Vi älskar lokal sport!

Fotbollslasses perspektiv

 • Tung derbyseger för Gripen

  Lasse Jansson, lördag 18 mars 2017, 19:32
  Efter Gripen HC:s tunga viktoria över sörmländska kvalmotståndar​en Eskilstuna Linden med 5-2 under fredagskvällen skulle jag vilja hävda att Gripens första period inte alls var dålig. Inte ens medioker. Under de första 20 minuterna kom de innanför pannbenen på sin självförtroendestinna och skickliga motståndare. Linden har i mina ögon varit en synnerligen skicklig motståndare till Gripen säsongen 2016/17. De två matcherna i Rosvallas Lilla hall runt jul- och nyårshelgen vanns förvisso av Gripen men det var Eskilstunas hockeystoltheter som stod för finspelet.

  Gripen HC intro
  Gripens spelare skrinnar in på isen i Stora hallen under fredag​skvällen

  Den intensiva och förväntat stenhårda kvalserien för en plats i nästa säsongs HockeyEttan Östra innehåller 6 stycken lag. Varje lag ska spela 10 matcher som ska klaras av mellan den 12/3 och 5/4. Spelschemat är kompakt som en kladdkaka på steroider. Efter två inledande omgångar hade kvalserien två fullpoängare: Gripen HC och Eskilstuna Linden. Gott så. Extra roligt att det är kvalseriens publikpopuläraste lag, det gör otroligt mycket för inramningen och engagemanget på alla fronter.

  ishockeypublik Gripen Rosvalla
  Fredagskvällens 1325 åskådare är att betrakta som bradåligt. Med Gripen-mått mått låg säkert förhoppningen på ytterligare några hundra i ishallen. Å andra sidan skulle vilket kassör som helst i de andra kvallagen (undantaget Linden) svimma av lycka inför detta antal.

  Vad som än händer i de återstående sju kvalmatcherna får de med Gripen-sympatier hoppas att laget inte fått hybris av kvalserieinledningen. Det är ständigt en ny match runt hörnet och i Gripens fall åker de för att möta toksvåra Tyresö Hanviken under söndagseftermiddagen. Ödmjukhet, oavbrutet och stenhårt jobb samt rätt fokus på uppgiften ska gälla. Och att plocka fram detta med en känsla av kniven-mot-strupen behövs från varenda spelare. Därför är det extra betydelsefullt att kapten Johan Norberg har återuppstått från de hjärnskakningsdrabbades skara och ingjuter lugn, mod och kampvilja i sitt manskap. Han är inte heller så pjåkig på ishockey... nyttan i försvarsspelet väger också tungt.

  kapten Johan Norberg Gripen HC
  I andra perioden tog Johan Norberg i från tårna för att pusha sina lagkamrater i båset

  Gripen lyckades mala ner sin skickliga motståndare under fredagsderbyt. Linden började positivt och hoppfullt med sitt kvicka och svårstoppade anfallsspel. Det som däremot talade för hemmalaget var att det redan efter ett par byten hördes röster från Lindens avbytarbås som jag tolkade som att de lade energi på att tycka och tänka om motståndaren istället för att fokusera på sitt eget spel. Låt oss ändå konstatera att det var en mycket regelrätt och fin hockeymatch, nästan helt utan oschyssta tilltag. Men det sjöng i sargerna, gång efter annan.

  Halvvägs in i första perioden görs ett av få ordentliga misstag från Gripens försvarsled när en puck ges bort och Linden kan ta ledningen. Sju minuter senare gör Markus Berg sitt första av tre mål för kvällen och kvitterar till 1-1. Berg och Adam Thim hade innan målet lagt ner ett jättearbete och satt Linden under svår press.

  Andra perioden inleds med matchens första utvisning som drabbade en bortaspelare. Vraken detta eller något annat numerärt överläge kunde Gripen utnyttja denna kväll. Däremot var de bra på att göra mål precis efter att motståndaren blivit fulltalig. Så skedde också när 2-1 görs av Markus Berg då matchuret stod på 3:35. Nästa hemmamål föll 6 sekunder efter att Linden åter klarat av en utvisning, 3-1 gjordes av Robin Grönqvist.

  Robin Grönqvist Gripen HC
  Robin Grönqvist utökade Gripens ledning i andra perioden till 3-1 när det gått 11:18

  Gästerna var bättre på att utnyttja sitt första numerära överläge. Reduceringen till 3-2 kom oturligt nog för Gripen efter att Markus Berg lagt ner ett jättejobb i det numerära underläget, tid 15:06.

  Den andra perioden avslutades med en Lindenspelare i avbytarbåset vilket ​förde med sig att tredje perioden påbörjades i powerplay för Gripen. Till ingen nytta. Men som vid tidigare utvisningar för Linden kom Gripen-målet strax efter att utvisningen klarats av. 4-2 gjordes av en för kvällen briljant Markus Andersson. Bara slagen internt av den målhete Markus Berg som inte bara gjorde mål utan även gav motståndarna en mindre angenäm kväll ute på isen.

  Markus Andersson Gripen HC
  Gripens Markus Andersson gjorde 4-2 när det gått 2 minuter och sju sekunder av tredje perioden mot Linden

  Hemmalaget trummade på som om det inte fanns någon morgondag och det avgörande och avslutande målet gjordes 7:53 in i sista akten. Vem som var målskytt? Markus Berg förstås. Alldeles uppenbart ifatt träningsmässigt efter comebacken som skedde dagarna efter årsskiftet.

  Markus Berg Gripen HC
  Tremålsskytten Markus Berg i Gripen HC hade all anledning att dra lite på smilbanden efter matchen mot länskonkurrenterna Linden

  Gripen körde sakta men säkert över sin motståndare i denna match. Tidigare möten som jag sett mellan dessa kombattanter har haft Eskilstunalaget som spelskickligaste lag men det var inte så denna gång. Gripen stod för det mest rejäla spelet men också för takten, tempot, finesserna och öppningarna i passningsspelet. Det spelade faktiskt inte någon roll vilken av kedjorna som var inne, de lyckades hota Linden ordentligt alla fyra. Fjärdelinan hade t.ex. ett monsterbyte i första och andra perioden då de förtjänade mål efter ruggigt laddat spel. Nu tror jag förvisso att de killarna inte var på isen i tredje perioden men de bidrog definitivt med mer än bara avlastning i de två första perioderna. Denna seger var definitivt ett resultat av att hela laget bidrog, förvisso anförda av det rutinerade gardet.

  Jag avrundar med en bild på ytterligare en slitvarg som måste vara bland det jobbigaste man kan möta ute på isen. Både fysiskt och mentalt. Nu när Adam Thim dessutom lärt sig dribbla samtidigt som han svävar i luften lär det bli extra svårt för kommande motståndare!

  Adam Thim Gripen HC
  Efter mycket träning bemästrar uppenbarligen Gripens Adam Thim den svåra luftdribbling​skonsten. Lagkamrat Mathias Löf  i bakgrunden kan lugnt se på utan ytterligare ingripande.

  Jag har knåpat ihop ett som vanligt för stort (?) bildgaller från matchen som du hittar HÄR >>>

  Som en sista utvikning måste jag bara nämna en grej som inträffade i slutfasen av matchen då jag stod i fotobåset bredvid Lindens avbytarbås. En av spelarna hade tydligt svårt att tygla sin besvikelse över förlusten. Han inledde ett rejält verbalt utfall mot en lagkamrat innan han efter slutsignalen inför sina anhöriga förkunnade att det ju var omöjligt att spela i en sån skithall som Rosvallas stora ishall. En av sakerna var att den ju var för varm. Med tanke på detta uttalande bara MÅSTE jag åka till Lindens hemmaarena någon gång, där måste uppenbarligen ishallarnas Mekka vara. Wow ;-)

  Håll huvudena kalla, pulsen hög och lycka till i fortsättningen Gripen HC! I ärlighetens namn vill jag även önska Linden lycka till eftersom de i mina ögon är ett trevligt lag som spelar väldigt fin ishockey i den stöpning de har denna säsong. Lagom mycket lycka till...)
  Tags
  • Kvalserie Östra till Hockeyettan
  • Gripen HC
 • Cheerleading är lagakrobatik med extra allt

  Lasse Jansson, fredag 17 mars 2017, 00:08
  Du har stukat ett finger, e​n knäled ömmar sedan träningen tidigare i veckan och ​dessutom besvärar den ena fotleden efter att du landat snett på uppvärmningen. Alldeles nyss fick du en knäskål rakt i ansiktet. Hade du varit en manlig fotbollsspelare i världseliten hade du spelat död under dramatiska former (Neymar), gråtit floder i storlek med Nilen (Ronaldo) eller gett tillbaka med alla tillgängliga fysiska och ​verbala medel (​Pepe). Nu är du inte fotbollsspelare utan cheerleader och då går du för sinnesstämningen sprudlande. Imponerande!

  cheerleading akrobatik
  Förmågan att ta det med ett leende, no matter what, imponerade på mig när jag såg cheerleading för första gången

  I helgen arrangerade Haninge Cheer Elite cheerleading-DM för distrikten Stockholm och Mellersta. Lördagen var vikt för Storstockholmslagen medan söndagen var tillägnad distriktet som kallas Mellersta, med lag från Uppsala, Sigtuna, Köping, Örebro, Linköping, Hudiksvall, Kolsva, Norrköping, Västerås, Karlstad och Nyköping. Två dagar av intensivt tävlande där varje kvadratmeter av det nyaste hallkomplexet på Rosvalla togs tillvara.

  tennishallen har blivit parkering på Rosvalla
  Där den snöraserade tennishallen en gång i tiden låg blev det i helgen parkeringsyta på Rosvallaområdet

  Mitt besök under söndagen avslöjade en av Rosvallas svaga punkter samtidigt som det visade på områdets magnetism. Vårcupen i fotboll pågick på konstgräsplanerna samtidigt som DM i cheerleading upptog hall A, B och C. När sedan Gripen HC:s kvalmatch till Hockeyettan gick av stapeln i Stora hallen klockan 16.00 var parkeringskaoset på området fulländat. Oavsett parkeringsdilemmat är det otroligt roligt att se hur välutnyttjat och uppskattat Rosvalla är. Haninge Cheer Elite är ett bra exempel på detta när de lämnar storstaden och hittar en anläggning i Nyköping som täcker behoven de har som arrangör och dessutom ​tillför mervärden.

  Vi i Nyköping har många anledningar att vara stolta över vår jätteanläggning och det är verkligen kul att visa upp den för besökare. ​En liten klick i vår stad har genom sabotage och skadegörelse inte fattat galoppen men dessa individer ska inte få ​sätta tonen.

  Rosvalla B- och C-hall
  Rosvallas B- och C-hall användes under DM i cheerleading som uppvärmningsytor för de många lag som skulle tävla under dagen. Här ser du båda hallarna tack vare den delvis uppdragna mellanväggen.

  Att närma sig ett mästerskap i cheerleading för bevakning när man aldrig tidigare varit i närheten av sporten är att utmana sig själv rejält. De många klasserna och svårighetsgraderna beroende på ålder och kunnande tedde sig en aning trassligt för min otränade hjärna. Nu tog jag stöd av ett utmärkt matchprogram som arrangören tillhandahöll och dessutom gavs fortlöpande information av en tydlig speaker som lotsade oss åskådare genom hela distriktsmästerskapet.

  speaker DM Mellersta
  Mästerskapets speaker ​underlättade för oss i publiken under cheerleading-DM

  Tävlingarna inleddes med en tävlingsklass som jag tror kallas "Pom", eller dans, vilket är ett moment som inte innehåller något stunt (​aka bygg). Det följdes sedan av stunt-klasserna som bl.a. bygg​er mänskliga pyramider på höjden och mer vådlig akrobatik. I DM tävlar allt från de yngsta deltagarna, miniorer, upp till seniorer. Jag fick lära mig att i bl.a. SM är inte de yngsta klasserna med.

  pom och mimik under cheerleading-DM
  DM-tävlingarna inleddes med några olika ålders- och nivåklasser av Pom (dans)

  Cheerleading är en bedömningssport noga övervakad av många par domarögon. Ett program ska vara 2,5 minut och som med mycket annan bedömningsidrott genom otränade ögon är det marigt att klura ut vad som är bra eller mindre bra.

  domartillbehor cheerleading
  Domarbordet redo med matchur, hörselskydd och domarrapporter en timme innan tävlingsstart

  cheerleading-domare
  Ett större antal domare gjorde sitt jobb under DM-tävlingarna i Rosvallas A-hall

  Jag satt huvuddelen av tiden helt hänförd och tyckte att alla var väldigt duktiga. Allt från mycket unga deltagare till inte så gamla seniorer visade prov på både timing, akrobatik och mod. Utöver detta fascinerades jag över showmomentet som för mig innebar att den tävlande lyckades visa upp en fullständigt underbar mimik som alltid slutade med ett stort leende. Hur man nu kan lyckas med det efter att ha slagit en volt, gått ner i split eller kastat sig ner från hög höjd.

  riskfyllt cheerleading
  Inte helt riskfritt när en pyramid ska nedmonteras

  Ur ett säkerhetsperspektiv håller sig cheerleading med s.k. spotters. Dessa personer står i bakgrunden och kliver fram när de tävlande lagen bygger upp sina pyramider, gör kast och annan luftakrobatik. Allt för att kunna fånga upp en aktiv som lagkamraterna kanske inte riktigt får tag i och därmed förhindra att de dimper ner i golvet.

  spotters cheerleading
  De som agerade spotters under DM passade på att repetera de inlämnade programmen i varje paus som uppstod 

  För att dessa spotters ska kunna göra sitt jobb och säkra upp tillställningen måste alla lag lämna in sitt tävlingsprogram i god tid innan tävlingarna. På mina bilder ses dessa svartklädda spotters emellanåt och det handlar alltså inte om några åskådare som fotobombar. 

  DM Mellersta 2017 cheerleading
  En spotter står tryggt och stadigt framför den stora ​vepan som förkunnar att det är DM

  För att bringa lite kronologi i min text tar jag det från början. DM-tävlingarna på söndagen inleddes klockan 12.00 med inmarsch där två representanter för varje förenings olika lag sprang in på golvet i A-hallen. Övriga deltagare kunde ses uppe på VIP-platserna på ena kortsidan av hallen. Detta skedde inför slutsålda läktare vilket innebar 1650 åskådare. Arrangören hade känt av biljett-ivern och ställt ut ytterligare stolar nere på golvet, bredvid tävlingsmattan.

  inmarsch cheerleading-DM
  Nyköpings-föreningen Cheer Legacy under inmarschen

  publik Rosvalla A-hall DM cheerleading
  Endast den ena läktarsidan i A-hallen kunde användas men där var det å andra sidan helt fullsatt

  nationalsång
  Givetvis framfördes nationalsången innan DM drog igång med betydligt modernare tongångar

  Att som deltagare kliva in på golvet inför knappt 2000 åskådare borde vara lite nervöst. Inte bara för alla ögon som riktas mot de tävlande utan även för anspänningen att inte vara den som "förstör" för laget genom ett misstag. Ungefär som att vara målvakt i t.ex. fotboll, ett misstag syns väldigt tydligt.

  cheerleading medaljer
  Dessa pokaler och medaljer tävlade man om under söndagens distriktsmästerskap

  När de inledande Pom-lagen gjort sitt ute på golvet var det dags att rulla ut den blåa mattan. Jovisst, en betydligt mer dämpande och skyddande matta rullades ut inför stunt-tävlingarna. Begripligt, med tanke på konsekvenserna av ett eventuellt fall från hög höjd ner i golvet. Det var också väldigt noga att få bort småskräp från mattan mellan varje lags framförande. Alla spotters tog ett svep för att städa.

  mattbyte cheerleading
  Ett mjukare underlag rullades ut inför stunt-tävlingarna

  Tävlingsbidragen avlöste varandra i en rasande fart. Det var inte många minuter mellan varje uppträdande. Vid två tillfällen fick vi i publiken chansen till en bensträckare då pausen utsträcktes till som mest ungefär en halvtimme.

  kommers
  En viss kommers med cheerleading-attribut pågick i korridorerna utanför A-hallen

  Ungefär klockan 16.20 var tävlingarna slut och prisutdelningen tog vid klockan 17.00. Då hade jag sedan en timme åkt från hallen då min rygg och nacke definitivt sagt tack och hej (att sitta på rumpan och fota från golvet i 4 timmar var tydligen inte optimalt).

  teamwork cheerleading
  Lagarbete, tillit och mod

  Den slutliga resultatlistan blir lång och omfattande. Jag hänvisar till duktiga arrangören Haninge Cheer Elites publicering på nätet som du kommer till HÄR >>> För våra Nyköpings-representanter blev det ingen fullträff som tog dem högst upp på pallen men jag utgår från att de ändå med all rätt känner sig nöjda efter söndagens tävlingar.

  Cheer Legacy Nyköping
  Nyköpingsföreningen Cheer Legacy ställde upp i flera klasser under cheerleading-DM

  Jag fann en sport som hade ovanligt högt underhållningsvärde. Den verkar kräva mycket av sina aktiva men samtidigt belönar den med kicken som kommer av att utföra något man tränat hårt och länge på tillsammans. Visst kan det tyckas som att några individer får stå extra mycket i centrum men som i andra lagsporter kan man inte få ihop slutresultatet om inte allas arbete räknas och värderas lika högt.

  synkroniserat
  Timing, synkronisering och träning, träning, träning

  Som flickledare inom fotbollen vet jag hur engagerande det är att stå bredvid när det är match. Nervslitande. Men tusan vet om inte cheerleading-coacherna led värre än vad jag brukar göra. Inlevelsen från tränarbänken var minst lika underhållande som mimiken hos de aktiva i strålkastarljusets epicentrum.

  coachinlevelse
  Att gå genom skärselden tycks lindrigt i jämförelse med att vara cheerleader-coach

  mimik
  Sällan eller aldrig har jag haft så många fantastiska ansiktsuttryck på bild som efter söndagens cheerleadertävlingar på Rosvalla

  Det var verkligen otroligt belönande att fotografera söndagens tävlingar. Utöver den pulserande musiken fanns en vital spänst i hela evenemanget. En publik som levde sig med, aktiva som levde ut hela registret av positiva känslor och en färgprakt i tävlingskläderna som gjorde sig otroligt bra på bild. Lite knepigt var det att få bra bildformat när lagen byggde formationer på höjden, men vem har påstått att allt måste vara enkelt?

  obligatoriskt jubel
  Jublet inom laget efter det genomförda programmet verkade obligatoriskt och för mig kan det liknas vid vad volleybollag gör efter varje boll. Man pushar sig själv och kanske psykar sin motståndare en smula. Eller annars var de bara glada att de överlevde.

  Jag var inte ensam om att fotografera. Jag hade alltid någon med kamera bredvid mig på golvet och framförallt var Linköpingsbon Jonas Åkesson tapper och kämpade på under hela tävlingen. Lokaltidningens Malén Eneberg hade en hektisk sportdag att bevaka så hon var endast i hallen en kort stund. Tillräckligt länge för att själv komma med på bild dock.

  Malén Eneberg SN
  Södermanlands Nyheters Malén Eneberg med kameran redo

  Det har tagit ovanligt lång tid för mig att få i ordning mitt material efter ett sportevenemang. Mycket kan skyllas på att jag aldrig haft så många bilder som jag bedömt att jag vill visa upp. För att ge avtryck på Nyköpingskopplingen hos Lokalsporten har jag låtit Cheer Legacy fått ett eget bildalbum med drygt 130 bilder som du hittar HÄR >>> Och alla övriga lag (med undantag för de allra sista som tävlade på söndagen ) hittar ett bildgalleri med 450 bilder HÄR >>>

  Sorteringen i bildgallerierna kanske inte är 100% i kronologisk ordning. Jag hoppas på överseende med detta. Eftersom jag noterat ett tämligen stort intresse för de bilder jag läckt ut i förväg så vill jag repetera mina förhållningsregler när det gäller användandet av materialet. Det går alldeles utmärkt att använda mina bilder för föreningarna och deltagarna på t.ex. hemsidor och i sociala medier. Ange gärna @fotbollslasse som fotograf :-) Det enda jag vill ha kontroll över är om någon bild till äventyrs skulle användas i kommersiella sammanhang.

  Sugen på att själv beskåda cheerleading efter att ha tagit del av detta blogginlägg? Passa på att ta dig till Rosvalla den 13/5 då det är JAMfest Nordic. Kan bli hur bra som helst! 
  Tags
  • Cheer Legacy
 • Vilken resa av Gripen HC

  Lasse Jansson, onsdag 08 mars 2017, 23:26
  För 10 år sedan bildades Gripen HC. Några år av lugn och ro, långt in i mediaskuggan, följde för entusiasterna som gillade att lira hockey på en mindre ambitiös nivå. I mitten av april år 2014 lämnade storebror Nyköpings Hockey in sin konkursansökan och av det traumat följde en riktningsförändring för ishockeyn i Nyköping. Någon modig visionär i Gripen-ledet kan ha kläckt ur sig "Vi har ju en hockeyverksamhet, låt oss satsa för att sätta Nyköping på hockeykartan igen". Sagt och gjort.

  Gripen HC Lagbild 20160922
  Gripen HC:s lagbild inför division 2-säsongen 2016/17 (fotad i Stora ishallen på Rosvalla den 22/9 -16)

  Oavsett hur det går i det stundande kvalet till division 1 är inte utgången av kvalspelet något slutmål. Det är bara en del av resan. En resa tillsammans med en stad som älskar sin ishockey. Vägen kanske inte alltid kommer att vara spikrak men det gör å andra sidan resan mer intressant.

  NH_div1_140202_klacken
  NH-spelarna tackar klacken efter segermatchen mot Visby-Roma den 2/2 2014

  Jag har inte varit med på ishockeyresan särskilt länge. Med kameran i handen hann jag dock med några få matcher för NH under deras sista division 1-säsong 2013/14. Min nyfikenhet gjorde att jag från och med säsongen 2014/15 tittat till Gripen HC:s förehavanden då och då. Från division 4-spelet fram till där de står idag. En anmärkningsvärd resa tillsammans med en alltid lika entusiastisk och trogen publik. Vi ska dock inte förledas att tappa huvudena av farten och mitt modesta tips i slutet av detta inlägg kan säkert bromsa ett alltför optimistiskt förhållningssätt för oss som står utanför och hejar på.

  Gripen HC div 3 20151115 insläpp
  Ishockeyn skulle inte klara sig utan alla frivilliga som ställer upp som funktionärer när det är matchdags

  Trots att det inte gått särskilt lång tid sedan Gripen bestämde sig för en satsning uppåt i seriesystemet har många spelare kommit och gått. Vissa har bestått. Detta blogginlägg har många bilder men visar inte på långa vägar mer än ett litet urval av alla spelare som på ett eller annat sätt satt sitt avtryck på laget. Faktum är att jag mest fokuserat på de som inte är kvar än de som faktiskt fortfarande är involverade. Med vissa givna undantag. Vi börjar med att titta på några av killarna som spelade i Nyköpings Hockey säsongen 2013/14 och som återfinns i dagens Gripen HC.

  NH div1 20130922 Mathias Löf
  Division 1-match med NH för Mathias Löf den 22/9 2013

  NH div 1 20131204 Johan Norberg
  Johan Norberg i Nyköping Hockeys matchställ den 4/12 2013

  NH div 1 20130922 Adam Thim
  Adam Thim måljublar i division 1-matchen för NH den ​22/9 -13

  NH div 1 20131204 Markus Andersson
  Markus Andersson i Nyköpings Hockeys matchställ den 4/12 2013

  NH div 1 20140202 Robin Grönqvist
  Robin Grönqvist under NH:s match den 2/2 2014

  NH div1 20140202 Kim Ericson
  Kim Ericson har p.g.a. skador tvingats sluta som spelare men återfinns i ledarstaben runt Gripen HC. Den 2/2 2014 var han dock fortfarande i full gång ute på isen för NH.

  NH div 1 20130922 Anders Grentzelius
  Mannen med anteckningsblocket, Anders Grentzelius, är Nyköpings-ishockeyn trogen. Det gällde både den 22/9 2013 och även idag.

  Sedan Gripen formulerade sin nya framtidsambition under försommaren 2014 har de gått rent genom både division 4 och 3. Segrar i Allfyran respektive Alltrean tog dem denna säsong till division 2 där också Alltvåan klarades av med slutseger som resultat. Det satt hårt åt i Alltvåan men desto roligare, kan man tro. Något uttalat mål att vinna Alltvåan och ta sig vidare uppåt hade inte Gripen inför första säsongen på denna nivå. Det är ​måhända lätt att glömma bort när saker och ting rullat på så pass friktionsfritt.

  GHC div 4 20141212 Robert Åndberg
  Gripens Robert Åndberg i samband med en division 4-match den 12/12 2014

  GHC div 4 141212 Tobias Johansson
  Tobias Johansson i Gripens matchställ den 12/12 2014 (division 4-match mot Katrineholms HF)

  GHC div 4 20141212 William Åkvist
  Även William Åkvist deltog i division 4-matchen mot Katrineholms HF den 12/12 2014

  Inför kvalserien är det berättigat att undra hur väl de bästa Alltvåan-lagen står sig mot de två sämst placerade division 1-lagen? Det finns en del tillgänglig statistik och jag skrapade lite på ytan i det hörnet av internet för att försöka förstå. Statistik och torftiga tabeller talar visserligen inte om hur det verkligen var när varje enskild match spelades. Den psykologiska delen av tävlandet förblir bakom en dimridå.

  GHC Allfyran 20150225 Calle Johansson
  Calle Johansson (med ryggsäck) i Allfyrans sista omgång den 25/2 2015

  GHC Allfyran 20150225 Emil Mårtensson
  Emil Mårtensson i Gripen HC när Allfyran avgjordes i slutet av februari -15

  GHC Allfyran 20150225 Jesper Hedström
  Jesper Hedström ​under Gripens avslutande Allfyran-match den 25/2 -15

  GHC Allfyran 20150225 Jesper Hagberg
  Jesper Hagberg i Gripens matchställ ​när Ormsta besegrades med 7-4 den 25/2 -15

  GHC Allfyran 20150225 Pontus Nordlund
  Pontus Nordlund var en av Gripens målvakter i Allfyran-mötet mot Ormsta den 25/2 -15

  GHC Allfyran 20150225 Pierre Vik
  Längst fram ser du Pierre Vik i Gripens matchställ den 25/2 -15


  I träsklandet mellan division 1 och 2
  För mig som är både historielös och saknar ett tajt förhållande till ishockeyn är det nästan paralyserande med alla "Stockholmslag" som far ​likt en jojo mellan division 1 och 2. Jag är nog ganska kass på storstads-geografin också, när jag tänker efter. Här nedan kommer en tillbakablick på kvalspelet upp till division 1 de senaste säsongerna.

  2013/14 (det året då NH vann Allettan och sedan åkte ut i playoff 3 till Allsvenskan mot Tingsryd i två raka och inte långt därefter lämnade in sin konkursansökan)
  Från Alltvåan:
  Haninge, Värmdö, Tyresö/Hanviken
  Från div 1:
  Tumba, Nacka (och Gnesta)
  Resultatet av kvalseriespelet till div 1:
  1. Värmdö, 2. Haninge, 3. Tumba, 4. Nacka, 5. Tyresö/Hanviken

  GHC div 3 20151206 Markus Berg
  Markus Berg i division 3-match för Gripen den 6/12 -15

  GHC div 3 20151206 Robin Jacobsson Albin Ivarsson Hamberg
  Den extremt poänggivande duon Robin Jacobsson och Albin Ivarsson Hamberg firar ett mål i division 3-mötet mot Gimo den 6/12 2015

  GHC div3 20151115 lineup
  15/11 2015 och Gripens spelare gör sig redo att möta gotlän​dska Sudrets HC i division 3

  GHC div 3 20151115 Jens Öhling
  Meriterad förstärkning till ledargruppen i form av Jens Öhling som anslöt till Gripen HC inför division 3-säsongen 2015/16

  GHC div 3 20151115 Pontus Hulting
  Pontus Hulting hade biffigaste mustaschen bland alla Gripenspelarna under ​movember 2015

  GHC div 3 20151206 Casper Fältskog
  Casper Fältskog i Gripens matchställ när man besegrade Sudret i Lilla hallen den 6/12 -15

  GHC div 3 20151115 Albin Ivarsson Hamberg
  Fullt så vilsen som han ser ut på bilden är verkligen inte Albin Ivarsson Hamberg. I alla fall inte ute på isen. Här står han i båset den 15/11 2015 ​då div 3-spelet var i full gång.

  2014/15
  Från Alltvåan:
  Tumba, Sollentuna, Nynäshamn, Bålsta
  Från div 1:
  Värmdö, Vallentuna
  Resultatet av kvalseriespelet till div 1:
  1. Vallentuna, 2. Sollentuna, 3. Värmdö, 4. Tumba, 5. Nynäshamn, 6. Bålsta

  GHC Alltrean 20160224 Adam Thim
  Han kom tillbaka till Nyköping! Adam Thim anslöt till Gripen HC i absoluta slutfasen av Alltrean och här ser vi honom i avslutningsmatchen mot Flemingsberg den 24/2 2016.

  GHC Alltrean 20160224 Björn Nordell
  Gripens materialförvaltare Björn Nordell får en "vänskaplig" klapp på huvudet under Alltrean-avslutningen mot Flemingsberg den 24/2 2015

  GHC Alltrean 20160224 Emil Karlsson
  Gripens reslige back Emil Karlsson tar avslut i segermatchen mot Flemingsberg den 24/2 -16

  GHC Alltrean 20160224 Sebastian Sjösten
  Gripens Sebastian Sjösten började säsongen 2015/16 som assisterande tränare men suget att spela blev för stort och han gav sig i kast med spel i Alltrean innan han åter tackade för sig

  GHC Alltrean 20160224 publiktack
  Gripen-spelarna tackade sin hängivna klack efter Alltreans sista match den 24/2 2016

  2015/16
  Från Alltvåan:
  Tumba, Nacka, Rimbo, Bålsta
  Från div 1:
  Wings, Tierp
  Resultatet av kvalseriespelet till div 1:
  1. Nacka, 2. Wings, 3. Tumba, 4. Tierp, 5. Rimbo, 6. Bålsta

  GHC div 2 20161014 Johan Ternström
  Johan Ternström i division 2-matchen för Gripen mot Tyresö/Hanviken den 14/10 2016. En match som Gripen vann med 3-1.

  GHC div 2 20161014 Gustav Berlin
  Gripens Gustav Berlin i division 2-matchen mot Tyresö/Hanviken den 14/10 -16

  GHC div 2 20161014 Hampus Hulting
  Gripens Hampus Hulting har en lång och målrik historia tillsammans med Gripen. Här skrinnar han fram på isen den 14/10 -16.

  GHC div 2 20161028 Martin Eriksson
  Gripens Martin Eriksson i division 2-matchen mot Farsta den 28/10 -16

  2016/17
  Från Alltvåan:
  Gripen, Tyresö/Hanviken, Linden, Nynäshamn
  Från div 1:
  Nacka, Tumba
  Resultatet av kvalseriespelet till div 1:
  Vem vet? Jag kommer med mitt försiktiga tips efter ytterligare några bilder!

  GHC Alltvåan 20161213 Niclas Claesson
  Niclas Claesson kom till Gripen HC och gjorde det väldigt bra men lämnade sedan för att återgå till Gnesta. Här ser vi Niclas i Alltvåan-matchen mot Linden den 13/12 -16.

  GHC Alltvåan 20161213 Tobias Snäll
  Den av skador förföljde Tobias Snäll efter ett av Gripens mål mot Linden i segermatchen med 7-5 den 13/12 -16 i Alltvåan

  GHC Alltvåan 20170211 Freddie Byström
  Hårt arbetande Freddie Byström gick i isen mot Rimbo IF på Gripendagen den 11/2 -17. Värre skadad blev han i en match därefter och förhoppningsvis är han tillbaka för spel i kvalserien till div 1.

  GHC Alltvåan 20170211 Johan Norberg
  Lagkapten Johan Norberg är viktig för Gripen HC men tyvärr har sviterna efter ännu en hjärnskakning hållit honom borta från spel ​stora delar av säsongen. Här är han dock med i Alltvåanmatchen på Gripendagen den 11/2 -17.

  GHC Alltvåan 20170211 Markus A Johan N Robin G
  Gripendagen 2017 gick av stapeln den 11/2 då Rimbo IF kom på besök och de fick se sig besegrade med 7-4 inför 2818 åskådare. Här ser vi Markus Andersson, Johan Norberg och Robin Grönqvist.

  GHC Alltvåan 20170224 Fredrik Carlsson Skatteboe
  I slutfasen av Alltvåan-spelet hämtades Fredrik Carlsson Skatteboe in från Nyköping Hockey Ungdom. Här ser vi Fredrik i Gripens matchställ den 24/2 -17.

  GHC Alltvåan 20170224 John Moberg
  John Moberg har värvats från Alltvåan-konkurrenterna Trångsund och kommer säkert att tillföra mycket i det kommande kvalspelet för Gripen HC

  GHC Alltvåan 20170224 Kim Lindström
  Meste spelaren genom Gripens 10-åriga historia är Kim Lindström. Respekt!

  GHC Alltvåan 20170224 publiktack
  Efter att Gripen besegrat Tyresö/Hanviken med 2-1 den 24/2 -17 i Alltvåans näst sista omgång övertog man serieledningen som sedan kunde bibehållas i den sista omgången

  Fotbollslasse tippar Kvalserie Östra till HockeyEttan:
  1. Linden, 2. Tyresö/Hanviken, 3. Nacka, 4. Gripen, 5. Tumba, 6. Nynäshamn

  Varför?

  Linden har jag sett två gånger då de förlorat mot Gripen trots att de varit det bättre laget (spelmässigt). De slog Gripen klart (5-2) i senaste matchen den 7/2 uppe i Eskilstuna. Tyresö/Hanviken har varit gedigna samt innehaft serieledningen ända till slutfasen av Alltvåan och tappade mest p.g.a. att de saknade den glöd och motivation som behövdes på slutet. Nacka borde ha med sig något vad gäller tempo och tuffhet från div 1. Tumba får en låg placering i detta kval ”bara för att” och jag väger in att de har lågt självförtroende och får det jobbigt att försvara sin div 1-plats snarare än hungern att vinna en div 1-plats. Nynäshamn gjorde det grymt bra och piskade Bålsta i kvalmatcherna om sistaplatsen in i kvalserien men jag måste i ärlighetens namn hoppas att de inte ska slå sig till framgångar i detta kval. Deras utvisningsstatistik talar för sig själv…

  Gripen som fyra? Say what?! Rutin och drivet målskytte borde väl betala sig, eller? Njo, men hur tunt har det inte varit på framförallt backsidan? De är farligt ute om de kommande tuffa matcherna ger minsta lilla skada på ytterligare någon i backbesättningen. Det kan bli väldigt svårt att undvika, tyvärr. En del av spelarna i Gripen har kämpat tappert och tangerat sitt max i Alltvåan, nu är det minst ett snäpp till som krävs om man vill gå hela vägen. Ett lite slarvigt (eller odisciplinerat) passningsspel och taktiskt oslipad defensiv över hela planen har också förföljt Gripen under säsongen. Ovanan vid kvalspel riskerar att straffa laget, det är många av motståndarlagen som tycks vandra mellan div 1 och 2 och då finns erfarenheten av nervpåfrestande kval.

  GHC div2 20160926 promotionbild
  Återtillträdde ordföranden Magnus Eriksson har bra stöd från spelarna i arbetet med att forma ishockeyn i Nyköping för framtiden

  Jag vill ha fel! Jag vågar dock inte tippa eller tro på en kvalserieseger för Gripen denna säsong. Det vore faktiskt för bra för att vara sant. Det jag hoppas på är ett stort publikstöd under hela kvalserien, det förtjänar spelarna och alla runt laget som offrar så mycket av sin tid och sitt engagemang.

  Nu håller jag tummarna och önskar ​stort lycka till!
  Tags
  • Gripen HC
  • Kvalserie Östra till Hockeyettan
 • Sammantaget klart godkänt av Onyx

  Lasse Jansson, tisdag 07 mars 2017, 21:30
  I söndags avslutades säsongens allsvenska spel i och med Onyx hemmamöte mot tabelljumbon IBF Göteborg. Det var inte frågan om Onyx skulle vinna utan med hur mycket. En osannolikt jobbig sanning som gästande västkustlaget levt med under hela säsongen 2016/17 i Allsvenskan Södra.

  lite så är det IBF Göteborg
  "Att lägga in hjälmen" får ​illustrera Göteborgs jobbiga 1-22 i säsongens sista match

  Jag läser gång efter gång vad IBF Göteborgs huvudtränare Andréas Pettersson skrev på föreningens hemsida om säsongen som den sett ut fram till mitten av februari. Det får mig att ännu mer respektera de 10 utespelarna, målvakten och ledar​staben som åkte österut till Nyköping under söndagen för att knyta ihop en säsong som i slutänden betydde 22 raka förluster och 48-446 i målskillnad.

  IBF Göteborg Allsvenskan Södra
  IBF Göteborgs sista trupp för den här allsvenska sejouren

  Jag tittade igenom de senaste årens allsvenska statistik. Ser ​spåren av ett starkt och etablerat topplag i Allsvenskan Södra. IBF Göteborg kom säsongen 2012/13 på en 3:de plats, 2013/14 kom de 2:a, säsongen 2014/15 slutade de 4:a och säsongen 2015/16 kom de 9:a och klarade sig kvar med minsta möjliga marginal ner till nedflyttningsstrecket. Vad som sedan hände inför årets säsong kan jag inte se men å andra sidan har jag bara skummat igenom föreningens egen hemsida. I en artikel från början av oktober 2016 antyds problem och att man valt att satsa på egna unga talanger. Jag stannar vid detta och känner att jag i alla fall har större förståelse för vad grabbarna i truppen gått igenom denna säsong.

  Det är viktigt med perspektiv. Onyx 22-1-seger i avslutningsomgången har ur Nyköpings-synvinkel en lekfull plojkaraktär (det är alltid roligt att göra många mål) men myntet har onekligen två sidor. Jag förstår bättre Andréas Petterssons val att hylla sina slagna hjältar.

  konfetti Onyx IBK
  Konfettiregn över Onyx IBK:s allsvenska herrar samt följeslagarna ​från klubbens P06-lag

  Hur har det då gått för regionens ​publiklag Onyx i deras återkomst till den allsvenska nivån? Jodå, de har all anledning att klappa sig själva på axeln. En 5:e-plats är inte kattskit. Visst gick det nästan otäckt bra under första seriehalvan, kanske för bra för deras eget bästa, och när andra halvan skulle bemästras så tappade man i slutänden den hägrande kvalplatsen till SSL. Jag prickade nog in deras mentala bottennapp när jag såg dem ta stryk mot gästande Visby IBK den 8:e februari. Det var inte smickrande ​att förlora med 3-11 men siffrorna var inte det värsta med den insatsen. I min hjärna kortslöt det nästan och jag tog i stort sett beslutet att inte offra någon mer fritid för att bevaka ytterligare allsvenska matcher säsongen 2016/17. Nu blev det ändå en bevakning till, mycket beroende på att Onyx ändock spelar i landets näst högsta nivå samt har ett stort publikintresse. Sånt ​förpliktar.

  effektfull inmarsch
  Inmarch i Rosvallas fina A-hall ​inför säsongens sista allsvenska match för Onyx innebandyherrar

  Jag har efter avslutningsmatchen mot IBF Göteborg förstått att Onyx motiverade sig med att jaga minst 18 måls segermarginal för att ge sig själva chansen att passera Visby IBK i tabellen. Det jag däremot visste på förhand var att huvudtränaren tillika sportchefen Tobias Palm ännu en gång gör ett försök att sluta med tränarsysslan. Vi får väl se hur det blir med den saken. Den lojale herr Palm har väl försökt med denna manöver ett par gånger tidigare om jag inte minns fel.

  Tobias Palm Onyx IBK
  Onyx tränare Tobias Palm kan ha gjort sin sista match som huvudtränare. Kanske.

  Intresset för innebandy är förvånansvärt stort i vår stad. Klubbar har slagits samman och nya har bildats. Barn och ungdomar fyller halltiderna i både Nyköpings och Oxelösunds bokningssystem. Vi har flera herrlag och även ett damlag i vår stad. Nog sjutton ska publiken kunna njuta av allsvensk nivå även i framtiden men givetvis kommer många åskådare att titta på innebandy på alla möjliga nivåer kommande år. En händelserik och trivsam publiksport, helt enkelt.

  innebandypublik Onyx IBK
  Till Onyx säsongsavslutning kom 471 åskådare för att heja fram sina favoriter

  Apropå inmarschen så var det väl inte den smartaste idén från den i publiken som bestämde sig för att skjuta av en salva med konfetti över det orangefärgade hemmalaget. De där guldfärgade plastbitarna är givetvis inte möjliga att ha på planen när man spelar på grund av halkrisken. De är dessutom mer eller mindre omöjliga att sopa upp, tro mig, jag har jagat sådana där flarn under några år i samband med hump-jobb inför Fotbollsgalan. Nu mobiliserade Onyx allt de hade och samtidigt som nationalsången framfördes fräste flitiga händer fram längst hallgolvet och gjorde det spelbart med bara en mindre förskjutning av matchstarten. Osmart var ordet.

  nationalsångskaos
  Jag tyckte synd om tjejen som framförde nationalsången eftersom det var väldigt oroligt nere på planen i jakt på all konfetti bakom henne

  Aldrig hade jag kunnat tro att den första perioden skulle bli den jämnaste i matchen mellan Onyx och Göteborg. Den slutade 6-0. Inte direkt så att man satt och bet på naglarna och undrade hur allt skulle sluta. Andra perioden resulterade i åtta nya hemmamål och i den avslutande perioden gjordes ytterligare åtta hemmamål men vi fick också se gästerna göra ett tröstmål till ställningen 18-1. Summa 22-1 för den som vill slippa göra matten själv.

  Onyx P06
  Spelarna i Onyx P06 var ivriga att hälsa på sina idoler i A-laget

  Det finns inget jag kan skriva för att redogöra för matchutvecklingen. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Till gästernas försvar ska ändå skrivas att de hade ytterligare tre kvalificerade chanser som hade kunnat rendera i ytterligare mål. En sak som kanske är intressant är att det från hemmalagets sida endast blev ett backmål (Marcus Groth) och två centermål (Christoffer Ekstrand). Övrig målfabrikation hos Onyx kom från forwardklubbor och det var fyra man som delade på denna "börda".

  Istället för att redogöra för varje enskilt mål kommer här en bildkavalkad över samtliga målskyttar och jag börjar artigt med gästande IBF Göteborgs målskytt.

  Alexander Rasch IBF Göteborg
  IBF Göteborgs Alexander Rasch ​fick göra ett tröstmål i tredje perioden

  Marcus Groth Onyx IBK
  Marcus Groth i Onyx IBK gjorde lagets enda backmål mot Göteborg

  Christoffer Ekstrand Onyx IBK
  Centern ​Christoffer Ekstrand stod för två av Onyx mål

  Viktor Palm Onyx IBK
  Viktor Palm kan en del, oavsett om det är på innebandy- eller fotbollsplanen, och i säsongens sista match stod han för fyra fullträffar

  Jesper Ekström Onyx IBK
  Onyx Jesper Ekström blev en av tre 5-målsskyttar i avslutningsmatchen

  Oscar Janthe Onyx IBK
  Oscar Janthe gjorde även han fem mål för Onyx mot Göteborg

  Linus Mild Onyx IBK
  Linus Mild gjorde fem mål och var den som avslutade målskyttet när han fastställde slutresultatet till 22-1 när matchuret stod på 19:18 i tredje perioden

  Vi var väldigt många med kamera framför ögonen under söndagens innebandymatch. Det kanske sett likadant ut i samband med varje hemmamatch för Onyx denna säsong. Med spel på högre nivå följer också ett större allmänintresse. Givetvis var lokaltidningen SN på plats med fotograf Sandra Nordin.

  Sandra Nordin SN
  Södermanlands Nyheters fotograf Sandra Nordin plåtade innebandyavslutningen

  117 till antalet är de bilder jag lagt i bildgalleriet från denna allsvenska innebandymatch. Du hittar dessa bilder via denna länk >>>

  Jag tackar Onyx för denna säsong och önskar dem stort lycka till i förberedelserna inför kommande säsong!
  Tags
  • Onyx IBK Herrar
  • Allsvenskan Södra Herrar
 • Harg och Råby gjorde upp på KGB

  Lasse Jansson, lördag 04 mars 2017, 18:44
  OK, en träningsmatch i början av mars istället för...? Ja, allt annat faktiskt. Ett tungt vägande skäl till varför jag besökte Rosvallas KGB under lördagsförmiddagen var den relativt tidiga träningsmatchstarten mellan Hargs BK:s och Råby-Rönö IF:s herrar.

  Disigt Rosvalla
  Rosvallas konstgräsplaner kommer att användas flitigt denna helg då bl.a. ett antal DM-matcher avgörs

  Klockan 11.00 passade mig utmärkt. För övrigt var helgen uppbokad till sista minut. Nu kom det visserligen magbaciller och lade krokben för mycket av familjen Janssons planer, men ändå.

  Alban Berisha Magnus Melin
  Träningsmatchen på Rosvallas konstgräsplan B under lördagsförmiddagen passade utmärkt i ett för övrigt tajt schema

  Jag kommer inte att göra mig någon större ansträngning med texten efter denna träningsmatch. Det var framförallt för foto-lustens skull som jag åkte till Nyköping denna helg. Träningsmatcher bland de lokala lagen kan få vara oanalyserade, allra helst de trevande första, eftersom det testas hejvilt och är lite si och så med både spel och spelare.

  Joakim Fahlén Alban Berisha
  Råby-Rönös Joakim Fahlén och Hargs BK:s Alban Berisha närkampsduellerar på konstgräset

  Efter fredagens snöfall var det allmänt blött, rått och ruskigt. Det bjöds på 2 plusgrader, blyertsgrå himmel samt ett råkallt dis. Jo man tackar.

  Mathias Vestin Råby-Rönö IF
  Mathias Vestin i Råby-Rönö IF visar med sin andedräkt att det var en smula kylslaget i luften under lördagen

  Lustigt nog hade många nyfikna hittat till KGB. Kanske för att Hargs BK är en av våra större klubbar i närområdet. Kanske för att Råby-Rönö IF tagit över vinnarhålet när det kommer till poppislag just nu. De sistnämnda fick chansen att spela i division 5 denna kommande säsong och gjorde givetvis rätt som tackade ja (efter den trots allt lyckade fjolårssäsongen).

  Joakim Fahlén Armend Berisha
  Lagkaptenerna Joakim Fahlén (Råby-Rönö IF) och  Armend Berisha (Hargs BK) skakar hand innan träningsmatchstarten

  Det hade naturligtvis varit intressant att ta del av någon av helgens DM-matcher. Passade dock illa med mitt eget schema. Det är också full ​fart på inomhusidrotterna denna helg. Vi är i den delen av året då utomhus- och inomhussporterna börjar krocka med varandra. (Det händer ju även på hösten.)

  publik träningsmatch Rosvalla
  En hel del åskådare hade sökt sig till träningsmatchen mellan Hargs BK och Råby-Rönö IF

  Harg inledde denna säsongsstartande träningsmatch bäst. Efter några minuter kom dock Råby-grabbarna in i det lite bättre men det var ändock HBK som tog ledningen efter ungefär en kvart. Därefter tvingas Niklas Karlsson i Råby-målet till en jätteräddning och senare i första halvlek rensar Jesper Agerin undan en boll på Råbys mållinje. Ju längre första halvlek pågick desto bättre grepp fick HBK om händelserna.

  Daniel Karlsson Alban Berisha
  Daniel Karlsson i Råbys mål rusar ut och gör sig stor samt lyckas parera Hargs BK:s Alban Berishas jätteläge

  Andra halvlek tar vid där den första slutade. Harg fortsatte diktera matchvillkoren. De fortsatte med detta tills i mitten av andra halvlek då Råby-Rönö efter en bra sekvens kvitterade till 1-1.

  Martin Finnberg Jakob Norelius
  Även om Martin Finnbergs skott vid detta tillfälle blockeras av Hargs Jakob Norelius så var det Finnberg som lite senare lyckades kvittera till 1-1

  Harg tog åter ledningen några minuter efter Råbys kvittering men sedan undrar jag om inte HBK genom byten tappade sitt momentum. Nu var det istället Råby som lyckades med sitt anfallsspel och det kom både en kvittering till 2-2 och i slutminuterna ett segermål fram till 3-2 för Råby.

  Under tiden som träningsmatchen mellan Harg och Råby pågick så drog Nyköpings BIS division 1-herrar igång en lättare träning på konstgräsplan C. De ska ju som bekant till Påskbergsvallen i Varberg under söndagen och avsluta gruppspelet i Svenska Cupen med match mot Superettanlaget Varbergs BoIS FC. Om du undrar varför det är en del bilder på Bissare i dagens bildgalleri så har du nu fått en förklaring.

  Bissträning KGC
  Nyköpings BIS division 1-herrar genomförde under lördagen en lättare träning på KGC


  Jag har knåpat ihop 119 bilder från lördagens besök på Rosvalla, du hittar bilderna HÄR >>>

  Jag passar också på att önska Hargs BK:s, Råby-Rönö IF:s samt Nyköpings BIS herrlag stort lycka till framöver!
  Tags
  • Träningsmatch
  • Råby-Rönö IF Fotboll Herrar
  • Hargs BK Fotboll Herrar
 • Gott så Gripen

  Lasse Jansson, lördag 25 februari 2017, 21:01

  Fredagskvällens hockeymatch i Rosvallas lilla ishall blev precis som man vill ha det. Oviss på förhand, spännande när den pågick och med ett Nyköpingslag som segrare. ​Matchen förtjänade förvisso dubbelt så mycket publik än vad som nu dök upp (576 åskådare) men man kan väl inte få allt man önskar.

  fota genom plexiglas
  Jag testade att fota genom det minst solkiga plexiglaset i Lilla hallen under första perioden. Någon gång ska vara den första.

  Inför fredagskvällen hade jag att välja mellan tre olika saker:
  *   Chilla hemma i TV-soffan. Behövdes efter att förra helgen offrat 20 timmar på Bissarnas cupmatch mot Hammarby IF (bevakning, bildredigering och textskrivande).
  *   Gripen HC:s toppmöte mot Tyreseö Hanviken i Alltvåans näst sista omgång. Jag såg Gripen för första gången i mitt liv från publikplats förra fredagen och det var inte någon vidare värst skojig match...
  *   IFK Nyköpings handbollsherrar spelade match på Rosvalla klockan 19.30. Har bara bevakat dem en gång denna säsong och det kanske var dags igen?

  publik Rosvalla Lilla hallen
  Delar av publiken i Rosvallas Lilla hall under fredagskvällens toppmatch i Alltvåan

  Jag valde rätt. Gripen HC:s möte mot serieledande Tyresö Hanviken blev en höjdare. Att Gripen efter mycket om och men lyckades vinna med 2-1 säger också en del om att det inte var öppna spjäll åt båda håll. Målsnålt men inte helt chansfattigt. Defensiv disciplin och bra målvaktsspel. Kamp med en hel del känslor. Och kanske en del prestige. Innan domaren blåste igång hörde jag de två huvudtränarna prata med varandra om dilemmat med att tidigt vara klara för kvalserien, något som har synts i lagens resultat den senaste tiden.

  Ludwig Bladin Gripen HC
  När Gripens Ludwig Bladin trycks ner i isen av Tyresö Hanvikens Tim Andersson i tredje periodens slutfas kan man inte ta miste på att matchen var het och betydde något för spelarna.

  Sakta men säkert har Gripen HC kommit ifatt Tyresö Hanviken i Alltvåan Östras tabelltopp. Endast tre plusmål skilde de båda åt innan matchen (till Tyresö Hanvikens fördel). Inför match pratades det mest om vikten av att sätta sig i respekt hos det kommande kvalseriemotståndet. Det var tyvärr inget som funkade initialt i matchen för hemmalaget eftersom gästerna var det bättre laget de första 20 minuterna. Ändå ledde Gripen med 1-0 efter mål av Albin Ivarsson Hamberg när klockan stod på 12:38. Dessförinnan hade Marcus Axbom räddat en puck på mållinjen i 6:e minuten. Utmärkte Axbom, jag återkommer med en idolbild lite längre ner.

  Albin Ivarsson Hamberg Gripen HC
  Albin Ivarsson Hamberg rakade in pucken förbi Marcus Due-Boje och gav Gripen HC ledningen med 1-0 mot toppkonkurrenten Tyresö Hanviken

  I den andra perioden var Gripen det något bättre laget. Man fick bättre grepp om sig själva och sin motståndare. Det dröjde till drygt 8 minuter in i andra perioden innan första utvisningen kom och då var det Gripen som åkte på den. Därefter följde ett 5 mot 3-läge för Gripen som de inte lyckades utnyttja. Perioden förblev mållös och 1-0 stod sig in i den tredje och avgörande akten.

  Björn Andersson SN Sporten
  SN Sportens Björn Andersson live-rapporterade och hade pennan rätt i munnen

  I den tredje perioden tycker jag att Gripen ytterligare ökade kvalitén och gapet till sin motståndare. Visst, en del mindre noggranna passningar från backarna i uppspelsfasen satte hjärtat i halsgropen på oss åskådare. Och målvakt herr Marcus Axbom skyfflade med klubban lite olyckligt någon gång samt hade det jobbigt med fladderpuckarna som Tyresö Hanviken ideligen droppade i hans riktning. Men det var en god insats från Gripen-spelarna mot riktigt bra motstånd.

  John Moberg Gripen HC
  John Moberg gjorde hemmapremiär för sitt nya lag Gripen HC under fredagskvällen. John kommer närmast från seriekonkurrenterna Trångsund och spelade sin första Gripen-match i tisdags. Välkommen till Nyköping!

  Efter en lång stunds spel utan avbrott i mitten av sista perioden gjorde sig domaren till den minst populäre på hela Rosvallaområdet då han visade ut Gustaf Berlin när klockan stod på 9:47. Tyvärr tog det bara 10 sekunder innan gästerna utnyttjade det numerära överläget och Charlie Ahlberg kvitterade till 1-1. När 14:e minuten inleds händer väldigt, väldigt mycket. En dubbelutvisning ger spel 4 mot 4 och när klockan stod på 14:16 blåses straff för Gripen. Mathias Löf försöker men visar att Nyköpings hockeykrigare inte har det bästa självförtroendet just nu vad gäller straffar. Revanschen kommer när matchuret visade 14:51 och Kim Lindström gör befriande 2-1. Ett resultat som ​stod sig matchen ut. Gott så Gripen HC!

  Kim Lindström Gripen HC
  Gripens Kim Lindström tar här fajten framför Tyresö Hanvikens mål men hans avgörande 2-1 gjordes i en spelvändning där han utnyttjade en lucka i gästernas försvar

  Man kan säga att Gripen HC hade tur ett antal gånger under denna seriefinal. Visst hade Tyresö Hanviken ett antal puckar som inte var långt borta från att hitta in i nätmaskorna. Eller i alla fall farliga intentioner. Men, det måste tilläggas, så brände Gripen ett antal finfina chanser och kan sägas ha haft lite oflyt också. Summa summarum så förtjänade Gripen denna knappa men tydliga seger.

  Marcus Axbom Gripen HC
  Marcus Axbom i Gripens mål gjorde en solid och helgjuten insats när Gripen övertog serieledningen i Alltvåan Östra med en omgång kvar att spela

  Jag noterade att ishallens mest välkammade gosse stod och peppade sina lagkamrater i båset. Kapten Norberg var på plats men uppenbarligen inte i spelbart skick. Må han slippa sina hjärnskakningssymptom tills kvalserien drar igång, den gode Johan.

  Johan Norberg Gripen HC
  Johan Norberg, med oklanderlig sidbena, mellan Didrik Bohlin och materialförvaltare Göran Blank i Gripens bås

  En spelare som växer i mina ögon för varje match jag ser är Adam Thim. Han är redan lång, och det är inte höjden över havet jag avser, utan hans enastående arbetskapacitet och gnuggande för laget. Jisses vad han sliter och vilken nytta han gör. Krydda detta med att han kan få den mest stabile motståndare att få hjärnsläpp så förstår du vad han bidrar med till Gripen HC.

  Adam Thim Gripen HC
  Gripens Adam Thim är grym för närvarande

  Jag var inte ensam att fota i hallen utan jag hade sällskap av Södermanlands Nyheters Jens Alvin. Han var förvisso inne i handbollshallen en sväng för att plåta det jag valde bort men satt huvudsakligen tryggt uppe på läktaren och tog sina bilder. Det var tydligen väldigt länge sedan Jens fotograferade ishockey om jag förstod honom rätt innan matchstarten.

  Jens Alvin SN
  Jens Alvin på Södermanlands Nyheter sorterar och väljer ut bilder till SN Sportens liveflöde

  Jag har skrapat ihop ett bildgalleri med 112 bilder som du hittar HÄR>>> Första perioden fotograferades genom det något grumliga plexiglaset och sedan gick jag upp och ställde mig i kontrollrummet där bl.a. William Åkvist huserade. Denna gång sade hans sig vara smittfri vilket återstår att se... Att han levde sig in i matchen kan jag i alla fall intyga :-)

  Tack Gripen HC för en ypperlig fredagsunderhållning!
  Tags
  • Gripen HC
  • Alltvåan Östra
 • Biss och Bajen bjöd på cupfest

  Lasse Jansson, tisdag 21 februari 2017, 22:35
  En lördag drygt halvvägs in i februari kan vara bedövande vintrig och kall. Allra helst på Rosvalla där sällan kvicksilvret når över den absoluta nollpunkten eller vindstyrkorna understiger styv kuling. Svenska Cupens ​nutida upplägg ​innebär kvalmatcher i omgång 1 och 2 ​(spelas under juni och augusti) som i sin tur leder fram till ett gruppspel uppdelat i 8 grupper om 4 lag i varje. Sveriges 32 hetaste cuplag gör upp om 8 kvartsfinalplatser och i slutänden de två finalplatserna. Gruppspelet och de avslutande utslagsmatcherna fram till finalen äger rum under februari fram t.o.m. den 13:e april. ​Vintrigt, med allt vad det innebär. Besvärligt, för de lag utan konstgräs på sina arenor.

  Bajenklack Rosvalla konstgräsplan A
  Nyköpings BIS har tillsammans med Nyköpings Arenor byggt upp temporära läktare vid konstgräsplan A på Rosvalla (klicka gärna på panoramabilden för högre upplösning).

  På många sätt är det anmärkningsvärt att Nyköpings BIS på nytt nått gruppspelet i Svenska Cupen. Senast det begav sig, 2013, toppades anrättningen med hemmamötet mot IFK Göteborg den 10:e mars. Förvisso fick man stryk, 1-4, men man lyckades i alla fall besegra Kalmar FF med 2-1 i det gruppspelet. Grymt kallt minns vi alla att det var den gången.

  finväder februari Rosvalla
  Rosvallaanläggningen i Nyköping badade (nåja) i sol under lördagseftermiddagen

  Genom att besegra Åby IF den 8/6 -16 med 5-0 i omgång 1 samt Athletic FC United (AFC United) med 2-1 i omgång 2 den 24/8 -16 har Nyköpings BIS tagit sig till Svenska Cupens gruppspel. I grupp 7 återfinns förutom Nyköpings BIS även Hammarby IF, Östersunds FK samt Varbergs BoIS FC. I lördags var det alltså tävlingsstart med den underbara utmaningen att ta sig an allsvenska kultlaget Hammarby IF. Jo, man måste nog kalla Bajen för kultlag, om inte annat på grund av föreningens hängivna supportrar samt idén om att en klack för mycket är bättre än ingen alls. Lägg också till ett tappert kämpande om plats nummer 1 på den allsvenska fotbollshimlen som man bara lyckats uppnå en enda gång (2001). Men nästa år, då...

  Nyköpings BIS intrimning entrésystem
  Rol​le Berge slet med entrésystemets intrimning vid en av ingångarna timmen innan första insläpp

  Det har sina sidor att ta emot ett av Sveriges populäraste fotbollslag en vinterdag i februari. Om vi bortser från den idrottsliga delen finner vi en hel drös med andra intressanta utmaningar. Konstgräs, finns det? Japp, Rosvalla har tre planer (varav konstgräsplan B användes 2013 under cupspelet). Läktare och andra faciliteter som tar emot tusentals åskådare? Nej. Säkerhetsanordningar? Nej. Frivilliga i stora horder som kan fungera som planvärdar, säkerhetsvakter, kioskpersonal, entrépersonal m.m.? Jajamensan, i Nyköping finns både yngre och äldre som inte drar sig för att ställa upp! Jag har sett det när IFK Nyköping framgångsrikt arrangerat Sverigecupen i handboll, det är säkert likadant när Nyköpings Hockey Ungdom arrangerar JSM i ishockey och ​så vidare.

  säkerhetsgenomgång bortalagsentrén
  Säkerhetsgenomgång vid bortalags-entrén ​på Rosvalla

  En påtagligt upptagen och småstressad Patrik Berglin, tillförordnad klubbchef i Nyköpings BIS, for som en ruppad utter runt Rosvalla när jag kom dit strax före klockan 12 på lördagen. Många ryckte i honom för en stunds uppmärksamhet, så även jag (för att få reda på ackrediteringsinfo och restriktioner i min egenskap som fotograf). Patrik var mitt i smeten men hade ett någorlunda samlat uttryck i ansiktet. Bakom honom låg månader av förberedelser. Tillsammans med Nyköpings Arenor har Nyköpings BIS lyckats bygga upp läktare på båda långsidor av konstgräsplan A, säkerhetszoner och insläppskontroller, kiosker och bajamajor. Det enda som var lite fjuttigt var matchuret som stod som en liten prick vid ena hörnflaggan. Det var inte mycket att skryta med...

  Patrik Berglin Gustaf Nilsson
  Patrik Berglin blir intervjuad av Södermanlands Nyheters utsände Gustaf Nilsson före matchstart

  Rubriken på detta blogginlägg hävdar att Bissarna och Bajen bjöd på fest. Nu var det förvisso så att Nyköpings B​IS stod som värd med allt vad det innebar. De hade städat, dukat och lagat. Men man får inte glömma Bajens ​bidrag till festen. De kom med den allsvenska glansen och flärden, publikintresset, hajpen och stämningen. Inget snack om den saken. Och det gör Bajen förbaskat bra var de än visar sig. Den grönvita familjen har medlemmar överallt. Många Nyköpingsprofiler fanns på läktarplats iklädda Hammarby IF-halsdukar eller andra avslöjande attiraljer. Närheten till Stockholm gjorde att många, många tagit sig de 10 milen söderut för att stödja laget i deras hjärtan. Som en liten men irriterande detalj är dock att fotbollen på hög​sta nivån följs av en icke önskvärd svans, och däri låg oron för säkerheten med polisiär närvaro och andra åtgärder som värdarna tvingades att ordna. Dylika ting är inget som Nyköpings BIS är vana vid, därtill är tillvaron för lugn och sansad i Norrettan.

  restriktioner fotboll
  Som arrangör får Nyköpings BIS ​ta ett stort ansvar

  Vad är det som gör cupspel så fascinerande? Kanske har vi färgats av skrällarna i England där både Ligacupen och FA-cupen ständigt bjuder på underdog-framgångar och knäppar på näsan för de etablerade lagen. Våra allsvenska lag har egentligen en prekär situation hur de än vänder och vrider på sig. De ska möta hungriga lag med hemvist längre ner i seriesystemet som har allt att vinna. Årets match för den ena parten och en måste-match för den andre. Samtidigt har t.ex. Nyköpings BIS på alla sätt förtjänat sin plats i gruppspelet och inte fått något gratis på vägen dit.

  Hammarby-supportrarnas entré Rosvalla
  Trycket på bortalagets entré var stort under mer än en timme i samband med cupmatchen mot Hammarby IF

  Nyköpings BIS har i detta gruppspel hemmamatcher mot de båda allsvenska lagen medan de möter Superettanlaget Varberg på bortaplan. Inget ont om Östersunds FK men något större supporterfölje lär de inte ha. Jämtland ligger dessutom på mer än en dagsmarschs avstånd från Nyköping. Trycket och säkerhets-oron torde ha klingat av efter Hammarby-matchen i lördags och inför den kommande lördagens möte på Rosvalla mot Östersund.

  Hammarby IF publik Rosvalla
  Vilken stämning, vilket tryck, vilken klack! 2800 åskådare såg matchen (lapp på luckan) och en förkrossande majoritet höll på Bajen.

  Gustaf Nilsson Erik Skoglund
  På den betydligt lugnare sittplats-långsidan stod Erik Skoglund och myste med en kopp bowling-kaffe. Det gjorde han inte o​störd eftersom jag fotade och Gustaf Nilsson på SN intervjuade. Påpassad stjärna!

  Mycket har skrivits och sagts efter cupmötet mellan Nyköpings BIS och Hammarby IF. Nyhetsvärdet i matchen är sedan länge borta när jag skriver dessa rader. Alla vet att matchen slutade 2-3 efter halvtidsresultatet 1-3. Målskyttarna är namngivna, matchanalyserna offentliggjorda. Jag ger mig i alla fall in på att kort redogöra för de viktigaste händelserna, presentera målskyttarna på bild samt flika in eller annan personlig reflektion.

  startelva Nyköpings BIS
  Nyköpings BIS startelva i cupmötet mot Hammarby IF på Rosvalla

  startelva Hammarby IF
  Hammarby IF:s startelva lördagen den 18/2 -17

  Även domarna ska presenteras. Förstås. Det blev många matchhändelser att anteckna för huvuddomare Nermin Cisic. Han verkade vilja ha det så med tanke på mängden gula kort som delades ut. Totalt inkasserade Bissarna 6 stycken medan gästande Hammarby tog emot 6 stycken (varav ett förvandlades till ett rött kort på Mats Solheim i andra halvleken). Någonstans fanns det i alla fall en konsekvens i kortviftandet, det kan nog ingen motsätta sig.

  domartrio Svenska Cupen Rosvalla
  Fr.v. assisterande domare Pär Leek, huvuddomare Nermin Cisic samt assisterande domare Julia Magnusson

  Spelarna i Nyköpings BIS borde ha känt en viss anspänning i inledningen av matchen. 2800 par ögon riktade mot dem från de temporära läktarna, TV-kameror, ovanligt många fotoobjektiv som följde alla rörelser och en ovisshet hur man skulle klara av att stå emot den numret större motståndaren. Nu visade det sig tämligen snart att Hammarby-spelarna hade ett högre tempo i kroppen, vana vid att ha kortare tid på sig innan motståndaren naggar dem i hälarna. Det var ändå hemmalaget som kom med matchens första riktiga avslut och farlighet då Enis Ahmetovic i 10:e minuten tvingade gästernas målvakt Ögmundur Kristinsson till en prakträddning. Det rullades ändå boll på ett vägvinnande sätt av bortalaget som inte Bissarna riktigt rådde på och i 14:e minuten rullades Biss-försvaret upp och Pa Dibba satte 0-1.

  Pa Dibba Hammarby IF
  Hammarbys Pa Dibba var svårstoppad för Biss och han gjorde också matchens första mål

  Det gungade en aning under hemmalagets fötter och gästerna utnyttjade övertaget med att utsätta försvarslinjen i Bissarna för ett hårt tryck. Det ledde till en hands i straffområdet för olycklige Andrew Jean-Baptiste och klockan stod då på 16:e minuten. Fram till straffpunkten klev Bajen-ikonen tillika lagkaptenen Kennedy Bakircioglu och därifrån var han tvärsäker när han satte 0-2 i 17:e minuten.

  Kennedy Bakircioglu Hammarby IF
  Kennedy Bakircioglu i Hammarby IF hyllades av klacken hela matchen och det blev nog inte sämre av att han satte 0-2 på straff tidigt i cupmatchen mot Nyköpings BIS

  Tidigt underläge med 0-2 och inte riktigt nära den allsvenska motståndaren var knappast den önskestart som division 1-laget Nyköpings BIS hade velat ha. Desto bättre flöt det på i det grönvita laget som lyftes av medgången och spelade ut. Efter en andravåg på en hörna i 38:e minuten gör kvicksilvret och bolltalangen Jiloan Hamad 0-3 med ett pressat skott från hyfsat långt håll.

  Jiloan Hamad Hammarby IF
  Hammarbys Jiloan Hamad utökade sitt lags ledning mot Nyköpings BIS till 0-3 i 38:e minuten på Rosvallas plastmatta

  Det är märkligt hur saker och ting kan skifta i idrottens värld. Där ligger naturligtvis en del av charmen med sport. Inget är givet eller ristat i sten på förhand. 0-3 och nattsvart för det rödblåa laget ute på det solindränkta konstgräset? Nej, ett psykologiskt viktigt mål på tilläggstid i första halvlek gav hopp i bröstet för det ena laget och kramp i hjärnkontoret hos det andra. Hemmalagets Simon Esséus stoppas oschysst utanför Hammarbys straffområde och på den efterföljande frisparken visar lagkapten Dago Funes upp en välkalibrerad doja och 1-3 var vad lagen hade med sin in till pausvilan. Tyvärr kunde inte Simon spela vidare utan lämnade plats för Lennart Johansson under andra halvlek.

  Dago Funes Nyköpings BIS
  Nyköpings BIS lagkapten Dago Funes, längst till höger, ​måljublar efter den finfina frisparksreduceringen i slutsekunderna av första halvleken

  Orsak och verkan, alltid otroligt svårt att bena ut när det kommer till analys av en fotbollsmatch. Hammarbys framfart i första halvlek var en bra prestation men var den enbart resultatet av deras eget kunnande och överlägsenhet? Eller ligger det något i den analys Bissarna gjorde som pekade på att de låg alldeles för långt från sin motståndare och tillät dem dominera? Jag sticker inte in nosen i det getingboet utan lägger ett landet-lagom-täcke på diskussionen med att hävda att utfallet den första halvleken var en kombination av ett sämre hemmalag och ett hyfsat fungerande allsvenskt gästande lag.

  John Wall Nyköpings BIS
  Nyköpings BIS huvudtränare John Wall i intervju framför CMores kamera

  Jag tänker inte påstå att gästande Hammarby IF stod på hälarna under andra halvlek. Men jag kan inte heller hävda att de hade rätt mental inställning. Gjorde den första halvlekens smärtfria spel så stor effekt på spelarna att de trodde att det bara var att ställa ut skorna i andra halvleken? Och inte att förglömma; all heder åt Nyköpings BIS som tydligt visade sig själva, sin motståndare, all TV-publik och även Bajen-klacken att man minsann kunde lira boll. Vägvinnande, bollsäkert, tempofyllt och varierande såg hemmalaget till att ta tag i tillställningen från första stund av halvlek nummer två. I 57:e minuten prickar Suad Gruda (det var vad jag fick för mig i alla fall) ribbans överkant så att det sjöng om det. 20 minuter in i halvleken konstaterade jag förvånat att Bissarna var det klart bästa laget. Det var alltså tydligt redan innan Mats Solheim i 67:e minuten blev utvisad.

  CMore Rosvalla Nyköping
  TV-kanalen CMore sände cupmötet på Rosvalla i Nyköping mellan Nyköpings BIS och Hammarby IF

  För Nyköpings BIS blev det naturligtvis en hjälp på traven då motståndaren fick en man mindre att tillgå ute på planen. Hammarby hade dessutom en lucka på sin vänsterbacksplats att lösa vilket initialt blev lite rörigt och i denna veva såg duktiga Enis Ahmetovic till att reducera fram till 2-3. Ett fint skott som letade sig in nere vid stolproten utan chans för Kristinsson att nå.

  Enis Ahmetovic Nyköpings BIS
  Härlig glädje ​från Enis Ahmetovic efter hans reducering till 2-3 i 71:a matchminuten

  Hammarby-spelarna studsade tillbaka och höll ganska kontrollerat sin motståndare stången under resterande del av matchen. Kanske var det sista reduceringsmålet en väckarklocka. Man lyckades bita fast bollen enstaka gånger långt ner på Bissarnas planhalva med hjälp av Pa Dibba eller Jiloan Hamad. Att få tiden att gå är också en konst. Någon cupskräll blev det inte denna gång för Nyköpings BIS men de visade med sitt mod och sitt kunnande att de definitivt kan ha förhoppningar om att kunna störa kommande svåra cupmotståndare. Och Hammarby IF har inte varit ensamt allsvenskt lag om att få slita hårt för poängen i Svenska Cupens första gruppspelsomgång.

  Jag rundar av detta inlägg på traditionellt sätt med att visa bilder på några av de övriga bevakarna av matchen jag såg. Södermanlands Nyheter gick all in i tidningen någon dag innan match då de hade mängder av inför-material. Givetvis fanns de på plats med både fotograf, två skrivande reportrar som bl.a. skötte liverapportering på nätet och en reporter som gick runt bland folk och gjorde rörlig media.

  SN Sporten
  SN Sportens Tomas Larsson och Marcus Langbrandt satt i en kur på hjul

  Fredrik Ericsson SN
  Fredrik Ericsson fyllde SN:s sportsidor med sina fina bilder från cupmötet

  Jag plåtade onekligen en hel del i samband med lördagens besök på Rosvalla. På plats i mycket god tid före match hann jag med både anläggningen, publiken och en hel del runtomkring. För att lägga band på mig själv har jag begränsat bildgalleriet till "bara" 226 bilder denna gång och du hittar bilderna HÄR>>>

  Peace out
  Tags
  • Rosvalla
  • Svenska cupen
  • Nyköpings BIS Fotboll Herrar
 • Gripendagen 2017 kröntes med seger

  Lasse Jansson, söndag 12 februari 2017, 22:11
  Det är svårt att värja sig och förhålla sig kallsinnig inför Gripen HC. Allra helst när de med gemensamma krafter ordnar arrangemang såsom Gripendagen. Arbetsinsatser i storleksklassen jumbo har krävts och då ​ställer släkt och vänner, frivilliga och respektive upp utan hörbart knot. När klubben dessutom visar bilder på sociala medier hur spelarna, efter att ha ​tampats på isen, städar upp på läktarna efter sin publik så förstärker det charmstämpeln som Gripen HC Nyköping välförtjänt skaffat sig. (Å andra sidan kan ​jag undra hur svårt det ​ska vara att ge sjutton i att skräpa ner eller åtminstone plocka upp efter sig när man lämnar sin plats på läktaren...)

  Familjärt, prestigelöst, ödmjukt. Och med väldigt mycket hockeykunnande.

  Enormt förberedelsearbete
  Ett enormt förberedelsearbete läggs ner för att genomföra Gripendagen

  Jag uppfattar att Gripen lyckats med den knepiga balansgången att göra Gripendagen både till en familje- och sponsoraktivitet. Barnfamiljer och företagare är förvisso inte två vitt skilda ​arter men de har ​rimligtvis olika krav och önskemål. Ekonomin är ack så viktig och ishockey är ju inte en helt billig verksamhet att bedriva. En del av succén med Gripendagen är den gratisentré som erbjuds till allmänheten men den är inte gratis för alla eftersom en stor mängd sponsorer går in och betalar pengar per åskådare.

  hoppborg
  Hoppborgen innehöll definitivt fler barn än sponsorer så länge jag såg den användas

  VIP-hyllan Rosvalla Stora ishall
  VIP-hyllan innehöll definitivt fler sponsorer än barn så vitt jag kunde bedöma

  För att inte bli långrandig och bladdrig i mitt skrivande låter jag några bilder berätta vad som fanns att ta del av under Gripendagen lördagen den 11/2 2017. I mångt och mycket en upprepning av fjolårets arrangemang. Varför ändra ett vinnande koncept? Det finns säkerligen en del saker jag missat med min kamera, och det ber jag i så fall om ursäkt för. Det var inte avsiktligt.

  trivsel och trängsel på Gripendagen
  Trångt om saligheten under Gripendagen 2017

  Gripendagen familjefest
  Familjefest och barnvänligt på Gripendagen

  Intersport Stefan Bergqvist
  Stefan Bergqvist såg till att Intersport syntes och att den intresserade fick prova att skjuta prick på det uppställda hockeymålet

  SMK Nyköping Gripendagen
  SMK Nyköping fanns på plats med både bilar och rallysimulator

  ansiktsmålning Gripendagen
  Två systrar Törnb​erg såg till att barnen blev ansiktsmålade

  Kim Ericson tränarsnack Gripen HC
  Samtidigt som sportchef Kim Ericson hade tränarsnack inför matchen med Owe Holmberg och Jens Öhling på VIP-hyllan så...

  Gripen HC autografer
  ...skrev spelarna Emil Karlsson, Robin Jacobsson, Adam Thim och Mathias Löf autografer så att pennorna glödde

  egoboost Gripendagen VIP-hyllan
  Jag passade på att egoboosta mig själv när jag ägnade en stund åt att titta på bildspelet som kördes på VIP-hyllan. Bilderna var bekanta på något sätt... ;-)

  Gripendagen är inte bara ploj, lek och mat utan också en ishockeymatch. Förstås. I årets Alltvåan-spel hade turen kommit till Rimbo IF som fick äran att möta Gripen HC på Rosvalla. Det innebär en inramning på anabola steroider i jämförelse med andra seriematcher. Inte bara för runt-omkring-arrangemangen utan även p.g.a. den ändrade matcharenan. Normalt spelar ju Gripen i Rosvallas lilla ishall men med hänsyn till den förväntade storpubliken flyttas matchen till stora ishallen. Det behövdes definitivt både ifjol och denna gång.

  Grippe Gripen HC Gripendagen
  Gripens maskot Grippe värmde upp publiken några minuter innan matchstart

  Det är helt absurt att titta på publiksiffran som lyser som en fyrbåk i Alltvåan-statistiken bredvid de andra lagens hemmamatcher. Gripen HC lyckades i år locka till sig 2818 åskådare. Något fler än de 95 som såg Viggbyholms IK i Hägernäshallen under fredagskvällen. Och vilket motståndarlag skulle inte vilja vara med om en sådan match? Förvisso bortapublik för gästande lag men vad sjutton, once in a lifetime!?!

  Gripendagen publik Stora Ishallen Rosvalla
  2818 personer bänkade sig för att titta på Alltvåanmötet mellan Gripen HC och Rimbo IF under lördagskvällen

  Rimbo IF visade med all önskvärd tydlighet att det inte finns några lätta matcher för Gripen i Alltvåan. Precis som jumbon Viggbyholms IF, Eskilstuna Linden, Tyresö Hanviken m.fl. visat under säsongen. Slarv och misstag bestraffar Gripen ögonaböj denna säsong och det är definitivt mycket roligare att betrakta än den överlägsenhet som det överkvalificerade Gripen ​uppvisat i division 4 respektive division 3 föregående säsonger. Inget ont om de lagen som stått på isen de senaste två säsongerna men det har varit klasskillnad för ett kraftigt förstärkt Gripen på väg uppåt i seriesystemet.

  dramatisk entré Gripendagen Rosvalla
  Gripen gjorde en spektakulär entré på isen under Gripendagen 2017

  Det ska mycket till för att Gripen ska missa kvalspelet till division 1. Förvisso fanns det i mitt bakhuvud att när de mötte Rimbo senast, den 13:e januari i lilla hallen, så vann gästerna med 5-4 efter förlängning. Förlusten för Gripen mot Viggbyholm den 31/1 följdes upp av en mindre oväntad förlust mot Linden den 7/2. Någon form av total formsvacka som visat upp sin fula nuna?

  Matchen under Gripendagen mot Rimbo IF började på allra bästa sätt för Gripen HC. Redan efter 52 sekunder drar Albin Ivarsson Hamberg in 1-0. Jubel, förstås. Och detta följdes upp av Mathias Löf som gjorde 2-0 efter 4:16 och 3-0 efter 5:08. Det tredje målet kom även det från Albins klubba. Rivstart! Gästerna tog en välbehövlig timeout och lyckades i alla fall få ordning på nerverna så pass mycket att de stoppade målläckaget resten av perioden.

  Albin Ivarsson Hamberg Gripen HC
  Gripens Albin Ivarsson Hamberg behövde bara 52 sekunder mot Rimbo innan han nätade första gången

  Efter den inledningen av matchen kändes det tryggt. Farligt tryggt, skulle det visa sig. Mina noteringar efter den första halvleken, som alltså slutade 3-0, var att Gripens insats var 98%-ig. Någon miss här och där men varken slarv, tempotapp eller nonchalans visade sig. Däremot blev den första periodpausen evighetslång p.g.a. en strulande ismaskin. Som tur var lyckades man få ordning på grejorna och isen kunde åter beträdas av de två Alltvåan-lagen inför storpubliken.

  Den andra perioden var bara 1:15 gammal när Mathias Löf slår till för andra gången i matchen. I powerplay stänker han in 4-0 och trygghetskänslan var nu bedövande stark.

  Mathias Löf Gripen HC
  Skalder kommer att skriva hymner till hans ära i framtiden. Gripen HC:s Mathias Löf är inte bara en fenomenal ishockeyspelare utan även den allra bästa ambassadören för både sporten och Gripen HC som man kan tänka sig.

  Knäpparna på Gripen-näsorna kom. Rimbo lät sig inte nedslås och de visade att man inte kan slarva utan att bli straffad i Alltvåan. 4-1 efter 28:26, 4-2 efter 29:31 och även 4-3 efter 35:20. Möjligtvis var 4-2-målet ingen bjudning men de övriga två uppstod efter lite taffligt och tafatt slarv i egen zon från Gripens sida. Nu hade Gripen lite tur då de fick chansen att spela 5 mot 4 efter en Rimbo-utvisning och det utnyttjade de perfekt. När matchuret stod på 37:04 utökar de sin knappa ledning till 5-3 genom backskott från Gustav Berlin.

  Gustav Berlin Gripen HC
  Gripens Gustav Berlin gjorde det viktiga och välbehövliga målet fram till 5-3 i slutet av andra perioden mot Rimbo

  Det kändes tajt och lite ovisst inför tredje perioden. Den synnerligen goda inledningen för hemmalaget hade blivit en tajt tillställning. Den stora publiken fick dock chansen att lugna nerverna en smula i periodpaus nummer två då Nyköpings Hockey Ungdoms konståkningssektion visade upp vad de kan göra på en hal och hård is. Otroligt duktiga tjejer och verkligen kul att konståkningen fått rejält fäste i stan.

  Nyköpings Hockey Ungdom konståkning
  De duktiga tjejerna visade upp konståkning inför storpubliken under Gripendagen

  Det blev ett dugg mindre nervöst av att Gripen inledde tredje perioden med att sätta en gubbe i utvisningsbåset och att Rimbo tackade för invitationen och reducerade till 5-4 knappt tre minuter in av perioden. Reaktionen blev dock bästa tänkbara från Gripen och ännu ett viktigt mål kom direkt efteråt. Denna gång var det Markus Andersson som 47 sekunder efter gästernas mål gjorde 6-4. Och den rutinerade herr Andersson visade med tydlig glädje hur viktigt det målet var för laget och utgången av matchen.

  Markus Andersson Gripen HC
  Gripen HC:s Markus Andersson, den skadeförföljde, var lyckosam och gjorde viktiga 6-4 i inledningen av tredje perioden

  Det hettade till i matchen och en del vevande och knuffande ingick plötsligt i spelplanen. Robin Grönqvist agerade lagets polis ett par gånger och Albin Ivarsson Hamberg lyckades uppenbarligen reta gallfeber på en motståndare så att ​denne fick totalt psykbryt i samband med en tekning. Gripen gjorde 7-4, trodde alla, tills domaren efter noggrant övervägande dömde bort det. Synd, det var annars den bästa jubelbilden för kvällen i min kamera... Nu kom i alla fall ett 7-4-mål till sist och det genom Robin Grönqvists bössa när det återstod knappt 5 minuter av matchen. Målet gjordes i numerärt överläge och efter det kändes och betraktades matchen som stängd.

  Robin Grönqvist Gripen HC
  Robin Grönqvist i Gripen HC fastställde slutresultatet med sitt 7-4 i slutet av tredje perioden mot Rimbo IF

  Det fanns en sak till att glädjas åt denna lördagseftermiddag och efterföljande kväll. Varför nöja sig med rekordpublik, seger och folkfest? En oväntad men välkommen comeback ägde rum. Kanske inte till 100% fri från hjärnskakningssymtomen men likväl på isen i matchställ sågs Johan Norberg. Lagkapten Johan Norberg. Verkligen kul och ack så nyttigt för lagets defensiv i kommande heta matcher.

  Lagkapten Johan Norberg Gripen HC
  En glad överraskning blev comebacken från lagkapten Johan Norbergs sida. Han ville nog inte missa Gripendagen 2017 för allt smör i Småland.

  Mina 5 timmar bakom kameran denna Gripendagen ledde till bilder både på det ena och det andra. Gripen har fått sina bilder på arrangemanget men jag har givetvis redigerat ett rejält bildgalleri från matchen. Du hittar 190 bilder HÄR>>>

  Det är absolut inget fel på Rosvallas mindre ishall men en sak som är knepig där inne är att fota. Inte längre för det knapphändiga ljusets skull eftersom ​lamporna i taket är utbytta till denna säsong. Det är däremot trångt mellan lagens avbytarbås och inte på långa vägar lika lyxigt som i stora ishallens fotobås. Inspirerad av bättre fotomöjligheter blev det denna gång många matchbilder. En fotograferande "kollega" var Malén Eneberg från Södermanlands Nyheter som delade båsutrymme med mig under hela matchen.

  Malén Eneberg SN
  SN:s Malén Eneberg fotade konståkningsuppvisningen från båsdörrens öppning

  Detta blir min dokumentation och arv från Gripendagen 2017. Ett utmärkt arrangemang som bevisar hur mycket ishockeyn betyder för Nyköping. Det visar också vad man kan åstadkomma om man går samman ​och bestämmer sig för något.

  Tack!
  Tags
  • Gripen HC
  • Alltvåan Östra
 • Monumentalt dåligt av Onyx

  Lasse Jansson, torsdag 09 februari 2017, 21:11
  Jaha, då har jag för första gången i mitt liv sett allsvensk innebandy. (Det är helt korrekt, jag såg aldrig Onyx när de var på denna nivån senast det begav sig.) Vad mig anbelangar ​kan det dröja ​innan jag gör ett nytt försök. Gästerna Visby IBK h​åller, som jag förstår av deras tabellposition i Allsvenskan Södra, en hyfsad nivå. När det ​gäller insatsen från Onyx A-lag hade jag med facit i handen hellre sett ​föreningens duktiga H2-lag göra ett ärligt försök under onsdagskvällens match i Rosvallas A-hall.

  inmarsch Onyx IBK Rosvalla A-hall
  Innebandyherrarna hade sällskap in på planen av Onyx F07/08

  Man kan givetvis inte förvänta sig att ​de lokala lagen ska vinna varje gång de tävlar. Men det skadar inte att de åtminstone försöker. Om ​laget vet att ​de är avsevärt sämre än motståndaren brukar det ändå ​brinna en låga inombords​ för att göra livet så surt som möjligt för ​opponenten.

  tekning Onyx Visby
  Det ena laget var mer på hugget

  Jag ​försöker ha en förlåtande och överseende ton när jag bloggar om den lokala sporten i Nyköpingsområdet. Mestadels av hänsyn till den nivå som utövarna agerar på. Vi har en lätträknad skara idrottare som befinner sig på elitnivå. Allsvenskan i innebandy är bland det högsta vi har och därmed behöver jag denna gång​ ta till en ​traditionell sågning. Jag kan inte hitta någon annan vinkel på detta. Efter fem och ett halvt års flitigt idrottsbevakande på det lokala planet var detta den i särklass sämsta insatsen jag sett. Ett ordinarie manskap, mitt i seriespelet med häng på kvalplats uppåt, en bra träning före match, balanserat uppsnack, en motståndare man ​spelat 5-5 mot tidigare i serien osv. ​​​Resultatet ​efter onsdagskvällens match stannade vid 3-11 (0-3, 0-4, 3-4), som lika gärna kunnat vara 0-20, och man insåg att 95% av spelarna inte ens var ​där.

  Visbyjubel
  Spelarna i Visby IBK fick jubla 11 gånger samt ytterligare en gång då slutsignalen ljöd

  Visby IBK startade bra. ​Visby IBK fortsatte bra. Visby IBK avslutade dock ​med att släppa in tre mål i slutet av matchen då ​de mentalt redan var ute ur duschen och på väg in i bussen. Onyx å sin sida var håglösa, statiska, tempofattiga, och fantasilösa. Förutsägbara. De försökte med ett långt spel som inte tog dem någonstans. De försökte gå själva med boll vilket inte heller tog dem någonstans. Gästerna blockade lätt och täckte av alla ytor som det långsamma hemmalaget försökte använda.

  Det är kliniskt bevisat att det inte går att ​förpassa en innebandyboll genom ben och märg på en människa. Vare sig om man provar drag- eller slagskott.

  Hemmalaget vann i alla fall en sak; utvisningsstatistiken. Onyx-spelare satte sig på utvisningsbänken för dumheter.

  innebandysymmetri

  Några ströskott utan udd och ett anfall som resulterade i en farlighet i första periodens sista minut var vad Onyx mäktade med i första perioden och ​den slutade 0-3. Inget chansskapande överhuvudtaget av hemmalaget var ​resultatet efter andra perioden som slutade 0-4 och då stod det alltså totalt 0-7. ​I tredje perioden fortsatte trenden och Visby knackade obehindrat och enkelt in ytterligare fyra mål. I slutminuterna trillade tre mål in bakom Visbys målvakt och sista perioden slutade alltså 3-4, matchen stängdes därmed med siffrorna 3-11. Även skottstatistiken 22-43 (5-13, 1-12 och 16-18) säger en del om vad som hände och inte hände.

  Tobias Palm Kent Pettersson Onyx IBK
  Tobias Palm och Kent Pettersson i Onyx ​ledarstab

  Vad gjordes för att vända ​på steken? Fanns det en plan B? Jonathan Hallin och Linus Mild fick speltid från mitten av andra perioden och de två var i alla fall intresserade av att springa, stressa motståndare och därmed göra någonting åt situationen deras lag befann sig i.

  Följande stycke är elakt och överdrivet men det ligger ändå ett uns av sanning i orden:
  Jag har också en ​synnerligen låg lägstanivå om jag till äventyrs skulle spela innebandy men jag tar inte 80 kronor i entré för att folk ska kunna konstatera det. Av ​sådant får man ingen skön känsla i magen. Burn. 677 åskådare satt i A-hallen och undrade vad sjutton det var frågan om.

  snopen hemmapublik
  Konfunderad hemmapublik i Rosvallas A-hall under det allsvenska mötet i onsdags

  Men solen gick trots allt upp även under torsdagsmorgonen. Och den välanvända klyschan att man ska bryta ihop och komma igen är extremt tillämplig för Onyx allsvenska innebandyspelare efter detta debacle. En liten tagg finns fortfarande kvar att dra ut och det handlar om att laget måste bevisa att man förtjänar sin publik. Hardcore-​supportrarna finns givetvis kvar men periferi-åskådarna behöver övertygas att åter ta sig till Rosvalla när det vankas allsvenska matcher. Jag är en av dem. Som ​olja på vågorna ​ska sägas att jag givetvis bryr mig, annars hade aldrig detta blogginlägg ​tillkommit.

  Lokalsporten livesändning
  Förutom SN:s webbrapportering och Lokalsportens livesändning var vi totalt fyra fotografer på plats som bevittnade onsdagens allsvenska match

  Bildgalleriet från matchen, drygt 100 bilder, hittar du HÄR>>>
  Tags
  • Onyx IBK Herrar
  • Allsvenskan Södra Herrar
 • Bissarna förbereder sig för tidig tävlingsstart

  Lasse Jansson, onsdag 01 februari 2017, 21:39
  För att inte riskera att ännu en gång få stämpeln "kuf" över hela pannan valde jag att åka till Rosvallas konstgräsplan A under tisdagskvällen med anteckningsblocket kvar hemma. Det blev ju så för ungefär 1,5 år sedan då jag, enligt de insatta, överkompenserade när Bissarnas herrar träningsmatchade mot amerikanskt motstånd. Den sommaren hade jag inte sett stans fotbollskungar på hela säsongen och tyckte att jag gott kunde ge dem den uppmärksamhet de förtjänade.

  Rosvalla Nyköping
  Rosvalla den sista januari 2017

  För Nyköpings BIS är första tävlingsmatchen utomhus inte långt borta. De har lyckats ta sig till 3:e omgången av Svenska Cupen vilket innebär gruppspel. Precis som år 2013. För att hitta formen inför cupen har Bissarna bokat in tre träningsmatcher varav tisdagskvällens möte mot division 3-laget Smedby AIS var den första. Smedby åkte med knapp marginal ur division 2 Södra Svealand förra säsongen och kom till Rosvalla med en handfull "ordinarie" spelare borta. Om man nu redan i skiftet januari/februari vet vilka som är ordinarie i truppen...

  publik Rosvalla träningsmatch
  Några entusiaster hittade trots vintermånaden till säsongens första träningsmatch i Nyköping

  Efter att Smedby AIS tämligen enkelt avfärdats med 4-0 (2-0) väntar svårare träningsmotstånd för Nyköpings BIS. På lördag åker de ner till Kopparvallen för att möta Superettanlaget Åtvidabergs FF. Avslutningsvis möter de Sandvikens IF på bortaplan den 11/2 innan det är dags för Svenska Cupens första gruppspelsmatch. Så här ​ser Svenska Cupens gruppspel ut för Bissarna:
  18/2 Hammarby IF på Rosvalla
  25/2 Östersunds FK på Rosvalla
  5/3 Varbergs BoIS FC på Påskbergsvallen i Varberg

  Publikt är givetvis Bajen en dröm att få möta. Gänget från Söder har anhängare lite här och där i vårt avlånga land. Det är dessutom inte direkt långt mellan Södermalm och Nyköping. Sportsligt behöver det dock inte vara den svåraste nöten att knäcka, Östersunds FK överraskade nog de flesta under den allsvenska säsongen 2016. Hammarby kom slutligen 11:a medan Östersund placerade sig på 8:e plats. Varberg slutade 5:a i Superettan. Lördagens träningsmotståndare Åtvidaberg kom 6:a i Superettan och blir en intressant värdemätare.

  Rosvalla KGA
  Rosvallas nästan nylagda konstgräsplan A (KGA) är spelplatsen för Bissarnas gruppspelsmatcher i Svenska Cupen

  Hoppas att jag får skriva några korta ord om tisdagskvällens träningsmatch mot Smedby AIS utan att dra på mig onda ögat... Att det var nivåskillnad mellan lagen stod klart ganska snart. Förvisso prickade gästerna ribban redan i första matchminuten men sedan fick de inte iväg många skott som Bissarnas målvakt behövde mota. Hemmalaget lyckades ganska snart hitta sin rytm och sitt spelsätt vilket innebar ett massivt bollinnehav och högt tempo. Ringrosten syntes på några enstaka fötter som inte riktigt var BFF* med bollen. Å andra sidan imponerades jag över hur bra bl.a. Christoffer Hansebjer och framförallt Enis Ahmetovic såg ut.

  Christoffer Hansebjer Nyköpings BIS
  Christoffer Hansebjer gjorde Bissarnas 2-0 och 3-0 i träningsmatchen mot Smedby AIS

  Det finns en hel del nytt i Bissarnas trupp inför denna säsong. Om det är någon gång man ska lyckas behålla duktiga spelare samt locka till sig kompetenta spelare så är det säsonger liknande denna då Svenska Cupen lockar med spel mot allsvenskt motstånd. Och om jag får förutspå hela säsongen så tror jag på ett mycket framgångsrikt spel i division 1 Norra för Bissarnas del. Både utifrån hur det ser ut på pappret med manskapet men också utifrån den boost de kommer att få av cupspelet. Precis som säsongen 2013 då de kom 3:a, endast en futtig poäng från kvalspel.

  Jag vill definitivt inte missa inledningen av säsongen 2017 för Nyköpings BIS och det var faktiskt därför jag plågade mig ut i januari för att fotografera en "sketen" träningsmatch när mörkret lagt sig över Brandholmen i Nyköping.

  Träningsmatchen mot Smedby slutade 4-0 efter att två mål gjorts i vardera halvlek. Nyförvärvet Christian Kouakou inledde målskyttet och Ca​rl Björk stängde matchen. Däremellan höll sig Christoffer Hansebjer framme två gånger.

  Christian Kouakou Nyköpings BIS
  Christian Kouakou gav Nyköpings BIS ledningen i säsongens första träningsmatch

  Carl Björk Nyköpings BIS
  Här ser Nyköpings BIS Carl Björk till att fastställa slutresultatet till 4-0 i träningsmatchen mot Smedby

  Det var minsann inte bara jag som bevakade denna träningsmatch. Även lokaltidningen Södermanlands Nyheter bedömde den enda träningsmatchen för Bissarna på hemmaplan inför cupspelet som högintressant och de liverapporterade samt fotade hela matchen. Gott så.

  Sandra Nordin SN
  SN:s fotograf Sandra Nordin var klokt nog påpälsad för att klara av uppdraget att fota Bissarnas träningsmatch under tisdagskvällen

  Även om fotbollsfotografering måste sägas vara långt innanför min trygghetszon kände jag en viss utmaning i att fota under elbelysningen på konstgräset. Nu ska jag aldrig klaga på inomhusbelysningen i stadens idrottshallar någon mer gång... Hur som helst fick jag ihop 100 bilder i ett bildgalleri som du hittar HÄR>>> (Nu hoppas jag att inte någon ska tycka att det "är för många bilder" för en träningsmatch.)

  Och om vi inte ses innan Svenska Cupen eller under gruppspelsmatcherna önskar jag Bissarna ett riktigt stort LYCKA TILL!

  *Best Friends Forever
  Tags
  • Träningsmatch
  • Rosvalla
  • Nyköpings BIS Fotboll Herrar
 • Handbollsfredag med nostalgisk touch

  Lasse Jansson, söndag 29 januari 2017, 10:56
  Finns det egentligen något skäl att inte ta del av IFK Nyköpings klassiska handbollsfredags-koncept? Ett alldeles utomordentligt trevligt arrangemang som egentligen inte är märkvärdigare än att man erbjuder en handbollsmatch med lokala handbollskrigare på ena planhalvan. Vid det här laget har jag kommit fram till att den allra viktigaste komponenten i handbollssammanhang är engagemang. När varje spelare plockar fram 100% hjärta för laget uppstår ljuv musik. Det räcker otroligt långt för mig, precis som i alla lagidrotter jag tar del av när jag gör mina bevakningar.

  Sporthallen handbollsfredag Nyköping
  Nyköpings klassiska Sporthall där handbollsfredagen tillfälligt flyttade in när IFK Nyköping tog emot Örebro SK Handboll i division 2 Östra

  Att sjunga handbollens lov är som att sparka in öppna dörrar. Förhoppningsvis har Sverige åter en ny generations framgångsrika landslagsspelare på herrsidan att glädjas åt de närmaste åren. Det är en draghjälp även på gräsrotsnivå. Handbollstraditionen i Nyköping är stark och vi är många som åtminstone testat handboll under uppväxtåren. Att kunna relatera till en sport med egna erfarenheter underlättar (men är inte ett måste för att uppskatta vad som bjuds från publikplats).

  IFK Nyköping handbollspublik Sporthallen
  387 åskådare räknades in i klassiska Sporthallen under fredagskvällen

  Med glädje ser vi även att tjejerna tar plats i handbollsföreningen IFK Nyköping. Damlaget har återuppstått, vilket jag berättat om i ett tidigare blogginlägg, och flicklagen verkar vara välmående. När det var dags för division 2-match i fredags kväll var IFK Nyköpings flickor 07/08 med på inmarschen. En aning storögda men alldeles charmanta satt de sedan på bästa läktarplats och tittade på matchen mellan IFK Nyköping och Örebro SK Handboll i herrarnas division 2 Östra.

  IFK Nyköping F07/08
  IFK Nyköpings flickor 07/08 på läktarplats i Sporthallen

  Inför IFK Nyköpings fredagsmatch pratades det om en del frånvaro av ett antal spelare. Det fanns också en respekt för motståndarna Örebro SK Handbolls sätt att spela. En titt i tabellen för div H2Ö innan matchen avslöjade att IFK fått ihop 13 poäng på 13 matcher och att Örebro SK hade 10 poäng och befann sig på negativ kvalplats. Tränare Stefan Germerud kom efter ett inre resonemang fram till att han skulle damma av matchgrejorna och själv delta. Ett klokt beslut. Stefan bidrar inte bara med rutin och erfarenhet utan tillför också massor både i försvars- och anfallsspelet. Kvällens största jubel lockade han fram när han kontringssprang in ett mål som gjordes genom att lirka in bollen bakom sin egen rygg.

  Stefan Germerud IFK Nyköping
  Stefan Germerud har ännu en gång tagit på sig IFK Nyköpings matchställ. Bl.a. tre mål och ruggigt bra försvarsspel var vad han åstadkom denna gång.

  På tränarfronten har IFK Nyköping förstärkt och som assisterande tränare har Amir Fatkic tillkommit. Under fredagsmatchen fick han ta coachrollen vid bänken tack vare tränarkollegans deltagande ute på planen. I mina ögon och öron skötte han uppgiften strålande.

  Amir Fatkic Stefan Antal IFK Nyköping
  Assisterande tränare Amir Fatkic i samspråk med ledaren Stefan Antal innan match

  Var det en match värd att offra fredagskvällen på? Absolut. Förvisso började båda lagen i ett tempo de inte riktigt behärskade. Bollarna spreds lite väl ofta över sidlinjerna eller i händerna på motståndaren. När väl spelarna blev varma i kläderna fick hemmapubliken valuta för entrépengen med råge. Att matchens första mål var ett under​armsskott från Simon Skuthälla satte tonen på något sätt.

  Örebro SK Handboll
  Örebro SK Handboll under lineup i Sporthallen

  IFK Nyköping Sporthallen
  IFK Nyköpings handbollsherrar tillsammans med tjejerna i F07/08

  IFK tog som skrivet kommandot direkt i matchinledningen. De avslöjade också en brist hos sin motståndare inom någon minut. Efter kvitteringen till 1-1 gör IFK avkast och direkt på det kontrar Oscar Glysing in 2-1. Jo, ÖSK jobbade inte hem snabbt nog. De var inte på hälarna men inte heller de mest flyfotade i hemåtjobbet. IFK hittade in till sina linjespelare emellanåt, vilket bl.a. kämpen Viktor Brofjord tackade extra för. Distansskyttet fanns också och med den variationen i anfallsspelet kunde hemmalaget mala ner sin motståndare. Lägg till ett bra försvarsjobb från alla händer och fötter så förstår du att IFK Nyköping gjorde en gedigen laginsats.

  Även om IFK drog ifrån i början av matchen kom gästerna tillbaka fram till 6-6. Svaret från Nyköpings-grabbarna blev tydligt och direkt, de ledde med klara 16-9 i halvtidspausen. En del av dominansen under matchen ska tillskrivas gästernas förmåga att dra på sig straffar och framförallt IFK:s Martin Petterssons förmåga att vara 100%-ig i straffskyttet. En straff brändes under matchen men då satt Martin av en 2-minutersutvisning.

  Martin Pettersson IFK Nyköping
  Martin Pettersson från straffpunkten var ett framgångsrecept under fredagens match för IFK Nyköping. Totalt noterades Martin för 9 mål mot Örebro SK Handboll.

  pausnöje Sporthallen
  Att reda ut vilken innebandyboll som hamnat närmast mittpunkten i Sporthallen tog en stund att reda ut under pausunderhållningen

  Andra halvlek innebar en kontrollerad resa för IFK Nyköping. De bytte chanser med motståndarna och höll något jämnare steg i målprotokollet. Åter var det Martin Petterssons straffskytte som gav en behagligare resa för hemmalaget. Unga Tobias Sörberg började få tag på Örebros avslut och när han väl nådde den nivån blev han utbytt... Pierre Mark-Hammar kom in och stängde målet direkt vilket måste varit ytterligare en anledning till frustration hos gästerna.

  Tobias Sörberg IFK Nyköping
  I Emil Perssons frånvaro började unga Tobias Sörberg i IFK Nyköpings mål mot Örebro SK Handboll

  Pierre Mark-Hammar IFK Nyköping
  Pierre Mark-Hammar fick speltid i IFK Nyköpings mål under den avslutande delen av andra halvlek

  När matchen summerades stod det 30-20 på den trilskande resultattavlan. En längre longör uppstod under andra halvlek då varken resultat eller matchtid ville visa sig mer. Nåja, mycket är givetvis bättre i Rosvallas fina A-hall, där IFK normalt spelar, men stämningen som uppstår i gamla klassiska Sporthallen med några hundra på läktarna är svår att uppnå i den avsevärt större hallen på Rosvallaområdet.

  Första halvleks gigant i IFK Nyköping var utan tvekan Simon Skuthälla. Det är lätt att peka på de 8 målen han gjorde under matchen men det är så mycket mer han tillför. Nu visade han vägen som en fältherre och han axlar den rollen utmärkt. Sett över hela matchen vill jag även lyfta fram Viktor Brofjord som på något sätt är helt omutlig i både anfall och försvar. Hans 3 mål är en sak men också glöden, hjärtat och styrkan är värt otroligt mycket för laget.

  Simon Skuthälla IFK Nyköping
  Simon Skuthälla ledde IFK Nyköping till seger mot Örebro SK Handboll

  Viktor Brofjord IFK Nyköping
  Fajtern Viktor Brofjord är en fröjd att se på handbollsplanen

  När allt summerats och lagen tackat varandra återstod att förkunna vilka spelare som utsetts till matchens lirare. Hos gästerna var det 5-målsskytten Jesper Edfeldt som fick ta emot priset. Simon Skuthälla blev rättmätig mottagare av utmärkelsen för hemmalagets del.

  Jesper Edfeldt Örebro SK Handboll
  Örebro SK Handbolls Jesper Edfeldt utsågs till sitt lags lirare i Sporthallen

  Simon Skuthälla IFK Nyköping matchens lirare
  Simon Skuthälla tog emot priset som matchens lirare för IFK Nyköping

  Som jag skrivit här ovanför så är stämningen och känslan i klassiska Sporthallen svåröverträffad. En sak som däremot är oskön är belysningen. Något måste ha gått snett när det sades "Varde ljus" eftersom det blev både gult och blått. Nationalistiskt men inte fotovänligt. För att slippa sitta och svära över skev vitbalans testade jag att göra hela bildgalleriet svartvitt. Jag gillar svartvitt men använder det i stort sett aldrig i sportsammanhang. Om du står ut med gråskalorna hittar du 80 matchbilder HÄR>>>

  Tack för den här gången. Vill du uppleva Sporthallsstämningen har du chansen fredagen den 10:e mars då IFK Nyköping spelar sörmlandsderby mot Katrineholms AIK. Kanske får du chansen att ännu en gång ropa "Bosse!" när Christopher Wålinder försöker sig på ett avslut. Be there!
  Tags
  • IFK Nyköping Handboll Herrar
  • Div 2 Östra Herrar
 • Värmbol Dam Cup gav inga lokala framgångar

  Lasse Jansson, söndag 22 januari 2017, 22:58
  En intensiv fotbollshelg har nått sitt slut. De flesta av fotbollsaktiviteterna kan "skyllas" på det flicklag jag är ledare i. Men mellan träning och seriespel i futsal har jag också hunnit med ett besök i Duveholmshallen under lördagseftermiddagen. Katrineholm känns som en grannby för mig som stigtomtabo.

  Duveholmshallen Katrineholm
  När Duveholmshallens ytor öppnas upp mäter planen 66x44 meter, som gjort för 7-mannafotboll!

  Trots ambitioner och ansträngningar genom åren har det alltid, alltid varit något i vägen för mig när Värmbol Dam Cup arrangerats. Från den lokala damfotbollen har IK Tun haft som tradition att spela denna intressanta 7-mannacup. I år lyckades jag stjäla några timmar från familjelivet och övriga fritidssysslor och hann därmed se två av våra lokala damlag på plats i den stora idrottshallen. Både IK Tun, förstås, och Hargs BK deltog.

  I korthet ska jag redogöra för den cup vars gruppspel jag endast iakttog i fragment. Det efterföljande slutspelet lämnade jag helt därhän i och med att varken Hargs BK eller IK Tun var särskilt lyckosamma denna gång. Konkurrensen var knivskarp och då räckte inget av lagen till.

  Värmbol Dam Cup (irriterande särskrivning måste jag tillstå) är alltså en 7-mannacup. Årets upplaga innehöll 10 lag fördelade på två grupper. Gruppspelsmatcherna som pågick i 25 minuter följdes av semifinaler mellan gruppernas två främst placerade lag och därefter en final. Grupperna såg ut som följer:

  Grupp A
  Rönninge/Salem
  Vadstena GIF
  Linghems SK
  Älvsjö AIK FF
  DFK Värmbol

  Grupp B

  IK Tun
  Hargs BK
  Forsby FF
  IFK Norrköping DFK
  Lindö FF

  Jag dök upp i handlingen när IK Tun precis påbörjat sin tredje match. Tills dess hade de förlorat en och vunnit en match. Vinsten kom mot Hargs BK med knappa 1-0. Detta följdes av ytterligare två förluster för Tun. För HBK var det ännu tyngre och de åkte hem längst väg 52 utan poäng och en svidande negativ målskillnad.

  När gruppspelet var avklarat var DFK Värmbol gruppetta och mötte tvåorna i den andra gruppen vilka var IFK Norrköping DFK. Dessa båda lag hade jag haft framför kameran under eftermiddagen och båda imponerade på mig. Likaså var gruppsegrarna Lindö FF i grupp B imponerande när jag såg dem besegra Hargs BK med hela 6-0. De mötte Vadstena GIF i den andra semifinalen.

  Till final gick arrangörsklubben DFK Värmbol och Norrköpingslaget Lindö FF. När finalens ordinarie matchtid samt förlängning spelats stod det fortfarande 1-1 och först efter straffar kunde Lindö FF stoltsera med segern i årets upplaga av Värmbol Dam Cup. Grattis!

  Lindö FF segrare i Värmbol Dam Cup 2017
  En av Lindö FF:s spelare, när laget mötte Hargs BK i gruppspelet, får representera hela Lindös damlag i detta sammanhang ​då jag presenterar dem som segrare av Värmbol Dam Cup anno 2017

  Hur såg resultaten ut för IK Tun och Hargs BK? Om vi börjar med det gröna laget från Enstaberga så såg det ut som följer:
  IK Tun - Lindö FF, 3-4
  IK Tun Hargs BK, 1-0
  Forsby FF - IK Tun, 2-0
  IFK Norrköping DFK - IK Tun, 3-1

  Emmelie Jönsson IK Tun
  Mot IFK Norrköping DFK inleddes målskyttet med Emmelie Jönssons mål innan Norrköpingstjejerna kvitterade och tog ledningen

  I IK Tun fanns en stor inblandning av unga spelare i truppen till denna cup. Inlånade ​tjejer från klubbens F01/02-lag blandades upp med en del nyförvärv. Ett nytt namn hos Tun är Hanna Johansson som många av oss känner igen sedan hennes tid i IFK Nyköping. Hon kunde dock inte delta i lördagens cupspel. För övrigt fanns några nya ansikten med och du ser dem här nedanför:

  Jennifer Askesten IK Tun
  En spelare som känns ny för mig i IK Tuns trupp är Jennifer Askesten som från IFK Nyköping via Nyköpings BIS ​under säsongen 2016 hittat till den gröna dressen

  Julia Svensson IK Tun
  Julia Svensson har tidigare vaktat Hargs BK:s mål men återfinns nu hos IK Tun i fotbollssammanhang

  Mickaela Holmborg IK Tun
  Från Nyköpings BIS kommer också Mickaela Holmborg

  Melinda Hall IK Tun
  Melinda Hall is back in town och väljer bort spel i IFK Nyköping till förmån för IK Tun

  Hargs BK hade som nämnts en tyngre lördag. De har möjligtvis någon ny spelare i truppen, något ansikte var mig obekant, men har varit sparsamma med information om förändringar i spelartruppen på sin hemsida. Deras gruppspelsresultat såg ut så här:
  IK Tun - Hargs BK, 1-0
  Hargs BK - IFK Norrköping DFK, 0-5
  Lindö FF - Hargs BK, 6-0
  Hargs BK - Forsby FF, 1-5

  Sofia Jansson Hargs BK
  Det är inte alla idrottsklubbar som har en ordförande som gör mål. Det har Hargs BK! Här ser du Sofia Jansson som gjorde HBK:s tröstmål mot Forsby i den avslutande gruppspelsmatchen.

  Hargs damlag har under vintern blivit av med sin framgångsrika coach Neil Franklin som ​istället tagit sig an IFK Nyköpings division 1-damer. Som huvudtränare har Håkan Karlsson värvats. Om det är Håkan jag har på bild är i ärlighetens namn inte 100% säkert... Ursäkta oklarheten från mitt håll, jag chansar lite i denna fråga.

  Håkan Karlsson Hargs BK
  Hargs BK:s damlags nya huvudtränare Håkan Karlsson. På bänken sitter det hittills enda presenterade nyförvärvet Michaela Eriksson som kommer från Gnesta FF.

  Jag fotade IK Tuns och Hargs BK:s två avslutande gruppspelsmatcher samt DFK Värmbols möte mot Älvsjö AIK FF. Du hittar 155 bilder i bildgalleriet från Värmbol Dam Cup här>>>

  Tack för möjligheten att under några timmar ta del av en trevligt arrangerad cup!
  Tags
  • IK Tun Fotboll Damer
  • Hargs BK Fotboll Damer
 • När krutröken lagt sig stod det 9-8 till Onyx H2

  Lasse Jansson, söndag 15 januari 2017, 17:33
  Det snackades en del om stjärnglans på Rosvalla i samband med att Onyx allsvenska innebandyherrar under senare delen av lördagseftermiddagen skulle möta Kalmarsund. En viss Kim Nilsson spelar där och han dras med ryktet att vara världens bäste innebandyspelare.

  fullt upp på Rovalla
  Innebandy-körigt på Rosvalla under lördagen

  En hektisk dag i A-hallen visade sig bjuda på så mycket mer. Om man som jag valde det heta division 2-derbyt mellan Onyx H2 och FBC Nyköping fick man minsann möjligheten att bli starstruck både en och två gånger.

  DiCaprio Hammar eller Rasmus Widén och Mikael Malinen
  Både Leonardo DiCaprio och Filip Hammar var med i division 2-derbyt. Bara en sån sak. Eller om det kan ha varit FBC:s Rasmus Widén och Onyx:s Mikael Malinen.

  Man kan träna två pass om dagen under veckans alla dagar. Eller ha en talang som är himlasänd. Det spelar inte någon som helst roll om inte huvudet är med. Lämnar man den mentala biten hemma, har ett psyke med gravt flyktbeteende eller inte kan uppbringa rätt engagemang vinner man inte. Så är det bara.

  Frågan är varför FBC Nyköping kom till derbyt med så felaktig inställning. För nog sjutton fanns mycket prestige att kämpa om i detta möte. Spelarna i det unga Onyx vill visa att de gjort rätt som stannat i moderföreningen. Uppkomlingarna och utbrytarna i FBC vill visa att deras satsning är den rätta. Ändå var det inte mycket till match under de två inledande perioderna i A-hallen. Därtill gjorde sig FBC en alldeles för slät figur.

  uppvärmning FBC Nyköping
  FBC Nyköping värmer upp innan derbymatchen i division 2

  uppvärmning Onyx H2
  Onyx division 2-herrar ser till att förbereda sig för match

  Inramningen för detta division 2-möte var sannerligen inte dålig. Publiken som satt och tittade på matchen från första sekunden var kanske inte svårräknad men tack vare det efterföljande allsvenska mötet mellan Onyx och Kalmarsund tätnade det på läktarna allt efter hand som matchen förlöpte. Och med hänsyn till det jag skrev om de två första perioderna var det kanske klokt att komma in lite senare i handlingarna. För i tredje brakade verkligen helvetet löst. Eller vad det nu var som hände. (Såg man bara tredje perioden missade man samtidigt en dimension av matchen samt det disciplinerade och tålmodiga spel som grabbarna i Onyx visade upp.)

  innebandypublik A-hallen Rosvalla
  Andra sidan är ni klara?

  innebandypublik andra sidan
  Jajamensan fattas bara!

  Kanske svider det alldeles förskräckligt hos FBC efter denna seger. Jag ska inte strö för mycket salt i såren. De torde dock ha självinsikt och distans nog för att se vad som gick snett. Spelare som Sebastian Englund gjorde i mina ögon en gedigen insats från första minuten. Det finns säkert fler exempel på FBC-spelare som kom till spel med energinivån korrekt kalibrerad. Å andra sidan var deras tredje period en kraftansamling modell större och med den desperationen skulle de ha gått in i matchen från början. Onyx unga lag å andra sidan visade prov på mycket gott innebandykunnande. En mental dipp, som jag kommer till lite senare, kunde dock ha kostat dem matchen. De visade upp styrka när de pressades mot väggen i tredje perioden, anförda av framförallt Martin Cederin och hans sinne för mål.

  sekretariat och domare Rosvalla A-hall
  Sekretariatet och domarna Kent Erlandsson och Henrik Ibjer i samspråk innan matchstart

  Första perioden av detta division 2-derby blev en ganska snäll, tempofattig historia. Spelarna verkade mest springa runt och vara artiga mot varandra. Avvaktande? Hemmalaget Onyx H2 tog i alla fall ledningen genom Felix Elb när klockan stod på 3:52. Detta mål följdes straxt upp med 2-0 från Filip Grahns klubba när det gått 4:35. Inte mycket att säga om, Onyx-spelarna var med från start i denna match till skillnad från deras motståndare. FBC åt sig delvis in i matchen men det dröjde till 16:36 innan reduceringen till 2-1 kom från Martin Bengtsson.

  Andra perioden verkade bara ha ett lag på planen. Onyx satte målen lite som de ville tack vare egen speed och dåligt hemåtjobb och slarvigt passningsspel från FBC-spelarna. 3-1 kom redan efter 1:05 då Erik Nilsson slår in en retur. 4-1 kommer också på en retur och då är det Martin Cederin som står för sitt första mål för eftermiddagen, tid 4:10. En reducering från FBC får vi se i powerplay när klockan stod på 07:42, målskytt Rickard Nordin. Efter en fin soloprestation av Filip Grahn stod det 5-2 efter 16:32. Halvminuten senare gör Pontus Eriksson ​tack vare ett ett rappt skott via stolpen 6-2. Ridå ner för FBC? Lägg därtill att viktiga FBC-pjäsen Sam Jonsson haltat av planen under mitten av andra perioden, sånt gör inte saker och ting lättare.

  Den tredje perioden inleds med över 7 minuters spel där det tycktes som om Onyx hade fullständig koll på händelserna. Förmodligen invaggades de under dessa kontrollerade minuter ​i förvissningen att detta var klappat, klart och avgjort. När måltjuv nummer ett Rabi Kahlaji reducerade för FBC till 6-3 efter 7:29 började de galnaste minuter innebandy jag tagit del av. Vad tusan... En mycket bra Rasmus Widén (Leonardo, du vet) kom in i tredje perioden och satte 6-4, tid 9:01. När sedan Martin Bengtsson satte sitt andra mål för dagen stod det 6-5 och matchuret stod på 10:52. En given timeout togs av Onyx ledargrupp som hade en del att säga till sina spelares hjärnspöken.

  Effekten av Onyx:s timeout kom. De väcktes ur sin bekvämlighet och när matchuret stod på 15:55 utökade de sin ledning till 7-5. Ett befriande mål från Filip Grahn som spelarna reagerade på med befrielse och glädje. När sedan Martin Cederin gör 8-5 efter 16:05 utbryter ett jubel hos hemmalaget som signalerade att de var övertygade om att de nu äntligen säkrat och stängt matchen. Jo jo.

  Timeout FBC Nyköping.

  Dryga minuten efter 8-5 reducerar FBC. De valde att med tre minuter kvar plocka ut Emil Svensson från målet och att spela med ytterligare en utespelare. 8-6 sprätter Rabi Kahlaji in. Drygt en halvminut senare kommer också 8-7 när Rickard Nordin gör sitt andra mål för dagen. Klockan stod nu på 17:47 och pappret i mitt anteckningsblock var på väg att ta slut. FBC fortsatte jaga kvittering med en tom målbur och en extraspelare ute på planen. Givetvis höll sig Martin Cederin framme och snappade upp en boll som han tämligen enkelt kunde sätta i nätmaskorna och då stod det 9-7 med 1 minut och 16 sekunder kvar att spela. Nu var dock FBC-spelarna i rätt mood och kände vittring tillräckligt mycket för att fortsätta sin jakt på mål. 9-8 kom också, även denna gång genom Rabi Kahlaji, och det var nu 24 sekunder kvar att spela ​av denna galna period och match. Med några sekunder kvar lyckades Rabi peta en boll förbi Onyx:s målvakt Simon Holmgren men efter att bollen studsat lite framför mållinjen slogs den bort av desperat försvarande Onxy-spelare och matchen var över. Jubel i det orangea laget, mindre muntert i det illgröna gänget.

  Jag kan inte annat än att tacka för upplevelsen. Ett upplägg som jag omöjligen skulle ha kunnat förutse.

  Det blev många målskyttar under matchen. Jag väljer att presentera fem spelare, flermålsskyttar, som stod för 13 av de totalt 17 målen som gjordes i detta division 2-derby.

  Martin Bengtsson FBC Nyköping
  FBC Nyköpings lagkapten Martin Bengtsson gjorde två mål i derbyt

  Rickard Nordin FBC Nyköping
  Rickard Nordin i FBC Nyköping gjorde två mål

  Filip Grahn Onyx IBS
  Filip Grahn i Onyx stod för tre fullträffar mot FBC Nyköping

  Rabi Kahlaji FBC Nyköping
  Rabi Kahlaji var så när på att vända matchen till FBC Nyköpings fördel med sina tre mål i tredje perioden

  Martin Cederin Onyx IBS
  För mig kändes det som att Onyx:s Martin Cederin var tungan på vågen när matchen skulle avgöras. Totalt tre mål och han högg till när det som mest behövdes.

  I division 2-tabellen ligger fortfarande FBC Nyköping före Onyx IBS. Två poäng tillgodo och en match mindre spelad. FBC jagar dock IFK Gnesta som finns på fjärde plats med två poäng mer. Torshälla IBK toppar tabellen på 25 poäng att jämföra med FBC:s 14 och Onyx 12 poäng.

  Jag måste bara nämna en sak som slog mig med all önskvärd tydlighet under derbymatchen i lördags. Vilken sjukt bra tekare FBC Nyköping har i Peter Wintstigen. Förlorade han en enda tekning?

  Peter Wintstigen FBC Nyköping
  FBC Nyköpings Peter Wintstigen förefaller vara en nästan omänskligt bra tekare

  Jag valde av olika skäl att bevaka detta division 2-derby istället för den mer uppmärksammade allsvenska matchen mellan Onyx och Kalmarsund. Inte mig emot, nu var det knappast någon trängsel av bevakare vid rinken när derbyt avgjordes. Några korta ord hann jag att byta med SN:s Björn Andersson efter matchen. Han var nog lika tagen som jag av upplösningen på denna match. Tidigare under matchen tittade fotograf Hugo Leijon in i hallen för några enstaka bilder.

  Hugo Leijon
  Hugo Leijon plåtade under en kortare stund för Södermanlands Nyheters ​räkning

  Ett derby betyder att två lokala lags suppportrar vill se sina spelare i bildgalleriet. Jag har valt ut 140 bilder och hoppas att det hjälpligt dämpar nyfikenheten>>>

  Jag tycker fortfarande att innebandy är bland det svåraste jag försökt fota. Det går snabbt, är svårt att förutsäga och det är alltid någon eller något i vägen när det hettar till. Gah.

  Over and out
  Tags
  • Onyx IBK Herrar U
  • FBC Nyköping
  • Div 2 Innebandy Herrar
 • Ecodriving i Lilla hallen

  Lasse Jansson, onsdag 11 januari 2017, 23:40
  Så var den igång igen, ishockeyn. Efter ett evighetslångt uppehåll. En hel månad har det varit stopp, halt och marsch på stället för Alltvåan Östra. När den under tisdagskvällen återstartade gjorde den det med en repris på sista matchen innan juluppehållet den 13/12, vilket innebar hemmamatch för Gripen HC mot sörmlandskonkurrenterna Eskilstuna Linden Hockey. Utgången blev den samma även om det denna gång blev med knappare marginal för Gripen, segern skrevs till 5-4 (jämfört med på Luciadagen då de vann med 7-5).

  Gripen gör entré
  Gripen skrinnar in på isen för att ännu en gång möta Linden på hemmaplan

  Egentligen borde Linden ha vunnit denna match. Åtminstone sett till vad de åstadkom under de två första perioderna. Låt gå för att båda lagen körde den energisnåla varianten i första perioden, den där typen av "gubbkörning" som innebär att man kommit upp i korrekt hastighet lagom tills man är framme. Varför vann då inte Linden? Främst av två anledningar; traditionens makt är stor vilket innebär att Gripens mentala övertag tack vare säsongens tidigare segrar är ett helt berg att bestiga för Linden. Den andra anledningen stavas utvisningar. Inte för att Gripen var särskilt bra i powerplay denna tisdag men det tar på krafterna att spela 4 mot 5 gång efter annan.

  ståplatspublik Lilla hallen Rosvalla
  Ståplatspublik i Lilla hallen på Rosvalla, totalt räknades det in 791 åskådare

  Nu ska jag inte förringa Gripens egen förmåga att lyfta sig när det som mest behövs. För det gjorde de. Tredje perioden inleddes med underläge 2-3 och laget kom ut med rätt glöd och rätt jävlar anamma. Anförda av en handfull spelare som gav energi till hela laget. Linden spelade i mina ögon fin ishockey med kvicka anfall där pucken satt på kompisarnas klubblad. Det kändes framförallt som om Gripen i de första 2 perioderna gick på 75-80% av sin förmåga. Och dessutom med tämligen dåliga powerplay i 6 av de 7 tillfällen som gavs.

  Det var i alla fall starkt av Gripen att vinna ännu en jämn match. Sånt bygger moral och självförtroende. Och glädjer den ishockeyälskande Nyköpingspubliken.

  Det blir inget långt blogginlägg denna gång. En kortare genomgång av målskyttarna ska du i alla fall få. Statistiken från matchen gav bl.a. att det stod 0-0 efter 1:a perioden, 2-3 efter 2:a perioden och att matchen slutade 5-4. Skotten vanns av Gripen med 33-22. Utvisningarna fördelade sig som så att Gripen satt av 1x2 minuter medan gästerna syndade 7x2 minuter.

  Linden tog ledningen innan Martin Örtegren kunde kvittera 20 sekunder senare. Såna snabba svar är inte att underskatta psykologiskt. 1-1 på tavlan när 7:58 gått av andra perioden.

  Martin Örtegren Gripen HC
  Gripens Martin Örtegren blev hemmalagets första målskytt när han kvitterade till 1-1

  Ännu en gång tog gästerna ledningen. Näst på tur att kvittera blev Kim Lindström som gjorde 2-2 när 17:22 spelats av andra perioden. Det blev också hemmalagets enda mål i powerplay. Gästerna tog dock ledningen ytterligare en gång när det återstod 1 minut och 7 sekunder av andra akten.

  Kim Lindström Gripen HC
  Kim Lindström i Gripen HC fixade kvitteringen till 2-2

  Tredje perioden var någon minut gammal när Linden får en spelare utvisad. Det efterföljande numerära överläget utnyttjade Gripen på sämsta tänkbara sätt. Inte mycket stämde. Nu repade de sig och Gustav Berlin kvitterade till 3-3- straxt efter att Linden klarat av sitt boxplay, tid 5:15.

  Gustav Berlin Gripen HC
  Gripens Gustav Berlin blev spelare nummer tre i hemmalaget som kvitterade Lindens ledning

  När klockan stod på 7:09 fick Gripen chansen att spela 5 mot 3 i 1 minut och 33 sekunder. Efter detta överläge konstaterade jag att Linden hade varit närmast att göra mål. Nej, det stämde inte för GHC. Nu tog de fram blåställen och åt sig in i matchen och slet sig till en seger. Anförda av Thim (med ett monsterbyte som satte exempel), Jacobsson som fick fart på grillorna, Grönqvist som vi är vana vid att trampa på duktigt, Löf som tog ansvar med fart och teknik. Slutligen får man aldrig, aldrig glömma Albin Ivarsson Hamberg som ger motståndarna dåliga nerver med sitt irriterande goda ishockeykunnande.

  Efter att Linden precis klarat av ännu en utvisning sprätte Robin Jacobsson in 4-3 och det var alltså först när 9:51 av tredje perioden som Gripen för första gången i matchen var i ledning.

  Robin Jacobsson Gripen HC
  Robin Jacobssons 4-3 gav Gripen ledningen för första gången i matchen

  När 10:10 gått av tredje perioden åkte hemmalaget på sin första och enda utvisning i matchen. Hampus Hulting fick sätta sig i utvisningsbåset under två minuter för en slashing. Linden hade pucken i anfallszon långt om länge utan att kunna utyttja detta eminenta läge. Istället kom det som blev spiken i kistan från Mathias Löf när tredje perioden var 15 minuter och 32 sekunder gammal.

  Mathias Löf Gripen HC
  En glad Mathias Löf efter att han gjort matchavgörande 5-3 i Alltvåanderbyt mot Linden

  Det blev spännande in i det sista i och med att gästerna reducerade till 5-4 med 2 minuter och 31 sekunder kvar. En fladderpuck som hittade fram. Linden tog timeout och plockade ut målvakten men Gripen kunde rida ut stormen på slutet. Starkt. Lika starkt som jag tycker det är att de åter visar upp ett flertal målskyttar. Det hänger definitivt inte på en eller ett par spelare att avgöra matcherna för Gripens del.

  I laget fanns en debutant. Nyförvärvet Rasmus Johansson, 20 år ung, kom in i laget och matchen och visade bra takter med fysiskt och kompromisslöst spel. Riktigt kul att se.

  Rasmus Johansson Gripen HC
  Gripens senaste nyförvärv Rasmus Johansson

  För första gången fotade jag matchen från ljud- och ljuskontrollrummet. Det innebär att bilderna är tagna snett uppifrån. Inte helt van vid detta tog jag mig an utmaningen. Svettig om huvudet tack vare dess närhet till infravärmen som satt en bit ovanför fönstergluggen.

  ljus- och ljudlådan Lilla Hallen
  I teknikhörnan hade jag sällskap av bl.a. William Åkvist och Tobias Johansson

  Under division 2- och Alltvåan-säsongen har lokaltidningen Södermanlands Nyheter heltäckande bevakning på Gripens hemmamatcher. De har fotograf på plats och en skrivande och liverapporterande sportreporter.

  Sandra Nordin Tomas Larsson SN
  Fotograf Sandra Nordin lämnar över bilder i periodpausen till Tomas Larsson vid tangentbordet

  Att fota från en högre position i ishallen gav något annorlunda bilder än vanligt. Jag kom åt vissa situationer bättre än från platsen mellan spelarbåsen i golvhöjd. Om det blev bättre ska jag låta vara oskrivet och du får kolla själv i galleriet som denna gång rymmer 145 bilder och finns HÄR>>>

  Tack och hej för denna gång!
  Tags
  • Gripen HC
  • Alltvåan Östra
 • Runtuna IK segrade i New Wave Profile Cup

  Lasse Jansson, söndag 08 januari 2017, 16:37
  Egentligen är det varken krångligt eller märkvärdigt. Putta in ​tio fotbollslag i en idrottshall under en heldag och du får väldigt mycket tillbaka. Nöje, underhållning, motion. samvaro och kanske också en och annan gliring. Är det dessutom så att idrottshallen råkar vara Brevikshallen i Oxelösund får du massor av kylig och frisk luft. Och tur var väl att man lyckats få ordning på hallens mellanvägg, som enligt uppgift varit trasig i nedfällt läge en längre tid, eftersom det annars skulle ha blivit en andefattig historia med ett lag på vardera sida av väggen och ​ofantligt lite närkampsspel.

  Martin Finnberg Jesper Jansson Råby-Rönö IF
  Råby-Rönös Martin Finnberg gratuleras av Jesper Jansson efter att ha gjort NWP-cupens allra första mål

  Lördagen den 7:e januari avgjordes ännu en gång New Wave Profile-cupen, arrangerad av Oxelösunds IK. Med några varianter av cupnamn är detta en mångårig tradition. Det hjälps inte, jag har tidigare inte bevakat denna cup. Under åren då damernas motsvarighet (Metallcupen) spelades så vann den min gunst. Nu fanns många av de lokala herrfotbollslagen på plats och det var absolut värt en förmiddag i fotbollens och Lokalsportens tjänst för att ta del av futsal-cupen och dess deltagare.

  sekretariatet NWP-cupen
  Sekretariatet var mina närmaste grannar där jag satt vid mittlinjen i Brevikshallen under NWP-cupen

  Efter alla storhelger och ledigheter passar en inomhuscup perfekt. Måhända är inte träningen riktigt i fas med att tävlingsspela. Många lag håller dessutom på att formera sig inför utomhussäsongen med både spelaromsättning och tränarbyten. Det verkar dock inte hindra lagen som anmält sig. Och publikintresse tycks det finnas så det räcker. Vem vill inte se alla lokala fotbollsprofiler visa upp sina kunskaper?! Här kunde man se kommande stjärnor men också etablerade bollsparkare.

  publik höger NWP-cupen
  Publiken till höger om mig på Brevikshallens läktare

  publik 2 NWP-cupen
  Publiken till vänster om mig på Brevikshallens läktare

  NWP-cupen spelades i två grupper om fem lag vardera. De två bästa lagen i varje grupp gjorde via semifinaler upp om finalplatserna. Segrande lag åkte från Oxelösund med 5000 kronor och tvåorna stod inte lottlösa med sina 2000 kronor. Jag hade inte mycket val denna lördag annat än att närvara under cupens första fyra timmar. Nackdelen blev givetvis att jag inte kunde följa upplösningen av cupen. Fördelen var utan tvekan att jag fick alla deltagande lag framför kameran.

  domarsockerkaka
  Domar-sockerkakan såg ruggigt god ut (men här är det locket på...)

  Mellan klockan 09.00 och 13.00 hann jag som minst se alla lag en gång. Några av deltagarna kom med på bild ytterligare ett halvt varv. Initialt gladdes jag åt cupens rivstart i de två första matcherna, OIK mot Råby samt Runtuna mot HBK, som bjöd på tempo och kunnande från alla inblandade. När jag åkte därifrån gjorde jag det med framförallt Runtunas och Råbys positiva prestationer på näthinnan. Förvisso hade jag också sett division 3-laget Enhörna IF i en match då de knappt besegrade Hargs BK i förmiddagens svettigaste insats. Enhörna var bra men hjärtat hade mest behållning av våra mer lokala fotbollskämpar. Ett par av våra andra lag såg ut att ha betydligt längre väg att ta sig innan formen infinner sig. Inget konstigt scenario med lag från olika divisioner som strålar samman i början av januari.

  Tobias Johansson Runtuna IK
  Runtuna IK:s Tobias Johansson har ju spelat en del handboll med IFK Nyköping. När han nu var målvakt för RIK visade han prov på handbollskunskaperna när har levererade det ena utkastet efter det andra med hög precision. Här snackar vi inga fjunsiga lobbar utan stenhårda och flacka kast!

  När cupen summerades bortåt 21-tiden på kvällen stod Runtuna IK som slutsegrare. Vägen via gruppspel, semifinal och finalsegern över Enhörna IF ska jag redogöra för här nedan.

  Runtuna IK NWP-cupen
  Någon samlad bild på Runtuna IK har jag tyvärr inte efter förmiddagen i Brevikshallen. Detta är det närmaste jag kan åstadkomma (och det är inte mycket att skryta med...)

  Martin Svensson Runtuna IK
  Nytillträdde huvudtränaren Martin Svensson kunde glädjas åt tidiga framgångar för Runtuna IK

  Morgan Gustafsson Runtuna IK
  Precis som i Stigtomta IF finns Morgan Gustafsson vid herr Svenssons sida som assisterande tränare, nu i Runtuna IK

  Grupp 1:
  1:a Råby-Rönö IF, 12 poäng
  2:a Oxelösunds IK, 7 poäng
  3:a Nykvarns SK, 6 poäng
  4:a Västerljungs IF, 2 poäng
  5:a IK Tun, 1 poäng

  Grupp 2:
  1:a Enhörna IF, 10 poäng
  2:a Runtuna IK, 7 poäng
  3:a Hargs BK, 5 poäng
  4:a Oxelösunds IK Juniorer, 4 poäng
  5:a Stigtomta IF, 1 poäng

  Semifinaler:
  Råby-Rönö IF - Runtuna IK, 0-1
  Oxelösunds IK - Enhörna IF, 0-3

  Final:
  Runtuna IK - Enhörna IF, 3-0

  Finalens tre mål gjordes av följande Runtuna-spelare:

  Henrik Denninger Runtuna IK
  1-0 gjordes av Runtunas Henrik Denninger

  Michael Ramberg Runtuna IK
  2-0 gjordes av Michael Ramberg

  Johnny Dahl Runtuna IK
  Återvändaren (från Oxelösunds IK) Johnny Dahl hade verkligen krutet torrt under NWP-cupen och fastställde finalresultatet till 3-0 för Runtuna IK

  En sak som noterades under de två matcher då jag såg Runtuna spela i gruppspelet var att de definitivt har förbättringspotential när det kommer till måljubel. De var faktiskt riktigt usla på det... Det såg fumligt och helt osynkat ut. Alltså blir mitt tips till coach Martin & Morgan att gnugga denna detalj till utomhussäsongen 2017 eftersom jag tror att de går en rolig division 4-säsong tillmötes med chans på ett eller annat måljubel.

  måljubel Runtuna IK
  Alltså måljubel, hur svårt kan det vara? Egentligen.

  Under hela dagen fanns Södermanlands Nyheters medarbetare Johan Karlsson och Marcus Langbrandt på plats. De är involverade i var sitt fotbollslag, Västerljungs IF respektive IK Tun, och lyckades dubblera uppgifterna med att liverapportera i sann gammal Gästabudsbollsstil under dagen. Bra och uppskattat! Dock definitivt mer poänggivande liverapportering än futsal-insats...

  Johan Karlsson Västerljungs IF och SNVästerljungs IF:s tillika SN:s Johan Karlsson i Brevikshallen under NWP-cupen

  Marcus Langbrandt IK Tun SN
  IK Tuns och SN:s Marcus Langbrandt under framryckning på planen

  Jag har försökt ta med så mycket bilder jag har orkat redigera från NWP-cupens första fyra timmar. Givetvis finns massor av material kvar men någon måtta får det vara. Här finner du en blandning av spelarporträtt och action, jag kan dock inte lova att exakt alla deltagare fastnat på bild:
  Bildgalleri NWP-cupen 2017 med 225 bilder>>>

  Tack för denna gång och ett stort grattis till Runtuna IK!
  Tags
  • New Wave Profile Cup
  • Runtuna IK Fotboll Herrar
 • Årskrönika 2016

  Lasse Jansson, fredag 30 december 2016, 12:23
  Hur summerar man ett sportår? Jag kan definitivt inte. Oavsett hur mycket tid och engagemang man lägger ner kommer bevakningen ändå bara att vara ett litet skrap på ytan. Även om det begränsas till den lokala idrotten i Nyköpingsområdet sker otroligt mycket under ett kalenderår. Tävlingar på hemmaplan är en sak men minst lika mycket sker på arenor utanför vårt täckningsområde. Lägg till alla träningstillfällen där kunskaper skaffas och förfinas. Den mindre uppmärksammade barn- och ungdomsidrotten plussar på omfattningen ytterligare.

  När en krönika om sportåret 2016 ska skrivas får det bli med enbart mitt perspektiv. Med de begränsningar och ramar som utgörs av det lilla jag hunnit med under året. I ärlighetens namn tangerar och passerar jag min övre gräns lite för ofta. Mycket annat än sportbevakning rör sig i livet och tyvärr står också en hel del saker tillbaka för att jag ska kunna fotografera och blogga om den lokala sporten i Nyköping med omnejd. Jag har varit på fel sida utmattningsgränsen och borde tänka mig för mer än jag gör...

  När 2016 kommit till vägs ände visar det sig att jag varit ute på 50 sportbevakningar. Ett par av dem har varit tvådagarsevenemang. Fotboll är min basföda, som för väldigt många andra, och av de 50 bevakningarna har 23 handlat om fotboll. Det blir ingen uppräkning av alla 50 bevakningarna men däremot kommer de 13 olika sporterna som bevakats i bildform här nedan:

  Katrineholm Bandy
  Bandy, Katrineholm Bandy på Backavallen i Katrineholm

  Erik Skoglund boxning
  Boxning, Erik Skoglund i Rosvallas A-hall

  Fotboll Oxelösunds IK
  Fotboll, här Oxelösunds IK mot Tystberga GIF i en tidig träningsmatchpå Ramdalens plastgräs

  futsal IFK Nyköping
  Futsal som givetvis ska räknas som en separat sport skild från fotboll

  Handboll IFK Nyköping
  Handboll, här IFK Nyköpings handbollsherrar som kvalspelade våren -16 mot en div 1-plats (tyvärr räckte de inte hela vägen)

  Innebandy
  Innebandy, i bilden representeras sporten av FBC Nyköping

  ishockey Gripen HC
  Ishockey, Gripen HC har varit i mitt fokus några gånger

  rallycross
  Rallycross på Björshultsbanan

  speedway Griparna Magnus Zetterström
  Speedway, på bilden Griparnas Magnus Zetterström

  rugby 7s
  Rugby 7s under SM-veckan men jag såg det även tidigare under året i Norrköping

  dynamiskt skytte
  Dynamiskt skytte eller IPSC som det också heter

  tyngdlyftning Hampus Lithén
  Tyngdlyftning när Hampus Lithén tog SM-silver under SM-veckan

  Volleyboll IFK Nyköping
  Volleyboll, IFK Nyköpings damer i Sporthallen


  Tre av sporterna jag sett under året har varit nya bekantskaper. Det är både utmanande och roligt att ta till sig nya saker. Lika svårt som det är att greja timingen i fotograferandet är det att få till någon läsvärd text när man kanske inte är 100% insatt. Jag har välkomnat bandy, rugby och tyngdlyftning till samlingen och jag är grymt glad för det!

  Vissa sporter och tävlingstillfällen har varit skilda från den lokala Nyköpingssporten. Det får skyllas på min nyfikenhet som är drivkraften i mycket av det jag gör som Lokalsporten-bloggare. Förhoppningsvis vidgar jag inte bara mina egna vyer när jag dyker ner i sportmyllan på andra platser. Självklart skulle jag vara ännu gladare om vi t.ex. hade haft bandy och rugby på hemmaplan. Så är det inte i skrivande stund och sydöstra hörnet av Södermanland kommer även i framtiden att sakna en del idrotter som utövas på andra håll. Så är det bara, oavsett hur stort och "fint" det är vid Rosvalla och Ramdalen.

  Några enskilda bevakningar har fastnat extra mycket hos mig efter sportåret 2016. Det behöver inte bero på bilderna jag lyckats fånga. När känslorna och utövarnas engagemang är extraordinära eller yttre omständigheter varit speciella är det lätt att få feeling även vid sidan av tävlingsytan. Här kommer några av de saker som fastnat i mitt annars heltäckande teflonminne:

  Kim Lindström Gripen HC
  Trotjänare i Gripen HC hyllades under Gripendagen i Rosvallas Stora hall den 6/2. Här får Kim Lindström lite extra uppmärksamhet inför storpubliken.

  Onyx Filip Mbanza
  När Onyx innebandyherrar kvalspelade sig upp till allsvenskan under våren trodde jag definitivt inte på möjligheten efter att ha sett dem i grundserien. De lyfte och kunde flyga högre! Här Filip Mbanza som visar prov på just detta den 20/3.

  Göteborgsjubel rugby 7s
  Två dagar av dallrande hetta på Bollsparkaren i Norrköping den 9-10/7 gav mig massor av minnen och coola bilder. 7-mannarugby är bland det häftigaste jag tagit del av! Här jublar Göteborgstjejerna efter det bärgade guldet.

  Hargs BK 2 Råby-Rönö IF
  Efter en period då internationell fotboll på landslags- och klubbnivå gett mig avsmak för allt vad seniorfotboll heter återfick jag hoppet efter en division 6-match på Krikonbacken den 8/8 mellan Hargs BK 2 och Råby-Rönö IF. Jodå, den lokala idrotten kan förmedla själen i idrotten bättre än vad den penningtörstande sörjan som TV-apparaten sänder ut.

  Västerås BK 30 Ulrika Rejdemark
  Jag hamnade i Västerås eftersom min hustru skulle ansluta till ett USA-resesällskap den 16/10. Därför fick jag se Västerås BK 30 ta Elitettan-platsen framför näsan på gästande Jitex Mölndal BK på en vackert höstinramad Ringvallen.

  Linköpings FC prisutdelning
  Det årliga besöket på Linköping Arena blev i damallsvenskans avslutande omgång med Eskilstuna United på besök den 5/11. Snöflingorna i luften byttes ut mot guldkonfetti och ballonger då redan klara mästarinnorna Linköpings FC hyllades av hemmapubliken.

  Erik Skoglund
  Att fota boxning ringside under en gala är nog det allra mäktigaste jag testat. Det ​kostar också extremt mycket energi (men det är ingenting mot hur de har det inne i ringen). High Stakes-galan den 9/12 på Rosvalla där Erik Skoglund vann på knock i 11:e ronden ligger mig varmt om idrottshjärtat.

  annandagsbandy Katrineholm Bandy
  Att gå på bandy under annandag jul har varit en av de starkaste sporttraditionerna i landet. Nu har även jag tagit del av detta fenomen och jag fick se Katrineholm Bandy ta säsongens första seger den 26/12 inför knappt 1000 åskådare på Backavallen.

  Mycket mer än detta har jag inte att bjuda på. Givetvis går det bra att scrolla igenom bloggen Fotbollslasses perspektiv för att titta och minnas tillbaka på året som gått. Ur mitt perspektiv.

  Gott Nytt År!
 • Annandagsbandy, the Swedish way to do it

  Lasse Jansson, tisdag 27 december 2016, 09:24
  Engelsmännen kan få hållas med sitt bollsparkande på annandag jul. Mitt i vintern. Vi i Sverige vet ju att det är bandy som är sport nummer ett när julhelgen ska avslutas. Få fenomen inom sportens värd är så förankrade och traditionstyngda som annandagsbandyn.

  We do it the Swedish way

  bandypublik Backavallen
  Helt enligt traditionen tar sig den jullediga publiken till bandyarenorna på annandag jul

  Det är inte för att vara motvals som jag hållit mig borta från bandyplanerna tidigare. Å andra sidan är det aldrig för sent att ändra sig, bättra sig enligt vissa, och därmed var jag på mitt livs första annandagsbandymatch när året skrevs 2016 i historierullorna. Spelplatsen var Backavallen i Katrineholm där det allsvenska mötet mellan Katrineholm Bandy och Jönköping Södra gick av stapeln. Ett bottenmöte i den södra allsvenska serien, måste man nog tillägga.

  Katrineholm Bandy
  Katrineholm Bandy redo för annandagsmatch hemma på Backavallen

  Jönköping Bandy
  Gästande Jönköping Bandy redo att göra livet en smula surare för Katrineholmsspelarna på annandag jul

  Bottenmöte? Innan måndagens match hade Katrineholm Bandy fått ihop 1 ynka poäng på 8 omgångar tack vare en oavgjord match. Sist i tabellen. Gästerna från Jönköping hade 4 poäng tack vare en vinst och två oavgjorda matcher på sina 8 spelade matcher. I toppen av tabellen återfinns IFK Motala som i stor stil ångar på som om det inte finns någon morgondag.

  Adam Jokinen Jörgen Lundqvist Gustaf Brunberg
  Domartrion under det allsvenska annandagsmötet var huvuddomare Adam Jokinen flankerad av assisterande domarna Jörgen Lundqvist och Gustaf Brunberg

  Det knappa 1000-talet åskådare som sökt sig från sina hem under annandag jul fick uppleva saker de säkert känner sig trygga med sedan flera år tillbaka. Jag räknas in som nybörjare och är ju dessutom inte ens katrineholmare, vilket innebar vissa mått av huvudbry under inledningen av matcharrangemanget. Det inkluderade både en oväntad förekomst av saxofonist på Backavallens is och en mystiskt utklädd åskådare.

  saxofonist på Backavallen
  Plötsligt stod han bara där på isen. Det visade sig bero på att nationalsången skulle framföras.

   maskot Katrineholm Bandy
  Som ett mysterium stod plötsligt denna figur i ena änden av läktaren på Backavallen. En konstigt klädd bandyåskådare? En korsning mellan Kalles Kaviar och Tintin? Eller är det en maskot? Oklart.

  Allt för sent beslutade jag att trotsa min förkylning och åka hemifrån Stigtomta för att bevaka denna match. Med endast någon minut tillgodo kom jag fram till Backavallen och matchstarten klockan 13.15. Katrineholm Bandy hade slagit på stort och gjort ett fint matcharrangemang som inkluderade rallybilsförevisning, Räddningstjänstens uppvisning, hästar, glögg & pepparkakor m.m. Gratis entré var det dessutom och den som uppskattade det som bjöds av underhållning var välkommen att swisha ett valfritt belopp till arrangören.

  Familjeunderhållning på Backavallen
  Hästarna stod för en del av familjeunderhållningen på Backavallen under annandag jul

  Givetvis fanns ett tidigare beslut från min sida som innebar att jag "bara var tvungen" att se annandagsbandy på Backavallen. Tack vare förkylningen var det tveksamt in i det sista och jag åkte tämligen oförberedd till arenan. Med andra ord hade jag inte lagt ner en enda sekund på att kolla väderprognosen innan jag åkte. Att det blåste blev jag varse tämligen direkt. Solskenet hemma i Stigtomta byttes under vägen västerut till en allt mulnare himmel. Duggregnet föll under en del av första halvlek och det var ju retligt men uthärdligt. Några solglimtar hittade dock fram mellan molnen men jag hade hoppats på mer för bildernas skull...

  solnedgång Backavallen
  Några gyllene solstrålar hann titta fram innan solen gick ner och molnen täppte igen de sista luckorna på himlavalvet över Katrineholm

  Mitt anteckningsblock gapar förvånansvärt tomt på anteckningar efter det bandyallsvenska julmötet. Som tur är har jag bilder att backa upp hela historien med. Några ytterst korta ord ska jag i alla fall få ur mig om matchen. Det var onekligen två otroligt viktiga poäng som stod på spel i sista omgången innan serien vände. Spelarna och lagledningen i Katrineholm Bandy hade det klart för sig, annandagspubliken bör ha vetat om det och framförallt klacken gjorde allt för att bära fram sitt lag till säsongens första seger.

  Katrineholm Bandy klacken
  Klacken på Backavallen höll igång under hela det allsvenska mötet mot Jönköping Bandy

  I det stora hela var det en match som präglades av två lag som tålmodigt åkte runt och letade luckor hos varandra. Tyvärr skapade de inte riktigt luckorna själva i den utsträckning som hade underlättat. Nu visade det sig att hemmalaget ändå hade bäst koll på grejorna och på de fasta situationerna. Säsongens första seger bärgades, 3-2 (1-2) efter bland annat ett hörnmål och ett straffmål för Katrineholm Bandy.

  Initiativet i matchen flyttades fram och tillbaka under första halvlek innan hemmalaget tog tag i taktpinnen i andra halvlek. Segern blev resultatet av en hetare vilja att vinna hos Katrineholm och ett uppoffrande slit i andra halvlek. Spelmässigt går det säkert att plocka fram mer men att vinna tack vare stenhårt jobb är inte det sämsta.

  Gästerna från bibelbältets centralort Jönköping inledde målskyttet innan hemmalaget kunde kvittera i samband med en hörna i matchminut 33. Hörnskytten med bra skärpa var Joakim Olofsson.

  Viktor Gogman Joakim Olofsson Katrineholm Bandy
  Till vänster ser vi Katrineholms Viktor Gogman och till höger står hörnskytten Joakim Olofsson

  Några minuter efter hemmalagets kvittering tog gästerna åter ledningen. Till halvtidsvilan stod de irriterande siffrorna 1-2 på resultattavlan över klubblokalen på Backavallen. Nu var uppenbarligen pausvilan nyttig för Katrineholmsspelarna eftersom de redan ett par minuter in på andra halvlek åter lyckades kvittera. Linus Doktare stod för lagets enda spelmål under matchen och 2-2 gav hopp om mera.

  Linus Doktare Katrineholm Bandy
  Två olika anledningar att skrika på Backavallen; Linus Doktare i förgrunden har i alla fall ett måljubel som far över läpparna medan Jönköpingsspelaren i bakgrunden kämpar med sin besvikelse.

  I 78:e minuten tilldöms Katrineholm en straff som Viktor Gogman kliver fram för att slå. Utan tvekan trycker han till och ser bollen gå in i nätmaskorna samtidigt som han också fastställer slutresultatet. Gott så.

  Viktor Gogman Katrineholm Bandy
  Katrineholms Viktor Gogman blev genom sin säkra straff matchvinnare mot Jönköping Bandy på annandag jul

  Efter några tilläggsminuter kunde slutligen hemmalagets spelare vråla ut sin segerlycka samtidigt som publiken från läktarplats kunde bjuda på en tvättäkta bandyapplåd. Inte för att kylan var påtaglig men handskar alternativt vantar var likväl det som satt på de flesta par händer längst Backavallens långsidor.

  bandyapplåd
  Hela bandyupplevelsen på annandag jul avslutades med det dova ljudet från en tvättäkta bandyapplåd till hemmalagets ära

  Ännu en sak kan bockas av på min bucketlist, bandy på annandag jul är nu något jag upplevt. Mina bilder från matchen hittar du i mitt galleri HÄR>>>

  Tack för mig!
  Tags
  • Katrineholm Bandy
  • Allsvenskan Södra bandy herrar
 • Gripen slingrade sig ur Lindens grepp

  Lasse Jansson, fredag 16 december 2016, 19:02
  Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen:

  Gripen HC har många potentiella målskyttar och matchvinnare.

  Efter tisdagsmatchen mot Eskilstuna Linden var jag dock närmast helt ​förbryllad över vad jag sett. Jag fattade inte riktigt. Men det var underhållande. Det va la gött för Nyköpings stoltaste hockeykrigare att vinna den sista matchen i Alltvåan Östra innan det evighetslånga juluppehållet. Att Linden var det klart bättre laget under de två inledande perioderna tycker jag ändå jag kan hävda utan att få en spark på smalbenet. När Gripen lyckades trixa sig ur bortalagets grepp i tredje perioden så kunde vi slutligen summera hela rasket med de ilsket lysande siffrorna 7-5 på resultattavlan i Rosvallas Lilla ishall.

  När inte ens Gripen-tränare Owe Holmberg fick ihop analysen då Södermanlands Nyheter frågade efter matchen, citat "Hockey blir man aldrig klok på", så kan ju inte heller jag leverera någon förnumstig sanning. Eller hur!?

  Owe Holmberg Gripen HC
  Gripen-tränaren Owe Holmberg bet ihop och uthärdade när det inte riktigt stämde för laget under matchen mot Linden

  Jag har grubblat i några dagar  för att få ihop texten om denna ishockeymatch. Det är sannerligen en fröjd att gå och kolla på ishockey, tro inte att jag tycker annat, men att återge ​sporten i bild och text är banne mig svårare för någon som har tagit sig ett artistnamn som börjar med Fotboll(slasse). Inte blev det lättare av att jag bara förstod små fragment av ​varför domaren visade ut spelare till höger och vänster i denna match.

  ishockeypublik Lilla Hallen Rosvalla
  Antagligen hade den hängivna och trogna hockeypubliken i Nyköping bättre koll på matchen än jag denna gång. Hela 743 åskådare fanns på plats i tisdags kväll.

  I den allra mest torftiga matchrapporten, skrivet av någon med Gripen-ögon, skulle följande kunna stå:
  0-1
  1-1, Freddie Byström
  2-1, Andreaz Nordlie
  Periodpaus. Skott i 1:a perioden 12-10
  3-1, Eric Örtegren
  3-2
  3-3
  3-4
  4-4, Andreaz Nordlie
  Periodpaus. Skott 15-11
  4-5
  5-5, Mathias Löf
  6-5, Mathias Löf
  7-5, Andreaz Nordlie
  Slut. Skott 16-22, totalt 43-43

  Grippe
  Har han inte en lite aggressiv uppsyn, den där Grippe?

  Om den ovanstående knastertorra presentationen av matchen ska få något mer kött på benen så blir det på följande sätt:
  Jag uppfattade Eskilstuna Linden som det bättre laget under framförallt de första två perioderna. De agerade med ackuratess, stuns och rapphet. Gästerna var klart ivrigare i sin skridskoåkning och distinktare med puck och klubba. Individuella prestationer hos hemmalaget bromsade hjälpligt upp gästernas framfart. Nej, jag tycker inte att Gripen agerade som en välsmord lagmaskin i denna match.

  KG Z Fougstedt i eländeskuren
  Om jag ska döpa denna bild till något får det bli "Fotograf K-G Z Fougstedt i eländes-kuren". Bakom ​herr Fougstedt finns ju ett riktigt muntert gäng grabbar... (Bilden tagen i första halvlek strax innan Freddie Byström kvitterar.)

  Om jag istället kommer med personliga reflektioner i punktform från matchen får det bli som följer:
  • Mest lättad efter Gripen-segern torde burväktare Marcus Axbom vara. Han var strålande bra när han höll sig inne i målet. Inte riktigt lika glimrande denna gång då han skulle använda spaden för att få iväg pucken till medspelare... Två Linden-mål får nog Marcus ta på sig. ​Med det skrivet hävdar jag med bestämdhet att Marcus var grym och räddade sitt lag bl.a. i tredje perioden.
  • Är allmänhetens förväntningar på laget för höga? Nej, jag tror inte det. Däremot tror jag att laget själva, framförallt i vissa spelares huvuden, sätter onödig press på sig. Det finns så mycket potential i detta gäng och om man kan få ut energin på rätt sätt blir det varken kravfyllt eller stressat. Balansgången mellan disciplinerad taktik och sprudlande kreativitet är svår.
  • I mina ögon var det precis rätt kille som gjorde Gripens första mål, det som ledde till en kvittering fram till 1-1. Freddie Byströms hela första period var rejäl, laddad och mycket bra. Kanske får han en extra kick av att lira mot Eskilstuna-lag?
  Freddie Byström Gripen HC
  Gripens Freddie Byström fick stänka in lagets första ​mål mot Linden i bortre krysset

  • Låt gå för att vi inte fick se något mål denna gång från de spelare som under fjolårets spel i Alltrean skämde bort oss med poäng. Det finns andra som kliver fram och allra bäst exempel på detta blir denna gång Andreaz Nordlie. Tre fullträffar, say what!! Andreaz visade exempel på både sniper-kunnande, iskyla och viljestyrka där även monsterpassningen från Emil Karlsson fram till matchens sista mål måste berömmas.
  Andreaz Nordlie Gripen HC
  Gripens Andreaz Nordlie gjorde succé i målprotokollet mot Linden

  • Spelare med rutin, erfarenhet och kunnande från högre divisioner får gärna kliva fram när det blåser småsnålt. Det gjorde sannerligen Mathias Löf när han i tredje perioden vände på steken och visade vägen för hela laget. Hans kvittering fram till 5-5 och sedan ledningsmålet till 6-5 var precis så viktigt som det ser ut på pappret. (Därmed inte sagt att det inte krigades hejvilt från många håll bland Gripen-spelarna för att Mathias mål skulle bli verklighet. Hockey är ett lagspel, det handlar om så mycket mer än vem som lyckas peta pucken i mål.) 
  Mathias Löf Gripen HC
  Mathias Löf blev den i Gripen HC som till sist fick vågen att väga över åt rätt håll under tredje perioden mot Alltvåan-konkurrenten Eskilstuna Linden

  • När inte fjolårets back-skyttar Gustav Berlin och Emil Karlsson står för fräsande skott får tidigare nämnda Freddie Byström och t.ex. Eric Örtegren kliva fram. Den sistnämnda drog på för kung och fosterland och gav Gripen chansen tidigt i andra perioden. En chans som tyvärr inte laget tog utan de lät istället gästerna äta sig in i matchen och målprotokollet på nytt.
  Eric Örtegren Gripen HC
  Eric Örtegren gav verkligen Gripen HC chansen i inledningen av andra perioden med sitt jätteskott fram till 3-1

  • Markus Andersson har nyligen kommit tillbaka efter ett längre skadeuppehåll. Men oj vad han kan grejor. Det blixtrar till ibland och jag imponeras. Likaså är Albin Ivarsson Hamberg från en annan planet emellanåt när han briljerar med en klubb- och skridskoteknik som ingen annan i Gripen kommer i närheten av. Jag småskrattade förnöjt vid ett par tillfällen när Albin visade upp vad han kan under matchen.Snart knyter dessa två herrar ihop hela säcken och då blir det förhoppningsvis åka av för hela laget.
  •  Ishockey är en aning hett och känsloladdat. Ibland brinner det till lite mer än det borde. Ok, det är kanske så det blir när hockey är så pass fysiskt utmanande. Vi fick se många numerära över- och underlägen i matchen men inte särskilt bra powerplay från något av lagen. Linden var i så fall snäppet bättre på att ställa upp och kontrollera i numerärt överläge. Att Gripen redde ut slutfasen av matchen med avsevärt färre spelare på planen, där även Linden plockade ut målvakten, var dock strongt och bra krigat!
  Jesper Boklund Eskilstuna Linden
  Eskilstuna Lindens målvakt Jesper Boklund fick lämna målet med dryga halvminuten kvar av matchen. Till ingen nytta.

  Nu dröjer det ända tills den 10:e januari 2017 innan Nyköpingspubliken kan få bänka sig för hockey i Lilla Hallen nästa gång. Juluppehållet får sitt slut i och med att Linden ännu en gång kommer till Nyköping för seriematch i Alltvåan. Vi får hoppas att korven gick åt under Luciakvällen för i annat fall vill jag inte att den värms på igen den 10:e januari...

  korvkö Lilla Hallen Rosvalla
  Full fart i periodpauserna när Gripen HC som vanligt drar mycket folk till ishallen

  Bildgalleri då? Jodå, det blev det även denna gång. Jag måste erkänna att jag blev smått irriterad under tisdagen. Irriterad på mig själv och min oförmåga. Jag vet vad jag vill lyckas med för typ av hockeybilder men jag klarar det inte. Missar alla avgörande grejor. Vissa händelser kan jag inte fota när jag står mellan lagen i båset, andra saker går mig förbi p.g.a. taskig timing. Nu önskades det jubelbilder från Gripenhåll och därför var det extra kul att det blev hela sju hemmamål. Bildgalleriet hittar du HÄR>>>
  (Och om du stör dig på bildordningen i bildgalleriet så ber jag om ursäkt. Det finns en lång teknisk förklaring som jag inte tänker gå in på men det stör mig alldeles förbaskat att Google Foton fungerar som det gör och att den gamla tekniken inte längre är tillgänglig.)

  Tack för uppmärksamheten!
  Tags
  • Gripen HC
  • Alltvåan Östra
 • Nyköpings tredje boxningsgala kröntes med Skoglundknock

  Lasse Jansson, måndag 12 december 2016, 21:52
  Boxningsgalorna på Rosvalla duggade tätt under slutfasen av 2015. I alla fall om man tänker på hur frekvent det arrangerats proffsboxning i Nyköping de senaste decennierna. För de av oss som tack vare Erik Skoglund, Team Sauerland och Nordic Fight Night-konceptet hittat till denna eminenta livesport har det efter september och december 2015 varit en lång, lång väntan. När det ​närmade sig en ny gala under tidiga hösten 2016 blev det stopp, stanna och belägg eftersom pappersexercisen inte skötts till 100%. Vi fick slutligen vår gala, High Stakes, och vilka matcher vi fick se!

  På förhand kändes Sauerlands program lite tunt denna gång. Riskerade fredagen den 9:e december 2016 att blott bli en parentes i Nyköpings boxningshistoria? Namn som Anthony Yigit och Otto Wallin saknades mig, även om det fanns förklaringar, och deras öden kanske aldrig samman​flätas med Nyköpingspubliken ​igen. När sedan Daniel Hartvig tvingades lämna ett förkylningsåterbud endast dagar innan galan återstod fem boxningskamper. Förvisso med en uppsnackad fajt om ett svenskt mästerskapsbälte och givetvis dragplåstret Erik Skoglund högst upp på publikmagnetlistan. Vi ska inte heller glömma Mikaela Lauréns återkomstmatch sedan den upphaussade förlustmatchen mot Klara Svensson.

  Det komprimerade programmet gjorde att första matchen startade klockan 18.45. Skoglunds möte med Shala var utlyst till klockan 22.00 och särskilt länge efter den ​utlysta tiden behövde inte publiken vänta. Som det såg ut och lät på läktarna vid den tiden på dygnet var det hyfsat välfyllt i Rosvallas A-hall. De initierade vet också hur det gick i alla matcherna. De som inte har 100% koll sedan tidigare lär få det genom detta blogginlägg. ​Hoppas jag.

  Redan före vår polariserade nutid fick boxningen statusen som antingen älskad eller hatad. Personligen försöker jag hålla mig neutral men jag har alltid accepterat sportens premisser och respekterat den trots dess märkligheter. De olympiska spelens kubanska boxare imponerade på en ung Fotbollslasse och intresset svalnade inte förrän alla skandaler under OS i Sydkorea. Tungviktsklassens giganter fick mitt fokus (på en allmängiltigt hållen nivå) men jag får erkänna att jag idag inte alls har koll på om det finns några stora respekterade namn. Jag kan i sammanhanget klargöra att jag inte tolererar vissa saker som skriks från läktarplats under galorna i Nyköping men jag gissar att det är som så oftast annars, där alkoholen går in går vettet ut.

  ringpojke
  Så länge boxningen inte begriper sig på att avskaffa ringflickorna får givetvis Mikaela Laurén hålla sig med ringpojkar

  Match 1, Patricia Berghult vs Monika Antonik (Polen)
  När Nyköpings andra boxningsgala genomfördes den 19/12 2015 gjorde Patricia proffsdebut. Hon hade innan fredagens gala hunnit boxas 4 matcher och vunnit samtliga. Skånska Patricia hade inte tillstymmelse till problem med att bemästra Monika Antonik över 6 ronder.

  Monika Antonik
  Monika Antonik

  Patricia Berghult
  Patricia Berghult

  Du hittar ett 50-tal bilder från Patricias match HÄR>>>

  Match 2, Hampus Henriksson vs Przemyslaw Binienda (Polen)
  I en 4-rondare såg vi unga och atletiska Hampus Henriksson göra sin tredje proffsmatch. De två tidigare har också avgjorts på Rosvalla i Nyköping vilket innebär att Hampus inte varit uppe i ringen sedan 19/12 -15. Nu startade han fantastiskt bra mot polacken med det svårstavade förnamnet och fick ner motståndaren för räkning i första ronden. Därefter flöt det väl inte på superbra men Hampus gjorde det som krävdes.

  Przemyslaw Binienda
  Przemyslaw Binienda

  Hampus Henriksson
  Hampus Henriksson

  Även från Hampus match mot Przemyslaw har jag redigerat och sammanställt 50-talet bilder som du kommer till HÄR>>>

  Match 3, Mikaela Laurén vs Szilvia Szabados (Ungern)
  6-rondaren mellan Mikaela Laurén och Szilvia Szabados blev en match vars upplösning och slut bjöd på mer drama än nödvändigt. 26-åriga ungerskan Szabados hade på sina tidigare 21 matcher vunnit 14 men den rutinen var inte mycket att vifta med i jämförelse med vad 40-åriga Laurén hade med sig i bagaget. Mikaela gick ner en viktklass för att möta Klara Svensson den 10/9 2016 och sällan har en boxningsmatch mellan två svenskar haft sånt buzz omkring sig. Den blev en svidande förlust för Mikaela som efter det mötet fick en rad med 31 matcher varav 4 förluster.

  Mikaela kommer att jaga vidare för att återta sitt tidigare WBC-bälte och ungerskan fick känna på tyngden i svenskan slag gång efter gång. En räkning i 5:e ronden följdes upp av en skur av slag i inledningen av 6:e ronden då domaren gick in och bröt, TKO. Szilvia tog inte detta så särskilt bra, milt uttryckt. Med någon decimeter tillgodo klarade sig min kameragranne Hugo Leijon (SN-sporten) från en svepande spark mellan ringrepen och sedan fick Viasats kameraman ett både fysiskt och verbalt påhopp. Lite förvånad blev jag också av att höra en av journalisterna bakom mig hävda att det var en av de värsta domarskandalerna han sett. Vi som såg vad som hände (!) konstaterade att ungerskan inte längre fick upp händerna till ansiktet och hon stod alltså försvarslös och tog emot slag efter slag från Mikaela. Inte för att jag är någon boxningsexpert men i det läget ska och måste en domare gå in och bryta.

  Szilvia Szabados
  Szilvia Szabados

  Mikaela Laurén
  Mikaela Laurén

  Den ganska blodiga matchen mellan Mikaela Laurén och Szilvia Szabados lämnade efter sig ett knappt 70-tal bilder som du hittar HÄR>>>

  Match 4, Sven Fornling vs Naim Terbunja
  Boxning ska tydligen vara show också. Det var i alla fall det Terbunja med sitt entourage visade. Men vapenskramlet och den kaxiga texten på jackan under inmarschen skulle följas upp i ringen också. Den tillresta Linköpingspubliken som höll tummarna för Naim Terbunja dominerade men skånske Sven Fornling hade stöd han också. Båda boxarna hade snackat upp denna match i förväg och det var inga varma och ömma känslor som boxarna visade varandra.

  Fornling har vi i Nyköping sett på de två tidigare galorna på Rosvalla. Hans obrutna segerrad på 10 matcher bröts sedan plötsligt i början av juni då han förlorade i Tyskland på TKO. Naim Terbunja hade innan fredagsmatchen en identisk rad, 10 vinster och en förlust (i juli 2014). Jag hade Fornlings röda ringhörna inom armlängds avstånd och hans coach uppmaningar ringer fortfarande i mitt vänsteröra. Tungviktaren Adrian "Gäddan" Granat varvade tydligen TV-kommenterandet med att coacha sin skånske kompis som kallas Benton. "Kom igen, Benton. Ta det lugnt, Benton. Gå på, Benton." På allra, allra bredaste skånska. Jodå, så att.

  För mig var denna match helt vidöppen på förhand. Terbunja började möjligtvis bäst av de båda boxarna men sedan tar Fornling över och styr skeendet. Fornlings träffar hittade fram medan Terbunja tröttnade allt mer och tydligare. I 6:e ronden är Terbunja i rejäl gungning och efter 8 ronder stod Sven Fornling som säker segrare med ett nytt svenskt mästarbälte runt midjan.

  Naim Terbunja
  Naim Terbunja (notera vad som står på jackans bröst...)

  Sven Fornling
  Sven Fornling

  Drygt 100 bilder blev det i galleriet från denna match som du hittar HÄR>>>

  Match 5, Erik Skoglund vs Timy Shala
  Det finns något fascinerande med Nyköpings boxningskung Erik Skoglund. Att en människa som kan se så timid och förlägen ut precis innan match kan få ur sig så mycket kraft och energi i en sport som boxning minuterna senare är för mig en gåta. Kanske är det en kombination av nervositet och koncentration som får honom att blygt titta under lugg under inmarschen där andra boxare kliver in och tar all plats de bara kan för att visa vem som är top dog.

  1D4_4822_JonathanFröberg
  Jonathan Fröberg sjöng nationalsången

  Nu efter tre boxningsgalor på Rosvalla kan jag inte lyssna på Bob Marleys "Three Little Birds" och den inledande strofen "Don't worry about a thing" utan att rysa. Stämningen i den kokande arenan är mäktig (även om inget kommer att slå Eriks första fajt på hemmaplan den 19/9 2015). Eriks inmarschlåt säger kanske en del om hans sinnesstämning inför match och vad han behöver säga till sig själv som ett mantra.

  Till min stora glädje blev det en öppen och spännande boxningsbatalj som utspelade sig framför våra ögon. Timy Shala stod upp, slog bra och vi slapp alla dessa ideliga låsningar och hängandet på varandra. Det var två ytterst vältränade herrar som gjorde upp om segern. Trots allt så tog det inte mer än någon rond förrän man såg vem som hade bäst tryck i nävarna, mest rörlighet och störst smartness. Tack, det gjorde bevakningen mindre anspänd. Tyvärr blev det en hel del blod i alla fall. De fick in sina slag och kanske en och annan skalle vid fel tillfälle.

  Henrik Lundevall
  Henrik Lundevall var tävlingsläkare och kontrollerade boxarna direkt efter matcherna

  Jag försökte anteckna lite kort mellan några av ronderna och min upplevelse var att 1:a ronden var jämn, den andra och tredje tillhörde Erik för att sedan följas upp av en fjärde som var jämn. I 7:e ronden gick ett jack upp under Eriks ögonbryn och då spädde det på blodflödet innan de fick stopp på det och därefter var det inget problem under återstoden av fajten. 8:e ronden var Eriks men Shala var fortfarande med och fick in sina slag. Det fortsatte i rond 9 och 10 som Erik styrde men inte med stor marginal. Därefter inträffade det som inte Nyköpingspubliken fått se Erik göra, han fick vittring i 11:e ronden och efter tre nedslagningar av kosovoalbanske Shala så bröt domaren matchen.

  Erik Skoglunds proffsboxningsrad är nu 26 raka segrar. Noll förluster. Som 25-åring har han nu stora chanser till en tyngre titelmatch. Den sympatiske Timy Shala får skaka av sig förlusten och står efter fredagsgalan på 21 segrar, 2 förluster och 1 oavgjord.

  Timy Shala
  Timy Shala

  Erik Skoglund
  Erik Skoglund

  Från Erik Skoglunds match mot Timy Shala har jag sammanställt ett bildgalleri med drygt 150 bilder som du hittar HÄR>>>

  Jag roade mig med att plåta några bilder runt omkring vid boxningsringen och dessa 20 bilder hittar du HÄR>>>

  Givetvis var mediabevakningen i paritet med storleken på tävling. Det är inte lika tätt med pressfolk när Tystberga GIF spelar hemmamatch på Tyrsvallen. Typ. Viasat fanns på plats med expertkommentatorer och kameror och tidigare nämnda Adrian Granat (Gäddan, ni vet) hade sällskap av Klara Svensson. Av folk i min vänskapskrets har jag fått höra att jag syntes mycket och ofta i TV-apparaterna och det var ju precis det jag var ute efter när jag ​gjorde denna bevakning... 

  Viasatstudion
  Viasats studio ​med en kortare paus i sändningarna för mobilkoll och vatten

  Vår lokaltidning har verkligen gått all in när boxningsgalorna gått av stapeln på Rosvalla. Jag förstår dem. Dels har det ett stort allmänintresse och dels ska det publiceras i alla möjliga och omöjliga mediakanaler. Liverapporteringar, tidningstexter, bilder i alla tänkbara flöden m.m. Jag försökte uppdatera en liten pytteliten bloggtext under galan och hann inte ens med det. Kudos.

  SN sportredaktionen
  SN-journalisterna hade fullt upp under fredagskvällens boxningsgala


  Hugo Leijon SN
  Den febersjuke Hugo Leijon fotade för SN och var min närmaste fotogranne under galan. Jag ber om ursäkt för allt från knuffar, armbågar och spillt vatten. Verkligen!

  Att fotografera boxning från ringside-plats är nog det mest inspirerande och häftiga jag gjort i sportfoto-sammanhang. Nu har jag känt på denna hetluft två gånger och jag måste nog skryta upp mig själv lite grann och påstå att i mina ögon är de bilder jag lämnat ifrån mig denna gång sammantaget är det bästa jag hittills gjort vad gäller sportfoto. Men det kan jag förhandla om ifall någon har en annan åsikt. :-)

  Utöver de intressanta matcherna samt Gäddans "Benton" ringande i öronen tar jag med mig bilderna på Erik Skoglunds och Naim Terbunjas underbara fightingfaces samt Patricia Berghults till synes ständigt leende ansikte från boxningsgalan High Stakes.

  Tack för uppmärksamheten!
  Tags
  • Rosvalla
  • Erik Skoglund
  • Boxning
 • Glimtar från boxningsgalan High Stakes

  Lasse Jansson, fredag 09 december 2016, 18:03
  Fredag kväll den 9:e december 2016 och vi har ännu en boxningsgala på Rosvalla i Nyköping. Det är inte bara vi i Nyköpingstrakten som har Erik Skoglund att tacka för proffsboxningens återkomst till den svenska idrottsscenen. Som huvudattraktion sträcker sig Eriks aura långt mycket längre än till sydöstra hörnet av Södermanland. Å andra sidan skulle jag nog aldrig sett en boxningsgala live om det inte vore för unge herr Skoglund.

  Boxningsgalan High Stakes
  Ringen en timme före första fajt

  När den tredje proffsgalan på Rosvalla hålls under fredagskvällen är det under namnet High Stakes. Mycket står på spel för galans huvudperson Erik Skoglund. En seger öppnar definitivt upp för de heta titelmatcherna. Så långt har han kommit vid denna punkt av karriären. Som ovan boxningsåskådare kan jag dock inte släppa tanken på att en enda träff från motståndaren kan sänka även den mest vältränade och förberedde. En ingrediens i denna sport som både lockar och skrämmer.

  Team Sauerland

  Nu är det långt ifrån bara Erik Skoglund och hans motståndare Timy Shala som gör upp under Team Sauerlands gala. Det finns både intressanta och heta matcher dessförinnan på programmet.

  Viasat
  Kanalen för den som inte kan vara på Rosvalla under fredagskvällen

  Först ut har vi Patricia Berghult som möter polska Monika Antonik i en 6-rondsmatch. Beräknad matchstart klockan 19.00. Patricia var helt överlägsen sin motståndare i alla ronder.

  Andra matchen är Hampus Henrikssons möte med polska Przemyslaw Binienda. Detta är en match som avgörs över 4 ronder. En tidig nedslagning med efterföljande räkning satte Hampus i förarsätet i denna match. Motståndet inte alls oävet men Hampus rättmätig vinnare efter fyra ronder.

  Tredje matchen går mellan Mikaela Laurén och ungerska Szilvia Szabados. Detta blir Mikaelas första match efter förlusten i prestigematchen mot Klara Svensson och matchen avgörs i 6 ronder. Mikaela slog tyngre, var bättre och vann på teknisk knockout i den avslutande ronden. Motståndaren mer eller mindre vansinnig på domslutet...

  Mikaela Laurén
  Mikaela Laurén vann på TKO tidigt i sista ronden

  Fjärde matchen är den som dragit till sig mycket uppmärksamhet i förväg tack vare en hel del skopor med uppnosigt trashtalk från de båda boxarna. Svensk-möte mellan Sven Fornling och Naim Terbunja. I en 8-rondsmatch gör de upp om det svenska mästarbältet. Vilken härlig fajt detta blev! Inledningsvis lite trevande men snart nog tog Sven tag i taktpinnen och som han slog, orkade och styrde. Terbunja rejält i gungning under de tre avslutande ronderna och enhällig seger till Sven Fornling.

  Huvudmatchen och fajten som satt titeln High Stakes på galan går alltså mellan Erik Skoglund och kosovoalbanen Timy Shala. En 12-rondsmatch som beräknas börja klockan 22.00.

  arbetsplats ringside
  Min hörna av världen under boxningsgalan

  Jag ska försöka uppdatera detta inlägg som hastigast under den pågående boxningsgalan med resultaten i de olika matcherna. Huvudfokus för mig blir dock att plåta så mycket jag bara kan och då blir rapporteringen och bilderna något jag delar med mig av inom ett par dagar.

  Erik Skoglund KO
  Så fick Erik visa hemmapubliken hur man boxas och dessutom bjuda på en KO i 11:​e ronden

  Erik Skoglunds match mot Timy Shala blev en intressant uppgörelse mellan två vältränade boxare. Eriks boxningskunskaper och smartness i kombination med slagserier som inte kosovoalbanen hade gav KO-seger i 11:e ronden.

  Jag kommer med mer material under senare delen av söndagen!

  Nu kör vi!
  Tags
  • Rosvalla
  • Erik Skoglund
  • Boxning

Lasse Jansson

Fotbollslasse? Den ursprungliga anledningen till detta alias är att jag för flera år sedan skulle registrera en mailadress. Med fyra döttrar som alla spelar eller har spelat fotboll har jag mina fötter stadigt i fotbollsmyllan. Mitt fotointresse är nyväckt sedan några år och mycket av det jag bloggar om tar stöd i mina bilder. Efter nästan 4 år med en damfotbollsblogg kände jag att tiden det tog var allt för omfattande. Men att blogga och sportfotografera då och då, när andan faller på, om framförallt lokala sporthändelser ser jag som en utmärkt och rolig hobby.
 

Vill du nå mig funkar det på något av nedanstående sätt:

Mailfotbollslasse@gmail.com

Mobil: 070-775 39 27

På Twitter går det att följa @Fotbollslasse.
Instagram? Jodå, fotbollslasse gäller även där!

Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar