07 augusti 2017, 15:04
  Under måndagen iordningställer Nyköpings Frisksportklubb en beachvolleyboll-plan mitt på Stora torget i Nyköping. Vår lokala arrangör gör sig redo för den åttonde deltävlingen i årets tour och slaget om titlarna har sin start torsdagen den 10:e augusti. Dessförinnan ska en hel del hända med den temporära planen på torget.

  Swedish Beach Tour Stora Torget Nyköping
  Under måndagsmorgonen tippades de 6 första lassen med finkornig specialsand på torgets gatstenar

  De första lassen med sand kompletteras med ytterligare fler under måndagens eftermiddag. Två varv av träsarg ska omgärda planen. För den passerande dagisgruppen var det självklart att man fixade "världens största sandlåda" på torget. Tja, det ligger någonting i den iakttagelsen.

  Sargbygge beachvolleybollplan
  Många semesterlediga frisksportarhänder går åt under storarrangemanget Swedish Beach Tour. Just i detta moment ser det dock ut som om en jobbar och ​åtta "övervakar".

  Under måndagskvällen kommer nätställningen och nätet på plats. Därefter följer Frisksportarnas interna tävling "Beachtoppen" under tisdagskvällen. Det blir onekligen lite extra krydda åt deras veckotävling men den kan behöva justeras en aning eftersom det brukar vara många deltagare och nere på torget finns endast en volleybollplan till skillnad mot uppe vid Friskportartorpet. Onsdagen fylls med ett företagsevent med beachvolleyboll i centrum (i dubbel bemärkelse). Och på torsdag drar huvudtävlingen SBT igång då 32 av landets bästa spelare påbörjar kvalspelet på de 200 ton sand som hällts ut på gatstenarna.

  när sanden kom till stan
  I Frankrike häller ilskna bönder gödsel på stadshustrapporna, i Nyköping är protesterna mer subtila och mindre illaluktande... ;-)

  Swedish Beach Tour har en egen hemsida som du hittar HÄR >>>. Jag kan i skrivande stund inte utläsa vilket startfält vi har att förvänta oss. Tävlingsschemat framgår dock om du kollar på denna länk >>> (scrolla ner en liten bit). Kvalspelet för dam- respektive herrklassen genomförs på torsdagen, åttondelar och kvartsfinaler avgörs på fredagen och slutligen är det semifinaler och finaler under lördagen. Gratis entré, är det bäst att tillägga. Passa på!

  skopa sand
  Från lastbilsflak till skopa, det manuella krattandet börjar inte förrän all sand ligger ungefär där den ska med maskinell hjälp.

  finkornig sand
  Den finkorniga sanden kan enligt obekräftade uppgifter komma från Jönköpingstrakten. När den gjort sitt på Stora torget kommer den att köras till annan plats och till annan nytta i kommunen.

  Nyköpings insats på beachtouren är alltså deltävling åtta. Den avslutande nionde deltävlingen ​äger rum i Umeå den 17-19/8. Deltävlingen före Nyköping var i Falkenberg (på vackra Skrea strand) men tyvärr var vädret allt annat än välkomnande. Det är inte idealiskt med hårda vindar (en volleyboll är lätt) och regn (en blöt volleyboll blir både sandig och tung). Vi får se hur det blir i Nyköping under veckoslutet.

  Onyx läktarbygge
  Medlemmar i Onyx ansvarade för läktarbygget. En läktarsektion kommer att stå på ena långsidan av volleybollplanen och en läktare kommer att stå på den södra kortsidan.

  Vad jag vet finns det bara en deltagare i Swedish Beach Tour som har Nyköpings-anknytning. Linus Tholse är mannen att hålla koll på under tävlingarna! Under måndagen fick jag möjlighet att ha koll på den föregående Tholse-generationen, och det är inte fy skam det heller.

  Peter och Lena Tholse Nyköpings Frisksportklubb
  Peter och Lena Tholse är djupt involverade i Nyköpings volleyboll och i Swedish Beach Tour-arrangemanget på Stora torget

  Under de 1,5 timmar jag snokade runt på torget på måndagsförmiddagen hann jag se och höra än den ena än den andra som nyfiket frågade vad som var på gång. Nyköping har sitt Gästabudsjubileum och den gångna veckan har det varit festdagar med tivoli, musikuppträdanden, marknad m.m. Frisksportarna som jobbade med sarg- och planpreparering svarade artigt på alla frågor från den något förvirrade allmänheten. Förhoppningsvis når detta arrangemang ut STORT eftersom det är en väldigt häftig tävling på gång. Kul att se på och tillgängligt som sjutton eftersom placeringen är central och inträdet är gratis.

  Ulrika Gustafzon Cummings Sandra Nordin SN
  Södermanlands Nyheters reporter Ulrika Gustafzon Cummings och fotograf Sandra Nordin dök upp för att samla material till en artikel

  Jag hoppas kunna bevaka tävlingen på Stora torget i någon omfattning. En av de sporter jag haft allra svårast att fota är volleyboll, det är på tiden att jag lär mig hur det ska göras. Vi håller tummarna för att vädret är oss nådiga, vilket i så fall skulle vara en ynnest. Oavsett vilket kommer detta arrangemang att bli kalas, det är jag övertygad om.

  behind the scenes
  Sandra Nordin regisserade för att få bra bilder och jag ger er "behind the scenes"...

  Ett litet, litet bildgalleri från måndagsförmiddagens plan-prepp på torget hittar du HÄR >>>

  Peace out
  Tags
  • Swedish Beach Tour
  • Nyköpings FK
 • Det vill sig inte för Bissarna

  Lasse Jansson, lördag 15 juli 2017, 19:32
  Att spela med desperation behöver nödvändigtvis inte enbart vara av ondo. Däremot finns risken att Nyköpings BIS kommer att spela än mer krampaktigt när höstomgångarna ska avgöras. Det är inte osannolikt att bottenkonkurrenterna också plockar poäng och då blir jakten på en bibehållen plats i division 1 e​n nervslitande ​verklighet för Nyköpingslaget.

  Rosvalla Stadion
  Solen dominerade fredagskvällen även om ett eller annat orosmoln täckte himlen över Rosvalla

  Fredagskvällens match-inramning var som en stor och öppen välkomnande famn. Hemmaplan, sol, grillbuffé på Elmsäters Torg för hugade spekulanter och, med undantag av senaste förlustmatchen mot Västerås ​SK FK, ett par stärkande segrar i bagaget. Nyköpings BIS arrangerade med ansträngning och gott värdskap. Bra där!

  Elmsäters Torg Rosvalla
  Om man erbjuder grillbuffé på en plats som döpts till "Elmsäters Torg" är det givetvis nödvändigt att han är där också. Och det var han. Lars Elmsäter sitter ​vid bordet rakt fram i bilden.

  Mötet i Norrettan mellan Nyköpings BIS och Akropolis IF besågs av 412 åskådare. Noterbart var att det var tämligen många som hade sympatier för bortalaget på läktarplats denna afton. Men vad är väl en resa från Stockholms norra förorter till Nyköping i södra Södermanland när ens favoritlag spelar seriematch? Och Akropolis-supportrarna har anledning att jubla i och med att deras lag för närvarande ligger på tredje plats i tabellen med endast en poäng upp till kvalplatsen. (Förvisso med ett par matcher mer spelade än tvåorna Umeå FC.) Det som är lite alarmerande för Akropolis är dock att de släppt in fasligt många mål.​ Detta är något som drabbat Nyköpings BIS ännu hårdare eftersom de inte förmått sig att producera i tillräcklig mängd framåt.

  publik Rosvalla A-plan
  I kvällssolens låga sken satt 412 åskådare och kisade med en hand skuggande över ögonen

  Nyköpings BIS kan efter fredagskvällens förlust med 2-3 konstatera att man ligger trea från slutet och under det förhatliga nedflyttningsstrecket. Det är tre poäng upp till säkrare mark och något måste hända under hösthalvan för att läget ska ljusna. Inte bara jag har totalt tippat fel vad gäller Bissarnas möjligheter denna säsong. De har själva haft mycket höga ambitioner för säsongen. Att ändra målsättning och därmed ändra kollektivets och individens mindset är en nödvändighet. Jag såg Bissarna för exakt två månader sedan då de förlorade mot Vasalunds IF med 1-3 på Rosvallas konstgräs. Dagarna innan det mötet hade man förlorat sin semifinal i DM och missade därmed chansen till inspirerande kvalspel till Svenska Cupen. Nej, det är inte några stordåd som utförts och teoretisk potential går inte hand i hand med faktiska prestationer.

  John Wall Nyköpings BIS
  Nyköpings BIS ledarstab, med huvudtränare John Wall i spetsen, får jobba hårt med laget för att komma ur det bekymmersamma läget i årets division 1-serie

  Den snabba analysen är att Nyköpings BIS årgång 2017 släpper in för många mål. De 27 baklängesmål som tillkommit efter 13 spelade matcher ger dem en mindre smickrande statistik så här långt. Framåt har det blivit 18 mål och det är bara de fyra främsta lagen som gjort avsevärt fler. På den nivå där Bissarna befinner sig kanske det går att peka ut enskilda individer och separata ageranden som är mindre bra men jag vill slippa det och hävdar istället att hela försvarsagerandet behöver snäppas upp. Perfektion är för högt siktat men disciplinerat och noggrant är uppnåeligt. Under fredagsmatchen såg jag flera horribla felpassningar rakt i gapet på motståndare långt ner på egen planhalva. Nu var Akropolis å sin sida ett lag med ordentlig fart när de anföll och då är det inte helt lätt att ligga rätt i försvarsarbetet. Man såg sällan långa och kladdiga bollbehandlingar från gästerna utan ofta snabba one-touch-passningar mot spelare i fart och då är det kämpigt att hänga med.

  Nyköpings BIS 170714
  Nyköpings BIS samlar sig inför avspark mot Akropolis IF

  Akropolis IF 170714
  Akropolis IF besökte Rosvalla under fredagskvällen för ​match i div 1 Norra

  Undre fredagsmatchen fick vi se gästerna ta hand om taktpinnen i inledningen. Hemmalaget följde vackert med och blev efter 20 minuter de som förde dansen. Ganska trevlig matchutveckling för de med blåröda sympatier. Hemmalaget hade definitivt kontroll på bollinnehavet och kunde bygga anfall via tålmodigt rullande genom backlinjen. Tempot innebar dock inget större problem för Akropolis att bemästra och de låg matchen igenom oftast väldigt rätt med tillräckligt med folk. I 35:e minuten placerar hemmalagets Christian Kouakou in en väldigt fint avvägd frispark och 1-0 kändes ganska rätt utifrån utvecklingen av matchen så långt.

  Christian Kouakou Nyköpings BIS
  Nyköpings BIS Christian Kouakou satte ett finfint frisparksmål fram till 1-0 (mer av målet i mitt bildgalleri)

  Något längre andrum gavs inte hemmalaget utan fem minuter efter ledningsmålet kvitterade Akropolis efter att tidigare BIS-spelaren Nicklas Lindqvist hittat in med ett inspel från vänsterkanten till avslutande Maldin Ymeraj. I årets upplaga av Akropolis återfinns inte bara nämnda Nicklas som tidigare Nyköpings-spelare utan även välbekanta backen Sebastian Ludzik. Så nu vet du det.

  Nicklas Lindqvist Akropolis IF
  Nicklas Lindqvist, Akropolis IF, spelade fram till kvitteringen som innebar 1-1

  Sebastian Ludzik Akropolis IF
  Tidigare Nyköpings BIS-spelaren Sebastian Ludzik återfinns numera i Akropolis IF

  Halvtidsvila och 1-1 innebar att det var en öppen historia inför de avslutande 45 minuterna. Det var dock gästande Akropolis som förde i matchens andra halva och nu var det inte längre lika bekvämt för hemmalaget att följa. Ändå gör man åter mål och tog ledningen tack vare en fin boll mot Carl Björk som sedan gör målet både snyggt och med hög svårighetsgrad. En vass insats, utan tvekan.

  Carl Björk Nyköpings BIS
  Carl Björk i Nyköpings BIS gav åter hemmalaget ledningen i andra halvleken genom sitt fina 2-1-mål

  Kvitteringen denna gång skulle inte dröja mer än 1 minut. Tyvärr, får man nog hävda, utifrån hemmalagets perspektiv. Det var gästernas lagkapten Alagie Sosseh som nickade in den bollen och han kom också att bli den som avgjorde tillställningen till Akropolis fördel. I 80:e matchminuten sätter han en frispark, lika snyggt och precist som tidigare Kouakou gjort för Bissarna, och resultatet fastställdes till de 2-3 som för evigt ristats in i historieböckerna.

  Alagie Sosseh Akropolis IF
  Alagie Sosseh, lagkapten och matchvinnare för Akropolis IF, springer fram mot läktaren och jublar tillsammans med lagkamraterna efter frisparksmålet

  Nyköpings BIS stod utan poäng även efter denna kamp. Tungt, naturligtvis, med tanke på att man tagit ledningen två gånger om i matchen. Men läcker man bakåt vill det till att göra avsevärt fler mål än man mäktar med just nu. Förutom de nämnda felpassen i fel lägen blir det väldigt mycket individuell bolltransport, och sådant gör att motståndarna enklare hinner ner på rätt sida i försvarsspelet. Nya tag krävs och det är jag övertygad om att denna grupp har möjlighet att ta.

  Jag avslutar med ett par bilder som jag halvt om halvt lovat att upphöra med. Och ändå så... Nåja. Jag hade sällskap vad gäller bevakningen och det var naturligtvis lokaltidningen Södermanlands Nyheter som denna gång fanns på plats med tre (!) personer under matchen. Både Marcus Langbrandt och Björn Andersson satt på laktarsidan och live-rapporterade. Utöver dessa herrar var fotograf Magnus Andersson vid plankanten och fotade.

  SN-Sporten
  I röd, extremt illasittande keps, kan du se SN-Sportens Björn Andersson. Till höger om honom sitter en av solen plågad Marcus Langbrandt.

  Magnus Andersson SN
  SN:s utsände fotograf denna gång var Magnus Andersson. Betydligt mer frusen (vad det verkar) än undertecknad som tyckte att det räckte med kortbyxor och tisha.

  Jag lämnar förutom bilderna i detta inlägg ett arv från matchen i form av ett bildgalleri som jag fyllt med drygt 140 bilder. Allt från ilsket blängande måsar, bollkallar från Bissarnas P03:or, tokjublande Biss-ledare till motljusskygga åskådare. Och kanske en och annan actionbild, förstås.

  Tack för denna gång och jag hoppas vi ses under någon av höstens matcher då tabellpositionen för Bissarna ser ljusare ut!
  Tags
  • Rosvalla
  • Nyköpings BIS Fotboll Herrar
  • Div 1 Norra
 • Inte vilket skitrally som helst

  Lasse Jansson, söndag 09 juli 2017, 15:36
  Södermanlands slott och herresäten sätter sin tydliga prägel på vårt landskap​ som också kallas Sveriges lustgård. Att Katrineholms Motorklubb kan utnyttja detta faktum under sin årliga rallytävling Slottssprinten är toppen. Nu ​är Slottssprinten så mycket mer än "bara" en rallytävling, det är ett publikfriande arrangemang med event redan kvällen innan tävlingen och avrundas med en hejdundrande fest när rallyvägarna åter är farbara för allmänheten under lördagskvällen.

  Fint ska det vara, Slottssprint, jo man tackar.

  rally i slottsmiljö
  Slottssprinten är en rallytävling i slottsmiljön runt Ericsbergs Slott i Katrineholms kommun. Och bilen precis framför mig i bilden skulle jag få ännu en närstudie av innan dagen var slut.

  Slottssprinten ingår i Svenska Rallycupen och har i år tagit över stafettpinnen efter SMK Nyköpings tävling Gästabudstrofén (som avgjordes den 3/6). Rallytävlingens utgångspunkt är i slottets absoluta närhet. Depåområdet är placerat mellan ekonomibyggnaderna. Årets fyra specialsträckor gav serviceutrymme mellan ss2 och ss3 vilket innebar att det ständigt var bilar som rullade ut från depåområdet för att via transportsträckor tävla på grusvägarna runt Katrineholm.

  publikparkering specialsträcka 4
  På vallen mellan väg 52 och slottet fick vi som utgjorde publik ​på specialsträcka 4 vackert finna oss i att parkera

  Årets första sträcka låg i trakterna runt Bie norr om Katrineholm. Den andra specialsträckan gick mellan Katrineholm och Valla. Den tredje, och långa, sträckan började söder om Forssjö och sträckte sig ner mot Glindran (i riktning mot Björkvik). Den avslutande och mycket korta fjärde sträckan började söder om Ericsbergs slott och målgången var bakom en av de knuttimrade ladorna på ägorna.

  slottsmiljö Ericsbergs slott
  Min promenadväg upp mot start-, mål- och depåområdet tog mig förbi många av slottets fina byggnader

  Slottssprinten ingår alltså i Svenska Rallycupen och är den tredje av sju deltävlingar. Årets serie inleddes den 13/5 i Karlstad och avslutas den 28/10 då Västra Östergötlands MK arrangerar sin tävling. För de som tänkt sig tävla ända in till sluttampen kan lördagens Slottssprint vara en bra övning på vad som komma skall i slutet av oktober. Regnet ​drog plötsligt in över lustgården och gjorde grusvägarna allt annat än dammiga. Slipprigt, svårkört och besvärligt var det omdöme jag hörde från förarhåll efter första specialsträckan.

  inte vilken tavla som helst
  Inte vilken tavla som helst utan en Officiell tavla

  specialbensin
  Inte vilken soppa som helst utan Mazda-bensin (enligt texten på dunken)

  Kalla mig gärna inskränkt. Jag har inte sett särskilt mycket motorsport i mitt liv. En lagsportare som mestadels hängt vid fotbollsplanerna. Att det inte blivit något tidigare besök när Slottssprinten avgjorts är blott och bart klantigt. Tävlingen har säkert hållit på lika länge som slottet är gammalt, i grunden ett torp som omnämns redan 1508. Inte lika många hästar under huven på den tiden... Närheten till orten, alltså Stigtomta, är att jämföra med två stenkast och en spottloska. Ungefär. Att jag detta år valde att premiärbesöka detta trevliga rally kan möjligtvis skyllas på att jag tycks ha fått en liten skvätt bensin i blodet.

  dammfritt på Slottssprinten
  Det var hyfsat odammigt på Slottssprintens grusvägar detta år

  Utan att ha tittat djupare i startlistorna och KMK:s fina program klev jag genom depåområdet och intog position vid målgången där specialsträcka 4 avslutades med ett litet skutt. Kanske var hoppet försiktigt byggt av skäl som jag inte känner till men det var endast den fyrhjulsdrivna klassen som lyckades pressa upp farten i de sista hundra metrarnas uppförsbacke för att faktiskt bli airborn. För övrigt är en normalstor rallytävling lika full med klasser som hela Alphaskolan i Nyköping, ett besvärande faktum för mig som inte är djupkunnig inom rallysportens för​bryllande värld.

  Slottssprinten sluthopp
  De fyrhjulsdrivna bilarna lyckades avsluta Slottssprinten med ett glädjeskutt

  En som fanns med på slottsområdet men som definitivt inte tävlade under lördagen var Stig Blomqvist. Hans gulvita Audi Quattro visades upp redan under fredagskvällens jippo (som jag ångrar att jag inte besökte). Nu hann jag se bilen när jag gick förbi starten och innan jag hunnit fram till min tänkta foto-position vid målgången tuffade den förbi på ett uppvisningsvarv inför den väntande rallypubliken.

  1D4_7939_Quattro
  Den fyrhjulsdrivna urmodern till dagens moderna värstingbilar på rallybanorna runt om i världen

  Stig Blomqvists Audi Quattro
  Stig Blomqvists Audi Quattro for förbi innan jag var riktigt redo för rallyfotografering

  Som vanligt under motortävlingar är det roligt att gå genom depåområdet och känna av stämningen. Febrilt mekaniskt arbete varvades med avkopplande kaffedrickande. En och annan bekant att prata med har det blivit den senaste tiden i motorsammanhang, och det är liksom grädden på moset. Trevligt och lärorikt.

  mot SS3 Slottssprinten
  I starten mot transportsträckan till SS3 stod Martin Åberg och Rebecka Jörgensen från Hofors MS redo när jag passerade in mot depåområdet

  Hur gick det i tävlingen då? Jo tack, säkert alldeles utmärkt. Allra fortast, oavsett klasstillhörighet, körde Tobias Johansson med Bo Holmstrand bredvid sig. Paret körde en Mitsubishi med nr 48 på dörrarna och de svischade in 20 sekunder före tvåorna i mål. I totalen var Vrena-sonen Eric Johansson 18:e och blev därmed snabbaste Nyköpings-åkare. Eric kom för övrigt 7:a i sin klass (A, 2WD).

  SMK Nyköping Eric Johansson
  SMK Nyköpings Eric Johansson kom 7:a i sin klass och 18:e i totalen

  Om jag plockar lite bland åkare jag har lite halvkoll på så tvingades Frans Harrén-Söderbäck bryta p.g.a. tekniska problem på SS3. Bättre gick det för Robin Norling i klass 10, 1300 Rallycup. Robin tog sig i mål på 6:e plats i klassen och äventyret i 1300-cupen fortsätter.

  Robin Norling SMK Nyköping
  Robin Norling, SMK Nyköping, går runt och letar efter sin Suzuki Swift. De är små de där rackarna... Eller, nej, han kollar läget för andra åkare efter att själv gått i mål på SS4.

  Du kommer i mitt bildgalleri att se att jag fotade 2/3-delar av bilderna när ekipagen gick in genom portalen i slutet av SS4. Där försökte jag efter bästa förmåga fota alla fordon, men visst, några suddiga exemplar blev det och det ber jag om ursäkt för. Några som passerade direkt efter mållinjen försökte jag panorera som omväxling. Efter ett timslångt och ofrivilligt uppehåll i tävlingen (strul på SS3 vid bil 140-någonting) bytte jag position och fotade vid sista böjen upp mot hoppet och mållinjen.

  målgång SS4 Slottssprinten
  Något att ta sikte på för den som vill gå i mål i Slottssprinten

  Till och från regnade det. Och det ställde som nämnt till det för förarna. Att vissa höll för hög fart på slutrakan innan den avslutande 90-graderskurvan blev jag varse på ett tydligt sätt. Jag stod i vägens förlängning, trygg (?) och säker bakom avspärrningsbandet när Roger Karlsson från Västra Östergötlands MK kom glidande rakt fram i kurvan. En halvhjärtat hopp åt sidan från min sida kändes nödvändigt men Volvon stannade innan den nådde mig och en back-manöver senare var Roger på rätt kurs igen. Lite skraj hann jag dock bli.

  hjärtat i halsgropen
  Västra Östergötlands MK:s Roger Karlsson gav mig en hjärtat-i-halsgropen-upplevelse i rallyts allra sista kurva

  Kanske skulle jag ha tillbringat hela min fotobevakning i den sista kurvan istället för uppe vid det avslutande hoppet. Längst allén upp mot sista böjen och i lervällingen som fyllde kräken fick jag en hel del ganska sevärda bilder (enligt mig själv i alla fall). Nu är det ju så i rally att man alltid känner att man borde stått någon annanstans. Jag gjorde vad jag kunde och du hittar drygt 250 bilder HÄR >>>

  Tack, nu ser jag inte någon motorsporttävling att bevaka på länge. I alla fall inte ur mitt bevakningsperspektiv.
  Tags
  • Slottssprinten
  • Svenska Rallycupen
  • SMK Nyköping
 • Osis Tun men vädret var najs

  Lasse Jansson, onsdag 28 juni 2017, 21:57
  Alla årstider har sina egenheter och sin charm. Måhända får man skrapa duktigt mycket för att bli exalterad under november men där är vi trots allt inte ännu. Att uppsöka en lokal fotbollsmatch en solig kväll i midsommartid är däremot något som ger plus på energikontot. Ingen dallrande högsommarvärme med tung luft att andas för de aktiva och ett alldeles förträffligt ljus när matchstarten är klockan 19.30.

  Funkar för mig.

  midsommarstång Enstaberga IP
  På Enstaberga IP har midsommarstångens ytskikt knappt vissnat sedan firandet häromdagen

  Tisdagen den 27:e juni tog IK Tuns damer emot gästande Älvsjö AIK FF B för seriematch i 10:e omgången av division 2 Östra Svealand. Inför ögonen på de 62 åskådarna såg Stockholmslaget till att ta med sig alla ​tre poängen i och med slutsiffrorna 0-2 (0-1). Det finns givetvis ytterligare några saker att skriva ​kring denna sommarkvällsupplevelse.

  domartrio Enstaberga IP
  Domartrion från Södertälje bestod av huvuddomare Johannes Ellio flankerad av assisterande domarna George Izgin och Simon Khatchadourian

  Drygt halvvägs in i seriespelet är division 2-tabellen en tämligen jämn historia. Den kommer att toppas av katrineholmarna i DFK Värmbol under sommaruppehållet. Laget har samlat ihop 19 poäng men Södersnäckorna, som har en match mindre spelad, kan komma att segla upp i topp vid vinst den 5/8. Efter tisdagens match har även Älvsjös andralag 19 poäng men något sämre målskillnad än Värmbol. I andra änden av tabellen släpar strängnästjejerna i IK Viljan med sina 4 poäng. Närmast över sig har de Mariebergs SK och dessa två lag möts i ett tvättäkta bottenmöte under onsdagskvällen. I det jämna skiktet bakom täten återfinner vi IK Tun med 14 poäng.

  Björnfot och Sannert IK Tun
  IK Tuns huvudtränare Henrik Björnfot ser inte helt bekymmersfri ut under matchen mot Älsvjö på Enstaberga IP. Assisterande Henrik Sannert tittar fram i bakgrunden.

  Det finns egentligen ingenting som pekar på annat än att Tuns damer ska kunna plocka poäng under andra halvan av seriespelet i samma takt som under våren. Annat var det i fjol då det plötsligt tog tvärstopp och hösten blev en enda krampaktig kamp som innebar nedflyttningsstrid ända in mot målsnöret. Laget har två rejäla styrkor, som jag ser det, och det är erfarna förvärv samt inslussningen av allt fler egna produkter. Och så har de ju spetskompetensen i Emmelie Jönsson och Lovisa Ederström. Förstås. Jag har svårt att se något annat än skadesituationen som tänkbar​t hot ​inför hösten.

  Tyvärr var det nog skador som under tisdagen satte de största käpparna i Tun-hjulet. Inledningsvis såg det riktigt bra ut för hemmalaget och under 15 minuter hade man ganska bra kontroll på motståndarna. När sedan ​Hanna Lundmark (f.d. Johansson) tvingades kliva av ställdes både tränarnas matchplan och lagkamraternas förväntade matchbild på ända. En omstuvning senare och anfallsesset Emmelie Jönsson stod i backlinjen. Därefter fick även Lovisa Ederström kliva av, i halvtid, och innan matchen var över tvingades slutligen Melinda Hall utgå. Domin​erande spelare på sina positioner som definitivt sätter avtryck på matcherna.

  Hanna Lundmark IK Tuns avbytarbänk
  IK Tuns Hanna Lundmark grinar illa av sin baksida-lår-skada framför fötterna på bl.a. Ellen Ivehammar, Björn Carlsson och Kjell Hallkvist (samt tidigare Tun-spelaren Erica Thorell, om jag inte ser fel).

  Det spännande med IK Tun är att de har nya talanger att slänga in på planen i de lägen då de etablerade spelarna tvingas halta av planen. Några kända av mig sedan tidigare, andra har klarat sig förbi under min radar. Med självklarhet trampar Johanna Turesson (från Nyköpings BIS numera nedlagda damlag) in. Tyra Lantz, från klubbens unga U-lag, placeras som mittback och inget i hennes uppträdande tyder på varken nervositet eller tveksamheter. Som en iller far kvicksilvret Elin Edberg fram, även hon från Tuns 01/02-lag, och stressar motståndarbackar till misstag.

  Emmelie Jönssons ribbträff
  Närmare än Emmelie Jönssons ribbträff på frispark i första halvlek kom inte IK Tun mot Älvsjö AIK FF B denna gång

  Ett rakt och direkt spelande IK Tun funkar som allra bäst med Emmelie Jönsson som target och anfallare. Den riktiga spetsen försvann alltså mot Älvsjö efter att Emmelie tog Hanna Lundmarks plats i backlinjen. Älvsjö å sin sida presterade riktig klurig fotboll med kvicka väggspel och snabba förflyttningar i kombination med några spelares tvålhala egenskaper i anfallszonen. Halast av dem alla var aviga och giftiga Line Chiara Jukkola. Hon servade Ylva Rodriguez Tidevall fram till 0-1 och i andra halvlek gjorde hon själv 0-2. ​För rättvisans skull ska också nämnas att inte bara Tun träffade virket denna afton, gästerna drog ett stenhårt skott i stolpens övre delar under andra halvlek.

  Ylva Rodriguez Tidevall Älvsjö AIK FF B
  Ylva Rodriguez Tidevall i Älvsjö AIK FF B jublar och tackar för assisten i samband med 0-1 på Enstaberga IP

  Line Chiara Jukkola Tyra Lantz
  Älvsjös Line Chiara Jukkola, som fastställde slutresultatet till 0-2, jagas av Tuns Tyra Lantz i tisdagens division 2-möte

  Den kokta korven i Tun-kiosken var ovanligt god. Solen sken men den riktiga värmen infann sig aldrig. Mitt bildgalleri har denna gång kvällssolen som starkaste ingrediens. Jag tackar alla inblandade för en helt okej division 2-match och efterlämnar mitt arv i form av bilder från matchen HÄR >>>

  Ha en utsökt och läkande sommarvila!
  Tags
  • IK Tun Fotboll Damer
  • Div 2 Östra Svealand Damer
 • 2-dagars folkrace på Björshult

  Lasse Jansson, tisdag 13 juni 2017, 22:39
  Det är hög tid att vädra petroliumångorna ur skallen och återinsätta de röda blodkropparna i blodomloppet istället för bensinen. Motorlasse behöver lämna plats för Fotbollslasse. Med detta skrivet tvingas jag ändå erkänna att jag inte kunde motstå frestelsen att åka till folkrace-festen på Björshultsbanan i helgen.

  folkraceaction
  Action på Björshultsbanan under Mekonomen Vårby racet i helgen

  In i det sista tvekade jag om jag skulle avsätta någon tid för tvådagarstävlingen på Björshult som SMK ​Nyköping arrangerade. Med 180 deltagande ekipage samt en stor och entusiastisk publik var det givetvis ​en tävling som förtjänade uppmärksamhet i form av en bevakning. Om nu jag kan göra den rättvisa är en helt annan femma.

  Björshultsparkering
  All ledig yta inne på tävlingsområdet gick åt till depå vilket gjorde att den tillresta publiken fick finna sig i en promenad från en närliggande odlingsyta som tillfälligt utgjorde parkering

  Nu blev det en helg-kompromiss och jag valde att fokusera min kvarvarande energi på finalpasset som drog igång vid 15.30-tiden på söndagen. Synd för alla deltagare som inte kvalificerat sig till någon av de många finalerna men de som kommit så långt får i alla fall chansen att se sina fordon i mitt bildgalleri. Alltid något.

  proppfullt depåområde Björshultsbanan
  Det proppfulla depåområdet sjöd av liv och aktiviteter när jag kom till Björshultsbanan under söndagseftermiddagen

  Mekonomen Vårby racet, som tävlingen döpts till, maxade antalet deltagare utifrån bedömningen om vad som skulle hinnas med under två hela tävlingsdagar. Dispens för tävlande efter klockan 18 på lördagskvällen gick inte att få. Intresset för folkracetävlingar verkar otroligt stort och säkert fanns det många fler som gärna hade varit med och kört i helgen. Antalet besökare vid banan gjorde att kioskerna tömdes snabbare än beräknat. Nu gjorde kanske inte detta jättemycket med tanke på att söndagseftermiddagen avslutades med regnskurar och man ville nog hellre stå och kura under sitt paraply än att äta en uppblött hamburgare i regnet.

  tävlingsledare
  Inför finalpasset var det oerhört hektiskt för tävlingsled​ningen att räkna ut vilka bilar som skulle göra upp om klassegrarna

  Arrangemanget var stort och för de som av olika anledningar inte kunde vara på plats så direktsändes tävlingen på webben. En lift med kamera på hög höjd bredvid speakertornet försåg alla distansintresserade med ljud och bild. Utöver denna live-bevakning gav lokaltidningen tävlingen utrymme och sedan var jag i gott sällskap av många entusiast-fotografer runt banan (eller på innerplan).

  fotoposition Björshultsbanan
  Min vana trogen tog jag position längst ner på banan i rundeln där jag också hade uppsikt över liften med livekameran

  Det nästintill unika inträffade att det inte dammade när jag besökte en motortävling. Istället fick jag och framförallt kamerorna utstå en hel del väta från ovan. Vatten i måttliga mängder är avsevärt skonsammare mot fotoutrustningen så jag klagar inte. Däremot blev det nog väldigt slipprigt ute på banan för finalisterna som oftast passerade de såphala asfaltspartierna på tvären. Fråga SMK Nyköpings Robin Norling vad som händer om vindrutespolningen slutar funka när leran sprutar från alla håll och kanter. (Han tvingades bryta B-finalen i framhjulsklassen på grund av detta.)

  folkrace regnskur
  Regnskuren ​pågick som tur var inte under hela finalpasset på Björshultsbanan

  Jag blir imponerad över kunnandet hos förarna när det gäller folkrace. Egentligen kan ju precis vad som helst hända i denna motorsportgren. Och hur bra du än kör finns alltid risken att du tvingas bryta. Bilarna är ju liksom inte några monster-WRC-fordon med ett serviceteam som matchar ett Formel 1-stall. När det är dags för finalerna har dessa bilar fått utstå en hel del plågsam behandling under många heat.

  Folkrace - när aerodynamik inte är en issue

  Jag tyckte det blev extra charmigt att se finalerna då bilarna var halvt sönderslagna, misshandlade och knöliga. Många av dem stånkade och hostade, bolmade och knäade. Inte en kvadratmillimeter av karosserna var rena. Ändå står folk i långa köer efter tävlingen, beredda att betala 200 kronor i anbud, för en av dessa fordon. Svårdefinierade till märke och modell när inte en enda originallinje finns kvar från ursprungsritningarna på fabriken. Att merparten är Volvo behöver jag inte skriva, det är underförstått.

  folkrace anbud
  Många, många valde att lämna anbud på någon eller några av de bilar som hade tävlat på Björshultsbanan under helgen

  Det fanns flera insatser på banan som stack ut. Jag såg hemmaåkare som gjorde det bra även om det inte räckte hela vägen. Jag såg klassvinnare som var otroligt säkra. Jag såg vildsinta satsningar och vågade manövrar. Och då var jag endast på plats några få timmar. Folkrace är sannerligen en ypperlig sport. Och drägligt ekonomiskt överkomlig.

  Vi gratulerar följande segrare i de olika klasserna:
  Damer: My Adolfsson, Haninge MK, nr 304
  Juniorer: Dennis Arthursson, Norrköpings MK, nr 203
  Veteraner: Börje Adamsson, MK Ramunder, nr 422
  Seniorer bakhjulsdrivet: Jesper Sundström, Jungnerligans RC, nr 41
  Seniorer framhjulsdrivet: Kim Christensen, SMK Vingåker, nr 128
  samt segraren i Superfinalen: Marcus Svärd, MK Orion, nr 126

  Hela resultatlistan med samtliga deltagare hittar du HÄR >>>

  rullning Johan Andersson
  Johan Andersson, MK Ramunder, bjöd på denna rullning i bakhjulsklassens C-final

  Jag tackar för mig med en länk till ett bildgalleri som innehåller drygt 200 bilder. Du hittar folkrace-galleriet HÄR >>>

  Nu får jag nog ägna fotbollen lite tid så att de inte tror att jag glömt bort dem!
  Tags
  • SMK Nyköping
  • folkrace
  • Björshultsbanan
 • Semifinal för damerna i rugby 7s

  Lasse Jansson, söndag 11 juni 2017, 11:49
  Det är fullt förståeligt att man ideligen tittar sig över axlarna när man fått en rugbyboll i händerna. Det finns ingenting annat som lockar motståndarna så mycket som att få tag på den bollen. Till vilket pris som helst. Du kan antingen göra dig redo för att bli bryskt tacklad till marken eller springa utav bara sjutton. Vill du slippa uppvaktningen kan du förvisso göra dig av med bollen, och det gör du regelrätt genom att kasta den snett bakåt till en lagkamrat som då får motståndarnas fokus. Schysst. Eller annars försöker du sparka bollen åt något håll, och ingen verkar veta vilket riktning den orunda bollen väljer.

  rugbyboll
  Rugbybollens lockelse

  Tjusningen med rugby är stor. Mycket stor. Och det är en alldeles charmant sport att bevaka. Trivsamt förpackad i 7-mannavarianten blir rugbyn än mer publikanpassad med händelserika och intensiva matcher. Rugby 7s är numera en OS-gren och detta ger ytterligare publicitet till sporten.

  Norrköpings Rugbyklubb Troján arrangör semifinal dam
  Norrköpings Rugbyklubb Troján arrangerade 7s semifinal för damerna i Norr under lördagen

  Det börjar närma sig SM-slutspel för den svenska rugbyn 7s. Precis som i fjol avgörs finalsspelet under SM-veckan ​och detta år går tävlingarna av stapeln i Borås den 30/6-7/7. Rugby-finalspelet pågår den 1-2 juli. Damernas semifinalspel har delats in i två regioner, Nord och Syd. Fem lag i varje region ska skalas ner till sammanlagt åtta deltagande lag i SM-slutspelet, ingen större utrensning med andra ord. Jag valde ​att lördagen den 10/6 att åka till Bollspelaren i Norrköping där den lokala rugbyklubben Troján stod som delarrangör till den norra regionens semifinalspel. Samma plats som fjolårets SM-slutspel avgjordes på. Trivsamt.

  Bollspelaren Norrköping
  Bollspelaren är rugbyns hemvist i Norrköping

  Bollspelaren rugby
  En något grådassig himmel gjorde lördagens spel till en lagom varm aktivitet i Norrköping

  I Norrköping tävlade Exiles Ladies, Linköping Ladies (med representanter från Norrköping RK Troján), Enköping RK, Vänersborg RK och Uppsala RFC om fyra platser i finalspelet den 1-2 juli. Samtidigt på Pilevallen i Trelleborg gjorde fem lag upp om den södra regionens platser i finalspelet och anmärkningsvärt där var att fjolårsmästarna Göteborg RF kom sist och därmed inte kommer att försvara sitt guld. För att föregå handlingarna och slutföra stickspåret kring den södra gruppen så gick följande lag vidare därifrån; Kalmar Södra IF, Malmö RC, Lugi RK samt Pingvin RC A.

  sekretariat Bollspelaren
  Sekretariatets plats på Bollspelaren i Norrköping avslöjar ​var SM-veckan arrangerades 2016

  På Bollspelaren spelades fem omgångar och redan tidigt såg man lagens styrkeförhållanden gentemot varandra. Vi få som fanns på publikplats fick se en hel del bra laginsatser, starka individuella prestationer och härlig mental laddning. Det gick också att utläsa hur tufft det är att spela fyra 7-mannamatcher under några få timmar. I sista omgången var det mer "kliv, kliv, överlev" än skönspel. Lag som egentligen var underlägsna sin motståndare lyckades streta emot riktigt bra på ren och skär vilja.

  publik Bollspelaren
  Man lyckades nog inte nå ut till allmänheten i Norrköping kring detta arrangemang och läktarna stod tämligen tomma under semifinalspelet

  rugbykiosk Bollspelaren
  Partytältets tak över kiosken på Bollspelaren kom till nytta då det duggregnade lite i slutet av tävlingen

  Dagens alla matcher bjöd på totalt två gula kort och mindre än en handfull skadeavbrott. Båda dessa detaljer förvånar mig som erfaren fotbollsbevakare. I min värld skulle matcherna vara helt förryckta av utvisningar och rullande i gräset på grund av smällar man fått. I rugbyvärlden tar man en smäll med jämnmod och sällan eller aldrig tappar man humöret. Befriande och en hel del likt handbollen som har samma livsåskådning.

  skador rugby
  När det väl inträffar en skada i rugbyn kan man utgå från att den drabbade inte kan delta något mer i spelet den dagen

  rugbyskavank
  Äsch då, det är bara en liten skavank

  När samtliga lag spelat fyra matcher vardera, alla mötte alla med andra ord, så kunde vi summera tabellen enligt följande:
  1. Exiles ladies, 8 poäng
  2. Vänersborg RK, 6 poäng
  3. Uppsala RFC, 4 poäng
  4. Linköping Ladies, 2 poäng
  ---------------------------------
  5. Enköping RK, 0 poäng

  Den officiella tabellen hittar du här >>>

  Stockholm Exiles ladies
  Segrande Stockholmslaget Exiles ladies i semifinalspelet på Bollspelaren i Norrköping

  Exiles ladies tog sig alltså genom semifinalspelet som fullpoängare. De övertygade verkligen och hade en oerhörd rörlighet och flyt i sitt spel. Att Enköping RK förblev poänglösa är inte helt rättvisande då de minsann visade prov på stort kunnande. Inget lag som föll ur rugby-ramarna med andra ord.

  rugbyaction
  En stor dos av rugbyaction fastande på kamerans minneskort

  Jag delar glatt med mig av ett bildgalleri från lördagens semifinalspel. De 177 bilderna visar förhoppningsvis upp all action som rugbyn har att erbjuda. Du hittar bildgalleriet HÄR >>>

  Stort lycka till för alla deltagande lag i det kommande SM-slutspelet!
  Tags
  • Rugby
 • När rallyt kom till byn

  Lasse Jansson, söndag 04 juni 2017, 14:29
  Med åren har det blivit svårare och svårare att få acceptans för att genomföra rallytävlingar på våra grusvägar. Markägare och vägsamfälligheter är helt enkelt inte lika sugna på att upplåta ​vägsträckor för motorsporten. Även om vägarna återställs efteråt. (Det handlar om ganska stora summor som arrangören måste lägga ut för att hyvla vägarna till ursprungligt skick. Jag hörde under lördagen talas om belopp runt 60-70 000 kronor för Gästabudstroféns 6 specialsträckor.) En annan sak som jag tror långsamt ändras till det sämre är allmänhetens vett och etikett i samband med rallytävlingar. Till exempel att parkera sin bil på anvisad plats och inte på ställen som försvårar utryckningsfordons framfart. Är rally som folklig publiksport på väg att försvinna?

  ss 4 Gästabudstrofén 2017
  Delar av den för stigtomtabor så bekanta Salingerundan var avstängd under lördagen eftersom specialsträcka 4 lagts på denna grusväg

  En månad tidigare än vad som skett de senaste åren arrangerade SMK Nyköping sin klassiska Gästabudstrofé på grusvägar i södra Södermanland. Om vi ska benämna tävlingen rätt så heter den Heda Gästrabudstrofén och då vet man också vilket företag som är huvudsponsor till rallyt. Gästabudstrofén är deltävling nummer två i Svenska Rallycupen som i år består av totalt 7 deltävlingar.

  gamla stations- och industriområdet
  Det gamla stations- och industriområdet i Vrena sjöd av liv under lördagen

  Vrena är på många sätt speciell som ort. Det är mycket "före detta", "gamla" och "förr i tiden" när man pratar om platser i byn. Å andra sidan har orten många fördelar och en alldeles särskild Vrena-anda. Motorsport står också högt i kurs hos Vrena-borna och en lämpligare plats som centrum i en rallytävling är svår att hitta i Södermanland. Nu valde SMK Nyköping att förlägga Gästabudstroféns start och depåområde i Vrena och därmed utgjorde byn mellan Hallbosjön och Långhalsen själva epicentrum i rallytävlingen ​under ett intensivt dygn. Närliggande småorter fick också delar av kakan då tävlingens 6 specialsträckor placerades i utkanten av Ripsa, Bettna, Stigtomta, Stavsjö och slutligen Björkvik.

  Strandängen gamla bandyarenan
  Vid den gamla bandyanläggningen Strandängen skedde starten i Gästabudstrofén

  Det är inte bara de tävlande som behöver förbereda sig och sina fordon inför en rallytävling. Arrangörens arbete med allt från ansökningar till funktionärsbemanning av stationer, material, trycksaker, säkerhet m.m. tar enorm tid med en absolut deadline vid tävlingsstart. Då måste allt klaffa och vara på plats. En så pass stor tävling som Gästabudstrofén är inget man rakar av på en fikarast. För att klara av det stora behovet av funktionärer under rallyt samarbetar SMK Nyköping med närliggande orter såsom t.ex. Flen och Katrineholm. När de har tävlingar är det "bara" att bjuda igen för SMK Nyköpings medlemmar.

  startredo deltagare Gästabudstrofén
  Strax efter klockan 09.00 på lördagsförmiddagen stod de första ekipagen redo för starten klockan 10.00 nere på Strandängens gräsmatta

  För den som av någon anledning inte tål Volvo innebär moderna rallytävlingar stor risk för grava utslag och klåda. Det svenska bilmärket dominerar bland ekipagen. Nu fanns det givetvis många andra bilsorter ute på specialsträckorna och transportsträckorna och ville man se fyrhjulsdrivna fartmonster eller klassiska godingar fanns det även sådana exemplar i det cirka 160 bilar starka startfältet.

  Gästabudstroféns depåområde
  Runt den nedlagda fabriken i Vrena trängdes servicebilar och rallybilar inför starten klockan 10.00

  Det lilla jag vet om rally är inte värt att nämna. Egentligen. Men inför denna traditionella rallytävling har jag förstått att det finns fler i min omgivning som vet ännu mindre om rally. Jag har förklarat specialsträckor, transportsträckor, tävlingsregler och bilar för nyfikna åhörare. Kanske är det så att jag under min uppväxt ute i Bränn-Ekeby fick min beskärda del av både sommar- och vinterrallyn. En sak som är avsevärt bättre idag är resultatrapporteringen. Under lördagens tävling gick det att löpande få sträcktider och placeringar från www.tavlingsconsult.com. Resultatet efter årets Gästabudstrofé hittar du hos dem i efterhand via denna länk. Förr stod man som ett levande frågetecken i skogen när en bil passerade.

  transportsträcka
  Bakom Djälps lada dyker en bil upp på transportsträckan mellan ss4 och ss5 (via Enstaberga och gamla E4:an till Stavsjö)

  Mitt upplägg för detta års rallytävling var att skaffa bilder från start- och depåområdet i Vrena på morgonen. Därefter ville jag ha några bilder från starten av specialsträcka 4 eftersom min plan var att stå i slutet av denna sträcka och fota hela det kvarvarande startfältet. Den geografiska närheten för mig som stigtomtabo var ypperlig och sträckans första starttid var klockan 13.20. Perfekt.

  Ryanair inflygning Skavsta
  Att fota rally bakom Djälp innebar också att man hade Skavsta inom ett par stenkasts avstånd

  När jag gick upp mot Stora Ramshult på Salingerundan var det för att få en bild på startlinjen för ss 4. Ett par funktionärsbilar stod på vägen och givetvis var Stora Ramshults ägare framme för att prata med dem. Man kan lugnt säga att han vet en del om motorsport den där Gummse. Nu är rallycross hans gren men han tyckte i alla fall att de där rallyåkarna kunde ha fått åka över hans gårdsplan för att ta sig vidare mot Salinge. Nu blev det inte så utan sträckningen låg på utsidan av gården. Man kan inte alltid få som man vill, Lars-Johan.

  Stora Ramshult Gummse
  Stora Ramshult egen rallycross-kung Lars-Johan "Gummse" Gummsesson var givetvis framme och pratade med ett par av SMK Nyköpings funktionärer vid starten av ss 4

  Snacket på byn var annars den obehagliga och olyckliga brand som tidigare på lördagsmorgonen härjat på Bagghult. Boningshuset brann ner och det fanns risk för att alternativvägen för utryckningsfordon för rallytävlingen på ss 4 skulle hindras. Nu utgjorde detta inget hinder och sträckan behövde inte strykas. Jag hade de rykande ruinerna framför ögonen hela tävlingen där jag stod och fotade och det är få saker som ger såna obehagskänslor som husbränder. Usch. Ingen kom till skada denna gång och det är en tröst mitt i allt elände.

  Bagghult ruiner
  De pyrande resterna av Bagghult och en skorstensmur var det enda som var kvar efter boningshuset

  Hemmaförarna lyckades bra i årets upplaga av Gästabudstrofén. I klass 4, C-förare 2WD, vann Hampus Jakobsson. Inte illa för en ung och omskolad rallycrossåkare. I den mindre klass 7 C-förare/Grupp E vann Alexander Broberg. Robin Norling tog en fin 2:a-plats i klass 10, 1300 Rallycup. En lika fin placering tog Andreas Hultström i klass 5. Pallplatser i form av tredjepriser gick till Vrena-sonen Eric Johansson i klass 2, Michael Svärdh i klass 8 samt till Nicklas Gustafsson i klass 7. Jag hänvisar ännu en gång till resultatlistan via denna länk för en komplett bild över hur det gick för alla förare.

  Jag valde alltså att endast stå på en enda punkt vid denna rallytävling. Prioriteringen var att försöka få med alla kvarvarande ekipage. Om jag jagat halva Södermanland runt, eller för den delen valt att försöka flytta på mig efterhand som specialsträcka 4 avgjordes, skulle jag ha missat fler fordon än vad jag skulle lyckas fota. Nu hittade jag ett hörn av världen där jag som bäst kunde få tre olika vinklar och avstånd till de förbipasserande fordonen.

  Robin Norling SMK Nyköping
  Första synliga kurvan där det i denna bild är Robin Norling som kommer ångande

  Hampus Jakobsson SMK Nyköping
  Efterföljande storsväng förevisas i bilden av Hampus Jakobsson

  Eric Johansson SMK Nyköping
  Slutligen fanns den raksträcka som tillät mig att försöka panorera då rallybilarna for förbi. I denna bild är det Eric Johansson som fastnat på bild. I bakgrunden ser du gården Hjälma.

  Jag valde position utifrån möjligheten till olika vinklar men allra mest för att det illgula rapsfältet var en åtråvärd komponent i rallybilderna. I mitt bildgalleri har jag, förutom de allra först passerande bilarna, lyckats publicera två biler per tävlande. Det blir onekligen mastigt, tjatigt och enahanda att se samma böj och rapsfält i bild efter bild men på detta sätt blev det så "rättvist " som möjligt för alla deltagare. Du hittar mitt bildgalleri med 312 bilder HÄR >>>

  Detta var utomordentligt trevligt. Måhända har jag en och annan åsikt att framföra till SMHI som utfärdat en molnig men regnfri dag. Den sista timmen frös jag så förskräckligt om fingrarna i det tilltagande regnet att lag nästan inte lyckades ända inställningar på kameran.

  Har du inte sett rally någon gång måste du givetvis bege dig ut i den svenska klorofyllen och ta del av denna eminenta sport. Punkt.
  Tags
  • Svenska Rallycupen
  • SMK Nyköping
  • Gästabudstrofén
 • Torsdagsrallyt ur mitt perspektiv

  Lasse Jansson, lördag 27 maj 2017, 15:38
  För mig har det alltid varit självklart att poängtera att det är mitt perspektiv som kommer fram när jag bevakar och rapporterar om sporthändelser. Allt är i olika grad subjektiv​t och ​efter torsdagens upplevelser på Ekebybanan utanför Eskilstuna blir det ännu svårare att vara objektiv.

  Rallylasse
  För en kort stund blev jag Rallylasse istället för Fotbollslasse

  Opel Ascona JP Racing
  Här är den rallybil jag fick sitta med i under ett heat av Eskilstuna Sprintcup. JP Racing-stallets Peter Johansson har en riktig pärla i denna Opel Ascona från 1981, 2410 cc och 280 hk som ska förvaltas på bästa sätt längst ​banorna den far fram på.

  Eskilstuna MK arrangerade på Kristi Himmelsfärdsdagen den andra deltävlingen i Eskilstuna Sprintcup och tävlingen gick under namnet Torsdagsrallyt. En rallysprint där man åkte på den 2,1 km långa Ekebybanan (i Hällbybrunn) utan noter. Det sistnämnda öppnade upp för mer annorlunda konstellationer i rallybilarna än brukligt då någon kartläsare inte behövdes. Det är dock inte så enkelt att vem som helst kan sätta sig på passagerarplatsen i rallybilen. Nej, en tillfällig licens måste lösas i tävlingssekretariatet.

  EMK temporärlicens
  En temporärlicens löstes åt mig på torsdagsmorgonen för att jag skulle få sitta med under ett heat av rallysprinten. Notera även den enorma mängd pokaler som är uppradade i bortre delen av rummet. Något som skulle delas ut senare under dagen till välförtjänta pristagare i alla olika klasser.

  Redan i februari bjöds jag in att delta som passagerare under ett av heaten i torsdagens tävling. Den framåtsträvande och offensiva Peter Johansson i JP Racing-stallet tackade på detta sätt för bilder jag tagit och dessutom gav han mig en upplevelse att bära med mig för all framtid. Utöver en betydligt större förståelse för motorsporten fick jag även en djupare insikt i depålivet och allt som är runt omkring en tävling. Ovärderlig erfarenhet för mig som då och då bevakar motorsport.

  baninspektion Ekebybanan
  Förarna gick längst banan under torsdagsmorgonen för att memorera sträckningen

  Sprintcupen förarmöte
  Med en halvtimme kvar till första start genomfördes ett kortare förarmöte klockan 09.30 på Ekebybanan

  Mitt fokus denna tävling var naturligtvis det egna åket i en rallybil. Inte alla förunnat att få uppleva en sådan sak. Nu åker jag sällan någonstans utan kamera och givetvis försökte jag bitvis dokumentera tävlingen när jag ändå fanns på plats. Mitt huvudintresse låg på JP Racing-stallet vilket gjorde att den första hälften av startfältet blev fotograferad men jag släppte fokus för de med startnummer på den andra halvan. Cirka 130 ekipage deltog och tyvärr missade jag åkbilder på t.ex. SMK Nyköpings bäst placerade deltagare. Mer om det lite längre ner i texten.

  Ekebybanans depåområde
  Myllret, mullret och trängseln i depåområdet på Ekebybanan var påtagligt

  Med sin stora servicebuss stack JP Racing ut i depåområdet. De rullade in med bussen redan under onsdagskvällen och kunde då göra den obligatoriska besiktningen av bilen samt i lugn och ro gå baninspektionen. Jag dök upp vid 08.30 på torsdagsmorgonen för att fixa den tillfälliga licensen samt testa ut overall, hjälm, provsitta bilen för fyrpunktsbältets skull m.m.

  serviceplats i depå för JP Racing
  JP Racings serviceplats på depåområdet låg en bit från de övriga deltagarna

  Då jag satt på passagerarplats redan i första heatet och Peter hade startnummer 8 var det snabbt dags för eldprovet. Ner med ändalykten i racingstolen, tajta till fyrpunktsbältet och koppla in sig på intercom-utrustningen. Efter att vi rullat genom depåområdet till starten bakom en långt hus värmdes motorn upp till bra arbetstemperatur. De följande dryga 2 minuterna av mitt liv tillbringades i ett adrenalin- och lyckorus ackompanjerad av ljudet från den härliga motorn, de ideliga växlingarna på den extremt knixiga banan och handbromssvängarna på den nyvattnade och sladdriga underlaget. Att se detta utföras gav mig än större respekt för alla förare där ute på banan. Minsta ouppmärksamhet eller oförsiktighet bär käpprätt och bokstavligen åt skogen. Att sitta fast som i ett skruvstäd var verkligen nödvändigt men tillsammans med bilens störtbåge kändes det ytterligt tryggt när Peter med säkert handlag rattade oss genom heat 1.

  Peter Johansson Opel Ascona JP Racing Ekebybanan
  En panorering från heat 2 med Peter Johansson bakom ratten på sin Opel Ascona

  Under heat 2 av Torsdagsrallyt satt SMK Nyköpings ordförande Hampus Juteryd med i bilen och i det avslutande heatet åkte Peters sambo Rosemari Nilsson med. Parallellt med mina försök att smälta intrycken umgicks jag med övriga stallmedlemmar i depån men sökte också upp ett par olika positioner längst banan för att fota tävlingarna. Där andra satt och åt Skogaholmsmackor med stekta ägg kunde vi njuta av lyxen med hemlagad mat. Aldrig har väl lasagne med fräsch sallad smakat så gott. Tack!

  Eskilstuna Flygklubb intilliggande flygfält
  Det intilliggande flygfältet tillhörande Eskilstuna Flygklubb innebar ett stort antal landningar genom trädtopparna under dagen

  Jag hörde Peter beklaga sig en aning över underlaget på banan före och efter första heatet. Den nyvattnade banan var slipprig. Nu genomfördes de tre heaten konsekvent med samma startordning och varje gång var det nyvattnat när de med lägst startnummer skulle köra. Det var inget jag hörde något negativt om men i min värld borde det ha haft en viss inverkan på resultaten. Nåväl, det dammade så det räckte och blev över i grytan som det gamla stenbrottet utgör, och vattnandet av banan var absolut nödvändig för att vi på sidan inte skulle försmäkta helt.

  publik Ekebybanan
  Huvuddelen av publiken höll sig på kanten till grusgropen och undvek således den värsta anstormningen av damm

  motorsportsdamm
  Motorsportdammet är ett gissel för publiken och mina kameror

  Ekebybanan Eskilstuna
  Runt kanterna och nere i det gamla stenbrottet sträcker sig Ekebybanan utanför Eskilstuna

  dammbekämpning Ekebybanan
  Vatten är en tillfällig lösning på dammproblematiken

  Jag fick i depån lära mig att mekaniska haverier hör motorsporten till. Något man lär sig acceptera utan att få en mental härdsmälta. Att meka som en galning mellan heaten är en sak men när det tar stopp på riktigt tar man det uppenbarligen med jämnmod. En plågad plånbok skulle i alla fall ge undertecknad hjärtsvikt om något rasar under en tävling.

  Christoffer Chribbe Haglund
  Christoffer "Chribbe" Haglund, startnummer 44, fick kasta in handduken under heat 2

  Hampus Jakobsson JP Racing
  Likaså fick Hampus Jakobsson bryta tävlingen under heat 2

  Bäst bland ekipagen som på något sätt var kopplade till JP Racing denna gång blev Mikael Jakobsson med Jonny Ekholm bredvid sig i en Volvo 740. De kom på 5:e plats, 11,2 sekunder efter täten, i klass 2 A-förare övriga 2-hjulsdrivna. I den klassen kom Peter Johansson 8:a (av totalt 15 placerade fordon). Peter ​lyckades kapa 2-3 sekunder för varje heat han körde vilket innebär att dödvikten han släpade runt banan i första heatet inte var till någon direkt fördel...

  Mikael Jakobsson SMK Nyköping
  Mikael Jakobssons Volvo 740 i heat 3, strax innan målgång

  Vad fick den månghövdade publiken runt banan se för övrigt av framgångsrika SMK Nyköpings-åkare? Ett par resultat sticker ut lite extra och ska givetvis uppmärksammas här i bloggen. Det finns givetvis massor av bra insatser från lite olika håll av startfältet. Jag noterar t,ex. att Pontus Florin från Eskilstuna MK i tredje heatet med sin Honda Civic Type R3 kom i mål på en tid under 2 minuter (1:58.5) och han vann klass 2 C-förare, övriga 2-hjulsdrivna. Bilarna i den fyrhjulsdrivna klassen klarade banan som snabbast på tider runt 1:50. Nu har jag en lokal vinkel på detta och lyfter istället Frans Harrén Söderbäck och Johan Karlsberg i klass 3, A-B-förare, 0-1400 cc som kom trea (och leder Eskilstuna Sprintcup i sin klass efter deltävling 2).

  IMG_7391_FransHarrénSöderbäck
  Frans Harrén Söderbäck och Johan Karlsberg i en Suzuki Swift

  Allra bäst gick det för Adam Carlsson och enduro-killen Rasmus Stenbacks (som passade på att åka med på den plats som annars brukar fyllas av Jens Jakobsson när det handlar om kartläsning). De vann klassen 3, C-förare, 0-1400 cc och är verkligen att gratulera till en fin tävling. Här brast det i min uppmärksamhet och koll på övriga SMK Nyköpings-ekipage under tävlingen och jag har ingen egen bild på bilen men får tacka Anders Carlsson för nedanstående bild. Komplett resultatlista från tävlingarna hittar du här.

   Adam Carlsson Rasmus Stenbacks
  Rasmus Stenbacks och Adam Carlsson segrade i sin klass under andra deltävlingen i Eskilstuna Sprintcup. Foto: Anders Carlsson.

  En förträfflig dag på Ekebybanan nådde sitt slut och jag kunde lätt febrig åka därifrån med ett belåtet leende på läpparna. Jo, jag hade feber på vägen hem och den har inte släppt ännu, ett par dagar efter tävlingen. Nu tror jag att jag ska skylla på förkylningen och inte bilåkandet. Denna upplevelse gav mig så mycket större förståelse för motorsport i allmänhet och rallysprint i synnerhet. Utöver ett antal bilder som jag levererat direkt till JP Racing finns ett bildgalleri med knappt 200 bilder från tävlingarna som du hittar HÄR >>> Jag påminner om att det i huvudsak är den första hälften av startfältet som fastnat på mitt minneskort denna gång.

  Tack!
  Tags
  • Sprintcupen
  • SMK Nyköping

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar