Vi älskar lokal sport!

 • Torsdagsrallyt ur mitt perspektiv

  Lasse Jansson, lördag 27 maj 2017, 15:38
  För mig har det alltid varit självklart att poängtera att det är mitt perspektiv som kommer fram när jag bevakar och rapporterar om sporthändelser. Allt är i olika grad subjektiv​t och ​efter torsdagens upplevelser på Ekebybanan utanför Eskilstuna blir det ännu svårare att vara objektiv.

  Rallylasse
  För en kort stund blev jag Rallylasse istället för Fotbollslasse

  Opel Ascona JP Racing
  Här är den rallybil jag fick sitta med i under ett heat av Eskilstuna Sprintcup. JP Racing-stallets Peter Johansson har en riktig pärla i denna Opel Ascona från 1981, 2410 cc och 280 hk som ska förvaltas på bästa sätt längst ​banorna den far fram på.

  Eskilstuna MK arrangerade på Kristi Himmelsfärdsdagen den andra deltävlingen i Eskilstuna Sprintcup och tävlingen gick under namnet Torsdagsrallyt. En rallysprint där man åkte på den 2,1 km långa Ekebybanan (i Hällbybrunn) utan noter. Det sistnämnda öppnade upp för mer annorlunda konstellationer i rallybilarna än brukligt då någon kartläsare inte behövdes. Det är dock inte så enkelt att vem som helst kan sätta sig på passagerarplatsen i rallybilen. Nej, en tillfällig licens måste lösas i tävlingssekretariatet.

  EMK temporärlicens
  En temporärlicens löstes åt mig på torsdagsmorgonen för att jag skulle få sitta med under ett heat av rallysprinten. Notera även den enorma mängd pokaler som är uppradade i bortre delen av rummet. Något som skulle delas ut senare under dagen till välförtjänta pristagare i alla olika klasser.

  Redan i februari bjöds jag in att delta som passagerare under ett av heaten i torsdagens tävling. Den framåtsträvande och offensiva Peter Johansson i JP Racing-stallet tackade på detta sätt för bilder jag tagit och dessutom gav han mig en upplevelse att bära med mig för all framtid. Utöver en betydligt större förståelse för motorsporten fick jag även en djupare insikt i depålivet och allt som är runt omkring en tävling. Ovärderlig erfarenhet för mig som då och då bevakar motorsport.

  baninspektion Ekebybanan
  Förarna gick längst banan under torsdagsmorgonen för att memorera sträckningen

  Sprintcupen förarmöte
  Med en halvtimme kvar till första start genomfördes ett kortare förarmöte klockan 09.30 på Ekebybanan

  Mitt fokus denna tävling var naturligtvis det egna åket i en rallybil. Inte alla förunnat att få uppleva en sådan sak. Nu åker jag sällan någonstans utan kamera och givetvis försökte jag bitvis dokumentera tävlingen när jag ändå fanns på plats. Mitt huvudintresse låg på JP Racing-stallet vilket gjorde att den första hälften av startfältet blev fotograferad men jag släppte fokus för de med startnummer på den andra halvan. Cirka 130 ekipage deltog och tyvärr missade jag åkbilder på t.ex. SMK Nyköpings bäst placerade deltagare. Mer om det lite längre ner i texten.

  Ekebybanans depåområde
  Myllret, mullret och trängseln i depåområdet på Ekebybanan var påtagligt

  Med sin stora servicebuss stack JP Racing ut i depåområdet. De rullade in med bussen redan under onsdagskvällen och kunde då göra den obligatoriska besiktningen av bilen samt i lugn och ro gå baninspektionen. Jag dök upp vid 08.30 på torsdagsmorgonen för att fixa den tillfälliga licensen samt testa ut overall, hjälm, provsitta bilen för fyrpunktsbältets skull m.m.

  serviceplats i depå för JP Racing
  JP Racings serviceplats på depåområdet låg en bit från de övriga deltagarna

  Då jag satt på passagerarplats redan i första heatet och Peter hade startnummer 8 var det snabbt dags för eldprovet. Ner med ändalykten i racingstolen, tajta till fyrpunktsbältet och koppla in sig på intercom-utrustningen. Efter att vi rullat genom depåområdet till starten bakom en långt hus värmdes motorn upp till bra arbetstemperatur. De följande dryga 2 minuterna av mitt liv tillbringades i ett adrenalin- och lyckorus ackompanjerad av ljudet från den härliga motorn, de ideliga växlingarna på den extremt knixiga banan och handbromssvängarna på den nyvattnade och sladdriga underlaget. Att se detta utföras gav mig än större respekt för alla förare där ute på banan. Minsta ouppmärksamhet eller oförsiktighet bär käpprätt och bokstavligen åt skogen. Att sitta fast som i ett skruvstäd var verkligen nödvändigt men tillsammans med bilens störtbåge kändes det ytterligt tryggt när Peter med säkert handlag rattade oss genom heat 1.

  Peter Johansson Opel Ascona JP Racing Ekebybanan
  En panorering från heat 2 med Peter Johansson bakom ratten på sin Opel Ascona

  Under heat 2 av Torsdagsrallyt satt SMK Nyköpings ordförande Hampus Juteryd med i bilen och i det avslutande heatet åkte Peters sambo Rosemari Nilsson med. Parallellt med mina försök att smälta intrycken umgicks jag med övriga stallmedlemmar i depån men sökte också upp ett par olika positioner längst banan för att fota tävlingarna. Där andra satt och åt Skogaholmsmackor med stekta ägg kunde vi njuta av lyxen med hemlagad mat. Aldrig har väl lasagne med fräsch sallad smakat så gott. Tack!

  Eskilstuna Flygklubb intilliggande flygfält
  Det intilliggande flygfältet tillhörande Eskilstuna Flygklubb innebar ett stort antal landningar genom trädtopparna under dagen

  Jag hörde Peter beklaga sig en aning över underlaget på banan före och efter första heatet. Den nyvattnade banan var slipprig. Nu genomfördes de tre heaten konsekvent med samma startordning och varje gång var det nyvattnat när de med lägst startnummer skulle köra. Det var inget jag hörde något negativt om men i min värld borde det ha haft en viss inverkan på resultaten. Nåväl, det dammade så det räckte och blev över i grytan som det gamla stenbrottet utgör, och vattnandet av banan var absolut nödvändig för att vi på sidan inte skulle försmäkta helt.

  publik Ekebybanan
  Huvuddelen av publiken höll sig på kanten till grusgropen och undvek således den värsta anstormningen av damm

  motorsportsdamm
  Motorsportdammet är ett gissel för publiken och mina kameror

  Ekebybanan Eskilstuna
  Runt kanterna och nere i det gamla stenbrottet sträcker sig Ekebybanan utanför Eskilstuna

  dammbekämpning Ekebybanan
  Vatten är en tillfällig lösning på dammproblematiken

  Jag fick i depån lära mig att mekaniska haverier hör motorsporten till. Något man lär sig acceptera utan att få en mental härdsmälta. Att meka som en galning mellan heaten är en sak men när det tar stopp på riktigt tar man det uppenbarligen med jämnmod. En plågad plånbok skulle i alla fall ge undertecknad hjärtsvikt om något rasar under en tävling.

  Christoffer Chribbe Haglund
  Christoffer "Chribbe" Haglund, startnummer 44, fick kasta in handduken under heat 2

  Hampus Jakobsson JP Racing
  Likaså fick Hampus Jakobsson bryta tävlingen under heat 2

  Bäst bland ekipagen som på något sätt var kopplade till JP Racing denna gång blev Mikael Jakobsson med Jonny Ekholm bredvid sig i en Volvo 740. De kom på 5:e plats, 11,2 sekunder efter täten, i klass 2 A-förare övriga 2-hjulsdrivna. I den klassen kom Peter Johansson 8:a (av totalt 15 placerade fordon). Peter ​lyckades kapa 2-3 sekunder för varje heat han körde vilket innebär att dödvikten han släpade runt banan i första heatet inte var till någon direkt fördel...

  Mikael Jakobsson SMK Nyköping
  Mikael Jakobssons Volvo 740 i heat 3, strax innan målgång

  Vad fick den månghövdade publiken runt banan se för övrigt av framgångsrika SMK Nyköpings-åkare? Ett par resultat sticker ut lite extra och ska givetvis uppmärksammas här i bloggen. Det finns givetvis massor av bra insatser från lite olika håll av startfältet. Jag noterar t,ex. att Pontus Florin från Eskilstuna MK i tredje heatet med sin Honda Civic Type R3 kom i mål på en tid under 2 minuter (1:58.5) och han vann klass 2 C-förare, övriga 2-hjulsdrivna. Bilarna i den fyrhjulsdrivna klassen klarade banan som snabbast på tider runt 1:50. Nu har jag en lokal vinkel på detta och lyfter istället Frans Harrén Söderbäck och Johan Karlsberg i klass 3, A-B-förare, 0-1400 cc som kom trea (och leder Eskilstuna Sprintcup i sin klass efter deltävling 2).

  IMG_7391_FransHarrénSöderbäck
  Frans Harrén Söderbäck och Johan Karlsberg i en Suzuki Swift

  Allra bäst gick det för Adam Carlsson och enduro-killen Rasmus Stenbacks (som passade på att åka med på den plats som annars brukar fyllas av Jens Jakobsson när det handlar om kartläsning). De vann klassen 3, C-förare, 0-1400 cc och är verkligen att gratulera till en fin tävling. Här brast det i min uppmärksamhet och koll på övriga SMK Nyköpings-ekipage under tävlingen och jag har ingen egen bild på bilen men får tacka Anders Carlsson för nedanstående bild. Komplett resultatlista från tävlingarna hittar du här.

   Adam Carlsson Rasmus Stenbacks
  Rasmus Stenbacks och Adam Carlsson segrade i sin klass under andra deltävlingen i Eskilstuna Sprintcup. Foto: Anders Carlsson.

  En förträfflig dag på Ekebybanan nådde sitt slut och jag kunde lätt febrig åka därifrån med ett belåtet leende på läpparna. Jo, jag hade feber på vägen hem och den har inte släppt ännu, ett par dagar efter tävlingen. Nu tror jag att jag ska skylla på förkylningen och inte bilåkandet. Denna upplevelse gav mig så mycket större förståelse för motorsport i allmänhet och rallysprint i synnerhet. Utöver ett antal bilder som jag levererat direkt till JP Racing finns ett bildgalleri med knappt 200 bilder från tävlingarna som du hittar HÄR >>> Jag påminner om att det i huvudsak är den första hälften av startfältet som fastnat på mitt minneskort denna gång.

  Tack!
  Tags
  • Sprintcupen
  • SMK Nyköping
 • Sprint-DM i OK Hällens regi

  Lasse Jansson, lördag 20 maj 2017, 12:12
  Det fanns för mig flera goda skäl att besöka torsdagens Sprint-DM i orientering:
  * Jag har tidigare varken sett eller bevakat någon orienteringstävling.
  * Sprinttävlingar är kompakta och lättöverskådliga.
  * Nyköping som tävlingsarena ligger i mitt närområde.
  * Lokalpatriotiskt håller jag alltid på OK Hällen som arrangerade denna tävling.
  * Vädret var suveränt och den skira grönskan i mitten av maj är underbar.
  * Johan Eriksson i OK Hällen ville ha mig på plats. "Tvingade" är ett för starkt ord... typ.

  Sprint-DM målområdet Folkungavallen
  Målområdet bakom Folkungavallen under torsdagens Sprint-DM i orientering

  OK Hällen
  Stigtomtas bidrag till orienteringsvärlden är OK Hällen

  Johan Eriksson OK Hällen
  Johan Eriksson lade ut en krok som jag nappade på. Där har du den direkta orsaken till att jag bevakade Sprint-DM.

  Orientering är den mest sociala sport jag kan komma på. Trots att det till syvende och sist är en individuell idrott. Nu tävlar man många gånger i lag då det är stafetter men det är trots allt bara du som springer, bara du som ska snubbla fram i eländig terräng och bara du som tar beslut om vägval när du närapå svimmar av syrebrist samtidigt som du fipplar med kompassen och tummar på en ständigt felvänd karta.

  orientering i stadsmiljö
  Orientering i stadsmiljö är mer tillrättalagd än ute i terränglådan

  Orientering är extremt inkluderande. Här känner man att alla är välkomna. Säg de sporter där dessutom verkligen alla oavsett ålder tävlar sida vid sida?! Med de olika åldersklasserna kan alla hitta sin nivå att tävla på utifrån sina förutsättningar. Potentialen att vara bidragande till folkhälsan är därmed stor, mycket stor.

  gammal som ung
  Sida vid sida, gammal som ung

  Det finns massor jag inte vet eller förstår om orientering. Fördomar om skynken i skogen där de tävlande duschar och sitter på holken efter avslutat tävlande frodas i mitt inre. Likaså går jag i förvissningen att en orienterare drar på smilbanden först när det är snöblandat regn, en halvmeter lera och allmänt usla väderleksförhållanden. Gärna i kolsvarta natten också. Förmodligen stämmer inte detta helt och hållet... Det är hur som helst en av de mindre glamorösa sporterna och insatsen för att tillhöra världseliten står inte i paritet med den mediala uppmärksamheten och den ekonomiska vinningen.

  ökontroll
  En av torsdagskvällens kontroller var placerad på en ö ute i Nyköpingsån

  Sprint-DM lockade till sig drygt 300 startande varav 292 stycken hittade tillbaka (!) till målet på ett korrekt sätt. Målområdet bakom Folkungavallen samlade upp många av de tävlande där också tävlingssekretariatet fanns. OK Hällens kiosktält drog lika mycket uppmärksamhet som start- och resultattavlan. Allmänt trevligt, enligt min uppfattning. Jag noterade också att man inte är en riktig orienteringsklubb om man inte har en enorm strandflagga som signalerar för omvärlden var man håller hus för stunden.

  Eftersom jag var ute i någorlunda god tid till första tävlingsstart klockan 18.45 förhörde jag mig om den ungefärliga bansträckningen. Jag gick den i omvänd ordning och spanade in placering​arna av några kontroller. Slutligen hamnade jag vid starten som placerats i Landstingshusparken.

  startområdet Landstingshuset
  De startande slussades från Folkungavallens ingångsport till Landstingshuset där de sedan släpptes iväg mellan klockan 18.45 och ca 19.30

  OK Hällen är rutinerade och erfarna när det gäller att arrangera stora orienteringstävlingar. Deras eg​na tävling Stigtomtakavlen gick av stapeln under Långfredagen och Påskaftonen detta år och då höll man till vid Dambroängen utanför Ålberga. I kyla och snö. Då var det säkert extra många orienteringsleenden i ​startleden.

  orienteringsstart
  Startredo. Många fokuserade ansikten då kartan greppats och man hade en stund att läsa in sig innan det var dags att lägga benen på ryggen.

  Jag fotade en liten stund vid starten innan jag gick med i strömmen av orienterare genom parken och ut mot Repslagargatan. Med sikte mot gamla fängelset vek jag sedan av till vänster för att slutligen komma till Fors Fabriker och en vacker sträcka av Nyköpingsån. Det blev några bilder på de tävlande här och där men någon heltäckande dokumentation över tävlingen var helt omöjlig för en ensam fotograf att få till. Då hade jag nog behövt stå vid målgången eller starten hela tävlingen.

  sista kontrollen in mot mål
  Sista kontrollen in mot målrakan med Nyköpings Lasarett och en nedgående sol i bakgrunden

  Precis som under en rallytävling stod jag och såg de tävlande passera en efter en utan att jag hade någon som helst koll på huruvida det gick bra eller dåligt. Det blev inte lättare för mig som orienteringsnovis att de tävlande saknade nummerlappar, nu visste jag garanterat inte vem som var vem. Några lokala Stigtomtakändisar såg jag dock i vimlet, en tröst så god som någon.

  Peter Öberg OK Hällen
  Peter Öberg, OK Hällen, hyfsat känd i orienteringssammanhang och numera glad motionär

  Johanna Engström OK Hällen
  Johanna Engström i OK Hällen är framgångsrik. Under Sprint-DM blev det en andraplats i D21, 5 sekunder efter segrande Lisa Andersson från Ärla IF.

  Ella Stenils OK Hällen
  OK Hällens Ella Stenils känner jag givetvis igen, hon är ju en av 02:orna i "mitt" fotbollslag

  Banlängden varierar utifrån tävlingsklass. Nu tycktes det som om de mest framgångsrika oavsett sträcka kom i mål ​efter ungefär 15 minuter. Intensivt och varje litet misstag i vägvalet blir direkt utslagsgivande. Sprint-disciplinen har onekligen sin charm. Analyserna efteråt var säkert behövliga för att ta lärdom till nästa gång. OK Hällens banläggare har fått beröm efteråt då de tävlande verkar ha tyckt att det var en bana som bjöd både klurigheter och rolig orientering.

  vägvalsanalys
  Direkt efter målgången var vissa helt uppslukade av vägvalsanalysen

  Hur tävlingen gick i alla klasser och hur startfält m.m. såg ut kan du se med hjälp av denna länk, väldigt informativt och tydligt presenterat. Jag nöjde mig under kvällen bakom Folkungavallen att titta när de yngre deltagarna valde från prisbordet. Många svåra val som behövde göras även där.

  prisbord
  Prisbordet efter genomfört lopp i Sprint-DM

  resultatlistor Sprint-DM
  Resultatlistor häftades upp vartefter klasserna summerats

  Jag var inte ensam att bevaka torsdagskvällens sprint-tävling. Södermanlands Nyheters egen orienteringsexpert Tomas Larsson gjorde vad han kunde för att hämta in resultat och tankar från tävlingen. Mitt fokus var nog mer på att hämta in bilder än något annat. Som vanligt med andra ord.

  Tomas Larsson SN
  Södermanlands Nyheters Tomas Larsson intervjuar i målområdet

  Mina ansträngningar med kamerorna under Sprint-DM resulterade i ett bildgalleri innehållande 171 bilder. Långt ifrån heltäckande. Hade du tur eller otur slapp du vara med på bild. En sak är säker, deltagarnas fighting face i slutspurten var givande att fota. Sedan får man se upp när det kommer till bilder på löpande deltagare, det finns nog ingen som ser bra ut om man fotar dem precis i en stegisättning. Jag har försökt att vara hänsynsfull när det gäller urvalet av bilder :-) Du hittar bildgalleriet HÄR >>>

  Detta var första gången jag såg en orienteringstävling men det får absolut inte vara sista gången. Tack!
  Tags
  • Orientering
  • OK Hällen
 • Bissarna måste fortsätta leta

  Lasse Jansson, måndag 15 maj 2017, 22:18
  Med synintrycken från lördagens besök vid Råbyborgen färskt på näthinnorna besökte jag jätteanläggningen Rosvalla under söndagen för match mellan Nyköpings BIS och Vasalunds IF i div 1 Norra. Idyllen och välbehag​et från den skira vårgrönskan under Råbys björkar byttes mot något helt annat på den sterila plastmattan i skuggan av höghusen och sporthallen. Industriell fotboll på division 1-nivå, där man inte sticker under stol med att Bissarna ska/kan användas som skyltfönster och språngbräda i fotbollskarriären. Det är sporten fotboll det handlar om, både i division 5 på Råbyborgen ​och i division 1-spelet på Rosvalla, men produkten, villkoren och utstrålningen ​har så oerhört olika ansikten.

  Rosvalla KGARegntunga skyar över Rosvalla innan division 1-matchen i söndags

  De 100 kronorna i entréavgift kan jag leva med att betala. Jag inser vidden av omkostnader inom Nyköpings BIS ​med division 1-laget i spetsen. Elitsatsning, med allt vad det innebär, kostar. Men på ett helt annat sätt än det som slantas upp på Stigtomta IP eller Råbyborgen finns en förväntan om valuta för pengarna när Nyköpings BIS (eller för den delen t.ex. Onyx allsvenska innebandylag) står på ena planhalvan. Det ska dock inte per automatik innebära att det är fritt fram att hacka, kritisera och onyanserat påtala svagheter, fel och brister. Jag ska försöka stå över det.

  publik Bissarna Rosvalla KGA
  Totalt 185 betalande åskådare räknades in till seriematchen mot Vasalunds IF

  Division 1-laget Nyköpings BIS har denna säsongsupptakt haft den stora fördelen att komma igång med tävlingssäsongen betydligt tidigare än sina seriekonkurrenter. Med stor skicklighet tog man sig förra året fram till Svenska Cupens gruppspel där motstånd i form av allsvenska och Superettan-lag väntade. Detta faktum övertygade åtminstone mig att det skulle ge omedelbar och positiv effekt i seriespelet. Precis som säsongen 2013 (då som nykomlingar i division 1 som gav en stark 3:e-plats i slutänden). En inledande seger i seriepremiären har följts av fyra raka förluster, söndagsmatchen mot Vasalund inräknad. Och icke att förglömma semifinalförlusten, efter förlängning och straffar, i DM mot division 2-laget Södertälje FK. Den sistnämnda matchen hade nytt spel i Svenska Cupen som lockbete och visar tyvärr upp bristen på förmåga, slagkraft och självförtroende i laget för stunden. Jag tror den förlusten sved en hel del.

  Lagkapten Dago Funes Nyköpings BIS
  Tungt för Nyköpings BIS lagkapten Dago Funes och hans lagkamrater just nu

  Söndagens motståndare Vasalunds IF var täta defensivt och raska att slå om till anfall så fort tillfälle gavs. Bollvinst, enkelt de gånger Bissarna slarvade, som följdes av blixtrande omställningar. I det stora hela kändes det som om Vasalunds IF var det bättre laget, de vann välförtjänt och siffrorna 3-1 är inte direkt otydliga.

  livesändning Nyköpings BIS
  Niklas Hjelm, Rol​le Berge och Magnus Karlsson gör sig redo för livesändningen av Bissarnas möte mot Vasalund

  bollkajsor Nyköpings BIS F04-05
  Bollkajsorna från Nyköpings BIS F04-05 skötte sig alldeles utmärkt under en match som delvis ​bjöds på regn

  Robin Andersson Fredrik Hansson Augin Melki
  Huvuddomare Fredrik Hansson med assisterande domarna Robin Andersson och Augin Melki vid sin sida

  0-1 i 8:e minuten kom efter ett anfall på Bissarnas vänsterkant där en retur efter skott enkelt rakades in i mål av Vasalunds Luka Dobrijevic. Det följdes av 0-2 i 18:e minuten efter slarv och bolltapp hos Bissarna på mittplan, målskytt Lamine Nekrouf. Bissarna hade en rejäl målchans i andra halvlek och då stod matchuret på exakt 40 minuter. Med rödblåa ögon kan trots 0-2 i paus de avslutande 7-8 minuterna av första halvlek ses som positiva.

  Lamine Nekrouf Vasalunds IF
  Vasalunds Lamine Nekrouf hissas av måljublande lagkamrater på Rosvallas konstgräsplan efter gästernas andra mål

  Om Bissarnas första halvlek var en aning trevande och geistlös (i mina ögon) var den andra halvan betydligt bättre. Som vanligt när en motståndare står på andra sidan kan det också ha varit deras prestation som förändrats. Bissarna bytte i pausen in Calle Björk (istället för Andrew Jean-Baptiste) och då fick man betydligt mer att säga till om högre upp i planen. Anfallsvågorna skedde inledningsvis på högerkanten där Lennart Johansson ideligen trampade uppåt och bedrev inläggsspel. Sedan skedde ett skifte och Samuel Kroon blev aktiverad tillsammans med Enis Ahmetovic på Bissarnas vänsterkant. Samuel sprang till sig en vådlig kramp och byttes ut i 84:e minuten då Mohamed Nakouri kom in. Dessförinnan hade även Oscar Karlsson bytts ut till förmån för Christian Kouakou.

  John Wall Nyköpings BIS
  John Wall, huvudtränare i Nyköpings BIS, gav positionsdirektiv till spelarna under första halvlek

  Brian Clarhaut Nyköpings BIS
  Även Brian Clarhaut, assisterande tränare i Nyköpings BIS, klev ut i den tekniska zonen emellanåt

  Trots spelmässiga steg i rätt riktning för hemmalaget var det åter gästerna som nätade. "Enkelt" slogs en boll in bakom Bissarnas backlinje och 3-0 gjordes av Vasalunds Patrick Amoah. Med 72 minuter spelade kändes det som att Vasalund hade matchen helt under kontroll, särskilt som de inte bjudit på något i sitt kompakta försvarsspel. Bissarna gav visserligen inte upp men mer än ett tröstmål blev det inte denna gång. Reduceringen till 1-3 skedde efter ett inlägg från Samuel Kroon på vänsterkanten till en språngnickande Simon Esséus i 75:e minuten.

  Patrick Amoah Vasalunds IF
  Patrick Amoah ​gjorde Vasalunds IF tredje mål mot Nyköpings BIS

  Simon Esséus Nyköpings BIS
  Simon Esséus, Nyköpings BIS, gjorde lagets tröstmål och fastställde slutresultatet mot Vasalunds IF till 1-3

  De senaste dagarna har varit turbulenta och tunga i Nyköpings Boll och Idrottssällskap. Sportsligt supertrist är att damlaget tvingats lägga ner p.g.a. för få spelare. Organisatoriskt tungt är de aviserade styrelseavhoppen inför årsmötet inom kort. Det är dock viktigt att herrlaget i division 1 får leta vidare efter sig själva samt söka sitt vägvinnande spel och inte påverkas av andra yttre faktorer just nu. Tror jag. Det finns oerhört mycket potential i alla dessa spelare och i denna grupp, de kommer att kunna studsa tillbaka igen, det är min fasta övertygelse.

  Man bör inte jämföra herr- och damfotboll. Ändå ska jag göra det nu. Det handlar om publikintresset. För Nyköpings BIS vidkommande har detta blivit något som skaver och man har i nutid valt att försöka tackla problemet med att man trycker på att man kan presentera ett flertal lokala spelare i truppen. Lokal förankring borde väl locka Nyköpingspubliken till läktarna? Jag sneglar på Eskilstuna United, som har överlägsna publiksiffror i damallsvenskan, och skapar min egen teori:

  1. Bra resultat, eller i alla fall chans till bra resultat, fyller läktarna
  2. Underhållande spel lockar publik
  3. Kännedom om spelarna, inte nödvändigtvis genom lokal förankring

  Faktum är att de flesta damallsvenska lagen jobbar väldigt hårt med att profilera både lagen och spelarna i bl.a. sociala medier, ute i samhället osv. De bjuder på sig själva, visar ödmjukhet, självdistans och humor. Trams kanske vissa tycker men det funkar. Grejen är att jag faktiskt inte ser något av detta inom herrfotbollens högre skikt. Kanske är det för mycket prestige inom herrfotbollskulturen. Det är i alla fall så att Eskilstuna Uniteds startelvor de senaste åren inte har gett något större utrymme för Eskilstuna-tjejer men det funkar uppenbarligen med publikintresset ändå. Publiksiffrorna för United i Elitettan var verkligen mediokra trots att det fanns ​många lokala spelare i truppen.

  Jag önskar Nyköpings BIS division 1-herrar all lycka framöver. Nyköpingsområdet behöver er i en framskjuten position inom herrfotbollen! Nästa gång jag gör en bevakning hoppas jag på positivare tongångar på alla fronter, även från undertecknad. Jag lämnar söndagens match bakom mig och gör det med ett bildgalleri som du hittar HÄR >>>

  Peace out
  Tags
  • Rosvalla
  • Nyköpings BIS Fotboll Herrar
  • Div 1 Norra
 • Segerreceptet stavas rött kort och Långburk

  Lasse Jansson, söndag 14 maj 2017, 11:34

  När jag dammade fram de sista metrarna på grusvägen från 53:an till Råbyborgen åkte sidorutan ner och jag gjorde mig redo med plånboken för att erlägga den sedvanliga entrépengen. Den trevliga damen insisterade att jag skulle passera utan att slanta upp de få tior som det kostade för att se Råby-Rönö IF:s division 5-herrar spela mot Hälleforsnäs IF denna vackra majdag. Efter många år i den lokala idrottens tjänst var detta en unik händelse för mig. Jag måste till och med betala entré om jag vill bevaka herrlaget i föreningen där jag själv är flicklagsledare. Det är kul att bli igenkänd men framförallt att "reklamen" jag ger laget/föreningen uppskattas. Ömsesidig goodwill, minsann.

  Råbyborgen
  Råbyborgen i lövsprickningstider är en idyll som går utanpå det mesta

  Vi har många pärlor till anläggningar i trakterna. Orten levererar, så att säga. Eldsjälarna i Råby-Rönö IF har ett läge som är förträffligt och björkbacken mellan fotbollsplanen och klubbhuset sätter pricken över i:et. Dagen till ära var klubbhuset uthyrt till ett bröllopssällskap och det var väl endast dilemmat att fotbollsmatchen och bröllopsfesten gick omlott som var lite otajmat. Nu var det en fotbollsspelare som gifte sig och han kunde säkert acceptera att segerrusiga hemmaspelare hördes från omklädningsrummet. Hade ​brudgummen Johan Persson tillhört någon annan förening än ärkerivalen Stigtomta IF hade det säkert gått ännu bättre... ;-) Råby-Rönös egna spelare André Lundmark stod också vid altaret denna dag men hans fest hamnade rimligtvis ​annorstädes. Grattis till båda brudparen!

  Råbyborgen avbytarbås
  Division 5-säsongen till ära har nya avbytarbås uppförts vid Råbyborgen

  reklamplats Råbyborgen
  Avancemanget till division 5 har öppnat upp för ​fler sponsorplatser vid Råbyborgen

  Det var under lördagen dags för fjärde omgången i herrfemman och Råby-Rönö IF tog alltså emot Hälleforsnäs IF. Råby har startat nykomlingssäsongen med tre olika utfall; en vinst, en oavgjord och en förlust. Deras motståndare var seriens enda lag med en nolla i förlustkolumnen. Innan denna match. Nu tillskansades brukslaget en 1-3-förlust och om jag krafsar mig ner till pudelns kärna stavas orsaken rött kort och Långburk.

  1D4_2037_domartrio
  Domartrion under division 5-matchen var huvuddomare Manar Jalka som här flankeras av assisterande domarna Jozsef Johancsik och Remon Boshra

  Det tog inte 20 sekunder innan gästerna började ropa på domaren i denna match. Och så höll det på. Nu var Hälleforsnäs inga veklingar och de fick sin beskärda del av kort under denna match även om den första ostskivan hamnade hos Råby-Rönö. En intressant och lätt roande dialog uppstod tidigt i matchen när Råbys tränare Thomas Fogelberg tyckte att gästernas målvakt, vid 0-0 och 15 minuter spelade, tog osedvanligt god tid på sig för att göra en inspark. Gästande lags tränare var tvungen att replikera med "vi åker hit för att vinna, inte för att maska".

  Andreas Hillukkala Thomas Fogelberg Råby-Rönö IF
  Andreas Hillukkala och Thomas Fogelberg i Råby-Rönö IF:s ledarstab

  25 minuter in i matchen var Hälleforsnäs spelförande och det såg bitvis förskräckligt svårt ut för Råby-Rönö att spela sig ur pressen. Något som till och från drabbade laget genom hela matchen. Nu lyckades ändå hemmalaget få ordning på grejorna och sista delen av första halvlek gav bättre tryck, mer hot framåt och spel såsom man vill se för ett lag med hemmaplansfördel. Ett etablerat anfall i 38:e minuten ledde fram till Martin Finnbergs ledningsmål. Andrum inför andra halvlek.

  Martin Finnberg Råby-Rönö IF
  Råby-Rönö IF:s Martin Finnberg gav laget ledningen med sitt 1-0 i slutet av första halvlek

  Andra halvlek började med kvittering för gästerna redan efter någon minut. Ett tajt inspel parallellt med mållinjen styrdes olyckligt in i eget mål av en egen spelare. Shit happens, det gav dock gästerna blodad tand, nytt mod och mer luft i lungorna. Tystnaden under Råbyborgens björkkronor från den månghövdade publiken var kompakt. Det ville sig inte riktigt för de blå hemmahjältarna. Inte ens en utvisning (efter andra gula kortet) på Hälleforsnäs lagkapten efter ungefär en kvart gav omedelbar effekt. Utlösande faktor belv istället efter att Råbys Jesper Jansson byttes in. Han hade varit på planen i ett par minuter när han satte ledningsmålet fram till 2-1 och i det ögonblicket vände matchen slutligen till hemmalagets fördel. Modet sjönk hos gästerna och under resten av matchen syntes i allt de gjorde att de var ett slaget lag. Supersub och gamechanger Långburk!

  Jesper Jansson Råby-Rönö IF
  Jesper "Långburk" Jansson i Råby-Rönö IF vände matchen till Råbys fördel med sitt 2-1 mot Hälleforsnäs

  Med endast några minuter kvar av tillställningen fastställer Henrik Svehn slutresultatet till 3-1. En härlig löpning och inlägg från Fredrik Cedergren på vänsterkanten når Jesper Jansson som lägger in bollen till en fri Henrik framför Adam Hägg i Hälleforsnäs mål. Slutlig ridå för Hälleforsnäs IF.

  Henrik Svehn Råby-Rönö IF
  Henrik Svehn i Råby-Rönö IF ger framspelande lagkamrat tumm​arna upp efter 3-1-målet

  Mycket mer har jag inte att tillägga. Någon iakttagelse ytterligare dock:
  * Har Jesper Agerin vänt ovanligt många papper under vintern eller har han tittat in på gymet?
  * Är tröjnummer 69 på Hälleforsnäs målvakt ett buskis-statement, vulgärt eller bara otur när någon tänkte?
  * Skaplig potential i Råbys mittbacksbesättning med nyförvärvet Per Pettersson!

  Per Pettersson Råby-Rönö IF
  Lagkapten Per Pettersson i Råby-Rönö IF

  För att bevisa att jag hade med mig kameran till Råbyborgen denna förträffliga majlördag har jag sammanställt ett bildgalleri som du hittar HÄR >>>

  Jag önskar Råby-Rönö IF lycka till i det fortsatta division 5-spelet. Det finns fog för att se fram emot några härliga derbyn så småningom när Tystberga GIF, IFK Nyköping och Nyköpings BIS U står för motståndet!

  Tags
  • Råby-Rönö IF Fotboll Herrar
  • Div 5 Fotboll Herrar
 • Stigtomta besegrade Nävekvarn under köldchock

  Lasse Jansson, fredag 12 maj 2017, 17:14
  Årets seriespel i division 6 Sydvästra ser ut att bli en småputtrig och trivsam tillställning för alla inbjudna. Särskilt som det återigen blir aktuellt att åka till utmarkerna där Tisnarbro och Marsjö-Byle håller till. För all del är även Bie en aning exotiskt men de ligger i alla fall längre in i vårt fagra landskap. Serienamnet "Sydvästra" antyder en geografisk spridning av lagen där jag blir mindfucked av att Mariefred, Västerljung och Telge United finns med. Är jag generös låter jag dock det extremt ostligt placerade Trosa-Vagnhärad passera eftersom de trots allt är hyfsat sydliga i sin läggning. Tyvärr och ytterligt tråkigt att Björnlunda IF/Mölnbo IF fick kasta in handduken precis innan seriestarten.

  publik Stigtomta IP
  Det var inte kylslaget utan snarare svinkallt på Stigtomta IP under torsdagskvällen 

  Under torsdagskvällen fick jag en stund över och strosade ner med kameran till Stigtomta IP där grabbarna i det gulsvarta Stigtomta IF tog emot brukspojkarna från Nävekvarns GoIF. Dagen till ära bjöds odören av nyspridd ​koskit från åkrarna och lämpligaste sättet att andas var genom munnen. Bara. Sånt bjuder man gärna på när man får gäster från kustbandet. Stigtomta IF hade inför matchen spelat 3 tidigare omgångar, inledningsvis en klar förlust mot Bie GoIF (fullpoängare efter fyra omgångar) och därefter ett par segrar över Sköldinge och tidigare nämnda Marsjö-Byle. Nävekvarn, som accepterat en friplats upp till division 6, har två inledande förluster mot TVSK U och Tisnarbro samt en vinst mot Telge United. Ett Nävekvarn vars truppförstärkts med bl.a. återvändarna Lucas Persson Björnlund och Arvid Franzén som tillbringat tid hos IK Tun på Enstaberga IP.

  Stigtomta IF
  Stigtomta IF samlar tankarna inför matchen

  Nävekvarns GoIF
  Nävekvarns GoIF tar sig tid för existentiella grubblerier strax innan matchstart

  Torsdagens division 6-match inleddes lovande. I alla fall ur ett åskådarperspektiv. Inom loppet av de första 60 sekunderna ordnade lagen var sin rejält vass målchans. Öppna spjäll, svängdörrar eller bara yrvaket? Första halvlek kom att präglas av hyfsat optimistisk fotboll med anfall som primär sysselsättning. Måhända slarvades det i passningsspelet emellanåt men avsikterna och andemeningen var god.

  I 11:e minuten kan en ohotad Mikael Hjelm trycka in 1-0 för Stigtomta från halvdistans. Lika generöst med utrymme fick sedan Nävekvarns Tobias Jonson när han i 18:e minuten avancerar centralt i planen och kvitterar till 1-1.

  Mikael Hjelm Stigtomta IF
  Stigtomta IF:s Mikael Hjelm har här avlossat skottet fram till 1-0

  Tobias Jonson Nävekvarns GoIF
  Tobias Jonson i Nävekvarns GoIF kvitterade fram till 1-1

  Hemmalaget tog kontroll på taktpinne och match med ett något högre passningstempo och mer rörelser. Intentioner från bl.a. Viktor Niemi, Niklas Wennerberg och Jonathan Erlandsson Andersson lovar gott för framtiden om precisionen blir snäppet bättre. Att Niklas Wennerberg kommit till föreningen efter många år i Hargs BK:s tjänst är nog att betrakta som en ordentlig förstärkning. Spelare med så mycket näsa för mål gör liksom inte ont att ha i truppen. Han slog till i 33:e minuten när han volleylobbar över en utrusande (och mycket duktig) Sebastian Fagerström i Nävekvarns mål. 2-1 på resultattavlan (som sedan i höstas saknar fungerande matchur...)

  Niklas Wennerberg Stigtomta IF
  Niklas Wennerberg har till denna säsong valt bort det himmelsblåa matchstället i Hargs BK till förmån för Stigtomta IF:s gulsvarta

  Stigtomta ville mer och skapade också mer. Ännu ett anfall på högerkanten gav ett inspel snett inåt bakåt och Viktor Niemi kunde från nära håll knoppa in 3-1 i 39:e matchminuten. Så långt kunde man konstatera att värmen från spelet åtminstone hjälpligt motade kylan från nejden.

  Viktor Niemi Stigtomta IF
  Viktor Niemi gjorde Stigtomta IF:s 3-1-mål ​med huvudet men visade ​under andra halvlek upp en tämligen okalibrerad skottfot då alla skott gick minst 5 meter över målet. Det blir nog bättre vad det lider.

   Andra halvlek blev spelmässigt en ökenvandring. Dock inte en promenad i öknen under de varma timmarna i dagsljus utan snarare i nattens köld. Inte mycket hände och inget av lagen lyckades med sina föresatser. Kvällens domare fick lite mer att göra men det blev egentligen inte riktigt tjurigt, bara småsurt.

  domartrio
  Kvällens domartrio med huvuddomare Djeve Sadrisson i mitten, flankerad av assisterande domarna Nizami Hashimli och Elvis Alilov

  Ett mål trillade in under andra halvlek och ännu en gång var det Stigtomta IF:s Niklas Wennerberg som höll sig framme. På en retur efter Marcus Larssons avslutsförsök fastställer Niklas slutresultatet till 4-1 i 76:e matchminuten.

  Jag lägger nu denna division 6-match till handlingarna. Som arv från mitt besök får du ett bildgalleri som du hittar HÄR >>>

  Mot nya utmaningar och äventyr!
  Tags
  • Stigtomta IF Fotboll Herrar
  • Nävekvarns GoIF Fotboll Herrar
  • Division 6 Sydvästra Fotboll Herrar
© Lokalsporten 2012 - 2016 | Webbyrå Tankbar