Vi älskar lokal sport!

Skyttetävlingen ONYX 2014

Lasse Jansson, onsdag 17 september 2014, 22:02
Pistolskytte - en chans att få se betydligt fler skott än i fotboll!

I helgen har skyttetävlingen ONYX 2014 genomförts på Oxelösunds skjutbana. En plats som ligger två och ett halvt stenkast från mina uppväxttrakter. Och jag hade ändå inte besökt området förrän under lördagen.

Oxelösunds skjutbana
Oxelösunds skjutbana

Det tävlades i dynamiskt skytte eller IPSC som det mer korrekt benämns. En ung sportskyttegren som har sin början i USA år 1976 och som introducerades i Sverige i slutet av 70-talet.

IPSC-bana
Bana 1 under ONYX 2014

Nyköpings Pistolklubb arrangerade tillsammans med Oxelösunds Pistolklubb denna level 3-tävling som drog drygt 180 deltagare under lördagen och söndagen. Av dessa var dessutom ett 20-tal landslagsskyttar som i oktober åker med i den 25 personer starka trupp som ska kämpa om medaljer i VM som denna gång hålls i Florida.

fundersam
Fundersam? Genomgång i huvudet av hur banan snabbast och bäst ska hanteras! Johan Hansen tog silvermedalj i klassen "Open"  samt guldmedalj och presidentmedalj i Open Senior.

Jag brukar lyfta kvinnlig idrott och de fanns även i detta startfält även om de var i kraftig minoritet. 11 tjejer fanns med denna gång. I övrigt var det väldigt många män, både bland tävlande och bland de 70-75 funktionärer som krävdes för att genomföra denna stortävling.

kvinnlig skytt i IPSC
Kvinnlig skytt på IPSC-banan

Tidigt under lördagen följde jag den grupp som huvudsakligen bestod av landslagsskyttar. En av de skickliga dynamiska skyttar jag fick namnet på var Kalle Halvarsson. Här nedan ser du hur han tar sig an ett av målen på bana 2.

Kalle Halvarsson
Kalle Halvarsson på bana 2

Säkerheten i sporten kräver en del av de funktionärer som jobbar under en tävling. Utöver detta behövs markörer och protokollförare då det är både poäng räknade på målträffarna och tiden det tar för varje skytt på respektive bana som ska antecknas.

genomgång av banan efter skjutning
Genomgång av bana 6 efter att en skytt tagit sig runt

tävlingsprotokoll
Tävlingsprotokoll vid bana 7

Det vanligaste är att skytten ska sätta två skott i varje mål. Oftast är det pappskivor, i vissa fall plåtar, som ska träffas.

papptavlor
Papptavlor som mål vid dynamiskt skytte

Banorna byggs av arrangören och varierande banor med klurigheter uppskattas av skyttarna. Dynamiskt skytte bygger på precision, kraft och snabbhet. När skyttarna kommer till en bana har de 5 minuter att gå igenom banan och memorera den. Då gäller det att lägga upp en strategi hur man snabbast ska ta sig genom den och hur man bäst sätter träffarna i målen.

Dynamiskt skytte
Skjutställningen inom dynamiskt skytte varierar

Jag kan ingenting om sportskytte men fördomarna säger mig att de flesta grenar är väldigt statiska. Ragnar Skanåker for liksom inte runt som en tätting när han tävlade i OS. Jag fattar i alla fall varför dynamiskt skytte är den snabbast växande sportskyttegrenen när jag ser hur den genomförs!

skjutvall Oxelösunds skjutbana
Skjutvall på Oxelösunds skjutbana

Min närvaro på denna tävling föregicks av vissa förberedelser. Lite spänd erkänner jag att jag var eftersom det är svårt att ta sig an en ny sport som man inte har en susning om. Nyfikenheten segrade som alltid och efterhand som jag förstod och lärde mig desto roligare blev det. Denna gång också. Värsta pärsen denna gång var att filma... Jag hade fått berättat för mig att detta är en sport som definitivt tjänar på att återges med rörliga bilder. Jag föll föga för detta (när jag kanske borde propsa på att stillbild äger) och lånade en videoutrustning av kollegorna på lokalsporten.

videoutrustning på skjutvallen
Videoutrustningen riggad framför skjutvallen på bana 7

Mina försök att filma ledde fram till det inslag som var huvudsyftet denna gång. Detta blogginlägg är egentligen "bara" bonus för att bära med stillbilderna jag tog. Videoinslaget kommer du till HÄR.

vinglig bana ONYX 2014
Den vingliga och luriga bana 12 under ONYX 2014

Jag har försökt ta mig an den korta presentationen av IPSC eller dynamiskt skytte och hoppas att jag gör sporten någorlunda rättvisa. Nej, det var inte nördigt och ja, säkerheten och professionalismen gick mig inte förbi. Skyttarna var duktiga även om man såg skillnader mellan landslagsdeltagarna och de som inte riktigt är på den nivån. Du får mer information i det videoinslag som gjorts och förhoppningsvis bättre kläm på tävlingsmomenten i de rörliga bilderna.

IPSC ONYX 2014
Precision, kraft och snabbhet. Dynamiskt skytte utförs på bana 12 under ONYX 2014.

För den nyfikne kan jag tipsa om Nyköpings Pistolklubb som har en hemsida HÄR och/eller Oxelösunds Pistolklubb som har sin hemsida HÄR.

Avslutningsvis vill jag tacka Jonny Nordin för tiden som togs i anspråk under lördagens hektiska förmiddag. Tävlingen hade precis startat men tack vare bra förberedelser flöt allt på. Jonny, som var "Match Director", kunde ha haft häcken full. Tack vare bl.a. en lärorik prematch under fredagen hade han tid och möjlighet att följa mig runt några av banorna och av honom fick jag tillräckligt med information för att begripa mig på sporten.

Jonny Nordin
Jonny Nordin, Match Director under ONYX 2014 och kontaktperson för Oxelösunds Pistolklubb till vardags.

Du hittar ett 50-tal bilder från lördagsförmiddagens tävling via den här länken.

Tack för visat intresse!
© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar