Vi älskar lokal sport!

En liten blogg om innebandy i stort

 • Sista hemmamatchen i Sporthallen

  Lars Malmqvist, torsdag 27 februari 2014, 23:03  Ja då var det dags, sista matchen för Onyx Herrlag i den alldeles underbara betongbunkern till sporthall som formligen andas 50/60-tal. Den hall som fått så många motståndarlag att vantrivas, inte bara beroende på golvet utan också för det fantastiska tryck det många gånger varit på läktaren. Minns fortfarande vad Landskronas stjärnspelare Tobias Blixt sa direkt efter en hemmapremiär i Allsvenskan, det är ord som inte lämpar sig i tryck men just då alldeles underbara att höra för en Onyx supporter.
  Naturligtvis har det fantastiska laget Onyx även varit en stor del i att motståndet vantrivts, det har bjudits på fantastisk underhållning så många gånger under de år som jag varit där på i stort sett varenda A-lagsmatch. Minns tillbaka på fantastiska upphämtningar, ruggigt sköna avgöranden i absolut sista sekunderna, inmarscher som seriesegrare, stående ovationer under sista minuten av sista hemmamatchen av publiken trots att laget då trillat ur Allsvenskan.
  Alla otroliga individuella prestationer, målvaktsspel i världsklass, anfallskombinationer, det underbara raka spelet som var så effektivt, ja allt sånt dyker också upp på näthinnan.
  Finns naturligtvis även minnen av mindre bra prestationer, uddamålsförluster och avgöranden emot oss i absolut sista sekunden. Men det är alltid roligare att komma ihåg det roliga så jag väljer att ta det med mig ut ur sporthallen på lördag oavsett hur den matchen går.

  Dags för sista introt i sporthallen


  Det kommer att bli ett fantastiskt avsked, mycket saker har planerats och realiserats i veckan. Jag tänker inte avslöja något utan är man nyfiken så tar man sig till matchen som startar 16:00, men var där i tid för det är risk för lapp på luckan.

  Ett avsked är det, men inget sorgligt sådant. Vi lämnar sporthallen med framtiden i en alldeles underbar ny hall, som en spelare uttryckte det på en rundvandring ”det här är en riktig håll käften anläggning”. Här får vi som förening riktigt bra möjligheter för att skapa riktigt bra arrangemang, och vilka möjligheter publiken har. Naturligtvis så har också hela anläggningen kvaliteter som gör att laget Onyx får förutsättningar i världsklass för att lyckas ta sig tillbaka i innebandyns finrum. Så det är vad jag kommer att tänka på när tåren vill fram ur ögat i avskedets stund på lördag kväll!

  Laddning

  Matchen då? Ja det är topplaget Salem som kommer på besök. I bortamötet mot Salem så förlorade Onyx med hela 15-4, så det blir en tuff nöt för Onyx att knäcka. Matchen i sig betyder ju ingenting eftersom Salem redan är klara för kval och vi i Onyx är borta därifrån. Nu har ju även nya skador och resor dykt upp så det är ett ytterligare decimerat lag som kommer till spel på lördag. Mario Micalizzi har broskbildningar i ett knä som måste tas om hand, så han spelar inte mer den här säsongen för att vara helt OK inför starten på nästa säsong. Henrik Thomsen är bortrest, lirar VM i fotboll för poliser. Lägg därtill de sedan tidigare skadade spelarna Martin Lindqvist och Rabi Kalahji så ser vi att Onyx saknar mycket kvalitet. Men jag är inte orolig, vi har gång på gång visat att det finns spelare som då vill kliva fram och göra det riktigt bra. Inte minst den kedjan med Linus Mild, Erik Bergman och Fredrik Eriksson har presterat riktigt bra, och när matchen nu inte betyder något mer än historia för en sporthall så kommer alla kunna spela avslappnat.

  Kan ändå i ett sånt här läge inte låta bli att reflektera lite över hur det kunde vara, ni kan gärna kalla mig negativ men jag måste ändå göra det. Om vi inte tappat energin när vi var i ledning borta mot Finspång i andra omgången och tappade allt, om vi kunnat hålla undan de sista tre minuterna borta mot Nykvarn och inte onödigt tappat hemma i sudden mot Värmdö. Ja då hade det varit en helt annan betydelse på den här historiska matchen. Men nu är det som det är och vi ser bara framåt!

  Mathias Hagert

  Kvalitetsförstärkning och energispridare, ja det är precis vad Mathias Hagert är. När tillfället dök upp att få låna Mathias från Balrog så var vi inte sena att jobba stenhårt för att det skulle bli av. Förhoppningen var att den SSL meriterade Mathias skulle komma in med en ny dimension i laget samt ge både laget och föreningen en energiboost. Det har uppfyllts med råge och även fast vi är där i ingenmansland i tabellen så andas just nu hela föreningen framåtanda, naturligtvis så har även laget dragit stor nytta av detta och presterat riktigt bra de senaste omgångarna. Millimetrar bort från att vinna över Farsta på hemmaplan och en riktigt skön suddenseger hemma mot Strängnäs senast då det bjöds på rolig innebandy med mycket fart och glöd. Hoppas vi tar det med oss till på lördag!

  Divison 1 Mellersta Svealand

  Extra intressanta matcher i näst sista omgången är Nykvarn – Tullinge, där har helt otroligt Tullinge häng på kvalplatsen. Vinner Tullinge så avgörs allt i sista omgången mellan dessa båda lag. Nykvarn som jag för övrigt tippat som det lag som tar sig hela vägen till allsvenskan, just för att de har en bra trupp med blandning av gammalt och nytt. Sen inte minst förmågan att vinna många heta jämna matcher. Den största outsidern är Strängnäs, får man ha sina spetsspelare hela och friska så kan allt hända.

  Vid det andra strecket så spelar Finspång – Värmdö, där är en vinst absolut nödvändig för Finspång för att överhuvudtaget ha en chans att hänga kvar. Vinner Värmdö så säkrar de kontraktet och Finspång spelar i div.2 nästa säsong.

  Sist men inte minst, Trosa har börjat att ta poäng! Riktigt kul och skönt för både spelare och supportrar.

  Övrigt:

  Onyx H3 lag har faktiskt en rejäl chans att ta steget upp i division 2! Får man till en riktigt bra avslutning på serien så kan det gå, med de planer som finns för framtiden skulle det vara helt underbart med ett utvecklingslag i div.2. Så all lycka till Tero Ruohonen och hans mannar inför epilogen!

  Sen presterar våra ungdomslag på en för oss riktigt bra nivå, återkommer till det senare men både pojk och flicklag sköter sig riktigt bra. Ser en tydlig utveckling på plan och det gläder mig, väntar med spänning på vilket pojk eller flicklag som kommer sticka ut ordentligt först.

  Framtid:
  Sen en tid tillbaka så har jag varit involverad i arbetet med att föra föreningen framåt i sportslig mening. Jag kan avslöja att vi är en stor bit på väg och de viktigaste pusselbitarna är lagda. Föreningen har en vision, strategin för att nå visionen är också lagd vilket är ett stort framsteg. Inget jag avslöjar här, utan det tar vi inom föreningen först och informerar alla ledare om.

  Så mycket kan jag ändå säga att nu har vi en styrelse med tydliga mål i alla riktningar, vi har en sportgrupp på herrsidan som jobbat med den sportsliga strategin. Vi har även nu äntligen en ansvarig för den ”röda tråden” för utveckling av spelare i åldrarna 11-18 år. På senare tid så har även många anmält sitt intresse att vara med och bidra i föreningen vilket är oerhört kul. Ni som nu känner att ni har nåt ni vill göra och brinner för så kontakta styrelsen eller Sigge på kansliet.

  Arbetet med allt detta fortsätter och inte minst arbetet med att forma A-laget till nästa säsong. Förhoppningsvis kan vi meddela några riktigt sköna nyheter inom kort.

  Slutar med en bild på hur jag vill att det ska se ut ofta på lördag!


  Måljubel med mycket orange på läktaren!

 •  

  Revanschdags mot Värmdö

  Lars Malmqvist, torsdag 23 januari 2014, 21:56

  Efter den otroliga krigarinsatsen mot Tullinge som innebar två härliga poäng förra helgen så är det nu dags för ny bortamatch. Nu möter vi Värmdö som tillhör de få förunnade som tagit poäng i sporthallen av Onyx den här säsongen. Värmdö vann med 5-4 efter att ha prickat in vinstmålet i sudden vilket innebar två poäng till Värmdö och ett poäng till Onyx. Det man minns av den matchen är att Onyx var relativt ineffektiva och slarvade rätt hårt några gånger med uppspel som straffade sig alltför hårt, Rabi var i alla fall riktigt het den matchen. Men som ni vet så kommer ju tyvärr inte Rabi att vara på planen i den här matchen, alla vi Onyx fans får nog vänta till nästa säsong innan vi får njuta av hans ruggiga avslut igen.

  Innan vi blickar fram mot matchen så tar vi en titt på aktuell tabell:

  Som ni alla förstår så betyder varje match från och med nu oerhört mycket för nästan alla lag, både för lagen som tittar mot kvalet och naturligtvis för de lag som blickar neråt mot nedflyttningsstrecket. I det här fallet så siktar Onyx uppåt och Värmdö kommer kriga fullt för att skapa andrum mot det nedre strecket, så helt klart kommer det bli en rejäl omgång. Så mycket vet jag att kan Onyx med ett gäng halvsjuka killar kriga till sig en seger som sist mot Tullinge så kan man garanterat kriga sig till en seger även i den här matchen. Nycklar är naturligtvis att vara aggressiva i eget försvar samt att inte slarva med uppspelen, kommer vi väl in i anfallszonen så kommer vi skapa lägen med samtliga kedjor så där finns inget att oroa sig för. Gör dessutom Emil Svensson en likadan insats som mot Tullinge så kommer Värmdö få det riktigt JOBBIGT att göra mål. Vi kan väl också hoppas på en mer skärpt inledning än sist, då släppte Onyx in mål redan efter 4 sekunder!

  Duktiga killar att hålla reda på i Värmdö är nr: 33 Kim Johansson, en stor högerfattad teknisk och snabb lirare. Har gjort hela 25 mål hittills och levererat 7 assist, så 32 poäng totalt. För övrigt han som avgjorde i sudden i Sporthallen. Vidare så är nr: 5 Viktor Carlsson en spelare att hålla ett extra öga på, spelskicklig och oerhört rörlig. Han ensam ställde till mycket oreda i Onyx försvaret sist, har inte producerat märkvärdigt men är som sagt ett stort orosmoment, Viktor har gjort 14 poäng hittills 6+8.

  Viktiga för Onyx blir förutom Emil Svensson som vanligt firma Viktor Palm och Albin Ryd, Albin hittade äntligen rätt sist och det resulterade i hela tre mål. Så otroligt skönt och viktigt att Albin hittat rätt igen.

  Firma Palm & Ryd kommer leverera även denna match!

  En annan oerhört viktig kugge är naturligtvis Richard ”Kecke” Svensson, vi som varit med ett tag behöver ingen förklaring. Men ibland undrar man vart åren tagit vägen med Kecke, fortfarande lika stark, snabb, placeringssäker och en jäkla vinnarskalle. Personligen älskar jag också när han ibland tröttnar på ett risigt powerplay och drar dit ett slagskott, de sekvenserna är helt underbara. Förresten där sa jag något, powerplay. Hoppas verkligen att det lossnar där för Onyx, har ingen statistik på effektiviteten där vilket kanske är tur för det känns som att förbättringspotentialen är enorm.

  Richard "Kecke" Svensson


  Nu hoppas vi att Onyx åker hem från Värmdö med tre nya poäng samtidigt som Trosa tar sina första tre på bortaplan mot Strängnäs. Önskedröm? Absolut inte! Onyx är inne i zonen, speciellt efter förra helgens vinst och oberoende av vem eller vilka som spelar. Trosa kommer närmare och närmare en seger, och varför inte ta den första segern mot Strängnäs. Låt oss alla i sydöstra Sörmland hoppas på det!

  Nytt uppdrag
  För övrigt kan jag här avslöja att jag återigen blivit erbjuden att ta hand om de sportsliga frågorna på herrsidan i föreningen, vilket jag tackat ja till. Den här gången är vi ett större team med fötterna förankrade djupt ner i föreningen. Ja hela föreningen andas framtidstro på riktigt nu, alla väntar med spänd förväntan att få stiga in i den nya hallen och känna in atmosfären där. Samtidigt så ser läget på alla fronter mycket bättre ut än på riktigt länge, så det var inte svårt att acceptera ett sånt erbjudande.
  Redan så har mycket innebandysnack passerat min telefon i veckan, sms mitt i nätterna samt långa kvällssamtal med allt från spelare, tipsare och sportchefer i andra föreningar. Aktivitet och planering inför nästa säsong har börjat på allvar, samt en del guldkorn som kanske blir genomförda redan innan 31/1!
  Spännande är bara förnamnet!

  Slutligen ett tips 
  Värmdö - Onyx  4 - 9
  Strängnäs - Trosa 7 - 8
 • Dags för FBI Tullinge på bortaplan

  Lars Malmqvist, fredag 17 januari 2014, 09:06

  På lördag 14:00 i Tullingehallen är det dags för ny bortamatch, nu mot FBI Tullinge. Det är en match mellan två lag placerade i mitten på tabellen och där det skiljer endast en poäng mellan lagen och då till Onyx fördel. Onyx har just nu en sjätteplats och 21 poäng, Tullinge ligger på sjunde plats med 20 inspelade poäng. Hemma i Sporthallen vann Onyx med 5-2, kan så här i efterhand ses som en ganska klar seger men den satt ganska hårt inne, Rabi Kalahji gjorde sista målet i tom kasse och vi kunde andas ut. Onyx hade en klar 4-0 ledning men släppte in Tullinge i matchen till 4-2 så när Rabi gjorde det där målet var det riktigt skönt.

  Onyx på bortaplan har ju hittills inte varit synonymt med inspelade poäng, två poäng är vad man mäktat med och det är absolut en av förklaringarna till tabellplaceringen, på hemmaplan däremot så är det bara Nykvarn än så länge som vunnit mot Onyx under ordinarie speltid. Det är just den förlusten man har med sig i bagaget till den här matchen så den stora frågan är om man har ett stukat självförtroende eller en jäkla revanschhunger med sig till Tullinge. Jag hoppas naturligtvis på det senare och att man lyckas skapa fram den där glöden som brukar brinna i spelarna, oavsett hur man tar sig an den här matchen så kommer det bli riktigt svårt. Tullinge kommer till match fulla av självförtroende efter att senast ha vunnit på bortaplan mot en av seriesuveränerna Salem på bortaplan, det gjorde man med hela 9-5. Så här gäller det att skapa fram glöd och adrenalin redan från början om man ska vara med i matchen för Onyx.

  När Tullinge var i Nyköping så spelade man väldigt frejdigt och nästan lite okontrollerat, man satte hög press och i egen zon så försökte man dubbla mot bollhållaren hela tiden. Ja ibland så var man till och med tre man i ”dubblingarna”, det såg lite naivt ut och straffade sig ganska hårt till en början. Men Tullinge visade att man är ett lag med mycket vilja och en del riktigt sköna talanger så Onyx måste upp och prestera på toppnivå för att åka hem med tre poäng. Tar man med sig det som var positivt mot Nykvarn och snäpper upp målvaktsspelet, spelet framför eget mål, snabbar upp spelvändningarna och att Albin Ryd ställt ner siktet några centimeter så kommer man definitivt ha chansen att åka hem med ett leende på läpparna. Sen om tredjelinan kan fortsätta att lira med samma energi och vilja att gå in på mål så kommer det hjälpa laget oerhört.

  Jag är full av tillförsikt och säger såhär: kan man skrapa fram lite mer glöd än mot Nykvarn så kommer Onyx vinna, avgörande faktorer blir målvaktsspelet, firma Palm/Ryd, Keckes storspel och sist men inte minst så kommer tredjelinan spela en avgörande roll, resultatet blir 8-5 till Onyx.

  För övrigt så är innebandyvärlden härlig just nu, fullt av rykten telefonsamtal och spekulationer. Transferfönstret stänger snart (31/1) och tankar realiseras redan nu mot nästa säsong. Kort sagt spännande och vem vet, kanske kan innebandyvåren bli lite hetare än vanligt..    

 • Förlust i sexpoängsmatchen

  Lars Malmqvist, söndag 12 januari 2014, 17:28

  Det blev förlust för Onyx herrar i sexpoängsmatchen mot Nykvarn, siffrorna blev 4-7 efter att Nykvarn petat in den sista bollen i tom kasse. Det visade sig återigen att Nykvarn (som är ett riktigt bra lag) är lite tyngre och lite vassare än Onyx, inte på fyra försök har Onyx lyckats ta en poäng av Nykvarn i division 1 sammanhang.

  I den här matchen är Onyx riktigt bra med i den första perioden, efter en riktig sömning inledning av bägge lagen så tar Onyx taktpinnen och för spelet. Speciellt tredje kedjan med Mild, Elb och Bergman har en jäkla energi och pressar ofta Nykvarn i anfallszon. Deras rörelse och vilja att skapa rör till det för Nykvarn många gånger. De belönas också genom att få göra ett mål, Felix Elb gör sitt första mål i A-laget och det var riktigt välförtjänt.  Efter att Linus Jonsson gjort 2-1 till Onyx precis innan pausvilan så är jag övertygad om att det här kommer gå vägen.

  Men det går inte vägen utan det är till slut Nykvarn som vinner, Nykvarn är helt enkelt effektivare när lägena dyker upp och har lite mera energi. Nykvarn ställer om mycket snabbare än Onyx i spelvändningarna och har mer folk på väg hem snabbt vilket ger mycket fördelar. Sen kan man inte låta bli att imponeras av killar som Tommy Cannerbo och Kim Callin. Kim gör hattrick i den andra perioden och fortsätter att producera match efter match, Cannerbo gör också hattrick men då är det sista i tom kasse. Avsluten för hans bägge första mål är dock kliniska och grymt snygga.

  Onyx då, jo Onyx gör också några grymt snygga mål och Viktor Palm är riktigt bra matchen igenom, serverar sin radarkompis Albin Ryd fyra riktigt bra lägen men bollen vill inte in i nätet utan slinker centimetrar från krysset varje gång. Sen i anfallsspelet så har vi förtvivlat svårt att komma in i Nykvarns höga slott, vi hamnar väldigt ofta i hörnen och bakom mål när vi har bollen i anfallszonen. Undantaget var tredjelinan i första perioden som rörde sig konstant med ett riktigt bra driv. Sen när chanser gavs till spelvändningar så var vi tyvärr lite långsamma bortsett från någon gång då det bland annat resulterade i mål framåt. Powerplay funkade inget vidare heller, inte ett enda avslut från slottet i PP utan allt från sidorna gör det ganska enkelt för motståndarna att täcka.

  Det som ändå är riktigt kul att se är att det finns grym kvalitet i de yngre spelarna som ges chansen, absolut välförtjänt så fick Felix Elb pris som matchens lirare i hemmalaget. Hoppas att fler inspireras av honom och tar för sig framöver av juniorerna.

  Nästa match för Onyx att se fram emot är FBI Tullinge borta, ingen lätt match på något sätt. Dessutom är Tullinge nu laddade med självförtroende efter deras seger mot Salem, men låt oss hoppas att Tobbe Palm och hans gäng återigen får stå i mittcirkeln och njuta av en seger efter den matchen.

  Denna jubelbild vill vi se efter nästa match!


  Så här ser det ut efter omgång 15:
  Aktuell tabell div 1 Mellersta Svealand

  Farsta – Trosa 10 – 6
  Trosa gör enligt rapporterna ytterligare en bra match men räcker inte till hela vägen. Snart är även den teoretiska chansen till att hänga kvar borta så det gäller att ta poäng snabbt.

  Strängnäs – Finspång 6 – 5 efter sudden
  Strängnäs fortsätter att rada upp segrar, nu börjar det lukta kvalplats för nykomlingen på riktigt.

  Nacka – Värmdö 6 – 6
  Stockholmslagen spelar oavgjort vilket säkert inget lag var nöjt med, lagen hade nog önskat en vinst för att rycka ifrån Finspång vid det nedre strecket.

  Salem – Tullinge 5 -9
  Salem radar upp sin andra förlust i rad, vilket är överraskande. Vet att Salem drabbats hårt av skador samt att ett par spelare valt att lämna föreningen för spel i andra klubbar. Så den tidigare seriesuveränen är nu betydligt enklare att tas med. Kvalplats kommer man definitivt att fixa ändå.

  Mjölby – Linköping 6 – 5
  Mjölby tar en livsviktig seger, de har faktiskt kommit igång med poängskörden ordentligt här på slutet och kommer säkert fortsätta ta poäng. På hemmaplan i Lagmanshallen kommer man vara farliga för alla lag, så jakten mot nytt kontrakt lever.

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Till sist den kanske mest viktiga frågan just nu:

  Är chansen till kvalspel borta nu?
  Svaret är, absolut inte! Många poäng kvar att spela om och så länge chansen finns så kommer grabbarna i laget och Tobbe att verkligen ge det en chans!
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Nu ska jag iväg och kolla in föreningens framtid på herrsidan, JAS laget tar emot Trosa i sporthallen. Hoppas på en underhållande och fartfylld match med en skön derbykänsla. Är övertygad om att Onyx kommer vinna den här fighten och göra ett snyggt slut på den här säsongens spel i JAS!
 • Inför Onyx - Nykvarn

  Lars Malmqvist, fredag 10 januari 2014, 10:00

  Så är det då äntligen dags för Onyx att återuppta seriespelet i Division 1 Mellersta Götaland. Juluppehållet blev väldigt långt den här gången, en av anledningarna är att derbymatchen mot Trosa flyttades från att spelas i början på januari till lördag 1:a februari på Trosas begäran. Så räkna med ett riktigt hungrigt och spelsuget Onyx som kommer till spel på lördag.

  Motståndet den här gången står Nykvarn för, ett formstarkt lag som kommer till Nyköping med fem raka segrar i bagaget. Nykvarn har de två senaste säsongerna haft vanan att gå som tåget i serien från typ omgång 7 och framåt. Man har radat upp en 10-12 raka segrar i slutet på serien vilket har imponerat. Men tack vare att man bägge säsongerna börjat lite knackigt så har man inte tagit klivet ända upp och vunnit serien. Laget har en bra mix av rutinerade killar och unga hungriga, precis som Onyx.

  Onyx är riktigt sugna på revansch efter den snöpliga förlusten i Björkestahallen i oktober, där Onyx hade en tvåmålsledning när det var två minuter kvar. Men som alla vet så går det fort i innebandy och när slutsignalen gick så hade Nykvarn ett mål mer än Onyx och det var en viss Kim Callin som var Nykvarns stora matchvinnare då. Surt var bara förnamnet just då men nu är det ny match. För övrigt så har Nykvarn vunnit de tre senaste matcherna man mötts i div.1 sammanhang. Segersiffrorna har skrivits till 10-3, 12-9 och 8-7 med Nykvarns siffror först, det brukar med andra ord bli väldigt målrika matcher lagen emellan och det kommer det säkert bli även på lördag. Skillnaden den här gången är att den här gången kommer segern tillskrivas Onyx.

  I Nykvarn finns det några man ska hålla lite extra koll på förutom Kim Callin (98), Linus Dahlström (8) är en av dom som kommer synas på plan, givetvis också Thomas Prim (11) och Oscar Janthe (25) som båda tidigare spelat i Onyx. Tommy Cannerbo (7) har sent i säsongen gjort comeback och kommer garanterat synas i protokollet även han, på tre matcher har han gjort 9+2 så Onyx försvaret får hålla ett extra öga på honom.

  En riktig profil som kommer till sporthallen på lördag är Jesper Thorberg (21), nyanländ till Nykvarn från Allsvenska Örebro. Jesper var lagkapten i Sveriges U19 lag som vann VM i Tyskland 2013 och den som fick hissa bucklan i skyn. En fysisk stark och snabb back med ett riktigt bra slagskott, även han kommer garanterat synas på planen på lördag.

  Onyx kommer till spel med starkast möjliga lag och såg riktigt heta ut på torsdagens träning. Även Onyx är ett formstarkt lag som kommer till match med tre raka segrar och kommer att bjuda upp till ett helt annat motstånd på hemmaplan. Lagen som möts är båda spelskickliga och offensiva så jag räknar med en sevärd match med en hel del mål och efter en riktig nagelbitare så kommer till slut Onyx stå som vinnare. Avgörandet kommer firma Palm/Ryd stå för och när det sker kommer det koka i sporthallen för på lördag blir det fullt!

  Radarparet Palm och Ryd.

  Matchen gäller en hel del vad gäller slutplacering i serien, idag är det sex poäng mellan lagen. Vinner Nykvarn så befäster man platsen bland de fyra som får kvala, samtidigt som då Onyx tappar mycket mark till dessa platser. Vinner Onyx så är man verkligen med i racet om kvalplatser så det är en riktig sexpoängsmatch med mycket i potten.

  Slutligen ett tips, Onyx vinner med 9-6 och sista bollen spelas in i tom bur av Robin Eriksson.

 • Spänd förväntan råder

  Lars Malmqvist, fredag 03 januari 2014, 11:25

  Just nu råder en spänd förväntan inför de första matcherna i distriktslags SM. Efter en gedigen frukost så ligger nu lagen på sina rum och laddar (läs, spelar FIFA) i väntan på transport mot lunchen. Efter lunch så ska vi ta en snabb titt på arenan så att alla kan bekanta sig med den otroligt fina Exel arena. Tjejerna ska ta sin lagbild 13:00 och så fort de är klara med det så vänder vi tillbaka till hotellet för att ladda ordentligt och göra de sista förberedelserna. 15:00 avgår bussen från hotellet och sen är det bara fullt ös mot matcherna. Vi (P15) börjar 16:30 och direkt efter spelar tjejerna (F15).

  Grabbarna har varit och kvitterat ut sina matchställ och ser så där härligt nervösa, laddade, spända och fnissiga ut som man gör när man börjar fokusera på uppgiften.

  Våra motståndare Halland bor på samma hotell som oss och där råkade lagen på varandra redan vid frukost, vänligt nog så reste sig hela Halland när Sörmland kom och lämnade sina platser för oss. Får se om de är lika vänliga i eftermiddag.

  Jag och Tobbe Henriksson har redan tagit en promenad till arenan och inspekterat, där tränade ett flertal lag och många var på plats. Där kan man snacka om pulshöjare, alltid något som griper tag i en när man känner energin. Kunde också konstatera att Värmlands F15 hade grym förstärkning i tränarstaben, förutom en legendarisk innebandytok i Johan Carlsson så har man SSL laget Granlos headcoach Thomas Eriksson som ursprungligen kommer från Värmland. Han var otroligt engagerad under deras träning, kul och se att engagemanget är stort även på 15-års nivå.

  Nej nu är det samling snart för lunch, återkommer med rapporter ikväll efter matcherna.

 • I buss på väg mot Umeå

  Lars Malmqvist, torsdag 02 januari 2014, 17:46

  Just nu sitter vi på bussen på väg mot SM i Umeå med Södermanlands P15 och F15, en lång bussresa med många förväntansfulla 15 åringar som ska spela sitt livs första distriktslags SM. Av ljudnivån och skratten att döma så är det många som är glada i sinnet inför resan. Det här är min andra innebandyresa under jul/nyår, den första gick till Uppsala och Storvretacupen med mitt eget Onyx P98. Nu väntar mitt femte SM som involverad i ledarstaben runt Sörmlands distriktslagsverksamhet, och det är en stor förmån att få vara en liten del av den innebandyfest som ett SM är. I år så ligger fokus från Södermanland på bredd och inte resultat för 15-åringarna och med det som utgångspunkt så ska vi försöka göra resan så skoj som vi bara kan. Men naturligtvis så har lagen ändå egna mål man kommit överens om, de skiljer sig åt en hel del mellan P15 och F15. F15 har som mål att vinna hela SM medan P15 har som mål att vinna minst en match i gruppen till att börja med sen tar vi resten efter det. Återkommer med rapporter om resultat och annat här på bloggen under helgen.

  Vi i P15 börjar imorgon 16:30 mot Halland, ska bli riktigt kul att se vad Jonte Håkansson har åstadkommit med Hallandslaget. Är det i närheten av det resultat som han och Stefan Hedlund gjorde med Östergötlands 96:or så kommer vi få det jobbigt. Vidare i gruppspelet så kommer vi att möta Småland och Västernorrland. Av dessa tre lag så tror jag att Småland kommer att vara riktigt starka, sen är det otroligt spännande att se statusen på oss andra.

  F15 börjar 18:00 mot Gotland, känns som en överkomlig uppgift i öppningsmatchen. Sen har man Göteborg och Västergötland i gruppen. Där Göteborg är en av storfavoriterna till att vinna hela SM. Jag tror att Södermanland får en bra inledning och tar den energin med sig för att ta sig vidare till slutspelet. 

  Angående arrangemanget så är jag inte ett dugg orolig eftersom vi ska till just Umeå där jag varit på två SM tidigare och då har allt, hallar, hotell, och mat varit kanon, så kommer det säkert vara även nu. I alla fall skönt att byta sovande i skolsal till ett eget hotellrum och slippa köra bussen själv, det är bara några av skillnaderna på denna resa och Storvretaäventyret. Tror tyvärr inte att vi får lika många supportrar med oss på den här resan som vi hade i Storvreta, avståndet är ju en parameter för detta. Men oavsett hur många det blir så brukar alltid Sörmlands hejaklackar låta ordentligt.

  Storvretacupen:
  Vi i Onyx P98 var som sagt i Storvreta direkt efter jul och spelade, vi åkte dit med målet att prestera lite mer än vår förmåga. A-slutspel var absolut ett mål och det infriades, vi vann dessutom en slutspelsmatch 1/16-delsfinal mot Tumba, sen i 1/8-delsfinalen tog det slut när vi klart blev besegrade av Huddinge. Vår resultatmässiga prestation räknar jag in som egentligen max av vad vi kan prestera, vi har helt klart en bit kvar till de absolut bästa lagen i 98-kullen. Spelmässigt blandade vi och gav som det brukar göras i cuper, men överlag så ska vi vara nöjda med prestationen. Kul hade vi som vanligt och det finns många minnen som vi tar med oss framåt. 2014 kommer vi arbeta betydligt mer på anfallsspel för att bli mer modiga i offensiven, alla ska delta! Ser nästan redan nu fram emot nästa cup och få dela sovsal med grabbarna!

  Onyx juniorer var också i Storvreta och bjöd på stor underhållning och dramatik, juniorerna gick till kvartsfinal där man blev utslagna av Marstrand. Ett lag som hänsynslöst utnyttjade Onyx misstag och var otroligt snabba och effektiva i spelvändningarna. Det och den egna effektiviteten var det som fällde avgörandet i den matchen. Riktigt kul ändå att se juniorer från Onyx prestera så pass bra i en så stor cup som Storvreta.

  Till final i P98 klassen i Storvreta gick Telges duktiga lag, tyvärr förlorade man med uddamålet mot ett finskt lag. De bevisar dock än en gång att man tillhör den absoluta Sverige eliten i åldersgruppen och kommer så att göra även framöver. Det finns talang i distriktet och jag hoppas verkligen den blir kvar i distriktet även framöver så att det kan spelas riktig elitinnebandy i distriktet igen på seniornivå inom kort.

  På tal om seniorinnebandy så drar Onyx H1 igång träningarna ikväll igen efter juluppehållet, hoppas man fortsätter på den våg man red på innan uppehållet. Trots att nyckelspelare är skadade så gnuggar man på och gör det riktigt bra, kommer bli riktigt intressant att följa laget resten av säsongen och drömma om ett kvalspel i april. Riktigt kul att se de skadade spelarna i Onyx hjälpa till i båset under matcherna, självfallet vill jag se de på plan men ändå skönt att se de bidra ändå. Sen att Rabi Kahlaji bidrar med en ny klädkod i båset gläder mig oerhört!

  För egen del så ser jag fram emot 2014 riktigt mycket, på alla fronter. Finns en del projekt som ska genomföras på hemmafronten och sen har jag fått två riktigt roliga erbjudanden att ta ställning till inom innebandyn. Tyvärr utesluter de båda varandra men går ett av de att kombinera ihop med familjeliv och arbete så kanske jag har en ny roll framöver. Alltid kul att våndas lite inför framtiden, deadline för beslut närmar sig. Men det är inget jag funderar på den här helgen, nu är det fullt fokus på SM! 

  För övrigt så önskar jag Onyx P00 Stort Lycka Till i den cup man beger sig till i Skövde samtidigt som vi är i Umeå. Detta talangfulla lag kommer garanterat ha riktigt kul och prestera riktigt bra innebandy. Bra innebandy presterade även vårt P99 lag i en egen arrangerad cup på hemmaplan precis innan nyår. Där slutade det med förlust efter straffar mot Älvsjö, riktigt bra jobbat och framförallt bra att vänja sig att spela heta matcher. Ser ut som det kommer bli bra påfyllning till juniorlaget framöver.

 • Julen är här och hjältar med den

  Lars Malmqvist, tisdag 24 december 2013, 13:35

  Så här på julafton kan man inte låta bli att reflektera över en hel del, mycket av tankarna handlar om hur olika förutsättningar vi har att just fira jul. Att som jag, få fira jul med familjen och alla tillbehör runt omkring som ska vara enligt tradition som god mat, julklappar, långledigt från arbete osv är inte annat än ren lyx. Finns många vardagshjältar som har det betydligt värre, så med den insikten att det är just lyx ska jag fira jul i dagarna tre och hoppas att alla andra också kan fira lite.
  Firandet börjar som vanligt på julafton hos svärföräldrarna, där vi har blivit oerhört bortskämda genom åren, och kommer säkert bli så även i år. Ser redan fram emot deras julbord!

  Någon långledighet ifrån innebandyn blir det definitivt inte, kommer tvärtom bli en oerhört intensiv innebandyperiod i mellandagarna och efter nyår. Först åker vi i Onyx P98 till en av världens största och roligaste innebandyturneringar Storvretacupen i Uppsala. Det kommer bli en otroligt kul helg med heta cupmatcher och mycket händelser runt omkring. Naturligtvis ingår sovandet i skolsal med 17 st halvgalna och superhärliga 15-åringar som vardagslyx, trots att min madrass säkert blir luftad minst 2 gånger/natt!
  Efter nyår bär det iväg med Södermanlands P15 till Umeå för att delta i distriktslags SM. SM spelas mellan 3/1-6/1 och kommer bli en fantastisk upplevelse för alla inblandade. Har varit i Umeå tidigare i samma ärende och vet att de arrangerar fantastiskt samt att anläggningarna vi ska spela på håller högsta klass. Det här kan vara det största som inblandade killar och tjejer har eller kommer att uppleva inom idrotten, så vi ledare har ett oerhört ansvar att göra detta till deras livs resa. Från Rosvalla 12:00 den 2/1 avgår bussen mot Umeå med ett gäng förväntansfulla spelare och ledare!

  Läste i pressen om Svenska Hjältar galan tidigare i veckan och kan inte låta bli så här på julafton att plocka ut några av mina hjältar inom området ”innebandy i min närhet”.

  - Trosas H1 lag som oförtrutet jobbar vidare i motgång efter motgång men inte ger upp utan kämpar framåt med hopp. Oerhört imponerande att inte på något sätt i press eller andra sammanhang sprida negativ energi om sin egen prestation utan hela tiden tro på det och titta framåt! Publiken i Trosa är också någon form av hjältar som match efter match kommer för att stötta sitt lag!

  - Onyx H1, även här arbetar man vidare trots motgångar med risiga resultat på bortaplan och spelare som är långtidsskadade. Trots att man fått ”kritik” på denna blogg så har man levererat tillräckligt hittills för att fortfarande ha chans på kvalplats. Är imponerad över den glädje och beslutsamhet som man ser i laget, även jäkligt kul att se hur de rutinerade spelarna tar hand om de yngre istället för att gråta över de som inte är med. De är klart med på min hjältelista!

  - Tobias Palm coach i Onyx H1, att den mannen hela tiden älskar motgångar och jävelskap råder inget tvivel om. Inte med ett ont ord har han beklagat sig över skadeläget i truppen utan hela tiden sagt att andra nu får chansen att kliva fram. Minns också på vilket sätt han lyckades få ihop det förra säsongen när näst intill hela laget försvann efter en miserabel inledning, han stod utan etablerade spelare och ändå startade en vinnande trend. Har också en oerhört skön inställning till konstruktiv kritik, vet av egen erfarenhet då vi brukar vara ”ärliga” mot varandra. Dessutom verkade han som speaker i söndags när vi i Sörmlands P15 mötte Örebro i sporthalen. Tobbe är utan tvekan med på min hjältelista!

  - Grabbarna i Sörmlands P15 som trots att halva innebandyn i Sörmland inte tror ett dugg på dem verkligen går in helhjärtat för uppgiften att spela SM. Sättet de har vuxit ihop och börjar fungera som lag är stort att se. De har knutit näven och slutat att fundera på vilka som inte är med och insett att det är VI som ska representera Sörmland med stolthet i Umeå. Det är helt enkelt ”vimotresten”, vi som är tillräckligt gamla minns USA:s hockeyguld i Lake Placid 1980 och det kommer vi använda oss av. Att halva Sörmland inte tror på laget beror på att det största och mest framgångsrika laget i regionen har bojkottat distriktslaget efter ett beslut taget av förbundet, vilket aktualiserats återigen nu innan avresan och skrivits om i pressen. Den debatten borde vara slutförd för länge sen utan att behöva blossa upp någon vecka innan SM. Hur som helst, laget och de grabbar som åker tillhör absolut mina hjältar och vi kommer ha väldigt kul ihop uppe i Umeå!

  - Onyx P98, kommer alltid vara mina största hjältar. Föräldraengagemanget i laget är det bästa jag upplevt, passar mycket med min egen åsikt om att är man förälder så tillhör man laget vare sig man vill eller inte. Grabbarna som hela tiden vill utvecklas och visar en nyfikenhet på spelet innebandy, detta trots att de har en coach som aldrig är nöjd, kritiserar ärligt det han inte tycker är bra, alltid vill att det ska tävlas, hela tiden kommer med nya taktiska rön om hur vi ska spela för att grabbarna ska få en bra grund att stå på inför deras junior/seniorspel. Trots detta och att resultaten inte alltid går vår väg så dyker dessa härliga grabbar upp på varje träning med ett leende på läpparna redo för att hela tiden göra sitt bästa, och framförallt med ett leende på läpparna för att träffa alla i laget P98!

  Sist men inte minst så är naturligtvis Lokalsporten samt alla som på något sätt bidrar till min förening Onyx framtid och välmående stora hjältar!

  God Jul!

   

   

 • Länge sen sist, men nu är det dags

  Lars Malmqvist, fredag 29 november 2013, 10:37

  Ja nu är det ett tag sen jag kunde sätta mig ner i lugn och ro för att reflektera lite över innebandyn i stort och då mitt kära Onyx i synnerhet. Utökat engagemang i sportens värld, en hel del aktiviteter kopplade till detta samt en mycket hektisk tid på arbetet är främsta orsaken. Helt enkelt en tid med brist på reflektion överhuvudtaget vilket inte alls är bra.

  Men nu är då den stora frågan, vad här hänt sen sist?

  A-laget:
  Har spelat två matcher på bortaplan mot i turordning Strängnäs och Salem. Bägge matcherna förlorades vilket innebär att man tagit exakt noll poäng på bortaplan hittills på fem försök den här säsongen. Man är i och för sig obesegrade vid full tid på hemmaplan men det totalt ger ingen blomstrande poängskörd så här långt. Skiljer nu endast tre poäng till nedre strecket och sju poäng till det strecket man eftersträvar att ligga över när säsongen är slut, för att spela playoff om en plats till Allsvenskan.

  Så här ser tabellen ut efter 10 spelade omgångar:


  Innan de här omgångarna och matchen mot Strängnäs skrev jag exakt så här:
  ”Mycket står faktiskt och hänger på den här matchen och nästa omgång borta mot Salem, Onyx har ju som mål att ta sig till play off och då vill det till att man presterar fullt ut nu. Noll poäng i de här två matcherna innebär med största sannolikhet att man till slut hamnar utanför play off, om man tar minst fyra poäng här så tror i alla fall jag att det ska bli som coach Palm utlovat, att Onyx spelar play off i vår”.

  Jag var på plats i Salem och såg matchen som slutade 15-5 till Salem, det enda positiva med det resultatet var väl att det i alla fall inte var sämre än det 0-16 resultat som vissa påstod var pinsamt för sporten innebandy tidigare. Helt ärligt så var det otroligt länge sen jag såg ett lag bli så överkört i alla moment och i nästan total avsaknad av glädje. Framförallt bristen på kampmoral och glädje var det som grep mig hårdast om hjärtat under perioderna två och tre.

  Salemmatchen samt det faktum att min vän Rabi Kahlaji är skadad och troligtvis borta resten av säsongen ihop med min tidigare profetia om att man inte skulle ha med topp fyra att göra om man kammade hem noll poäng mot Strängnäs och Salem, skulle kunna kännas som att allt är kört redan. Men det är det ju absolut inte, finns fortfarande många positiva bitar att nagla sig fast vid även för oss galningar som verkligen vill att det ska spelas elitinnebandy i Nyköping igen. Jag tillhör kategorin människor som mår riktigt fysiskt illa efter förluster för lag jag engagerar mig i, kan vara svårt att förstå för alla men ni som vet vad jag pratar om VET. Men det som gör mig mer bekymrad är när man kan se tendenser på att glädjen och inställning inte riktigt finns där, då mår jag ännu sämre. Idrotten måste bygga på glädjen som grund och därigenom skapa först utveckling sedan resultat.

  Därför hoppas jag verkligen att laget och Tobbe nu släpper på eventuella prestationskrav och tar en match i taget, struntar i supporter och föreningskrav och bara kör på. Samtidigt som jag lovar att inte skriva en enda rad mer om det övre strecket efter detta.

  På lördag vill jag se ett Onyx med ny energi, ny glädje och med en ruggig inställning. Ni vet den där sköna inställningen när man verkligen ser i ögonen på spelare att de VILL vinna varje närkamp, varje byte, varje period.  Roligt på lördag är också att en spelare som jag saknat gör comeback, Rasmus Andersson går in i laget som center. Gläder mig oerhört att Rasmus är tillbaka efter sin efterhängsna knäskada, där får vi in ytterligare en spelare med inställningen att ett blåmärke för laget tar man 24/7.

  Själv kommer jag som vanligt bidra med mitt, vara på läktaren och smågnälla matchen igenom samtidigt som jag är den som jublar högst när vi gör mål! Räknar med att det är ett grymt revanschsuget Onyx som intar Sporthallen på lördag, kommer bli kul!

  För övrigt riktigt kul att se Strängnäs i toppen på tabellen, inte riktigt vad jag trott innan men starkt jobbat. Lider med Trosa som återigen förlorade på ett riktigt tråkigt sätt, Linköping gjorde segermålet när det endast återstod 14 sekunder av matchen. Kommer ihåg känslan mycket väl sen Onyx uddamålssäsong i Allsvenskan, det är inte kul. Trosa jobbar vidare och kommer ta poäng framöver!

  Vi själva i P98 då?

  Jo vi har blandat och gett, typiskt november där man står och stampar lite. Grabbarna har mycket i plugget, småtrötta i allmänhet av höstmörkret och ibland svårt att fokusera på träningarna. Ett flertal har dessutom extra mycket eftersom de är med i träningstruppen för Sörmlandslaget. Hela sju stycken ur vårt lag är med just nu. Distriktslaget är ju ett kapitel för sig men det återkommer jag till, hursomhelst så är förutsättningarna som dom är och vi får arbeta efter det.

  Det jag är minst nöjd med i P98 är vår prestation i Newbody Cup, det är pojk SM. Vi spelade kvalspel i helgen som gick med matcher mot Telge och Visby. Telge är ett av Sveriges absolut bästa 98-lag och har som mål att vinna Newbody Cup i år. Vi blev helt överkörda av Telge som vann med 12-1, vi slog sen Visby med 10-5 men det hjälper föga när bara gruppvinnaren går vidare. Mot Telge gav vi oss aldrig chansen att vinna, vi gjorde inte riktigt det vi sa innan och många av grabbarna blev nog lite småskraja att prestera bara av vetskapen att det var Telge på andra sidan. Vi har gjort betydligt bättre matcher mot Telge tidigare men inte nu.

  Det jag är mest nöjd med just nu är att vi verkligen börjar bli ett lag, ett oerhört positivt och välbesökt föräldramöte samt inte minst en riktigt kul AW med nästan samtliga föräldrar närvarande bygger en stabil grund för det. Javisst, grabbarna har också kul!

  Ser fram mot en kul helg med riktigt mycket innebandy, P98-match 12:45 på lördag i Sporthallen. A-laget spelar 16:00 på lördag. Söndag är det träning med Sörmlandslaget på förmiddagen och bortamatch för P98 mot Nykvarn på kvällen.

  Kommer bli en härlig helg, men först fredagslunch med framtidsplaner!

 • I väntan på Zlatan

  Lars Malmqvist, fredag 15 november 2013, 20:01

  Ja här sitter man nu efter en ypperlig middag bestående av ryggbiff tillsammans med den härliga Baron De Ley och reflekterar lite över helgen som var samt det som komma skall. Minst sagt så kommer det vara intressant det som händer i helgen både för oss i P98 samt inte minst Onyx A-lag som har en avgörande period framför sig.

  Onyx A-lag:

  Helgens seger mot Mjölby var precis som man själva konstaterade efteråt en seger och inget annat. Man hade riktigt svårt att komma upp i energi som coach Tobbe utlovat innan, och mycket spel runt i anfallszon istället för att gå rakt på mål. Allt som oftast fastnar men i hörnen med vackert spel men inte ett dugg effektivt. Men strunt i det, tre poäng är alltid tre poäng.
  Nu väntar Strängnäs borta, Strängnäs som man lite lojt avfärdat som ett dussingäng innan serien startat. Just nu ligger Strängnäs på play off plats och det gör inte vi i Onyx, detta gör man efter att ha inlett serien riktigt starkt. Vändningen mot Salem senast kan inte räknas annat än som heroisk. Vilka tankar man hade i laget när man i början på andra perioden låg under med 0-6 mot suveräna serieledaren Salem kan man bara föreställa sig, att man därifrån vände och till slut vann med hela 14-7 är inget annat än en bragd. De som låg bakom vändningen var absolut inte oväntat firma Aldeeb, Hellström och Hallberg. Dessa herrar har gjort en del poäng hittills och kommer garanterat att göra en del poäng även på lördag mot Onyx. Jag tror dock att Onyx kommer att läsa in sig på både Pierre Hellströms och Patrik Hallbergs rörelsemönster och därigenom få någorlunda koll på de två. Omar Aldeeb (född -95) kommer man inte kunna läsa in sig på, mest av den anledningen att han är så oerhört oberäknelig. Jag törs säga att det inte finns någon i div.1 mellersta som är i närheten att vara lika oberäknelig med boll som han är, men hoppas naturligtvis att vi i Onyx får någorlunda stopp på honom.
  Vi har ju också några snipers och bollbegåvningar som kan göra det oväntade och alltid producerar så låt oss verkligen hoppas att vi får övertaget och vinner den här matchen i svårspelade Thomashallen.

  Mycket står faktiskt och hänger på den här matchen och nästa omgång borta mot Salem, Onyx har ju som mål att ta sig till play off och då vill det till att man presterar fullt ut nu. Noll poäng i de här två matcherna innebär med största sannolikhet att man till slut hamnar utanför play off, om man tar minst fyra poäng här så tror i alla fall jag att det ska bli som coach Palm utlovat, att Onyx spelar play off i vår. Så låt oss hoppas att laget får till sin rätta kapacitet och presterar, vill absolut inte efteråt höra att vi var det bättre laget men ändå fick stryk. Go Onyx Go!

  Vi själva i P98:

  Vi torskade i helgen fullt rättvist mot Trosa, återigen visar det sig att det laget med bäst inställning under hela matchen vinner. Vi själva bestämde oss inte att spela fullt ut förutom de sista åtta minuterna, och det håller naturligtvis inte. Riktigt sur torsk med 4-7, återigen så ser vi också att vi har ruggiga problem när motståndarna sätter hög press på oss. Vi får lära oss av detta och visa nu i helgen mot Flen att vi kan och vill spela riktig innebandy i 45 minuter. Jag och laget har haft bra snack i veckan och två riktigt bra träningar, så jag är inte orolig inför helgens match.

  Avslutningsvis så önskar jag A-laget Stort Lycka Till samt naturligtvis alla Onyx lag som lirar i helgen. Sörmlands P15 har sista breddträffen på lördag så även där önskar jag samtliga spelare Lycka Till inför vidare äventyr.
  Sist men inte minst så önskar jag AIK och Kim Nilsson Stort Lycka Till på söndag då man med mig på läktaren tar emot Växjö i Solnahallen!

   

 • Inför helgen och lite till

  Lars Malmqvist, fredag 08 november 2013, 19:06

  Återstart efter uppehåll

  Har aldrig förstått varför hela innebandyn ska ta en paus så fort landslaget har något på gång, har väl aldrig hänt att en lirare från division 1 eller lägre tagit plats i landslaget. Nu har man utnyttjat tiden till att ha en stor konferens i Göteborg där man har filat på det som ska vara innebandyns framtid inom tävlingsverksamheten. Rapporterna därifrån är så knepiga att jag ber att få återkomma eftersom det ser ut som man vill ta bort all form av tävlingsverksamhet innan spelarna fyllt 17 år! Rapporter kommer att man ska ta bort distriktslags SM för 15-åringar, Pojk SM som spelas under namnet Newbody Cup ska liras utan slutspel och att man vill få fram någon form av aktivitet som ska bedrivas på söndagar där alla kan delta. Måste fundera ett tag till innan jag kan uttala mig fullt ut i dessa frågor, men spontant känns det inget vidare. Ska vi inom innebandyn betraktas som den där sporten där alla alltid är välkomna oavsett nivå och ålder och prestationsförmåga? Är det inte därför korpen finns? Men som sagt, låt mig fundera vidare innan jag uttalar mig skarpt vilket jag kommer göra det kan jag lova.

  Onyx H1

  Vårt kära H1 lag tar emot bottenlaget Mjölby i sporthallen på söndag, där ser jag fram emot en match då man verkligen visar från början att man vill bestämma matchens utveckling. Inte stå och vänta på motståndarna utan spela aggressivt över hela banan. Finns en devis som beskriver detta ”agera inte reagera” som jag absolut ser måste till för att laget ska återfå dess fulla förtroende från oss supportrar. Ingen kan säga att laget överpresterat hittills så låt oss hoppas att det man själva utlovat inför denna match stämmer och att man presterar efter det material man har. Har från säkra källor hört att det är ett nytt aggressivt Onyx som tar sig an denna match, så låt oss hoppas på det!

  Jag förväntar mig aggressivt spel över hela banan, uppoffrande defensivt spel, snabba uppspel och spelvändningar och naturligtvis mycket avslut. Vore grymt att återigen få se lite spel som firma Sam Jonsson och Peter Norström presterade för några år sen. De spelade alltid med mycket avslut och spel på bortre stolpen med mycket vilja, inte alltid snyggt men väldigt effektivt.

  Aktuell tabell inför helgen

  För övrigt riktigt spännande att se hur mycket publik en söndagsmatch kan locka, borde vara en gyllene chans för alla ungdomslag och dess ledare att se A-laget spela!

  JAS

  Vårt juniorlag spelade med all sannolikhet tyvärr bort sig från slutspel i JAS när man i helgen på hemmaplan fick stryk mot ett smart spelande Telge. Två förluster i den här serien har man inte råd med om man ska ta sig vidare. Jag är av den fasta övertygelsen att man just slarvat bort möjligheten att fortfarande ha chansen. Mot Torshälla underpresterade man något fruktansvärt och nu senast mot Telge kunde man inte riktigt spela smart, bland annat så bytte man in den för kvällen olyckliga tredjefemman direkt efter att Onyx gjort 6-3. Vips så var ställningen 6-4 endast nio sekunder senare, har sagt det förr men i JAS tillåts inga såna misstag vare sig från spelare eller ledare. Matchen i sig var långa stunder ett statement på när juniorinnebandy är som bäst, men visade sig i slutet mest vara plågsam. Onyx var värst i det sammanhanget och hade fyra man i utvisningsbåset under slutminuten, då var iaf inte jag stolt över att vara Onyxare. Utvisningarna man tog var mer än lovligt onödiga. Det enda vi kan hoppas på är att generation 96 lär sig av detta till nästa säsong, samtidigt som man måste förundras över den vinnarkultur som råder i en förening som Telge. Laget består till stora delar av spelare födda -98, dvs de kan lira juniorinnebandy minst tre år till. Telge är obesegrade hittills i JAS och kommer säkert gå vidare till slutspel. På just den här nivån leder Telge överlägset över Onyx i just vinnarkultur, så finns det nån därute som har receptet på vinnarkultur meddela mig detsamma snarast.

  Själv laddar jag för derby imorgon med P98 mot Trosa, vidare Linköping-Granlo på söndag innan bilen styrs åter mot Sporthallen för att se Onyx krossa Mjölby på söndag kväll! 

 • Det händer grejer i innebandyn

  Lars Malmqvist, onsdag 06 november 2013, 15:56

  Det händer grejer i innebandyn just nu!

  Laget i mitt hjärta:

  Vi i P98 tog ett stort steg framåt i helgens match, klar seger med 8-2 mot Katrineholm. Men ni som läst här tidigare vet att resultatet inte är i största fokus utan det är lagets utveckling, inför den här matchen så hade vi som gemensamt mål att öka intensiteten och viljan att anfalla. Att vi är duktiga på försvarsspel vet vi sedan tidigare så nu flyttas fokus mer och mer på anfallsspelet samt att vi ska ha fokus under hela matcherna och kommunicera positivt. Energin och viljan att göra rätt fanns där hela matchen och när man vinner med 8-2 så känns det som delmålet är uppfyllt, återigen så släpper vi inte till mycket skott mot eget mål, den här gången bara 12 stycken. Som sagt, vårt försvarsspel fungerar verkligen, vi snittar just nu på tre seriematcher 6 mål framåt och 2 mål bakåt vilket är helt OK om ni frågar mig J.
  Fortsättning följer, derby på bortaplan mot Trosa står på menyn till helgen.

  Här ser ni lite innebandygodis från helgen, tryck på Play och njut!

  Onyx P98 - Katrineholm

  Onyx i DM-semifinal:

  Onyx vann i DM-kvartsfinalen mot IFK Gnesta i den svårspelade Frejahallen, det satt långt inne och man avgjorde först i sudden. Det roligaste med den här matchen har varit alla kommentarer i olika forum efter matchen, för egen del konstaterar jag att en viss hybris råder bland några i de olika lägren. Om man är lite mer nyanserad så inser man snart att det är jäkligt kul att det inte skiljer hästlängder mellan lagen i regionen, visst betyder det en del att Gnesta sett fram emot och laddat till den här matchen betydligt mer än Onyx. MEN det råder inget tvivel om att det finns kapacitet och kunnande hos en del spelare i Gnesta som skulle räcka för spel betydligt högre upp i seriesystemet. Kanske också ett uppvaknande hos Onyx att även om man spelar riktigt bra så kan lag med bra försvarsspel ändå hota segern, vet av erfarenhet att Gnesta spelar just ett bra försvarsspel.
  Nu får bägge lagen gnugga vidare i serielunken där båda lagen har tuffa mål, Gnesta ska vinna div.2 och Onyx ska kvala till allsvenskan. Det kommer bli en tuff resa för bägge lagen, tuffast för tillfället tror jag Onyx har med sitt mål.

  Trosa:

  Trosa och coach Gårdman går skilda vägar, på egen begäran står det i medierna. Efter sju raka förluster så kanske det är rätt, men om man tittar långsiktigt på det hela vilket Trosa gjorde när man anställde Gårdman så tror jag det är fel väg att gå för Trosa. Richard Gårdman är otroligt duktig på att bygga verksamheter och lagbyggen på sikt, det är bara att titta lite bakåt vad han presterat både i junior och seniorsammanhang. Kanske man skulle varit kalla och spela in ett ungt lag och låtit det utvecklas i lugn och ro. Även om man skulle åka ur i det läget så hade man haft en vision och en grund att stå på framåt.
  Hoppas ändå att man i det korta perspektivet knyter ihop sig som grupp ihop med nya coachen Thorn och krigar sig till framgång.
  Kanske ändå inte var så tokigt med ”en galen finne” i båset.

  Regionens lag:

  Står sig tanken om ”regionens lag” fortfarande?
  Har fått en hel del kommentarer runt mitt inlägg om ett regionens lag i innebandyn, läs närregion Gnesta, Nyköping och Trosa. De flesta positiva och naturligtvis en del av annan synpunkt, min övertygelse är ändå att man ska fundera på tanken i rätt perspektiv och inte i sitt eget inpinkade perspektiv. Anledningen är att det redan nu finns ruggigt mycket bra skolade spelare ända från junior ner till pojkar -00 som inte kommer nöja sig med att kunna sikta på division 1 eller 2 lag. Därför är risken jättestor att dessa spelare flyttar iväg från regionen. Vi tappar tillräckligt många ändå när de flyttar för studier, så för utvecklingen av sporten fullt ut i regionen så måste vi ha ett lag dit alla vill.

  Ny coachroll:

  Hastigt och lustigt så är man med och coachar ett distriktslag igen, den här gången i Södermanlands P15! Riktigt kul ska det bli att jobba ihop med Tobbe Henriksson och se vad vi och grabbarna kan göra tillsammans i Umeå där SM spelas. Visst ska det bli kul, men det var inget jag hade sett fram emot att göra, men nu när Viktor Taavitsainen inte längre fick vara med tack vare sitt matchstraff i senaste matchen (policyn är sån för både ledare och spelare) så var beslutet lätt att ta då tiden inför SM är knapp. Helst av allt hade jag naturligtvis sett Tobbe och Taavi jobba ihop med grabbarna, men nu när det är som det är så kör vi stenhårt!

  SSL förvärv?

  SSL spelare flyttar till Nyköping i november månad… och är enligt några uppgifter intresserad av att börja träna med Onyx. Skulle det ske, så ökar chanserna till kvalspel en hel del!  

  Landslaget:

  Vann EFT klart, och vem var bäst? Självklart Kim Nilsson! Har sagt det förut men just nu spelar han på en helt annan nivå än någon annan!
 • Chockstart och regionens lag

  Lars Malmqvist, tisdag 29 oktober 2013, 23:26

  Chockstart!
  Ja det kan man lugnt säga vi bjöd på i vår egen match i lördags, tre skott på mål och tremålsledning efter drygt två minuter! Har nog inte varit med om nåt liknande faktiskt, trots att vi inte på något sätt spelade bra så går vi ifrån till hela 5-0 innan matchuret står på 10 minuter in i första perioden. Men där tar målfabrikationen slut för oss, en viss underskattning sprider sig i laget och det straffar sig som alltid. När matchen är slut så har våra motståndare Hölö gjort 4 mål och vi står kvar på 5, så visst tre nya poäng och en viktig erfarenhet rikare. Man måste hela tiden vara ödmjuk mot sina motståndare och aldrig ta ut nåt i förskott.
  Det komiska är att när vi spelade som sämst då gjorde vi mål, när vi sen spelade helt OK så släppte vi in mål och hade förtvivlat svårt att få in bollen.
  Vi kommer träna avslut i veckan och öva ännu mera på att spela med hög press för att komma vidare i lagets utveckling. Starkt att ändå vinna till slut trots att det går grus i maskineriet, det positiva är att vi har ny match redan på lördag och då får ny chans att visa vad vi egentligen kan.

  Vann gjorde inte Onyx A-lag, det blev återigen stryk på bortaplan, den här gången mot topplaget Farsta. Den sviten fortsätter, noll poäng utanför Nyköping än så länge den här säsongen. Den här förlusten är väl den man kan vara minst besviken över som supporter eftersom en del spelare och även tränaren var borta, Farsta var och är obesegrade i serien.
  Resultatmässigt är man återigen nära men man når inte ända fram, samma fenomen och kommunikationssätt som den otroligt tråkiga säsongen då vi åkte ur Allsvenskan. Med det menar jag att man är nära, rätt nöjda över spelet och sig själva men lyckas inte riktigt få till en förändring. Låt oss hoppas på snar förändring.
  Enligt rapporter från Farsta så var Onyx återigen ganska ineffektiva och stoppades av en duktig målvakt, kanske dags att fokusera på avslut på träningarna? Eller ändra något annat mönster?
  Farsta var enligt samma rapporter ett duktigt lag som var vältränade och spelade hela matchen igenom med ett högt tempo. Inget konstigt i det, men det borde vi också vara.
  Nu ligger laget efter sju omgångar på sjätte plats i tabellen, elva poäng upp till absoluta tabelltoppen och endast tre poäng ner till strecket längst ner. Det hade definitivt inte jag räknat med, att Strängnäs skulle vara bästa lag av Sörmlandslagen (de ligger just nu trea) hade jag inte heller räknat med.
  Ska bli intressant att se vad A-laget gör av speluppehållet som inträffar närmaste helg. Innan helgen har man dock en DM-kvartsfinal att spela på torsdag kväll mot div.2 laget IFK Gnesta i Frejahallen. Har ingen aning hur hårt man går in för detta i Onyx, av tradition så har tyvärr DM haft väldigt låg prio hos föreningens representationslag. Gnesta däremot ser ju sin chans att trycka dit Onyx en gång till den här säsongen och kommer definitivt inte ha några problem med att ha fullt manskap och motiverade spelare på torsdag.

  En liten jämförelse inför DM-kvarten är att säsongen 09/10 spelade Gnesta i div.4 och hade en viss Christoffer Ekstrand i laget. Samma säsong så krigade Onyx i toppen på dåvarande div.1 och var riktigt nära SSL. Den säsongen var det Linköping IBK som gick upp i SSL och tabellplaceringen bakom tog Karlstad som spelade i SSL förra säsongen, det var med dessa två lag som Onyx krigade om uppflyttningsplatsen under hela den säsongen, och det avgjordes till Linköpings fördel i slutet. Säsongen efter detta flyttade Christoffer Ekstrand till Onyx och resten är historia för hans del. Efter det har det hänt en hel del och Gnesta är nu ett topplag i tvåan och Onyx mittenlag i ettan så drabbningen på torsdag kommer bli hyperintressant.

  Trosa fortsätter att förlora, den här gången uddamålsförlust borta mot Tullinge. Typiskt när man befinner sig i ett pressat läge är att man inte riktigt vågar vinna utan är rädd att förlora. Detta är nog det skede som Trosa befinner sig i just nu, lider riktigt mycket över det faktiskt. Det man dock kan påverka själva är att hålla sig på plan, de kommer definitivt inta att vinna någon match i utvisningsbåset. Man får helt enkelt kämpa vidare ödmjukt och jobba sig in i det, då först får man marginalerna med sig.

  Regionens lag
  Regionens lag är ju något som fotbollen i regionen lyckats med, Bissarna räknas just som regionens lag i både junior och seniorsammanhang. Det är en tanke som jag är övertygad om även skulle vara bra för innebandyn i regionen.

  Under min tid som sportchef i Onyx så försökte jag försiktigt känna på frågan med föreningarna i närregionen även för innebandyn. Det ledde tyvärr ingen vart eftersom alla föreningar var upptagna med sitt just då och ingen ville lyssna aktivt. Nu var det ju inte bara det som gick snett under min korta karriär som sportchef, Onyx A-lag åkte ur Allsvenskan, Onyx H2 blev Onyx H3 och året efter togs min budget bort en kort bit in på säsongen och mitt uppdrag försvann hastigt och lustigt.
   
  Hursomhelst så tror jag stenhårt på att klubbarna i min närregion Gnesta, Trosa och Onyx skulle kunna ”bilda” ett regionens lag och på det sättet kunna ha ett lag riktigt högt upp i seriesystemen. Både på senior samt juniorsidan, något som gjorde att de flesta duktiga spelarna stannar kvar i regionen och inte tvingas ut från distriktet för att spela högre upp än division 1. Tänk följande, Gnesta går till nästa säsong upp i div.1, Trosa klarar sig kvar och det gör även Onyx. Då har vi alla tre klubbarna i samma serie, de kommer garanterat att ”slåss” om samma resurser och belåtet flina åt varandra när man lyckats att säkra ”sina” resurser. Resurser i det här sammanhanget är spelare, tränare, sponsorer, publik mm. Tänk ett regionens lag där alla dessa resurser istället blir tillgängliga för regionens lag!
  Skulle det vara så just nu skulle regionens lag ha ett ruggigt bra juniorlag och A-laget definitivt vara ett topplag i Allsvenskan och ha en mycket kompetent ledarstab. Kanske, kanske skulle även ett sånt lag på sikt kunna locka hem en del utflugna killar.

  Var det laget skulle ha sin hemvist är för mig ointressant, det viktigaste är att vi ser möjligheterna för att skapa möjligheter till att alla ungdomar har ett mål att se upp till som inte innebär flytt till Linköping eller Stockholm.
  Ni som redan börjat fundera inser ganska snart vilka spelare som skulle kunna vara aktuella i en sån trupp, visst känns tanken svindlande?

  Regionen har en ny hall färdig till nästa säsong med plats för sponsoraktiviteter och inte minst, ca: 2000 läktarplatser, tänk vilka möjligheter det ändå finns att samla resurserna i närregionen till ett regionens lag som varje hemmamatch spelar i högsta serien inför 2000 åskådare varje gång!

   

  Till sist vill jag bara säga att Kim Nilsson, spelar innebandy på en helt annan planet än andra, sjukt skönt att titta på och underbart att han lirar i AIK!

 • På väg!

  Lars Malmqvist, lördag 26 oktober 2013, 10:34

  Idag är vi precis som tusentals andra i vårt avlånga land på väg till en idrottsaktivitet, svindlande tanke över hur många som faktiskt rullar på vägarna varje helg för att delta i en aktivitet inom idrotten.

  Vi i P98 åker idag till Hölö för att spela seriematch mot Hölö/Järna, matchstarten är satt till 12:45 så jag är övertygad om att även våra ”pigga” 15-åringar i laget kommer att vara riktigt vakna till dess. Vi kommer till start med fullt manskap så det känns bra, mindre bra är att vi endast har kunnat träna ett pass den här veckan. Multihallen är ju just en multihall och där har det varit gymnasiemässa, längtan till den nya hallen går inte att beskriva. Vad jag tycker om att bedriva idrottsaktiviteter på bollplanen inne i Multihallen lämpar sig inte för tryck i det här forumet.

  Målen med dagens match för vår del kommer att vara:

  - Snabbt spel med boll
  - Att våga utmana
  - Fortsätta att vara tighta i defensiven
  - Positiv kommunikation

  Efteråt får vi se hur vi lyckas med det, en del av utvecklingsplanen som vi har.

  Även vårt a-lag är på väg, den här gången mot Farsta. Tidig matchstart gäller även där, 13:15 är inte den mest vanliga starttiden i division 1. Som de flesta vet är ett flertal spelare borta, även coach Palm är bortrest och har det bra i solen borta i Florida. Att det är kännbara kuggar som är borta kommer definitivt att märkas, men jag vet att det finns hungriga killar i laget som bara väntat på att få chansen och den kommer de ta.
  Tror att det kommer passa Onyx bra att inte vara favorit mot Farsta, det ihop med utmaningen att Viktor Palm och Albin Ryd saknas i förstafemman, Linus Jonsson är skadad samt inhyrd coach från juniorlaget gör att man kommer knyta ihop näven och överraska. Lite samma känsla som när Sverige var tvungna att vinna hemma mot Holland för att gå till EM och en viss Zlatan inte fick vara med. Jag skrev ”lite samma känsla” så jag menar inte på något sätt att de frånvarande spelarna betyder lika mycket för det här laget som Zlatan gör för Sverige (kom ihåg det Viktor)!

  Jag tror och hoppas att Onyx överraskar på det snabba parkettgolvet och tar minst en poäng, det är dags nu att visa framfötterna. För precis som Mario själv sa inför den här matchen så har inte laget övertygat speciellt fram till nu.

  Stort Lycka Till i Farsta!

  Några andra som återtog en plats på vägen är vårt juniorlag, man vann förra helgen i JAS mot topptippade Nykvarn på hemmaplan med 6-2. En riktigt skön seger som också gjorde att man fortfarande är på väg mot slutspel. Hade man tappat även den här matchen efter den onödiga förlusten i första omgången så hade planerna på slutspel körts i diket. Starkt jobbat där och det ska bli jäkligt kul att följa fortsättningen.

  Nej, nu är det snart samling så vi nöjer oss så här för nu!

   

 • Superlördag för P98!

  Lars Malmqvist, lördag 19 oktober 2013, 20:22

  Seriepremiär med P98

  Vi vann en på förhand riktigt svår match mot IFK Gnesta med 5-0, man kan väl säga att försvarsspelet var helt OK när vi vinner skotten med 21-9! Vi släpper endast fram 9 skott till Simon i målet på en hel match, ja det är inte annat än överbetyg åt vårt försvarsspel. Att sen Simon som grädde på moset gör ett par riktigt schyssta räddningar som leder till att han håller nollan matchen igenom är ju bara ren bonus. Visst kan man jubla oerhört över en vinst i premiären med 5-0, men nöjd det blir coach Malmqvist aldrig. Vi börjar med att göra en helt bedrövlig första period, det krävs vissa förändringar i pausen för att vi ska gå ut och dominera matchen totalt i period två och tre!
  Skönast med dagens match var att vår egen riktiga krigare Isak Lundholm Larsson får göra ett av matchens absolut snyggaste mål, för övrigt gjorde vi nog bara just snygga mål.
  Utvecklingskurvan på detta P98 går åt rätt håll!

  Här ser ni sammandrag av Onyx P98 - Gnesta

  Övrigt:

  Våra damer vann en betryggande seger mot Mariefred med hela 12-1! Riktigt kul och stark början av damerna den här säsongen. Två segrar av två möjliga är riktigt bra!

  Även vårt H3 lag vann, man besegrade Järna med 9-6 och har precis som damerna inlett serien på ett riktigt bra sätt!

  Vårt A-lag spelade på hemmaplan mot Värmdö, och förlorade i sudden med 4-5!
  Det här var en sån match där inget gick Onyx väg, alla millimetrar var på fel sida och medstudsen var förbytt till motstuds!
  Mängder av lägen skapades men det lilla sista i avgörande moment saknades. Idag gjorde man egentligen allt rätt i både spelsätt samt coachning, men ibland är det så att inget hjälper. I såna matcher är det alltid detaljer som avgör, och tyvärr för Onyx så var det totalt tre bedrövliga uppspel som avgjorde den här tillställningen till gästernas fördel.
  Som sagts tidigare så skapade ändå Onyx mängder med lägen men det var lite väl kallt bland spelarna i dessa avgörande lägen, den som hade millimetrarna mest på fel sida var Albin Ryd. Han hade galet många lägen under matchen men det ville sig inte riktigt idag. Starkt ändå som lag att plocka upp ett 1-4 underläge till 4-4 vid full tid så man bärgade en poäng.

  Planens kungar idag för Onyx var överlägset Richard ”Kecke” Svenssson, Martin Lindqvist samt den otroligt laddade Rabi Kahlaji. Nu får vi hoppas att man kan prestera något riktigt bra i helgen som kommer mot Farsta som har dragit iväg i toppen av tabellen ihop med Salem. Det är nästan ett måste om man ska ha häng på topp fyra i fortsättningen.

  Men oavsett A-lagets insats så är jag riktigt nöjd med att vi i P98 vann i vår premiär, samt att flera av denna gyllene årskull följer med till Solna imorgon för att se AIK-Granlo i SSL. En match full av känslor, själv håller jag på AIK 24/7 men när man möter Granlo så har även jag en plats i mitt hjärta för två man i Granlo. Dessa två är naturligtvis Anton Eriksson och Christoffer Ekstrand, skulle nån av dessa personliga favoriter avgöra till Granlos förmån imorrn så kommer jag jubla lite, lite, men inte mycket!.

  Ses på sektion två i Solnahallen imorgon Anette Eriksson!

      

   

   

   

   

 • FBI Tullinge på besök, och JAS

  Lars Malmqvist, onsdag 16 oktober 2013, 19:10

  Onyx H1 – FBI Tullinge

  Onyx vann i helgen mot Tullinge med 5-2 på hemmaplan, befäster därmed sin styrka att vinna på hemmaplan. Tredje hemmamatchen i rad man vinner, bara ett bortaspöke att vifta bort framöver för på bortaplan har det inte blivit en endaste liten poäng än så länge. Med helgens match kan vi konstatera att det är skönt med nya lag i den här div.1 serien, betydligt bättre kvalitet på Tullinge än vissa andra lag som harvade i botten förra säsongen. Så den här omläggningen med nya lag från Stockholmsregionen till div.1 Mellersta Svealand innebär en klar kvalitetsförbättring av serien.
  Tullinge spelade i mitt tycke lite för naivt för att kunna hota Onyx på riktigt, roligt ändå att de ändrade sitt eget spel tre gånger under matchen för att försöka komma åt Onyx. Det tyder åtminstone på att man har en aktiv coach och att man vill. Att de övergav sitt utpräglade man-man spel mot Onyx förstafemma efter endast några byten är inte svårt att förstå, då blev man totalt uppätna av firma Palm, Kahlaji och Ryd. Med tanke på Tullinges fart och intensitet och ungdomliga entusiasm så önskar jag att de definitivt utökar poängskörden framöver. Sen att man försöker ta ikapp en tvåmålsledning med fem minuter kvar genom att plocka ut keepern ger också stort plus. Men den här gången ställde Onyx upp rätt i spel fem mot sex och inte bara höll undan utan gjorde sista målet i just fem mot sex.

  Onyx då? Jo man vann säkert och tryggt på alla sätt, dock utan att övertyga ordentligt. Skönt ändå att veta att man kan så mycket mer och att laget kommer att växa in i det hela mer och mer. Potentialen finns där och den kommer blomma ut fullt när det som mest behövs. Mot Tullinge var det andra kedjan med Thomsen, Lindqvist och Svensson som hade det tyngst, då var det naturligtvis extra kul att se att förstakedjan äntligen är på gång. Tredjekedjan gjorde ett bra jobb både framåt och bakåt, spelar med mycket energi och är de där ”jobbiga jävlarna” över hela plan som är så otroligt jobbiga att möta. Fortsätt så grabbar Larsson, Bergman och Mild så kommer ni snart dominera även i målprotokollet.

  Den matchen i matchen som Onyx vann överlägset var målvaktsmatchen, jösses vilket målvaktsspel av Emil Svensson. Jag kan inte minnas att jag sett det i Sporthallen sedan storebror Robert Svensson spikade igen helt i en match mot Solfjäderstaden i gamla div.2 för många år sen, visst har Mikael Loord också gjort grymma insatser men det här var ännu grymmare. Fortsätt så snälla Emil!

  Onyx fick spela mycket i boxplay under matchen och gjorde det riktigt bra, däremot powerplay behöver man nog träna på under veckan för att utveckla det till något riktigt bra. Borde inte vara så svårt med tanke på vilka killar som är inne i powerplay, bättre tempo på bollen framöver eftersöks och bestäm vem som ska avsluta.

  Förutom överbetyg till Emil Svensson så vill jag även nämna Rabi Kahlaji, han jobbade stenhårt och energirikt över hela banan. Syntes verkligen att han ville komma in i spelet ordentligt, Mario Micalizzi och Linus Jonsson stod också för imponerande insatser, gjorde inte många fel och vann otroligt mycket boll. Dock vill jag att speciellt Mario spelar iväg bollen snabbare när han vunnit boll i egen zon, fanns öppningar för otroliga kontringsmöjligheter mot Tullinge som vi missade. Den som dock var riktig kung i den här matchen var Robin Eriksson, ja jäklar vad bra han är. Vinner boll, levererar boll, står alltid rätt och offrar sig för att täcka skott i alla lägen, alla ni ungdomsspelare som är backar och inte har Marios teknik titta på ”Lövet” och lär er hur man blir en grym spelare ändå!


  Robin "Lövet" Eriksson, planens KUNG!

  En annan som alltid är bra är Richard "Kecke" Svensson, en underbar sekvens i matchen är i slutet när Onyx spelar powerplay, Onyx tappar boll i anfallszon och alla utom Kecke blir kvar i Tullinges zon (ingen vill jobba hem). Det får till följd att Tullinge kommer i en spelvändning fyra man mot en ensam Kecke. Vad händer? Jo Kecke vinner bollen och får till ett uppspel till sina lagkamrater, helt sjukt!

  Richard "Kecke" Svensson, evigt ung!

  För Onyx väntar nu Värmdö på hemmaplan på lördag, då hoppas jag att man fått ordning på powerplay och att ingen jobbat nattpass innan match så att alla är pigga och krya. Är man det så kommer det bli en rolig lördag i Sporthallen!

  JAS
  Juniorerna förlorade den viktiga matchen i JAS mot Torshälla, faktiskt en riktig besvikelse då Torshälla är ett lag som man ska kunna vinna mot. Om man vill gå vidare i JAS så har man inte råd med många poängtapp och det här tappet känns snöpligt. En bidragande orsak var säkert att coach Stiffe inte var på plats på grund av sjukdom, men med det ledarteam man har så borde det räcka för att grabbarna ska ta ansvar och göra det man ska på planen ändå. Nu får man chans till att snabbt revanschera sig mot Nykvarn på fredag kväll, en match inte många räknar med att man ska vinna. Så tar man den så är man med igen i racet om JAS slutspel.
  Så på fredag kväll i Sporthallen vill jag se ett riktigt hungrigt juniorlag ta sig an utmaningen!

  Övrigt

  Många lag påbörjade seriespelet i helgen och det har rapporterats både bra resultat och bra spel från många håll. Vårt H3 lag spelade oavgjort (5-5) mot Nykvarn U på bortaplan, får räknas som ett helt OK resultat. Vårt damlag i div.2 vann mot Katrineholm på bortaplan, extra starkt eftersom Duveholmshallen är riktigt svårspelad.
  På ungdomssidan var det nästa uteslutande vinster i helgen, kort sagt en riktigt bra innebandyhelg som jag för övrigt avslutade med att se Falun ganska lätt vinna över Växjö i SSL, detta Växjö som inte alldeles för länge sen var i Sporthallen och spelade. Måste erkänna att det kändes riktigt bra när Rasmus Enström i Falun lurade upp Erik Roos på läktarn utan korv för att sedan lägga in bollen enkelt i nät, bröderna Roos har aldrig haft många supportrar i Nyköping….

  Rasmus Enströms rulltårta kan du se här!

  Vi i P98 begår seriepremiär nu på lördag, 12:45 i Sporthallen smäller det, tyvärr så vet jag just nu inte vilka eller hur många spelare som jag har tillgängliga till dess. Mycket sjukdomar och skavanker gör att det ser lite tungt ut just nu. Men vi ser fram oerhört mot premiären ändå! Mer rapport om vår premiär kommer i veckan. 

 • Inför hemmapremiären i JAS!

  Lars Malmqvist, onsdag 09 oktober 2013, 18:59

  Första hemmamatchen i Juniorallsvenskan spelas nu på söndag den 13/10 kl.11.00 mot Torshälla i Nyköpings Sporthall. Intresset är stort inför detta, JAS laget är nummer två i rangordningen i föreningen på herrsidan direkt efter A-laget. Det är även bestämt att matcharrangemanget ska vara lika på JAS matcher som när A-laget spelar.
  Själv är jag oerhört spänd och intresserad över hur läget i laget är och fick en hel del information av coach Stiffe Kjellberg inför matchen.

  Ni kan lita på att Stiffe är fokuserad på söndag!
   
  Bilden från jkbilder.se

  Så håll tillgodo och läs hans tankar nedan:
  Vi startade JAS-serien borta mot Kumla, där vi vann med 8-5. Vi gjorde inte den bästa matchen över sextio minuter, men mer än tillräckligt för att vinna. Tre poäng betyder oerhört mycket för självförtroendet, och i en JAS serie får man inte tappa många poäng om man ska vara med i racet. Så sammanfattningsvis en riktigt skön början.

  Våra förberedelser inför denna serie har varit riktigt bra, vi har tränat tre pass i veckan med laget, utöver detta har alla kört ytterligare ett individuellt pass i veckan. Så killarna har alltså kört fyra pass i veckan, och så har vi arbetat sen första juli. Spelarna har ställt upp otroligt bra och visat inställning, på mina 18 år som tränare har jag inte varit med om något lag som brinner så hårt för en uppgift.
  Målet är att gå vidare till JAS-slutspelet. Det betyder att man antingen måste vinna gruppen eller att vara en av de sex bästa tvåorna av tio grupper. En tuff men realistisk målsättning.
  Vi bestämde i maj att vi verkligen skulle ge det chansen. Några valde då tyvärr att kliva av tåget men resten har kört otroligt målmedvetet.

  Roger "Rogga" Idermark har haft ansvaret med försäsongen för grabbarna, det har han gjort otroligt bra. Under hela försäsongen har vi arbetat med varierad träning, styrketräning i atletklubb med instruktör, beeptester, och intervaller mm.

  Vi har i årets juniorlag några ledord som grabbarna tar fram så fort någon eller något strular..."LAGET före jaget", "konsekvenser". Det är oftast med glimten i ögat men det ligger mycket sanning i det också. Vi har jobbat hårt med just LAGET och det märks i omklädningsrummet, på plan och naturligtvis även utanför. Det har blivit en skön grupp som bjuder på sig själva, och förhoppningsvis mer eller mindre kunna gå på lik för att vinna.
  Kom och titta på en underhållande och spännande match på söndag, så får ni se Onyx framtid!

  Får vi se Onyx framtid visa glädje även på söndag?

  Bilden från jkbilder.se

  Som sagt, matchstart 11:00 på söndag i Nyköpings Sporthall!

  Jag kommer hålla alla tummar som finns för att juniorerna även i den här matchen ska vinna klart över Torshälla, vilket man gjorde förra helgen i DM-finalen.

  Så till Stiffe och Grabbarna, Stort Lycka Till!

   

 • Omgång 4 spelad i Div.1 Mellersta Svealand

  Lars Malmqvist, måndag 07 oktober 2013, 19:55

  Nedan kommer lite kommentarer om resultaten i den fjärde omgången. Egentligen så brukar det vara först efter fem omgångar som man ser en tendens i en serie på riktigt, men redan nu finns det några saker som sticker ut ordentligt. Salem naturligtvis som fortsätter att vinna. Strängnäs går som nykomling riktigt bra. Trosa och Mjölby är hittills nollade och det hade nog ingen trott innan starten. Finspång och Erik Karlsson i synnerhet fortsätter att leverera. sist men inte minst så fortsätter även Kim Callin i Nykvarn att producera ordentligt, imponerande 10+3 hittills. 

  Nåväl lite kommentarer om matcherna:

  Nykvarn – Onyx                          8-7

  Nykvarn börjar bäst och tar ledningen med 3-0, trots den sura inledningen så arbetar sig Onyx in i matchen ordentligt. Man tar över spelet och även resultatmässigt går man både ikapp och förbi. Har ledningen med två mål inför de sista minuterna. Där lyckas Nykvarn med både tur och skicklighet göra tre mål på kort tid och säkrar vinst för Nykvarn.

  Linköping U – Mjölby               10-3

  Här verkar avsaknaden av Johan Nilsson som målvakt i Mjölby vara enorm, man har hittills kammat noll poäng i serien. Ingenting som någon räknat med efter fjolårets prestation. Linköping presterar som förväntat men fick nog en alldeles för lätt resa den här matchen. Noterbart är att det var endast 91 åskådare i Linköpings Sporthall, inget vidare intresse för att titta på Linköpings framtid.

  FBi Tullinge – Salem                  6-9

  Med tanke på vad Salem presterat hittills så får man verkligen säga att Tullinge bet ifrån bra. Ställningen var 5-6 en bit in i tredje, då Salem klev fram och avgjorde. Det är i och för sig det som bra lag gör, avgör i slutet. Tullinge gjorde ändå en riktigt bra match och har säkert en del positiva saker med sig till Nyköpings sporthall på lördag.

  Värmdö – Nacka                         5-7

  Återigen en match där laget som är lite bättre avgör i slutet, ställningen är 5-4 inför tredje perioden. Så en riktigt bra tredje period av Nacka bärgade hem segern. 5+4

  Finspång – Strängnäs               10-9 (efter sudden)

  Lagen följs åt hela tiden i målprotokollet, länge ser Strängnäs ut som segrare men en viss Erik Karlsson i Finspång ville annat. På straff kvitterar han när det är 1,5 minut kvar, det var som så ofta när man spelar mot Finspång. Erik Karlsson mot motståndarna, idag spelade han 5+4! Killen är enligt mig ingen vidare innebandyspelare, men poäng gör han alltid. Nu var det också han som spelade fram till Finspångs segermål i sudden.

  Trosa Edanö – Farsta                6-11

  Trosa är på rätt väg och producerar bra innebandy i stora delar av matchen. Men mindre bra i andra vilket gör att man återigen släpper in tvåsiffrigt. Farsta är bra och har en del sköna killar i laget men jag trodde innan att Trosa stärkta av derbyt mot Onyx skulle gå in och kriga till sig en seger. Nu väntar en ytterst viktig bortamatch mot bottenkollegan Mjölby i nästa omgång, till dess får man nog gå igenom försvarsspel och uppspel. Farsta kommer vara ett lag som kommer att röra om bland topplagen.

   

 • Premiärvinst och DM

  Lars Malmqvist, måndag 07 oktober 2013, 09:18

  Juniorerna tog en viktig seger i JAS, att vinna i premiären i den här stenhårda serien betyder mycket inför fortsättningen. Även om spelet inte var på topp så vann man, det är en styrka alla bra lag har och våra juniorer är bra i år. Tränare Stiffe var inte riktigt nöjd med hur man hanterat situationen efter det att man var i ledning med hela 6-1 i slutet på andra perioden. Då gick man ifrån sin spelplan vilket gjorde att Kumla nästan gick ikapp i mitten på tredje. En bra tagen timeout 11:39  in i perioden, precis när Kumla gjort 5-7 gör ändå att man håller ihop det och vinner till slut med 8-5.

  Så här såg nog Stiffe ut när slutsignalen gick!

   

  Nästa match hemma i Sporthallen mot Torshälla söndag 13/10 11:00, gå gärna och titta på juniorinnebandy när den är som bäst!

  DM-helg två är avklarad och Onyx kan räkna in en hel del framgångar, resultatet är betydligt bättre totalt den här säsongen än tidigare. Har nedan gjort en sammanställning med risk för viss felskrivning.

  DM-Guld:         Herrjuniorer

  DM-silver:        Pojkar 00

  Semifinalplatser och därmed DM-brons:      Damjuniorer, Flickor A, Flickor C, Pojkar 97, Pojkar 98, Pojkar 99 och Pojkar 01

   

  Dessutom är våra damer klara för semifinal som spelas senare, även herrarna är klara för slutspel,man går in i kvartsfinalspelet som också spelas senare.

  Bra jobb där av samtliga lag, föreningen är på rätt väg!

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Av de lag närmast i regionen som gjorde insats värd att nämna är IFK Gnestas H2 lag, de vann sin grupp och möter därmed Onyx i kvartsfinalen. Kommer bli en skön drabbning i Frejahallen där insatsen inte bara är ära och semifinal utan också var den bästa innebandyn spelas i regionen.

   

   

   

 • Premiär i Juniorallsvenskan för Onyx HJ

  Lars Malmqvist, lördag 05 oktober 2013, 14:42

  Imorgon åker juniorlaget till Kumla för sin premiärmatch i juniorallsvenskan, matchstart 11:00. Juniorerna spelar i grupp F som i år består av hela 10 lag vilket är riktigt kul, det innebär nio stenhårda gruppspelsmatcher. I slutändan gäller det att vara bland de två bästa för att gå vidare till slutspel.  Jag vet att våra juniorer har riktigt stor chans att bli det första Onyx lag att ta sig vidare till slutspel i JAS, och hoppas att man har det som egen målsättning.

  Juniorallsvenskan grupp F

  Juniorallsvenskan är för en junior den absolut roligaste turneringen att spela i, alla de bästa lagen deltar. Sen är alltid de bästa juniorerna med i lagen, även de som annars spelar i respektive seniorlag. Själv kommer jag inteatt missa en enda hemmamatch för Onyx i JAS.

  Favoriter till gruppsegern är inte oväntat Nykvarn, Nykvarn tog en ytterst meriterande seger i JAS Elit Cup som spelades i Örebro. Detta trots att man har ett riktigt ungt juniorlag, man har en grym årgång 97 killar som har hållit sig långt framme i samtliga SM-slutspel man har deltagit i. Även haft stora framgångar i alla cuper man deltagit i. Så man kommer ha ett duktigt juniorlag i Nykvarn några år framöver.

  Ihop med Nykvarn så tillhör också Onyx och Telge favoriterna.

  Onyx juniorer har varit tillsammans och tränat stenhårt flera gånger i veckan sedan juli månad. Vet att närvaron varit riktigt bra så de är ordentligt förberedda. Matchat på försäsongen har man gjort mot både juniorlag och seniorlag, resultaten har varit blandade. Men av det jag såg i DM-finalen i söndags, var ett Onyx som spelade på tre hela femmor och en riktigt skön trygghet i spelet. Deras 2-2-1 system i försvaret fungerade riktigt bra. Även framåt såg det stabilt ut och det rådde absolut inget tvivel om vem som skulle vinna den matchen. Onyx tog ju till slut DM-guld efter en klar 8-3 seger i finalen mot Torshälla. Nu vet jag att tränare Stiffe långt ifrån var nöjd med den totala insatsen i DM trots guldet, var väl just i finalen som det fungerade bäst. Jag gillar det, man ska inte vara nöjd förrän allt är bra!

  Jag kommer att hålla tummarna för Stiffe och laget imorgon och hoppas att de får den start i JAS som de förtjänar, det vill säga seger!

   

Lars Malmqvist

Jag som fått utrymme att blogga här är en man i mina bästa år som blev såld på sporten innebandy i slutet på nittiotalet, då jag blev indragen av min äldste son när han började lira. Sen dess är inget sig likt vad gäller fritidsintressen. När jag själv var ung lirade jag fotboll och utebandy i Oxelösund.

 

På dagarna är jag chef över en teknikavdelning på SSAB där vi arbetar med ständiga förbättringar och stora förändringsprojekt. Inte helt olikt mitt deltagande i idrotten och föreningslivet under åren. Inom innebandyn har jag varit ungdoms/juniorledare i snart 10 år, förbundskapten för Sörmlands distriktslag under två år samt sportchef i Onyx innebandy. Just nu har jag skalat ner uppdragen och fokuserar enbart på P98 i Onyx innebandy. Det är utifrån dessa erfarenheter jag kommer att skriva och reflektera om innebandy i stort.

 


Andra bloggare

© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar