Vi älskar lokal sport!

 • Runtuna IK i ovan sits

  Lasse Jansson, söndag 17 september 2017, 15:51
  Jag vet inte. När hände det senast att Runtuna IK varit inblandad i toppen av division 4-tabellen i slutet av en säsong? De ska ha all heder av sitt kämpande under flera år. Tunn trupp har varit mer regel än undantag och troligtvis spelar de på norra Europas suraste fotbollsplan. Men det är inte bara Runavallen som har tonvis med charm, laget och föreningen har karaktär och jävlaranamma i mängder. Och tradition.

  surhörn Runavallen
  Även de mest väldränerade fotbollsplanerna lider av den senaste tidens nederbörd. Runavallens bortre kortsida var trots allt spelbar under lördagen men det var inte utan att spelarna gled omkring okontrollerat och Malmköpings målvakt lyckades inte stå på benen på mer än ett fåtal av sina insparkar.

  Jag är inte någon flitig besökare på Runavallen i Runtuna, kan inte Runtuna IK särskilt bra, men ​har känt ett trängande behov av ett besök när herrlaget visa​r upp sina kunskaper i herrfyran. Lördagen den 16/9 kom tillfället jag väntat på och jag stod redo klockan 15.00 när gästande Malmköpings IF stod för motståndet. Om det nu var så mycket motstånd. Inget ont om gästerna men de var aldrig nära i denna 5-1-match. Runtunas vassa Johnny Dahl i kombination med framförallt Axel Erikssons kantspel och Tobias Johanssons andravågor slog gång på gång igenom bortalagets försvarsmur.  Runtuna befäste sin position som bästa lokala lag i herrfyran och Malmköpings IF räddas enbart kvar i fyran på grund av Katrineholms SK FK:s alldeles bedrövligt tunga säsong med två ynka poäng under nedflyttningsstrecket.

  Martin Svensson Runtuna IK
  Runtuna IK:s huvudtränare Martin Svensson har fått till en finfin säsong för sitt lag

  Morgan Gustafsson Runtuna IK
  Morgan Gustafsson kamperar ihop med tränare Svensson även i Runtuna IK

  Det står ett kittlande division 4-derby för dörren då Runtuna IK tar emot Hargs BK hemma på Runavallen i sista omgången den 30/9. Det kan bli en match som gäller äran i att bli bästa lokala lag i herrfyran. I och med att HBK förlorade mot Stallarholmen under lördagen så har Runtuna 5 poäng att vifta på och därmed kan det redan vara klart när lagen möts om ett par veckor.

  publik Runavallen
  Runtuna IK:s hemmapublik får bara bänka sig en gång till på Runavallen innan säsongen är över. Kommande helg möter RIK redan klara seriesegrarna Syrianska Eskilstuna IF på bortaplan innan hemmaderbyt mot Hargs BK spelas den 30:e.

  Det finns en teoretisk chans till kvalspel uppåt för Runtuna men då behöver Stallarholmen avsluta med två förluster samtidigt som Runtuna ska besegra seriesuveränerna Syrianska Eskilstuna och lokalkonkurrenterna Hargs BK. Runtuna har kapacitet att skrälla sig fram till 6 poäng men Stallarholmen lär inte förlora mot tokjumbon Katrineholms SK FK i sista rundan. Hur som helst en rejäl framgång för det rödtröjade laget från södra Södermanlands inre.

  Steven Seno Peier Zakaria Arnold Andrawes
  Domartrion från Södertälje bestod av huvuddomare Steven Seno flankerad av flaggviftarna Peier Zakaria och Arnold Andrawes

  Den ungefär 60 personer starka publiken, varav förvånansvärt många kommit för att heja på bortalaget, fick inte se någon direkt spännande match. Därtill var hemmalaget för överlägsna. 1-0 kom i 8:e minuten av lagkapten Tobias Johansson då han gjorde sitt första av två mål för dagen. 2-0, som också fastställde halvtidsresultatet, kom i 25:e minuten då Simon Söder​man snyggt knoppade in ett fint inlägg från högerspringaren Axel Eriksson.

  Simon Söderman Runtuna IK
  Simon Söderman i Runtuna IK gjorde 2-0 i mitten av första halvleken

  Åtta minuter in i andra halvlek utökar Tobias Johansson sitt lags ledning till 3-0. Punktlig som en klocka, åtta minuter in i varje halvlek levererar karln. Tobias var även bra alla andra minuter som han var inne på planen, om nu någon trodde något annat.

  Tobias Johansson Runtuna IK
  Runtuna IK:s Tobias Johansson har på bilden precis avlossat skottet fram till 1-0

  Hemmalaget mosade på och den ständigt giftige Johnny Dahl fick äran att sätta 4-0 i matchminut 62. Ännu en gång var det kantspringaren Axel Erikssons inläggsspel som firade stora triumfer.

  Johnny Dahl Runtuna IK
  Anfallaren Johnny Dahl tillför otroligt mycket i Runtuna IK:s anfallsspel

  I 77:e minuten tillåts bortalaget reducera till 4-1. En hands i Runtunas straffområde förvaltades bra av gästernas lagkapten Sebastian Rombing. En lagkapten som några minuter dessförinnan dragit på sig ett gult kort och som i matchens sista minut också samlade in ännu ett gult kort och därmed fick lämna Runavallen med ett rött kort fladdrade över huvudet.

  Malmköpings IF straff
  En säkert slagen straff för Malmköpings IF var deras chans att komma med i målprotokollet mot Runtuna IK

  Ett sista mål skulle fabriceras för att uppnå en äkta femetta. I minut 88 bjuds Runtuna på detta när en täckande back styr in bollen förbi sin egen målvakt. Förarbetet var dock så pass gediget och vackert att Jonathan Erlandsson Andersson (ny från Stigtomta IF under säsongen) måste nämnas. Även Runtunas Joakim Sandberg får en stund i strålkastarljuset för hade inte backen styrt in bollen hade Joakim fötterna korrekt vinklade för att enkelt peta in denna boll. 5-1, ridå.

  Jonathan Erlandsson Andersson Runtuna IK
  Jonathan Erlandsson Andersson, Runtuna IK, fick komma in efter pausvilan

  Joakim Sandberg Runtuna IK
  Runtuna IK:s Joakim Sandberg är en frejdig slugger som är tuff att möta

  Mycket mer har jag inte att komma med efter denna division 4-match. Jo, det förstås, jag kan berätta att det finns ett bildgalleri med 112 bilder från tillställningen och de bilderna hittar du HÄR >>>

  Punkt.
  Tags
  • Runtuna IK Fotboll Herrar
  • Div 4 Fotboll Herrar
 • Köping rappare i allt

  Lasse Jansson, lördag 02 september 2017, 19:46
  Hockeylaget Gripen är satta under förvandling. En metamorfos som uppenbarligen krävs när man tar steget upp i de lite finare ishockey-rummen. Ny och högre serietillhörighet, ny tränare, många nya spelare och ny föreningstillhörighet. Försäsongen inför premiären i HockeyEttan Östra är händelserik och ska lösa många lösa trådar innan allvaret börjar. Någonstans hoppas i alla fall undertecknad att Gripens själ finns kvar. Garanter för detta är de kvarvarande spelarna från tidigare säsonger på lägre nivå, funktionärerna, eldsjälarna och publiken. Och de nya spelarna som ska stå upp för lagets färger.

  träningsmatch Gripen publik
  Cirka 250 åskådare hade kommit till Rosvallas stora ishall när det den andra träningsmatchen inom loppet av tre dagar ​gick av stapeln

  Jag kommer absolut inte lägga ut texten om fredagskvällens träningsmatch där Köping HC stod för motståndet. En träningsmatch är en träningsmatch och ​det som åstadkoms är en del i en större helhet som är på väg att formas. Gripens insats var inte bra, och det var inte bara sega hemmaben som bekymrade för stunden utan också oprecisa handleder. Kanske var det bättre i tredje perioden men då får vi inte heller glömma att Köping ​under långa stunder hade en man i utvisningsbåset.

  domartrio
  Träningsmatchens domartrio var både taggade och synkade

  Tillställningen slutade 1-4. Om vi räknar bort ett powerplay-mål vardera för lagen och det sista som Köping gjorde i tom kasse när Gripen chansade på att lyfta spelet med en sjätte utespelare slutade matchen 0-2. Dessa siffror tycker jag tyvärr skulle varit smickrande för Gripen.

  Torbjörn Johansson Nyköping Gripen Hockey
  Närmast kameran ser du Gripens nya huvudtränare Torbjörn Johansson

  Jag räknar ihop 9 namn i spelartruppen som fanns med under föregående division 2-säsong. Det betyder att det finns många nya ansikten och namn att plugga in och bekanta sig med. Ett kärt nöje, det ska bli riktigt inspirerande och intressant att se vad denna grupp kan åstadkomma tillsammans. Förväntningarna bör vara balanserade och lagom återhållsamma. Rom byggdes inte på en dag. Inte Nyköping heller.

  Gustav Berlin Nyköping Gripen Hockey
  Gustav Berlin i Nyköping Gripen Hockey stod för lagets tröstmål i fredagens träningsmatch mot Köping HC

  Precisionen, klippet i skridsko-skären, farten i buggarna och allt det där andra slipas det vidare på i tränare Torbjörn Johanssons hockeyverkstad. Spelarna lär känna varandra allt bättre och förståelsen för varandras styrkor och spelstilar kommer. Tålamod är en dygd som åberopas i skrivande stund. Jag fick i alla fall chansen att plåta spelarna i matchsituationer och tycker att det var oerhört trevligt att återse sporten ishockey efter några vår- och sommarmånader med annat framför kameran.

  Du hittar ett bildgalleri med 113 bilder från träningsmatchen HÄR >>>

  Lycka till Gripen i ert putsande på stort och smått inför seriepremiären!
  Tags
  • Nyköping Gripen Hockey
  • HockeyEttan Östra
 • Tystberga GIF hade en hel kontinent att bemästra

  Lasse Jansson, måndag 28 augusti 2017, 22:44
  Södertälje-laget Afrikansk FC liknar inget annat jag sett. Det säger kanske inte så mycket, förvisso, men på den lokala scenen utgör de en sällsynt och udda sort. Annat är det med hemvävda och traditionella Tystberga GIF, WYSIWYG (what you see is what you get). I söndags kväll var det dock ett något luggslitet Tystberga som tog sig an en övermäktig motståndare i herrfemman. En motståndare vars namn antyder att de har en hel kontinent som upptagningsområde för sina spelare. Sånt är alltid tufft att konfronteras med.

  Tyrsvallen Tystberga
  Tyrsvallen i Tystberga är ​vad den är. Mysig.

  Afrikansk FC ​kan vara herrfotbollens motsvarighet till damernas Södersnäckornas BK i division 2. Ett lag fullt av gamla stjärnor som till sist når sin komfort-nivå och avstår från vidare serieavancemang trots ideliga seriesegrar. Ännu har inte Afrikansk FC nått den punkten, eller? ​Som nykomlingar i herrfemman har de en tätposition men trots allt har de besegrats tre gånger. Hittills. BK Sport, Vingåkers IF och Råby-Rönö IF har alla lyckats med bedriften. Utan att ha djupare kunskaper om hur dessa matcher sett ut kan jag gissa att ett recept för att rå på Afrikansk FC är att få deras spelare att jaga boll. För det krävs att det egna laget kan få tag i bollen och sedan behålla den inom laget. Det lyckades inte Tystberga GIF med under söndagsmatchen på Tyrsvallen. Bollinnehavet för gästerna var väl sisådär 80-90%.

  publik Tyrsvallen
  Publiken kunde njuta av några avslutande solstrålar när helgen avrundades på Tyrsvallen

  Tystberga GIF var en aning brandskattade inför söndagsmatchen. Ett par vassa anfallsvapen var upptagna på annat håll och dessutom har ett par tunga namn lämnat för studier respektive jobb på annan ort. Ska man få grepp om ett så bollsäkert lag som Afrikansk FC hjälper det om man har en targetspelare att slå bollar på så att man kan få lite andrum och chansen att flytta upp spelet. Nu slutade denna tillställning 1-6 (1-3) och det går liksom inte att snacka bort. Tydliga siffror.

  Dany Kako, Ishaq Sattar Salih Salih, Laith Faris Asaad Butty
  Assisterande domarna Dany Kako​ och Ishaq Sattar Salih Salih​ samt huvuddomare Laith Faris Asaad Butty

  Tystberga tvingades kliva av division 4 redan efter en säsong. I årets division 5-spel har det gått sådär, för närvarande en sjätteplats med en poäng mer än lokalkonkurrenterna IFK Nyköping. De inspelade 24 poängen kommer säkerligen att ökas på innan serien är färdigspelad men rimligtvis landar man strax ovanför mitten av tabellen eller i bästa fall några poäng under topptrion. Den för året nytillträdde tränaren Gunnar Bratt är välkänd och kan säkert pressa ur lite till ur laget. Det han inte kan göra något åt är skiftarbetet hos vissa av spelarna.

  Gunnar Bratt Tystberga GIF
  Tystberga GIF:s tränare Gunnar Bratt på väg ut på planen efter halvtidssnacket

  Som flicklagsledare kämpar jag ständigt med att få igång snacket hos de unga och överdrivet försiktiga spelarna. I studiesyfte borde de åka och kolla en match som Afrikansk FC spelar. Här är det inte frågan om att lägga band på sin tunga! Och jag hörde ideligen något som jag uppfattade som "Glenn". Lite glad blev jag i mitt blåvita sinne men inte sjutton hittade jag någon i det gästande laget som enligt laguppställningen hette "Glenn". Nehej, då var det väl något annat de ropade...

  höstfärger Tyrsvallen
  Höstfärger vid Tyrsvallen? Nej, det är nog den långvariga torkan som satt sina spår i de känsliga och vattenälskande björkarna.

  Jag kunde inte låta bli att charmas av gästernas sätt att spela boll på. Man såg hur mycket boll de hade i sig. De lekte fotboll. Och spelarna visade med sin spelglädje att detta var något de verkligen gillade att pyssla med, även om flera av dem tidigare spelat på avsevärt högre nivå. Södermanlands herrfemma levererar!

  Råbyiter på Tyrsvallen
  Råbyiter bland publiken på Tyrsvallen. Var de där för att heja fram Tystberga till seger (vilket i så fall inneburit bibehållen serieledning för Råby-Rönö IF) eller var de där för att spionera på kommande motståndare i de avslutande omgångarna av herrfemman?

  Jag kom inte till Tyrsvallen förrän cirka 25 minuter av matchen var spelad. Flicklagsmatch hemma i Stigtomta var orsaken. Jag gillar egentligen inte att inte hänga med i en match från första spark men nu blev det som det blev. Och det lilla solsken som återstod hann jag inte utnyttja fotografiskt särskilt länge. Precis när jag betalt min entréslant fick gästerna en frispark som de pricksköt förbi Suriya "Surre" Andersson i Tystberga-målet. Ett mål som innebar 1-2. När nu matchprotokollet är ifyllt och rapporterat på Fogis ser jag att Tystberga tog ledningen i matchen, alltid något.

  Matias Oyola Tystberga GIF
  Tystbergas Matias Oyola (i svart) inledde målskyttet på Tyrsvallen. Tyvärr blev hans mål det enda för hemmalaget denna gång.

  Suriya Andersson Tystberga GIF
  Suriya "Surre" Andersson hade en hektisk söndagskväll i Tystberga-kassen

  Jag varken kan eller kommer att redogöra för fler matchdetaljer. Gästerna fördelade sitt målskytte på fem olika målskyttar och en av dem, Kabba Samura, ​spelade under inledningen av 2000-talet i IFK Göteborg​ för att därefter hamna hos Assyriska FF. Ser man på, även tidigare änglar kan hamna på Tyrsvallen i Tystberga innan karriären är över.

  highfive
  Oh no, don't leave me hanging. Afrikansk FC:s lagkapten Tamba Yarjah försökte sig på en high five som aldrig besvarades. (Trots att han hjälpsamt lyft upp den lille som trillat ner i sandlådan.)

  Det snabbt fallande augustimörkret blev ännu en gång en stor utmaning för mig som fotbollsfotograf. Jag gjorde vad jag kunde och har fått ihop ett bildgalleri med 117 bilder som du hittar HÄR >>>

  Jag tackar båda lagen för en schysst avslutning på fotbollshelgen och riktar främst en lyckönskan till det lokala laget Tystberga GIF i deras fortsatta poängjakt när herrfemman ska avgöras.
  Tags
  • Tystberga GIF Fotboll Herrar
  • Div 5 Fotboll Herrar
 • Svängigt värre på Stigtomta IP

  Lasse Jansson, söndag 27 augusti 2017, 15:18
  Enligt division 6-tabellen, där Stigtomta IF och Hargs BK U huserar, skulle de förstnämnda vara ​exakt dubbelt så bra som laget från de västra stadsdelarna av Nyköping. Åtminstone sett till inspelade poäng före lördagseftermiddagens derby på Stigtomta IP. Men så ​var det självklart inte. Stigtomtas 26 poäng innebar en 3:dje-plats men också en låååång bit till toppen där Trosa-Vagnhärad SK U och Bie GoIF dragit ifrån ​då det återstår en fjärdedels serie att spela.

  Sevinc Qurbanova, Mensur Duric, Abdirahman Mohamed Ahmed
  Domartrion under division 6-derbyt på Stigtomta IP var Sevinc Qurbanova (assisterande, delvis skymd), Mensur Duric (huvuddomare) och Abdirahman Mohamed Ahmed (assisterande)

  Kvalitetsvariationerna var stora i det gästande Hargs BK U åstadkom under denna division 6-drabbning. Medan hemmalaget Stigtomta IF stod för en ganska jämn insats, trots endast två avbytare, medan HBK U-insatsen den första halvtimmen var allt annat än smickrande för dem. Några trevande inledande minuter gav sedan en tillfällig formdipp modell större från det blåa laget. Stigtomta tackade och tog emot. Förstås.

  I 6:e matchminuten assisterar lagkapten Daniel Frick den precisionsskjutande Niklas Wennerberg och 1-0 var ett faktum. Han om någon borde veta hur motståndet ska bearbetas efter oändligt många tjänsteår i Hargs BK.

  Niklas Wennerberg Stigtomta IF
  Uppblåst? Niklas Wennerberg i Stigtomta IF inledde derbyts målskytte

  En ypperligt slagen hörna från planens känsligaste och mest välkalibrerade vänsterfot gav 2-0 i 26:e minuten. Martin Eriksson, han den där f.d. Gripen Hockey-spelaren, prickade hemmalagets nickspecialist Mattias Blombergs skalle vid bortre stolpen och då blir det mål enligt idrottsföreningens policy.

  Mattias Blomberg Stigtomta IF
  Stigtomta IF:s Mattias Blomberg använder huvudet förtjänstfullt

  Sakta men säkert vaknade gästerna Hargs BK U till liv. De hittade oftare och oftare rätt i positionerna. Plötsligt blev det vasst när de hade bollen. Deras reducering till 2-1 i 42:a minuten var dock ett självmål, men vad gör man inte för att få lite tätare fajt? Ett pressat och lågt inlägg mot främre stolpen sprangs glatt in i mål av en försvarare i Stigtomta IF. Jag kan ge er namnet på den "skyldige" men vad tjänar det till, liksom? Ni kan få en bild på Anders Stridh istället, han hade absolut ingenting med situationen att göra...

  Anders Stridh Hargs BK
  Hargs BK:s Anders Stridh agerade spelande tränare för U-laget under division 6-derbyt. Han har typ inte en enda hel mjukdel i sina knän men kan uppenbarligen inte låta bli att lira.

  Min egen insats som fotbollsbevakare var minst lika svajig som gästernas spel. Eftersom hamburgarna tog slut på Råbyborgen under min division 5-bevakning tidigare under lördagen satte jag mitt hopp till Stigtomta IP-kiosken för en enklare lunch. Sent som satan för lunch men vad gör man inte för idrotten. När jag hamnade i korvkön, ett par minuter innan halvtidspausen för att slippa trängsel och kaos, passar Hargs BK U på att kvittera till 2-2. Enligt uppgifter från mer observanta åskådare kom målet från Hugo Arringe så här är bilden på honom:

  Hugo Arringe Hargs BK
  Hugo Arringe kvitterade till 2-2 för Hargs BK U strax innan halvtidsvilan

  Gästerna behöll sitt momentum till i inledningen av andra halvlek. När jag stod och analyserade korven med hemmalagets ordförande gjorde Hargs BK U 2-3 i 49:e minuten. Målet tillkom i samband med en spelvändning efter en Stigtomta-hörna och unga Erik Kerkenberg gjorde sitt första mål sedan förskoleklass (om jag ska tolka honom rätt). Grattis, och gästerna hade verkligen hittat sitt spel i detta skede av matchen.

  Erik Kerkenberg Hargs BK U
  Erik Kerkenberg gav Hargs BK U ledningen i derbyt mot Stigtomta IF

  Repliken dröjde dock inte när hemmalagets Mikael Hjelm bestämde sig för an extraordinär insats och tråcklade sig fram till skottläge. Han piskade på sedvanligt manér in 3-3 i 50:e minuten. Svar på tal.

  Mikael Hjelm Stigtomta IF
  Stigtomta IF:s Mikael Hjelm kan en del

  Andra halvlek blev en betydligt tuffare och jämnare halvlek än den svajiga första. Mer disciplin i spelet bjöd på mindre åt något av hållen. Avgörandet kom i 80:e matchminuten då Mikael Hjelm var nära att kopiera sin insats som ledde till 3-3. Nu stoppades han oschysst på straffområdeslinjen och en frispark tilldömdes det gulsvarta hemmalaget. Utmärkt läge för flera av Stigtomta IF:s spelare men det blev Gripen-Martin (Eriksson, alltså) som precisionssköt 4-3 och fastställde slutresultatet.

  Martin Eriksson Stigtomta IF
  Martin Eriksson blev matchvinnare för Stigtomta IF i derbyt tack vare den fint slagna frisparken fram till 4-3 mot Hargs BK U

  Jag tänker inte tillägga något ytterligare annat än avslöja var jag gömt de drygt 150 bilderna från matchen. Du hittar galleriet HÄR >>>

  Två herrderbyn på samma dag. En toppen-lördag med andra ord!
  Tags
  • Stigtomta IF Fotboll Herrar
  • Hargs BK 2 Fotboll Herrar
  • Division 6 Sydvästra Fotboll Herrar
 • Råby-Rönö IF säkra segrare i div 5-derby

  Lasse Jansson, söndag 27 augusti 2017, 13:35
  Lördagen den 26:e, sista helgen i augusti, med mängder av fotboll på schemat. Det är nu vår lokala fotboll går på högvarv och ett par vändor vid detta smörgåsbord är svårt att tacka nej till. Det finns något ytterst tilltalande med den lokala fotbollen som jag har svårt att värja mig ifrån. För att börja på charmigaste sätt valde jag Råbyborgen och division 5-derbyt mellan Råby-Rönö IF och IFK Nyköping. Jag tog mig till Råby från Stigtomta via Täckhammar och funnes fyra siffror på Sveriges vägnät skulle denna stig vara femsiffrig... Matchstart klockan 12.00 gav utrymme för ytterligare äventyr senare på eftermiddagen. Passade utmärkt.

  Råbypublik
  152 betalande åskådare på Råbyborgen räknades in denna solskenslördag i slutet av augusti

  Favoritskapet inför denna prestige-match har bollats mellan de båda lagen. Ingen av dem ville se sig som favoriter, och tydligen är det lättare att inta underdog-rollen. Inför säsongen ​hade IFK Nyköping toppambitioner medan Råby-Rönö IF i egenskap av nykomlingar i herrfemman var betydligt försiktigare. Inför derbyt och med 7 omgångar kvar att spela hittar vi Råby på 3:dje plats medan IFK återfinns på 7:de plats.

  Machael Yousif, Remon Boshra, Johannes Ellio
  Derby-matchens domartrio var huvuddormare Machael Yousif flankerad av assisterande domarna Remon Boshra och Johannes Ellio

  Jag ska fatta mig ovanligt kort i detta referat. Mina bilder får föra min talan. Eftersom jag bevakade två herrmatcher denna lördag får lagen finna sig i att dela min tid som jag kan avsätta för bloggande denna gång.

  Redan inför matchen kändes det som om IFK Nyköping med tränare Jeremias Varas i spetsen snackade ner sig. Ett antal ordinarie spelare borta och orden innan domaren blåste i pipan gav en vink om att de skulle ägna sig mer åt damage control än gå för seger. Jag kan ha fel men det var så jag uppfattade tonläget bland spelarna. Råby å sin sida hade mycket som talade för dem. Segermatcherna har radat upp sig, en entusiastisk publik och hemmaplan på en av traktens finaste arenor. Och de ägde verkligen denna derbymatch från första till sista sekund.

  Matchen var inte många minuter gammal innan Råbys Jesper Agerin fick en "huvudroll" han inte hade räknat med. En på tok för tuff satsning i en höjdduell satte en armbåge i Jespers skalle, blodet flödade och han plåstrades hjälpligt om av ansvariga tränaren Thomas Fogelberg innan avfärd till Nyköpings lasarett. Han kom tillbaka under andra halvlek men klokt nog avstod han spel under återstoden av matchen.

  Jesper Agerin Råby-Rönö IF
  Jesper Agerin i Råby-Rönö IF spelade knappt 6 minuter av derbyt mot IFK Nyköping

  I 9:e minuter gör Råbys Fredrik Cedergren sitt första av totalt två mål. En lång och svepande crossboll gav läget som han inte missade. 2-0 kommer i 18:e minuten då Magnus Melin håller sig framme på en målvaktsretur efter en frispark.

  Magnus Melin Råby-Rönö IF
  Råby-Rönö IF:s Magnus Melin älgar fram på Råbyborgens gräsmatta

  Marcus Axbom spelar fram Fredrik Cedergren till 3-0 när klockan passerat 31 minuter. Det gick som på räls för hemmalaget, kan man med rätta påstå.

  Fredrik Cedergren Råby-Rönö IF
  Råbys Fredrik Cedergren snofsar till luggen

  Innan första halvleken var över skulle det komma ytterligare ett hemmamål. 4-0 görs av Martin Finnberg efter ett äkta klapp-klapp-spel och Jesper Jansson var nog siste assisterande i den passningskedjan när det återstod 5 minuter av halvleken.

  Martin Finnberg Råby-Rönö IF
  Råby-Rönös Martin Finnberg svarade för ett av lagets mål i derbyt på Råbyborgen

  Med fyra mål i bagaget från första halvek och ett snabbt mål i inledningen av andra halvleken var det ett nöjt och belåtet hemmalag vis såg som tappade intensiteten och glöden i sitt spel. Ingenting hotade segern och då blir man lite bekväm. Lagets avslutande målskytt blev André Lundmark i 49:e matchminuten.

  André Lundmark Råby-Rönö IF
  André Lundmark blev Råby-Rönös avslutande målskytt i div 5-mötet mot IFK Nyköping

  Ett par minuter efter Andrés mål tilldöms gästerna en straff efter hands i straffområdet och IFK Nyköpings Benjamin Moradimansour sätter säkert bollen bakom Niklas Karlsson i Råby-kassen.

  Benjamin Moradimansour IFK Nyköping
  IFK Nyköpings Benjamin Moradimansour till vänster i närkamp med Råbys Martin Hermansson

  Matchens sista mål som fastställde slutresultatet till 5-2 för Råby-Rönö IF gjordes av IFK Nyköpings Pontus Kappel Eriksson. Ur ingen vinkel alls slår han stenhårt in bollen i bortre burgaveln när matchuret tickat fram till 85:e minuten. Nu är det väl bara Pontus själv som kan svara på huruvida denna spark var menat som ett avslut eller ett pressat inlägg till inrusande lagkamrat framför målet. Hans uppsträckta och ursäktande hand direkt efter målet kan ha avslöjat den egentliga avsikten...

  Pontus Kappel Eriksson IFK Nyköping
  Pontus Kappel Eriksson IFK Nyköping med Råbys Robin Jansson i hasorna

  Ur mitt perspektiv blev det en något märklig match där åtta gula kort delades ut, 6 stycken till hemmalaget och 2 till gästerna. I slutet av matchen då det verkligen borde delats ut några gula kort avstod domaren och den nivån förvirrade mig. Och spelarna i de båda lagen. Den alltid lugne Jeremias Varas i IFK-båset tog det med jämnmod men den gode Thomas Fogelberg i Råby-båset hade definitivt svårare att hålla temperamentet innanför skinnet.

  Publiken trivdes trots allt och Råby-Rönö IF bjöd på ett bra matcharrangemang. Grillade hamburgare, lotter med lockande vinster samt en bolltävling i halvtidspausen som var bra sponsrat. Bra med folk runt laget, däribland också avstängda och skadade spelare, som ställer upp för klubben och helheten.

  IMG_3390_bolltävling
  Halvtids-sysselsättning på Råbyborgens gräsmatta

  Jag har fått ihop ett bildgalleri med knappt 150 bilder från matchen som du hittar HÄR >>>

  Mitt uppdrag under division 5-derbyt var över och jag tog mig tillbaka till Stigtomta för nästa derby-drabbning där Stigtomta IF mötte gästande Hargs BK U i division 6. Mer om den matchen i nästkommande blogginlägg.

  Tack!
  Tags
  • Råby-Rönö IF Fotboll Herrar
  • IFK Nyköping Fotboll Herrar
  • Div 5 Fotboll Herrar
© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar